Log in

View Full Version : Ами сега какво да правя? :(

Professor
07-03-2011, 15:28
Здравейте, колеги!
Днес ходих в КАТ да си прехвърля колицата на мое име. Още при покупката собственикът не ни даде малък талон, защото бил задържан (понеже го хванали в нетрезво състояние и без гражданска).
Талонът щели да ми го върнат, като отида в КАТ, а гражданска ще си направя. До тук добре.
Отивам в КАТ, плащам си гражданската, подавам документите, уж всичко си вървеше добре и хоп - изненада. Колата била под запор. Ами сега?
Обадих се на предния ссобственик и му обяснявам как стоят нещата. Той на момента ми каза, че тъкмо сега били там и утре вече ще мога да си я прехвърля.
Да бе, да. Стори ми се голям късмет, понеже я купихме преди близо 2 седмици, а той точно днес е отишъл да оправи нещата при съдия изпълнителя.
Не ми се стори много убедителен и потърсих ЧСИ. Оказа се, че колата е запорирана заради неплатени дългове към извстна кредитна компания и плащане днес не е извършено (или поне не е отчетено).
Та въпросът ми е, какво да правя от тук нататък? Дайте съвет, ако можете. :please:
Колата се води на мое име, ама все едно кола нямам.

koleff
07-03-2011, 15:44
Здравейте, колеги!
Днес ходих в КАТ да си прехвърля колицата на мое име. Още при покупката собственикът не ни даде малък талон, защото бил задържан (понеже го хванали в нетрезво състояние и без гражданска).
Талонът щели да ми го върнат, като отида в КАТ, а гражданска ще си направя. До тук добре.
Отивам в КАТ, плащам си гражданската, подавам документите, уж всичко си вървеше добре и хоп - изненада. Колата била под запор. Ами сега?
Обадих се на предния ссобственик и му обяснявам как стоят нещата. Той на момента ми каза, че тъкмо сега били там и утре вече ще мога да си я прехвърля.
Да бе, да. Стори ми се голям късмет, понеже я купихме преди близо 2 седмици, а той точно днес е отишъл да оправи нещата при съдия изпълнителя.
Не ми се стори много убедителен и потърсих ЧСИ. Оказа се, че колата е запорирана заради неплатени дългове към извстна кредитна компания и плащане днес не е извършено (или поне не е отчетено).
Та въпросът ми е, какво да правя от тук нататък? Дайте съвет, ако можете. :please:

Отоваш при адвокат заниващ се с търговско право,незнам дали става при съдия изпълнителя,сделката се обявява за нищожна и евентулано завеждаш регресе/обратен/граджански иск ако со платил цената!

dilian alfa gtv
07-03-2011, 15:45
Ами напрактика нямаш кола докато той не си плати дълговете защото неможеш да е прехвърлиш иначе можеш да я караш.Тези случаи зачестиха напоследък затова първо проверявайте колите дали не са под запор.

koleff
07-03-2011, 15:51
Ами напрактика нямаш кола докато той не си плати дълговете защото неможеш да е прехвърлиш иначе можеш да я караш.Тези случаи зачестиха напоследък затова първо проверявайте колите дали не са под запор.

Аз все още мисля ,че ти нямаш кола понеже неможеш да я придобиеш понеже е под запор!Забрана за прехвурляне на трети лица.
За това сделката се разваля,става нищожна на юрид.език,върви да се консултираш с адвокат!

badmadafaka
07-03-2011, 15:53
Тази информация би трябвало да може да се получи от КАТ. Само, че когато сте направили договора, нотариуса как точно го е заверил без да са представени всички документи на колата (малкия талон)..? :surrender:

rusiq86
07-03-2011, 16:00
Отивай при адвокат, този нотариус най-много да е бил познат някой!
Ужас и успех!

Professor
07-03-2011, 16:35
Реално нито имам кола, нито мога да си я карам, поради липсата на малкия талон.
Имам нещо, на което да плащам данъци.
Не разбирам защо нотариусът не прави проверка. Само попита: Данъците платени ли са? И те отговориха: Да. (всъщност не бяха, но това нас не ни притесняваше, понеже се водят на ЕГН, а не на колата).
Та..нали продавачът подава декларация, че няма задължения?! В такъв случай той носи наказателна отговорност и подлежи на наказание.
Само че в България всички си затварят очите. :-x
Когато говорих с въпросната ЧСИ днес, я попитах дали в този случай договорът за покупко-продажба е невалиден. Тя ми отговори: Валиден е, просто не можете да си я прехвърлите в КАТ. Иначе си е на Ваше име.
Пха! Пълен смях!

