PDA

View Full Version : Просто 33

Pages : [1] 2

Triptih
28-11-2010, 01:57
Темата която пускам се отнася за колата която си купих -Алфа Ромео 33:firstprize:Тя е произведена 1991 с 1.4л. двигател Бош Джетронинг и е червена на цвят.
История:book: Внесена в Гърция където е карана 1 година.Там получава лека вдлъбнатина на предния калник и задната врата.Момчето от което я взех я купува и кара една година и си взима по-нова кола като 33то остава да седи в един гараж.И така седи 1 година докато не я взех аз:smartass:
По колата няма никъде ръжда като изключим 2 петънца отдолу на резевната гума, мястото отвън.Газова уредба никога не е имала и няма да има.Естествено има и эабележки,но те са чисто естетически и толкова леки,че лека полека до пролетта са оправени.По сериозните са липсата на ръчна ,и че при над 90 км. едното задно колело започва да вие.Някакъв маистор при които водили колата заради това колело ги успокоил,казал им че няма смисъл да се прави и наи-много като карат с 90 и нагоре понякога да блокират задните колела:screwy:
Наи-вероятно трябва да сменя лагера.

Чета на много места,че не е харесван този джетроник.Доколкото разбрах за 1.7 не е добър,но за 1.4 става.Може ли с прости думи някои да поясни.
Имам и ламбда сонда.За пръв път ще имам такова нещо и се чудя какъв ще е ефекта ако реша да си правя поръчкова генерация и я махна.

Не слагам още снимки понеже колата не е при мен все още.
Предполагам доста хора се чудат какво става с жулиетата.Ами :cry: провалих се и ще изчакам да мине зимата и после с нови сили и хъс ще трябва да стане.

gelle
28-11-2010, 08:14
Честита придобивка, само да те коригирам с този инжекцион е или 1.5 или 1.7

mitaka_cs
28-11-2010, 11:18
Честито!
Това ли е колата?
http://www.mobile.bg/11289056955168498
1.4 с джетроник не се среща често. Преди време видях комби 4х4 с този мотор:new_Eyecrazy:
Това са някакви междинки дето им викат. От първите 33 3-та серия с инжекцион...да се чуди човек на тях карбуратори ли да им кичи или да слага Марели...

Bobi_33
28-11-2010, 11:24
Инжекционите на 1.3 или 1.4 (един и същ мотор, просто е различно обозначението) са само Магнети Марели. На 1.5 се слага само Баш Джетроник и нищо друго, на 1.7 8Vсе слага Бош Джетроник, а след края на 92' се слага Бош Мотроник MP 3.1
На 1.7 16V се слага само Бош Мотроник ML 4.1

Това са инжекционите монтирани на 33, така, че както е казал колегата по-нагоре, моторът ти е или 1.5 или 1.7
На главите, ако мотора е 1.7 си пише отдолу между 2-те изпускателни тръби (за ориентир)

Triptih
28-11-2010, 20:19
Гледам че е станало голямо объркване с този инжекцион.Не съм споменал,че този не е оригиналния.Слаган е от друга 33ка която според думите на момчето също е била 1.4,но там вече може да се е объркал и да се окаже 1.5.Така или иначе ще я снимам.Интересното е че по документи,които още не съм ги видял,пишело че е 77кW.
Иначе колегата митко е прав,това е колата.

Bobi_33
28-11-2010, 22:24
Гледам че е станало голямо объркване с този инжекцион.Не съм споменал,че този не е оригиналния.Слаган е от друга 33ка която според думите на момчето също е била 1.4,но там вече може да се е объркал и да се окаже 1.5.Така или иначе ще я снимам.Интересното е че по документи,които още не съм ги видял,пишело че е 77кW.
Иначе колегата митко е прав,това е колата.

77kW са първите 1.7 с Джетроник и катализатор.

Kris
28-11-2010, 23:21
честито брат, имам много излишен чарколяк - не се притеснявай да си искаш ;)

колегата Уилямс е от Пловдив също, няма да е лошо да се запознайте ако не сте го направили вече де

Triptih
01-12-2010, 20:33
Колата си се оказа 1.4 както и 33ката от която е свален инжекциона.А за мощноста съм излъгал-63kw е.Когато я запаля от ауспуха излизат капки вода.Това проблем ли е,или се дължи на това че не е карана известно време и се образува някъде конденс.
На някои да му се намира механизма които държи затворен предния капак,седи на преградата между двата амортесиора?

mitaka_cs
01-12-2010, 23:04
Колата си се оказа 1.4 както и 33ката от която е свален инжекциона.А за мощноста съм излъгал-63kw е.Когато я запаля от ауспуха излизат капки вода.Това проблем ли е,или се дължи на това че не е карана известно време и се образува някъде конденс.
На някои да му се намира механизма които държи затворен предния капак,седи на преградата между двата амортесиора?

Най-вероятно е конденз.
Дъртата от подписа, когато е студена винаги плюе капки вода...абе и фичката, но по-малко.

Triptih
10-12-2010, 22:36
Малко да събудя темата.Не че има нещо интерестно.Колата си върви,малко тропа като каляска.Има доста дразнещи шумове вътре в купето,таблото дрънчи като катедрала,а и има някакво ужасно дрънчене от пасажерската врата.А пък лагера отзад ме :ranting:повече от 70 не вдигам,че вие ужасно.Въобще има какво да се подобрява.
Благодарение на колегата Уилямс предния ми капак ще се затваря.Днес си сложих от старата 33ка ръчната,че тази беше счупена.
Бихте ли ми казали какво масло да доливам на реиката,че тече от някъде и като тръгна да го сменям какво да бъде?
На скоростния лост плата които го обгражда седи свободно.Как мога да го застопора за конзолата?

RaIDeR
11-12-2010, 13:15
За масло нямаш голям избор Dextron || ili ||| се тая 3 е с някакри подобрители уж .
За кожята на скоростния ко да ти кажя на 4 щипки пласмасови е те са ти счупени или 5 бяха нз , аз лично взех от втора серия техните са гумени и със канаконлит го залепих и сега няма махане,че зе да скърца иска да се смаже ама няма как сега.Затова ако я правиш тая интервенция първо смажи лостовата система . За хвърлянето на вода през изходната дупка значи на студено бръмчило значи , че става добра смес и изгаря пълноценно ,тей че радвай се ,че плюе.

mordohy
11-12-2010, 23:26
Колега, и на тебе ще кажа като на Данчо!
Ела и вземи един добър мотор 1.4.
Заедно с инжекционе де!
1.4 ще си остане моята краста.
Абе не моа да ви гледам така , бе!

Bobi_33
12-12-2010, 12:45
Колега, и на тебе ще кажа като на Данчо!
Ела и вземи един добър мотор 1.4.
Заедно с инжекционе де!
1.4 ще си остане моята краста.
Абе не моа да ви гледам така , бе!

Стига с тоя умрел 1.4 бре, само инжекциона му убав. Па може и просто заради инжекцията да ти харесва :pokey::-):-):-)

mordohy
14-12-2010, 22:22
Прав си!:hvala:
Стария имаше брилянтно държане във всичките обороти.
Тоя, ако не го опъна с над 2500-3000 оборота, плюе, киха и подритва като катър. На газ се държи много по-добре.

Bobi_33
14-12-2010, 22:47
Прав си!:hvala:
Стария имаше брилянтно държане във всичките обороти.
Тоя, ако не го опъна с над 2500-3000 оборота, плюе, киха и подритва като катър. На газ се държи много по-добре.

Моя хладилник поема и с под 1000 оборота , но съм с Бош ML 4.1 , който е доста по-читав инжекцион от Джетроника. Пък и нямам дебитомер, което мноооооого ме радва. Върви в целия диапазон, без най-високите обороти, но това е заради тясната генерация, която е едва 38мм след паяка. Благодарение на тая рестрикция върви като Голф във ниските обороти.

Triptih
14-12-2010, 23:16
Операцията по сменяне на заден лагер сложна ли е?

Bobi_33
14-12-2010, 23:38
Операцията по сменяне на заден лагер сложна ли е?

Не, единственото усложнение може да бъде, ако барабана има ръб. Ако има ръб ще се извади трудно. Лагерите са 2 бр. конусни. Ако не си ги купил все още, си купи още семеринг и гайка за стягането на лагера. внимавай накрая със затягането. От това зависи изцяло живота на лагера след това.

mordohy
14-12-2010, 23:45
Моя хладилник поема и с под 1000 оборота , но съм с Бош ML 4.1 , който е доста по-читав инжекцион от Джетроника. Пък и нямам дебитомер, което мноооооого ме радва. Върви в целия диапазон, без най-високите обороти, но това е заради тясната генерация, която е едва 38мм след паяка. Благодарение на тая рестрикция върви като Голф във ниските обороти.
Сега остава и да кажеш, къде я оставяш твоята.
Ще ми трябват около 20-30 минути само!
Колега, лагерите на задните главини са точно като на Ауди 80 и още няколко други модела и са в диапазона 12-20 лева комплекта със семерингата, греста, гайката и подложната шайба.
В повечето липсват подложната шайба, а в някои и греста.
Гайката от аудито не става!!!
Свалянето на колелото и барабана е по-сложната част.
Иначе сваляш семерингата и вътрешната черупка на вътрешния лагер и тя изпада. Почистваш грубо старата грес и ще видиш, че има улеи по които да стигнеш със секач или здрава отверка до външните черупки.
Избиваш и тях и бегом на пароструйката. Трябва да измиеш идеално барабана .
После набиваш новите черупки, мажеш вътрешните с грес и слагаш останалото количество между черупките.Поставяш на мястото и голямата вътрешна черупка и набиваш семерингата.Слагаш барабана, малката вътрешна черупка, подложната шайба и завиваш гайката.
Край до тука с грубата работа!
Тука е момента да сложиме и гумата, но не и да сваляме от крика!
Затягаме първоначално с около 8-10 кила, тоест здраво с ключа или гедорията на ръка. Това е необходимо, за да се наместят лагерите, ако не сме ги набили докрай.
После охлабваме и започва истинското регулиране на луфта.
Правилото е стягане с 2 килограма, а после отвиване със една стена на гайката.
Както и да я стягаш, преди законтрянето на гайката, трябва да имаш около 1 мм луфт по протектора на гумата, като я клатиш.
По-добре да имаш по-голям луфт, отколкото да го нямаш.
В движение от загряването лагерите се затягат!!!
Това е во кратце!

Triptih
14-12-2010, 23:57
Как да затягам, с динамометричен ключ?

---------- Post added at 23:57 ---------- Previous post was at 23:45 ----------

Благодаря за изчерпателната информация.Значи няма да е проблем ако нямат,да взема за ауди 80.:mrgreen:

RUSEV-BGR
15-12-2010, 19:53
Сега остава и да кажеш, къде я оставяш твоята.
Ще ми трябват около 20-30 минути само!
Колега, лагерите на задните главини са точно като на Ауди 80 и още няколко други модела и са в диапазона 12-20 лева комплекта със семерингата, греста, гайката и подложната шайба.
В повечето липсват подложната шайба, а в някои и греста.
Гайката от аудито не става!!!
Свалянето на колелото и барабана е по-сложната част.
Иначе сваляш семерингата и вътрешната черупка на вътрешния лагер и тя изпада. Почистваш грубо старата грес и ще видиш, че има улеи по които да стигнеш със секач или здрава отверка до външните черупки.
Избиваш и тях и бегом на пароструйката. Трябва да измиеш идеално барабана .
После набиваш новите черупки, мажеш вътрешните с грес и слагаш останалото количество между черупките.Поставяш на мястото и голямата вътрешна черупка и набиваш семерингата.Слагаш барабана, малката вътрешна черупка, подложната шайба и завиваш гайката.
Край до тука с грубата работа!
Тука е момента да сложиме и гумата, но не и да сваляме от крика!
Затягаме първоначално с около 8-10 кила, тоест здраво с ключа или гедорията на ръка. Това е необходимо, за да се наместят лагерите, ако не сме ги набили докрай.
После охлабваме и започва истинското регулиране на луфта.
Правилото е стягане с 2 килограма, а после отвиване със една стена на гайката.
Както и да я стягаш, преди законтрянето на гайката, трябва да имаш около 1 мм луфт по протектора на гумата, като я клатиш.
По-добре да имаш по-голям луфт, отколкото да го нямаш.
В движение от загряването лагерите се затягат!!!
Това е во кратце!

