Log in

View Full Version : кола на инвалид

1912
06-01-2011, 17:36
някой по запознат как стои точно въпроса
до колко кубика киловати.. и така
че баба ми е инвалид па ако мое типото
да го освободя от данъци ще е добре
ето какво намерих аз

Чл. 58. (1) Освобождават се от данък превозните средства на:

4. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) лекият автомобил - собственост на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, с обем на двигателя до 2000 куб. см и с мощност до 117,64 kW.

Max
06-01-2011, 17:38
1.8, до 100 коня

adv_petrov
06-01-2011, 20:57
До колкото разбирам, искаш да спестиш годишния данък на колата като я пишеш собственост на инвалид и подадеш съответната молба за освобождаване от данък въз основа на чл.58.ЗМДТ, в съответното данъчно в общината.
Правилно си го намерил текста - мисля че е ясно, но все пак условията са: лекият автомобил да е собственост на инвалида по талон, след това инвалидът да е с ТЕЛК по документ над 50% обща нетрудоспособност, и колата да е до 2000 кубика и до 117.64 киловата, което е към 163 коня.
Ето ти нагледно - 156цата ми е 114 киловата, 2000 кубика, 155 коня и е освободена по горния ред от годишен данък, сиреч едни 200 лв вече не ги давам.
Успех!
P.S. Пичове, една молба - ако не сме сигурни в нещо да не заблуждаваме хората щото става въпрос за пари - мене така една овца именно за киловатите ме беше излъгала та изпуснах едни 200ле. докато се сетя да си проверя сам.

1912
06-01-2011, 21:03
именно
остава да си платя данъка
да отидем при нотариус
да напрайм договор
и после в кат инвалида е с 75 процента инвалидност а в кат се надявам колата да не минава а само документите,талона?

adv_petrov
06-01-2011, 21:08
Да, прехвърлянето на собствеността на автомобил с БГ номера е по стандартния ред при нотариус.
Ако КАТ по местожителството на новия собственик е същия КАТ където е била регистрирана колата, тя не ходи пак на канал, а носиш само документите - стария талон, договора, ГО. Ако обаче КАТ е в друга област - ще ходи и колата.
Не знам това типо какви спецификации е, ама относно инвалида си перфектен - аз със 70% се оправих.

DiStefano
06-01-2011, 21:28
Мдам .. и винетката ти е безплатна, ако представиш копие на полица на гражд. отговорност .. но това с оригиналните ти документи и опоменатите там KW не знам как ще се получи. Иначе съвсем безплатно става с договор за дарение от теб на грандмадъра.

1912
06-01-2011, 21:30
смисъл за винетката ли?
типото е 102 киловата
на един приятел селиката е 106 и се е получило
то добре че беше той да запали фитила
иначе ще е интересно 300 плюс коня кола
със стикер за инвалид:)

Yavor
06-01-2011, 23:33
Става - няма данък и имаш безплатна винетка всяка година.
Само си направи сметката - да не решиш след половин година да махаш колата че всичките разходи по прехвърляне, пререгистрация и т.н. най вероятно ще са ти поне сумата за един годишен данък.

raiders
07-01-2011, 00:12
Живи и здрави да сте и ако това което го коментираме е така е супер. Утре лично ще отида до данъчното да разбера!

mim
07-01-2011, 11:18
не знам обаче какво може да се случи след време, ако решите да продавате колата или недай си вземе че се спомине човекът и да трябва да си търсите наследството
да не се окаже, че имате да си делите колата с 10на наследника и да се вкарате в приключение

само вметка, че понякога човек не се сеща за тези подробности

raiders
07-01-2011, 14:19
Ето и обещаното инфо от мен от едно данъчно. Да всичко е така, но ако инвалида е придобил ТЕЛК-а по време на брак данъка ще е само 50% плащан от съпруг/а не инвалид.
Ще проверя още дали това е вярно.

brus_li
03-03-2015, 16:58
Благодаря за изчерпателната тема.Беше ми от полза,сега ми предстои купуване на алфа.

DiStefan0
03-03-2015, 17:06
Малко инфо и от мен :
баща ми е инвалид 1 група - по болест
ползва данъчни облекчения за автомобил (т.е. не плаща данък мпс) + безплатна годишна винетка
ограниченията са както следва :
кубатура - до 2000 см3
мощност - до 117 kw

angelovi69
03-03-2015, 20:28
Колата по талон трябва да се води само на инвалида, 100 процента негова собственост, за да се вземе винетка.

