View Full Version : Евала бе, пешеходецо!
badmadafaka
30-03-2011, 09:01
...
Ако е била пешеходна пътека тип зебра си е прав отвсякъде.
Радвай се, че не си пребил/а някой.
Еми, ако беше дете?
Очаквай неочакваното.
Покрай спирки и на зебри, трябва да минаваш оглеждайки се като пантера в джунгла.
Да ти кажа честно аз съм разкачал предна броня на един такъв Убавец на зебра, така че не му се сърди. Ти си два тона той е 70 килограма. Битката е неравна.
Мога дати препоръчам :rosso_spider:добър автотенекеджия.
Ако наистина е бил на пешеходна пътека формално е прав.Ама че удря с чадъра-това вече не е прав.
Простака си е простак, може и като пешеходец да е простак, както и с кола.
Изобщо не твърдя, че той не е бил прав да пресича, както казах дори и при доста по-неясни обстоятелства и не на пътеки, спирам и ги чакам да решат какво да правят...
Точно в тази ситуация обаче, въпреки, че пълзях с не повече от 30-тина км/ч, понеже не очаквах както си .
Абе щом е успял да те удари с чадъра, значи никак не е бил далеч от теб.
И внимавай така като решаваш да слизаш, че не знаеш на кой ще попаднеш. Доста хора изпонаръгаха и изпозастреляха така. Куцо и кьораво носи оръжие вече. Пълно е с комплексирани бивши военни и охранители, които са запасали макаров:sister3:. Не си засужават ламарините.:rosso_spider:
Слизам и му цепя тиквата без да се замисля ...
DarkKnight
30-03-2011, 10:18
Аз пък не съм съгласен, че трябва да предвиждам всеки ход на пешеходците... Много ги обичам както си вървят да тръгнат да пресичат тичешком... това че е на пешеходна пътека не значи, че шофьор трябва да спре просто 'щото някой може и да реши да пресече - да не ми е бачкал на нивата.
Сега като ме нападнете да си кажа - ако е на пешеходна пътека и няма опасно този отзад да ме направи комби спирам, но ако е до пешеходната пътека никога - все пак аз ако карам по тротоара на него ще му е приятно ли - за мен двтете неща са аналогични.
@badmadafaka - не се ядосвай. На мен така преди година-две една баба и дядо решили да пресичат на червено, а аз правя ляв завой и замалко да ги освободя от мъките - получих вдлъбнатина от чанта на предния капак. Спрях и те ме питат дали ще ги бия, а аз им казах, че ще ги съдя и сега с мен ще изчакат полицая за да ми напише протокол за съда. Звънаха те на внука си и момчето като дойде (беше на мойте години) ми разправя, че вече годините са им се отразили и ако може да не се разправяме с полиция, а той ще поеме щетите.
Та не винаги боя е начина - повечето хора само като чуят че ще ги съдят и сменят тона, а и мисля, че доста по-неприятно за него (в твоя случай "мастъра на чадъра" :lol:) е да му направят досие, че е съден за вандалщина (все пак всеки работодател иска свидетелство за съдимост) ;)
old alfist
30-03-2011, 10:20
No Justice - това е.Формално си виновен въпреки обстоятелствата, но наистина не е цивилизовано да се реагира по този начин - явно чичката избива някакви комплекси. Станалото станало - на всеки от нас може да се случи.
AlfaFen145
30-03-2011, 10:38
Всеки,който ме познава и знае как карам ще потвърди, че винаги се старая да бъда културен на пътя и пропускам дори и най-неориентираните пешеходци (обикновено с цената на изтръпване дали тоя отзад ще спре и с отнасяне на клаксони, псувни, лошо гледане и т.н. от "колегите" шофьори)...
Тази сутрин на Г.М. Димитров, един индивид както си вървеше по тротоара, зави рязко по пешеходната пътека без да спира изобщо точно пред мен, при което заради мократа настилка прецених, че няма да успея да спра толкова свткавично (или пък спирачния път ще е по-дълъг отколкото е безопасно за него) и реших да мина (имаше си доста място да премина пред пешеходеца). За това ми действие, този прекрасен индивид ме "награди" с два зверски удара с чадъра който носеше по преминаващата ми кола, вследствие на което колата ми получи две деруги от по 20см.
Така, че на тоя пичага искам да му кажа: Евала бе пешеходецо! Е това ти е играта! Показа, че си невероятен мъжкар!
Пожелавам ти същия номер да го направиш на някоя чисто нова Г-класа в която се возят 4-ма млади и възпитани бизнесмени!
А аз ще се консултирам с по-знаещи от мен и ще помисля над опцията, при такава ситуация ако сляза и те смеля от бой, дали после няма реален шанс да ме оправдаят, защото съм изпаднал в амок от твоите добре обмислени и напълно нужни и адекватни в ситуацията действия :flowers:
Дали пък някои от тия, дето дори и не правят опит да спират на пешеходците също са имали шанса да се "запознаят" с някой от твоя вид...:?:
и сега какво? бравото с деруги ? :((
батка ,аз не знам такива защо не ги биеш ....
не се ядосвай :))) ти внимавай тука пред нас как я паркираш ,щото тука е много по-лошо положението !
а вчера я беше сложил до улицата точно и ,ако знаеш как ми нават ...
