PDA

View Full Version : За или против даряването на органи след смъртта

mdterziev
09-01-2011, 17:28
Много ми е интересно как вие, колеги, гледате на този въпрос. В сега действащото законодателство въпросът е уреден в полза на желаещите да дарят органите си, тоест по презумпция всички сме дарители, освен ако изрично не впишем обратното в здравната си книжка.

Аз съм за - просто защото не съм обременен от никакви религиозни или други вътрешни убеждения. А и просто се поставям на мястото на някой, който се нуждае, както и как бих постъпил ако знам, че мога да спася нечий живот.

nightroller
09-01-2011, 17:33
Това е благородно, аз още не съм формирал твърдо мнение по този въпрос, но клоня повече към даряване, ако мога да спася някой нуждаещ се, ще е добре. Атеист съм.

morfius
09-01-2011, 17:35
Като цяло съм за.

Ramsezsh
09-01-2011, 17:37
Аз съм за.

milenamr
09-01-2011, 20:32
И аз съм ЗА.
Независимо какво се случва след смъртта на човек, някой вярват в прераждането, други в задгробен живот, трети в паралелен и т.н......теории много :)
Но практиката е една-след смъртта тялото на човека изгнива.
Колкото и нелицеприятно да звучи, това е факт.
И по този повод смятам, че вместо за храна на червеите(които така или иначе винаги си намират какво да ядат), по-хуманния вариант е органите на човека да се използват за спасяване на нечии живот.

fred
09-01-2011, 20:59
И аз съм ЗА, ама ако у нас това се узакони реално, ще има бая смъртни случаи за да има органи, да си кажем честно-с тая корупция и ниска правораздавателна система сме потенциални донори :pokey:.

milenamr
09-01-2011, 21:13
И аз съм ЗА, ама ако у нас това се узакони реално, ще има бая смъртни случаи за да има органи, да си кажем честно-с тая корупция и ниска правораздавателна система сме потенциални донори :pokey:.
То това отдавна се прави.....

fred
09-01-2011, 21:32
То това отдавна се прави.....

Сигурно, а си представи да се узакони това - тоест без да изразяваш съгласие, или да искаш това на близките, не ми се мисли

myato
09-01-2011, 21:51
Сигурно, а си представи да се узакони това - тоест без да изразяваш съгласие, или да искаш това на близките, не ми се мисли
Колега,то е узаконено.Единственият вариант за отказ е със здравната книжка да идеш в Здравната каша(грешката е вярна) и там да впишат,че отказваш донорство и да го подпечатат,иначе си потенциален донор.
Иначе в донорството няма нищо лошо,ако се уреди със стриктно разписани нарми.
Личното си мнение ще го запазя за себе си,още повече,че потенциално съм лице,установяващо мозъчната смърт.

evani4
09-01-2011, 21:58
И аз съм за.

ves_v8
09-01-2011, 22:09
В повечето държави в Европа при смъртен случей автоматично ставаш донор, е вече и ние го направихме така, но дали е за да се помага на хората или.....

чесно казано не съм сядал да мисля специално за това и за затвърдено мнение по въпроса, но като цяло също и аз подкепям идеята за донорството.

koolio
09-01-2011, 22:13
Аз никога не съм имал колебания по този въпрос, даже ми се струва неестествено някой да е против. Какво по-хубаво от това и след смъртта да помогнеш на някого да живее?!

milenamr
09-01-2011, 22:39
Хубава тема, отключваща по-задълбочени размисли по доста въпроси.
А мисленето, аз лично го намирам за нещо много полезно ;)

Alexandrov70
09-01-2011, 22:42
Абсолютно съм за донорството,като казвам това имам предвид собствените си органи.Не задължавам никого с мнението си и не карам никого да дарява органите си .Но така или иначе след смъртта ми те няма да са ми нужни , защо да не дам живот на някой друг , след като моя е приключил!

DSlavev
09-01-2011, 23:01
Донорството след смъртта трябва да се превърне в нормална практика както е навсякъде по цивилизования свят. Няма по хуманен жест от това чрез теб да продължи да живее някой друг.

