PDA

View Full Version : Всичко за навигацията на 166 - софтуер, карти...

MaschineS
21-03-2011, 18:55
Който ще тества да започне от софта. Карти ще пусна тази вечер или утре, като дойде човека с колата.

Увод : G3 се прави с два процесора. Единият е на SMT, другият е нейзвестен, но е аналог. И двата са 16 битови. В зависимост от процесора ICS-а реагира различно на този ъпдейт. В единия случай може да изглежда умрял по време на ъпдейта, но това е далеч от реалноста.

Навигацията била тя G2 или G3 всъщност е модула в багажника ви, този в който поставяте и диска с картите или софта.
Всеки може да си направи ъпгрейт на навигацията като просто подмени този модул с такъв от някой блъснат екземпляр от моргата.

Можете да проверите каква е вашата навигация чрез следната процедура :

1.Вкарайте вашия ICS в clima режим .
2.Натиснете и задръжте десния въртящ се бутон за около 3 секунди.
3.Ще се появи код на екрана.

Ако кодът е от вида ARIExxxx, вие сте с G2.
Ако кодът е от вида ARNAxxx, вие сте с G3.

Въпреки че коли правени около 2000 година не са с G3, най-сигурно е да проверите с тази процедура, защото се случва много от внесените екземпляри да са с подменени/ъпгрейднати навигационни модули.

Процедура по смяна / ъпдейт на софтуера

1. Свалете този файл (http://dox.bg/files/dw?a=d590d7fef1) . Това е модифицирана версия на 5.47. Има промени в кернела. Този firmware работи с всички G3 платформи и не води до бетствия при правилно извършена процедура. Промяната води до проверка на повече от една файлова структура при претърсването на диска в четеца на навигацията, както и до разчитането на още един формат карти.
Не едитвайте файла с никакъв софтуер преди запис, защото ICS има проблем с датите във файловата структура на ъпдейт диска, т.е. ако в индексиращия файл на ъпдейта и самата структура на диска има файлове записани по-късно от определена дата, дава грешка в структурата като съобщение и всичко пропада.

2. Запишете с CloneCD образа, който свалихте по-горе като преди това го разархивирате. Предпочитам го заради избора на по-ниска скорост. Заредете CCD файла. Записът трябва да е на 2/2.4 скорост задължително. Четеца обича дискове Verbatim Printable. Ако не ви се намира пробвайте на какъвто и да е Verbatim като начало.

Дискове Verbatim Printable има в Jar Computers и могат да се поръчат и в офисите им в страната. Гарантирано се четат и ъпдейтите и картите от тях при правилен запис.

3. Сложете диска в четеца в багажника, който е за навигацията. Не го бъркайте с чейнджъра, две различни неща са. Пуснете навигацията.

4. В единия случай ще изкара надпис processing, в другия случай нищо. Независимо от нищото чакайте 10-15 минутки в зависимост от процесора, използван при вашия G3.

5. Когато ъпдейта приключи ICS ще се рестартира сам. Преди това не се опитвайте по какъвто и да е начин да го прекъсвате. В противен случай отивате на програматор или в моргата за нов.

6. Оверете се, че версията ви вече е 5.47 иначе после ще спамим защо не бачкали картите, които ще работят само с този софт.

Пишете след ъпдейта тук. Това е с тестова цел и за да разрешим проблемите ако възникнат такива.
Ако се случи някой филм с кофти край мога в краен случай да съживя с интерфейс навигацията, но по план проблеми нямаме с качването при наличие на елементарно търпение.

Ще едитна този пост и ще добавям и постепенно още, като карти ще има до ден-два, а ъпдейте сам по себе си е полезен и не включва само отстраняване на бъгове.

souze
21-03-2011, 20:13
Здравей колега, готов съм да пробвам още утре като купя СD, но би ли пояснил как да разбера G2 или G3 съм.

EDIT : Гледах на ИЦС, пише дата ноември 2000г. версия 5,41, ако има някакво значение.

MaschineS
21-03-2011, 20:46
Година на твоя кораб ?

thecleaner
21-03-2011, 21:01
Здравей колега, готов съм да пробвам още утре като купя СD, но би ли пояснил как да разбера G2 или G3 съм.

Година на твоя кораб ?