Аз не бих препоръчал стягане с 8 до 10 килограма почти е сигурно повреждането на лагерите-стяга се 24 нютон метра и след това леко се разхлабва!Понякога дори и разхлабване не е нужно,всичко зависи след базовото стягане как се върти колелото!

Bobi_33
15-12-2010, 20:56
Аз пък никога не ползвам динамометричен ключ за конусните лагери, всичво на усет. Досега нямам грешка. Лошото при тия лагери е, че са малки и слаби по рождение и когато сложиш големи и широки джанти рязко им се скъсява живота.

mordohy
16-12-2010, 23:41
Аз не бих препоръчал стягане с 8 до 10 килограма почти е сигурно повреждането на лагерите-стяга се 24 нютон метра и след това леко се разхлабва!Понякога дори и разхлабване не е нужно,всичко зависи след базовото стягане как се върти колелото!
Колега, стягането с 8-10 кила е нищо в сравнение с ударите, които поемат по дупките. Обаче съм виждал доста разбити главини от недоброто набиване на външните черупки. 2 килограма или 24 нютон метра е все тая.
То и аз като Боби никога не използвам динамометричен ключ. Освен това, за да си сигурен с дино-ключа при тия килограми, трябва да имаш ключ, който мери от нула до 4 кг/м.
Такива у нас съм срещал само по авиобазите.
Начини много.
Всеки сам си избира. Важното е накрая да има луфт по периферията на гумата при клатене около 1 мм.

RUSEV-BGR
17-12-2010, 18:36
Колега, стягането с 8-10 кила е нищо в сравнение с ударите, които поемат по дупките. Обаче съм виждал доста разбити главини от недоброто набиване на външните черупки. 2 килограма или 24 нютон метра е все тая.
То и аз като Боби никога не използвам динамометричен ключ. Освен това, за да си сигурен с дино-ключа при тия килограми, трябва да имаш ключ, който мери от нула до 4 кг/м.
Такива у нас съм срещал само по авиобазите.
Начини много.
Всеки сам си избира. Важното е накрая да има луфт по периферията на гумата при клатене около 1 мм.

Аз имам два единия е до три килограма другия е 30 нютон метра-едно и също е почти!Цената им е колкото 5 дино ключа до 20 килограма-използвам ги предимно за стягане на ролките по ангренажите и особено капака на главата при туин спарка и много други!За смяната на лагера си абсолютно прав-но колегата едва ли има твоя и на боби 33 опит!

Triptih
05-01-2011, 17:22
Малко да си актуализирам темата:zzz:
Задния лагер още не съм го сменил:innocent:чакам да се постопли времето,понеже не ми се кисне пред блока в студа.И затова си я карам с не повече от 60-70 и си се моля да не блокират задните колела.
Иначе смених един ремък,този на стартера.Бензинопроводите също са нови,че старите бяха напукани.Първо взех някакви маркучи за 3лв. и нови скоби.Сложих ги и като запалих взе да тече бензин и да пуши:shock:Оказа се че не съм затегнал скобите,те нали са нови и искат да се стегнат добре.Всичко пасна,но след ден два гледам единия горивопровод има нещо като балони по гумата и нещо се размекна.Те и без това ми се видяха тънки и така и си се оказа-тези маркучи не бяха направени за бензин.Накрая отидох и си взех едни хубави с плат и заспаха.
А сега изникна друг проблем-колата прекъсва.Реших,че са свещи и кабели.Свалих старите свещи,бяха зацапани доста и миришеха на бензин.Освен това се оказаха различни-предните бош,а задните голдън.....забравих,тези които ги дават за боксера.Сложих дензо триполюсни от старата 33(на няма и 1500километра)и нови кабели Тесла.Но колата пак прекъсва.Като я запаля си работи добре,но след 2-3 минути започва да работи все едно на 2цилиндъра.Оборотите си ги държи сама около 1000-900,но колкото повече работи,толкова по неравномерна става.
Помислих си,че е така понеже е студено,но след 10-15 минути работа няма подобрение.Дали не е заради термостата?Тои е за смяна-въобще неработи.Колата повече от 80градуса не е вдигала,дори след 100 километра пробег.В града ако дигне 40-60 градуса е супер.Освен това като пипна маркуча между термостата и радиатора при студен двигател под 40 градуса е топъл.
Аиде да сложа и малко снимки,че без картинки не е интерестно:

Perdaha
05-01-2011, 19:27
Ами колега всичко което казваш и това което си сменил може да се насочиш към дебитомера не че сигурно де ама и моята така си прави с тея обороти и е той може да си го провериш как работи...

staiger
06-01-2011, 08:44
и колега си напомпай задните гуми че бая меки ми се виждат нещо

kolev
06-01-2011, 10:43
нещо си сбъркал, стартера няма ремък. а термостата го сменяй че ще мирише на бензин и още как...

Triptih
06-01-2011, 20:23
Гумите са напомпани отдавна:smoke:Снимките са миналогодишни.
А за ремъка може и да бъркам,на алтернатора е.
Днеска си я покарах и бе добре.Пак си тресе леко,но си държи обороти и не гасне.Проблема може и да се окаже доста срамен-свършва й бензина:Bolt:гледам,че стрелката е на 1ва чертичка и понякога ми светва резервата.

mordohy
06-01-2011, 20:57
Хубаво щеше да е, ама нашите след като им светне напълно лампата на равно, имат бензин за още 40-70 км.
Не е от нивото.
Но от самия бензин...

TishO
06-01-2011, 22:06
Абе аз моита лампа отдавна не съм я виждал да огасва а лампата ми почва да свети когато стигне първата черта и винаги съм се чудил защо резервата ми почва от там??? а колкото до проблема покараи малко разбери кога и при какви условия започва да се държи така колата защото може да са много неща а за твое добро смени термостата по скоро и не си земаи от 30лв. израси се малко повече по принцип има 3 типа много евтин среден и скъп последния е към 100 кинта по възмойност земи средния а най добре скъпичкя ама и той не е гаранция

Triptih
06-01-2011, 22:10
Не е от нивото.
Но от самия бензин...
И аз си мисля ,че трябва да са ми е останал за още 30-40км.Все пак с 15 литра да съм минал само 80 км:screwy:
А какво за бензина?Не се доизказа....

staiger
07-01-2011, 09:00
Не каза от кога ти е бензина и дали е читав ,ако не си я карал одавна и е стар не се чуди а го смени и когато се кара в студа на резерва е вазможно водата да е повече от бензина или достатачно за да ти праи мизерии.Затова зимата се кара поне с 1/2 резервоар пулен и само доливаш.Ако не е това най-добре си закарай дюзите да ги почистят и на мене така преди време се лигавеше изчистихме дюзите и беше перфектно,после умря дебитомера,после нов и сега е 6+.

Triptih
15-01-2011, 18:21
Ето какво свърших днес.Маркучите и казанчето бяха в ръжда и нещо като песачинки.

Bobi_33
15-01-2011, 19:33
Ха така, а сега си представи какво има в блока на дъното, във водния радиатор и най-вече в радиатора на парното.

Някой преди теб бая е карал само с вода.

Triptih
15-01-2011, 21:19
Аз затова още не съм налял новия антифриз.Ще ми се малко да почиста за да нестава това.Изчетох доста стари теми как се промива.Но нямаше някакво добро решение,като изключим кюстендилската вода,но как да стане това във Пловдив.С оцет не смятам да рискувам.Ще сваля радиатора,казанчето и някои маркучи и ще ги мина с вода.

kolev
16-01-2011, 11:16
ами то друг начин няма. или промиваш с оцет или наливаш евтин антифриз и като се поразтворят боклуците в него - сменяш.

morrty
16-01-2011, 11:45
колко пари4ки купи термостата,някои да е правил редиатор(воден) тече ми от снадките отстрани кадето е стискан.Имали някакъв на4ин за ремонт

Triptih
18-01-2011, 21:34
40 лева ми излезе,а за радиатора ако не може да се оправи все някои колега ще дава на части.

staiger
19-01-2011, 09:50
колега по добре нов радиатор си вземи

GALIN4O
19-01-2011, 22:05
Първото нещо което се наложи да правя беше радиатора и съответно стана–нищо, купих си нов на BEHR за130 лв. обаче това беше преди 3-4 години, така че колегата по горе е прав че е по добре нов да се купи отколкото да се сваля през ден два.

Triptih
01-03-2011, 07:56
Да ви питам нещо по една далечна от мен тема-тоци.Акумолаторът ми е нов /бош/ Но отскоро много често взе да пада.След като го заредих изкара 6 дни и вече е пак за зареждане.

Има една "особеност" когато запаля колата лампата на акумолатора не изгасва.Трябва да я изфорсирам над 3000 обората за да изгасне иначе си стои и свети.

morrty
01-03-2011, 09:35
смени си релерегулатора и четките на генератора и ще получи горе долу добри стоиности на зареждане.Попитаи за усилените релета Made in England.

mordohy
01-03-2011, 10:16
Да ви питам нещо по една далечна от мен тема-тоци.Акумолаторът ми е нов /бош/ Но отскоро много често взе да пада.След като го заредих изкара 6 дни и вече е пак за зареждане.

Има една "особеност" когато запаля колата лампата на акумолатора не изгасва.Трябва да я изфорсирам над 3000 обората за да изгасне иначе си стои и свети.
Първо си виж ремъка, да не ти е лАбав.:spiteful:
После замери напрежението и докладвай!:mr-t:
После , ако нищо не става от него ще ти кажеме да сложиш от 145, а като изревеш, че нямаш парички, ще ти пратя един читав и темата пак ще замре!:stumm:

firedragon
01-03-2011, 14:50

А като трети вариант потърси на колегата kolev писаното по темата за възбуждането на алтернатора. Там имаше някаква игра с лампичката на таблото.

колеги, то се е видяло че няма да пусна снимки на модификацията на таблото с резистор и затова ще ползвам такива от алфаоунър. маха се само козирката на таблото и на червената букса между зеления и розовия кабел - т.е. между 4-тия и 6-тия от ляво на дясно се поставя мощния резистор който байпасва лампата за таблото. в случая колегата е ползвал втора лампа, което върши същата работа. ето какво съм писал защо се прави това.

Quote:
при 33 проблемите са няколко
-крушката в таблото играе много важна роля за добрата работа на алтернатора
-лоши връзки по дебелите кабели
-най-вероятно смотана схема на регулатора на алтернатора

на брата на 33-ката след пълна ревизия на алтернатора-смяна диоден блок, смяна регулатор и нови четки - ефект нямаше. чак когато сменихме крушката с резистор, алтернатора почна да работи с тръгването на двигателя и да дава що-годе добри напрежения. скоро не сме го мерили, ма не се е оплаквал.
следващия път ако има проблеми, ще пробваме експериментално с външен електронен регулатор за лада, че ми се подмята един.
Quote:
през тая лампа ротора на алтернатора първоначално получава захранване за да може самия алтернатор да почне да генерира електричество.
много е важен тока към ротора, който зависи от съпротивлението на лампата. това съпротивление нараства значително когато лампата свети, от стареене на жичката на лампата също има покачване на това съпротивление. към това се прибавя също съпротивлението от старата ел. инсталация. колкото по-голямо е съпротивлението, толкова по-малък е тока през крушката и толкова по-бавно реагира алтернатора.
проблема се решава като се замени крушката с резистор с еквивалентно съпротивление и мощност 10вата. стойността я смятахме. за индикация се ползва червен светодиод с последователно свързано резисторче 680 до 820 ома и двете свързани успоредно на големия резистор.
Quote:
1. индикация
2. първоначално захранване на ротора
3. ограничаване на тока през ротора
по точки 2 и 3 тя не се справя особено добре, затова се заменя с резистор, а индикацията се прави със светодиод и токоограничаващо резисторче за светодиода, както е направено при 145.

