Log in

View Full Version : Има ли проблеми да се пътува през Сърбия само с лична карта???

raffaello
17-11-2010, 07:11
Имам пътуване към Германия и ще минавам през Сърбия, та въпроса ми е има ли проблеми ако съм само с лична карта или е задължително да имам задграничен паспорт???
Разбрах, че сръбските митничари пускали от юни месец вече само с българските лични карти, но не знам дали това им е официална разпоредба или по симпатия пускат.
Личната ми карта е от новите и ако може да се пътува с нея през Сърбия то поне да не си вадя сега задграничен. Ако някой знае повече подробности нека сподели.

Furious 155
17-11-2010, 08:18
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=543756
http://balkani.actualno.com/news_300315.html
това има писано из нета!

me4o4ko
17-11-2010, 08:47
Няма проблем да пътуваш само с лична карта.
Ако пътуваш с кола спазвай стриктно ограниченията на скоростта и за всеки случай си вземи 3-4 редбула и си приготви дребна банкнота от 5 евро...спирали са ме непосредствено преди границата,идвайки от Унгария без каквото и да е нарушение и започнаха да ме блъфират,че са ме снимали с камера и в крайна сметка им дадох 2 редбула и 5евро(хахахха).....:gruebel:

-Bobby-
17-11-2010, 11:17
От известно време вече, а при някои от страните - от някоя и друга година, преминаването през Сърбия, Македония и Хърватско за български граждани, може да се направи и само с лична карта.
Реално погледнато, паспорт вече е нужен само ако заминаваш за Русия, Украйна, САЩ или Турция и т.н. В рамките на ЕС и страните помежду тях, които още не са в ЕС, с лична карта без проблем се придвижва човек.

Mind_Control
17-11-2010, 12:20
От известно време вече, а при някои от страните - от някоя и друга година, преминаването през Сърбия, Македония и Хърватско за български граждани, може да се направи и само с лична карта.
Реално погледнато, паспорт вече е нужен само ако заминаваш за Русия, Украйна, САЩ или Турция и т.н. В рамките на ЕС и страните помежду тях, които още не са в ЕС, с лична карта без проблем се придвижва човек.

С други думи ако тръгна към Италия ми е нужна само лична карта, така ли?

-Bobby-
17-11-2010, 12:34
Абсолютно да. И ако някой не е сигурен, както мой колега преди 2-3 месеца, да звънне и да пита в консулски отдели на сръбското и хърватското посолство, той така направи, и после само ми каза "така е, да" и си отиде до Испания само с лична карта.

fred
17-11-2010, 13:52
Няма проблеми, това е договорено на официално ниво, аз съм пътувал, макар и ненавътре, но си минах официално границата.

sestrata_na_tonov
17-11-2010, 14:35
Не трябва да имаш проблем.Пътувах скоро до Италия през Сърбия, спокойно минаваш само с лична карта :)

raffaello
17-11-2010, 15:01
благодаря на всички за бързите и точни отговори

me4o4ko
17-11-2010, 15:50
Колеги,ако влизате в Швейцария обаче задължително ви трябва паспорт.
Преди месец бях в Милано,Италия и решихме да отскочим до Швейцария до най-близкият град Мендрисио.Необходими бяха задгранични паспорти,макар,че не ни ги провериха,понеже бахме с туристически автобус.:mobile:

fred
17-11-2010, 15:58
Швейцария не е в ЕС, ама ако влезем в Шенген няма да искат и там паспорти, май че, не съм на 100% сигурен за последното

sen7
17-11-2010, 20:10
има ли значение дали е с новите лични или със старите ?!

sestrata_na_tonov
17-11-2010, 20:53
Аз минах със старата без проблем.

fred
17-11-2010, 22:02
Няма нови и стари карти, има валидни и невалидни, важно е докога важи документа, според датата изписана на него.
В ЕС няма задължителен вид на документите, както косвено го изкрават тия, дето им гласувате доверие.
В Гърция например например никой не си сменя личната карта, а самите карти изглеждат като ученически със снимка закрепена с телбод /картон сгънат на две и снимка/, това че нас ни доят, не значи че и европейците ги издояват редовно.Същото важи и за номерата на автомобилите, само ние, май и белгийците са с изцяло подменени номера, за разлика от всички други държави членки на ЕС.

BatVas
17-11-2010, 22:10
Да Ви кажа инфо от първа ръка, попътувах миналия месец и то с кола - пътувате си с личните карти Сърбия, Хърватска - нямате грижи стига да са валидни , няма значение нови - стари. За Швейцария със сигурност пак само с лична карта. Казвам това понеже пътувах само с личната си карта и то от старите (валидна ми е) 100% сигурно.

ФЕРАРИСТ
18-11-2010, 07:42
Същото важи и за номерата на автомобилите, само ние, май и белгийците са с изцяло подменени номера, за разлика от всички други държави членки на ЕС.
Белгийците си точат със старите номера без проблеми......

fred
18-11-2010, 10:27
Белгийците си точат със старите номера без проблеми......

Бях чувал, че при тях имало такова, ама явно и там няма.