BatVas
07-03-2011, 16:43
Що да не можеш да я караш? Аз като си загубих малкия талон си карах с големия докато извадя дубликат (нали е затова), а това че има запор не значи, че не можеш да я караш. Кажи му на оня тарикат докато си оправи нещата да ти даде ено пълномощно , така ще си я караш и няма да плащаш данъци.

П.П. Даже може да си перкаш на камерите , ако искаш да го накажеш :)..казваш му да си оправи нещата до седмица , че иначе ще минеш 10 пъти с 200 покрай всички известни ти камери :)

koolio
07-03-2011, 16:47
Ако можеш, сканирай и ми прати договора за покупко-продажба.

thecleaner
07-03-2011, 16:47
Що да не можеш да я караш? Аз като си загубих малкия талон си карах с големия докато извадя дубликат (нали е затова), а това че има запор не значи, че не можеш да я караш. Кажи му на оня тарикат докато си оправи нещата да ти даде ено пълномощно , така ще си я караш и няма да плащаш данъци.

П.П. Даже може да си перкаш на камерите , ако искаш да го накажеш :)..казваш му да си оправи нещата до седмица , че иначе ще минеш 10 пъти с 200 покрай всички известни ти камери :)

Изпревари ме Васе, абсолютно споделям мнението ти, това е най-правилния съвет.

badmadafaka
07-03-2011, 16:51
:shoot::machinegunner:

dilian alfa gtv
07-03-2011, 16:55

Без малък талон не може да се управлява автомобила по закон нито да мине ГТП дубликат може да извади само собственика на автомобила,също при щета без малкия талон не можеш да получиш никакви обещетения.

vaklinator
07-03-2011, 17:10

:picnic: ?БРАВО

Professor
07-03-2011, 17:11

След подписан договор нали вече се води на мое име?
Или от КАТ гледат талоните на чие име са?

bouncer
07-03-2011, 17:14

Всъщност това, че колата е под запор означава, че е обезпечение среяу дълг на собственика й и докато този дълг не се заличи той не може да се разпорежда с нея. Според мен тази сделка е навалидна и незаконна. Много бързо се консултирай с адвокат и задвижи въпроса, за да не се окажеш накрая без кола и пари.

syfer
07-03-2011, 17:16
Колега този договор, който имаш е нищожен тъй като при подписването колата е била под запор и собственикът й е нямал право да я прехвърля.Вариантите: Плащаш часстта по изпълнителното дело за да ти вдигнат запора и после се присъединяваш по самото изпълнително дело заедно с кредитната институция , че имате да вземате от този длъжник.

Вариант две водиш преговори с тоя да плати или преговаря с кредитната институция да вдигнат запора от колата, като им преведете някаква компромисна сума-ТИ или ТОЙ.

Вариант три водиш дело за искане за признаване договора за нищожен.

При всички варианти ти трябва адвокат.Кофти разход но факт.Другото кофти нещо е че преди да идеш на нотариус за сделка с мпс , в КАТ не ти дават справка дали върху дадено мпс има или не запор.много тъпо нали.На мен ми се наложи да издиря познат, който направи справка в системата дали върху МПС-то има запор.В това число ходих в КАТ лично с номера на колата и само ги помолих да ми кажат има или няма запор но отговорът пак беше , че не могат да ми кажат.Страната на ,,омагъосаният кръг"

П.с. ако ти трябва добър и съвестен адвокат пиши ми на лични ще ти препоръчам колега който няма да ти вземе скъпо и ще ти свърши работа.Този колега е работил за медиаторска фирма така, че е добър и в извънсъдебните преговори , които могат да ти бъдат полезни при разоговор с ЧСИ.