Какво значение има било ли е на зебра или не, та го захапахте колегата? Тоя удар с чадъра е пълна простащина. Видиш ли, поредното успокоение на милия ни бг пешеходец, че ония с колите са виновни, никога не ни спазват предимството, те само ни блъскат и т.н.
Мен, адски любимо място ми е светофара при Строителния техникум, десния завой за към кулата. Там, всичката сган, слязла или отиваща към метрото, току види пролука в колоната, точеща се за десен завой и се юрнат. И всеки път, като им надуя клаксона, се обръщат и ме гледат като долен престъпник. Ама да погледнат, че светофара им свети мораво червено - няма кой да го направи. Един келеш така, пресичаше на червено влачейки се като черво най-демонстративно, и на клаксона ми отговори с шишето си мин. вода по предното ми стъкло. Спрях и слязох, а той наглия ми вика "къв ти е проблема, сядай и карай". Понеже направих задръстване, само му посочих светофара и на висок глас го питах дали не е далтонист, та не разпознава червеното. Иначе ако не се бяха разсвирили 5-те коли след мен, може би щях да му върна шишето директно в главата.
Не знам, ама замислям и аз да си направя група във фейсбук, с която да натиснем законотворците да добавят в ЗДП текст като в Румъния - да се пресича само на посочените места и ако пешеходец бъде блъснат на място, където не би трябвало да му е мястото - виновен е той самия, а не шофьора, и медицинските разходи за негова сметка 100%. Аз в Букурещ бях изумен колко стриктно пресичат хората по улиците и булевардите, после ми разясниха защо е така... не е защото са по-културни от нас (даже е постоянна симфония от клаксони там, егати нерваците-шофьори са), просто там ако пресичаш в нищото, колите ти налитат и не им дреме, и ако ти е мил живота, ще пресичаш само където трябва.
Да ти кажа честно аз съм разкачал предна броня на един такъв Убавец на зебра, .
:gives[1]:
'бе пробвай се да разкачиш бронята на някоя G класа ,както каза колегата.Много ме кефите 'кви сте бабаити всички (клавиатурни):hehehm:
Иво,
не се ядосвай за деругата.Ще я оправиш.Този кълвач с чадъра съм сигурна,че някой ще му го постави на правилното място:hehehm:
п.п.
и друг път съм казвала:Хората,които по някаква причина не са запознати с правилника за движение по пътищата са неадекватни и като пешеходциhttp://r25.imgfast.net/users/2515/84/14/08/smiles/52226.gif
Аз пък не съм съгласен, че трябва да предвиждам всеки ход на пешеходците... Много ги обичам както си вървят да тръгнат да пресичат тичешком... това че е на пешеходна пътека не значи, че шофьор трябва да спре просто 'щото някой може и да реши да пресече - да не ми е бачкал на нивата.
;)
Теб животът те е нападнал достатъчно, няма нужда някой друг да те напада.
Смири се колега, смири се.:rosso_spider:
Ти караш шофьорски курс, пешеходците не карат такъв.
---------- Post added at 10:54 ---------- Previous post was at 10:50 ----------
:gives[1]:
'бе пробвай се да разкачиш бронята на някоя G класа ,както каза колегата.Много ме кефите 'кви сте бабаити всички (клавиатурни):hehehm:
Иво,
не се ядосвай за деругата.Ще я оправиш.Този кълвач с чадъра съм сигурна,че някой ще му го постави на правилното място:hehehm:
п.п.
и друг път съм казвала:Хората,които по някаква причина не са запознати с правилника за движение по пътищата са неадекватни и като пешеходциhttp://r25.imgfast.net/users/2515/84/14/08/smiles/52226.gif
Разкачих броня на хонда акорд, от тези дето сега са актуални, отвътре излезе 35 -40 годишен добре облечен мъж, ние бяхме 5 човека, качи се обратно и потегли. Не съм бабаит, това е единствената ми такава случка, за която съжалявам сега, тогава бях млад.:rosso_spider: на Г класата няма да мога да я разкача, като стъпя на нея. Сега разбирам, защо във Варна зачестиха инцидентите с пешеходци. Та даже и майки с колички бутаха. Тъжно е.
---------- Post added at 10:57 ---------- Previous post was at 10:54 ----------
Какво значение има било ли е на зебра или не, та го захапахте колегата? Тоя удар с чадъра е пълна простащина. Видиш ли, поредното успокоение на милия ни бг пешеходец, че ония с колите са виновни, никога не ни спазват предимството, те само ни блъскат и т.н.
.
Не спирането на пешеходна пътека е в пъти по-голяма простащина, но в "белите" страни, тук уви не е.:rosso_spider:
Не е толкова драмата, че имам драскотина на колата (въпреки, че откъде знаете колко струва моето време през което ще ходя да завеждам щети, пък после ще карам да я боядисват и накрая ще ходя да описват, че щетата е отстранена). Изнервящото е, че си вярват толкова о събитие освен щетата на колата ми не е настъпило)...
Онзи не е бил прав, но търси, коя е причината за неговата реакция, а причината е твоето неправилно действие. Хронологията на събитията не е в твоя полза.
Имаме причина и следствие.
Твоето незачитане на неговото пространство, води до незачитане на твоето от негова страна.
