Log in

View Full Version : "Четете" ли си касовите бележки в големите вериги за храна?

lordliness
06-03-2011, 19:00
Вече ми се случва няколко пъти да ни мамят касиерките в големите вериги за хранителни стоки.Когато пазаруваме пълним количката до горе с много артикули, продавачките се възползват от това и маркират някои продукти многократно.Не ми се вярва да го правят само с мен,не знам дали да спомена магазините.Първо ми маркираха една риба(доста скъпа) 7 пъти-видяхме го късно чак вкъщи.Отогава си четем касовите бележки в магазина и ги ловим.Последния път ми маркираха 5 бутилки олио 8 пъти.Аз откачих и направих грандиозен скандал с управитeли и всичко както си му е реда -резултат -случвало се често, но неможели да уволнят всички.Схемата-продавачката маркира аз плащам,после идва неин познат взима моето олио минава през касата ,но то вече не се маркира(платено е) и си тръгва с платеното от мен и така много пъти вероятно.

digitalundgrd
06-03-2011, 19:08
Да! В карфур на Цариградско шосе -София най-редовно ми се случва да си купя нещо на една цена (уж намалена, промоция итн)според табелката на щанда, а като си видя бележката в къщи са го таксували на друга (стандартната цена)...Не съм за 2-3-5 лв, но много ме дразнят такива цигании... Не мога (нямам нерви) да седя на касата и да проверявам на "чаршафа" с 1000 артикула кое колко и как са ми го таксували...

lordliness
06-03-2011, 19:13
Да това също го има ,но мен ме товарят с 10-20 лева поне,буквално крадат от мен,самия магазин не е замесен , а недобросъвестни касиерки.

digitalundgrd
06-03-2011, 19:19
Друг случай пак във въпросния МОЛ... Сядаме да хапваме. На масата голямо меню, според което ако си вземеш салата + напитка е да речем 8лв. ОК. Поръчваме въпросното. После идва сметка 12лв ?! От там на мен не ми прави впечатление и плащам, приятелката ми обаче вика чакайте малко нали уж 8лв пише в менюто, ако се вземе в тая комбинация.!:??! От там сервитиьорката се прави на ударена и казва О ! Да нещо станало грешка те са ги маркирали по отделно не като комбинация итн....

Тоест, ако мине номера....От всякъде те правят на луд, и ако не гледаш ше си цакаш и тва е..

fred
06-03-2011, 19:20
В БИЛА веднъж източиха "точките" от картата ми, за около 5 лв беше, но след оплакване ми пратиха ваучер.И аз мисля, да си гледаме бележките, защото това е форма на контрол.

Ichkin
06-03-2011, 19:22
Аз не ...
Но веднъж се случи ... купувах цигари ли нещо на някой и да видя колко пари са ... и видях друг тип измама.
Бях дал някакво кръгло число, не помня ... 60лв. примерно, а касиерката беше написала, че съм и дал 58.40 /примерно/ ... по този начин на таблото изписва, че трябва да ти върне примерно 3.40, като в същност са 5 лв. .... и тя ти връща каквото пише ...

kiko73
06-03-2011, 19:30
Аз така пих биричка от 330 мл по 5 кинта парчето - момата от "Кауфланд" ми беше маркирала всяка бутилка на цената на стекчето :no:

lordliness
06-03-2011, 19:31
Аз не ...
Но веднъж се случи ... купувах цигари ли нещо на някой и да видя колко пари са ... и видях друг тип измама.
Бях дал някакво кръгло число, не помня ... 60лв. примерно, а касиерката беше написала, че съм и дал 58.40 /примерно/ ... по този начин на таблото изписва, че трябва да ти върне примерно 3.40, като в същност са 5 лв. .... и тя ти връща каквото пише ...
За това не се бях замислял-ценна информация!

diapper
06-03-2011, 19:37
И аз си ги чета,точно заради това,че ми маркират неща,които не съм сложил в количката.За пресен пример се сещам следната случка :
Взимам си от щанда за месо например свински котлет,като цената за килограм е да речем 8 лв.
Отивам на касата и ми маркират 1 килограм примерно свинско контра филе,като цената за килограм е да речем 12 лв.Или другия редовен номер е да си маркират по 2,3 пъти даден артикул и т.н.