Поздрави.

morfius
07-03-2011, 17:18
Вас сеир ли ви се гледа бре?
Ще мине пред камерите няколко пъти, оня образ ще иде с копието от договора в КАТ и купувача ще се снима с шофьорската си книжка и една солидна сума за спомен.
А после може да се окаже и без кола...
Браво за съветите просто... единствено колегата - koleff е казал нещо смислено.
Тая сделка трябва да бъде обявена за нищожна, сумата ако е платена за дължима.
Ако стария собственик си уреди там задълженията нищо не пречи да се направи нова сделка... но в момента могат спокойно да конфискуват колата и колегата купувач да се окаже измамен.

Бягай при адвокат... и се подготви психически за вариант при който ще се простиш с 15-30% от платената сума, било за съд, било за фирма за събиране на задължения.

Professor
07-03-2011, 17:28
"Ооо, майко моя, родино мила.."
Тази вечер ще имам отговор от шефа на КАТ какво да правя, може би има доста случаи като моя. Освен това продавачът след като ми каза, че утре мога да я регистрирам на мое име, ще изчакам, за да видя какво става. След това май ще има ходене по мъките. А така да си харесвам количката. :cry:
Човекът има задължения за 1000+ лв, няма начин да му ги погася аз.

thecleaner
07-03-2011, 17:38
Вас сеир ли ви се гледа бре?
Ще мине пред камерите няколко пъти, оня образ ще иде с копието от договора в КАТ и купувача ще се снима с шофьорската си книжка и една солидна сума за спомен.
А после може да се окаже и без кола...
Браво за съветите просто... единствено колегата - koleff е казал нещо смислено.
Тая сделка трябва да бъде обявена за нищожна, сумата ако е платена за дължима.
Ако стария собственик си уреди там задълженията нищо не пречи да се направи нова сделка... но в момента могат спокойно да конфискуват колата и колегата купувач да се окаже измамен.

Бягай при адвокат... и се подготви психически за вариант при който ще се простиш с 15-30% от платената сума, било за съд, било за фирма за събиране на задължения.

Ти да си чул че се попълва там една декларация при нотариуса за задължения и т.н. при покупко продажба ;) Тук е игра на нерви и бг простотия. Ако има пълномощно от собственика няма сила която да му вземе колата ;) Де ги тия фирми за задължения че имам да си зимам едни 10к от един длъжник ;) Ако тръгне да разваля сделката пича рискува да остане без кола и да се нареди на опашката да си чака парите. Образно казано колата от редовна в момента става нередовна ;)

Professor
07-03-2011, 17:45
Ами тя така или иначе си е нередовна. Оазва се, че не е в движение.
И пак да кажа, че съм женско, а не мъжко. ;)

morfius
07-03-2011, 18:03
@чистача
Имаше тука една тема бяха дали пример за едни заплати, провери там за твоите 10к.
Декларации може да има всякакви, собственост под запор не може да се продава.

@авторката - колега е обръщение, колежке не звучи добре просто :)
Според мен поне, консултацията с адвокат е задължителна.

StanG
07-03-2011, 18:25
А в договора реалната цена ли писахте или по-ниска - там, за пред "ония"?Ако е така лошо.Щото ако се стигне до разваляне, договора май ти е касовата бележка - къде другаде пише колко си му платила на оня?

alfageorgi
07-03-2011, 19:19
Здравейте, колеги!

Безплатен съвет: вместо да ходиш по разни умни адвокати , които ще ти вземат маса пари за глупости отиди при продавача и кротко му обясни , че ако в тридневен срок не си оправи нещата и не свалят запора или възбраната върху колата отиваш в местната районна прокуратура където е извършена сделката ви и подаваш жалба срещу него за извършено престъпление по чл.277 ал.ІІ от НК , като в резултат в последствие като нищо ще му лепнат обвинение и за измама по чл.209 от НК .Гарантирам ти , че ефекта ще е светкавичен и поразително позитивен за теб.Айде после ще черпиш.

Mind_Control
07-03-2011, 19:42
Безплатен съвет: вместо да ходиш по разни умни адвокати , които ще ти вземат маса пари за глупости отиди при продавача и кротко му обясни , че ако в тридневен срок не си оправи нещата и не свалят запора или възбраната върху колата отиваш в местната районна прокуратура където е извършена сделката ви и подаваш жалба срещу него за извършено престъпление по чл.277 ал.ІІ от НК , като в резултат в последствие като нищо ще му лепнат обвинение и за измама по чл.209 от НК .Гарантирам ти , че ефекта ще е светкавичен и поразително позитивен за теб.Айде после ще черпиш.