В щатите за неспиране на пешеходна пътека, глобяват солено. :rosso_spider:
Кое му действие е неправилно?? Кой е зад волана, кой преценява дали може да спре безопасно? Пешеходеца може да закове веднага на място, колата не! Пешеходеце е ДЛЪЖЕН да спре и да се огледа и ако е безопасно да премине. Кво неясно има?
Ударил ти е колата, трябвало е да спреш и да го препарираш. После нека се оплаква на арменския поп.
Трябва закон за пешеходците, винаги съм го казвал.Трябва да бъдат глобявани и те. Аз лично пешеходец който пресича неправилно не го зачитам и не му спирам.
soldier81
30-03-2011, 12:12
Разкачих броня на хонда акорд, от тези дето сега са актуални, отвътре излезе 35 -40 годишен добре облечен мъж, ние бяхме 5 човека, качи се обратно и потегли. Не съм бабаит, това е единствената ми такава случка, за която съжалявам сега, тогава бях млад на Г класата няма да мога да я разкача, като стъпя на нея.
Мислиш че е от значение на каква кола си откачил бронята и колко човека сте били???????
Един такъв като теб,хвърли някаква кутиика от крем по една 155ца 92г(неактуална в момента),и знаеш ли колко пъти се вдигна асфалта да го удари по главата,докато двамата му приятели го гледаха от страни?
Не е важно на каква кола ще се пробвъш,може и някой с жигула да ти счупи ребрата докато петте ти човека се правят че не те виждат.
Stoyan Georgiev
30-03-2011, 12:13
относно не знаенето на закона - има едно много хубаво нещо в правото - непознаването на закона, не е оправдание за нарушаването му
пешеходеца е длъжен да спре да се огледа преди да пресече.
иначе - технически погледнато ти пък като шофьор си длъжен да при каквито и да е условия да си готов да спреш на пешеходната пътека - ако ще да е лед.. Ако не можеш да спреш - явно не си предвидил достатъчно и си виновен ти
иначе - чадъра... спираш и му го навираш там откъдето като го извади ще трябва да го хвърля.
като е в правото си дай да скочи под гумите, а?
мозъчни донори всякакви...
Пази боже да си пешеходец в България, страната на джигитите в застарели коли. Става ми тъжно като ви чета. Болна държава, с болен народ.:priest:
RUNNING WILD
30-03-2011, 13:17
Хората който не шофират са най-трагичните пешоходци,миналата седмица имах случай карам с 40 по Малинов спирката на Свети Панталеймон дето е и тръгват 5 човека заедно на червено с възраст от 40 до 60 години заедно?и почвам да свиря и се спират по средата на палтното на червено?е ако карам с 60 и набия спирачки и се занеса и ги помета какво правиме?те са на пешоходна пътека ама свети червено?уроди колко искаш некой е длъжен да спира как може и да ги пази,всяка седмица виждам хора на по 60-70 години просто си тръгват не ги интересува какво свети или не свети,наближава и си тръгва като комунист главата напред гордо вдигната като камикадзета са,трябва да има актове и за тях.
Хайде приберете пишкомерите...
Каквито сме като пешеходци, такива сме и като шофьори... утре тоя същия с чадъра ако кара кола, ще изскочи пред друга кола пак без да се огледа.
Няколко пъти вече повтарям, че без взаимно уважение, не става... ама не би ... пишкомера по-важен.
Не се изскача на път като олигофрен, независимо дали си на пътека, пеша, с колело, мотор, кола и т.н.
Просто НЕ се прави, от уважение към околните.
Да млатиш колата (да режеш гуми, дращиш с пирони и т.н.) е селяндурска, комплексарска, дребнава и злобна проява, нищо повече.
И желание утре да ти отвърнат със същото или по-лошо!
Просто НЕ се прави, от уважение към околните.
За да уважаваш околните,трябва първо да уважаваш себе си :):):):)Това чувство ми се струва,че не вирее в комплексарска кратунаhttp://r25.imgfast.net/users/2515/84/14/08/smiles/52226.gif
old alfist
30-03-2011, 13:35
Хайде приберете пишкомерите...</p>
Като гледам още малко и ще извадят обекта на меренето.Дайте сега да се бием по улиците и да доказваме кой крив, кой прав със саморазправи - типични балкански нрави.</p>
Прочете внимателно разказа.
Пешеходецът изведнъж се метна на пътеката, но аз разбираш ли, преЦених, че ще имам време да мина преди него:)))))))))))))))))).
Това си е чиста проба надбЕгване с пешеходец.
Светофарите и пешеходците се дебнат, а не се надбЕгваме с тях. Ами, ако това е изгубил се старец с деменция, ако е дете с аутизъм, ако е психично болен човек. Разберете, шофьорът е този който е карал курсове и който знае кога и кой да пази от участниците в движението. Той е провереният и медицнски удостоверен, че е годен да управлява МПС. Пешеходците са хора със всякакъв здравен статус.
Не може те да са виновни, още повече, че говорим за населено място и пешеходна пътека. Абсурдно е това.:rosso_spider:
crocodil
30-03-2011, 13:56
Не може пешеходците на тичат, да се шмугват и да правят каквото си искат само защото са винаги прави. Да не очакват някои да им пази живота вместо тях. Както всеки шофьор внимава и се пази, така и пешеходеца трябва да внимава, а не да се държи като камикадзе.