ще питаш що му трябва ток на тоя алернатор.
при динамото имаш статор изграден от постоянен магнит и ротор който произвежда електричество . при него влиянието на оборотите на въртене е изключително важно за това какво ще се получи на изхода.
при алтернатора статора е от намотки и той е този който произвежда електричество. за тази цел му трябва въртящ се магнит. тази роля играе ротора който е ел. магнит. регулатора регулира тока през ел. магнита като по този начин алтернатора е много по-устойчив на промяната на оборотите. примерно при намаляне на оборотите , регулатора повишава тока в ротора и изхода се запазва равен.
понеже ротора е ел. магнит , в началото трябва да го захраним. е , това става през крушката на таблото.
Quote:
ние свалихме таблото и сменихме всички крушки със светодиоди. ползват се резистори 0,125вата. за бял или син светодиод се ползват съпротивления 680ома или 750ома. за червен,оранжев,зелен 820ома или 750ома. издърпва се крушката от пластмасовото цокълче , запоява се последователно на светодиода едно съпротивление, така че то да може да влезе в цокъла. става все едно е крушка. ползват се 5мм високояркостни светодиоди с широк ъгъл. има значение на къде е светодиода.
мощния резистор за алтернатора се запоява за букса която е централно отзад на таблото. между буксата и капака на таблото има достатъчно място. трябва да се види по схемата коя е буксата и да се проследят кабелите.единия край на резистора се запоява на плюс от контакт, другия-на кабела от алтернатора за лампата.
по принцип можеш да не сваляш таблото, да оставиш крушката и да добавиш мощния резистор. сваляш капака на таблото, откачаш буксата и запояваш резистора.
Quote:
така момчета, крушката на алтернатора май е била 2 вата, мощния резистор който сме сложили е със стойност 68ома 5вата - ей такъв
http://eshop.bg/eshop3/index.php?url...&get_keys=myid
може и 56ома да се сложи-ще минава малко повече ток,което може да компенсира по-лоша инсталация. ако има място за 10ватов, още по-добре.
замерихме напрежението и сега след като са се напаснали четките и резултата на празен ход е 14,41 , абсолютно всичко включено - 13,56 -това всичкото е на празен ход. изглежда това е максимума на който е способен тоя алтернатор с тоя регулатор. направи ми впечатление че регулатора не реагира достатъчно бързо на мигачите , което говори лошо за схемата му, но като цяло мисля че е перфе.
ето я самата тема в алфаоунър по същия проблем
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...ml#post3689370

а ето как се сваля таблото
http://www.alfa-restoration.co.uk/diallights/index.htm
Attached Thumbnails
Click image for larger version Name: Back of the instrument cluster.jpg Views: 17 Size: 55.4 KB ID: 63510 Click image for larger version Name: Red connector with some extra.jpg Views: 16 Size: 37.5 KB ID: 63511 Click image for larger version Name: Glowing when no charge.jpg Views: 15 Size: 27.7 KB ID: 63512

Triptih
01-03-2011, 18:27
Благодаря за многото и изчерпателни мнения.Първо ще проверя ремъка.Много е вероятно да е от него,два пъти го стягах,че се разхлабва.

Triptih
03-03-2011, 10:14
Ремъка си е добре опънат.Нямам с какво да измеря напрежението и не е мерено.А проблема се оказа друг.Сега когато е студено и като я запаля,без газ,и оставям колата да се загрее.Така към 5-10минути.През това време си свети лампата на акумолатора и не се зарежда.И така по 2пъти на ден.Тя си работи към 20 минути без да зарежда.И за една седмица акумолатора пада.
Сега като я запаля давам малко газ да изгасне лампата и да си се зарежда.
Честит празник на всички.Нека си припомним какво пише на герба на България и колко често го спазваме.

morrty
03-03-2011, 12:03
за мене просто регулатора си е заминал,примери си напрежението с мултацет и тога да се говори по обстоино.Имам един и мога да ти го пратя ако искаш зарежда на 13 волта за проба.

Triptih
03-03-2011, 14:51
ОК.Като го измеря ще пиша.

RaIDeR
03-03-2011, 15:07
Честит празник колеги ! По темата ще кажя само "ЧЕТЕТЕ КАКВО Е ПИСАНО" има страшно много писано по темата .

mordohy
06-03-2011, 21:10
Честит празник колеги ! По темата ще кажя само "ЧЕТЕТЕ КАКВО Е ПИСАНО" има страшно много писано по темата .
Кой да чете, бе!
С брат ти си счупихме пръстите, ама е по-лесно да свалиш динамото и да смениш регулатора, в повечето случаи напразно, отколкото да почетеш малко:bouncing_smiley:

Triptih
28-03-2011, 16:22
Търся "кожухчето" за скоростния лост от 1ва или 2ра серия на Алфа 33.Ако има някои запазено,да ми пише.

Triptih
15-04-2011, 11:30
След смяна на гарнитури на изпускателните колектори,горивен филтър и заварки по ауспуха(големи благодарности на Свилен:clapping:)двигателя не се чува ,че работи.Обаче в ниските обороти се появиха вибрации,които от двигателя се предават на купето.Когато се натисне с ръка смукателния колектор звука на вибрациите се променя.И като бъзикаш маншона между инжекциона и смука. колектор купето спира да тресе,явно маншона предава вибрациите към купето.Иначе си работи чудесно,увеличат ли се оборотите вибрациите изчезват.Някакви предположения какво може да е:calc:

morrty
15-04-2011, 16:50
А може и да е скъсан и да смуче въздух и от там да тресе мотора от многото въздух

Triptih
15-04-2011, 20:22
Едвали,маншона мисля че е наред.Все пак като намеря време ще го погледна.Ако смучеше от там въздух щеше да се отрази на работата на двигателя.
Между другото Морти,аз ти исках телефона,но все нямам време или изниква нещо и не съм ти се обадил още.Та да те питам перката на радиатора как е,добре ли работи?

mordohy
15-04-2011, 23:24
Провери си болтовете на въздушния филтър:lupe:

morrty
16-04-2011, 10:51
Да,работи отлично(перката).По принцип когато мотора е в ниски обороти,наи му се отразява многото въздух.

Triptih
16-04-2011, 15:39
Проверих маншона и болтовете-супер са си.
А относно перката можеш ли да ми я запазиш,плюс термоключа и разните жички.Че моята не работи и ме съмнява да не е предала богу дух.

morrty
16-04-2011, 19:28
твои са

Triptih
02-05-2011, 00:05
Отново ще повдигна въпроса с тресенето на двигателя:knock:Като я запаля тресе и трака като дизел.Това на 1000 оборота.Като вдигна на 2000 и мърка.Клапаните се чуват-звука е като тцъкане.Въпроса ми е как да разбера дали клапаните са за смяна без да се отваря мотора?

kolev
02-05-2011, 10:16
с какво масло си. измери налягането на маслото. пробвай също да запушиш ауспуха , да видиш ще има ли налягане на газовете или имаш теч от някъде.

mordohy
02-05-2011, 12:05
Цъкането може да е от дюзите. Те така цъкат.
Тресенето от бедна смес или голямо предварение.

Triptih
03-05-2011, 21:02
Нямам представа какво е маслото.Това с ауспуха съм го правил.
Тези дюзи маи е краино време да ги сваля и почиста.Кабелите които влизат към дюзите са оръфани,някои имали представа дали се продават нови,или да си търся на старо.

staiger
04-05-2011, 12:31
ефекта от почистването на дюзите е добър доста ,на мойта имаше голям ефект.и си оправи кабелите

Triptih
31-05-2011, 15:26
Почистих дюзите.Не съм я палил още за да видя има ли ефект.Разбрах откъде са вибрацийте - горния тампон зад двигателя, на скоростната кутия(заминал си е).Поръчан е нов и утре ще се сменя.Само се чудя как ще стане.Сменя се само гумата,ще сложа крик,ще сваля болта и гайката лесно,но после как да изтегля тампона напред за да го избия??
Относно дюзите,снимал съм как са наръфани кабелите.По точно началото към дюзите.Дали немога да сменя само тази част?Ако в някой ел. магазин имат такова.
И не на последно място ако на някои му се намират нещата от първите две снимки,ще съм благодарен.Това са маркуча за маслените пари към колектора и един накраиник отиващ пак към колектора.

kolev
31-05-2011, 16:52
какво му е на маркуча за маслените пари. втория вакум направо го сменяй с едно бензиново маркуче. на кабелите на инжекторите , тия гумени уплътнения ги скъсай и виж как са кабелите. ако са ок, от електромагазин купуваш самовулканизираща се лента бишоп , навърташ отгоре и забравяш за тая работа.

Triptih
31-05-2011, 18:28
Маркуча е скъсан.А вакума ми се ще да си е оригинален.Не че не става и с някакво маркуче,но си ме дразни като знам.
А идеята за кабелите е супер,благодаря.:flowers:

TishO
31-05-2011, 18:46
Колега за вакумните маркучета ще ти дам един съвет.Отиваш в магазин за руски автомобили и вземаш силиконово маркуче за жигула и забравяш за проблема.Виждал съм такива маркучета на по 30 год. и е буквално като ново!!!!!

mordohy
31-05-2011, 20:55
Маркуча за картерните газове го имам, но не знам до колко е оригиналем.
Колкото до вакуумното коляно с тръбичката, имам поне два комплекта, защото отдавна съм направил това, дето ти го каза Реалсекс.
Маркучета 1/8" или 3.2 мм. ако по-ти харесва и си на шест!:thumbup:

Triptih
02-06-2011, 08:47
Ще можеш ли да ми ги пратиш по еконт?Каквато цена кажеш,такава ще платя.А какво означава,че не е оригинален маркуча?Не е от алфа,или е преправян.

Triptih
02-06-2011, 16:56
Да видим дали правилно разсъждавам-за да сменя горния тампон на скоростната кутия,трябва да изкарам цялата метална скоба и да избия тампона от нея.Питам защото днес се опитвах това да направя,но го оставих за утре,та ако греша някъде да го знам.

Sergey_gigov
02-06-2011, 18:08
Отново ще повдигна въпроса с тресенето на двигателя:knock:Като я запаля тресе и трака като дизел.Това на 1000 оборота.Като вдигна на 2000 и мърка.Клапаните се чуват-звука е като тцъкане.Въпроса ми е как да разбера дали клапаните са за смяна без да се отваря мотора?

за проверката на клапаните -голяма простотия е ама...
взимаш едно листче хартия - отиваш отзад на ауспуха и за 2-3 см от него го задържаш за малко -на празен ход листчето НЕ трябва да се връща към генерацията .
Между другото ако има кой да провери дали не е прескочила зъбче ще е добре .

и следващото нещо,което ще напиша си жива дивотия , но е факт -цяла година се чудя защо колата ми губи такт и и падат оборотите , съответно като загуби такт се чува едно цъкане .какво ли не пробвах -нищо -докато най накрая едно приятелче не погледна с едно огледалце из цилиндрите и се оказа че свеща на 1-ви цилиндър се е пукнала и парченце от керамиката се е загнездило м/у свеща и главата и следователно лулата не може да влезне добре на свеща и от там прескача искра и работи като трактор :)

mordohy
02-06-2011, 21:16
за проверката на клапаните -голяма простотия е ама...
взимаш едно листче хартия - отиваш отзад на ауспуха и за 2-3 см от него го задържаш за малко -на празен ход листчето НЕ трябва да се връща към генерацията .
Между другото ако има кой да провери дали не е прескочила зъбче ще е добре .

и следващото нещо,което ще напиша си жива дивотия , но е факт -цяла година се чудя защо колата ми губи такт и и падат оборотите , съответно като загуби такт се чува едно цъкане .какво ли не пробвах -нищо -докато най накрая едно приятелче не погледна с едно огледалце из цилиндрите и се оказа че свеща на 1-ви цилиндър се е пукнала и парченце от керамиката се е загнездило м/у свеща и главата и следователно лулата не може да влезне добре на свеща и от там прескача искра и работи като трактор :)
Не са простотии, а съвсем реални неща.
Бях пуснал една тема " Най-тъпите аварии" , точно с цел да събираме подобни неща. Нещо не я намирам. Или не търся добре или Боби я е метнал в коша!