Чл. 277. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2005 г.) Който съзнателно премахне или повреди печат, поставен на законно основание от орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител върху движима или недвижима вещ за знак, че достъпът или разпореждането с нея са ограничени, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Същото наказание се налага и на онзи, който се разпорежда с вещ, поставена под запор и оставена му за пазене.

Да знаеш, много ще го изплашат тия 100 лв. глоба :D

alfageorgi
07-03-2011, 19:52
Чл. 277. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2005 г.) Който съзнателно премахне или повреди печат, поставен на законно основание от орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител върху движима или недвижима вещ за знак, че достъпът или разпореждането с нея са ограничени, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Същото наказание се налага и на онзи, който се разпорежда с вещ, поставена под запор и оставена му за пазене.

Да знаеш, много ще го изплашат тия 100 лв. глоба :D

Виж бе пич не е важно какво е наказанието , а да го получиш навреме.И откъде си сигурен какво му е на тоя убавец -продавача съдебното минало , дали не е в изпитател срок да речем и дали няма да му лепнат 2 г.плюс и т.н. а!!!
Пък като ти е малко това наказание виж това за измамата като си толкова разбиращ.Айде като не си наясно не ръси мозък , че много си далече от истината за юризъма , ако ме разбираш , ама едва ли!!
Плюс това съвета е безплатен за да може момичето да накара държавата да работи за нея , а не да бройка хонорари на разни умници.

badmadafaka
07-03-2011, 20:16
Без да давам съвет, просто си казвам мнението - аз не бих се занимавал с този индивид по "човешки" начин... Съдейки по написаното от теб, той явно е (за да не кажа друга дума) недобросъвестен във всяко едно отношение: първо ти продава кола, с която няма право да се разпорежда; второ, съзнателно декларира неверни данни пред нотариуса при положение, че носи наказателна отговорност за това; трето, както казваш се оказва, че колата дори не е в движение (каквото и да означава това, предполагам ще обясниш, защото това може също да се окаже сериозна драма), което доколкото съдя от описанието ти чак сега го разбираш; и на последно място - в момента в който му звъниш, той ти казва, че ама точно сега се оправя с това и утре ще си регистрираш колата... :-x

Professor
07-03-2011, 20:49
Без да давам съвет, просто си казвам мнението - аз не бих се занимавал с този индивид по "човешки" начин... Съдейки по написаното от теб, той явно е (за да не кажа друга дума) недобросъвестен във всяко едно отношение: първо ти продава кола, с която няма право да се разпорежда; второ, съзнателно декларира неверни данни пред нотариуса при положение, че носи наказателна отговорност за това; трето, както казваш се оказва, че колата дори не е в движение (каквото и да означава това, предполагам ще обясниш, защото това може също да се окаже сериозна драма), което доколкото съдя от описанието ти чак сега го разбираш; и на последно място - в момента в който му звъниш, той ти казва, че ама точно сега се оправя с това и утре ще си регистрираш колата... :-x

Продавачът по принцип искаше да я продава на части, защото мислил, че ще има "проблеми с документите". Каза, че не е спряна от двиение с молба. До този разговор стигнахме, защото колата стояла пред тях толкова време, че чак гумите бяха спаднали. Оказа се, че са го спрели заради шофиране в нетрезво състояние. После пък говорил с брат ми и на него му казал, че го хванали без гражданска. Взели му талона (уж и книжката, ама той кара друга кола) и има глоба 500 лв.Така с продажбата чрез незнайно каква вратичка в закона, той се измъква от акта.
Днес в КАТ ми казаха: елате утре, за да я пуснем в движение, защото гражданската влиза в сила от 00ч на 08.03.2011г. Казах ѝ, че колата не е спирана от движение, но.. тя каза, че е. Дали заради запора, дали заради акта, дали заради взетия талон.

За сега изчаквам до утре, когато ще разбера дали е платено (в което се съмнявам, понеже той нямаше пари да си плати и данъка за предната година) и след това щ действам по ред. Първо с добро към продавача и после ще мислим варианти.

