PDA

View Full Version : Молба за правен съвет

Alfa User
21-12-2010, 22:57
Дойде време и аз да потърся малко правна помощ от форума - знам че тук четат доста хора, които по една или друга причина са по-наясно със законите от мен.
Та за какво става дума значи. До скоро в нашия блок нямаше никакъв ред - разбирайте че си нямахме домоуправител, контролен съвет и общо събрание по смисъла на Закона за управление на етажната собственост. С големи уговорки и няколко предупреждения за глоби от Общината, в края на Август тая година най-сетне се събраха собственици и наематели, и домоуправител беше избран (заедно със прилежащите му "структури"). На същото общо събрание беше решено да се съберат пари за ремонт на покрива на блока, защото при силен дъжд вода тече по комуникационната шахта чак до първия етаж... Също така част от събралите се изявиха желание да се закупи и монтира асансьор (стария е махнат и сега шахтата се ползва за боклучарник). До тук всичко изглежда наред ... обаче ...
Вече сме почти в края на 2010 - все още няма никаква организация за т.нар. "належащ ремонт" (за покрива) по смисъла на ЗУЕС, въпреки няколкото подсещащи запитвания от моя страна към домоуправителя (все имаше някакво извинение това момченце...). И днес за капак на всичко на етажа ни (трети) намирам обявление от името на същия този тип, с което трябва да се смятаме за уведомени, че в срок до 31 Март 2011 следва от всеки апартамент от 3-ти до 8-ми етаж да се съберат по 300 (триста) лева с цел закупуване и монтиране на асансьор. Та встрани от зле прикритото ми недоволство, искам да изложа няколко факта, и след това да попитам нещо. Ето фактите :
- общо събрание на входа за избор на домоуправител и контролен съвет съгласно ЗУЕС трябваше да се състои до 31 Юни 2010 - нашето се състоя в края на Август ... ;
- съгласно разпоредбите на ЗУЕС домоуправителя следва да се обяви и регистрира в Общината в 14-дневен(ако не бъркам) срок - това май не е сторено, защото месец след събранието ни на входната врата на етажната собственост имаше предупреждение от Общината, че за неспазване разпоредбите за избор на управителен съвет и т.н., ще понесем глоба - имаше и някакъв срок, който не знам дали е спазен вече;
- на общото събрание няколко апартамента (над втори етаж) ясно заявихме, че не желаем ползването на асансьор, което не помня дали беше документирано (а би следвало да е).
И сега да задам въпросите :
- при положение, че блока е в плачевно състояние, и при всеки по-силен дъжд ни грози опасността от пожар (поради теча на вода, който минава през контакти и ел-ключове), и при регулирано в закона задължение на УС на входа да вземе мерки - какво можем да направим законово срещу безхаберието на т.нар. домоуправител ?
- в предвид на горното нарушение, и описаните над него, редно ли е да се задължават живущите от 3-ти до 8-ми етаж да заплатят тази немалка сума за екстрата "асансьор", при положение че далеч по-належащи нужди на входа са оставени на произвола на съдбата ?
- една може би важна подробност - силния теч на вода от покрива се появи след частичен ремонт на същия от живеещите на последния етаж - преди това такива жестоки проблеми не сме имали - сега същите тези хора претендират за пускането на асансьора. Какво отношение може да се вземе и по този въпрос ?
Благодаря предварително за всички компетентни мнения.

dimo
21-12-2010, 23:38
...човече имам чувството че си ми съсед..или че това е дежаву...както и да е нищо от това което се твърди че е решено на общо събрание няма никаква стойност никаде докато не е написано и поименно подписано от собствениците черно на бяло.

milenamr
21-12-2010, 23:52
...човече имам чувството че си ми съсед..или че това е дежаву...както и да е нищо от това което се твърди че е решено на общо събрание няма никаква стойност никаде докато не е написано и поименно подписано от собствениците черно на бяло.

