PDA

View Full Version : Събиране на просрочени плащания

stelt
03-12-2010, 17:55
Въпроса е следния - имате ли несъбрани плащания и как се справяте с този проблем.

Old Fox
03-12-2010, 18:13
Какво пише в договора за забавени плащания? Какви са условията за плащане? За факторинг мислил ли си?

tanatos
03-12-2010, 18:21
Зависи от договорните отношения.Разбирам, че имаш да вземаш пари от фирми или хора на които си доставял дадена стока и съответно си фактурирал или греша?
Ако няма договор процедурата е тромава. Звъниш и натискаш, спираш доставки и тем подобни, зависи от ситуацията..

stelt
03-12-2010, 18:29
Имам да вземам пари от фирми на които съм извършил услуга и съответно съм фактурирал. Занимавам се с транспорт.Имам и договори срещу всяка една фактура. Факторинга е неприложим при мен поне на този етап.

Old Fox
03-12-2010, 18:41
Продължаваш ли да работиш със същите контрагенти,които са в просрочие, по други доставки?
В понеделник ще ти пиша ЛС, ако не са ти отговорили дотогава де:-)

stelt
03-12-2010, 18:58
Не, не продължавам да работя с длъжници. За съжаление част от длъжниците изчезнаха. Дори не са обявили фирмите си в несъстоятелност.

Ichkin
03-12-2010, 22:38
Съдия-изпълнител.

koolio
04-12-2010, 16:57
Покана, обезпечително производство, исково производство, изпълнително производство. Има и други тънкости, но най-добре си хвани адвокат, ако нямаш някого предвид - пиши на ЛС.

fiore
04-12-2010, 17:00
При подписани фактури сравнително лесно се стига до изпълнителен лист и съдия изпълнител.

tokata_pz_flex
04-12-2010, 17:04
А при международни отношения ? Пращаме един камьон със стока в Испания , има приемно-предавателен протокол , по сметката не са преведени никакви пари ... пресрочване с 2 месеца вече . В договора е упоменат краен срок на плащане ...

old alfist
04-12-2010, 17:18
В момента всичко в бизнеса е толкова задръстено, че трябва да се прецизират отношенията - времената са трудни, доверието между партньорите е на изпитание и трябва да се изпипват разплащанията.
Повечето фирми предпочитат да играят на сигурно с цената на намалени приходи само и само да оцелеят, така, че според мен трябва да се наблегне повече на разговорите - влизането в съдебни спорове е с неясен завършек.

tokata_pz_flex
04-12-2010, 17:28
След последния разговор по телефона , испанеца обяви нова дата за превод на парите ... счетоводителите му се били объркали . За мен лично , това са цигански номера ! Но пък аз съм си старомоден ... обичам да става така , както е казано .

old alfist
04-12-2010, 17:39
След последния разговор по телефона , испанеца обяви нова дата за превод на парите ... счетоводителите му се били объркали . За мен лично , това са цигански номера ! Но пък аз съм си старомоден ... обичам да става така , както е казано .
Така и трябва да бъде, но все пак всички са затруднени и трябва да се внимава - затова в момента се работи повече с познати патньори, особено при по-големи поръчки.
Понякога отсрещната страна има желание да бъде коректна, но няма възможност.

tokata_pz_flex
04-12-2010, 17:42
Именно за това проявявам разбиране . А във време на криза рядко се откриват нови пазари , за това се захванахме с този . Надявам се всичко да е наред ... че не ми се занимава със съдилища .

Оги
04-12-2010, 19:16
Тука едни ни задлъжняха и поради това доста и ни смениха с друга фирма ,за да не ни платят разбира се.Ходихме търсих ме ги те се крият кът цървули.Дадохме некой лев на адвокат и за месец някъде сумата беше в джоба ми.Не знам какво им е говорил и тн....

Old Fox
04-12-2010, 19:31
... счетоводителите му се били объркали . .
Аха точно тъй е станало. После следват още куп истории докато спре да си вдига тела:-)
Писмо уведомително - "в просрочие сте" в което му даваш краен срок, второ уведомително че след срока ще се предприемат правни действия и накрая трето писмо - "за вашите задължения в момента се преговаря с факторинг фирма".

tokata_pz_flex
04-12-2010, 20:09
Именно така смятам да процедирам :)

stelt
04-12-2010, 20:28
Аха точно тъй е станало. После следват още куп истории докато спре да си вдига тела:-)
Писмо уведомително - "в просрочие сте" в което му даваш краен срок, второ уведомително че след срока ще се предприемат правни действия и накрая трето писмо - "за вашите задължения в момента се преговаря с факторинг фирма".

Изпробвано. Повечето дебили не се трогват от това. Проблема е, че съм ги проучил и няма какво да им взема, дори и да ги осъдя.

Ichkin
04-12-2010, 20:32
Не знам к'во си проучил, ама ... щом не са се обявили в несъстоятелност ... винаги има какво ;) Просто иди говори със съдия-изпълнител, той ще ти обясни.

tanatos
04-12-2010, 20:35
Това с факторинг фирмите в много малък процент е ефективно...Обикновенно фирми или лица с задължения правят така нещата, че да нямат нищо на свое име и на името на фирмата.Докарват я до фалит, несъстоятелност и още няколко врътки..Когато няма какво да им вземеш просто пиеш една студена вода, и се ядосваш, че не си се усетил навреме когато са започнали нещата.

Най-добре да си поговорите и да се разберете разсрочено да погасява.

koolio
04-12-2010, 21:08
Това с факторинг фирмите в много малък процент е ефективно...Обикновенно фирми или лица с задължения правят така нещата, че да нямат нищо на свое име и на името на фирмата.Докарват я до фалит, несъстоятелност и още няколко врътки..Когато няма какво да им вземеш просто пиеш една студена вода, и се ядосваш, че не си се усетил навреме когато са започнали нещата.

Най-добре да си поговорите и да се разберете разсрочено да погасява.

И споразумението да е писмено с нотариална заверка ;).

Иначе нали знаете кои са трите най-големи лъжи на света: "Обичам те!", "Пратих ти парите!" и "Няма да ти свърша в устата!" :static:

Old Fox
04-12-2010, 23:09
Изпробвано. Повечето дебили не се трогват от това. Проблема е, че съм ги проучил и няма какво да им взема, дори и да ги осъдя.
Това е за испанеца.;-)
За теб -транспортна услуга искам да говоря с едни познати в понеделник както вече писах.