2000г. м05 136коня

MaschineS
21-03-2011, 21:37
Съжалявам, но май си с G2. Ако е така можеш да си смениш четеца в багажника с G3 от някоя морга. Наще апаши не са много наясно и може почти да го откраднеш. На G2 трудно ще му схвана алгоритъма за да направя карти, докато за G3 става по-лесно, пък и G2 е 8 битов и не може да се чакат чудеса. Ако не знаете Navteq имат офис в България и преди половин година изкараха най-добрата пътна карта за нас. Поръчаха им я Nokia за да я пуснат през Ovi Maps, т.е. картата на Ovi Maps е Navteq, а всичко останало е въпрос на алгоритъм и конверт.
Можеш да провериш все пак, но трябва да си след 2000-та година за G3. Става така :

Put ICS in CLIMA mode and then press the right rotary switch for 3 seconds or so. Then you get a code in your screen; if you see something like ARIExxxx, then it's a G2, but if you see something like ARNAxxx, then it's a G3.

G2 е с моделен номер ARIExxxx
G3 е с моделен номер ARNAxxx
Търсете най-добре по моргите само това в багажника, което го наричам аз четец. Всъщност това ви е навигацията. Търсете G3, т.е. пройзводство след 2000 г., размазана и трърдете, че ви трябва да си запушите дупката за по-добра естетика в багажника.Успех :static:

митко
22-03-2011, 09:12
E,направо ги напишете,ако имате точна иформация- от(до)коя дата каква е.

Linkestis
22-03-2011, 09:22
E,направо ги напишете,ако имате точна иформация- от(до)коя дата каква е.

..... Търсете G3, т.е. пройзводство след 2000 г....
:balloon:

lacho.lazarov
22-03-2011, 09:50
А на мен като ICS е 5.57 какво да правя?

Linkestis
22-03-2011, 09:57
А на мен като ICS е 5.57 какво да правя?

Ще чакаш колегата да качи карти,и ще пробваш :)

lacho.lazarov
22-03-2011, 10:42
Ето на какво попаднах аз. Дано да е полезно. Още не съм го пробвал.
http://gpsunderground.com/forum/opel/7740-opel-siemens-2010-2011-ncdx-systems.html#post57462

Това е новата Opel Siemens актуализация 2010-2011

Комплектът съдържа 8 карта CD-та и 1 CD със софтуер за актуализиране на системата

CD 1 Алпите
CD 2 Бенелюкс
CD 3 Франция
CD 4 Германия
CD 5 Iberia
CD 6 Италия
CD 7 скандинавските
CD 8 UK & Ирландия

CD 9 Software Update & MRE

Моля, обърнете внимание, че покритието няма да бъде допълнително удължен. Регионите, които не са изброени, не са и няма да бъде на разположение

С актуализацията CD можете да актуализирате всички NCDC и NCDR системи монтирани в завода на Opel / Vauxhall автомобили from 2000-2004

Това CD може да се използва и за G3 навигационни системи в Alfa Romeo 166, Lancia Lybra, Lancia Thesis и Porsche с PCM 1 (16 бита)

След актуализиране на системата не можете да използвате по-старите CD-та вече и се опитват да направят това може да доведе до повреда на оборудване
За разлика от преди, когато може да се промени настройката за език на CD карта, вие ще се нуждаете от ЮЗ CD да го направят.

ВНИМАНИЕ!

Този продукт няма да работи в навигационната система до актуализирането на системата с приложения компактдиск софтуер.
Уверете се, обновяване на софтуера е напълно завършен, преди да пристъпите към вмъкнете на картата

CD-та, съдържащи се в този пакет. Неспазването на тези инструкции може да доведе до тежко увреждане на навигация звено, което ще изисква услугите на оторизиран дилър на Opel.
След като актуализация на софтуера е била изпълнена, моля не използвайте предишния (по-стари) версии на Opel NCDR / NCDC.