Силно се надявам да си прав Димо, защото иначе цялата тази работа ми намирисва на ходене по мъките и съд, понеже аз 300 лв за тоя дето духа няма да дам(поне не и добровлно).Стига да има вратичка или вариант да не могат да ме задължат да плащам за въздуха, ще трябва да я изнамерим.

търтей
21-12-2010, 23:53
Наемателите нямат глас на тия събрания.

ОС проведено ли е по надлежния ред? Протокол има ли? Домсъвета вписан ли е в общината?

Alfa User
22-12-2010, 00:00
Наемателите нямат глас на тия събрания.

ОС проведено ли е по надлежния ред? Протокол има ли? Домсъвета вписан ли е в общината?

Точно това последното не знам дали е реалност ... Иначе на предните два въпроса отговора е съответно "да" и "не" :)

търтей
22-12-2010, 00:05
Щом няма протокол си слагате решението на ОС в другия джоб и си свиркате ;)

milenamr
22-12-2010, 00:07
Щом няма протокол си слагате решението на ОС в другия джоб и си свиркате ;)
Възможно е и да има протокол, но никой не го е виждал

търтей
22-12-2010, 00:09
Вие наематели ли сте или собственици?

old alfist
22-12-2010, 00:13
В Закона за Етажната Собственост може да се намерят някои отговори на въпросите.

търтей
22-12-2010, 00:14
В Закона за Етажната Собственост може да се намерят някои отговори на въпросите.

Баси, никак не бихме се сетили :bounce8:

milenamr
22-12-2010, 00:17
Вие наематели ли сте или собственици?

Собственици

old alfist
22-12-2010, 00:21
Баси, никак не бихме се сетили :bounce8:
Не сте се сетили, защото там си пише всичко, ама няма кой да чете. Технически паспорт на сградата има ли ?

milenamr
22-12-2010, 00:24
Не сте се сетили, защото там си пише всичко, ама няма кой да чете. Технически паспорт на сградата има ли ?

Напротив , изчетохме го няколко пъти надлъж и нашир, но има някои неща, които не са ми ясни.
Практическото приложение не ми е ясно, затова и отнесохме въпроса тук с молба за съдействие, ако има по-запознат да си каже мнението.
Технически паспорт също не знаем дали има.
Изобщо пълна мъгла, след измисленото събрание в средата на август, ни звук ни стон и изведнъж коледна честитка-дължите по 300 лв за асансьор, без значение ползвате или не....

търтей
22-12-2010, 00:28
Ам аз понеже освен, че съм го чел, имам и практически опит с този закон, та затва и се осмелявам да се обадя.

Пак да попитам

- наематели или собственици?
- на база на какво ви искат пари? Решние на ОС или?
- ако е решение - къде е протокола от него?
- това събрание, на което е взето решението, свикано ли е по надлежния ред с предварителна покана и прочее?

ПП Това за собственици сега го видях :) Отговорете и на другите и ще драсна това онова :)

old alfist
22-12-2010, 00:35
Трябва да се започне с най-елементарните процедури като се спазват всички букви, за да бъдат легитимни решенията, както да се осигури наличието на първичните документи.

milenamr
22-12-2010, 00:35
Ам аз понеже освен, че съм го чел, имам и практически опит с този закон, та затва и се осмелявам да се обадя.

Пак да попитам

- наематели или собственици?
- на база на какво ви искат пари? Решние на ОС или?
- ако е решение - къде е протокола от него?
- това събрание, на което е взето решението, свикано ли е по надлежния ред с предватилена покана и прочее?

-собственик съм ,да
-на база коментар и нещо като решение на ОС(казвам нещо като, защото по-скоро обсъждахме искат ли или не искат асансьор.Спорихме, опитваха се да му убеждават, че независимо от това, че не искам и не ми трябва асансьор, трябва да си платя.Ей такива неща.Дори не помня да е имало гласуване.
-протокол не съм виждала никога
-да, с предварителна покана е, имаше известие 10-тина дена преди това, залепено на входа

old alfist
22-12-2010, 00:42
Има изисквания за кворум в % - изобщо трябва да се захване един човек, който да гони яко и да държи връзка с Общината.