PEPI-2ALFA
10-01-2011, 13:05
Аз съм за и съм предупредил наще у дома, ако някога им се наложи да взимат такова решение, да нямат дилема.

Galof
10-01-2011, 14:42
Твърдо ЗА! Съгласен съм, защото както се казва: "Един умира друг се ражда." Затова вместо червеите да ме ядат, нека помогна нечии живот да продължи!

old alfist
10-01-2011, 16:15
И аз съм - за, но като знам колко цигари и алкохол съм профукал, не знам дали няма да отровя някой.

GALIN4O
10-01-2011, 18:56
Аз съм твърдо за.

pininfarina
11-01-2011, 08:17
Аз съм ЗА. Защо да не помогна на някой, защо да не дам живот на някой, при положение че на мен вече няма да ми трябват.

mim
11-01-2011, 10:33
интересни са доводите на тези, които са гласували "против", само техният глас не се чува и темата ще си изгуби смисъла, когато всички са от едната страна :cheers:
разбира се че бих станала донор, за мен обратното просто не съществува като вероятност

milenamr
11-01-2011, 10:37
интересни са доводите на тези, които са гласували "против", само техният глас не се чува и темата ще си изгуби смисъла, когато всички са от едната страна :cheers:
разбира се че бих станала донор, за мен обратното просто не съществува като вероятност

Да, наистина за мен е интересно шокиращ факта, че в тази тема всички мнения до момента са от една страна, май няма друга такава тема в нашия форум:)
А това определено е любопитен факт :)

mdterziev
11-01-2011, 11:02
Подозирах, че тези "За" ще са мнозинство и тъй като и аз съм от тях, ми е по-интересна другата гледна точка. Явно, обаче, колегите не искат да се престрашат да изтъкнат доводи.

soldier81
11-01-2011, 15:00
Твърдо съм ЗА,причините сте ги описали по-горе и напълно съм съгласен с всички.

Satanism
11-01-2011, 15:51
Това, което ме притеснява е, че няма да мога да избирам на кого да ги даря....убийци и престъпници не ща да съживявам...

BatVas
11-01-2011, 16:46
Аз съм "ЗА" ......, но има едно голямо НО...
Като знам повечето лекари, клиники и болници как са обърнали всичко на печалба, нищо чудно да не положат достатъчно усилия за да ме спасят само за да могат да ми вземат органите , защото ще изкарат пари от чакащите за трансплантация , а и не само от чакащите.

П.П. Като финансист ми попаднаха едни финансови разчети за да направя оценка .....ха познайте за какво бяха..точно за дарени трупове.....вадят се костите , взма се кожа и .н.т но спецялно костите и кожата се изнасяха и се трупат огромни суми...особенното беше , че по закон нямат право да печелят , та затова се плащат големи суми на подизпълнители на услуги към това дружество "УЖ НЕПЕЧЕЛЕЩО" , плащат се огромни заплати за да се изкара , че не печели а просто покрива разходи......едва ли помните имаше мини скандалче излезе по медиите за малко ...и после нищо ..трансформация на дейността и пак ...износ за Германия !

Galof
12-01-2011, 11:15
Като знам повечето лекари, клиники и болници как са обърнали всичко на печалба, нищо чудно да не положат достатъчно усилия за да ме спасят само за да могат да ми вземат органите , защото ще изкарат пари от чакащите за трансплантация , а и не само от чакащите.

П.П. Като финансист ми попаднаха едни финансови разчети за да направя оценка .....ха познайте за какво бяха..точно за дарени трупове.....вадят се костите , взма се кожа и .н.т но спецялно костите и кожата се изнасяха и се трупат огромни суми...особенното беше , че по закон нямат право да печелят , та затова се плащат големи суми на подизпълнители на услуги към това дружество "УЖ НЕПЕЧЕЛЕЩО" , плащат се огромни заплати за да се изкара , че не печели а просто покрива разходи......едва ли помните имаше мини скандалче излезе по медиите за малко ...и после нищо ..трансформация на дейността и пак ...износ за Германия !За огромно съжаление го има и този момент ...