-Bobby-
06-03-2011, 19:38
Не знам дали мен лично са успявали да ме минат, ама при мен стратегията е такава - винаги сме минимум двама, понякога дори трима. Старая се предварително да подредя всичко на лентата, след което аз оставам до касиерката и усърдно я гледам в ръцете кое маркира и с още по-злостен поглед постоянно гледам на дисплея какво се показва. Дали с това ги респектирам и с мен не се "пробват", не знам, ама досега нямам случай да са ме метнали, нито в Метро, нито в Карфур, нито в 2-3 магазина Билла.
За сметка на това, в малкия квартален денонощен, на 2 пъти, докато купувам 4-5 неща, една и съща касиерка се прави на ударена колко съм й дал и се опитва да ме мине с 10-20 ст., и в двата случая докато си приказвахме с приятелката ми, докато плащахме. Е, не й мина номера, не че съм за 20 ст., ама без значение от магазина - навсякъде дебнат разсеяните и гледат да лъжат. Така че се пазете от това.

lordliness
06-03-2011, 19:54
Ние ходим двамата с жена ми, аз също стоя до касата и ги гледам в ръцете,ама те са като факири,и също си подреждаме нещата с цел по лесно да проверим касовата бележка ,понякога маркират едно и също нещо няколко пъти и после го вадят няколко пъти(има го на всяка втора бележка) и се оправдават с лазера. Не знам как тъпите касиерки имат такъв кураж ,след като дори катаджиите се плашат като ме видят- според жена ми. :)

tanatos
06-03-2011, 20:41
Това са уловките с така наречените "промоции" и не само с тях. На етикета пише едно, а на касата е дтуго. Оправданието винаги е, че грешно е вкарано в системата.Касиерките нямат нищо общо.

Ladjov
06-03-2011, 22:34
Това е от край време . В Метро почти всеки път ми се случва да имам по нещо маркирано в повече . Там ако не пазарувате сами по-добре единия да гледа докато касиерката маркира още артикулите.

SwappeR
07-03-2011, 10:43
Затова си смятам всичко приблизително на ум - още като го вземам поглеждам цената, добавям и закръглям към малко по-голямото число. Обикновено на касата моята сметка излиза с 50-60 ст. над парите коит оми искат. Гледам си бележката само когато се получи голяма разлика.

понякога маркират едно и също нещо няколко пъти и после го вадят няколко пъти

Имат и по-гаден номер - ако видят един продукт 3 пъти вземат една опаковка и чукват на касата предварително 3X. От там могат най-лесно да те излъжат и да ти чукнат 5X без да се усетиш, докато не гледаш.

viperman
07-03-2011, 11:17
Аз не ...

За този тип измаман не бях чувал.Полезно е човек да го знае.
Иначе добре, че е жена ми да гледа касовите бележки. След като започнаха да зачестяват подобни измами и аз съм нащрек.
КОЛЕГИ в магазин ЕВРОПА(Бургас-Краснодар) е практика домати обявени на 2.50 цена на касата ги плащаш 2.80 Това важи за почти всяка стока.

-Bobby-
07-03-2011, 11:26
Имат и по-гаден номер - ако видят един продукт 3 пъти вземат една опаковка и чукват на касата предварително 3X. От там могат най-лесно да те излъжат и да ти чукнат 5X без да се усетиш, докато не гледаш.

Ей затова, ако ги гледаш лошо и усърдно (тъй като се изписва на дисплея колко Х е чукнато), не го правят този номер, или най-често при мен, ми прави впечатление, сканират едно по едно... пак ви казвам, не бъдете разсеяни. Цоцат се отвеяните, тези, които гледат - не се пробват с тях...