търтей
22-12-2010, 00:42
Така:

- ако има решение на ОС, искаш не искаш плащаш.
- протокол ако няма, решение няма. Протоколът трябва да е подписан от всички присъствали.

milenamr
22-12-2010, 00:44
Така:

- ако има решение на ОС, искаш не искаш плащаш.
- протокол ако няма, решение няма. Протоколът трябва да е подписан от всички присъствали.

Със сигурност никой не е искал подписите ни, следователно не сме и виждали подобен протокол.

търтей
22-12-2010, 00:45
То може и без вашите подписи, реално, стига да има кворум.
Но така или иначе трябва да ви предстовят протокол от ОС с решения, на базата на който да събират пари.

milenamr
22-12-2010, 00:46
То може и без вашите подписи, реално, стига да има кворум.
Но така или иначе трябва да ви предстовят протокол от ОС с решения, на базата на който да събират пари.

Нищо не ни е предоставено.

търтей
22-12-2010, 00:49
Еми докато не ви го предоставят не си и помисляте да плащате.
Ако ви предоставят вече трябва да се провери дали това дето са ви дали има правна сила.

old alfist
22-12-2010, 00:49
Нищо не ни е предоставено.
Явно трябва да се захванете вие, защото сте най-заинтересовани.
При една добра организация и дисциплина може да се направи блокчето като кукла с пари от европейски фондове.

koolio
22-12-2010, 16:21
Алекс, в петък ще мога да пиша повече, че сега съм затънал в бумащина. Може и на скайп.

milenamr
22-12-2010, 17:50
Днес проверих, в протокола от въпросното и единствено общо събрание за входа има записано само гласуване за избор на -управител, касиер и контролоьор на входа.
А също така сме гласували и по 5 лв на месец за осветление и чистачка, друго абсолютно нищо не сме гласували и следователно не е записано в никакъв протокол.

old alfist
22-12-2010, 20:26
Днес проверих, в протокола от въпросното и единствено общо събрание за входа има записано само гласуване за избор на -управител, касиер и контролоьор на входа.
А също така сме гласували и по 5 лв на месец за осветление и чистачка, друго абсолютно нищо не сме гласували и следователно не е записано в никакъв протокол.
Струва ми се, че ако някой от вас подхване управлението, ще се промени ситуацията. Необходим е настойчив човек с опит в контактите с хората и да му сече пипето.

JORDI
22-12-2010, 21:24
Значи:
1.Протоколът от общо събрание на живущите е задължителен и напълно достъпен за всеки!
2.Протоколът трябва да съдържа освен справка за състоянието на кворума така и решението на събранието с посочване на броя "за" или "против", това решение!
3.Средствата за ремонт на общи помещения като коридори стълбища,покриви, асансьори, сервизни помещения и тем подобни се заплаща от всички собственници, като % на плащане може да е различен в зависимост от ползването им , като това е обект на допълнително договаряне, залегнало в протокола от решението на ОС.
До колкото разбирам във вашия случай дори и да има протокол от решение вие имате претенции за това, 1-ви и 2-ри етажи, че не ползват асансьора ! Но по смисъла на този закон независимо от това ще се наложи да платите , но може да се договорите на събранието вашата сума да е пропорционално по-малка !
И при нас имаше разногласия и взехме решение всички да плащат по равно и...така!:brickwall:

old alfist
22-12-2010, 21:31
Или би могло да бъде по процента на идеалните части от общите части на сградата.

Alfa User
22-12-2010, 23:37
Или би могло да бъде по процента на идеалните части от общите части на сградата.