fashion.fun
12-01-2011, 11:27

П.П. Като финансист ми попаднаха едни финансови разчети за да направя оценка .....ха познайте за какво бяха..точно за дарени трупове.....вадят се костите , взма се кожа и .н.т но спецялно костите и кожата се изнасяха и се трупат огромни суми...особенното беше , че по закон нямат право да печелят , та затова се плащат големи суми на подизпълнители на услуги към това дружество "УЖ НЕПЕЧЕЛЕЩО" , плащат се огромни заплати за да се изкара , че не печели а просто покрива разходи......едва ли помните имаше мини скандалче излезе по медиите за малко ...и после нищо ..трансформация на дейността и пак ...износ за Германия !

Ето затова съм против!!! Защото лекариге в Бг са мафия и нищо чудно и нарочно да те ,,убият,, за да ти вземат органите. Иначе самото даряване е благородна цел, но е ,,страшно,, в България!

VFTI
12-01-2011, 13:18
Дано не сте прави!

Иначе и аз съм ЗА даряването!

А ако погледнем от веселата страна на нещата- Органите си давам, но алфата на части никога!!!! :tooth: :tooth:

milenamr
12-01-2011, 13:44
А ако погледнем от веселата страна на нещата- Органите си давам, но алфата на части никога!!!! :tooth: :tooth:
Ето това е изказване на сектант :))-ако го погледнем от веселата страна.
Но ако го погледнем от тъжната, българска и реална страна, определено в България е опасно да си благородно настроен.
Имам информация за съвсем пресен случай, когато един човек едва не си замина при опит да му вземат бъбрека....
За съжаление всичко в нашата страна е наопаки на нормалното, на природосъобразното, на хуманното и на каквото и да си помисля:???:

morfius
12-01-2011, 13:46
Е заради кривиците на системата писах - като цяло за.
Но ми се струва, че отказването от донорство като идея не е по-добър подход, от колкото работата в посока изправяне на кривците.

fred
12-01-2011, 18:59
Мен ми е интерсно, колко от тези, които подкрепят тази идея /вкл. и аз, писал съм от какво се опасявам, а и гледам има други факти по въпроса/ са декларирали, че може да им се използват органите след смъртта, ако не се лъжа това е условието сега.

morfius
12-01-2011, 19:15
Защо помня, че се декларираше отказ?

myato
12-01-2011, 19:24

Чак повечето не са.Има специални екипи,които се занимават с експлантация и те не са към болниците,а са към Националния център по трансплантология.
Точно заради това в предния си пост казах,че няма да коментирам.Също така ми е изключително неприятно да ме поставят под общ знаменател,с тези,които се гушат от това.Писнало ми е да бъда поливан с помия заради малки групички по интереси,когато си скъсвам задника от бачкане за заплатата на продавачка в квартален магазин и знаейки,че ако се случи нещо,ще ми скъсат задника в името на спорта,хора,които хабер си нямат от медицина.Когато провокирате подобни емоции в хората пазещи живота ви,докато лешоядите кръжат,какъв мислите,че ще е резултата на края?

Ето затова съм против!!! Защото лекариге в Бг са мафия и нищо чудно и нарочно да те ,,убият,, за да ти вземат органите. Иначе самото даряване е благородна цел, но е ,,страшно,, в България!
Колега,колко лекари те убиха до сега?
Да,в България има престъпни групи,занимаващи се с търговия на органи,но това не става в болниците.

old alfist
12-01-2011, 19:55
На мен също ми е тъжно, когато се сипят обвинения към лекариге изобщо.
За да живее един лекар и семейството му нормално като другите хора, особено ако и двамата са такива са необходими допълнителни трудови действия извън традиционно служебните.
Много усилия, търпение, време и шанс са необходими за да може един лекар у нас да получава доходи достойни за труда и знанията му.
Някои успяват, но други впревид ненормалните условия у нас и търсене на лесния път не издържат и понякога се стига до извращения.
Здравеопазването отразява цялостната обстановка в една държава - лошото е, че от това зависи здравето на хората, които са си плащали колкото е искано от тях през годините.

