PDA

View Full Version : Звукоизолация на вратите - по-добра музика

savo86
14-02-2011, 15:21
Дълго време си блъскам главата с лошото озвучаване в Алфа 156... :wallbash: Други коли със подобен плейър и колонки вадят много по-чист и басов звук. Ако и вие се чудите защо аудио ситемата ви няма мощност и възпроизвежда изкривени басови звуци и как да я подобрите, решението е - звукоизолация на вратите.
Пробно закупих един пакет материали, достатъчни за една врата да видя какъв е ефекта и останах много доволен. Най-накрая реших да изолирам всички врати, и да споделя това което научих в процеса :th_up:

Материалът се продава на листи с различни размери, а някой от марките на пазара са: Dynamat, Silent coat, STP и др. Представлява слой битум покрит с алуминиево фолио. Това което прави е да поглъща звуковите вълни и да спира вибрациите във вратата, затови и се употребява понятието виброизолация. Целта на заниманието е първо да се създаде затворен обем в който да работят тонколоните и второ да спрем резонанса на ламарините на вратите.

Първо се махат корите на вратите. Те се крепят на два болта в дръжката с копчето за прозореца, още два под нея и винтеча където е дръжката за отваряне на вратата и пищялката. Останалото са щипки, които се разкопчават лесно:
http://media.snimka.bg/8073/022401673.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/8073/022401674.jpg?r=0http://media.snimka.bg/8073/022401676.jpg?r=0

После се премахва бялото уплътнение, което е залепено за вратата с някакво лепкаво лепило. Махайте го внимателно и бавно за да няма остатъци, които да пречат на монтажа на звукоизолацията. След като го махнете внимателно почистете с някакъв спиртен чистител за да осигурите чиста повърхност за която да залепне битума:
http://media.snimka.bg/8073/022401678.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/8073/022401680.jpg?r=0
Надникнете през дупките във вратата и ще видите в центъра залепено парче виброизолация сложено от производителя. Не се ангажирам да твърдя дали е по-хубаво или по-лошо от aftermarket материалите, с които работих аз, но правилото тук е площта на вратата от вътрешната страна да е покрита с минимум 25% звукопоглъщащ материал. При по-скъпите проекти където се вграждат мощни тонколони се покрива нацяло вътрешността на врата, но в моя случай положих изолация само в долната част на вратата. Другото което е препоръчително е да използвате звукопоглъщащи подложки със релефна структура, които се монтират директно зад тонколоната за да поглъщат първичните вълни:
http://media.snimka.bg/8073/022401682.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/8073/022401686.jpg?r=0

Препоръчително, но не и задължително е да запълните големите дупки във вратата с тънко парче MDF и малко силикон или друго лепило:
http://media.snimka.bg/8073/022401687.jpg?r=0http://media.snimka.bg/8073/022401688.jpg?r=

После пристъпваме към полагане на звукоизолацията по външната част на вратата и запълване на дупките. Работи се със пистолет за горещ въздух (препоръчително) и малко валяче със трърда повърхност с което да натиската материала по контурите на вратата. Важно е звъкоизолацията да има контакт със метала, затове се старайте да запълните всички контури. За целата много помагат пистолета за горещ въздух (прави материала по мек и лепкав) и валячето без което ще останете без пръсти като мен :metal:
http://media.snimka.bg/8073/022401695.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/8073/022401697.jpg?r=0http://media.snimka.bg/8073/022401694.jpg?r=0

Следващата стъпка е сглобяването на вратата и преди поставяне на тонколоната да запълните дупката, която се получава между пластмасовата кора на вратата и металния ръб на самата врата. По този начин завършвате затворения обем и предотвратявате навлизането на звукови вълни между кората и самата врата, което пък ще премахне дрънченето на кората при бас. Аз я запълних с останали парчета от звукоизолацията. За съжаление нямам снимки на тази стъпка.