Tова е съгласно споменатия вече ЗУЕС, но пак според него закупуването на асансьор не попада в графата "належащи" или "текущи" ремонти - съответно не би трябвало да се тълкува като задължително събирането на пари от всички. Но точно тоя казус не ми е ясен, и затова търся помощ ...

milenamr
23-12-2010, 00:03
Tова е съгласно споменатия вече ЗУЕС, но пак според него закупуването на асансьор не попада в графата "належащи" или "текущи" ремонти - съответно не би трябвало да се тълкува като задължително събирането на пари от всички. Но точно тоя казус не ми е ясен, и затова търся помощ ...
Да, поставянето на асансьор се води за "подобрение".
По тая логика съседите от горните етажи може да поискат подобрение с поставянето на златни парапети и диамантени лампиони по стълбището и да кажат -до 30 март, всичи да съберат по 2000 лв за това.
Това значи ли, че аз пак трябва да се бръкна за нуждите, капризите и прищявките на всеки?
Е някак си никак не го разбирам това.
За мен наличието на асансьор е екстра и който иска да му е луксозно и екстренно, да си плаща, а не аз да плащам за това някой да си превозва дебелия задник нагоре надолу, допринасяйки за още по-прогресивното му дебелеене по този начин....без извинение ;)

PEPI-2ALFA
23-12-2010, 02:29
:oops: Според мен (без да съм чел закона и без да живея в блок) по-добре е да свикате ново събрание и да убедите комшиите, че ремонта на покрива е належащ.

JORDI
23-12-2010, 08:40
Да, поставянето на асансьор се води за "подобрение"...
Би могло да се тълкува и така, но само ако в коструктивната разработка на сградата не е имало асансьор! Ако е имало и трябва да се възтанови се плаща от всички като съсобственици на общите части!Както покривът е общ и се ползва от всички, така и асансьорът е общ и трябва да се ползва от всички! Е , от някои по-малко, затова има договорка за %-но плащане! Нали няма да ви се наложи /примерно/,да отидете един път седмично на гости на комшийката от 8-мия етаж, като охкайки се качите пеш...не е сериозно нали? :grandpa:

milenamr
23-12-2010, 08:49
Би могло да се тълкува и така, но само ако в коструктивната разработка на сградата не е имало асансьор! Ако е имало и трябва да се възтанови се плаща от всички като съсобственици на общите части!Както покривът е общ и се ползва от всички, така и асансьорът е общ и трябва да се ползва от всички! Е , от някои по-малко, затова има договорка за %-но плащане! Нали няма да ви се наложи /примерно/,да отидете един път седмично на гости на комшийката от 8-мия етаж, като охкайки се качите пеш...не е сериозно нали? :grandpa:
В сградата може да е имало асансьор някога, но аз откакто живея тук(10 години), асаснсьор няма.
Има обаче има едни кибици алкохолици, които са му изтръгнали двигателя за да си купят 3 бутилки ракия.Е аз ли трябва да им ги плащам?Егати и скъпата ракия!Мен защо някой не ме почерпи с нещо за 300 лв, пък да пие една студена вода?
Не го разбирам това, никак даже.То вярно че няма нищо логично в тая държава, но не съм свикнала да се оставям да ме изцакват и не мисля и този път да стане.Миналата година се справихме с монополиста БТК, като бяхме първия случай, успял срещу тях, пък с тези малоумщини не си представям, че няма да може да се справим.
А колкото за охкането и комшийката от 8-мия етаж, това е абсурдно, защото цял живот съм живяла на 6-ти етаж и никога не съм ползвала асансьор и не съм охкала.
А ако случайно съм охкала, то е било за хубаво, все пак ходенето по стълби е много полезно.
Абсурдно ми се вижда да плащам за екстрите и лукса на някой друг и то точно когато блока може да се разпадне или да се запали и гръмне инсталацията от тези течове, при което има напълно реален риск някой да загине дори.