BatVas
12-01-2011, 20:28
.
Мен не .....Майка (Бог да я прости!) на 36 години, никога не беше боледувала , сви я сърцето и падна на стълбите ...обаждания на дежурния в бърза помощ и обяснение за симптомите ....каза че болницата е на 300 метра да отидем пеш......знаеш какво става като се движи човек получил инфаркт. Ако си на 14 години (толкова бях тогава) и си най големия от три деца ....................колко лекаря трябва за да те убият?????????????

Не го приемай лично - не казвам всички лекари - казвам повечето !!!! Което може да е 51 или 99 процента от тях. Предполагам ти си от изключенията. Да знам, че плащат малко , не като в Европа или САЩ, ама и за моята длъжност там плащат десетки пъти повече....какво да се прави в БГ сме избрали да живеем и сме останали.

А това което цитирам за мафията в тази система го виждам и сега, аз и много повече съм видял не само за трансплантации ...кво да се прави виждам доста парични потоци.........виждам и частните клиники, кабинети, лаборатории ...пренасочените пари от болниците към тези "подизпълнители" по клиничните пътеки, тръжните процедури за медицинско оборудване, за консумативи, за лекарства и т.н.т Аз като видях какви пари се плащат по клинична пътека за елементарно заболяване или изследване...от тях колко отиват настрани ....зави ми се свят.

myato
12-01-2011, 21:43
Мен не .....Майка (Бог да я прости!) на 36 години, никога не беше боледувала , сви я сърцето и падна на стълбите ...обаждания на дежурния в бърза помощ и обяснение за симптомите ....каза че болницата е на 300 метра да отидем пеш......знаеш какво става като се движи човек получил инфаркт. Ако си на 14 години (толкова бях тогава) и си най големия от три деца ....................колко лекаря трябва за да те убият?????????????

Не го приемай лично - не казвам всички лекари - казвам повечето !!!! Което може да е 51 или 99 процента от тях. Предполагам ти си от изключенията. Да знам, че плащат малко , не като в Европа или САЩ, ама и за моята длъжност там плащат десетки пъти повече....какво да се прави в БГ сме избрали да живеем и сме останали.

А това което цитирам за мафията в тази система го виждам и сега, аз и много повече съм видял не само за трансплантации ...кво да се прави виждам доста парични потоци.........виждам и частните клиники, кабинети, лаборатории ...пренасочените пари от болниците към тези "подизпълнители" по клиничните пътеки, тръжните процедури за медицинско оборудване, за консумативи, за лекарства и т.н.т Аз като видях какви пари се плащат по клинична пътека за елементарно заболяване или изследване...от тях колко отиват настрани ....зави ми се свят.
Колега,моите искрини съболезнования за майка ти.Аз така загубих баща си.Това ме направи и човекът,който съм.
Първо искам да ти кажа,че тогава диспечерите не са били лекари.В същност и в момента на доста места не са.
Ти си икономист.Сметни каква е заплатата на около 60% от лекарите в "моята" болница,ако тя е равна на моята и се явява 62.82% от определената за минимален осигурителен доход,съгласто "Единната щатна таблица",явяваща се закон за РБ.За да ми докарат заплатата до това ниво вкарват вътре извънредният ми труд,който като часове е повече от часовете,които са норватива ми за работно време за месеца.Няма да кажа какъв процент от основната ми заплата е часовата ставка за извънредния ми труд,но със сигурност е далеч от законовите норми.
Не се оплаквам.Аз ще го изтърпя още година.
Помислете за вас,които евентуално ще останете в този бантустан.
Борих се 20 години.Вече не желая.Уморих се.Годините се навъртяха и вече е време да спася поне семейството си.
Колкото до постъпленията от клинични пътеки,проследи колко процента достигат до прекия изпълнител.За комисионите няма да говорим,защото свят ще им се завие на четящите,за какво става въпрос,но проследи,къде отиват.
Искренно ви пожелавам никога да не боледувате.

morfius
12-01-2011, 22:00
И тая тема се изроди на ругатни по лекарите...
Колеги, всяко обобщение е погрешно, не го забравяйте.
Плюейки по всички на общо основание само влошаваме положението.