При монтажа на тонколоната е добре да сложите нещо меко по задния й ръб, който опира във вратата (може да използвате изолация за врата и прозорци, която продавам в Praktiker, Bricolage). Има и самозалепващ материал за целта, който продават в аудио магазините, но е по скъп.

Изолацията, която направих е по-скоро виброизолация макар и да използвам термина звукоизолация. Шумоизолацията от външната среда (шум от гуми, двигател и т.н., се прави със т.нар. звукова бариера - порест материал, който е около сантиметър и е доста плътен и тежък и се залепва на вратата след полагане на останалите материали, които описах.
При мен спряха изцяло вибрациите от корите на вратите, но ако е прекалено мощна тонколоната може да е необходима допълнителна обработка на вътрешността на кората, която представлява тънък порест материал.

Сега вече се радвам на нормално озвучение в колата :band:

ALFonsOlder
14-02-2011, 16:46
а щипките на кората, не се ли изпотрошиха?? намери ли нови??

за външната шумоизоизолация, казваш - 1см. дебелина. как ще сложа кората след това?

savo86
14-02-2011, 20:49
Щипките на кората се разкопчават с лекота спрямо други врати дето съм разглобявал. Именно заради това не се и чупят. Едната задна я разглобих и сглобих 3 пъти, понеже първия път бях забравил да изведа кабелите за прозореца, а после се оказа че съм залепил изолация върху дупките за дръжката :) За външната шумоизолация на вратата ще бъде доста трудно да се изпълни с толкова дебел материал, а и много ще натежи на пантите. Иначе има само няколко места където кората се опира или е много близко до вратата и мисля че шумоизолация също е възможна. От друга страна е важен и въпроса какъв ще е ефекта от вратите при положение, че доста голяма част от външния шум прониква през пода и стената между двигателя и купето. Има проекти чийто клипчета са качени в youtube, които стигат и до там с изолацията, но е изключително скъпо.

1912
14-02-2011, 20:55
супер баце :)
тая тема тряа да е напраят важна да се учат хората как става работата реално като сложиж по добри колони и минат през усилвател е ней голям ефекта

savo86
14-02-2011, 21:44
Добре казано! Слагането на 4-канален усилвател беше първата ми идея за подобраване на музиката, но от това което научих, усилвател е необходим при много висок клас говорители и то само при положение, че е направена изолацията, иначе - цапано **** с тиква - звука пак ще е кофти! :D

mirchozo
14-02-2011, 21:45
Тва добре, ама не трябваше ли и на външната част да се налепи ?

1912
14-02-2011, 21:48
запомни едно добрата система тръгва от добър плеар
задължително с дсп от там усилвателя да е добър
и после говорителите и така ,,,,
става един филм без край

savo86
14-02-2011, 22:08
запомни едно добрата система тръгва от добър плеар
задължително с дсп от там усилвателя да е добър
и после говорителите и така ,,,,
става един филм без край

Голям филм е да :) Няма да пълним главите на хората с дебат на тая тема, че няма край, пък и не на всеки му се намират 1000+ лв. за музика :Suicide:

@mirchozo да, хубаво е да е покрита цялата площ, но за бюджетно изпълнение и това е достатъчно предвид звукопоглъщащата подложка зад колоната

myato
14-02-2011, 23:22
Това с изолацията е хубаво,но провери ли,как са вързани говорителите?И аз,като взех моята,имаше кофти звук.Оказа се,че са дремали,като са връзвали говорителите и взаимно се гасят(в противофаза са).След малко игра и вързване правилно,ефектът беше поразителен,без други интервенции.

georgievd
14-02-2011, 23:57
Аз правя планове да я поуплътня моята.
Миналата седмица се рових из най-различни форуми.
Оказа се, че хората изолират с квото им падне - термо/шумо/вибро и каквито още има изолации налични в Практикер и Бриколаж.
Доста коментари изчетох, пишат че са доволни от материалите които са ползвали.
Повечето бяха стиснати да дават пари за СТП.
Виждам, че не си от тия :-)

Удоволствието със сигурност е по-голямо да си го направиш сам, но мен дали ме е страх да отварям корите или не ми се занимава - не знам.
Разпитал съм колко ще ми излезе да ми я направят и мисля че нервите дето ще изхабя, възможните усложнения и труда дето ще вкарам не са оправдани.

На следващия бонус мисля да я разходя и да я изолирам.

Няма място за сравнение между 147 и 156, но ми е интересно колко нерви/пари/време си изразходвал за да го направиш.

Разглобявал съм кви ли не неща без да се притеснявам дали ще мога после да ги сглобя, но тая кола ме плаши. Не смея да пипам сам нищо :-)

:respect:

myato
15-02-2011, 00:09
Няма нищо страшно колега.Просто трябва да се пипа внимателно.
Както се казва - "Съдбата обича смелите.":D

georgievd
15-02-2011, 00:20
Хаха :-)
Не знам, да се хвана сам да пипам по тая...кола, е безразсъдно за мене.
Мисля да оставя "смелите" в аудио сервиза да свършат работата.

Като я направя ще пиша, ако все още е актуална темата.
Пък който изявява желание може и да чуе :-)

savo86
15-02-2011, 12:08
Хаха :-)
Не знам, да се хвана сам да пипам по тая...кола, е безразсъдно за мене.
Мисля да оставя "смелите" в аудио сервиза да свършат работата.

Като я направя ще пиша, ако все още е актуална темата.
Пък който изявява желание може и да чуе :-)

"Смелите" много пари вземат, така че бъди смел и не му мисли :smackbum:

Това с изолацията е хубаво,но провери ли,как са вързани говорителите?И аз,като взех моята,имаше кофти звук.Оказа се,че са дремали,като са връзвали говорителите и взаимно се гасят(в противофаза са).След малко игра и вързване правилно,ефектът беше поразителен,без други интервенции.
Не малка ами голяма е винаги играта по свързването и слушенето. Знам, че ако не е свързана правилно при бас мембраната на тонколоната мърда навънка а не навътре, но това е много трудно доловимо с просто око. Знаеш ли за някакъв начин за определяне на + и - на кабелите?

myato
15-02-2011, 12:17
"Смелите" много пари вземат, така че бъди смел и не му мисли :smackbum:

Не малка ами голяма е винаги играта по свързването и слушенето. Знам, че ако не е свързана правилно при бас мембраната на тонколоната мърда навънка а не навътре, но това е много трудно доловимо с просто око. Знаеш ли за някакъв начин за определяне на + и - на кабелите?

С една батерия от 4.5V директно на изводите на говорителите и следиш движението на мембраната,като подадеш напрежение.
PS. Сега обърнах внимание,че всъщност ме питаш за кабелите.Тая работа става с мултицетът и по схемичката на буксата.На схемата е написано,кой кабел за къде е и дали е + или -.Просто трябва да ги прозвъниш за съответствие.

Yavor
16-02-2011, 10:17
Колега savo86 - колко парички се похарчи за материали?
Горе-долу...

savo86
16-02-2011, 10:27
Горе към 75 и долу още толкове, значи горе-долу 150 :) Материалите в повечето случаи ще трябва по интернет да ги поръчате, освен ако не живеете в София или Пазарджик. Първоначално купих от Варна комплект за врата, който включваше всички необходимо на цена 35 лв. Впоследствие се оказа, че съм купил последния и никъде не разполагат с такива комплекти. Затова си поръчах от интернет, но доставката излезна 10-15 лв. понеже тези неща тежат.

danniel
18-02-2011, 14:34
Понеже днес свалях кората на вратата за да сменя някоя друга щипка (копче), направих няколко снимки за да се допълни първия пост на темата.
Това са болтовете, които трябва да се развият,след това внимателно с отвертка от всички страни се наддига кората за да се освободи от щипките и после внимателно надясно и нагоре излиза. На четвъртата снимка болтовете, които освобождават конзолата с копчетата са 2 шестограма номер 4 и са под гумената подложка в дръжката за затваряне.

savo86
19-02-2011, 00:35
За да допълня и аз последната стъпка от изолацията където става въпрос за дъпката между кората и вратата направих една-две снимки и използвах на колегата снимката за да илюстрирам това което искам да кажа.Разстоянието между кората и вратата е около 1 см и го запълвам понеже по този начин всичките излишни звукови вълни на колоната се насочват към затворения (изолирания) обем и почти нищо не отива във пространството между кората и вратата, където да резонира да и създава нежелани шумове :whistle:

bufer82
23-02-2011, 13:05
Колеги,такъв комплект за шумоизолиране си купих вчера от Технополис-35лв.Ще го монтирам в събота.

savo86
23-02-2011, 19:23
Да, и на мен ми казаха впоследствие, че там ги продават. На опаковката има изобразена Алфа 156 :)

bufer82
16-03-2011, 13:02
Залепих я.Сякаш съм сменил говорителите!Абе козата си иска пръч.Благодаря ти savo86!!!

INTEGRALE
19-03-2011, 10:57
Залепих я.Сякаш съм сменил говорителите!Абе козата си иска пръч.Благодаря ти savo86!!!

Колега, и аз гледах вчера в Технополис такъв комплект.
1 комплект ли взе и до колко ти стигна този комплект и къде по вратите слага изолация?

danniel
19-03-2011, 11:53
Аз под комплект разбирам 4 готови изрязани форми и само се залепят. Не е ли така? Или сам правиш?

INTEGRALE
19-03-2011, 12:08
Аз под комплект разбирам 4 готови изрязани форми и само се залепят. Не е ли така? Или сам правиш?

То по принцип така трябва да е, но това се продава за всякакви автомобили. Вътре има 4 листа битумен материал с алуминиево фолио, 1 лист нещо като гофриран дунапрен и 1 лист за изолация между вратата и кората. Листовете са правоъгълни 37 на 25 см горе-долу.

danniel
19-03-2011, 12:12
То по принцип така трябва да е, но това се продава за всякакви автомобили. Вътре има 4 листа битумен материал с алуминиево фолио, 1 лист нещо като гофриран дунапрен и 1 лист за изолация между вратата и кората. Листовете са правоъгълни 37 на 25 см горе-долу.

Ясно, помислих, че са изрязани понеже по нагоре някой писа, че на опаковката има снимка на алфа, и това ме заблуди, че са специално за алфа. Мерси, че ме светна.

savo86
21-03-2011, 22:20

Радвам се, че се е получило :) И аз затова направих темата.

Абе дават се едни пари ама аз още не мога да й се нарадвам на музиката :) Незнам на оригиналните колони колко разлика прави, аз съм с Hertz DSK, но преди и след е огромна разликата. Де да можеше и окачването с толкова пари да се оправя :lol_sign:

slav40
22-03-2011, 03:02
A kaкво става, когато ватата във вратата се напои с вода, щото там тече ли тече .... На нея не й е там мястото
Аз направих преди време следното.Изолация на 2-те ламарини.Изрязах пластмасата, на която се хваща говорителя( но запазих здрави местата за които се щрака капака на говорителя ) и го хванах с адаптор директно за ламарината,че такова запълване на пространството между кората и ламарината за уплътняване не си е работа кат хората.

savo86
22-03-2011, 14:04
A kaкво става, когато ватата във вратата се напои с вода, щото там тече ли тече .... На нея не й е там мястото
Аз направих преди време следното.Изолация на 2-те ламарини.Изрязах пластмасата, на която се хваща говорителя( но запазих здрави местата за които се щрака капака на говорителя ) и го хванах с адаптор директно за ламарината,че такова запълване на пространството между кората и ламарината за уплътняване не си е работа кат хората.

Колега вратите не се пълнят с вата! :notify: Материалите са други и са създадени за целта. Прочети началото на поста.

slav40
22-03-2011, 18:18
Това водоустойчиво ли е!?
Знам за какво се използва ....
п.п. кабелите ми се струва( на око) ,че не са повече от 0.5квадрата. Тънички ми се струват.... :)

slav40
22-03-2011, 18:18
Оп цъкнал съм 2 пъти на публикувай ,че ми заби нета .....
Що няма тази велика опция да си изтриеш последния пост ... да не трупаме матр'ял за поколенията :)

savo86
05-05-2011, 16:28
Подробна статия за тези, които се интересуват:

http://www.parts.bg/?module=content&action=news&news_id=16&title=%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B2%D1%83%D0%BA%D0%B0-%E2%80%93-%D1%8A%D0%BF%D0%B3%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D 0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

KoRny
08-05-2011, 21:36
Доста качествено е направено,но откъде може да се сдобием с такова метално фолио и шумоизолационна пяна,и горе долу ориентировъчни цени...

svetlastf
09-05-2011, 11:15
Горе към 75 и долу още толкове, значи горе-долу 150 :) Материалите в повечето случаи ще трябва по интернет да ги поръчате, освен ако не живеете в София или Пазарджик. Първоначално купих от Варна комплект за врата, който включваше всички необходимо на цена 35 лв. Впоследствие се оказа, че съм купил последния и никъде не разполагат с такива комплекти. Затова си поръчах от интернет, но доставката излезна 10-15 лв. понеже тези неща тежат.

Здравей,
взех си два комплекта от 35лв. Като гледам материалите ще стигнат за облепването на вътрешната стена на вратата / тази към купето/. Вътре във вратата ще остане само дунапрененото парче. То достатъчно ли е или да поръчвам още листове от тези с фолиото и да облепя и вътрешната част на вратата с него.

---------- Post added at 11:15 ---------- Previous post was at 11:12 ----------

Доста качествено е направено,но откъде може да се сдобием с такова метално фолио и шумоизолационна пяна,и горе долу ориентировъчни цени...

Aval, Avitel, rnb-audio, Ключовата дума "изолация STP"

svetlastf
13-05-2011, 09:04
Нагоре...
Айде де, няма ли кой да ми отговори на въпроса?

savo86, bufer82

georgievd
14-05-2011, 13:42
Миналата година като си слагах усилвателя в един от гореизброените сервизи разпитах колко ще ми струва изолацията - за определена сума ти отговарят и решават всички въпроси и проблеми.
С някои интервенции по колата предпочитам да не рискувам.

svetlastf
14-05-2011, 17:35
Вратата ми е със свалена кора. Сменях стъкло и машинка понеже ми разбиха колата и взеха касеткофона.... Никаква философия не е демонтажа. Не мисля да наливам пари във цитираните фирми. Просто ще използвам момента до пооправя малко звука . Интересува ме само материала в едната опаковка достатъчен ли е за осезаемо подобрение или да купя още .

cassillas
16-05-2011, 18:15
Само да кажа, че и аз свалях кората на една от вратите защото беше некадърно сложена и се наложи да си купя 5 нови щипки. За които ме одраха по 1лв на щипка в един магазин в Горубляне. Имат всякакви щипки ама май под 1лв на парче няма.

slav40
17-05-2011, 01:51
Вратата ми е със свалена кора. Сменях стъкло и машинка понеже ми разбиха колата и взеха касеткофона.... Никаква философия не е демонтажа. Не мисля да наливам пари във цитираните фирми. Просто ще използвам момента до пооправя малко звука . Интересува ме само материала в едната опаковка достатъчен ли е за осезаемо подобрение или да купя още .

Kупи си битомна лента от бриколаж и облепи външните ламарини! Имаше такава 10 см широка за 12 лв май беше .. по 1 на врата ще ти стигне даже и ще остане ...
И тоя дунапрен си няма място там във вратата .....

savo86
19-05-2011, 01:01

Колега, ДА достатъчно е. Шофьорската врата е направих с комплекта и от там се зарибих. Другата предна врата я направих по същия начин, но добавих и малко парче изолация вътре във вратата. Струва ми се. че разлика няма. По принцип вътре във вратите има по едно парче подобен материал, който е монтиран в завода. На задните врати не съм слагал от тази релефната подложка, която е за зад колоната, понеже беше свършила в магазина. Въпреки това и задните станаха много добре, но за преповъчване е да я сложите.
За последната стъпка, която съм описал (запълване на дупката между кората и металния ръб на вратата) не мога да ви кажа какъв е ефекта, понеже не съм сравнявал със и без, но според мен е много важно. Всички врати ги направих така, това предотвратява звуковите вълни да навлизат зад кората и да създават вибрации.
Извинявайте, че не пиша редовно, но имам доста работа напоследък. :comphits:

Поздрави

Montero881988
19-05-2011, 14:58
а ако можеше цялата тая процедура и да намали скърцането от вратите ,цена нямаше да има,щях и аз да се възползвам

savo86
19-05-2011, 19:11
Какво скърцане имаш предвид? Ако са счушени/увредени щипките и не е закачена плътно кората може от това да се получава...

Montero881988
19-05-2011, 22:13
ми ужкем са здрави колега,но по неравности има някакво скърцане,за някой пенсионер не го дразни но мене определено ме дразни,пръсках със спрейове разни глупости без резултат

Arti156SW
29-05-2011, 09:10
Колеги след неклкократна смяна на говорители в мойта красавица и определеното ми недоволството от получения резултат , въодушевен от колегата саво86 реших и аз да направия нещо с проблемните кори.Закупих от авал четварт квадрат порест -подобен на гъба за баня материал, от бриколаж набарх едни пло4ки смес между пвц битум и самозелпващи .Разкатанчих всички кори, с голяма мъка запълних жсички големи отвори с шпертплат, а останалите малки със стериопор, запълних абсолютно всичко включително и отвора който е между кората и колоната там набутах големи парчета стериопор, а плочите от бриколаж намазани с силикон залепих под оригиналните изолации на вратата, целия бюджет е кам 40 лв със силикони 3 дена работа и страхотен ефект.Сега до макс да слушам няма кривене, басът падна доста ниско и получих доста саунд, един познат който се занимава с музика след като чу крайния резултат доста се очарова ,вибрациите в корите останаха, но да отбележа вече няма дранкане скарцане или каквото и да било, корите вибрират от самите говорители а няма струящ въздух никаде, на мен ми харесва доста ,пък и за тия пари ,наиситна важното е да се постигне абсолютно затворен обем и разликата е огормна:Bolt::smartass: Дано съм полезен на някои колеги, аз нямам против стом докосна кората да жибрира само да не скарца или да треперият копчетата.Сега всичко е в миналото, да отбележа с pionner 6000ub ,http://www.aval-bg.com/car-audio/pioneer/govoriteli/pioneer-ts-e1702i предна линия и задна http://www.aval-bg.com/car-audio/kenwood/govoriteli/kenwood-kfc-s1782, успех на всички, с мерак и желание всичко став.а

nightwatch
14-11-2012, 19:49
Kупи си битомна лента от бриколаж и облепи външните ламарини! Имаше такава 10 см широка за 12 лв май беше .. по 1 на врата ще ти стигне даже и ще остане ...
И тоя дунапрен си няма място там във вратата .....
Преди да си купа Алфата(147) карах Пежо 306(все още го имам и карам) му облепих вратите с тази битумна лента,само че аз я купих от Практикер.Доста си поиграх и доста лента налепих,място не остана -вътре по стените,външните стени,навсякъде(понеже саунда на 306 ците е ужасен).Та крайния резултат беше Уау в сравнение с преди. Аз не виждам смисъл да се дават толкова пари за това STP като за половината сумя ще се направи цялата кола.Сега В Алфата звука също много ме изнервя.СД- то ми е Алпин среден клас ,доста добре свиреше в пежака сега обаче работата куца ,предните говорители също са Алпин...ми файда никва.Мисля пак да си взимам от тая битумна лента от Практикер или ако има нещо друго подобно от този материал и с него да пробвам.Но това STP и толкова излишни пари за него не виждам смисъл да се дават.