Triptih
04-06-2011, 12:09
Как се сваля тампона на скоростите отгоре?Никои ли не е свалял?Три дни се мъча.Свалих всички болтове и гаики от тампона,освен болта които захваща скобата отзад.Там са един болт в средата,една гаика от шофьорската страна и един болт от пасажерската страна.Този последния не може да излезе.Не му достига около сантиметар.Опира в тръбите на реиката и купето.Разкачих задния тампон на скоростите,както и предния на гредата.Остана да сваля целия двигател за един тампон:brickwall:
Свалям с крик двигателя,но не слиза кои знае колко.Какъв е начина на сваляне на този тампон?

svilenalpanev
04-06-2011, 15:13
Трябва ти канал. Скоростната кутия се пуска на долу.

Triptih
04-06-2011, 20:58
Супер,:stretcher:ми сега и механична реика ще си търся.Ако някои има такава нека се свърже с мен.

TishO
04-06-2011, 23:02
Да и аз от доста време си търся механична реика но до сега не съм сполучил!!!!

Triptih
05-06-2011, 07:53
Защо така,като пусна темата за такава рейка доста хора се обадиха,че имат.

TishO
05-06-2011, 11:48
:hmm:

Triptih
05-06-2011, 21:12
:haha::roll2:Оффф нещо съм запомнил грешно.Сега изчетох стари теми и вярно няма.Само Боби пише че има една.

TishO
05-06-2011, 21:43
Аааааааа не така той Боби таз рейка е обещана на мен после на крис ти си на опашката съжалявам :mrgreen::sex:

Triptih
06-06-2011, 00:00
Аз ще почакам,ама вие какво чакате:biggringift:

Triptih
26-06-2011, 11:26
Знае ли някой как се фиксира задната броня отстрани към купето?От едната страна има една пластмаса,някаква плоскос като малък подкалник,затварящ бронята.При другия край липсва и там беше се откачила.
Въпроса ми е какво болтче или винт се слага като размер?На купето има планка с дупка,а на бронята пласмасово нещо където влиза болта.
Сложил съм едно късо болтче 13 което държи здраво,но не е влезнало докрай и се притеснявам да не излезе от вибрацийте.

Bobi_33
26-06-2011, 13:47
Такаа, малко е просташко закрепването, но така са го измислили. Та в бронята в ъгълат и има "джоб" в който седи квадратна метална планка с размери 30 на 30мм и дебелина около 8 мм. Вцентърът и има дупка с резба 8мм и в нея се навива болт 8мм който минава през ламарината на купето. Обикновено когато се опиташ да го развиеш (главата му, е отвътре откъм подкалника) той се къса. В такива случаи е добре да се намери начин да серазпробие болта или остатъкът от него, минаващ през планката, без разбира се да си пробие бронята. След това махаш остатъкът от планката и си правиш нова такава от дебела шина например или пък от стара накладка примерно. пробиваш я и правиш резба в нея в центъра и това е.
Гадна операция е това, но това е разумният начин. Това е ако се скъса болта примерно, а ако се развие безпроблемно значи си късметлия. Болта може да се замени и с неръждаем. Тогава край на проблемите.

Triptih
26-06-2011, 16:48
Благодаря за изчерпателната информация,вече ми е по-ясно.Стария болт липсвеше.Първо пробвах с винт 6мм. влезе докрай(логично,щом отвора е 8мм.)но естествено и лесно излизаше.После слагах няколко 8мм. болта,но се навиваха до едно положение и после превъртаха.Казах си,че са дълги и сложих къс,около сантиметър дълъг 8мм болт.И той се нави до едно положение,но си държи здраво и немърда.Трябва да влезе още,но явно е останала главата на предишния и ще я изчовъркам.

mordohy
28-06-2011, 14:40
Тоя болт го изхвърли!
С метчик обнови резбата и сложи, както ти каза Боби неръждавейка!
Планката я намажи с някоя от пастите против клеясване или в краен случай с графитна грес!
Да си нямаш после проблеми.

Triptih
11-07-2011, 09:27
На някой да му се намира метална капачка?Тази за казанчето на антифриза към радиатора.Че моята е ръждясала и се отчупи долната страна.Днес ще питам в евро 07,но незнам дали ще се намери.

Bobi_33
11-07-2011, 14:29
На някой да му се намира метална капачка?Тази за казанчето на антифриза към радиатора.Че моята е ръждясала и се отчупи долната страна.Днес ще питам в евро 07,но незнам дали ще се намери.

Ами ако е за метална капачка, то става и от Лада, същата е.

Triptih
11-07-2011, 15:39
Идеално8) утре ще си взема.

Triptih
12-07-2011, 19:43
Да споделя едноседмичната одисея в която се насадих:frown:След смяна на горния тампон на ск.кут. счупих дистрибуторната капачка.Замених я с нова,но не пали.Сложих и нов палеч,обаче нищо.Причината е ,че не достига ток до свещите.С помоща на една жица и крушка търсихме къде не достига електричество.На бобината където има два кабела излиза,че и двата са + и тече ток.Възможно ли е да е здала багажа?
Преди да предприема тази замяна на тампона си палеше от първото врътване на ключа.Освен счупването на капачката друго по електричеството не съм бутал,а сега не достига ток до свещите:gruebel:

Perdaha
12-07-2011, 19:53
пускам ти бърз жокер за който два дни ровех и аз като луд след като махнах и сложих колектора и не стигаше ток ни до бензиновата помпа нито до делкото - точно над делкото до шасито минаа буксата за импулсния датчик,виж дали като мен не си я бутнал и не прави хубав контакт!!!!

mordohy
12-07-2011, 22:47
Двата плюса на бобината говорят, че плюса от главното реле идва!
Значи липсва минуса от комутатора.
Това означава, че Пердаха ти дава правилен жокер.
Търси по комутатора!

Triptih
13-07-2011, 15:47
Намери се проблема.На делкото има една букса(може да е тази за която писахте)та една от жичките е скъсана.Свалих делкото и остана да се върже .

Perdaha
13-07-2011, 16:11
Намери се проблема.На делкото има една букса(може да е тази за която писахте)та една от жичките е скъсана.Свалих делкото и остана да се върже .

мм нямах точно това впредвид но добре е че си открил твоя проблем при мен бях бутнал буксата на импулсния датчик които взима сигнал от маховика а няма ли го този сигнал няма ток към делкото(и аз като теб мислех че бобината щот до нея идва ток пък до делкото не) и към бензиновата помпа,бе то си е филм тея коли
дано не ти създава вече много главоболия !

Triptih
17-07-2011, 16:14
Ето какво правих тези дни.Слагам си рекаро салона.Шофьорската седалка бе пострадала от пожара в предишната ми 33ка.Плата на места липсваше и реших да сложа кръпки.Жертвах си първата ми металска блуза.И без това е раздърпана и избеляла.Шева е ужасно груб,но мисля,че подхожда на този стил.

Triptih
28-09-2011, 09:28
Вчера се случи нещо странно,и ако може някакъв съвет или опит от подобна случка да споделите.
Направих 15-20 км. градско като карах на 3000-3600 оборота и смяна на предавките-2,3,4.Нямах никакъв проблем,докато не тръгнах да се прибирам.Когато двигателя оставаше на свободен ход и оборотите паднат на 1000,светва лампата на маслото.По-точно,не свети,а примигва.И това става само при 1000 оборота.В началото премигва едва едва,и колкото повече време седи на свободен ход,толкова по-силно примигва.Като вдигна малко оборотите,още при 1100,спира да свети.Така се прибирах 2,3км.Нямаше промяна в работата на мотора.Всичко си е идеално,като изключим тази лампа.

kolev
28-09-2011, 10:20
не карай колата. мери налягането с манометър за да се увериш че е ниско. да не си удрял картера, щото ако не си, ще трябва да сваляш маслена помпа.

mordohy
28-09-2011, 15:03
Първо: Огледай и кабела на датчика за маслото, както и датчика. Виж да не сълзи! Ако пропуска, може и от него да е. Виж си и количеството масло.
Второ: Мини на това , дето ти казва Колев!
Успех!

Triptih
28-09-2011, 15:39
Сега огледах картера,не е удрян.Маслото на щеката всеки път го проверявам.От както съм я взел не е мръднало-малко над максимума.
Къде се намира кабела и датчика за маслото?
Дано не е маслената помпа,ама не помня да съм удрял колата отдолу.
Запалих я днес и всичко си е нормално.Само че оборотите си държаха 1100-1200 на свободен ход(което си е нормално за нея).Мисълта ми е,че не паднаха на 1000 и под тях,както стана вчера,за да примигва лампата.Мисля си (не че съм компетентен)че май наистина няма налягане в този диапазон на оборотите.Защото и друг път,макар и за кратко се е обаждала лампата,когато примерно паркирам и съм на 1000 об.

Wiliams
28-09-2011, 23:46
Здрасти Колега!
Имах абсолютно същия проблем и виновникът се оказа самото масло!След смяната всичко е наред вече 2500км .С какво масло е колата?При моята проблема се появи с някакъв фалшив AGIP,сега съм с Motul и всичко е 6 :)

mordohy
28-09-2011, 23:54
Здрасти Колега!
Имах абсолютно същия проблем и виновникът се оказа самото масло!След смяната всичко е наред вече 2500км .С какво масло е колата?При моята проблема се появи с някакъв фалшив AGIP,сега съм с Motul и всичко е 6 :)
Една бира от мен, като се видим!
Ще я дава Колев, щото си мислех, че го е споменал!
Много точно!

coca-cola
29-09-2011, 09:47
Не скачай веднага да сменяш масло по лекия вариянт е филтър ако е обърнал клапана става същата работа.Прежали едни 15лв на първо време но си купи Фрам или Фиам.

Triptih
29-09-2011, 17:18
Масло,до сега не съм сменял.Карам я с това каквото е налял предишния собственик,но нямам представа какво е.
Та май ще го сменям,нито имам представа какво е,и откога е.А за филтъра ще потърся от тези Фрам,Фиам.Какво имаш впредвид обърнат клапан,кой е той?

coca-cola
30-09-2011, 08:34
Вътре в филтъра има клапан.Щом не си сменял масло го смени с 10w40 но както пишеш че красавицата я караш на заварка е по добре 10w60 стига мотора да е окей че е доста дебело около 32лв литъра на Селениата трябват ти 4л ако не си отварял мотора иначе е 4.6л.Действай че Фесто наближава.Успех.

kiko73
30-09-2011, 10:21
Чета тука и се дивя, колко много хора карат с масло "от предишния собственик"! Че е криза - криза е, за мен е жестока, ама като спестиш 80-100 лв. от масло и разтропаш лагерите 100-те стават минимум 1000 и се почва "ся да я хвърля ли, лагери ли да сменя, друг ДВГ ли..." Хора, като си купите кола, (освен ако не е от човек когото добре познавате и знаете, че няма да ви излъже, и помни какво и кога е правено и сменяно по колата) сменете си ремъците или поне ги проверете, сменете си задължително маслото и филтрите, проверете си маслото в скоростите и хидравлика, проверете си окачването на стенд, погледнете си накладките и тогава карайте. Вече доста пъти чета "реших да се повозя и тъкмо да я вкарам за обслужване и скъса ремък".... или "нещо започна да тропа (трака), ма не знам с какво масло съм - някакво от предишния собственик" - това е сам да си строшиш колата нарочно

Triptih
30-09-2011, 15:34
Колега,подкрепям с две ръце твоето мнение.Понеже с теб не се познаваме,а и за други хора четящи постовете в тази тема,нещата може и да изглеждат така както си ги описал.Та сега съм длъжен да пояснявам."Предишния собственик" от когото съм взел колата го познавам.Дори сме съседи и поради това 33ката съм я виждал много преди да помисля,че ще я купувам.Преди покупката ми бе пределно ясно каква кола купувам. Маслото не съм го сменил досега защото имаше други по-належащи неща.И човека преди мен го е сменял със сигурност,както и ремъци,ролки,антифриз и др.Освен това е карана около година и нещо в страната,след което "собственика" си взима друга и тази стои година в гараж,докато не я взех аз.Затова си мисля,че маслото не е на много километри,и всеки път като вдигам щеката на маслото(това става при всяко тръгване)е бистро и нивото му не е мръднало до сега.След като стана случката с лампата,реших да попитам тук,защото не съм много компетентен,и не искам да си пречакам хубавата кола.И аз си мислех,че свети защото маслото е за смяна,но както казах тук има достатъчно компетентни хора и затова питам преди да правя нещо.От всичко което си изброил,не съм ходил на стенд и маслото в скоростите не е проверявано.

