View Full Version : Събиране на просрочени плащания
Въпроса е следния - имате ли несъбрани плащания и как се справяте с този проблем.
Какво пише в договора за забавени плащания? Какви са условията за плащане? За факторинг мислил ли си?
Зависи от договорните отношения.Разбирам, че имаш да вземаш пари от фирми или хора на които си доставял дадена стока и съответно си фактурирал или греша?
Ако няма договор процедурата е тромава. Звъниш и натискаш, спираш доставки и тем подобни, зависи от ситуацията..
Имам да вземам пари от фирми на които съм извършил услуга и съответно съм фактурирал. Занимавам се с транспорт.Имам и договори срещу всяка една фактура. Факторинга е неприложим при мен поне на този етап.
Продължаваш ли да работиш със същите контрагенти,които са в просрочие, по други доставки?
В понеделник ще ти пиша ЛС, ако не са ти отговорили дотогава де:-)
Не, не продължавам да работя с длъжници. За съжаление част от длъжниците изчезнаха. Дори не са обявили фирмите си в несъстоятелност.
Покана, обезпечително производство, исково производство, изпълнително производство. Има и други тънкости, но най-добре си хвани адвокат, ако нямаш някого предвид - пиши на ЛС.
При подписани фактури сравнително лесно се стига до изпълнителен лист и съдия изпълнител.
tokata_pz_flex
04-12-2010, 17:04
А при международни отношения ? Пращаме един камьон със стока в Испания , има приемно-предавателен протокол , по сметката не са преведени никакви пари ... пресрочване с 2 месеца вече . В договора е упоменат краен срок на плащане ...
old alfist
04-12-2010, 17:18
В момента всичко в бизнеса е толкова задръстено, че трябва да се прецизират отношенията - времената са трудни, доверието между партньорите е на изпитание и трябва да се изпипват разплащанията.
Повечето фирми предпочитат да играят на сигурно с цената на намалени приходи само и само да оцелеят, така, че според мен трябва да се наблегне повече на разговорите - влизането в съдебни спорове е с неясен завършек.
tokata_pz_flex
04-12-2010, 17:28
След последния разговор по телефона , испанеца обяви нова дата за превод на парите ... счетоводителите му се били объркали . За мен лично , това са цигански номера ! Но пък аз съм си старомоден ... обичам да става така , както е казано .
old alfist
04-12-2010, 17:39
След последния разговор по телефона , испанеца обяви нова дата за превод на парите ... счетоводителите му се били объркали . За мен лично , това са цигански номера ! Но пък аз съм си старомоден ... обичам да става така , както е казано .
Така и трябва да бъде, но все пак всички са затруднени и трябва да се внимава - затова в момента се работи повече с познати патньори, особено при по-големи поръчки.
Понякога отсрещната страна има желание да бъде коректна, но няма възможност.
tokata_pz_flex
04-12-2010, 17:42
Именно за това проявявам разбиране . А във време на криза рядко се откриват нови пазари , за това се захванахме с този . Надявам се всичко да е наред ... че не ми се занимава със съдилища .
Тука едни ни задлъжняха и поради това доста и ни смениха с друга фирма ,за да не ни платят разбира се.Ходихме търсих ме ги те се крият кът цървули.Дадохме некой лев на адвокат и за месец някъде сумата беше в джоба ми.Не знам какво им е говорил и тн....
... счетоводителите му се били объркали . .
Аха точно тъй е станало. После следват още куп истории докато спре да си вдига тела:-)
Писмо уведомително - "в просрочие сте" в което му даваш краен срок, второ уведомително че след срока ще се предприемат правни действия и накрая трето писмо - "за вашите задължения в момента се преговаря с факторинг фирма".
tokata_pz_flex
04-12-2010, 20:09
Именно така смятам да процедирам :)
Аха точно тъй е станало. После следват още куп истории докато спре да си вдига тела:-)
Писмо уведомително - "в просрочие сте" в което му даваш краен срок, второ уведомително че след срока ще се предприемат правни действия и накрая трето писмо - "за вашите задължения в момента се преговаря с факторинг фирма".
Изпробвано. Повечето дебили не се трогват от това. Проблема е, че съм ги проучил и няма какво да им взема, дори и да ги осъдя.
Не знам к'во си проучил, ама ... щом не са се обявили в несъстоятелност ... винаги има какво ;) Просто иди говори със съдия-изпълнител, той ще ти обясни.
Това с факторинг фирмите в много малък процент е ефективно...Обикновенно фирми или лица с задължения правят така нещата, че да нямат нищо на свое име и на името на фирмата.Докарват я до фалит, несъстоятелност и още няколко врътки..Когато няма какво да им вземеш просто пиеш една студена вода, и се ядосваш, че не си се усетил навреме когато са започнали нещата.
Най-добре да си поговорите и да се разберете разсрочено да погасява.
Това с факторинг фирмите в много малък процент е ефективно...Обикновенно фирми или лица с задължения правят така нещата, че да нямат нищо на свое име и на името на фирмата.Докарват я до фалит, несъстоятелност и още няколко врътки..Когато няма какво да им вземеш просто пиеш една студена вода, и се ядосваш, че не си се усетил навреме когато са започнали нещата.
Най-добре да си поговорите и да се разберете разсрочено да погасява.
И споразумението да е писмено с нотариална заверка ;).
Иначе нали знаете кои са трите най-големи лъжи на света: "Обичам те!", "Пратих ти парите!" и "Няма да ти свърша в устата!" :static:
Изпробвано. Повечето дебили не се трогват от това. Проблема е, че съм ги проучил и няма какво да им взема, дори и да ги осъдя.
Това е за испанеца.;-)
За теб -транспортна услуга искам да говоря с едни познати в понеделник както вече писах.