Обхват:
Австрия, Белгия, Чешката Repl. Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Испания, Португалия, Schweden, Словакия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия

MaschineS
22-03-2011, 10:56
Този вариант не чете NCDx структурата на Porsche, която използвам аз и за съжаление няма даже главните ни пътища. Принципно Opel, Alfa Romeo, Lybra използват същата система като Porsche. Невероятно, но факт. А хората с Porsche пък имат пари и свободно време и са разбили алгоритъма на Navteq и са описали подробно файловата структура и тази на диска в едни други форуми. За Porsche имаме идеалната карта за България от 2011 - та, същата тази, с която работи и Ovi Maps. В нея има даже имената на улиците в селата с по 100-тина души население. Процедурата от там нататък е елементарна, но 5.47 е версията, която може да сработи, а downgrade е възможен. Нека хората с 5.57 пробват все пак после като пусна картичките и ако не става, тогава да downgrade-ват, защото мисля че може и да захапва NCDx-а на Porsche, но не съм сигурен. Нямам емулатор с 5.57 за да кажа със сигурност :paddle:

qpwo
22-03-2011, 20:19
От всички тези постове - да чакаме ли карта за G2 или да ровим за нави след 2000.?

munio
22-03-2011, 21:07
От всички тези постове - да чакаме ли карта за G2 или да ровим за нави след 2000.?

и аз чакам нещо конкретно да излезе,да съм наясно дали да плащам навигацията или не

leshoiad
23-03-2011, 23:12
Аз нямам късмет, моята е ARIEXXXXX да го е'а!!! пффффффф

---------- Post added at 21:12 ---------- Previous post was at 21:09 ----------

Въпреки това да попитам...........след като разархивираме, така изтегления архивиран имидж на едно с него в папката се появяват още два свободни файла с разширение .ccd и .sub Те трябва да ли да се записват на диска?

kocta
24-03-2011, 23:10
Те са към имидж файла. Цъкни като опция запиши имидж файл и то ще ти намери само еидния. Когато го избереш ще ти добави другите 2 автоматично. Общо взето пробвай с деймонт туулс да го моунтнеш и ще разбереш фатката ;)

danchev63
26-03-2011, 11:01
Колега Maschines аз съм със версия 5.51(поне така изписва на монитора), мисля, че наистина е хубаво да пуснеш картите за проба и ако нестава тогава да опитам със 5.47
Затова чакам качен файл с карта за теглене и запис и ще кажа какво става.
п.п. Свалил съм навигацията в момента и затова незнам със сигурност дали е G3. Но на залепения стикер има набита дата и тя е от 2004г. затова смятам че няма да има проблеми.

ACEHOB
27-03-2011, 13:02
Колега Maschines една седмица мина... :ghost2:

danchev63
29-03-2011, 08:31
Колега Maschines една седмица мина... :ghost2:
Явно колегата Maschines стигна до задънена улица. Уж карти ала бала. А то няма нищо. Поне една карта да качи та да правим проби.

lacho.lazarov
04-04-2011, 15:42
Колегата не даде карта за BG, но пък аз през това време тествах няколко карти (при мен тръгнаха) от линка дето бях дал преди http://gpsunderground.com/forum/opel/7740-opel-siemens-2010-2011-ncdx-systems.html#post57462 . Там няма карта за BG, но ако някой пътува в Европа ще за му полезни.

zmax
26-07-2011, 19:20
Здравейте,

Някой свалял ли е файлът, който автора на темата е дал, че вече го няма качен а искам да пробвам някой неща с тези карти? Ако все още не сте го изтрили може ли да го качите за да го сваля и да пробвам.
След това ще казвам дали имам резултати.

Благодаря предварително

mariobg
31-07-2011, 18:01
Здравейте,

Някой свалял ли е файлът, който автора на темата е дал, че вече го няма качен а искам да пробвам някой неща с тези карти? Ако все още не сте го изтрили може ли да го качите за да го сваля и да пробвам.
След това ще казвам дали имам резултати.

Благодаря предварително

http://gpsunderground.com/forum/opel/7740-opel-siemens-2010-2011-ncdx-systems.html#post57299

Диск 9 те интересува теб.

ecotronic
10-09-2011, 21:15
При мен ICS - ът е Siemens (предполагам че е така заради появяващите се кодове в сервизното меню). Не зная обаче дали трябва да се ъпгрейдва или само му трябват карти. Не разполагам нито с единия нито с другия диск. Интересуват ме само карти на България.

