Log in

View Full Version : Карайте разумно!

slik4eto
29-12-2010, 20:56
Хора призовавам всички да се замислят и да карат малко по разумно зимата, защото е адски хлъзгаво и аз днес катастрофирах в мола на цариградско доста нелепо в стената на тунела :furious: Внимаваите колите ни са пъргави а белята става за секунди и после си задаваме хиляди въпроси но е късно :bored:

pr_00f
29-12-2010, 23:04
Аз от вчера съм в Берковица.
Бях паркирал на главната ( предполагам) да свалим багажа от колата. Тъкмо я изместих и паркирах и чувам пилене на гуми на лед.
Гъзарче с мерцедес решил да се врътка на улицата по която може да се разминат 3 коли, а пътя на стъкло.
Е завъртя задницата ... ама нещо повече от един път и в един момент тръгна перпендикулярно на тротоара и срещна друг паркирал мерцедес. Пълен кеф.

п.с Направи ми впечатление че патрулката пристигна преди собственика на колата- не повече от 2 минути.
Градчето ми хареса :)

Ichkin
29-12-2010, 23:41
Къде на главната ? Какъв мерцедес ... я да чуя клюката :D
Бтв за нова година и аз съм там ;)

badmadafaka
30-12-2010, 08:45
Пълен кеф.
Не е куул да се радваш, все пак е пострадал и един нищо неподозиращ човек който си е бил паркирал колата на неправилното място... Кофти цена като се има предвид, че "дрифтера" едва ли си е научил урока :?
Аз днес сутринта видях една катастрофа фиичъринг Х5-ца на която едното колело заедно с половината предница и го нямаше :neutral: Добре, че нямаше пострадали...

renyx
30-12-2010, 10:48
... все пак е пострадал и един нищо неподозиращ човек който си е бил паркирал колата на неправилното място...

Ходил си там?На главната улица специално направиха един участък за паркиране.

Мерцедеса 124 ли беше?

badmadafaka
30-12-2010, 14:40
Е ако вече и паркирания е бил "културно и правилно паркиран" в зона където не се паркира, е тогава вече е друго :boxing:

pr_00f
30-12-2010, 18:35
Ами ударената кола беше тъмно червена - нещо като бордо.
А майстора на дрифта беше с черна.

На мерцедес не им знам модификациите и моделите.

renyx
30-12-2010, 23:04
Ами ударената кола беше тъмно червена - нещо като бордо.
А майстора на дрифта беше с черна.

На мерцедес не им знам модификациите и моделите.

Комби ли е бил мерцедеса? А ти къде си отседнал?

pr_00f
30-12-2010, 23:07
2 седана бяха.
Иначе сме на главната улица до "Сирииките" ( без да знам какво точно значи това)

digitalundgrd
30-12-2010, 23:16
..Грешка

renyx
30-12-2010, 23:41
2 седана бяха.
Иначе сме на главната улица до "Сирииките" ( без да знам какво точно значи това)

На брат ми един приятел наскоро си е взел черен мерцедес и е точно такова камикадзе.
П.П.Приятно изкарване и ти препоръчвам едно заведение-"Воденицата".

Satanism
31-12-2010, 02:14
пускайте си фаровете.....поне нощем......:whip:

mirchozo
31-12-2010, 11:26
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=32969

Ето една позабравена темичка със същата тематика, дори мисля че имаше и видео материал, който не е за хора със слаба психика.

fred
31-12-2010, 13:32
Трябва да се кара разумно винаги, ама невинаги това е в акъла ни, та мислете, за да не си чукаме главите после:).

mdterziev
01-01-2011, 13:03
Последните година и половина-две ми се струваше, че малко сме мръднали напред що се отнася до култура на шофиране, но за една седмица сега се убедих, че явно съм в заблуда. Адски прости и нагли хора има, а това на пътя обикновено носи само ядове. Та, нека да си отваряме очите и да сме максимално концентрирани на пътя.

Satanism
05-01-2011, 23:18
По повод на разумното каране, ква е тая мания да се кара на халогени при съвсем ясно време...в смисъл е*ем ти гъзарията....

morfius
05-01-2011, 23:31
Мокър път с дупки, навирени в небесата ксенони на куцо и сакато, ходещи като метиляви овце пешеходци... не е като да няма причини за допълнителни светлини :)

Но аз ги пускам ако няма мъгла или гаден валеж рядко, обикновено по малки и криви улички дето може да ме изненада нещо.