А за дереджето ни причината се крие в 45 години съветска власт... или както и аз обичам да казвам, власт на цървула и каскета.
Преди тях уважавани са били кои - даскала, лекаря, попа и кметя... след тях уважавани са кои - мутрите, мошениците и тарикатите.

Докато не забравим цървула и каскета... няма да имаме нито медицина, нито образование, нито вяра/религия... нито управници като нормалните държави.

Все повече се убеждавам, че единствения изход от кочината която тук сами си правим е аерогарата.

А темата викам да я върнем накъде донорството!

tokata_pz_flex
12-01-2011, 22:13
Аз съм ЗА . Няма да се аргументирам ... лично виждане .

fred
12-01-2011, 22:20
Защо помня, че се декларираше отказ?

Не съм сигурен, но при нас май обратното-декларираш съгласие

Mirela
12-01-2011, 22:20
Интересно е, че тук повечето хора май са ЗА, а в България като цяло няма кой зае какъв голям процент на хора които си даряват органите http://www.foxes2.be/k/girl_sigh.gif Защо е така според вас ?

Mirela
12-01-2011, 22:22
Не съм сигурен, но при нас май обратното-декларираш съгласие

Да на здравната книжка на последната страница се пише мисля, че така беше

fred
12-01-2011, 22:25
Да на здравната книжка на последната страница се пише мисля, че така беше

Да, така беше май

---------- Post added at 02:25 ---------- Previous post was at 02:24 ----------

Интересно е, че тук повечето хора май са ЗА, а в България като цяло няма кой зае какъв голям процент на хора които си даряват органите http://www.foxes2.be/k/girl_sigh.gif Защо е така според вас ?

Една от причините е че само се говори, а рядко се действа-ето затова питах и по-горе, кой е декларирал съгласие

myato
12-01-2011, 22:27
Декларира се отказа колеги,но тъй като не мина законът в първообраза му,все още се изисква и съгласието на близките.

Mirela
12-01-2011, 22:30
Една от причините е че само се говори, а рядко се действа-ето затова питах и по-горе, кой е декларирал съгласие

Аз си мислих, скоро. Преди около седмица някъде, че трябва да отида и да декларирам!

morfius
12-01-2011, 22:32
Май правилно помня :)

Ето и самата новина (http://www.btv.bg/story/2017405224-Deputatite_othvarliha_predlojenieto_za_promeni_v_Z akona_za_transplantatsiya.html)

Парламентът отхвърли предложението да бъде възстановено информираното съгласие, изразено приживе, за дарение на органи. Това стана при гласуването на първо четене на промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, внесени от депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

С отхвърленото предложение се запазва сегашният принцип - органи да се даряват, ако няма заявено несъгласие приживе от починалия. Предложението на Тошев предвиждаше заявено съгласие приживе. Ако такова съгласие не е изразено приживе, депутатът предлагаше да се взема съгласие от близките на починалите.

БТВ - 15.10.2010

Mirela
12-01-2011, 22:34
Тоест и да не даряваш и да даряваш трябва да заявиш желанието си, ако неискаш някой друг да взема решение вместо теб!

old alfist
12-01-2011, 22:34
кой е декларирал съгласие
След изменение на закона по призумция е декларирано съгласие, ако волята на дадения човек не е изрично упомената в здравноосигурителната книжка.
Близките на лицето могат да променят статуквото.

fashion.fun
13-01-2011, 10:53
Да,в България има престъпни групи,занимаващи се с търговия на органи,но това не става в болниците.

Колега не четеш ли новини???

Следващо обръщане на темата в - да оплюем лекарите, ще доведе до 2 неща.
- Катинар на темата!
- Санкция на пусналия го!