Derry
08-03-2011, 00:03
Аз бих препоръчал да идеш и да го хванеш за врата ама... Утрото е по-мъдро от вечерта.

lordliness
08-03-2011, 08:20
Съгласен съм с badmadafaka (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=14133) попаднала си на измамници на които не им пука от нищо,вероятно ще загубиш парите си ,време и много нерви.Не съм сигурен ,но когато си купиш нещо под запор дълга не става ли вече твой??Интересно ми е и как се проверява дали нещо е под запор кола или жилище -трябва да има легален начин?Най-безболезнения и бърз начин е да платиш дълга сама,после ще остане само болката ,че са те прецакали.Или ако видиш ,че нищо не става ти да продадеш колата на части (което не знам дали е законно ,дали няма да ти навлече нови неприятности).Гледай от добрата страна -натрупала си опит-вече никой нама да може да те прецака-ще бъдеш много вниматална.Много съжалявам за това което ти се е случило.Имам приятел довечера ще му звънна да го питам какво се прави в такива случаи.

Ранобудниче
08-03-2011, 12:59
Девойко, добавих те в скайп да поговорим по въпроса.
Когато си свободна, намигни.

NEDKO
08-03-2011, 13:01
Като чета и ми се къса и на мен сърцето.Преди 6г. и мен ме издокараха така,Първата година ми беше много криво всякакви връзки използвах ама не ставаше отзапорирането.За сажълени от КАТ ти съобщават новината чак като трябва да си получиш талона на твое име.В същото време продавача замина за Англия за няколко години и изгубихме всякаква връзка с него.Свикнах да сия карам така и хич неми пукаше и случайно миналата година открих познат в Държавни вземания,човека каза че имало задължения от 100лв.и без да се платят не могат да изпратят служебно писмо до КАТ и да махнат запора.Прежалих 100 кинта и си я преригистрирах,после с новия талон в данъчното и там около 700лв.за 5г.неплатени данаци и лихви ми налузиха.Успокоително поне е че не плащаш стари данаци,а само от датата на покупкопродажба на сам.Та ако можеш да развалиш зделката и да си вземеш парите най-добре.

Professor
08-03-2011, 17:47
Ама аз не си искам парите. Искам колата.
Продавачът днес ми се обади, за да ме пита дали може да не я регистрирам в КАТ. Имало 30 дневен период, в който да падне запора. В момента, в който му казах, че съм говорила с частната съдия изпълнителка, той ми затвори телефона и до момента още е изключен. :(
Кофти, че задълженията са му в размер на 1500 лв и не мога да си позволя да му ги поема.

koolio
08-03-2011, 18:11
Девойко, добавих те в скайп да поговорим по въпроса.
Когато си свободна, намигни.

Абе ние се свързахме по скайпа, ама моят съвет е почти същия като на съгражданина АлфаГеорги.

NEDKO
08-03-2011, 18:59
Запора пада само след като се плати дължимото,няма такива филми до 30дни,моята 5г. беше подзапор.А след като се плати служебното писмо стига го КАТ за 1 седмица,най-много до две. 1500лв. в никакъв слу4ай не ги плащай ти.Другите колеги ти дават добри решения,така че пробвай.

Professor
08-03-2011, 22:12
След като продавачът си изключи телефона и реши да се крие, ще се наложи по друг начин да се дйства. А като се сетя, че мислих да му влизам в положението. :shutup:
Аман от тарикати. До кога ще ни е толкова скапана държавата?!
"Толкова ли е трудно да живеем нормално?"

rusiq86
11-03-2011, 09:03
Нотариуса е за бой, че е сключил сделакта без малкият талон...а ти не е трябвало а се съгласяваш. Не си очаквала такова нещо, но уви! Успех, ще следя темата с любопитство!

Professor
13-03-2011, 20:07
Взех малкия талон от КАТ! :drunk: Срещу новата гражданска и малко връзки, ми го дадоха. Днес отново звънях на продавача.. уви.. телефонът му е все още изключен.
Ще мога да си я карам, но да видим до кога. Хубавото е, че няма да ме глобят, когато отида да си прехвърля талоните на мое име (ако това стане) защото съм спазила срока. :static: