View Full Version : кола на инвалид
някой по запознат как стои точно въпроса
до колко кубика киловати.. и така
че баба ми е инвалид па ако мое типото
да го освободя от данъци ще е добре
ето какво намерих аз
Чл. 58. (1) Освобождават се от данък превозните средства на:
4. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) лекият автомобил - собственост на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, с обем на двигателя до 2000 куб. см и с мощност до 117,64 kW.
adv_petrov
06-01-2011, 20:57
До колкото разбирам, искаш да спестиш годишния данък на колата като я пишеш собственост на инвалид и подадеш съответната молба за освобождаване от данък въз основа на чл.58.ЗМДТ, в съответното данъчно в общината.
Правилно си го намерил текста - мисля че е ясно, но все пак условията са: лекият автомобил да е собственост на инвалида по талон, след това инвалидът да е с ТЕЛК по документ над 50% обща нетрудоспособност, и колата да е до 2000 кубика и до 117.64 киловата, което е към 163 коня.
Ето ти нагледно - 156цата ми е 114 киловата, 2000 кубика, 155 коня и е освободена по горния ред от годишен данък, сиреч едни 200 лв вече не ги давам.
Успех!
P.S. Пичове, една молба - ако не сме сигурни в нещо да не заблуждаваме хората щото става въпрос за пари - мене така една овца именно за киловатите ме беше излъгала та изпуснах едни 200ле. докато се сетя да си проверя сам.
именно
остава да си платя данъка
да отидем при нотариус
да напрайм договор
и после в кат инвалида е с 75 процента инвалидност а в кат се надявам колата да не минава а само документите,талона?
adv_petrov
06-01-2011, 21:08
Да, прехвърлянето на собствеността на автомобил с БГ номера е по стандартния ред при нотариус.
Ако КАТ по местожителството на новия собственик е същия КАТ където е била регистрирана колата, тя не ходи пак на канал, а носиш само документите - стария талон, договора, ГО. Ако обаче КАТ е в друга област - ще ходи и колата.
Не знам това типо какви спецификации е, ама относно инвалида си перфектен - аз със 70% се оправих.
DiStefano
06-01-2011, 21:28
Мдам .. и винетката ти е безплатна, ако представиш копие на полица на гражд. отговорност .. но това с оригиналните ти документи и опоменатите там KW не знам как ще се получи. Иначе съвсем безплатно става с договор за дарение от теб на грандмадъра.
смисъл за винетката ли?
типото е 102 киловата
на един приятел селиката е 106 и се е получило
то добре че беше той да запали фитила
иначе ще е интересно 300 плюс коня кола
със стикер за инвалид:)
Става - няма данък и имаш безплатна винетка всяка година.
Само си направи сметката - да не решиш след половин година да махаш колата че всичките разходи по прехвърляне, пререгистрация и т.н. най вероятно ще са ти поне сумата за един годишен данък.
Живи и здрави да сте и ако това което го коментираме е така е супер. Утре лично ще отида до данъчното да разбера!
не знам обаче какво може да се случи след време, ако решите да продавате колата или недай си вземе че се спомине човекът и да трябва да си търсите наследството
да не се окаже, че имате да си делите колата с 10на наследника и да се вкарате в приключение
само вметка, че понякога човек не се сеща за тези подробности
Ето и обещаното инфо от мен от едно данъчно. Да всичко е така, но ако инвалида е придобил ТЕЛК-а по време на брак данъка ще е само 50% плащан от съпруг/а не инвалид.
Ще проверя още дали това е вярно.
Благодаря за изчерпателната тема.Беше ми от полза,сега ми предстои купуване на алфа.
DiStefan0
03-03-2015, 17:06
Малко инфо и от мен :
баща ми е инвалид 1 група - по болест
ползва данъчни облекчения за автомобил (т.е. не плаща данък мпс) + безплатна годишна винетка
ограниченията са както следва :
кубатура - до 2000 см3
мощност - до 117 kw
angelovi69
03-03-2015, 20:28
Колата по талон трябва да се води само на инвалида, 100 процента негова собственост, за да се вземе винетка.
Малко инфо и от мен :
баща ми е инвалид 1 група - по болест
ползва данъчни облекчения за автомобил (т.е. не плаща данък мпс) + безплатна годишна винетка
ограниченията са както следва :
кубатура - до 2000 см3
мощност - до 117 kw
С добавка, че майка ти заплаща половината данък, а баща ти е освободен от неговата половина.
Много хора го пропускат този факт и не ходят до общината да си плащат техните половинки от данъка. И след Х години с учудване узнават, че им висят не малко пари на техния гръб. А ако те не разберат, то в последствие го разбират наследниците. Да не се стига до там...
Mind_Control
04-03-2015, 10:49
А, замисляте ли се, че за едни 200 лв. си докарвате лоша карма?
DiStefan0
05-03-2015, 17:47
Само да те светна, че в Пазарджик данък МПС на кола от 5 до 14 години и 165 конски сили е 364 лв. Това заедно с винетка, която струва 67 лв примерно си става една сума над 400 кинта, която ако имаш възможност би било хубаво да си я спестиш всяка година. Това за кармите и другите тям подобни - на повече хора и начинът им на живот последните 20+ години отдавна е спряло да им прави впечатление. С 500 лв заплата - да да оставяш 1 цяла само за автомобил - стар всяка година го нема никъде из ЕУ. ... та в тоя ред на мисли .. ебем ти и държавата ..
---------- Post added at 17:47 ---------- Previous post was at 17:43 ----------
С добавка, че майка ти заплаща половината данък, а баща ти е освободен от неговата половина.
Много хора го пропускат този факт и не ходят до общината да си плащат техните половинки от данъка. И след Х години с учудване узнават, че им висят не малко пари на техния гръб. А ако те не разберат, то в последствие го разбират наследниците. Да не се стига до там...
Община Пазарджик
--------------------------------------------------------------------------------
Финансова справка за лице с ЕГН 601031****,ЕИК
Лицето не дължи суми към общината.
Дата и час:05.3.2015 г. 17:48:33
Не е плащала данъци за МПС. Това дето го казваш и аз съм го чувал, но явно май не е така вече към момента.
Mind_Control
06-03-2015, 13:32
Само да те светна, че в Пазарджик данък МПС на кола от 5 до 14 години и 165 конски сили е 364 лв. Това заедно с винетка, която струва 67 лв примерно си става една сума над 400 кинта, която ако имаш възможност би било хубаво да си я спестиш всяка година. Това за кармите и другите тям подобни - на повече хора и начинът им на живот последните 20+ години отдавна е спряло да им прави впечатление. С 500 лв заплата - да да оставяш 1 цяла само за автомобил - стар всяка година го нема никъде из ЕУ. ... та в тоя ред на мисли .. ебем ти и държавата ..
---------- Post added at 17:47 ---------- Previous post was at 17:43 ----------
Община Пазарджик
--------------------------------------------------------------------------------
Финансова справка за лице с ЕГН 601031****,ЕИК
Лицето не дължи суми към общината.
Дата и час:05.3.2015 г. 17:48:33
Не е плащала данъци за МПС. Това дето го казваш и аз съм го чувал, но явно май не е така вече към момента.
При това положение по- добре рискувай и не регистрирай колата в общината въобще. А, за винетката много пъти съм го водил този спор, но пак съм готов да си защитя тезата- като не искаш не ползвай пътя, но да плащам аз винетка, а някой друг да ползва същия път безплатно- не съм навит (изключвам реалните инвалиди). Значи веднъж политиците ме крадът, втори път, тарикатите, дето пътуват без винетка или с измислена кола на инвалид. Но в общи линии не ми пука особено, защото не съм аз този, който има право да съди другите :)
Аз го намирам за срамно да използвам мъката на баба си за лични облаги, въпреки че и тя е инвалид и мога да си регистрирам колата на нейно име.
DiStefan0
06-03-2015, 19:13
Виж сега ... говорих по принцип как стоят нещата. Аз на мойта кола съм си купил винетка и си плащам данъците съвестно. Обеснявах как стоят нещата при колата на родителите ми .. човекът е инвалид щото 35 години е къртил за държавата ... еми държавата да си ебе майката .. сега тя ще му помага !!! Ясно ли ти е !!!
А относно винетката бате ела да поживееш тука в региона малко и да си правиш ремонт на ходовата част по 2 пъти в годината и после пак ще поговорим .. да видим тогава дали ще си на същото мнение ... дупка, дупка, бабуна, баластра, дупка, нарязано - това в рамките на 1 кв. м асфалт .. данък МПС !?!?!?!? па и винетка ..