Има си тема за случая в Г. Оряховица!

myato
13-01-2011, 11:09
Колега не четеш ли новини??? Да ти припомня как умря дете, на което му извадиха сливиците, и как убиха новородено слагайки го в хладилна камера... това не ти ли е достатъчно...
Колега,не само чета,гледам и слушам.За разлика от теб,аз работя в тази система и знам неща,които попаднали в ръцете на "добронамерени" и естественно,грам не отбиращи от медицина хора,може така да се поднесат,че да се замечтаеш за доктор Менгеле.Също така,не може да квалифицираш цяла група от хора,при това нееднородна по характер по изявата на индивиди от нея.Нали се сещаш по този начин,какво може да се каже за всички,щото професията им била еди каква?
А по горният ти коментар ще кажа,че говори за това,колко далече си от разбирането на случилото се и че двете събития нямат нищо общо.

morfius
13-01-2011, 11:14
Виждам, че си писал докато редактирам, за това няма да трия мнението ти.
Но нека спрем да обръщаме всяка тема в такива спорове, имаше си тема, може и нова да се пусне за целта.

Последно вече до всички, придържайте се към темата, обобщения от рода - "всички българи са селяндури" по дефиниция са неверни.

myato
13-01-2011, 13:05
O.K.
И вече по темата.Дарителството е благородно по дефолт.Да се надяваме,че ще доживеем да видим и адекватно законодателство в областта.

fashion.fun
13-01-2011, 14:51
Относно темата, ето един цитат от днешните новини :
Юсуф Сьонмез, известен като "турския доктор Франкенщайн", "доктор вампир" и "доктор лешояд", беше арестуван преди два 2 дни в Истанбул, след като беше обявен за издирване от Косово.
В сряда Сьонмез беше временно освободен от съда до началото на евентуалния процес срещу него.
Още през 2003 г. сръбският вестник „Блиц“ разполагаше с информация за международна престъпна мрежа, занимавала се в Косово с нелегална търговия и трансплантация на човешки органи.
Още по темата

Арестуваха "турския доктор Франкенщайн" (http://www.dnes.bg/balkani/2011/01/12/arestuvaha-turskiia-doktor-frankenshtain.108467)

Според източник от тогавашното държавно ръководство на Македония най-малко две групи израелски лекари са посетили региона няколко пъти през 2001 и 2002 г. Те са преговаряли с частни клиники, чиито директори са лекари, работещи в държавни болници в България, Косово, Македония и Албания.
Основали са и клиника за бъбречно болни в Македония с мрежа купувачи и брокери в България и Турция.
Източникът твърди, че експлантирането на органите е било извършвано от местни лекари, а трансплантациите – от израелски лекари. Един от израелските лекари е обявен за международно издирване.

линк към новината: http://www.dnes.bg/balkani/2011/01/13/doktor-frankenshtain-deistval-i-v-bylgariia.108544

myato
13-01-2011, 15:51
Да.Фактите са такива.
Друга близка "работилничка",свързана с местния "пазар" се намира в Пакистан.

tre
13-01-2011, 17:33
и аз съм за да се даряват ама гадното е ,че сме в България и нали се сещате може да се продават на богати хора или пък даги изнасят навън

lordliness
16-01-2011, 22:22
Аз самия съм доста скептично настроен,знам ли дали ако попадна в болница някой който се нарича лекар няма да ме убие и изтъргува?Чули ли сте за някой осъден за лекарска грешка ? Да си лекар е призвание не е само да завършиш. Момиченцето ,което почина наскоро не е ли това престъпление?Може ли да си лекар с претенции и да не обръщаш внимание на очевидни неща дори за дилетанти?Има лекари, които работят със сърце и душа ,но колко са?Някъде четох ,че ако западноевропеец попадне в бг болница ще получи шок от видяното?!Стои си някой в кома в болницата и е много подходящ за донор какво им пречи да му врътнат кранчето-няма да има разследване нали,а пък и да има ще го оправдаят. Ще кажете ,че ме гони параноя ама знаете ли , че от труповете се свалят роговици например и никой не пита за това?Така че май съм категорично против.ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ ДА ДОЖИВЕЯТ ДО ДЪЛБОКА СТАРОСТ И ОРГАНИТЕ ИМ ДА СА ВЕЧЕ НЕГОДНИ ЗА ДОНОРСТВО!

morfius
16-01-2011, 23:10
Язък за темата.