Alexanderbb
07-03-2011, 12:01
Да това също го има ,но мен ме товарят с 10-20 лева поне,буквално крадат от мен,самия магазин не е замесен , а недобросъвестни касиерки.

Не си прав. Точно обратното е. Всички големи магазини негласно са инструктирали служителите си да опитват да минимизират по този начин загубите от повредена или отрадната стока или такава с изтекъл срок. Затова и няма наказания за самите касиерки

lordliness
07-03-2011, 12:24
Не си прав. Точно обратното е. Всички големи магазини негласно са инструктирали служителите си да опитват да минимизират по този начин загубите от повредена или отрадната стока или такава с изтекъл срок. Затова и няма наказания за самите касиерки
Защо го правят тогава касиерките ,ако нямат изгода от това-според мен го правят за себе си.Те не плащат евентуалните кражби от магазина нито повредените артикули.Кому е изгодно да те преметнат-на касиерката,едва ли и пука за магазина.

Tedo
07-03-2011, 14:07
Скандали с присъствието на управител няма особено голям смисъл да се вдигат-и те са в играта, по-добре тихо и кротко да се обясни на касиерката, че няма да мине номера
Почти не съм чул за верига магазини в която да не се правят такива измами-дори "реномираните" Пикадили и Елемаг

koleff
07-03-2011, 14:32
Да ви кажа от сърце че Касиерките често нямат наистина вина за случката, освен когато наистина са разсеяни!
В повечето случаи със замразени или охладени продукти,при четенето на баркода ако има леко обледяване или ситни капчици може да се прочете грешно от четеца образа на кода се Преекспонира !
Другият случаи е че четците не са настроени правилно или са настроени за много бърза реакция и при преминаването през зоната на сканиране кято е двузимерна се прочита няколко пъти,за това трябва да се следи монитора на каста от касиерката .
Относно цените и тяхната промяна това също не е вина на касиерките да ви река откровенно ,понеже согтуерната система не е от най високо ниво и трансфера на данни при промяна се забавя наситина !Касиерките цени и етикети не сменят!
За това вината е на отделите за доставка и ценообразуване!
А при съмнение за грешно ресто винаги може да изискате Междинен отчет ,и да се уверите сами за реалната касова наличнист!В малко от случаите това е умишлено.Представете си вие 8 часа да цъкате на едно и също място като Чарли Чаплин дето завиваше гайки по цял ден ,не смятам че ще ви е приятно!

Важното е да си преглеждате бележките и да реагирате навреме, в доста от случаите може да се види и на видеозапис от камерите пред касовата зона какви продукти са маркирани,при евентуално последващо установяване на продукти в повече или по-малко.

Ха малко необмислено ми се видя, че изкарвате касиерките виновни ,някои от тях са заспи това си е вярно ама е Нелепо и Неителигентно да се мисли така едностранчиво !

Бивш зам.директор в голяма верига магазини
надявам се да не се е обидил някой колега ,но и да се е обидил много не ме бърка,просто се опитах да ви дам отговор от другата страна на бариерата

Stefo
07-03-2011, 16:47
Напълно съм съгласен с Koleff,
я се поставете не мястото на тези на касата дето по цял ден маркират стока.
Следете си стоките и това е.

ФЕРАРИСТ
07-03-2011, 17:09
Мен ме халосаха с опаковка от 6 пепсита в кутиика, маркираха ми 8 вместо 6, после още нещо дребно беше, в Кауфланд става това, кой ли ден ще вляза гладен там и до касите ще се наям като свиня нека после да дойдат да търсят доказателства за това......

