Log in

View Full Version : Шофъорска книжка САЩ?

KoRny
26-11-2010, 15:49
Колеги искам книжката да ми е валидна в САЩ.Дочух,че някъде се давали 20 лева и вече всичко е ок.Вярно ли е?

Mind_Control
26-11-2010, 15:51
Така е. При мен се внасят тези 20 лв :) след това заминаваш на САЩ и ти е валидна книжката.

Galeano
26-11-2010, 15:54
Споко, там ще си извадиш за 30мин ако знаеш малко английски. ;)

BLUE1
26-11-2010, 16:51
Не знам къде ще си я извадиш за 20 минути, но в Калифорния след определено време трябва да се явиш на изпит за да ти издадат тяхна шофьорска книжка, преди месец моя приятелка мина по този път.

Galeano
26-11-2010, 17:03
Естествено ,че ще се явявя на изпит.
Бг книжката може да си я остави в Бг защото там не се признава.
Новата шофьорска книжка се вади за половин час. Изпитите са 2 (теория и практика).
И да не забравя всичко струва 10$

Pinky
26-11-2010, 18:38
Различно е в зависимост от щата. Не го обърквайте, ако не знаете.

pavlin
26-11-2010, 18:58
Американската книжка ти я издават за периода за който ти е валидна визата. Във всеки щат таксите са различни и условията за издаване. Българската книжка до колкото знам се приема като международна и с нея можеш да караш до към 6 месеца. Добре е да се провери на място защото условията се променят постоянно и има разлика за различните места.

cassillas
26-11-2010, 20:08
Информацията ми е 100% достоверна но на 3-4години!Книжката в Чикаго Илиниойс стува около 10$ Теоритичната част от изпита се състои от една листовка(само една няма варианти като при нас 200+ листовки) . Една листовка с около 40 въпроса като ти задраскват половината и ти остава да решиш 20. И изобщо не е необходимо да знаеш английски за да минеш теорията.Въпросите са тестови като в 80% от тях най-дългия отговор е верен освен на 6 въпроса(ако не се лъжа), но те могат да се назубрат. Има и 2-3 знака които трябва да опишеш но не са трудни. Практическия изпит е около 5мин. с колата с която си дошъл, но държат да има застраховка на твое име(ГО).Книжката са издава на момента.:busted_cop:

ves_v8
26-11-2010, 20:11
С българската книжка можеш да караш 6 месеца в САЩ. През това време трябва да отидеш там при съответните органи за да те регистрират да минеш по тяхните си процедури и да ти насрочат изпит. При мен всичко стана в рамките на деня, отидох, дадоха ми един тест, справих се на теста, подадох формуляр на гишето, снимаха ме на място, платих 35 USD, изчаках около 30 минути и книжката ми беше готова. Не съм в САЩ от година и половина, но си имам книжката, тя все още си е в мен, валидността е 3 години, тъй като не съм гражданин на САЩ, а бях там за 3 месеца с туристическа виза. Говоря за Далас, щата Тексас през за 2008 година, но се съмнявам че досега се е променила процедурата. :)

rusiq86
26-11-2010, 20:33
За всеки щат е различни, но нещата са сходни. С нашата книжка можеш да караш 6 месеца, като ако желаеш си извади международна книжка в КАТ срещу предоставяне на старият документ и ти издават допълнителен, 5 лв струва, и има годност 3 години документа, аз имам такъв.
За щата масачузец услугата струва около 100$, не е необходима никаква застраховка, става за около ден, като трябва да си набавиш кола на която да курмуваш. Аз имам от там, и е за три години.
За Чикаго, имам мн мн близък авер който си извади от там, той ме улесни какво и как да направя, имам и братовчед до който се допитвах, той е с американско гражданство вече над 10 год. Струва пак около 100$, не ти трябват застраховки, отново за три години, вади се бързо и лесно, отива един ден...Давай смело

cassillas
26-11-2010, 22:02
:)

soldier81
26-11-2010, 22:51
Това само за "В" категория ли важи,примерно ако искаш всички каква е процедурата?

търтей
27-11-2010, 19:20
В уса катерогиите са две - любител и професионалист. ;)

old alfist
27-11-2010, 22:00
В Щатите май трябва да си добре и с ориентацията спрямо слънцето или да имаш компас в колата - пътните табели указват за населените места с географските посоки.

Доко
27-11-2010, 22:18
В Щатите май трябва да си добре и с ориентацията спрямо слънцето или да имаш компас в колата - пътните табели указват за населените места с географските посоки.