TishO
30-09-2011, 18:43
Колега трипит от последния ти пост разбирам че маслото е доста старо и може би там е причината едно масло ако не се кара и в случея е стояло 1 година в двигателя до колкото знам губи вискозитет и свойства и може би затова ти свети лампата просто неможе да създаде налягане и друго ти хубаво дигаш щеката ам това масло пипал ли си го смисъл като дигнеш щеката обери маслото със показалец и с палец го потъркаи ако двата ти пруста се хлъзгат без да задират маслото е свясно ако задират палеца и показалеца за мен това масло не става и отива във "канала" ако нямаш много парички дай някои лев за кастрол че по евтинко и виж ко става сменяш и филтъра масления и въздушния и виж ко става токаз а за масления филтър дето каза колегата по горе няма значение къв е филтъра клапата пак може да се скапа надявам се да намериш проблема и на феста да се видим

Triptih
30-09-2011, 19:02
Ами то е ясно,че ще сменям маслото.А това с пръстите утре ще го пробвам.

coca-cola
01-10-2011, 09:46
Експерименти с маслото не си прави.по съм склонен да сваля картера и да видя кво става вътре отколкото да давам пари и да пробвам с някви дандик масла все пак това е работа за 2-3часа.Маслен филтър си сложи какъвто съм ти писал по горе.Това те съветвам аз а ти как си решиш.

Triptih
02-10-2011, 20:13
Маслото е сменено,а старото бе доста умесено с бензин.Вече никаква лампа не светва.Но се обади водната помпа.

zilala
02-10-2011, 20:33
Добре защо меси маслото с бензина ,и не се хвърляй на нова водна помпа веднага ,виж ремъка как е дали е натегнат хубаво , и мойта нещо се обаждаше така и не циркулираше ама като смених ремъка и стана пушка.

mordohy
02-10-2011, 20:48
Добре защо меси маслото с бензина ,и не се хвърляй на нова водна помпа веднага ,виж ремъка как е дали е натегнат хубаво , и мойта нещо се обаждаше така и не циркулираше ама като смених ремъка и стана пушка.
Смесва маслото с бензин, защото се кара на къси разстояния.

firedragon
02-10-2011, 20:51
Смесва маслото с бензин, защото се кара на къси разстояния.
Също и от "пикаеща" дюза.

Triptih
02-10-2011, 20:57
За смяна е помпата,не е от ремъка,има луфт шайбата.А меси бензин от сегментите,кара се на къси разтояния и където не е карана от година.

---------- Post added at 20:57 ---------- Previous post was at 20:53 ----------

Също и от "пикаеща" дюза.
Дюзите са чистени и проверени,от разтоянията е

zilala
02-10-2011, 21:27
Ако може да измислим нещо Софиската секта и околностите ще помагаме :)

kolev
03-10-2011, 10:52
не се ли научихте, тия 33-ки вървят по-добре на газ. нека мордохай ви каже :surrender:

mordohy
03-10-2011, 12:33
Това го приказвам много отдавна!
Само 1.4 и 1.7 с импулсни датчици са по-трудни, за да стане като останалите, но и там е въпрос само на сваляне на маховика или аванс компенсатор.

TishO
03-10-2011, 20:10
Някои от нас са все още млади и имат бензин в кръвта!!!:sex: Ся разбирам че дъртите пръчове карат на газ ама не подкокоросваите и другите към газовия режим :crazy::sex::sex:

zilala
03-10-2011, 20:55
И аз така мислех ,ама убавиня си е газта ,ако не беше Мордохай ,още щях да съм заблудено агне ,колата върви зверски.....

TishO
03-10-2011, 22:03
шегувам се просто всеки сам си избира как да му върви колата а колкото до бате Иво за мен той е от хората които съветите им трябва да се вземат на сериозно Боби 33 също е много напред с матеряла въпреки че не се познавам лично с тях за мен са много точни хора надявам се на феста да се видя с доста хора от раздела

mordohy
04-10-2011, 00:16
ще ви дам жокер!
като я вземах новата, Дригата ми ревна, свали и поне 0.25 от главата
така се оказа, че и свалих 0.6.
Компресията и стана такава, че на бензин не щеше да върви.
Сега обаче положението е такова, че само 2.0 ТС ми се опъва!
Ха сега някой да ми каже , че Дригата и Боби са идиоти и ще го изям с парцалите!

Triptih
04-10-2011, 09:01
33 на газ си е супер,нали другата ми бе с такава.Тя и затова изгоря,тъй като я карах на бензин и като протече край.А ако си е бях карал на газ...
А за тази живот и здраве,и като успея да спеста малко пари слагам една газ. уредба.

zilala
04-10-2011, 10:29
Слагай си една обикновенна газова и да не ти пука мене така искаха да ме прецакат по сервизите с газов инжекцион дето е повече от 2 33йки ,пък и ако караш на къси растояния тя напрактика няма да може да мине на газ и кво пак си си на бензин.И един съвет в който се обедих лично вчера-всичко по газовата може да ти е втора употреба тръби ,щуцери ,бутилка обаче изпарителя трабва да е нов,аз така взех мойта за 30 лева всичко и хвърлихме с Бате Иво изпарителя и газовия клапан на боклука.

kolev
04-10-2011, 10:41
какъв беше изпарителя. ловато с един ремонтен комплект става като току що излязъл от завода.

zilala
04-10-2011, 12:42
Точно ловато беше ,ама предпочетох да си зема един Мимгаз за 40 лева вместо 29 за оргиналният ремонтен комплект ,някак си не ми се занимава.

becksalfa
04-10-2011, 20:09
газта си е за готвене и отопление това е моето мнение,

Bobi_33
04-10-2011, 20:52
газта си е за готвене и отопление това е моето мнение,

Не си особено прав. Щом в Италия (държава с много различен от нашия стандарт) карат мнооого на газ, пускат коли от завода с метан и т.н. значи има смисъл. А в БГ живеят легенди и митове за вреда от газта, благодарение на изключително некомпетентни и откровенно прости майстори, които би било по-добре да им отсекат ръцете, вместо да им позволяват да пипат коли.
Отделно, че в нашият бит и култура е залегнала максимата, че нешо което човек не го познава, е по-добре да го отрече, вместо да научи нещо за него. А имаче АГУ-тата (особено за нашите талиги) са от прости, по-прости.
И понеже няма смисъл, я кажи, в моят случай например (комбито ми е газов котлон) в Софийското движение, всеки божи ден изминавам задължителни 22-25 км. (това е минимумът до работа и обратно), 6 дни седмично, колко км. минавам на година? Колко литра газ са това, при положение, че на газ харчи 12/100, а на бензин 10/100 колко лв. годишно ми е разликата само от ходене на работа, без да се смятат други пътувания. Има не само смисъл, а и огромна разлика. Аз кола имам за да я карам, а не да ми седи като паметник. Имам си и паметник, разбира се, но той е на бензин.
А има и хора, които карат и в няколко пъти повече километри на година от мен. Те какво да кажат? Смисъл виннаги има, но когато всичко е направено както трябва.

becksalfa
04-10-2011, 21:57
Не си особено прав. Щом в Италия (държава с много различен от нашия стандарт) карат мнооого на газ, пускат коли от завода с метан и т.н. значи има смисъл. А в БГ живеят легенди и митове за вреда от газта, благодарение на изключително некомпетентни и откровенно прости майстори, които би било по-добре да им отсекат ръцете, вместо да им позволяват да пипат коли.
Отделно, че в нашият бит и култура е залегнала максимата, че нешо което човек не го познава, е по-добре да го отрече, вместо да научи нещо за него. А имаче АГУ-тата (особено за нашите талиги) са от прости, по-прости.
И понеже няма смисъл, я кажи, в моят случай например (комбито ми е газов котлон) в Софийското движение, всеки божи ден изминавам задължителни 22-25 км. (това е минимумът до работа и обратно), 6 дни седмично, колко км. минавам на година? Колко литра газ са това, при положение, че на газ харчи 12/100, а на бензин 10/100 колко лв. годишно ми е разликата само от ходене на работа, без да се смятат други пътувания. Има не само смисъл, а и огромна разлика. Аз кола имам за да я карам, а не да ми седи като паметник. Имам си и паметник, разбира се, но той е на бензин.
А има и хора, които карат и в няколко пъти повече километри на година от мен. Те какво да кажат? Смисъл виннаги има, но когато всичко е направено както трябва.

колега като искаш да правиш икономии купи си икономична кола,всеки знае че нашите алфи не са такива
аз за това си карам дизелчето и съм много доволен,старата алфа ми е на газ и ми писна постоянно да правя обороти всеки път като зареждам различна газ различни обороти.спирам до тук защото сега ще отворим голям спор.

zilala
04-10-2011, 22:02
колега като искаш да правиш икономии купи си икономична кола,всеки знае че нашите алфи не са такива
аз за това си карам дизелчето и съм много доволен,старата алфа ми е на газ и ми писна постоянно да правя обороти всеки път като зареждам различна газ различни обороти.спирам до тук защото сега ще отворим голям спор.

Колега ама 12 не е висок раход на газ градско ако земеш и едно ауди 80-1.6 или опел Кадет 1.6 се доближават до този разход ,имал съм и сътроен Ах 1.4 бензин на газ и той не пада под 9 градско просто каквото и да караш градско си гори ,дизелите по малко но като сметнеш подръжката и скъпата нафта пак е горе долу същото.
:super:

becksalfa
04-10-2011, 22:20
Колега ама 12 не е висок раход на газ градско ако земеш и едно ауди 80-1.6 или опел Кадет 1.6 се доближават до този разход ,имал съм и сътроен Ах 1.4 бензин на газ и той не пада под 9 градско просто каквото и да караш градско си гори ,дизелите по малко но като сметнеш подръжката и скъпата нафта пак е горе долу същото.
:super:

май ще раздвижим форума,и стига тези легенди за скъпата подръжка на дизелите,за градско каране с тези задръствания дизелчето си върви на обороти и само мирише нафтата а газта заминава и особенно лятото с алфата постоянно гледах температурата,абе мани всеки има мнение ,моето е такова.дизела ми за всеки ден,33-та за да си начеша крастата.никога няма да сложа газ.ако имам пари един ден ще си взема GT мултиджет.

zilala
04-10-2011, 22:28
Точно това е целта да раздвижим умрелия форум,33йката си е кола която търпи газ като всяка друга , и мисля че и за газта има митове и легенди,който трябва да развенчаем ,ако направиш кръгче с 33йка на газ читава ще си промениш мнението.

becksalfa
04-10-2011, 22:33
чети внимателно ,от 10 год имам 33-ка и беше много читава,като сложих газ след 1-1,5 вече не беше същата кола.

zilala
04-10-2011, 22:56
Извинявай колега ,то си е и до късмет няма да спорим за глупости за сега съм си доволен и не роптая против газта.

Bobi_33
04-10-2011, 22:58

Аз не отричам дизелите. Но за мен дизелът съществува като опция единствено след измислянето на Комън Рейла. Преди това, за мен всичко е аналогова телефонна централа - щракач. Съвременните дизели са много добри. Но не говорим за купуване на друга кола, а за това което в момента ни е в ръцете.
А това с оборотите, ми какво да ти кажа - просто Джетроник. Да ама моята газаджийка е с Мотроник. За 3 г. каране единствено и само на газ (на бензин през това време не работеше) не ми е угаснала, гръмнала или нещо друго, нито веднъж. На газ зимата, дори при -20 пали по-лесно, отколкото на бензин. Единственият кусур при много студено е, че трябва да я държа на педал 3-4мин. да обърне антифриза и това е. После само каране. Е как да не я карам на газ?
А иначе за крастата и аз си имам друга 33-ка, тя е на бензин и харчи много. А и върви добре. Но за вършене на работа другата с газта е перфектна. А 12 разход на газ за София е в рамките на нормалното. Например на колегата Mury 159-ката в зимни условя харчи 9/100 нафта (това отново в София) Ще кажеш не е голяма разликата в пари, ма като не мога да си купя 159-ка какво да правя?

mordohy
04-10-2011, 23:18
Всеки ден минавам най-малко 84 км до работата и който иска да смята.
Да се върнем към газта като гориво.
Моят мотор е с намалена горивна камера, иначе казано с пилени глави и компресията е 14.5 атм.
Отказах се да го уча на бензин тоя мотор, защото на газ работи много по-добре от на бензин.
Днеска направих един бумел.
Перник, Монтана, Габрово и пак Перник.
Общо 570 км.
Изгорял съм 48 литра газ.
Има една особеност!
Карах доста бързо, особено вечерта и особено на магистралата.
150-160 км/ч.
През останалото време около 120.
Освен това, на магистралата я юрнах с 200, като подчертано можеше и още!
Казвам това не за да се изфукам, колко съм тъп, а просто давам възможностите на тоя мотор на газ.
Защото тоя мотор сток на бензин, а и каквото и друго да го правиш, не може да вдига над 200.
Сега да не почнете с това,колко точно съм я замерил скоростта и прочие.
Замерването стана с джи пи ес-а на БМВ то дето карахме задно.
Който иска и разбира, ще се сети колко коня е станал мотора!
Газта има и много други предимства, ама това е за газовия раздел!

zilala
06-10-2011, 23:02
Аз не отричам дизелите. Но за мен дизелът съществува като опция единствено след измислянето на Комън Рейла. Преди това, за мен всичко е аналогова телефонна централа - щракач. Съвременните дизели са много добри. Но не говорим за купуване на друга кола, а за това което в момента ни е в ръцете.
А това с оборотите, ми какво да ти кажа - просто Джетроник. Да ама моята газаджийка е с Мотроник. За 3 г. каране единствено и само на газ (на бензин през това време не работеше) не ми е угаснала, гръмнала или нещо друго, нито веднъж. На газ зимата, дори при -20 пали по-лесно, отколкото на бензин. Единственият кусур при много студено е, че трябва да я държа на педал 3-4мин. да обърне антифриза и това е. После само каране. Е как да не я карам на газ?
А иначе за крастата и аз си имам друга 33-ка, тя е на бензин и харчи много. А и върви добре. Но за вършене на работа другата с газта е перфектна. А 12 разход на газ за София е в рамките на нормалното. Например на колегата Mury 159-ката в зимни условя харчи 9/100 нафта (това отново в София) Ще кажеш не е голяма разликата в пари, ма като не мога да си купя 159-ка какво да правя?
Кога ще си земеш седалката:knock: даже съм я забърсал и почистил готова за сядане е .

Bobi_33
06-10-2011, 23:18
Кога ще си земеш седалката:knock: даже съм я забърсал и почистил готова за сядане е .

Ще гледам да се случи този уикенд. Миналият ми изскочеха внезапно задачки. Тая Неделя мисля, че ще почивам най-накрая.

svilenalpanev
07-10-2011, 22:10
Ето снимки

TishO
07-10-2011, 22:25
Ето снимки

това нещо като газов инжекцион ли трябва да се получи

mordohy
07-10-2011, 22:37
това нещо като газов инжекцион ли трябва да се получи
Не!
Просто колегата е сложил четири маркуча за газта и е скъсил пътя и!
Така, хем мотора е станал по-отзивчив, хем и е поограничил пукотевиците!:th_up:

TishO
07-10-2011, 22:42
и не само по този начин плочката липсва и мотора ще диша по добре за мен това е доста добро решение не че разбирам от газови ама ми изглежда добре като замисъл остава и свилен да сподели дали наистина е по добре така

kolev
08-10-2011, 08:12
интересно монтирана газова. сместа във всички цилиндри дали е еднаква. това може да се прецени като се свалят и огледат свещите.

zilala
08-10-2011, 10:29
Мене ми е интересно ,с пукутевицата как седят нещата ,може би доре липсва , а кранчето за настройката само едно ли е ?

Triptih
24-10-2011, 17:52
Днес се опитах да сваля капаците на ангренажните ремъци.Как са захванати отдолу.Напипвах с пръсти но болт не намерих,а нещо ги държи.

kolev
24-10-2011, 17:56
има винтове ама трябва да свалиш решетката и радиатора.... и други работи :D

TishO
24-10-2011, 20:28
има винтове ама трябва да свалиш решетката и радиатора.... и други работи :D

да както каза колев решетката после мигачите+фаровете радиатора и си готов.

само да допълня че радиатора излиза без да се налага да сваляш бронята. когато стигнеш до момента в които си откачил тръбите и си освободил всичко по радиатора отвиваш го горе от централния горе по средата вдигаш да излезе от тампоните и даваш на ляво и леко го накланяш единия край десния на долу и излиза барабар с перката малко зорлям ама поне няма да сваляш бронята ;)

mordohy
24-10-2011, 20:41
Капаците имат по два болта отпред, които се виждат добре, но и по един болт, който е в долната част на капака, точно където се събират двата и са отзад и отдолу.

JORDANGT
25-10-2011, 11:35
Капаците имат по два болта отпред, които се виждат добре, но и по един болт, който е в долната част на капака, точно където се събират двата и са отзад и отдолу.

И не се налага да разглобяваш почти цялата кола за това.Най много да махнеш само перката...:kicking:

Triptih
25-10-2011, 17:41
Свалих ги днес тез аксесоари,половин час приятна работа.За утре оставих капаците.
Само неразбрах закакво трябва и фаровете да свалям?Иначе си свалих капака,че е по-удобно за работа.

mordohy
25-10-2011, 19:51
Свалих ги днес тез аксесоари,половин час приятна работа.За утре оставих капаците.
Само неразбрах закакво трябва и фаровете да свалям?Иначе си свалих капака,че е по-удобно за работа.
Аз също не знам, освен тоя дето ти е писал това, да има нещо криво и да се е налагало.
Иначе сваляш капака за по-удобно, махаш маркучите на радиатора, отвиваш лимбуса на маската и я махаш, после отвиваш и болта на радиатора и го измъкваш, като не забравяш за кабелите.
После всичко е пред очите ти!

TishO
25-10-2011, 20:06
е фаровете ги свалям с цел по голяма видимост не че е нещо наложително а за криво нямам мога спокоино да заява че купето ми е право като конец и няма грам ръжда и не е кърпено от както е станало кола

kolev
26-10-2011, 10:20
така и така се сваля цялата предница, вие за 2 фара се чудите има ли нужда :D

Triptih
26-10-2011, 17:54
е фаровете ги свалям с цел по голяма видимост не че е нещо наложително а за криво нямам мога спокоино да заява че купето ми е право като конец и няма грам ръжда и не е кърпено от както е станало кола

Сега се сетих,че си с 1.7 16 мотор и там си трябва видимост,а на моя 1.4 всичко си е достижимо и видно място.
А днес нищо не свърших.Капаците се държат на едно място отдолу в средата горе-долу.Но неразбрах винтове ли са,гайки ли?Има един цилиндър които влиза навътре и там е придържащия елемент които трябва да отвия,но бърках с пръсти и нерразбрах какво е болт-винт:lupe:

TishO
26-10-2011, 18:58
Сега се сетих,че си с 1.7 16 мотор и там си трябва видимост,а на моя 1.4 всичко си е достижимо и видно място.
А днес нищо не свърших.Капаците се държат на едно място отдолу в средата горе-долу.Но неразбрах винтове ли са,гайки ли?Има един цилиндър които влиза навътре и там е придържащия елемент които трябва да отвия,но бърках с пръсти и нерразбрах какво е болт-винт:lupe:
Аз пък напълно изключих че тази ти е 8клапанова в този случеи бате Иво има най голям опит с този двигател той ще те упъти най добре ми се струва!!!

kolev
27-10-2011, 10:34
болт и гайката му е отзад към блока. ако го свалиш и после закачиш без да махаш нещо от колата, вече ще ти викам Худини :D

Triptih
27-10-2011, 18:32
Взе да ми писва:wierdo:отново не свалих капаците.Ще взема да ги счупа вече:machinegunner:Никой ли не е правил тази операция?Отзад на блока стигам болтовете,слагам им 10 звезда,но отпред е трудното.На едното му слагам 10 тръбен ключ,но неможе да го захване или като върта превърта.Май понеже е дълъг ключа и влиза под наклон защото предната греда пречи.А на другата страна няма място.Явно ще трябва да режа ключа или да си намеря малък камък и то със тънки стени.

kolev
27-10-2011, 19:02
чакай сега, защо искаш да свалиш капаците. ако искаш да провериш зацепването, ползвай тапите.
ако имаш някакви съмнения за ремъците и не си ги сменял, направо си купи нови и разглабяй предницата. за да стигнеш до ангренажите, трябва да махнеш всички външни ремъци, шайбата на водната помпа и чак тогава капаците.
за да имаш място, както стана дума, се сваля маската, радиатора и дори предния капак щото иначе просто не е човешко.

Triptih
27-10-2011, 19:21
Сменям водна помпа.Свалил съм капака,радиатора,двата ремъка(хидравлика,водна помпа)горните два болта на капаците и останаха долните болтове на капаците.Но се намират в едни цилиндрични дупки и невиждам какво става там.Трудното е да намеря подходящ инструмент който да е достатъчно къс да се провре между гредата и капаците и тънък да влезе в дупката

kolev
27-10-2011, 19:40
малка гедорка ти трябва. за да извадиш водната помпа май се сваляше и ангренажния ремък.

rasho 33 imola
27-10-2011, 19:41
Взе да ми писва:wierdo:отново не свалих капаците.Ще взема да ги счупа вече:machinegunner:Никой ли не е правил тази операция?Отзад на блока стигам болтовете,слагам им 10 звезда,но отпред е трудното.На едното му слагам 10 тръбен ключ,но неможе да го захване или като върта превърта.Май понеже е дълъг ключа и влиза под наклон защото предната греда пречи.А на другата страна няма място.Явно ще трябва да режа ключа или да си намеря малък камък и то със тънки стени.

Отпред гайката е в самия капак,превърта ти в пласмасата на капака.Напъни малко капака и трябва да излезе,после с болт и гаика и заспива.
това е гайката:coolio:

mordohy
27-10-2011, 19:56
Болта се отвърта с дълго камъче 10.
После аз винаги съм го изхвърлял.
Ако ти превърти в капака, просто го изкубваш !
Друг разумен начин няма!

Triptih
27-10-2011, 19:57
Благодаря за снимката,едно малко гедоре би свършило работа(трябва да купа вече).Утре ще гледам да свърша тази работа.

kolev
27-10-2011, 20:07
незаменим инструмент е. има по 20-30лв комплекта, по-добре такъв,отколкото да си чупиш ръцете.

Triptih
31-10-2011, 19:17
Изписах цяла страница за долния болт на капаците,а се оказа толкова проста и лесна задача.Оказа се ,че има само един болт отзад,а отпред няма нищо.И просто се мушнах отдолу и с ръка ги отвих:scherzkeks:Отвих и помпата.Въобще работа за един ден,ама като за пръв път я проточих с дни.