JAMAL
07-03-2011, 19:35
Те доказателства по-добре да не намират:).
Мине се, не мине се някой ден и по-различен начин се опитат да "припечелят" нещо допълнително. Последно беше на драйФа в макдоналдс. Връщат ми ресто, предимно стотинки и веднага ми направи впечатление, че са по-малко. Демонстративно продължих да ги наблюдавам, показвайки че нещо не е наред. Странно как, касиерката знаеше колко точно по-малко е върнала и с касовата бележка ми даде остатъка.
Друго, на което искам да Ви наблегна вниманието, пак свързано с големите магазини, е стоката която се предлага без опаковка в охладените витрини. Колбаси, меса, сирена...Взех си от Хит някакво мезенце и вкъщи установих, че мога да го ползвам за двойнолепящо. Отрязвайки парче, етикета остава нейде, а на бележката с баркода, автоматично ти излиза срок от 1 седмица примерно, от момента на покупката.

Конкретно по темата. Да, гледам бележките и ги запазвам поне до прибиране, именно заради гореспоментия и подобни случаи.

lordliness
08-03-2011, 00:21
Koleff,на мен въобще не ми е смешно ,когато някой се опитва да ме измами -това е престъпление,не може да ми маркира 5 бутилки и след 8 позиции в касовата бележка да има още 3 не е случайно,а скандала си го правя за морално удовлетворение и ви обещавам, че ако пак се опитат да ме изработят ще ме гледате по БТВ новините :) защото ми омръзна разни нещастници да се мислят за по-по от мен.Днес на бензиностанцията ми връщат 10 лв по малко и аз като колегата стоях известно време с протегната ръка и ресто докато си ги получа,как пък веднъж не ми върнаха нещо повече.Вече сериозно се замислям дали нямам вид на идиот,отивам пак до огледалото да погледна :)

---------- Post added at 00:21 ---------- Previous post was at 00:16 ----------

Мен ме халосаха с опаковка от 6 пепсита в кутиика, маркираха ми 8 вместо 6, после още нещо дребно беше, в Кауфланд става това, кой ли ден ще вляза гладен там и до касите ще се наям като свиня нека после да дойдат да търсят доказателства за това...... Ако ме поканиш ще дойда да вечеряме,там продават и свещи може да си палнем някоя за разкош,трябва да уточним само с жените или без тях.

Ramsezsh
08-03-2011, 00:39
На всеки му се е случвало това. Наистина понякога е въпрос на човешка грешка, но за съжаление в много от случаите си е нарочно. За това човек трябва да си търси правата и да не подминава такива случки.

lordliness
09-11-2012, 23:18
Пак се опитаха да ме излъжат, два пъти- единия път три глави чесън бяха маркирани като килограм, и втория три хляба бяха маркирани като един, а една шунка три пъти, управителя се появи по мое настояване и взе да развива теории, че нямало безгрешни хора, а си беше напълно умишлено.Това сигурно е практика във всички големи вериги

Furious 155
09-11-2012, 23:51
Пак се опитаха да ме излъжат, два пъти- единия път три глави чесън бяха маркирани като килограм, и втория три хляба бяха маркирани като един, а една шунка три пъти, управителя се появи по мое настояване и взе да развива теории, че нямало безгрешни хора, а си беше напълно умишлено.Това сигурно е практика във всички големи вериги
Зависи от веригата... или май от касиерката! Поне на мен много рядко ми се случва нещата да не отговарят!
Единствено един магазин Европа в един близък квартал редовно се мъчат да товарят бележката...

lordliness
10-11-2012, 06:42
Зависи от веригата... или май от касиерката! Поне на мен много рядко ми се случва нещата да не отговарят!
Единствено един магазин Европа в един близък квартал редовно се мъчат да товарят бележката...

Да, от този който е на касата и той се възползва от мен и от веригата. Представи си, ако аз се объркам нещо и си напълня джобовете на какво ще ме подложат, дали касиерката от мен или аз от магазина и в двата случая е кражба, а това е престъпление.Обаче когато касиерката краде от мен е само грешка...