Satanism
05-01-2011, 23:42
крайно неприятно е за насрещните....

morfius
05-01-2011, 23:44
Вирнатите фарове в небесата са ми по-неприятни в интерес на истината, особено ако са ксенонизирани.
Но върха на идиотията е ксенон във фарове за мъгла... и такова чудо съм виждал.

Пречат да, за това както казах... рядко и то на места където може да очаквам изненади.

Satanism
05-01-2011, 23:48
aйде, ксеноните как и да е...сложил ги е, ако се е потрудил да не светят където си искат се търпи...пък и мен лично и коли с фабрични ксенони са ме заслепявали...ама с тея халогени е страшна работа...

поствах по повод, че се разминах с една сива 156-ца на Околовръстното преди 1ч, с пуснати халогени, и бая ми светеше в очите...

nikolaaaay
06-01-2011, 00:25
Между другото, преди няколко дена в голямата мъгла ми направи впечатление, че само на халогени (и габарити) се вижда доста по-добре отколкото на къси.
Иначе при ясно време е тъпо да се пускат халогени или стопове за мъгла. Мен също ме дразнят.

Derry
06-01-2011, 11:39
Много лошо вечатление ми правят румънците, миналата събота си идвам от Плевен по посока Русе. Карам с 105-110 и имах чувството, че съм спрял. 3 румънски тайфи с по 5-6 коли всяка изпреварват като невидели, ама има ли коли, завой ли е - никой не се нтересува и всичките бяха с едни самолети дачия логан, форд фиеста. Половината време се чудя как не стана беля, другата половина тия хора не искат ли да стигнат живи и здрави у тях.

koolio
06-01-2011, 20:47
Много лошо вечатление ми правят румънците, миналата събота си идвам от Плевен по посока Русе. Карам с 105-110 и имах чувството, че съм спрял. 3 румънски тайфи с по 5-6 коли всяка изпреварват като невидели, ама има ли коли, завой ли е - никой не се нтересува и всичките бяха с едни самолети дачия логан, форд фиеста. Половината време се чудя как не стана беля, другата половина тия хора не искат ли да стигнат живи и здрави у тях.

Румънците карат евтини коли собствено производство и въобще не им дреме. Миналата година по пътя за Букурещ а и в самия Букурещ беше ужас - натискат, засичат, изпреварват отляво, отдясно.

Satanism
07-01-2011, 18:09
Едно предложение за нов знак....

badmadafaka
10-01-2011, 08:48
Сутринта в най-непрогледната мъгла срещнах поне трима на габарити (единия на магистралата) и двама тотално без никакви светлини (единия на Цариградско)... :bored:
Заради такива малоумни на пътя може да пострада някой нормален човек... :comphits:

mim
10-01-2011, 10:09
а баш в гъчканицата на цариградско докато пъплехме с 30 имаше поне 4-5 засичания от разни набутващи се в лявата лента, 2 пред мен и клаксони
пъпа са им хвърлили на тая лява лента

badmadafaka
10-01-2011, 10:56
Още 40 минути шофиране и още двама без никакви светлини... :pokey:

mdterziev
10-01-2011, 12:59
При мен 20 минути шофиране = 11 без светлини засечени.

badmadafaka
10-01-2011, 13:04
То при нормално време сигурно са стотици тия дето не спазват задължителното предписание за включени светлини, аз с двата поста по-горе имах предвид, че в мъгла в която на фарове и халогени виждам на 3 метра пред колата, че има хора дето са без светлини... Едното е селски тарикатлък и неспазване на закона, другото е чисто малоумие :-|

Satanism
10-01-2011, 13:05
аз се сещам на около 10тата минута за фаровете, когато времето е хубаво... :|

лошото е, че сме разглезени с тея италианки откъм навик за фаровете тука, пък и сега карам едно Ситроенче, което тея работи ги прави автоматично като стане по-тъмно и при валеж.....и съвсем

mihail_mladenov
10-01-2011, 13:31
Аз пък винаги карам на фарове. И трябва да стане задължително шофирането с включени фарове.

mim
10-01-2011, 13:34
на френските на база пежо след 2000 може да им се включи от компютъра да палят късите със запалването на двигателя
това го направих още с първа смяна да консумативи, че точно на алфите ми беше супер удобно да си карам целогодишно на фарове

Satanism
10-01-2011, 13:42
на френските на база пежо след 2000 може да им се включи от компютъра да палят късите със запалването на двигателя
това го направих още с първа смяна да консумативи, че точно на алфите ми беше супер удобно да си карам целогодишно на фарове

я раздуй, колата е С3-ка..

v1play3r
10-01-2011, 13:46
На мен пък халогени въобще не ми пречат.Само ме дразнят разните селяци , дето карат на дълги денонощно и особенно градско... :shoot:

mihail_mladenov
10-01-2011, 19:04
И аз също ги мраза тия дето карат на дълги през деня. То и през нощта е гадно да ти карат на дълги в града, веднъж се прибирах с още няколко съученика и си карам и гледам некакъв срещу мене кара на дълги и не се сеща да ги изключи. Като се разминахме видях, че това беше полицейска астричка. А на скоро с един приятел се разкарване с колата му и един с Авенсис 04' сигурно беше включил късите и приятеля ми му присветна с дългите и той ги изключи...

mim
10-01-2011, 23:55
нощ, мъгла, цариградско пълно с индивиди без грам светлини :dark2:
интересно ми е дали камерите биха ги ковнали и после да разпращат повиквателни за тези нарушения

AlfaFen145
11-01-2011, 00:20
аз се чудя колеги ,кое ви дразни толкова ,че хората карат на къси+халогени през деня,тва да ми кажеш че те дразни ,значи .....
мога да ви кажа че тая година два пъти ме спасиха фаровете от някви сляпоци по пътя за морето :)) точно на Старозагорското оловръсно щяха да ме бутат два пъти добре че съм с фарове ,а и гледам от далече какво става

аз винаги карам с фарове ,никога не ги гаса.

мога да ви кажа кои хора правят тези магарии!

Майка ми ,примерно: качвам се в нейната кола да карам,задното стъкло почва да се поти,включвам реотана и тя го изключва под презумпцията ,че колата харчи много повече .
Казвам и ! : "ще караш винаги с фарове" ,ъЪЪ колата не харчи ли много така ? има ли смисъл ? крушките не са евтини ??

Значиииииии ...колко пъти и се карах докато я науча на прости неща...има такива хора ,не ги съдете просто са неуки и твърдоглави :oops:

Pastora
11-01-2011, 00:28
аз се чудя колеги ,кое ви дразни толкова ,че хората карат на къси+халогени през деня,тва да ми кажеш че те дразни ,значи .....
мога да ви кажа че тая година два пъти ме спасиха фаровете от някви сляпоци по пътя за морето :)) точно на Старозагорското оловръсно щяха да ме бутат два пъти добре че съм с фарове ,а и гледам от далече какво става

Майка ми ,примерно: качвам се в нейната кола да карам,задното стъкло почва да се поти,включвам реотана и тя го изключва под презумпцията ,че колата харчи много повече .
Казвам и ! : "ще караш винаги с фарове" ,ъЪЪ колата не харчи ли много така ? има ли смисъл ? крушките не са евтини ??

Значиииииии ...колко пъти и се карах докато я науча на прости неща...има такива хора ,не ги съдете просто са неуки и твърдоглави :oops:
Халогените са за мъгла само и единствено, дори се чудя, че не са те спирали полисмъните.

Satanism
11-01-2011, 08:57

къси+ халогени, стъмни ли се и веднага почваш да заслепяваш....късите фарове са достатъчни, ако някой е решил да не те забелязва, квото и да включиш, пак няма да те види...

slik4eto
11-01-2011, 21:57
Мале колеги какво става всеки ден виждам блъснати алфи :( в форума вече станахме 5 човека някаде с мен

AlfaFen145
11-01-2011, 23:37
Халогените са за мъгла само и единствено, дори се чудя, че не са те спирали полисмъните.
Не са ме спирали ,защото не карам с халогени ,ама важното е първо да се говори :cussing:

къси+ халогени, стъмни ли се и веднага почваш да заслепяваш....късите фарове са достатъчни, ако някой е решил да не те забелязва, квото и да включиш, пак няма да те види...
Знам колега,просто питах :biggrin:

Satanism
12-01-2011, 12:12
Друга простотия, която ми прави впечатление напоследък....