Triptih
06-11-2011, 19:02
Забравих да се похваля.Имаше едно претрисане при работата на мотора,оказа се прескочил зъб на ангренажното колело.След центровка заспа.:bouncing_smiley:
Маркуча към бензиновата помпа отново след 6месеца е напукан и сложих нов.Та тук е момента да попитам как да разпозная качествените маркучи за бензин и къде от Пловдив да си взема.Бях взел преди време едни гумени,но тънки и след 3 паления вече бяха подути и с балончета.И сега този след половин година напукан.:angry:Сега съм взел с плетка отвън,да се надявам че ще изкарат повече.

mordohy
06-11-2011, 19:15
Ако набараш някой от Москвич, ще си ок!

Triptih
06-11-2011, 19:31
Да,все се каня,ама другия път отивам в магазин за лада и москвич и си взимам.

mordohy
06-11-2011, 20:14
Да,все се каня,ама другия път отивам в магазин за лада и москвич и си взимам.
И се огледай добре, защото там ще намериш истински неща за нашите 33-ки

kolev
07-11-2011, 10:45
абе да не изгориш и тая 33-ка по същия начин :hehe:

отиваш в официалния магазин за авточасти за лада. питаш за маркуч за бензин с оплетка вътре и гледаш на него да пише че държи до 5-6 бара.

Bobi_33
07-11-2011, 19:28
Има много и различни читави маркучи на пазара. Просто масовата цена на лайняните маркучи е 3-4-5лв. за метър, но има и хубави - от 10лв. за метър и нагоре. Просто схемата е кофти, по-трудно се намира качествен маркуч, защото просто хората по-често търсят най-евтиното и търговците не зареждат хубави и скъпи стоки.

staiger
08-11-2011, 13:55
аз си ползвам на Semperit и го купих от магзаин за хидравлчни маркучи и всякакви други гумени маркучи и простотии за коли (в гр.Дупница тва) досега не е имало проблем явно са добри нещата .Ама цената май беше над 8 лв на метър.

Triptih
08-11-2011, 19:34
абе да не изгориш и тая 33-ка по същия начин :hehe:

отиваш в официалния магазин за авточасти за лада. питаш за маркуч за бензин с оплетка вътре и гледаш на него да пише че държи до 5-6 бара.

:flamingdevil:Oт тогава съм много внимателен и постояно проверявам за течове.:lupe:Иначе в един магазин за Москвич намерих хубави маркучи с оплетка отвътре и на добра цена.Вече ще знам откъде да пазарувам.

kolev
09-11-2011, 10:23
само гледай да е щамповано на него че е за бензин и държи на 5-6 бара.
старите ти затова са станали на балони.

Triptih
10-11-2011, 16:50
От няколко дена прави един номер-когато е студена и дам малко над 2000 оборота и светва лампата с удивителния знак.Отпусна ли гаста премигва малко и гасне.Това става само в движение,намясто и 5000 оборота да вдигна не свети.Загрее ли вече не свети.
Преди пак светваше и Свилен се усъмни да не са двете букси на казанчето на спирачната течност.Като даде на късо там и светна лампата на таблото.Дали не са пак те,гледам че на едната уплатнението е леко заголено?

RaIDeR
10-11-2011, 17:21
На мен ми светеше заради скъсан проводник за накладките ,опре ли на корпус светва .

Triptih
10-11-2011, 17:39
И аз се чудя дали не са накладки,тя тази лампа май това сигнализира.

TishO
10-11-2011, 18:49
лампата свети за намаляла течност и за износени накладки ;-)

Triptih
10-11-2011, 19:02
Течноста не е мръднала,значи ще се проверяват накладки.

TishO
10-11-2011, 19:05
това поне е лесно само сваляш джантата ако искаш погледни и кабелчетата на накладките да не са се скъсали и да опират я у джанта я у купе (ако накладките имат датчици де)

RaIDeR
10-11-2011, 21:17
Горе над калника има дупчици през които минават кабелите ,завършват с букса . Просто откачи буксите , черно тънко кабелче .

Triptih
18-12-2011, 16:46
Днес най-накрая намерих време за да сваля главата.Обаче към края на работния ден от бързане понеже се стъмва,опитвайки да завия една от гайките на входящия колектор,я изпуснах и падна вътре в главата:big_whoops:И то в тази която засега мисля да не я свалям.Предполагам за да се изкара друг начин освен сваляне на главата няма.А дали е възможно гайката да отиде и по-навътре-бутала,цилиндри:sick1:

GALIN4O
18-12-2011, 18:57
Днес най-накрая намерих време за да сваля главата.Обаче към края на работния ден от бързане понеже се стъмва,опитвайки да завия една от гайките на входящия колектор,я изпуснах и падна вътре в главата:big_whoops:И то в тази която засега мисля да не я свалям.Предполагам за да се изкара друг начин освен сваляне на главата няма.А дали е възможно гайката да отиде и по-навътре-бутала,цилиндри:sick1: С магнитче, има едни като показалка, бъркаш и вадиш, ако е възможно де.

mordohy
18-12-2011, 21:51
С магнитче, има едни като показалка, бъркаш и вадиш, ако е възможно де.
Точно!
Само, че не с писалките, а има едни, дето се огъват като дърт ...
Важното е да имаш търпение!
Ще я извадиш!
От друга страна, това може да е знак от съдбата!
Не съм фаталист, ама като сваляш едната е редно да видиш и другата глава, защото ако има преебани клапани и съответно по-малка компресия- балансо на матОро ойде у ряката!

Perdaha
19-12-2011, 00:43
подкрепям с двете ръце -не напразно казват за боксера че всичко е по две ,имали нещо в някоя глава - долу и двете за ремонт,така е редно и по книгите така казват иначе губи се баланса и.... едната перфектна нова другата.......капризни са си нашите кочинки,ама мисля че и това е по малко финансовия вариант - щото след това айде и двете долу !

Triptih
19-12-2011, 07:00
Мислех за сега да не я свалям,да занеса по-проблемната на майстор за оглед и тогава другата.Ама те нещата отиват към сваляне и на двете,та и без това нямам такъв магнит,като се свали, се надявам да я намеря.

mordohy
09-01-2012, 21:52
До къде я докара?

Triptih
10-01-2012, 06:54
Смених семерингата:mobile:Шлайфах главите и дадох на Свилен блока за смяна на сегменти,(лагери и съединител,ако има нужда).И след някой друг ден сглобяване.

Kris
10-01-2012, 22:11
ей братле, само успехи с проекта... ако ти трябват някакви части искам да ми кажеш :)

Triptih
15-02-2012, 19:04
Днес счупих тръбичката от снимките.Тя служи за вакум и е пластмасова.Искам да купя такава.Ако някой има ще е супер.
Не съм проверявал по магазините още.При 145 дали са същите?

Bobi_33
15-02-2012, 20:34
Днес счупих тръбичката от снимките.Тя служи за вакум и е пластмасова.Искам да купя такава.Ако някой има ще е супер.
Не съм проверявал по магазините още.При 145 дали са същите?

Това съвсем не е вакуум за спирачките, а там минава въздухът за празен ход. Въпросната пластмасова тръба можеш да снадиш с парче маркуч или да я заместиш изцяло с медна например.

TishO
15-02-2012, 20:50
Имам такава някаде със сигурност но незнам каде е точно ако я намеря ти я подарявам но и това което каза боби е много вярно и също така е вариянт само едно парче трабичка и 2 скоби :magic:

kolev
16-02-2012, 10:56
сложи един маркуч за бензин /газ/ и не се занимавай с глупости.

Triptih
16-02-2012, 19:20
Счупена е на едно място,близо до задния край.Засега ще я снадна с друга тръбичка,а ако намера или някой колега открие,ще я сменя.

Triptih
03-03-2012, 18:50
Можете ли да ми помогнете с подредбата на няколко вакумчета?По-точно на всмукателния колектор отдолу в средата към задния му край,и две отстрани горе-долу над помпата на съединителя.
Свързах ги по някакъв начин,но едно остава свободно,та ако може някой с 33 1.4л.да погледне как е при него и да ми пише.
Как ги свързах-има една дълга пласмасова тръбичка,идваща някъде от бобината,която има едно разклонение-свързах го с делкото.А края на тръбичката с отвора на колектора отдолу в средата.Има още една пластмасова,по-дебела тръбичка,завърщваща с геобразно вакумче,което сложих на единия от страничните отвори на колектора.Но другия страничен отвор остава свободен и не му намирам място.Мислех,че е за пробката на помпата на съединителя,но не е.
Търсих около тръбата за наливане на маслото,но нищо.Колата и така си върви,но искам да ги свържа правилно.

mordohy
03-03-2012, 18:55
Казах ти, че е за картерната вентилация. Тя се свързва на тръбата за наливане на маслото, както и че малко трудно се открива тръбичката:bangin:

Triptih
03-03-2012, 19:15
Ами търсих,зяпах,пипах не открих.Сега си разгледах архива със снимки и маи намерих тръбичката.Свързал съм ги правилно,а липсващото е една малко по-дебела тръбичка,която утре на светло ще видя къде съм я дянал.

Triptih
01-11-2012, 16:17
От няколко седмици,благодарение на Свилен,съм с газова уредба.На бензин ми гори 9.1 градско и 7.4 извън градско.И тези дни я засякох на газ-9 на 100 при само градско каране.

becksalfa
01-11-2012, 18:48
честито,макар че аз съм против газов боксер

Bobi_33
01-11-2012, 20:01
честито,макар че аз съм против газов боксер

Защо?

TishO
01-11-2012, 20:25
Да ЗАЩО??? До колкото знам боксера доста добре се сработва с гаста въпреки че и аз не бих си сложил гас на бокера !!!

mordohy
01-11-2012, 20:28
Ха честито!
Само дето мястото на изпарителя не ми харесва.
Може и на мене така да ми се струва, но е на една височина с разширителното казанче.Освен това, както сте го свързали с водата, през него ще минава много малко вода. Това означава, че зимата може да имаш проблем.
Аз съм го вързал последователно на парното. Тоест след него. Така миналата година, дори и при -27 си палех на газ сутрин и не замръзваше.
Ако решиш да си правиш промени ми се обади. Ще ти пратя снимки.
И пак честито!

Triptih
01-11-2012, 20:50
Мерси,а боксера специално много добре си понася газта.Нямам желание да давам по 150 -200 лв за гориво и пак да не стигат,защото колата се използва ежедневно и за пътешествия.
Изпарителя е монтиран по ниско от казанчето.Сигурен съм,че няма да имам никакви проблеми с него.

pe6kata212
01-11-2012, 23:13
Относно газова на боксер мога само от личен опит да спомена,че не съм имал кола която да понася по хубаво алтернативното гориво.За година и половина съм минал 62к км и нямам ама абсолютно никакви оплаквания,даже на скоро сменях изпускателния колектор,и чак не можах да повярвам,като го свалих от вътре беше чисто бял.В интерес на истината моята кола върви много повече на газ отколкото на бензин,а и двете системи са в отлично състояние.
Относно местоположението на изпарителя смятам,че няма да е лошо наистина да го спуснеш още малко надолу,за да не ти прави въздушни възглавници.При мен е вързан успоредно на парното с два тройника и е без грешка.

kolev
02-11-2012, 11:11
и на мен много не ми харесва как сте го цапнали там. и от ляво и от дясно на коша има достатъчно място. там може да му е студено зимата.хем го вее въздуха отпред хем водата му е от отоплението на дросела. между другото, това отопление на дросела не ти трябва. просто пусни маркуча да връща директно в казанчето. но важното е да работи добре. ако няма грижи, карай си.

mordohy
04-11-2012, 13:50
Хубавото на 33-ката е, че можеш да вържеш изпарителя последователно на парното. Хем на парното не му пречи, хем на изпарителя му е добре, хем и двете не си пречат, както е при паралелните кръгове. Там все едното не е добре.

Bobi_33
04-11-2012, 14:53
Хубавото на 33-ката е, че можеш да вържеш изпарителя последователно на парното. Хем на парното не му пречи, хем на изпарителя му е добре, хем и двете не си пречат, както е при паралелните кръгове. Там все едното не е добре.