П Ами, ако това е изгубил се старец с деменция, ако е дете с аутизъм, ако е психично болен човек.
Това е такаhttp://r25.imgfast.net/users/2515/84/14/08/smiles/52226.gif
Не съм съгласна обаче,че пешеходецът не може да е виновен.Може;)
Аз лично съм виждала многократно майки с колички да пресичат на слалом между колите на оживен булевардhttp://r25.imgfast.net/users/2515/84/14/08/smiles/539368.gifЗагражденията между платната не са сложени с цел украса,обаче все намират начин да се промушат и да ги прескочатhttp://r25.imgfast.net/users/2515/84/14/08/smiles/615720.gif
Ей го, случай от преди малко. Жена с дете, вървят по улицата, вляво от паркираните коли... аз съм дал леко назад и с ляв мигач тръгвам да излизам (колите са паркирани успоредно). Между мен и предната кола има поне 3 метра, вдясно от мен тротоар като слънце, до тротоара и зелена площ, никакви коли, нищо... жената с все детето обаче, макар че потеглях, при това дори с мигач, упорито ми се бута, продължава най-нагло да си ходи по улицата, заобиколи ме от лявата ми страна, излгеда ме странно, че я гледам лошо и мрънкам нещо на глас (а аз и колегата ми я ругаехме) и продължи и покрай другите коли да ходи така. Нямаше за цел дори да пресича. С детето, на видима възраст 10-ина години. Улицата е тази между окр. болница и локалното на Цариградско - оживена, с трафик.
Простотия бе... и кой ще е виновен, ако някой ги забърше тия двечките? Пак шофьорът, задето те са на улицата, а не на тротоара? Въобще не ми говорете, че трябва да ги дебнем пешеходците и да ги пазим. То, че ги пазим, ги пазим, ама те упорито искат да се вживяват в ролята на самоубийци. Нулева култура, просто... все едно сме на къра, всеки ходи как му падне...
Колега MUSTELA ако имаш възможност излез и се опитай да спреш върху пешеходна пътека от 30Км до 0 в това мокро време особено ако случиш на пешеходна пътека която е цялостно боядосана в червено както е "модерно" сега за да се виждало .
От друга страна погледнато пешеходеца може и да е с всякакъв здравен статус но откъде може а е сигурен аз как съм си взел/купил правоуправлението .
Пешеходеца като такъв е участник в движението и правилника важи еднакво и за двете страни . Това ,че на него му липсват първите 7 когато се "обучават" децата как се пресича пътното платно вече си е тема на друг разговор .
Да не говорим за лицата които препълниха големите градове и все още не могат да свикнат с градската джунгла .
Колега MUSTELA ако имаш възможност излез и се опитай да спреш върху пешеходна пътека от 30Км до 0 в това мокро време особено ако случиш на пешеходна пътека която е цялостно боядосана в червено както е "модерно" сега за да се виждало .
От друга страна погледнато пешеходеца може и да е с всякакъв здравен статус но откъде може а е сигурен аз как съм си взел/купил правоуправлението .
Пешеходеца като такъв е участник в движението и правилника важи еднакво и за двете страни . Това ,че на него му липсват първите 7 когато се "обучават" децата как се пресича пътното платно вече си е тема на друг разговор .
Да не говорим за лицата които препълниха големите градове и все още не могат да свикнат с градската джунгла .
Моят инструктор казваше: "очаквай неочакваното, пешеходците са най-различни хора, някои са изнервени от живота, на други са им починали близки, на трети се е разболял близък, четвърти са ги съкратили, пети нямат пари да си покрият минималните семейни нужди, не си заслужава ти да убиеш или осакатиш нито един от тях. Ще си носиш тази емоционална травма ти цял живот, а той физическата, ако е жив".
Не ме убеждавайте, че аз трябва да профуча покрай тамвайна спирка или пешеходна пътека без нобходимото внимание и да си мисля "ако някой не знае как се пресича и не са го учили в училище, дори да го тресна, хак да му е, да е внимавал".
Ей го и сега, вървяла жената с детето по улицата и той и теглил майни с колегата си, ти опитвал ли си се да минеш пеша по тротоар, то навсякъде коли. В България всички сме с коли и къде ли не ги катерим.
Ще карам бавно зад жената и докато не се отстрани от платното ще чакам, какво да правя. Град е това, не е шосе, нито тунел.
А Вие уважаема Вики, от всеки един мъж мога да очаквам забележка отправена към жена с количка, но не и от жена. Че то в нито един български град няма условия за колички, мини през някой подлез с количка:priest:, виж за коли сме номер едно, е сега и магистрали яко се строят. България е страната на автомобилите, за прабългарите коня е бил номер едно, а за неговите съвременници, това е колата.:rosso_spider:
Кно откъде може а е сигурен аз как съм си взел/купил правоуправлението .
В такива случаи се сещам за една моя позната,според която знак "STOP" означава....забранено спиранетоhttp://r25.imgfast.net/users/2515/84/14/08/smiles/898131.gif
@MUSTELA
забележката ми за количката си е точно на мястото:):):)
Разбирам твоята позиция и съм съгласна до момента,в който изкарваш колегите 'баси фадромите на пътя :)Не знам защо четеш избирателно ,кривиш написаното,и се "хващаш" за думата :):):)
То и аз смятам,че имам имунитет на пътя (заради русотоhttp://r25.imgfast.net/users/2515/84/14/08/smiles/582482.gif),но фактите са другиhttp://r25.imgfast.net/users/2515/84/14/08/smiles/460557.gif
Стигнахме ли вече до тоя момент..?