Точно обратно, по табелите можеш да се ориентираш за посоките... на всяко кръстовище си ги пише ;-)

rusiq86
28-11-2010, 11:29
Пътувал съм в САЩ по пътищата една година, и мн рядко съм се губил, табела на всеки 15 метра. Пътища ка огледало само. Кога и ние ще станем така...май никога.

old alfist
28-11-2010, 13:46
Ами хората са практични - установени правила, които трябвя дя се спазват и всеки ги знае, знае и последствията при неспазването им.
Незнанието не е оправдание.
Който иска да си прави шоу си плаща за това - всеки си прави сметка.
В същото време това не значи, че правилата не търпят развитие - просто трябва да се следят промените.

bongo
29-11-2010, 06:53
офтопик: Къде ще се подизаваш в САЩ?

dimovip
01-12-2010, 09:55
аз бях в Ню орлеанс и книжката ми беше валидна 3 месеца, после работодателите ми отнеха служебната кола, защото съм нямал право да шофирам.

rusiq86
01-12-2010, 18:40
Днес бях в една агенция, че си ореждам документи, та казаха ми че книжките ще са за три години!

ФЕРАРИСТ
02-12-2010, 09:29
Новата шофьорска книжка се вади за половин час. Изпитите са 2 (теория и практика).
И да не забравя всичко струва 10$
Напиши го тва мнение още веднъж, че някой хора няма да повярват......

търтей
02-12-2010, 10:19
Напиши го тва мнение още веднъж, че някой хора няма да повярват......

Щото не е вярно. Или поне не е точно така. Зависи от щата ;)
В някои щати дори те карат да правиш успоредно паркиране (което в други е забранено)

ФЕРАРИСТ
02-12-2010, 10:27
Тва не им аресвам там, секи щат свои закони......

Speeder
02-12-2010, 10:32
Аз имам книжка от щата Delaware.
Валидна за 10 години, каквато имат и всички американци.
Струваше около 30 долара като се полагат два изпита, теория и практика.
За теорията сядаш на един компютър и попълваш тест.
Практиката включва първо едно успоредно паркиране на полигон като заграждението е оразмерено за да може да паркираш и Форд Екскържън.
След това няколко завоя, едно кръгово и обратно.
Всичко траеше около час, а самия документ става за 5 минути!
До колкото си спомням, в този щат може да се кара 3 месеца с БГ книжка (пише го в закона), но надали някой работодател ще те наеме без щатска книжка.

adv_petrov
02-12-2010, 11:54
Значи, да слуша патило. След като си извади допълнението към БГ книжката, което му е нужно за шофиране в САЩ (т.нар. "международна книжка"), ще може да си шофира там точно 3 месеца - и то точно толкова, колкото може да си шофира в БГ с US-книжка - 3 месеца след датата на влизане в страната. Основание за това са едни 2 международни конвенции за взаимно признаване на кижките, по които САЩ и БГ са страни. За съжаление пред американците не минава това че си член на ЕС - също така както за различните държави на ЕС те си имат различни правила за визи. След изтичане на този срок, независимо в кой щат е, ще трябва да си извади местна книжка.
Характерно за САЩ е, че DMV във всеки щат има леееекинко различни изисквания за получаване на шофьорска книжка. Причината според мен се крие във факта че там този документ се използва вместо лична карта и като имаш шофьорска книжка все едно си местен, затова се застраховат с издаването му.
Аз като всеки находчив българин, имам не временен инстракшън пермит, а шофьорска книжка от Илинойс, барабар с лична карта, щото Ша-таун рулз, мен :) клас D според щата (любителката) който е до 16000 паунда тежест на МПС, със съответната индивидуална рестрикция за моя милост - задължително две странични огледала. Тъй като прочитането на "Rules of the Road" и полагането на теоретико-практичен изпит е елементарно, и самото изкарване на книжка става за 20 мин., му го препоръчвам на колегата - у нас после при "установено" нарушение над 20-те лева ;) си размахва като мен US-свидетелството за управление пред сержант Иванов, когато той гледа неразбиращо че няма талон, който да прибере, изръмжава и че е адвокат и ще обжалва и...по живо, по здраво.

Galeano
02-12-2010, 16:01
Щото не е вярно. Или поне не е точно така. Зависи от щата ;)
В някои щати дори те карат да правиш успоредно паркиране (което в други е забранено)

E kak да не е вярно!!!
Ако искаш да ти покажа, моята книжка е от Аризона.
Знам и за други щати дето е същата работа.
И да имаше успоредно паркиране между две колчета на 15 метра едно от друго.
Сега моята струваше 10$ а това ,че другаде била 30$ не мисля ,че е от значение.
Не е като да е 1000лв

търтей
02-12-2010, 16:43
E kak да не е вярно!!!
Ако искаш да ти покажа, моята книжка е от Аризона.
Знам и за други щати дето е същата работа.
И да имаше успоредно паркиране между две колчета на 15 метра едно от друго.
Сега моята струваше 10$ а това ,че другаде била 30$ не мисля ,че е от значение.
Не е като да е 1000лв

Е аз па да ти покажа щати където ни е 10 долара, ни е за 15 мин изпита, и за капак се паркира между коли?
Или пък такива където е позволено паркирането само на преден ход?

Galeano
02-12-2010, 17:23
Е аз па да ти покажа щати където ни е 10 долара, ни е за 15 мин изпита, и за капак се паркира между коли?
Или пък такива където е позволено паркирането само на преден ход?

Е още малко ще ме изкараш ,че пиша небивалици!
може да има и такива щати. Аз давам личен пример за АZ