Ето данни да версиите на хардуер и софтуер:

http://snimki.be//store/1/ICS.jpg (http://snimki.be//)

(http://snimki.be//)

Linkestis
11-09-2011, 08:45
Колега,само ако може малко да си смалиш снимката че и два телевизора не ми стигат :
Както се е изписало многократно в тази и в следващите 4-5 теми карти за България за 166-ци няма!За да направиш ъпдейт на софта ти трябва диск с ъпдейт или да излезнеш в посока ЕС .Търсачката не е от най-добрите но върши работа :)

alfa156jtd
11-09-2011, 10:49
колега,а за v5,57 какво предлагаш.

Linkestis
11-09-2011, 14:14
колега,а за v5,57 какво предлагаш.

В какъв смисъл?

ecotronic
11-09-2011, 15:57
Извинявам се за снимката. Когато човек бърза........
Оказва се, че въпросният ICS е Becker. Така пише на табелката му. Но нали се говореше, че на този модел не му се виждат кодовете. Сигурно е ашладисван нещо.

savoibul
13-09-2011, 10:44
Извинявам се за снимката. Когато човек бърза........
Оказва се, че въпросният ICS е Becker. Така пише на табелката му. Но нали се говореше, че на този модел не му се виждат кодовете. Сигурно е ашладисван нещо.Здравей.Колега относно марката на ICS. Той е съставен от два модула, а имено радиокасетофон Becker и навигация Simens.

alfa156jtd
13-09-2011, 11:36
ами другия вариант не чете.за този 5,57 имали нещо

ecotronic
26-09-2011, 13:34
Като направя процедурата за проверка на версията (режим clima и задържане на десния бутон) на дисплея ми излиза само ICS version 3.75. Срещу другите две позиции няма никакви стойности.
Ще мога ли да направя ъпгрейд до необходимата версия (над чейнджера имам CD устройство)? И ако да, може ли някой да ме насочи към необходмото CD? Това, което е качил авторът на темата го няма вече в DOX BG.

PS:

Не бях забелязал линка, който колегата Mariobg е дал. Благодарение на него си направих въпросния диск, необходим за ъпгрейда до V5.47

Но в тази връзка имам следните въпроси:

1 - Възможно ли е моят ICS, който е с версия 3.75 да се ъпгрейдне до 5.47? Има ли вероятност при тази манипулация да се счупи (софтуерно) целият ICS?

2 - Изобщо има ли смисъл от подобен ъпгрейд, при положение, че очевидно няма карти на България?

zumitaka
09-06-2012, 12:45
Хора защо при мен не се появява никакъв код ?
Нали процедурата е натискам Clima бутона да влезне в клима и после задържам дясната врътка ?
И при мен същото се случва като при колегата ecotronic (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=17655)

RASI
09-06-2012, 18:54
:biggrin:слизам до колата да видя на мен какво ще покаже

RASI
09-06-2012, 19:01
:biggrin:слизам до колата да видя на мен какво ще покаже

---------- Post added at 19:01 ---------- Previous post was at 18:55 ----------

i az sam sas 3.75

lyuli
10-06-2012, 16:00
Аз имам навигация, но нямам CD changer. Незнам това нормално ли е?

popaay
10-06-2012, 17:46
Аз имам навигация, но нямам CD changer. Незнам това нормално ли е?

Двете нямат нищо общо,ченджера е за музиката,а под него трябва да има CD.То е за навигацията.

DiStefano
10-06-2012, 18:24
Двете нямат нищо общо,ченджера е за музиката,а под него трябва да има CD.То е за навигацията.

Не е ли над него .. не под .. ?

lyuli
10-06-2012, 21:08
Не е ли над него .. не под .. ?

А като няма чейнджър къде да търся това СD?

ecotronic
10-06-2012, 21:18
А като няма чейнджър къде да търся това СD?

http://snimki.be//store/1/921339352143.jpg

Означеното с червено е cd устройството за навигацията. Това в което се слага диска с картите за навигацията или този за ъпгрейд.

Означеното в зелено е cd changer - а в който си слагаш дисковете, които искаш да слушаш.

lyuli
11-06-2012, 22:40
мерси!

Boby
12-10-2012, 11:11
Някой знае ли кода на навигацията в ИЦС-а ли се пази или в СД устройството в багажника? С брат ми си разменихме СД у-та в багажника и сега и на двамата ни иска код, а съответно нямаме картите с кодовете за навигацията.

ecotronic
12-10-2012, 11:26
Някой знае ли кода на навигацията в ИЦС-а ли се пази или в СД устройството в багажника? С брат ми си разменихме СД у-та в багажника и сега и на двамата ни иска код, а съответно нямаме картите с кодовете за навигацията.