Mind_Control
10-03-2015, 17:14
Виж сега ... говорих по принцип как стоят нещата. Аз на мойта кола съм си купил винетка и си плащам данъците съвестно. Обеснявах как стоят нещата при колата на родителите ми .. човекът е инвалид щото 35 години е къртил за държавата ... еми държавата да си ебе майката .. сега тя ще му помага !!! Ясно ли ти е !!!
А относно винетката бате ела да поживееш тука в региона малко и да си правиш ремонт на ходовата част по 2 пъти в годината и после пак ще поговорим .. да видим тогава дали ще си на същото мнение ... дупка, дупка, бабуна, баластра, дупка, нарязано - това в рамките на 1 кв. м асфалт .. данък МПС !?!?!?!? па и винетка ..
И аз си плащам данък и винетка, ама то не попчечи да срежа 2 чисто нови гуми с една дупка. Но и за това си има лек- протокол от КАТ, добър адвокат и общината ти плаща щетите, барабар с нематериалните такива. Не мож изклати държавата, като се скатаваш. Единсвения начин е с нейните камъни по нейната глава.
Като нямате пари да си карате и поддържате колите си купете по евтини под 100 коня. Аман от тарикатлък и тънки сметки!
dimitar_vd62
12-03-2015, 20:06
Аз пък днеска паркирах на едно място за инвалид, щото беше най тъмно а ми трябваше да направя едни снимки на таблото, а и паркинга беше почти празен.Бавиих се 5 минути и никой не притесних.Две паркоместа бяха в подземния паркинг на Гранд мол, най-долното ниво.Най-отдалечените места, ама най в дъното.Има поне 100 метра, ако не и повече със завоите до входа на Карфур.А пред самия вход както винаги са паркирани джипове и емблеми.Не че на 20 метра от входа няма свободни места, както казах паркинга беше почти празен.Начи кой умник е нарисувал тия места за инвалиди на гъза на географията и как аджиба улеснява инвалид с проблем в придвижването.То не че някой инвалид ще спре там, първо щото няма табели къде са тези паркоместа/и аз не ги знаех, ако не търсех тъмно място/и второ, поради отдалеченоста им е пълно със спринцовки, фасове,графити по стените а ъглите са подгизнали от урина.
Като нямате пари да си карате и поддържате колите си купете по евтини под 100 коня. Аман от тарикатлък и тънки сметки!
Много добре казано!
А и в допълнение на това ми е интересно как да се очаква да има някаква промяна в пътищата, като масово не се плаща данък, винетки и т.н.
Mind_Control
16-03-2015, 13:00
Много добре казано!
А и в допълнение на това ми е интересно как да се очаква да има някаква промяна в пътищата, като масово не се плаща данък, винетки и т.н.
И по- масово ще става поради 2 причини:
1. Хората нямат пари и се принуждават.
2. Като видят, че веднъж може и така, принудени от обстоятелствата, после трудно можеш да ги накараш да плащат.
old alfist
17-03-2015, 00:57
Аз пък днеска паркирах на едно място за инвалид, щото беше най тъмно а ми трябваше да направя едни снимки на таблото, а и паркинга беше почти празен.Бавиих се 5 минути и никой не притесних.Две паркоместа бяха в подземния паркинг на Гранд мол, най-долното ниво.Най-отдалечените места, ама най в дъното.Има поне 100 метра, ако не и повече със завоите до входа на Карфур.А пред самия вход както винаги са паркирани джипове и емблеми.Не че на 20 метра от входа няма свободни места, както казах паркинга беше почти празен.Начи кой умник е нарисувал тия места за инвалиди на гъза на географията и как аджиба улеснява инвалид с проблем в придвижването.То не че някой инвалид ще спре там, първо щото няма табели къде са тези паркоместа/и аз не ги знаех, ако не търсех тъмно място/и второ, поради отдалеченоста им е пълно със спринцовки, фасове,графити по стените а ъглите са подгизнали от урина.
Вашия помиярски МОЛ не е мерило.
Големите хипермаркети и вириги, изграждат местата за хората в затруднено двигателно отношение в близост до входовете, като са маркирани както със знаци така и с боядисване по настилката.
dimitar_vd62
17-03-2015, 04:37
Еми в нашия помиярски мол е така.Не съм наясно по закон колко места и на какво растояние от входа трябва да са.
old alfist
19-03-2015, 21:53
Еми в нашия помиярски мол е така.Не съм наясно по закон колко места и на какво растояние от входа трябва да са.
Май думите ми за качествата на МОЛ-а Ви се потвърдиха от случката с умъртвения от охранителите човечец.
dimitar_vd62
19-03-2015, 22:03
Това че гардове на охранителна фирма, наета от мола са извършили престъпление не означава че мола е помиярски.Със същия успех можеха да извършат престъпление и на друго място например в центъра на Плевен, значи ли тогава че Плевен е помиярски град.Какво общо има това с темата.Например ако се разтърсиш може да намериш доста неуредици относно достъпа на инвалиди в Плевен и то на обществени места.
old alfist
19-03-2015, 22:32
Това че гардове на охранителна фирма, наета от мола са извършили престъпление не означава че мола е помиярски.Със същия успех можеха да извършат престъпление и на друго място например в центъра на Плевен, значи ли тогава че Плевен е помиярски град.Какво общо има това с темата.Например ако се разтърсиш може да намериш доста неуредици относно достъпа на инвалиди в Плевен и то на обществени места.
Нека да не предизвикваме вражда между градовете, защо във Варна съм учил, както и моя син.
Думата ми е, че огранизацията в този Мол е гнила - както е неадекватно мястото за паркиране на хората в затруднено състояние, по същия начин е неадекватна и охраната, а това е така, заради стремежа за печалби и създаването на изкуствен имидж.
dimitar_vd62
20-03-2015, 00:29
Ма аз нямам намерение да почвам трета световна, просто казвам че не може да се вадят генерални заключения от такива неща, защото те не са само в нашия мол а навсякъде.Въпрос на манталитет, култура и ценности които незнайно защо вместо да си ги създадем ние чакаме да ги привнесат по нечий модел.Не е трудно когато се правят тротоари да има рампи за инвалидни колички и на отстрещната страна, не е логично когато държавни мъже пишат закони, държавата да ги изпълняват формално, вход за инвалиди от задната страна, сякаш са втора ръка хора, рампа за инвалиди под 30 градусов наклон!?!?, асансьор в подлез който е заключен, къде е ключа....в охраната ама тя идва вечер.И други такива.От друга страна недоумение буди наблюдавано от мене едно явление - местата за инвалиди се ползват от хора които имат стикер за инвалид но по някаква причина нямат ограничения да товарят в колата си торби теракол, плочки и тоалетни чинии.И точно тези хора най-много си търсят правата.Не ми се връзва как може човек койтоттвърди че е внеравностойно положение да извършва такива дейности.Общо взето, пред молове и строителни хипермаркети много рядко,ама много рядко съм виждал хора да слизат от кола с патерици, а с инвалидна количка никога.Не говоря само за шофера ами и за придружаващите го лица.Мисля че трябва да се направи една ревизия на издадените инвалдни удостоверения.
old alfist
20-03-2015, 00:51
Ма аз нямам намерение да почвам трета световна, просто казвам че не може да се вадят генерални заключения от такива неща, защото те не са само в нашия мол а навсякъде.Въпрос на манталитет, култура и ценности които незнайно защо вместо да си ги създадем ние чакаме да ги привнесат по нечий модел.Не е трудно когато се правят тротоари да има рампи за инвалидни колички и на отстрещната страна, не е логично когато държавни мъже пишат закони, държавата да ги изпълняват формално, вход за инвалиди от задната страна, сякаш са втора ръка хора, рампа за инвалиди под 30 градусов наклон!?!?, асансьор в подлез който е заключен, къде е ключа....в охраната ама тя идва вечер.И други такива.От друга страна недоумение буди наблюдавано от мене едно явление - местата за инвалиди се ползват от хора които имат стикер за инвалид но по някаква причина нямат ограничения да товарят в колата си торби теракол, плочки и тоалетни чинии.И точно тези хора най-много си търсят правата.Не ми се връзва как може човек койтоттвърди че е внеравностойно положение да извършва такива дейности.Общо взето, пред молове и строителни хипермаркети много рядко,ама много рядко съм виждал хора да слизат от кола с патерици, а с инвалидна количка никога.Не говоря само за шофера ами и за придружаващите го лица.Мисля че трябва да се направи една ревизия на издадените инвалдни удостоверения.
Патериците са за лаиците.
Един човек с проблеми с бял дроб и сърдечна дейност, което не се вижда с очи, оказва влияние на двигателната му дейност и може да бъде фатално, особено когато носи и тежести.