Очевидно не се и съмняваш в погрешността на моята "преЦенка" за ситуацията, няма лошо - явно си по-скоро на негова страна, щом пък си и бил в сходна ситуация в която си потрошил колата на някого...
За оная ситуация в която цитираш, че сте били петима батки и явно сте уплашили виновния шофьор с потрошената кола, можеш само да се благодариш, че не сте попаднали на някой, който да си е казал "Ми' екстра, като сте ми петима - мога да си позволя или единия път да пропусна, или най-големия батка да го гръмна с още един контролен патрон", примерно...
Иначе няма лошо - всеки си има мнение и може да си го каже, въпреки, че твоето вече преминава към лична нападка и някаква странна насмешка към мен, но пак няма лошо, важното е да си хепи :flowers:
PS: за да се избегне точно тази конкретна ситуация, трябва да спираш контролно 5 метра преди всяка пешеходна пътека без значение дали наблизо има пешеходци или не...
Нищо лично нямам към теб и да отбележа, че май само аз заемам тази позиция.
Казах ясно, че съжалявам за онази случка, в един от коментарите ти обясних, точно това, което ти сега ми казваш. Наистина човек не знае, кога и на кой ще попадне. Не се "дуя' нито се правя на бабаит, споделих, че тази реакция е възможна, хората са изнервени.
Ей го и сега, вървяла жената с детето по улицата и той и теглил майни с колегата си, ти опитвал ли си се да минеш пеша по тротоар, то навсякъде коли. В България всички сме с коли и къде ли не ги катерим.
По онзи тротоар, не само че бих могъл да мина, ами има място по него и с кон да играеш, да... ама щеше да разбереш, ако беше прочел по-внимателно какво съм написал. Да те улесня...
Между мен и предната кола има поне 3 метра, вдясно от мен тротоар като слънце, до тротоара и зелена площ, никакви коли, нищо...
@MUSTELA
Де те замоля да прочетем какво е написал колегата badmadafaka - 30Км - с толкова се е движел . Не е фучал . Дори и 35-40Км да са били пак е в норма .
И пак казвам - Всеки на пътното платно е длъжен да се съобразява със ЗзДП и шофьорите и ПЕШЕХОДЕЦИТЕ . А не баба Пенка да ми ходи като кон с капаци защото в Горнонанадолнище от където са я домъкнали внуците за да им е подръка - нямало толкова движение .
А инструктора ти каза ли ти след като си взема всички изпити : Виж сега моето момче , забрави каквото учихме до момента и ставай шофьор като другите защото вече няма да имаш табела с "У" на тавана за да те пазят и да се съобразяват с тебе .
Съгласен съм ,че трябва да ги пазим пешеходците . Но ако те самите не се пазят и ние не можем да ги опазим .
Linkestis
30-03-2011, 15:28
По-лошо е да спреш,да почакаш,да подскажеш с ръка че даваш предимството на пресичащия и лелката най- спокойно да ти каже "майка ти деба",и да пресече?!?!?!?
Та това с чадъра не ме учудва,ама що не слезна да му отвинтиш тиквата.Аз на такива селяни не прощавам.Иначе тука стана джунгла
@MUSTELA
Де те замоля да прочетем какво е написал колегата badmadafaka - 30Км - с толкова се е движел . Не е фучал . Дори и 35-40Км да са били пак е в норма .
И пак казвам - Всеки на пътното платно е длъжен да .
Съгласен съм ,че трябва да ги пазим пешеходците . Но ако те самите не се пазят и ние не можем да ги опазим .
Аз пък бих искал да те ПОмоля, да се отнасяш с нужното уважение към възрастните хора, имам предвид баба Пенка, защото тя няма никаква вина, че е израснала и живяла на село. Обясних изключително подробно, защо шофьорите трябва да бъдат в пъти по-внимателни от пешеходците. Всичките са пълнолетни и здрави, за което са представили медицинско. Ние шофьорите трябва да ги пазим именно поради тази причина. Ако ти смяташ за равностоен участник в движението 80 годишната трудноподвижна баба с твоята двутонна "бегачка", то аз няма как да ти помогна.:bounce8:
Linkestis
30-03-2011, 15:34
MUSTELA,не те познавам,ама да не си в някоя секта?
Автора от къде тръгна ти какви ги пишеш?
Вникваш ли в проблема на автора или си последовател/лка на някаква кауза?
MUSTELA,не те познавам,ама да не си в някоя секта?
Автора от къде тръгна ти какви ги пишеш?
Вникваш ли в проблема на автора или си последовател/лка на някаква кауза?
Последовател съм на сектата на "проникващите на дълбоко", може да дойдеш и да станеш неин член.:mobile:
Мисля, че за разлика от теб, пиша точно по-темата.
:rosso_spider:
- Колега, ти май кола си карал само на компа... или просто се заяждаш за кеф?
Трошил брони бил... имал си късмет тогава, че не си случил на някой на твоя собствен акъл.
