View Full Version : Плавно гаснене на плафона
Здравейте, колеги! Вчера открих един доста лесен начин да накарате плафона си да гасне плавно няколко секунди, след като затворите вратата на колата си. Единствено трябва да отделите около 8 лв. и 2 минути. Парите ще са нужни за закупуването на димер ( в Бриколаж има ), от който излизат две жички- жълта и черна. Трябва само да свалите плафона и да пъхнете жичките към съответстващите им такива от буксата на плафона- жълта с жълта и черна с черна ( за което не съм много сигурен дали е правилно, нека някой, който разбира, да каже, но при мен си работи перфектно). :thumbup:
Полезно! Липсваше ми това от предишната Алфа, но смятам и аз да го направя близките дни. :-)
Плафона горе лесно ли се отваря?
mdterziev
17-01-2011, 18:38
Просто дърпаш надолу...
Просто дърпаш надолу...
... и чупиш нещо.
С дърпане не става. Маха се пластмасовото капаче (на снимката на колегата по-горе е свалено), като се натисне с плоска отвертка в прореза отзад. Под капачето има два винта.
mdterziev
17-01-2011, 19:33
О.К., при мен не е така, а само с отверка повдигаш голямата пластмаса, за да се освободи от металната рамка и тя си пада.
При мен не е само капаче, има там някаква шашма с диод, за която не съм сигурен дали не засича дистанционното на ключа.
Cardinala
18-01-2011, 12:37
Колега, а може ли да го отвориш това и да го снимаш, интересно ми е какво точно са сложили? И дали не може да си го направя сам, вместо да го купувам.
за 8лв едва ли си струва да се занимаваш. а аз минах направо на светодиодно осветление.
Cardinala
18-01-2011, 14:38
Не ми е за парите, аз обичам да се разправам с такива работи. А за диодното - и аз бях с диоди, но не знам защо се прецака крушката и си сложих пак старата. На другата алфа си направих направо една платка с 16 диода и я сложих там на мястото на крушката.
Колега, а може ли да го отвориш това и да го снимаш, интересно ми е какво точно са сложили? И дали не може да си го направя сам, вместо да го купувам.
Утре ще видя дали може да се отвори, че сега ме мързи да слизам до колата... :sleepy:
Сдобих се и аз с димер, ще го монтирам тези дни по светло.
Да питам знае ли някой как се сваля тази пластмасова шашма за дистанционното.
Днес намерих време и сложих димера. Всичко прекрасно, но има един сериозен недостатък за разлика от фабричните така направени коли - като е запален двигателя и се отвори-затвори врата, димерчето си държи плафона включен една минута, това на тъмно е доста дразнещо, а на светло - ами няма никакъв смисъл на светло да държи включено и май в крайна сметка ще го махна. :-)
face/off
23-01-2011, 22:15
Да питам-когато влезеш във колата и дадеш на контакт веднага ли гасне плафона или трябва да изтече времето зададено от димера?
Трябва да изтече. Това му е тъпото, не е както е фабричния димер на 155, май и на 146 има.
face/off
24-01-2011, 00:25
Трябва да изтече. Това му е тъпото, не е както е фабричния димер на 155, май и на 146 има.
Колко му е времето което може да му се зададе на димера или то си е фабрично зададено?
Фабрично е зададено 60 секунди, за мен лично доста дълъг период. Нека разбиращите от електроника да се изкажат може ли да се промени това (най-вероятно може ако се отвори) или не. :-)
marian2784
24-01-2011, 23:23
Със сигурност може,някой кондензатор ще трябва да се смени.
Със сигурност може,някой кондензатор ще трябва да се смени.
Ами идеи как да се направи така, че като работи колата при затваряне на вратата да гасне веднага, а не да свети досадно цяла минута...
marian2784
25-01-2011, 20:59
Ами реле с включени нормално отворените контакти между входа и изхода на димера.Захранването го взимаш от контакта и готово.Когато е на контакт не работи димера,За да следиш дали работи мотора вече ще трябва схема с елементи и става дебела.