Вече пускаме повече мигачи...ама ги пускаме в последния момент...когато служат точно на к*ра ми....

Най-любимото, околовръстното шосе, лентите са 2, като често лентата е за направо и за ляв завой.....нареждаме се чинно, преглеждам аз предните коли някой да не завива...всичко мирно и тихо...светва зелено и 2-3ма изгряват с по един ляв мигач и е*ават мамата на цялата колона.....а е толкова близо до акъла....
Аз, понеже често правя ляв завой от Околовръстното, си пускам мигача преди съседната лента да е спряла, за да може да не се бутат зад мен хората и да чакат по средата на кръстовището, а спокойно да си се прместят в лентата, която ще върви.....

AlfaFen145
12-01-2011, 12:45
Друга простотия, която ми прави впечатление напоследък....

Вече пускаме повече мигачи...ама ги пускаме в последния момент...когато служат точно на к*ра ми....

Най-любимото, околовръстното шосе, лентите са 2, като често лентата е за направо и за ляв завой.....нареждаме се чинно, преглеждам аз предните коли някой да не завива...всичко мирно и тихо...светва зелено и 2-3ма изгряват с по един ляв мигач и е*ават мамата на цялата колона.....а е толкова близо до акъла....
Аз, понеже често правя ляв завой от Околовръстното, си пускам мигача преди съседната лента да е спряла, за да може да не се бутат зад мен хората и да чакат по средата на кръстовището, а спокойно да си се прместят в лентата, която ще върви.....

Колега ,аз като се замисля и аз понякога ме дразни звука "щрак,щрак,щрак,щрак".Винаги си пускам мигачите,ма се чудя дали това може да е повод ,да не пуснеш мигач,щракането на релето?!?
Според мен има и такива индивиди.

Pinky
12-01-2011, 13:16
Реализираш си http://dimasen.narod.ru/migal/003.htm

и си свиркаш. Тогава пък ще забравяш мигача включен, обаче...

Galof
12-01-2011, 16:38
Статистиката на КАТ показва исторически данни - за пръв път от 1965 година насам жертвите на пътя са под 800. Разликата обаче е в това, че преди 45 години колите са били общо 364 хиляди, а сега са над 4 милиона и половина.“Хора коментират, че това е в резултат на кризата. Не отричам и нейното влияние, но не е решаващият факт, защото кризи сме имали в предишни години и то много по тежки, а загиналите бяха над 900”, обясни комисар Алекси Стратиев. Основната причина за смъртта на пътя в България остава високата скорост. Много малко хора правят сметка, че по-малкото загинали на пътя означава освен по-малко нещастни семейства и по-малки разходи за държавата, а оттам и на нас данъкоплатците.Към факторите за по-малко жертви на пътя се добавя и фактът, че глобите вече започнаха реално да се събират. А не само да се налагат на хартия. Следваща цел - коланите на задните седалки. Според асоциацията на пострадалите от катастрофи, жертвите могат да станат с още 200 по-малко догодина, ако се научим на това просто правило.

-Bobby-
12-01-2011, 16:42
Следваща цел - коланите на задните седалки. Според асоциацията на пострадалите от катастрофи, жертвите могат да станат с още 200 по-малко догодина, ако се научим на това просто правило.

Аз поне, засега повечето возещи се при мен, съм успял да ги понауча да го слагат този колан отзад. Ако не в градски условия, то поне като излезем на извънградско, го правят.
Колеги шофьори, като цяло от нас зависи да научим пътниците в колите ни да си слагат колана.

slik4eto
12-01-2011, 21:35
Колеги относно моита катастрофа знаете ли от къде мога да намеря евтино ляв фар, ляв калник за 147 ? или някаде да я закарам и направо да я оправят ? някои сервиз от форума ?

lordliness
13-01-2011, 10:10
Закон за движение по пътищата:
Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.
(2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра. Това е закона.Неможе да се използват самостоятелно (без късите светлини).Самите халогени са много ниско разположени и при правилно регулиране трябва да не заслепяват.Аз ги пускам нощно време за да виждам и заобикалям евентуални кратери и кратерчета-нали знаете живота безценен, предницата мнооого скъпа!