ФЕРАРИСТ
10-11-2012, 11:58
Любопитно ми е да разбера дали например Кауфланд предварително е платила да речем течния шоколад на дистрибутора или им го плащат след това......щото без особенни кахъри мога да вляза и да нанеса щети за едни 50 - 60 лв по опаковките на една сюрия стоки от благодарност за щастливото надлъгване, но ако по тоя начин се набута производителя е кофти, трябва да е набутана скапаната верига......

lordliness
10-11-2012, 12:30
Любопитно ми е да разбера дали например Кауфланд предварително е платила да речем течния шоколад на дистрибутора или им го плащат след това......щото без особенни кахъри мога да вляза и да нанеса щети за едни 50 - 60 лв по опаковките на една сюрия стоки от благодарност за щастливото надлъгване, но ако по тоя начин се набута производителя е кофти, трябва да е набутана скапаната верига......
Реално веригата не е виновна, а касиерите заработват допълнително, а отделен въпрос е че не могат да ги контролират ефективно.

fred
10-11-2012, 12:38
Винаги ги преглеждам.Може да се види някоя грешка и прочее.Отделно я пазя, ако някой продукт примерно е развален или искам да го върна.

ecotronic
10-11-2012, 21:34
От повече от 2 години всяка събота пазарувам на майка ми в една и съща Била. Това прави над 100 пъти.
Купувам предимно стоки от първа необходимост и по-често по 1 брой от даден вид. На стойност около 50 лв.
Досега не са ме излъгали нито със стотинка.

Много е вероятно касиерките да подхождат психологически.
А именно да правят трикове спрямо видимо заможни клиенти, което правят голяма покупка или купуват по-скоро скъпа стока.

lordliness
10-11-2012, 22:01
Много е вероятно касиерките да подхождат психологически.
А именно да правят трикове спрямо видимо заможни клиенти, което правят голяма покупка или купуват по-скоро скъпа стока.

:thumbup: Това обяснение ми харесва щото аз си мислех, че ме взимат за идиот :)
наистина правим по 100- 150 лв. сметка.

old alfist
10-11-2012, 22:48
На мен веднъж в Метро ми направиха автоматично отстъпка с 3% при сметка над 200лв. за разни дребни стоки - дори касиерката се учуди как апарата преизчисли.

thecleaner
10-11-2012, 23:49

Ще ти го обясна най-разбираемо: стоката е застрахована.

bager
10-11-2012, 23:51
Аз винаги си проверявам касовата бележка след касата. Става бързо - гледам само бройките. Трудно биха маркирали продукт, който не съм взел, но лесно се манипулира броят им. Така че - проверка! Често грешките са неволни, но е факт че има и умишлени.

Drag0
11-11-2012, 00:18
На мен ми се е случвало 2 пъти да не ми маркират част от продуктите. Примерно от 10 бири ми маркират 4. Много учудено ме гледаха в тези случаи като им казах че са се объркали.

crazy_dude_
12-11-2012, 21:43

Колега, какви 10, 20 лв.? По твоите думи само с олиото са те излъгали с повече от 120лв, което ми се струва доста нереално и преувеличено. А пък за тази доста скъпа риба маркирана 7 пъти не ми се мисли :) Може и да стават някакви дребни измами, не отричам, но всяка по-голяма верига има така наречения "касов контрол", който следи да не се случват точно тези неща.

lordliness
12-11-2012, 21:55
Колега, какви 10, 20 лв.? По твоите думи само с олиото са те излъгали с повече от 120лв, което ми се струва доста нереално и преувеличено. А пък за тази доста скъпа риба маркирана 7 пъти не ми се мисли :) Може и да стават някакви дребни измами, не отричам, но всяка по-голяма верига има така наречения "касов контрол", който следи да не се случват точно тези неща.
За олиото имам предвид, че вместо 5 ми маркираха 8 бутилки, рибата май беше дребна разфасовка не килограми ако съм взел три още четири не са много да се усетиш. На фона на
150 лв. примерно не ги усещаш. Касата винаги излиза, какъв касов контрол, няма да излязат стоките. Чудя се ако звънна в полицията какво ще стане

mordohy
12-11-2012, 22:28
:thumbup: Това обяснение ми харесва щото аз си мислех, че ме взимат за идиот :)
наистина правим по 100- 150 лв. сметка.

Братле, точно за идиот те вземат! По-горе беше писал, че дори и катаджиите се плашат от тебе.
Жените обаче не се плашат от мускули и ръст.
Напротив!
С кеф се пробват, до къде могат да стигнат.
Колкото по-голям мечок опитомят, толкова по-са щастливи!
А по темата, мен най-много са се опитвали да ме лъжат в Била. Аз за тъова и не стъпвам там.
На апологетите на касиерките трябва да кажа, че чисто статистически, много по-често са "грешали" в мой ущърб, отколкото в техен.
Ха сега де!

lordliness
12-11-2012, 22:38
Братле, точно за идиот те вземат! По-горе беше писал, че дори и катаджиите се плашат от тебе.
Жените обаче не се плашат от мускули и ръст.
Напротив!
С кеф се пробват, до къде могат да стигнат.
Колкото по-голям мечок опитомят, толкова по-са щастливи!
А по темата, мен най-много са се опитвали да ме лъжат в Била. Аз за тъова и не стъпвам там.
На апологетите на касиерките трябва да кажа, че чисто статистически, много по-често са "грешали" в мой ущърб, отколкото в техен.
Ха сега де!

Обичам да гледам катаджии от горе надолу . :) и управители на магазини

ecotronic
12-11-2012, 23:23
Обичам да гледам катаджии от горе надолу . :-) и управители на магазини

Катаджиите аз не обичам да ги гледам отгоре, защото обикновено в такава ситуация ми пишат акт.:-)

lordliness
12-11-2012, 23:46
Катаджиите аз не обичам да ги гледам отгоре, защото обикновено в такава ситуация ми пишат акт.:-)

Е зависи как ги гледаш, аз като ги гледам, те гледат да ме разкарат по бързо :) , а и кучето ако е с мен работата е сериозна, то направо се дави от ярост, че някой наднича в колата

mordohy
13-11-2012, 01:23
Е зависи как ги гледаш, аз като ги гледам, те гледат да ме разкарат по бързо :) , а и кучето ако е с мен работата е сериозна, то направо се дави от ярост, че някой наднича в колата
И друг път си споменавал за него. Я му дай една снимка!

lordliness
13-11-2012, 07:17
И друг път си споменавал за него. Я му дай една снимка!
Ето четири:
103863
103866
103864
103865

ФЕРАРИСТ
13-11-2012, 07:56
Ето четири:

Глей ква невинна животинка, що ги е толкоз шубе тия....:evilsmiley::evilsmiley::evilsmiley:

lordliness
13-11-2012, 09:04
Глей ква невинна животинка, що ги е толкоз шубе тия....:evilsmiley::evilsmiley::evilsmiley:

:) и аз това се чудя, нас много ни обича

Stoyan Georgiev
13-11-2012, 09:39
симпатяга е :) да ти е жив и здрав

понякога си преглеждам бележките, но основно следя какво и как ми маркират в процеса на маркиране... имах едно гадже, което работеше на фри шоп, та тя ми разясни голяма част от врътките, които правят касиерките, ако ги гледаш в ръцете трудно могат да те метнат :)

lordliness
13-11-2012, 10:39
симпатяга е :) да ти е жив и здрав

понякога си преглеждам бележките, но основно следя какво и как ми маркират в процеса на маркиране... имах едно гадже, което работеше на фри шоп, та тя ми разясни голяма част от врътките, които правят касиерките, ако ги гледаш в ръцете трудно могат да те метнат :)
Благодаря, женска е. Пазарувам с жена ми, тя ги гледа в ръцете, а аз пускам в количката и пак се опитват, за което после съжаляват.