Log in

View Full Version : Ксенофобия - страх от чужденеца

mordohy
12-12-2010, 00:57
Провокирах се от едни изказвания и се огледах!
Това ще е първото от една поредица есета!
Ще го нарека, просто:
Адриан!
Адриан беше, а и сега си е един циганин, твърде тъмнокож, за да го сбъркате и твърде кльощав, за да го зготвите. Беше висок, слаб, с щръкнали уши и ослепително бяла усмивка.
Той се не виждаше в мъглата, ама зъбите му блестеха.
ЦялотоЗРЧН разчиташе на него.
Минаха години и трябваше да оправя някаква тур бина.
Опряхме до валове, лагери и тн. но....
Той се заинтересува и даде своя отговор.
Турбината при тия обороти е в резонанс.
Разговора се водеше в апартамента му и бях изненадан от библиотеката му.Книги по статика, динамика висша математика и прочие, бяха в пълно безредие.
Явно ги ползваше наред.
Освен това и книги на руски, немски и френски.
Пак разбъркани и омазани!
Шокирах се, но после го опознах!
Та ако видите черен, ама много черен слаб циганин с големи уши, говорещ и пишещ на руски, френски, немски и прочие, да знаете, че е моят приятел Адриан!
Българин на 100%
То и жена му е учителка !
Много хубава жена де!...

pr_00f
12-12-2010, 01:08
Не смей да посягаш на жената на човека.

Derry
12-12-2010, 01:30
Преди няколко години бившата ми шефка ми рече "От всяка прослойка има качествени хора, не съди прибързано от произхода им или убежденията им." И жената си е права от време на време се срещат чудесни хора.

mordohy
12-12-2010, 01:40
Нямеше да го посна, ако не си заслужаваше!
Цял завод се опираше на знанияте му.
Дано все още е в БГ
Прууф, не нога да му отнема женичката.
Никой не може!
Тя е друга история

nhg
12-12-2010, 01:55
Хм, с жена ми сме спорили много пъти кое е по-важно: вафлата или целофана (опаковката)...
Та аз вафли никога не си купувам като им гледам външния вид, друго е важно!
(Тъй кат се замисля - то и аз не мязам многу на чиляк, ама съм пич иначе.. :-))

Ramsezsh
12-12-2010, 02:28
"От всяка прослойка има качествени хора

Много вярно казано! Лошото е, че обикновено качествените търпят негативите натрупани към социалната им прослойка или етнос. Такъв е и случая с циганите. Сред тях най-вероятно има много свестни и интелигентни хора (както в разказа на Мордохай), но негативизма, който етноса им насажда пречи на свестните да бъдат признати безрезервно като такива.

ves_v8
12-12-2010, 03:10
За съжаление има и много такива, които не заслужават и капка уважение. Работата е там, че няма значение дали си циганин, българин или каквото и да било...във всички случеи може човекът да бъде много начетен! Какво пък ние като сме българи да не би от нашите да няма боклуци...
Познавам един циганин, които може да се похвали с много добри качества. Нещото което на мен ми направи впечатление е че е много честен, не е злобен и не пие, и не пуши! Евала на хора, които правят всичко възможно да бъдат нормални и начетени. Независимо от това към кой етнос спадат!

morfius
12-12-2010, 21:16
Не е ксенофобия това със циганите... но не ми се почва.
Инак... всяко обобщение е погрешно, но парен каша духа :)

raiders
12-12-2010, 21:27
Нормали цигани има, но са малко. Да раждат по 2 деца и да ходят на училище, иначе няма детски. А това, че човека знае и работи по честен начин БРАВО! Всички трябва да сме така. Жалко, че са ме възпитали добре, как ми се иска и аз да живея без да ми пука от нищо и за никой...

Mind_Control
13-12-2010, 11:30
Прави сте- има образовани цигани, но те са не повече от 5%. Затова по- добре да подхождаш с предубеждение и когато се докажат, да им гласуваш доверие, отколкото обратното.

Вие знаете ли, че циганите са по- големи расисти и от Хитлер? За тях всичко що не е циганин не струва нищо. И за да си защитят прослойката ще без да се замислят ще ти светят маслото, ако се налага.

Pinky
13-12-2010, 13:50
Нормално. Вика му се обратен расизъм/ксенофобия/ю нейм ит. Както се наблюдава и обратен снобизъм - да мислиш, че си по-сърдечен (примерно) от богатия.
Инициативата за справяне с такива проблеми задължително се поема от по-високо стоящия.

morfius
13-12-2010, 15:12
Инициативата за справяне с такива проблеми задължително се поема от по-високо стоящия.