Но то не е късно... тоя същия утре може да ти стовари чадъра по главата, че си го побутнал по невнимание докато се разминавате по тротоара пеша.
Целия закон (включая предимствата) отива по дяволите в момента в който трябва да избегнеш ПТП или да намалиш щетите/пострадалите от такова, независимо по чия вина.
Набий си тоя постулат в главата (явно инструктора ти е пропуснал) и спри да плещиш глупости на килограм.
А като се научиш и на 2 грама уважение към околните, може пак да дойдеш да поучаваш тук, инак си някак не на място!
Linkestis
30-03-2011, 16:00
Усааа предложението се приема,кажи си адреса :)
Идвам стига да си в София :)
Тъй тъй.. Като пешеходците са с предимство ознашава ли, че трябва да излизат на платното когато те си искат, независимо дали има зебра или не? Майките с колички са мо любимите както каза Вики, а и тези дето пресичат там кадето има подлез. За варна това е катедралата, там се трепят да пресичат а да не минават под подлеза (а те са 2 подлеза).
Това е манталитет.Това е защото няма закон за пешеходеца.Естествено на всеки се случва да пресече бързичко някъде, ама едва ли както си вървиш по тротоара изведнъж се мушкаш в платното за движение.
С какъв акъл ще тръгнеш да пресичаш без да се огледаш или на неправилно място, като знаеш че може да загубш живота си или да пострадаш сериозно? Що аз да ценя неговия живот като той сам не си го цени..
Напълно съм съгласен с колегата DarkKnight, че не винаги боя е правилното решение. ;) Има и и други начини също толкова удобни за теб.
Колкото до ситуациата, реагирал си първосигнално, спрямо пътната обстановка и времето ти за реакция. А този с чадъра явно не е имал време да усмисли случилото се и той е реагирал първосигнално, ама тя простотията не ходи по гората. Жив и здрав да си, другото все ще се нареди =)
- Колега, ти май кола си карал само на компа... или просто се заяждаш за кеф?
Набий си тоя постулат в главата (явно инструктора ти е пропуснал) и спри да плещиш глупости на килограм.
А като се научиш и на 2 грама уважение към околните, може пак да дойдеш да поучаваш тук, инак си някак не на място!
Мисля, че няколко пъти изразих съжаление, за стореното тогава от мен. Това няма отношение към разисквания случай.
Смири се малко, много менторски говориш. Бъди малко по-смирен. Гордостта пречи. Грам не ми дреме, дали съм добре дошъл тук, нито пък какво мислиш ти. Ти говориш пълни небивалици, изобщо не ми пука, че някой щял да ме блъсне отзад, да е спазвал дистанция. А и да ме блъсне ще има няколко смачкани ламарини, важното, че съм спасил БЕЗЗАЩИТНИЯ пешеходец. :rosso_spider:
old alfist
30-03-2011, 16:29
А, бе тия пешеходци така ми скачат по нервите, че ми иде да хвана да ги удуша някой път, но закона е на тяхна страна и не ми се лежи в панделата заради тях.Тъй, че колкото да скачате това е положението - винаги имат предимство, а ако на някой му се разправя с тях като иска да го прави, но да внимава да не отнесе тякоя тупалка.
Много обичам да се саморазправям.
И сега ще го направя :)
Мисля, че няколко пъти изразих съжаление, за стореното тогава от мен. Това няма отношение към разисквания случай.
Смири се малко, много менторски говориш. Бъди малко по-смирен. Гордостта пречи. Грам не ми дреме, дали съм добре дошъл тук, нито пък какво мислиш ти. Ти говориш пълни небивалици, изобщо не ми пука, че някой щял да ме блъсне отзад, да е спазвал дистанция. А и да ме блъсне ще има няколко смачкани ламарини, важното, че съм спасил БЕЗЗАЩИТНИЯ пешеходец. :rosso_spider:
Хайде по-полека със сектантските изказвания.
Точно беззащитния пешеходец най-лошо го отнася ако сбъркаш и на 2 грама в подобна ситуация!!!
Удар отзад на пешеходна пътека води до кола насред или оттатък пътеката - какво се случва с пешеходеца пред колата според теб?
Рязко спиране на хлъзгав път за да мине пешеходец - риск да загубиш управление дори с абс и сие... пак може да го пометеш.
Изобщо покарай малко повечко... и сам ще се убедиш, че не говоря наизуст, а правилника/закона не могат да предвидят всичко.
soldier81
30-03-2011, 16:59
Дори и аз да съм бил 100% виновен и умишлено да съм отнел предимството на пешеходеца, това означава ли, че той има право да ми троши колата? Защото за това си говорим, не за това кой е бил прав и кой с предимство, защото аз лично не виждам никаква връзка между предимството и чупенето на колата, освен ако нещо не съм проспал и сме въвели междувременно закони, които позвляват саморазправата...? :sleep:
Именно.
Това минава като посегателство над частна собственост,жалко че не си му размазал физиономията.