BO
04-03-2015, 10:24
Малко инфо и от мен :
баща ми е инвалид 1 група - по болест
ползва данъчни облекчения за автомобил (т.е. не плаща данък мпс) + безплатна годишна винетка
ограниченията са както следва :
кубатура - до 2000 см3
мощност - до 117 kw
С добавка, че майка ти заплаща половината данък, а баща ти е освободен от неговата половина.
Много хора го пропускат този факт и не ходят до общината да си плащат техните половинки от данъка. И след Х години с учудване узнават, че им висят не малко пари на техния гръб. А ако те не разберат, то в последствие го разбират наследниците. Да не се стига до там...

Mind_Control
04-03-2015, 10:49
А, замисляте ли се, че за едни 200 лв. си докарвате лоша карма?

DiStefan0
05-03-2015, 17:47
Само да те светна, че в Пазарджик данък МПС на кола от 5 до 14 години и 165 конски сили е 364 лв. Това заедно с винетка, която струва 67 лв примерно си става една сума над 400 кинта, която ако имаш възможност би било хубаво да си я спестиш всяка година. Това за кармите и другите тям подобни - на повече хора и начинът им на живот последните 20+ години отдавна е спряло да им прави впечатление. С 500 лв заплата - да да оставяш 1 цяла само за автомобил - стар всяка година го нема никъде из ЕУ. ... та в тоя ред на мисли .. ебем ти и държавата ..

---------- Post added at 17:47 ---------- Previous post was at 17:43 ----------

С добавка, че майка ти заплаща половината данък, а баща ти е освободен от неговата половина.
Много хора го пропускат този факт и не ходят до общината да си плащат техните половинки от данъка. И след Х години с учудване узнават, че им висят не малко пари на техния гръб. А ако те не разберат, то в последствие го разбират наследниците. Да не се стига до там...

Община Пазарджик

--------------------------------------------------------------------------------

Финансова справка за лице с ЕГН 601031****,ЕИК

Лицето не дължи суми към общината.
Дата и час:05.3.2015 г. 17:48:33

Не е плащала данъци за МПС. Това дето го казваш и аз съм го чувал, но явно май не е така вече към момента.

Mind_Control
06-03-2015, 13:32
Само да те светна, че в Пазарджик данък МПС на кола от 5 до 14 години и 165 конски сили е 364 лв. Това заедно с винетка, която струва 67 лв примерно си става една сума над 400 кинта, която ако имаш възможност би било хубаво да си я спестиш всяка година. Това за кармите и другите тям подобни - на повече хора и начинът им на живот последните 20+ години отдавна е спряло да им прави впечатление. С 500 лв заплата - да да оставяш 1 цяла само за автомобил - стар всяка година го нема никъде из ЕУ. ... та в тоя ред на мисли .. ебем ти и държавата ..

---------- Post added at 17:47 ---------- Previous post was at 17:43 ----------

Община Пазарджик

--------------------------------------------------------------------------------

Финансова справка за лице с ЕГН 601031****,ЕИК

Лицето не дължи суми към общината.
Дата и час:05.3.2015 г. 17:48:33

Не е плащала данъци за МПС. Това дето го казваш и аз съм го чувал, но явно май не е така вече към момента.

При това положение по- добре рискувай и не регистрирай колата в общината въобще. А, за винетката много пъти съм го водил този спор, но пак съм готов да си защитя тезата- като не искаш не ползвай пътя, но да плащам аз винетка, а някой друг да ползва същия път безплатно- не съм навит (изключвам реалните инвалиди). Значи веднъж политиците ме крадът, втори път, тарикатите, дето пътуват без винетка или с измислена кола на инвалид. Но в общи линии не ми пука особено, защото не съм аз този, който има право да съди другите :)
Аз го намирам за срамно да използвам мъката на баба си за лични облаги, въпреки че и тя е инвалид и мога да си регистрирам колата на нейно име.

DiStefan0
06-03-2015, 19:13
Виж сега ... говорих по принцип как стоят нещата. Аз на мойта кола съм си купил винетка и си плащам данъците съвестно. Обеснявах как стоят нещата при колата на родителите ми .. човекът е инвалид щото 35 години е къртил за държавата ... еми държавата да си ебе майката .. сега тя ще му помага !!! Ясно ли ти е !!!

А относно винетката бате ела да поживееш тука в региона малко и да си правиш ремонт на ходовата част по 2 пъти в годината и после пак ще поговорим .. да видим тогава дали ще си на същото мнение ... дупка, дупка, бабуна, баластра, дупка, нарязано - това в рамките на 1 кв. м асфалт .. данък МПС !?!?!?!? па и винетка ..

Mind_Control
10-03-2015, 17:14
Виж сега ... говорих по принцип как стоят нещата. Аз на мойта кола съм си купил винетка и си плащам данъците съвестно. Обеснявах как стоят нещата при колата на родителите ми .. човекът е инвалид щото 35 години е къртил за държавата ... еми държавата да си ебе майката .. сега тя ще му помага !!! Ясно ли ти е !!!

А относно винетката бате ела да поживееш тука в региона малко и да си правиш ремонт на ходовата част по 2 пъти в годината и после пак ще поговорим .. да видим тогава дали ще си на същото мнение ... дупка, дупка, бабуна, баластра, дупка, нарязано - това в рамките на 1 кв. м асфалт .. данък МПС !?!?!?!? па и винетка ..

И аз си плащам данък и винетка, ама то не попчечи да срежа 2 чисто нови гуми с една дупка. Но и за това си има лек- протокол от КАТ, добър адвокат и общината ти плаща щетите, барабар с нематериалните такива. Не мож изклати държавата, като се скатаваш. Единсвения начин е с нейните камъни по нейната глава.

ShoxXx
12-03-2015, 19:28
Като нямате пари да си карате и поддържате колите си купете по евтини под 100 коня. Аман от тарикатлък и тънки сметки!

dimitar_vd62
12-03-2015, 20:06
Аз пък днеска паркирах на едно място за инвалид, щото беше най тъмно а ми трябваше да направя едни снимки на таблото, а и паркинга беше почти празен.Бавиих се 5 минути и никой не притесних.Две паркоместа бяха в подземния паркинг на Гранд мол, най-долното ниво.Най-отдалечените места, ама най в дъното.Има поне 100 метра, ако не и повече със завоите до входа на Карфур.А пред самия вход както винаги са паркирани джипове и емблеми.Не че на 20 метра от входа няма свободни места, както казах паркинга беше почти празен.Начи кой умник е нарисувал тия места за инвалиди на гъза на географията и как аджиба улеснява инвалид с проблем в придвижването.То не че някой инвалид ще спре там, първо щото няма табели къде са тези паркоместа/и аз не ги знаех, ако не търсех тъмно място/и второ, поради отдалеченоста им е пълно със спринцовки, фасове,графити по стените а ъглите са подгизнали от урина.

georgyg
13-03-2015, 19:25
Като нямате пари да си карате и поддържате колите си купете по евтини под 100 коня. Аман от тарикатлък и тънки сметки!
Много добре казано!
А и в допълнение на това ми е интересно как да се очаква да има някаква промяна в пътищата, като масово не се плаща данък, винетки и т.н.

Mind_Control
16-03-2015, 13:00
Много добре казано!
А и в допълнение на това ми е интересно как да се очаква да има някаква промяна в пътищата, като масово не се плаща данък, винетки и т.н.

И по- масово ще става поради 2 причини:
1. Хората нямат пари и се принуждават.
2. Като видят, че веднъж може и така, принудени от обстоятелствата, после трудно можеш да ги накараш да плащат.

old alfist
17-03-2015, 00:57
Аз пък днеска паркирах на едно място за инвалид, щото беше най тъмно а ми трябваше да направя едни снимки на таблото, а и паркинга беше почти празен.Бавиих се 5 минути и никой не притесних.Две паркоместа бяха в подземния паркинг на Гранд мол, най-долното ниво.Най-отдалечените места, ама най в дъното.Има поне 100 метра, ако не и повече със завоите до входа на Карфур.А пред самия вход както винаги са паркирани джипове и емблеми.Не че на 20 метра от входа няма свободни места, както казах паркинга беше почти празен.Начи кой умник е нарисувал тия места за инвалиди на гъза на географията и как аджиба улеснява инвалид с проблем в придвижването.То не че някой инвалид ще спре там, първо щото няма табели къде са тези паркоместа/и аз не ги знаех, ако не търсех тъмно място/и второ, поради отдалеченоста им е пълно със спринцовки, фасове,графити по стените а ъглите са подгизнали от урина.
Вашия помиярски МОЛ не е мерило.
Големите хипермаркети и вириги, изграждат местата за хората в затруднено двигателно отношение в близост до входовете, като са маркирани както със знаци така и с боядисване по настилката.

dimitar_vd62
17-03-2015, 04:37
Еми в нашия помиярски мол е така.Не съм наясно по закон колко места и на какво растояние от входа трябва да са.

old alfist
19-03-2015, 21:53
Еми в нашия помиярски мол е така.Не съм наясно по закон колко места и на какво растояние от входа трябва да са.
Май думите ми за качествата на МОЛ-а Ви се потвърдиха от случката с умъртвения от охранителите човечец.

dimitar_vd62
19-03-2015, 22:03
Това че гардове на охранителна фирма, наета от мола са извършили престъпление не означава че мола е помиярски.Със същия успех можеха да извършат престъпление и на друго място например в центъра на Плевен, значи ли тогава че Плевен е помиярски град.Какво общо има това с темата.Например ако се разтърсиш може да намериш доста неуредици относно достъпа на инвалиди в Плевен и то на обществени места.

old alfist
19-03-2015, 22:32
Това че гардове на охранителна фирма, наета от мола са извършили престъпление не означава че мола е помиярски.Със същия успех можеха да извършат престъпление и на друго място например в центъра на Плевен, значи ли тогава че Плевен е помиярски град.Какво общо има това с темата.Например ако се разтърсиш може да намериш доста неуредици относно достъпа на инвалиди в Плевен и то на обществени места.
Нека да не предизвикваме вражда между градовете, защо във Варна съм учил, както и моя син.
Думата ми е, че огранизацията в този Мол е гнила - както е неадекватно мястото за паркиране на хората в затруднено състояние, по същия начин е неадекватна и охраната, а това е така, заради стремежа за печалби и създаването на изкуствен имидж.

dimitar_vd62
20-03-2015, 00:29
Ма аз нямам намерение да почвам трета световна, просто казвам че не може да се вадят генерални заключения от такива неща, защото те не са само в нашия мол а навсякъде.Въпрос на манталитет, култура и ценности които незнайно защо вместо да си ги създадем ние чакаме да ги привнесат по нечий модел.Не е трудно когато се правят тротоари да има рампи за инвалидни колички и на отстрещната страна, не е логично когато държавни мъже пишат закони, държавата да ги изпълняват формално, вход за инвалиди от задната страна, сякаш са втора ръка хора, рампа за инвалиди под 30 градусов наклон!?!?, асансьор в подлез който е заключен, къде е ключа....в охраната ама тя идва вечер.И други такива.От друга страна недоумение буди наблюдавано от мене едно явление - местата за инвалиди се ползват от хора които имат стикер за инвалид но по някаква причина нямат ограничения да товарят в колата си торби теракол, плочки и тоалетни чинии.И точно тези хора най-много си търсят правата.Не ми се връзва как може човек койтоттвърди че е внеравностойно положение да извършва такива дейности.Общо взето, пред молове и строителни хипермаркети много рядко,ама много рядко съм виждал хора да слизат от кола с патерици, а с инвалидна количка никога.Не говоря само за шофера ами и за придружаващите го лица.Мисля че трябва да се направи една ревизия на издадените инвалдни удостоверения.

old alfist
20-03-2015, 00:51
Ма аз нямам намерение да почвам трета световна, просто казвам че не може да се вадят генерални заключения от такива неща, защото те не са само в нашия мол а навсякъде.Въпрос на манталитет, култура и ценности които незнайно защо вместо да си ги създадем ние чакаме да ги привнесат по нечий модел.Не е трудно когато се правят тротоари да има рампи за инвалидни колички и на отстрещната страна, не е логично когато държавни мъже пишат закони, държавата да ги изпълняват формално, вход за инвалиди от задната страна, сякаш са втора ръка хора, рампа за инвалиди под 30 градусов наклон!?!?, асансьор в подлез който е заключен, къде е ключа....в охраната ама тя идва вечер.И други такива.От друга страна недоумение буди наблюдавано от мене едно явление - местата за инвалиди се ползват от хора които имат стикер за инвалид но по някаква причина нямат ограничения да товарят в колата си торби теракол, плочки и тоалетни чинии.И точно тези хора най-много си търсят правата.Не ми се връзва как може човек койтоттвърди че е внеравностойно положение да извършва такива дейности.Общо взето, пред молове и строителни хипермаркети много рядко,ама много рядко съм виждал хора да слизат от кола с патерици, а с инвалидна количка никога.Не говоря само за шофера ами и за придружаващите го лица.Мисля че трябва да се направи една ревизия на издадените инвалдни удостоверения.
Патериците са за лаиците.
Един човек с проблеми с бял дроб и сърдечна дейност, което не се вижда с очи, оказва влияние на двигателната му дейност и може да бъде фатално, особено когато носи и тежести.