Това е абсолютно неработеща идея... не само в конкретния случай.
Инициативата се стартира от този който има проблем, инак чакай ти някой да проявява инциативи без да има полза.
И дочакваш инициативи за пари и власт... а не за решаване на проблеми.

Pinky
13-12-2010, 15:19
Да де. Кой има проблем - циганите, които не плащат ток, или ние, които им го плащаме?

Derry
13-12-2010, 20:08
Абе тая тема се завъртя лекинко и около булката на човека пък на нея никакво внимание не се обърна :pokey:. Та мисълта ми е за другата история. Малко инфо ако може.

ФЕРАРИСТ
13-12-2010, 20:25
Е тва е интегриран циганин, дето само названието му е такова - имал е желание, и го е направил, без да чака някой да го интегрира.......другите не щат, и колкото да се опитват разни да го правят, няма да стане.........

morfius
13-12-2010, 21:37
Хайде да не си говорим за интеграция... че това е поредната схема за пренасочване на едни пари в едни джобове.

Равни права и равни задължения - от там нататък, който иска и може, ще просперира... това не важи за определено малцинство, важи за всички!
Който не иска, по законовия ред... ама стиска ли ни?

fred
14-12-2010, 20:46
Нямеше да го посна, ако не си заслужаваше!
Цял завод се опираше на знанияте му.
Дано все още е в БГ
Прууф, не нога да му отнема женичката.
Никой не може!
Тя е друга история

На циганин жена не можеш да отнемеш, то Кармен не е тука така написана :)

mordohy
14-12-2010, 21:42
На циганин жена не можеш да отнемеш, то Кармен не е тука така написана :)
Какво се хванахте за жена му бе!
Още три поста и сте го обърнали на пукница!
Остави, че го поснах в три часа, ами и компа ми се сговнясва, та излезе много късо и постно
Наскоро попаднах на подобен циганин
Абсолютно интегрирано е цялото семейство, но виж като видиме нещо такова вместо да го адмирираме се чуват подмятания от сорта:
- Тоя сега на какъв ми се прави като знам , а и си му личи , че е циганин!
Иначе и аз не искам да плащам чужд ток, да ми разбиват вилите и крадат градините....

Zarini
14-12-2010, 22:53
Аз пък мисля, че всичко е въпрос на гледна точка - например от Европата на нас гледат така, както ние гледаме на нашите цигани, и викат - глей ги тия, вече двайсе години ги интегрираме, а те не щат да се европеизират, продължават да крадат, мамят, да живеят бедно, да се трепят като говеда по пътищата и т.н. и т.н.
Разбира се, има и доста лицемерие в цялата тая работа, като в оня лаф - най-много мразя расизма, Апартейда и ... циганите !!!

fred
14-12-2010, 23:21
Какво се хванахте за жена му бе!
Още три поста и сте го обърнали на пукница!
Остави, че го поснах в три часа, ами и компа ми се сговнясва, та излезе много късо и постно
Наскоро попаднах на подобен циганин
Абсолютно интегрирано е цялото семейство, но виж като видиме нещо такова вместо да го адмирираме се чуват подмятания от сорта:
- Тоя сега на какъв ми се прави като знам , а и си му личи , че е циганин!
Иначе и аз не искам да плащам чужд ток, да ми разбиват вилите и крадат градините....

Е че то заради жената сме извън рая, всичко се върти около нея я:)
Разбирам те колега Мордохай, така е иначе,то като прочетеш Йовков, да би друго да излиза?

Ramsezsh
14-12-2010, 23:23
Аз пък мисля, че всичко е въпрос на гледна точка - например от Европата на нас гледат така, както ние гледаме на нашите цигани, и викат - глей ги тия, вече двайсе години ги интегрираме, а те не щат да се европеизират, продължават да крадат, мамят, да живеят бедно, да се трепят като говеда по пътищата и т.н. и т.н.
Разбира се, има и доста лицемерие в цялата тая работа, като в оня лаф - най-много мразя расизма, Апартейда и ... циганите !!!

Ако се замислим точно това мнение го дължим на братята по-тъмно зелени.

trustworthy
15-12-2010, 08:29
Някаква корекция в заглавието ? :lupe:

morfius
15-12-2010, 11:39
Промених го :)

Zarini
16-12-2010, 00:30
Ако се замислим точно това мнение го дължим на братята по-тъмно зелени.

Абе не братята въртят милиони еврофондове с фалшиви дипломи, нито пък те са презастроили курортите с крадени милиони от Сапард-мапард, укрити данъци т.н. - за това говоря, че в очите на цивилизования европеец ние сме нещо подобно на това, което са "братята" в нашите очи - туземци, които сами не искат да живеят по-добре, по-богато, по-чисто, по-цивилизовано!