MUSTELA говориш точно като робот, в която глава са влели закона за движение по пътища. Пожелавам ти винаги да си толкова хипер мега внимателен и никога да не взимаш грешни решения. Но говориш глупости. Не можеш да ме убедиш, че ако пред теб има пешеходна пътека, по която крачи пешеходец така, че да си минеш като пич, а зат теб лети мерцедес с 200 ти ще спреш на пътеката напълно наясно с факта, че след секунда ще стане много лошо. Както шофьора, така и пешеходеца трябва да са внимателни. Все пак не можеш докато караш да гледаш само хората по тротоара да не би някой рязко да смени посоката. Аз поне лично за себе си смятам, че ако пресичаш на пешеходна пътека без да се огледаш и да прецениш какво става ЗАСЛУЖАВАШ да бъдеш блъснат, тъй като проявяваш нехайство към собствения си живот, както и към живота на шофьора, който ще съсипеш.
lordliness
30-03-2011, 17:03
Това, че е ударил колата е недопустимо,но когато съм в Германия достатчно е да се обърна с лице към пеш.пътека без да стъпвам на пътя и шофьорите спират независимо какво и колко скъпо нещо карат.
rossenvn
30-03-2011, 18:50
Дам, същото впечатление имам и аз. Дори си правихме експерименти да минаваме на червено. Пак спират:-)
ФЕРАРИСТ
30-03-2011, 20:50
натиснем законотворците да добавят в ЗДП текст като в Румъния - да се пресича само на посочените места и ако пешеходец бъде блъснат на място, където не би трябвало да му е мястото - виновен е той самия, а не шофьора, и медицинските разходи за негова сметка 100%.
Нали помниш че Кобрича предложи нещо по драстично и екстремно, което надали ще стане, но със сигурност ще реши проблема с пресичането неправилно - блъснеш неправилно пресичащ пешеходец - получаваш 300 лева награда от общината.....:super::super:
По темата - на тоя етап в БГ ситуацията е такава че все още шофера е в по неизгодна позиция от пешеходеца, затва като съм пеша се съобразявам с колите, независимо от пътеката, а като драйвер ако има начин и не е светофар и задръстване ги пускам, ако не - много сори......
Плюс това държавата е факана, и както инфраструктурата за драйверите е кофти, така и за пешеходците е такава - аз не знам друга държава в ЕС дето пешеходна пътека да пресича 6 пътни платна......а също така и 8 платна......ако не знаете къде са ще е добре да внимавате на тях......изживях почти кошмарно изживяване там, макар и без контакт....
Mind_Control
30-03-2011, 21:51
PS: формално не съм виновен за нищо, тъй като единственото настъпило събитие е щета на колата ми.
Формално стъпи ли на пътя пешеходеца ти тряба отдавна да си спрял с колата и да го чакаш да мине. В Германия видят ли те че си до пешеходната пътека спират без значение ще минеш или не. Пък ако няма да минаваш тръгват пак.
Неформално аз бих слязъл и бих поискал да ми плати щетите доброволно и ако не иска бих му показал козия крак в багажника да си помисли пак.
old alfist
30-03-2011, 22:03
Най-обичам когато съм пешеходещ да вали - винаги съм с марковия чадър на Ферари с диаметър 1,37м. и винаги ми спират заради него за да могат да го огледат.
Иииий!
Пак заклахте Прасчо!
Не щях да пиша, щото щеше да се издаде за околните много по-рано!
Пак не го разбрахте!
Ситуацията е гадна, но по закон, пешеходеца е с предимство в ситуацията.
Независимо с колко километра в час караш.
Има и постановление на върховния Съд от далечната 1974 година по въпроса.
Това с чадъра изобщо не го коментирам, щото следва аз да сляза и ...
Но това са емоции!
Проблема у нас е, че пешеходците щъкат като кокошки навсякъде и просто ти идва да ги мачкаш-мачкаш...
Щото това за пешеходните пътеки и в щатите и в Европа са много верни, ама я пресечи там шосето извън пешеходната пътека и ще видиш каква глоба ще отнесеш.
Ето към това ви водеше Suskrofa и просто ви предупреждаваше, ама пак не успяхте да му влезете в ритъма.
Иначе Прасчо изобщо не е злобар!
Напротив!
Просто ви даваше една друга гледна точка.
Тая, с която можете да се сблъскате в съдебната зала!
В траур съм!
Свинско няма да ям три дена и си сипвам още една ракийка, ей така да помена един приятел!
old alfist
30-03-2011, 23:50
Изобщо не разбирам защо си говорим за това кой какви права има и кой е виновен за нещо, което не се е случило :go:Ако това, което си написал в началото се е случило, според виждането на пешеходеща се е получило нещо от рода на - каквото повикало, такова се обадило, а това е критерий за комплексарщина и това го написаха много хора.
Въпрос на виждане за нещата от живота.
nikolaaaay
30-03-2011, 23:55
в Германия достатчно е да се обърна с лице към пеш.пътека без да стъпвам на пътя и шофьорите спират независимо какво и колко скъпо нещо карат.
Така е наистина и така трябва да бъде, но има една малка разлика. Там зебри има само на места, където е безопасно, с добра видимост, намалява се и без друго и т.н. Няма зебри през 50 метра, няма зебри на 8 лентова магистрала, както на Цариградско при Враня, няма зебри в завои и между паркирали в синя зона коли, както срещу 1-во РПУ, няма зебри там, където трафикът не позволява да спреш внезапно да мине пешеходец. То и затова там спират на зебрите.
Приятел това е мн тъпо, не се ядосвай!