И какво му е добре на последователното свързване? Написал си нещо, което е точно обратното на истината.
за да има ефективно парно колата, хората (имам предвид под хора тия в завода, а ни ние-скраперите) са изчислили сечение, скорост на въртене на водата и т.н. и са сложили 16 мм тръба на входа и изхода на радиатора на парното. Толкова, не по-малко е нужно за правилна циркулация и ефективно топлоотдаване на радиатора на парното, който така или иначе е малък. Отворът на 90% от изпарителите е едва 6-7 мм вътре в изпарителя, потокът много се забавя, и в порното не циркулира правилният поток охладителна течност.
Когато се сложат тройници и потокът се раздели има достатъчно течност и за изпарителя и за радиатора на парното. Така, че това е правилният вариант.

Triptih
04-11-2012, 16:59
Газовата уредба си е перфектна,и на газ и бензин си работи прекрасно.Остана най-хубавото:да се кара:plane:

Triptih
12-11-2012, 19:58
Тази неделя за втори път ми направи един номер.Става дума за ел. стъклата-бях ги свалил малко,и като реших да ги вдигам пасажерския отказа.Сваля се,но неще да се вдига.И така 3 часа,откачах акумолатора,гледах бушоните,свалих кората и дърпах с ръка прозореца натискайки копчето и нестава.Вече се чудих къде да я прибера на закрито за през ноща и натиснах копчето за последен път,когато си заработи веднага,все едно че нищо не е станало.И сега си работи,но преди 3-4месеца пак го направи.
На някой да му се е случвало същото,или има идея какво зацепва-моторчето ли,букса...?

Bobi_33
12-11-2012, 20:05
Често буксите правят номера, окисляват. Във вратата има има доста букси, направи равизия на всички, разглоби, огледай кабелните обувки, почисти, намери си киселина и ги калайдисай, сглоби обратно всичко и ще работи безотказно.

Kris
12-11-2012, 20:10
погледни и самото копче, щом работи в едната посока

Triptih
12-11-2012, 20:20
Мисля,че не е от копчетата.И на двете врати само бутона за качване на пасажерския прозорец отказа.А буксите ги гледах,не че разбирам но на външен вид са като нови,а и ги откачах,закачах.

Kris
12-11-2012, 21:26
Мисля,че не е от копчетата.И на двете врати само бутона за качване на пасажерския прозорец отказа

Именно, провери копчето ... или да ти пратя едно, иначе остава да е някой кабел по трасето

TishO
13-11-2012, 00:04
Тоци Бегали е тва голяма е гад :shutup:

mordohy
13-11-2012, 01:15
Провери и бутона на шофьорската врата, защото по спомен минава и от там през затворен контакт.

kolev
13-11-2012, 10:10
Провери и бутона на шофьорската врата, защото по спомен минава и от там през затворен контакт.

точно. сваляш всички бутони, разглобяваш ги и им почистваш пластините от нагара. гаранция че е от това.

Triptih
13-11-2012, 16:39
Именно, провери копчето ... или да ти пратя едно, иначе остава да е някой кабел по трасето
Ти си ми пратил достатъчно,така че лесно ще проверя дали е от копчетата-сменям и виждам резултата.

точно. сваляш всички бутони, разглобяваш ги и им почистваш пластините от нагара. гаранция че е от това.
Може би това е решението,но ще видя кога да го направя.Да беше лято,да почовъркам,а сега с падането на температурите ставам по-голям мързел.

kolev
13-11-2012, 17:25
вадиш бутоните и си ги вземаш във вас на топло и си ги изчистваш. те лесно излизат, иначе един найлон в багажника че като откажат пак .... :D

mordohy
15-11-2012, 21:27
[QUOTE=kolev;1142837]вадиш бутоните и си ги вземаш във вас на топло....
Сипваш си една мастичка и ...

Triptih
13-01-2013, 17:51
Малка разходка днес до Сини връх

mordohy
13-01-2013, 21:20
Защо си без спойлер , бе?

kolev
14-01-2013, 10:27
спойлера само на писта иначе се вдига драг коефициента :BIGsmile:

Triptih
14-01-2013, 16:22
Защо си без спойлер , бе?
А защо трябва да имам спойлер?:unsure:
Тя и задна чистачка няма фабрично.

mordohy
16-01-2013, 01:56
А защо трябва да имам спойлер?:unsure:
Тя и задна чистачка няма фабрично.
Ами освобождава ми се един оригинален....
Чистачка също...
Май по-добре целия капак.

Triptih
16-01-2013, 20:14
Ами може:smartass:

Triptih
19-07-2013, 22:04
Такааа:?:Спря да работи на бензин.Не достига ток до бенз. помпа!
Няма изгорели бушони и релета.
Електричество има от помпата по един розов кабел до двете релета намиращи се отпред (зад левия амортисъор).Въпроса ми е накъде продължават кабелите от помпата:?:Предполагам към компютъра.Като се свърже кабела директно за акумолатора,заработва помпата,подкача бензин,но мотора тръгва с подаване на газ(педала).Освен това не може да се изфорсира-едва стига 3000-3500 об. при пълна газ.
Утре ще отида на елкон да я видят.....

becksalfa
20-07-2013, 17:38
Такааа:?:Спря да работи на бензин.Не достига ток до бенз. помпа!
Няма изгорели бушони и релета.
Електричество има от помпата по един розов кабел до двете релета намиращи се отпред (зад левия амортисъор).Въпроса ми е накъде продължават кабелите от помпата:?:Предполагам към компютъра.Като се свърже кабела директно за акумолатора,заработва помпата,подкача бензин,но мотора тръгва с подаване на газ(педала).Освен това не може да се изфорсира-едва стига 3000-3500 об. при пълна газ.
Утре ще отида на елкон да я видят.....
в компютъра има едни транзистори които управляват помпата те горят

Triptih
20-07-2013, 21:28
Благодаря за пояснението!Сменят ли се?
Иначе днес не работеше елкона-понеделник.

mordohy
22-07-2013, 21:39
Плюса идва по розовия кабел от главните релета. Проследи го от главното реле до помпата! проблемната точка му е от ляво под задната седалка. като я махнеш ще го видиш.
Не ръчкай по компа.:director:
От това реле по спомен се подава плюс на бобините и на дюзите. като не върти мотора, само за 3-4 секунди. Подай ми директно плюс на клеми 87 и виж какво ще се получи!

Triptih
26-07-2013, 20:23
Най-вероятно ще се ръчка компютъра,но когато остане време...след някоя и друга седмица.

mordohy
26-07-2013, 21:17
Пак ти казвам да не ръчкаш там!!!:rtfm:

Triptih
27-07-2013, 09:31
Ок.Като наближи времето да се ремонтира,ще ти звъна да се консултирам.

Triptih
27-08-2013, 15:51
Проблема се оказа заминал дебитомер.Благодарение на Боби33 колата върви на бензин и спира една идея по-добре.
Напаснах корите,сложих друга запазена предна броня.Остана да поставя халогените и :photo:
Взех си и прът с каретата за волан от втора серия,и ще минавам на механична кормилна рейка:drive:
Тъpся каpбуpатоpен мотоp,някой ако знае да пише.

TishO
27-08-2013, 16:36
карбураторен ??? 1.3 1.5 1.7???

Triptih
28-08-2013, 09:43
Ами 1.7 е най-добре,но едва ли ще е останал някъде.
Може и 1.5 като компромисен вариант.
Най-вероятно ще стане с блок,бутала,вал от 1.7,главите от моя мотор и карбуратори.Така че,може да запазиш кутията с въздушния филтър и други части към карбураторите.

Triptih
28-08-2013, 20:26
Някой да знае къде мога да си купя нови лагери на предните амортисьори?Освен евро 07,там само марка Берт(може и да бъркам името)Както и горните тампони!

mordohy
29-08-2013, 10:00
Някой да знае къде мога да си купя нови лагери на предните амортисьори?Освен евро 07,там само марка Берт(може и да бъркам името)Както и горните тампони!
Ами слагай, каквито намериш, но ги натъпчи с водоустойчива грес

Тия дни с Боби си говорихме за тебе!:blah:

Kris
29-08-2013, 11:25
Проблема се оказа заминал дебитомер.Благодарение на Боби33 колата върви на бензин и спира една идея по-добре.
Напаснах корите,сложих друга запазена предна броня.Остана да поставя халогените и :photo:
Взех си и прът с каретата за волан от втора серия,и ще минавам на механична кормилна рейка:drive:
Тъpся каpбуpатоpен мотоp,някой ако знае да пише.

Как така взе да спира по-добре ? :)

Triptih
29-08-2013, 15:47
Ами слагай, каквито намериш, но ги натъпчи с водоустойчива грес

Тия дни с Боби си говорихме за тебе!:blah:
Ако намера други,хубаво.Ако не каквото има.

Как така взе да спира по-добре ? :)
Ами задните заработиха на 100%.Едното цилиндърче бе протекло и тресчотките не бяха сложени правилно.

TishO
30-08-2013, 07:52
Еееее Крис тъкмо си помисли че ще намери начин колата му да спира като нормална кола :crazy:

Bobi_33
30-08-2013, 19:37

В тех-Ко има SKF лагели, ма са 3 или 4 пъти по-скъпи от Бъртовете. Иначе Бърт е едно много долно менте. Що не каза по-рано, до Вентура е Тех-Ко, а и ти и колата ти бяхте там.

Всъщност сменят ли се лагери е добре да се знае, че задължително се сменят и маншоните, както е задължително да се сложат плътно на чашата на пружината и горе също. Там трябва да се запази херметичност, иначе и 2 капки вода да влязат, отиват направо в лагера и той си отива много бързо.

Triptih
31-08-2013, 14:27
Аде,ако знаех по-рано,като сменяхме маншона на карето се откри плачебната картинка.Тампоните на носачите и те са отишли.
Благодаря за магазина,през седмицата ще посетя клона им тук.

Triptih
04-09-2013, 19:44
Намерих в Тех-ко комплект маншон с лагер и двете марка Монро,за 45 лв. на бройка комплект.

Kris
04-09-2013, 21:46
Намерих в Тех-ко комплект маншон с лагер и двете марка Монро,за 45 лв. на бройка комплект.

Има ли признаци че ще имат и за 3 болтовия макферсон ? :)

TishO
05-09-2013, 07:23
те май нямат разлика да ти кажа

Triptih
05-09-2013, 21:35
Има ли признаци че ще имат и за 3 болтовия макферсон ? :)
Може и да имат,би трябвало да са еднакви,но по-запознатите ще кажат.

Bobi_33
05-09-2013, 23:14
Може и да имат,би трябвало да са еднакви,но по-запознатите ще кажат.

Тя конструкцията на Макферъна с 3 и с 4 болта няма нищо общо помежду си. Лагера на този с 3 болта е горе в тампона, а чашата за пружината е заварена за амортисьора. Въобще друг принцип на работа.

Triptih
20-02-2014, 15:43
Въпрос-мога ли да прехвърля зъбните колела на разпределителните валове от моя 1.3 мотор,на 1.7 ,8 клапанов,и така да зацепя на белезите?Тоест правилно ли мисля,че при всички 8клапанови боксери главите,ремъци и з.колела са еднакви.

kolev
20-02-2014, 16:27
да.

Triptih
20-02-2014, 19:38
Мерси!

Triptih
06-03-2014, 18:48
Наближи края на зимата и е време за промяна на няколко елемента от колата.Двигателя се подменя с такъв 1.7 и рейката става механична.
Боби се оказа прав-Алфата оригинално е била с 1.7 8кл. боксер.Доказа се чрез проверка номера на купето,инжекциона също е за такъв мотор,и наличие на стабилизираща щанга.
Новия мотор е готов за слагане.За него се твърди, че е на малко километри(30 000).Може и да е така,защото всички гарнитури и ремъци са оригинални,с надписи аlfa 33 и pirelli и свещите.Факт е че е много запазен:kicking:.
Тези дни се сваля,сменя и така нататък докато се чуе новия боксер.

mordohy
06-03-2014, 22:04
Ха да видиме!:jumping: