PDA

View Full Version : Васил Левски (1837–1873)

milev86
19-02-2011, 00:25
"Аз съм се посветил на отечеството си жертва за освобождението му, а не да бъда кой знае какъв.
Ако допуснете да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана.
Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си
Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република!"

Днес се навършват 138 години от гибелта на Апостола - Васил Левски (Васил Иванов Кунчев) ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!!!

http://prikachi.com/images/181/2997181x.jpg

Alfa User
19-02-2011, 11:32
Отдавна казани думи, стоящи със страшна сила и днес ...
Свята и чиста република се прави с такива хора като него - чисти, силни и със свободен дух. Явно не сме достойни все още за този блян.
Дълбок поклон и вечна памет ! :bg:

myato
19-02-2011, 16:27
Чудя се,трябва ли да минат още 500г,за да достигнем това ниво,ако все още има България?

Alexandrov70
19-02-2011, 17:35
Не случайно най-светлата личност в историята на Бъгария.
Поклон пред паметта му.Дано никога на бъде забравен човека с главно Ч.

snaiperisto
19-02-2011, 23:14
Не че имам нещо против Левски - напротив , но защо освен нас , всички други май го смятат за терорист?

fred
19-02-2011, 23:25
Какво разбираш под всички? Ако имаш предвид турците, сигурно го смятат, ама то за терорист е смятан и Христос дефакто и то от собствения си народ-та хора всякакви :)

milev86
20-02-2011, 00:07
Не че имам нещо против Левски - напротив , но защо освен нас , всички други май го смятат за терорист?
Аха а турците какви са?! Значи турците не са терористи, защото са ни клали 500 г. и са навлезли в нашата територия, а Левски е терорист, защото се бори срещу "терористите"?????????????????????????????????????
Смисъл...къде е логиката само не разбрах?!
НАЙ-великата личност в Историята на България!!!

Alfa User
20-02-2011, 10:55
Има ли някакъв начин българите да не очернят най-великите си хора ?!?
Ако Левски е бил терорист, то какви са сегашните ни управници ? Или те са герои, понеже не се борят срещу потисниците, а мачкат собствения си народ ???
Такива твърдения за Левски всеки българин трябва да приема с гняв и справедлива ярост ... а не да подгъзва на всеки, който ни се пише за приятел с единствената цел да получи някаква облага !

Pinky
20-02-2011, 11:05
Не си прав. Трябва да можеш да погледнеш от различни гледни точки. От гледна точка на тази изчезнала отдавна държава, Османската империя, Левски си е класически терорист. Което не пречи по никакъв начин ние да го почитаме и да празнуваме героизма и делото му. За нас той е и трябва да остане най-светлият национален герой.

Mupo
20-02-2011, 11:06
Велик Човек !!! Не искам да ме разбирате криво, но искам да попитам - За какво е осъден на смърт? И защо преди време църквата не искаше да го канонизира? За мен си остава свят човек, но ми е любопитно кой какво знае за историята около смъртта му.

fred
20-02-2011, 11:14
Левски не е бил терорист, особено в термина, който влагаме ние.Никога не е извършвал терористични актове, каквито извършва ВМРО например десетилетия след това.
Но може да кажем, че Ботев е първия "терорист", като открадва кораб и го принуждава да смени курса си, за да слезе на Козлодуйския бряг.
Дали е светец или не е важно за него, както и за нас мисля.Той си има запазено място в народната памет.Светецът е човек, който е подчинил изцяло живота на вярата и на Бог. Все пак Левски не е светец , защото е убивал хора /има случай с един чирак, наистина изолиран случай/, а и целите са му политически-всъщност той е велик политик.

Mupo
20-02-2011, 11:32
http://www.e-psylon.net/dot/index.php?item=article&action=view&article_id=509 Та не е задължително да си се посветил на Бога. Ам точно това исках да разбулим, не опитвам да опетня паметта му, но точно това е забулено в тайна или поне някаква част от него. Утре ще продължа
п.п. виждам че промени мнението си докато пиша моето ... това имах предвид и аз

fred
20-02-2011, 11:55
Да, разбирам те-но все си мисля - дали Левски ще е светия или не би променило нищо.Няман нищо против това и да бъде канонизиран.
То и в цитирания документ се набляга на хора, предимно мъченици на вярата.Настина, Левски до последния си ден е вярващ, посещава, когато е възможно църковни служби, пее и т.н., но не е с поведението и живота на светия, както го разбира църквата.Пък и българите никога не са били кой знае колко религиозни мисля,
Относно съда-общо взето идеята на турския съд е да обезличи политиката в действията му и до го сведе до обикновен престъпник и враг на султана.Добър повод е и обирането на хазната от група, в която участва и от Д.ОБщи, който пък, за да покаже, че не са обикновени бандити се разприказва и издава сума ти народ.

Ramsezsh
20-02-2011, 12:05
Не си прав. Трябва да можеш да погледнеш от различни гледни точки. От гледна точка на тази изчезнала отдавна държава, Османската империя, Левски си е класически терорист. Което не пречи по никакъв начин ние да го почитаме и да празнуваме героизма и делото му. За нас той е и трябва да остане най-светлият национален герой.

Това е самата истина.

Такива твърдения за Левски всеки българин трябва да приема с гняв и справедлива ярост ... а не да подгъзва на всеки, който ни се пише за приятел с единствената цел да получи някаква облага !

:bowdown::bowdown::bowdown:

А с това няма как някой да не се съгласи. Аз съм българин и смятам от позицията на Българин Левски за една от най-великите личности раждали се в България.

renyx
20-02-2011, 21:26
:bg:Кой какво ще да си казва и мисли, за мен Левски е един от най-великите българи.Поклон пред светлата му памет.:bg:

warbah
23-02-2011, 22:19
Позор за нацията ни е че този велик мъж няма гроб,и не са съхранени тленните му останки.Ние не го заслужаваме този велик човек.