Много е вероятно да е така. А преди да ги размените кодовете показваха ли се на дисплея при натискане на Dark + Clima?

Boby
12-10-2012, 11:35
Не, това меню го няма и при двете коли. Неговия ИЦС е разкодиран, а за моя имам карта с кода, но сега дори и да ги върнем както са си били по колите пак ни искат кодове.

ecotronic
12-10-2012, 11:51
При мен като натисна D + C се появяват 2 кода.
След откачане на акумулатора, като ми иска код, след въвеждането на първия всичко заработва и не ми иска втория. Може би ще го иска, ако вкарам диск с карти.
А при теб изобщо ICS - ът ли не тръгва или само навигацията?

Boby
12-10-2012, 12:03
Като вкарам кода на ИЦС-а всичко си заработва и след малко ми излиза менюто да вкарам код за навигацията. Натискам Майн седи 1-2 минути и пак ми се появява менюто да вкарам код за навигацията. Натискам пак Мейн след малко пак код за навигацията и т.н. Диск няма в СД-то.

DiStefano
12-10-2012, 12:05
Като вкарам кода на ИЦС-а всичко си заработва и след малко ми излиза менюто да вкарам код за навигацията. Натискам Майн седи 1-2 минути и пак ми се появява менюто да вкарам код за навигацията. Натискам пак Мейн след малко пак код за навигацията и т.н. Диск няма в СД-то.

Имам оригинален за Италия. Ако искаш шти го подара. Ама освен, че ще спре да ти иска код .. друго нема да постигнеш .. това го знаеш добре де.

Boby
12-10-2012, 12:10
За Италия и аз имам. Само искам да спре да иска кода.

ecotronic
12-10-2012, 12:29
За Италия и аз имам. Само искам да спре да иска кода.

Както казах, знам 2 кода, кото първият е този за ICS - а а вторият, който никога не ми го е искала, предполагам, че е за навигацията.
Накратко - имам навигация и предполагаем за нея код.
Същевременно не я ползвам, дори съм и изключил буксата за да мога да си сверявам часовника.
Мога да ти я дам и ако с кода, който знам тръгне при теб, ще си я ползваш.

Boby
12-10-2012, 13:40
Не мисля, че ще свършим работа и да ми я дадеш. Май кода и се пази в ИЦС-а. Утре ще пробвам да я сложа на колата на един приятел, на който му излиза менюто с кодовете да видия дали ще изпише друг код. Това май ми е единствения шанс да го разбера. Благодаря за отзивчивостта все пак. Ще пиша какво е станало.

popaay
12-10-2012, 17:37
И на мен миеискало код,след изкл.на акумулатора и веднагада поставя клемата.За това пробвай да поставиш диска за насигацията и откачи едната клема да постои така по дълго време,при мен така сопира да иска код.Сори но пиша оттелефона

Boby
13-10-2012, 22:57
Оказа се, че кода се пази в СД устройството в багажника и след като размених навигацийте изписа нов код в менюто C+D - кода на моята навигация. Вкарах го и сега всичко е наред.:grin: Така, че ако не си знаете кода на навигацията я закачете на кола, която изкарва менюто C+D и ще ви изпише кода на вашата навигация.;-)

PACARIO
14-11-2012, 00:31
здр колеги.от днес сам горд собственик на алфа 166.та имам вапрос.4етях тука много.но не разбрах едно .има ли карта за бг или няма .ако няма да не тарся по хакери и саитове .мерси ако ми отговорите .които и да е.аз сам абс нов с алфите .плз хелп

ecotronic
14-11-2012, 00:47
Добре дошъл на борда!:grin:

Със здраве да се радваш на новата си придобивка:drive: и дано по-малко да и се кахъриш.:bowdown:

По въпроса за навигацията - Няма карти за България. Не е имало и най-вероятно няма да има.
Основният производител на карти за тази навигация (Navtec) официално обяви, че няма да прави карти за нашия регион. Най вероятно поради прекалено малкия пазар.
Накратко: Навигацията на 166 е неизползваема у нас.

PACARIO
14-11-2012, 08:13
благораря за из4ерпателния отговор .а сега отижам да се боря с касите светлини .4е я купих така и ги няма вао6те :)