pigoff
15-11-2012, 21:21
Материала се казва K-Flex и можеш да го купиш от тук (http://www.isoline.bg/contacts.php).
Не е много скъп, а е лек и резултата е повече от перфектен.

nightwatch
15-11-2012, 23:11
Моя е този http://bgphoto.net/photos/33025/o634886177241135000.jpghttp://bgphoto.net/photos/33025/o634886177471760000.jpg

nightwatch
17-11-2012, 20:45
Малко свършена работа днес!Леко икономично ,но това е положението.В касичката толкова имаше :D
http://nightwatch.snimka.bg/tuning/alfa-147-audio.714175.all

toshko69
18-11-2012, 08:50
Колеги,понеже и аз съм решил да правя същата интервенция на моята кола,имам само един въпрос.Какво се случва с тази изолация ако се наложи да се извършват някакви ремонти вътре във вратата.Имам чувството че това няма отлепване след като се залепи.Вярно че може и никога да не се наложи отваряне на вратата,но аз мисля с преспектива и за мен е важно да направя изолация на вратите без да се налага някога във времето да я надърпам заради някой скъсан кабел във вратата примерно.Ако я залепя по ламарината вътре във вратата ще има ли ефект или не.

rossenvn
18-11-2012, 09:02
Колеги,понеже и аз съм решил да правя същата интервенция на моята кола,имам само един въпрос.Какво се случва с тази изолация ако се наложи да се извършват някакви ремонти вътре във вратата.Имам чувството че това няма отлепване след като се залепи.Вярно че може и никога да не се наложи отваряне на вратата,но аз мисля с преспектива и за мен е важно да направя изолация на вратите без да се налага някога във времето да я надърпам заради някой скъсан кабел във вратата примерно.Ако я залепя по ламарината вътре във вратата ще има ли ефект или не.

Отлепва се, да не ти се налага, но се отлепва лесно, просто остава от смолата и трудно се чисти - на мен ми бяха счупили стъкло и се наложи. Правилото в изолацията е, че се слага докато провисне вратата :punk:. Шегувам се, но наистина колкото повече, толкова по-добре. Ще има ефект.

pigoff
18-11-2012, 09:32
Това с количеството е така, но и за по-нататъшни интервенции е доста трудно. Аз подобрих доста стабилно звука в купето на моята предишна кола и резултата беше 250лв и доста добър звук на аудиосистемата.
Ето и снимки (http://pigoff.snimka.bg/automobiles/100k.601824.all)
Материалите, които използвах са:
1. Основа - Битумна лента с оловно покритие - така се отнема "трептенето" на ламарините и изчезва т.нар. постоянно кънтене в купето.
2. Звукоизолиращ слой - Шумоизолация ОДЕ К-флекс, но без алуминиево покритие. Така премахнах, т.нар. бучене на говорителите около 100хц, а колата утихна понеже изчезна честотата от вихрите и кънтенето, останаха само гумите в купето.

nightwatch
18-11-2012, 12:26
Аз такъв филм си вкарах че....Без да искам отвътре бях лепнал битумна лента върху релсата.Не знам как е станало след като много внимателно всичко слагах.И в резултат на това прозореца не слизаше надолу.И това го разбрах след като бях започнал да слагам кората вече.4 часа съм бъркал през дъпката на говорителя и чоплих с пръсти.Е**а ми се майката.Няма махане това нещо.По изчистих го но не идеално,нямаше как просто.В крайна сметка прозореца се движи но се надявам да не залепне водача някой ден по остатъците на релсата.
П.П. В крайна сметка аудиото се подобри.

toshko69
18-11-2012, 20:06
Аз за това ще разглобя всичко от вратите,което ми пречи и ще я лепна за ламарината отвътре,за да не изпадам в приключения.