old alfist
23-12-2010, 14:14
Такива казуси са често срещато явление.Хората от първите етажи не им се плаща за покрив и асансьор и държат повече да речем на сигурността при заключването и др. Не само според мен, всичко което е извън апартаментите, изпълнено е по проект и одобрено, са общи части които трябва да бъдат поддържани от всички, независимо от това, че някой си мисли, че не му трябват. Тези общи части са съобразени с нормите при проектиране и изграждане на жилищните сгради, спрямо момента на строителството им.И според мен трябва да бъдат разпределини пропорционално на големината на отделните жилищни единици - по-големия апартамент е с по-голямо дялово участие.Резултатите от разискванията в Общото събрание са водещи, които трябва да бъдат съобразени със законите - и всички би трябвало да се подчинят на решенията.

milenamr
23-12-2010, 15:36
Такива казуси са често срещато явление.Хората от първите етажи не им се плаща за покрив и асансьор и държат повече да речем на сигурността при заключването и др. Не само според мен, всичко което е извън апартаментите, изпълнено е по проект и одобрено, са общи части които трябва да бъдат поддържани от всички, независимо от това, че някой си мисли, че не му трябват. Тези общи части са съобразени с нормите при проектиране и изграждане на жилищните сгради, спрямо момента на строителството им.И според мен трябва да бъдат разпределини пропорционално на големината на отделните жилищни единици - по-големия апартамент е с по-голямо дялово участие.Резултатите от разискванията в Общото събрание са водещи, които трябва да бъдат съобразени със законите - и всички би трябвало да се подчинят на решенията.

Малко се бъркат някои неща, едно е значението на общите части като-врати, мазета, тавани, покрив...те са за всички и ремонтирането им е задължително за всички, независимо, че за живущите на 1-ви, 2-ри , 3-ти ....и т.н. етажи (без осмия) покрива не е директно над главите им.
Друго е значението на подобрения(екстри), като асансьор например.
Ремонтът на покрива касае всички по равно, защото при течове, като тези в нашия случай, се наводяват апартаментите чак до първия етаж и водата преминава през ел инсталацията на всички апартаменти.И риска от някъде да даде на късо и да стане пожар или взрив е наличен в абсолютно всеки един апартамент.Живеещите на последния етаж(непосредствено под покрива) са най-потърпевши по принцип, защото дори при малък проблем с покрива, при тях течовете се усещат най-силно.
Но затова и апартаментите на последния етаж са по-евтини и то доста по-евтини от останалите.
Но аз съм на мнение, че всички(без значение кой на кой етаж живее) трябва да бъдат еднакво заинтересовани и ангажирани за разрешаването на проблеми(ремонти), независимо дали става въпрос за мазе, таван, покрив, входни врати.
А асансьорът за мен си остава "екстра"(при това доста скъпа), от която аз не искам да се възползвам и досега където и да съм живяла, никой не ме е задължавал да плащам за асансьор при положение, че не ползвам.
А съм живяла 20 години на 6-ти етаж.

old alfist
23-12-2010, 16:12
Асансьорът, стълбището, външните стени са общи части.

milenamr
23-12-2010, 16:17
Асансьорът, стълбището, външните стени са общи части.

а, общи части са, но нито стълбите, нито външните стени са подобрения (екстри), а асансьора е точно такова.
Може си и без него съвсем спокойно :)
Ползването му е "привилегия" и "удобство", сложила съм ги в кавички, понеже за мен лично не са нито едното, нито другото :)
За мен екстра е ходенето пеша :)(по стълби)

morfius
23-12-2010, 16:45
Е не за всички е така, особено ако имат колички, багажи и т.н. за носене.
И с подобно отношение, единственото което може да се постигне е скарване и никакво подобрение.
И едните ще се дърпат за асансьор, други за покрив, трети за дограми...

old alfist
23-12-2010, 17:04
А, бе всеки гледа от неговата си камбанария и ползва само благата от живеенето в блоковете - който има еднофамилна къща знае какво е да подържаш.В Германия са преустроили едропанелни блокове с панорамни асансьори, изолации, боядисани в меки пастелни тонове и какво ли не.

BatVas
23-12-2010, 17:19
Дори сега да не е законово изрядно, като се съберат следващия път и ако го направят законно изрядно ще трябва да платите. Опитайте се да убедите повече хора за следващото събрание , че трябва първо покрива. Ако решат да гласуват за асансьор - убедете хората да вземат решение, чак като разгледат минимум три оферти на фирми евентуални изпълнителки на поставянето на асансьор и едва тогава да се гласува бюджет и начин на събиране на средствата(спрямо приетата оферта)
Ни иначе Закона е такъв , че дори ако има определен процент кворум могат да вземат и решение да напуснете жилището!

До колкото разбрах конструктивно е предвиден асансьор - значи не е подобрение. А това ,че не ползвате асансьор не може да е оправдание.

Представете си че живеете в къща -макар да не ползвате задната част на двора , няма да го оставите да стане бунище, или ако не ползвате бараката зад къщата няма да я оставите наводнена и срутена. Е, така е и с блока, обаче общите части са вашия двор и в къщата живеете повечко хора, а двора се нуждае от ремонти (покрив и асансьор) Спасението е да убедите повечко хора , че е по належащ ремонта на покрива , отколкото поставянето на асансьор. МНОГО ВАЖНО предложете да се събира по голяма такса, като излишъка се трупа и така няма да се плащат наведнъж големи суми. Аз на комшиите им казвам, докато е нова кооперацията да събираме малко по голяма вноска , а не да балансираме бюджета на входа - нека да остава излишък по сметката на кооперацията.

П.П. Не съм юрист, просто опит от нашата кооперация,(бая се ядосвам по събрания) но аз имам проблеми с обратен знак - аз и много хора от блока искаме да се направят подобрения, но има хора, които не искат. По скоро такива, които не присъстват никога на събранията и после отказват да плащат и казват , че не искат. Ама ще ги излекувам - ще сложа едни чип карти на асансьора (ще раздам чипчета на всеки според членовете на домакинството) и на неплатилите после софтуерно ще ги изключвам (разбира се това ще се формулира в офиц. решение - те така или иначе няма да присъстват макар обявите да висят, както е изискването) Може и осветлението да направя така за общите части (нека не плащат и да живеят в осемнадесети век в тъмница ) а за плащащите ще си светват с тяхните чипчета като ги доближат.Съседния вход го направиха вече (имам ноу-хау от тях)

old alfist
23-12-2010, 19:45
Когато на общото от сградата се гледа като на чуждо нищо градивно не може да се случи - един жилищен блок си е като една малка държава.

RUNNING WILD
24-12-2010, 01:15
колега аз живея в блок дето има известни публични личности даже и депутат дори си имаме ма това не пречи д аси имаме същтите проблеми,обаче е на 20 етажа и е трагедия с всичко,има хора дето са на квартири и 5 пари не дават ни за покрив протекъл ни за градинката пред блока ни за асансьор ни за подръжка ни за закон за етажна собственост,та ако можеш да си намериш некоя къщичка близо до Пловдив ще ти е най добре не се занимавай с изгустаци щом се е стигнало до там остави ги да се превърнат в блок 20 в Ямбол,ставай и се махай и отиди в ниска сграда с не повече от 5 етажа, ако не можеш да си земеш къщичка преценявай щото 10 човека ще се юркате да е добре на цял блок,асансьора е подръжка има фирми дето нарочно си преебават асансьорите и те изнудват да си бацалкаш всеки месец освен такса за подръжка и за ремонти,освен най накрая да съберете пари за ремонт на покрива и домуоправителя да избяга с парите как става на всекъде така,продавай ставай и се махай в момента да живееш в апартамент е бесна цифра сложи си асансьора,чистачката,такса стълбище парно,вода ток,подръжка на тръби, и какво ли не,ми ти само за 1 месец ако останеш без работа си довиждане и е само нерви и мъка,продавай и директно черта ако можеш,нито имате тия задръствания и разстоянията са малки 9 километра е града как и да го гледаш.

old alfist
24-12-2010, 08:45
Ние сме 8 апартамента, като половината сме роднини и пак имаме същите проблеми.
Чешити всякакви - децата им, които не живеят в блока в началото бяха склонни да дават пари, но след време спират, защото дъртите им казват да не месят.
Постоянно гонят чистачките без да са дали 1ст. за чистене, а децата им започват да разбират, че не могат да продадат изгодно апартаменти им въпреки местоположението, заради глупостта на родителите си.
Явно е необходим някакъв изключителен късмет за да се съберат на едно място еднаквомислещи хора.
Сета чакам да умре една бабичка и вече ще имаме мнозинство.

JORDI
24-12-2010, 09:10
а, общи части са, но нито стълбите, нито външните стени са подобрения (екстри), а асансьора е точно такова.
Може си и без него съвсем спокойно :)
Ползването му е "привилегия" и "удобство", сложила съм ги в кавички, понеже за мен лично не са нито едното, нито другото :)
За мен екстра е ходенето пеша :)(по стълби)
А как ще обясните на ваши гости да не ползват асансьора до 6-тия етаж, защото не го плащате? Ами има един биологичен процес, който не търпи отлагане и е независим от вашите разбирания за "екстри"- това е староста! И тогава екстрата ще ви стане необходимост! Трябва хората по-често да се замислят над това, а то е абсолютно и безвъзвратно!!!:grandpa:

Alfa User
24-12-2010, 11:03
А как ще обясните на ваши гости да не ползват асансьора до 6-тия етаж, защото не го плащате? Ами има един биологичен процес, който не търпи отлагане и е независим от вашите разбирания за "екстри"- това е староста! И тогава екстрата ще ви стане необходимост! Трябва хората по-често да се замислят над това, а то е абсолютно и безвъзвратно!!!:grandpa:

Никъде не е написано, че сме против слагането на асансьора - против сме да плащаме тия луди пари при положение че не искаме да го ползваме и НЯМА да го ползваме. Преценили сме си за нас - третия етаж не е фатален за никого, и не смятам че изкачването на определено количество стълби е навредило на някого. Познавам човек на 72г, който никога не се е спирал, и сега е жилав и пъргав (може би повече от някои от младежите наоколо...). А хора, дето цял живот гледат да не се "преуморят" сега едва кретат. Така че ... мисля че е време да сложим край на разтягането на локуми. В началото помолихме за квалифициран съвет. Въпросът беше какво може да се направи точно според закона.

kolev
24-12-2010, 11:37
щом сградата е над 4 етажа,асансьора си е задължителен , обща част е и не е никаква екстра,а необходимост. когато се събират пари за него,всички трябва да дадат,а които иска -да го ползва после, въпреки че да не се ползва е кощунство щото е в гаранция. по същата логика ,хората от последния етаж могат да кажат че няма да плащат за чистачка щото при тях най-малко се цапа стълбището. или тия от първия , да не искат да плащат за ремонт на покрива или за стълбищното осветление. той за това е измислен тоя закон. каквото и да става в общите части,то засяга всички живущи.
варианта е да убедите хората, че ремонта на покрива е по-належащ и да искате още оферти за асансьора докато забравят за тая работа.

milenamr
24-12-2010, 11:47
Сета чакам да умре една бабичка и вече ще имаме мнозинство.
Мисля че добре те разбирам, само дето при нас са по 2 бабички на етаж, останалата половина са неграмотни(хора които за училище само са чували), дали има 1-2 семейства, с които може да се води цивилизована комуникация.
Думата мнозинство за нас е на светлинни години....
Но в цялата тази работа най-много ме дразни, че заради покрива и течовете, блока може да се разпадне (в най-добрия случай), а в най-лошия от гръмването на инсталацията да пострада някой(а дори и всички) и на никой не му дреме за това.
Като завали дъжд, слагат си легените за да не се превръщат апартаментите в басейн и всеки се затваря в черупката си .
Ние с Алекс сме единствените, които най-малко от 6 месеца постоянно ги ръчкаме за този ремонт и всеки се услушва, вдига рамене и не му пука.
А иначе асансьор ще ми слагат.
Пълен абсурд просто :sad:

---------- Post added at 11:47 ---------- Previous post was at 11:44 ----------

щом сградата е над 4 етажа,асансьора си е задължителен , обща част е и не е никаква екстра,а необходимост. ...

