Log in

View Full Version : Родната ни администрация и поредните некоординирани действия

Max
05-01-2011, 20:54
Смея се от половин час на поредната неадекватна акция на администрацията, този път общинската, в напъна да прибират пари от хората.
Обади ми се днес моя дядо, че получил писмо да си регистрира в двуседмичен срок от дата на придобиване новата кола в общината.
Циркът е, че става въпрос за кола, която той дълги години не караше, а преди около година издаде на вторични и бракува по каналния ред - висене в КАТ на две гишета (другото безумие), после висене в общината, за да отпише колата от отчет.
Сега общинската администрация го приканва да иде в общината и същата тази кола да я регистрира и да плати данък.

В тази връзка си припомних друг случай, когато регистрирах настоящия си автомобил в общината и се нареждам да плащам данък, съобщават ми някаква фантастична сума, която се оказва че дължа заради неплатени данъци за срок от 9 години + лихвите по тях и някаква глоба. Всичко това за автомобил който съм продал 2000 година януари, отписал съм в общината и т.н., добре че си пазя договорите за продажба, та нещата се оправиха.
Не бих отдал особено внимание на всичко това ако за същата тази кола не ми бяха пращали и на мен известие за неплатени данъци през 2003 година, когато я отписах за втори път, уж всичко беше наред, после няколко години никъде не ми излиза, че ми се води на отчет и изведнъж хоп - отново.
И днес - дежа вю, този път с колата на дядо ми. :-)

Не знам как си водят отчетността, как съхраняват документации, но искрено се надявам някой ден да доживеем да няма такива неадекватни действия от страна на общинската администрация. Още по-искрено се надявам да не се окаже при следващото плащане на данъците, че трябва отново да отписвам някой автомобил...

mdterziev
05-01-2011, 21:07
Колега, освен да съчувствам на теб и дядо ти.... Винаги като ми се налага да ходя по подобни институции изтръпвам - дали всичко ще е наред, дали ще си впишат в комповете всичко правилно, дали няма да ми объркат фамилията, дали след 2 месеца няма да ми се обадят и да ми кажат, че не съм свършил това,което всъщност съм свършил и т.н.

Max
05-01-2011, 21:13
Точно! Пък аз всеки път ги гледам, че правят уж всичко наред и после хоп - изненада!

Дядо ми каза, че като отписвал колата всичко са направили, но явно нещата не са съвсем така... утре предстои втора серия, предполагам че ако не сега, на третия опит ще я отпишат тая кола. :-)

Pride
06-01-2011, 19:24
Така и така сте започнали темата имам едно питане аз. На 16.12 получих писмо от общината в което ме приканват в седемдневен срок да си платя данъка на колата. Тъй като в момента не ми се дават 300лв.+ за данък някои може ли да ми каже какво ще стане ако платя след няколко месеца, освен че се трупат лихви. Да не дойдат тея от иземванията в нас да ми земат нещо :blah:

mdterziev
07-01-2011, 07:16
Случвало ми се е да закъснея ама много с данъка, освен лихвите, които бяха смешни, нищо друго не се случи. Не знам сега ако се е променило нещо как е, но едва ли.

fred
08-01-2011, 10:04
Върху просрочения вземания се начислява годишна лихва в размер на 10%+основния лихвен %/ОЛП/ на БНБ, примерно по 15.Тоест, ако имаш 1000 лева просрочени данъци, лихвата за 1 година е 150 лв.А сега ОЛП е под 1% та смятайте...
Разни иземвания и дела се водят за доста по големи суми