PDA

View Full Version : Сигнализиране за КАТ

145QVision
10-08-2006, 10:36
Имам наблюдения,че нещо липсва вече колегиалност на пътя...Много малко хора предупреждават за КАТ по извънградските... При вас какво е мнението? :roll:
Незнам...от злоба ли...или ги е страх,че ще има изгорят кушките като мигнат 2 пъти :lol:

trustworthy
10-08-2006, 10:47
Aз винаги мигам, но наистина като цяло се забелязва, че все по-малко колеги го правят. Бях чул, ли, чел ли, не помня, че има случай, когато сигнализиращ шофьор е бил глобяван. Това е интересен казус според мен

pent
10-08-2006, 10:53
незнам дали вече има закон, но в развитите страни има установена глоба за подобен вид сигнал :)

за целта анонимни полицаи следят за 'мигването' - глобатата е от рода на 100 евро....

та.... горко ни :)

50 cent
10-08-2006, 11:03
има го и в България...нарича се неправилно използване на светлините...на пук на куките аз се спуквам да предопреждавам и все пак нямаше мен кой да предопреди като ходих до морето...та сега съм си с акт за скорост...добре че не карам по принцип бързо и не е много

lyuli
10-08-2006, 11:42
аз предупреждавам когато се сетя. Една моя прителка веднъж както си мигала да предупреждава и мигнала на някакви куки, които се движели в насрещното :lol: !!!! не е истина. Не я глобили, ама сигурно само защото не им се е занимавало......

50 cent
10-08-2006, 12:39
а и аз съм го правил тоя номер ама докато обърнат и пуснат буркана аз съм дигнал 150 та ако искат да ме стигнат :boost: :boost:
иначе не съм безрасъден щофьор де...

ALFA CORSE
10-08-2006, 13:03
Аз пък сега лятото забелязвам, че по нашия край предупреждават и то доста :roll:

50 cent
10-08-2006, 13:27
аз пък точно по ващия край щях да го издухам на няколко пъти щото никой не ме предупреждаваше.... а аз за сметка на това се скъсах да светкам...но говоря за малко по на север...Албена и Балчик

145QVision
10-08-2006, 14:01
Обаче винаги можеш да си измислиш оправдание...примерно точно си си пускал светлините...или без да искаш си закачил лостчето (колкото и тъпо да е ) :lol:
А и си мисля,че тоя акт е по-незначителен отколкото другите за превишена скорост....
btw ...Не само,че колегите не предупреждават,ами и дори не благодарят ти като им присветнеш.... малко ме дразни тоя факт :angry:

И въпреки всичко....истината е :gives[1]: :lol:

sharky
10-08-2006, 14:08
Обаче винаги можеш да си измислиш оправдание...примерно точно си си пускал светлините...или без да искаш си закачил лостчето (колкото и тъпо да е ) :lol:

е да де, ама то по тази логика можеш и като минеш на червено да кажеш, например, че си се обърнал да видиш една кола и затва не си видял светофара :), не става бате...

ALFA CORSE
10-08-2006, 14:11
аз пък точно по ващия край щях да го издухам на няколко пъти щото никой не ме предупреждаваше.... а аз за сметка на това се скъсах да светкам...но говоря за малко по на север...Албена и Балчик

Абе не съм се заглеждал в регистрациите на колите... може и само туристи да са ми светкали :roll:

145QVision
10-08-2006, 14:14

е да де, ама то по тази логика можеш и като минеш на червено да кажеш, например, че си се обърнал да видиш една кола и затва не си видял светофара :), не става бате...

хаха....не бе...имах предвид, че при едно може да се разминеш с 10 лв, а при другото не по-малко от 20 :)
А и неможеш да сравниш червен светофар с присветване...При първото може да има сериозни последствия....не само акт.

Димо
10-08-2006, 14:36
Колеги, няма да се плашите. Мигайте си на воля! :D

Ако ви спрат и искат да пишат акт цитирате следните разпоредби:

Чл. 28 ЗДвП:
(1) За предупреждаване на останалите участници в движението за намерението си да извърши маневра водачът на пътно превозно средство подава следните сигнали:
1. ляв пътепоказател или лява ръка, изпъната хоризонтално встрани - за завиване наляво или за отклонение наляво;
2. десен пътепоказател, дясна ръка, изпъната хоризонтално встрани, или лява ръка, сгъната в лакътя и насочена нагоре - за завиване надясно или за отклонение надясно.
(2) Като допълнителен сигнал при маневра водачът може да използва превключването на светлините, а извън населените места - и звуков сигнал."

Чл. 76 ППЗДвП:
"Маневра" е изменение на положението на пътното превозно средство спрямо пътя и останалите участници в движението, като: потегляне, преминаване в съседна пътна лента, завиване и други подобни."

Чл. 80, ал. 2 ППЗДвП:
"Като допълнителен сигнал при маневра водачът може да използва превключването на светлините, а извън населените места - и звуков сигнал."

Обяснения можете дадавате каквито се сетите и каквито прецените, че са най-удачни за конкретния случай: напр. искали сте да изпреварвате или да предприемете някаква друга матневра, която изисква да предупредите останалите водачи, предупреждавали сте някой психар, който кара в насрещното да се прибере в своето платно (да не стане ПТП), заплеснат пешеходец и т.н. докъдето ви стигне въображението.

Освен всички друго, в никой нормативен акт няма забрана да се премигва с фарове и след като не е забранено значи е разрешено. :D

Айде и КАТ да не четат законите като дявола евангелието, че шъ станем на кълбо (в преносния смисъл). :twisted:

Забелязал съм, че доста от патрулите на КАТ познават само по няколко текста от закона и правилника (колкото да имат основания да се заяждат), а за останалите разпоредби нямат и спомен. Ма то си е нормално - за да се храниш от подкупи не се иска много мозък. Ако звучите компетентно и уверено в повечето случай се стига до познатия въпрос: "И ко шъ прайм сега ?" и т.н.

MONI
10-08-2006, 14:47
Миналия месец като ходих до Златните и на всички места ми светкаха и после и аз като колегата се скъсвам да светкам, НО незнам защо на мен като ми светнат и вдигам длан за благодаря, а на мен никой не ми благодари, дори и такива които бая се беха засветкали. Май проблема си е в мен :roll:

trustworthy
10-08-2006, 14:51
Аз пък сега лятото забелязвам, че по нашия край предупреждават и то доста :roll:

Аз пък забелязвам, че по вашия край 8) много куки са се навъдили, то трябва ръката само на лостчето за светкавицата да си държиш :evil:
Ама от Балчик нагоре кьорава кука не срещам

ALFA CORSE
10-08-2006, 15:01
И трафикът е много голям, така че си трябва...

145QVision
10-08-2006, 15:59
Значи след написаното от Димо извода е - Не се циганете,ами присветнете....Спестява главоболия :lol:

MrX
10-08-2006, 16:05
имам познати катаджии които даже го одобряват,според тях като си "намигат" ще карат като хората поне докато ги отминат

145QVision
10-08-2006, 16:18
имам познати катаджии които даже го одобряват,според тях като си "намигат" ще карат като хората поне докато ги отминат

Ми прави са.....но според мен не скоростта е проблема :idea: А безразсъдството (всичките малоумни ипреварвания, пияни шофьорчета, неизправни автомобили....и мн. др. )...Но това е друга тема...