Сградата не е на 4 етажа, а на 8.
И не можеш да ме убедиш, че е кощунство да не ползвам нещо, което съм преценила, че не ми е необходимо.
Точно на обратното мнение съм, кощунство е за 3 реда стълби да се тътриш в асансьор.
Но всичко си е въпрос на разбиране.
Alfa_user го написал най-точно.Но, както и да е.
Благдоаря ви за мнението, ще се консултираме следващата седмица с юрист и дано тогава нещата да са по-изяснени.

old alfist
24-12-2010, 12:03
Мисля че добре те разбирам, само дето при нас са по 2 бабички на етаж, останалата половина са неграмотни(хора които за училище само са чували), дали има 1-2 семейства, с които може да се води цивилизована комуникация.
Думата мнозинство за нас е на светлинни години....
Но в цялата тази работа най-много ме дразни, че заради покрива и течовете, блока може да се разпадне (в най-добрия случай), а в най-лошия от гръмването на инсталацията да пострада някой(а дори и всички) и на никой не му дреме за това.
Като завали дъжд, слагат си легените за да не се превръщат апартаментите в басейн и всеки се затваря в черупката си .
Ние с Алекс сме единствените, които най-малко от 6 месеца постоянно ги ръчкаме за този ремонт и всеки се услушва, вдига рамене и не му пука.
А иначе асансьор ще ми слагат.
Пълен абсурд просто :sad:
Естествено, че когато започне да се руши една сграда почти винаги бедите идват от покрива и това е най-належащия проблем, но ако ремонта зависи от асансьора по-добре да се направят двете, но се съмнявам, че асаньора е само оправдание за тях.
Аз също съм се интересувал отдавна по тези въпроси - има опция да го извършиш за своя сметка, като преди това пускаш разни покани и след това да съдиш съседите, но това много трудно ще мине през съда и не трябва да разчиташ.
Според мен решението е относителното мнозинство, подплатено с подписи.

kolev
24-12-2010, 12:25
Сградата не е на 4 етажа, а на 8.
И не можеш да ме убедиш, че е кощунство да не ползвам нещо, което съм преценила, че не ми е необходимо.
Точно на обратното мнение съм, кощунство е за 3 реда стълби да се тътриш в асансьор.
Но всичко си е въпрос на разбиране.
Alfa_user го написал най-точно.Но, както и да е.
Благдоаря ви за мнението, ще се консултираме следващата седмица с юрист и дано тогава нещата да са по-изяснени.

знам как стоят нещата в един вход и не се опитвам да те убедя в каквото и да е. тоя който е измислил кооперациите, доста е вярвал в доброто у хората.
както и да е, тая сграда е въведена в експлоатация с монтиран асансьор. тоя който го е демонтирал е извършил престъпление , същото правите и вие като не ремонтирате тая обща част. някоя пенсия от последния етаж ако се хлъзне в банята и си счупи таза и дойдат парамедиците, обясни им на тях че трябва да се катерят до 8-мия етаж и после да смъкнат пострадалия по стълбите , щото до вас има само 3 стъпала. не е правилно,нали.
натискайте домоуправителя за покрива,така че асансьора да остане на заден план.

milenamr
24-12-2010, 12:41
натискайте домоуправителя за покрива,така че асансьора да остане на заден план.
Ние от 6 месеца го натискаме, но явно с натискане няма да стане :)
Не всичко става с натискане:roll:

Alfa User
26-12-2010, 13:23
...

morfius
26-12-2010, 13:29
Махнах глупостите, моля придържайте се към темата и добрия тон.