Galof
13-01-2011, 14:09
Аз поне, засега повечето возещи се при мен, съм успял да ги понауча да го слагат този колан отзад. Ако не в градски условия, то поне като излезем на извънградско, го правят.
Колеги шофьори, като цяло от нас зависи да научим пътниците в колите ни да си слагат колана.
Както се казва: "Който плаща той определя музиката." Защото след тва последствията са си за тебе, а след като ги накараш да ги сложат, ако стане нещо знаеш, че си има спасил живота, ако краят не е фатален.

ves_v8
14-01-2011, 12:39
В Австрия например при извънградско пътуване е задължително всички пътници в автомобила да пътуват с предпазен колан, ама в града не е задължително.
За извунградско знам, че ако хлапе на задната седалка е без колан, глобата е с по-голям размер, тколкото за възрастен.
В града колана е по усмотрение на водача/пътника. Почти всички автомобили обаче са последни модели, а всички добре знаем, че системите на автомобила (airbag, пищене ако си без колан, ограничаване на скоростта ако си без колан) налагат използването на предпазен колан. Хитро имислено!

soldier
14-01-2011, 20:10
http://fbfrazi.com/fraza/v-pametta-na-edno-dete-koeto/3815

ves_v8
14-01-2011, 21:05
http://fbfrazi.com/fraza/v-pametta-na-edno-dete-koeto/3815
Колега, надявам се не възразяваш, но мисля да сложа линка в подписа си!

morfius
14-01-2011, 21:08
По-добре го пусни като текст в темата... пък после си линквай собственото мнение.

Galof
15-01-2011, 10:08
Ето го текста от линка.

В паметта на едно дете, което трябва да почетем. Нека всички гласно да го прочетем.- Мамо, излязох с приятели. Отидох на един купон, и си спомних какво ми каза преди да изляза: „Недей да пиеш, ако ще караш.“ Затова, пих един спрайт. Почувствах се горда със себе си за това, че послушах ...съвета ти, и за разлика от много мои приятели бях трезвена!! Направих своя избор, и твоите думи бяха свещени за мен. Когато купона свърши, хората започнаха да се качват по колите си, пияни. Аз се качих в моята със сигурността че съм в състояние да карам. Тогава, Мамо, не можех дори да си представя какво ме очаква. Нещо неочаквано… Сега съм тук, просната на земята и чувам полицаите да говорят: „Момчето, което се блъсна в тази кола е пияно“. Мамо, гласовете са толкова далечни..! Кръвта ми е навсякъде и се опитвам с всички сили да не заплача. Мога да чуя и докторите: „Момичето няма да издържи“. Сигурна съм мамо, че момчето което ме блъсна, не е искало да ме рани. Но защо…?! Той е пил, а аз трябва да умра. Защо живота е толкова несправедлив, мамо? Защо хората го правят, знаейки че могат да заличат толкова човешки животи..?! Болката ми в момента е огромна, все едно ме бодът с хиляди ножове. Мамо, кажи на сестричката ми да не се плаши, кажи на татко да бъде силен. И моля те, отиди при момчето, и му дай съвет, както даде на мен. Може би, ако неговите родители му бяха казали, сега щях да съм жива, мамо! Дъхът ми отслабва все повече и повече, и започвам да се страхувам наистина. Това са последните ми моменти и се чувствам толкова сама. Как исках да можеше да си до мен сега, мамо, докато съм тук на земята, умираща. Исках да ти кажа толкова неща, Обичам те мамо, Обичам те толкова много! Обещавам да те пазя, да бъда твоя ангел, и да те защитавам както направи ти. Сбогом мамо.“ Тези думи са написани от журналистката, която е била на мястото на инцидента. Докато е умирало, момичето е шепнело тези думи. От теб не се иска нищо, просто ако поне малко тази история те е трогнала, прати го на няколко човека за да запазим нас, и тези около нас. Благодаря на всички, че го споделиха със своите близки! Надявам се да успеем да отрезвим голяма част от родителите и децата, които не мислят за последствията от своята безотговорност. Да се замислим...! Отнема 3 минути да се прочете, а толкова много, за да помислиш.