Напоследък пешеходците...НИКАКВА култура нямат тея хорица. Нито се оглеждат, нито мислят...ставам свидетел на минтересни неща...особено ако е някое младо момиче...дай да си завърти дупето, възможно най-бавно обаче.
Ти им даваш предимство, спираш...те на тротоара... наглите са като оьлюви! Случва се всеки божи ден това...виждат те, че идваш например и че си засилен и неебават и си пресичат...
Никога не се питат..ей тоя дали ще успее да спре...Казвам на майка си винаги: Моляте оглеждай се и нека мине колата, после ти. Колата не може да спре светкавично, но ти можеш, и ако е дъждовно става едно.
Ако бях на теб тази сутрин...спирам на пътя на аварийни и му/й навирам чадъра отзад. Че и щетата ще си плати, като не иска, няколко шамара. Убеден съм, че е било някой жена на над 40 години...неможаш да изчета цялата тема...яд ме хвана чак. Ще удря. Знаят ли те как се дават пари и как боли да ти прецакат колата....тцтц..афектиран съм от пешеходци. Грам разум нямат...дават през просото и ако спре..спре. После абе блъсна го...абе като го видя с 50 км на 5 метра от зебрата, защо реши, че ще спре....БЕЗ КОМЕНТАР.
Прясна случка от днес: Карам жената на работа тази сутрин, и точно преди нейната рабоа, тясна улица от двете страни спрели коли има място да си мина спокойно...има място и за колоездачи...да ама не пича си кара колелото посредата на улицата и немога да мина
(карах след него сиго едно 100 метра на първа и го чакам)...свирнах му, няма да се мръдне където трябва...свирнах пак...обърна се за сек и не ме взе за мезе...гледам локва голяма посредата на пътя...точно когато я заобикаля и беше отстрани, със повечко газ през нея.. Окъпах го качествено. Идваше ми да спра да го питам дали иска сапун...ама бързах.
Малко романи...но съм афектиран от пешеходците, нямата култура и това си е, като животни са!
old alfist
31-03-2011, 00:28
Може би не е лошо да се приемат нещата от гледна точка на тъпото копеле което ти пречи и да се прояви малко търпение или да се погледне от комична гледна точка на ситуациите, освен ако не са с фатални последици.
В края на краищата да сме живи и здрави и да не причиняваме трайни увреждания на околните.
CrazyElement
31-03-2011, 01:39
Изчетох цялата тема и всеки е прав за него си поне , аз така го виждам всичко е до преценка , която трябва да я има и при пешеходците , ето ще дам пример с мен, студент съм в Пловдив в УХТ , колегите от Пловдив знаят , че до него е доста голям булевард Васил Априлов, та така прибирам се от университета заставам аз на пешеходната пътека , оглеждам се и виждам как към мен идват 4-5 коли със скорост естествено над 50 км/ч тъй като булеварда е много голям ( дефактно те нарушават правилника) карайки над 50 км/ч , бях стъпил с единия крак на платното и какво сега излиза те първо карат над 50км/ч , 2ро не спират на пешеходната пътека въпреки , че аз съм стъпил на нея, Обаче тук аз не реагирам като въпросния гении да тръгна да им чупя колите или да им скоча на прозореца и да ги съдя после , ами си изчаках като пич 5 секунди и минах, така ок те са виновни ама и аз съм бил в тяхното положение, в тази ситуация е много по-добре да си мини колата тъй като времето необходимо и да спре до 0 и да те пусне , дефактно ще чакаш по-малко време да минеш отколкото човека да профучи с риск да го бутнеш, проблема е , че повечето пешеходци не го разбират това. Аз лично в повечето ситуации пускам пешеходците , проблема е такъв , че те са толкова дезиорентирани , постояно ми се случва да спръ да им махам с ръката 1 час и пак да си блеят на някъде , няма никакво разбиране от тяхна страна , примерно аз като съм пешеходец и ми дадът път , гледам по най-бързия начин да се махна от пътя.
Като цяло много се изписа , и както казах гледни точки много , значи относно колегата пуснал темата , най-вероятно и аз стях да постъпя така , обаче факта е , че сме виновни , факт е обаче , че и този гении е нямал право да ти драска колата.
Като цяло казах , разбирам да не ме пуснат да мина на пешеходна като карат с 60-80 км/ч на голям булевард и зад тях няма 100 коли, аз лично нямам проблем да изчакам 5 секунди да минат, обаче в тази ситуация нормално е чичката да се изнерви, защото ти да не го пуснеш изведнъж той е на средата на пътя а зад него още 20 коли ..., аз също така съм преценял , че мога да мина без да забавям походката на пешеходеца , но го правя единствено и само като погледно задното огледало и видя , че отзад няма други коли , така знам че няма да го оставя посредата на пътя а към него да лети кола.
Иииий!
Пак заклахте Прасчо!
Не щях да пиша, щото щеше да се издаде за околните много по-рано!
Пак не го разбрахте!
Ситуацията е гадна, но по закон, пешеходеца е с предимство в ситуацията.
Независимо с колко километра в час караш.
Има и постановление на върховния Съд от далечната 1974 година по въпроса.
Това с чадъра изобщо не го коментирам, щото следва аз да сляза и ...
Но това са емоции!
Проблема у нас е, че пешеходците щъкат като кокошки навсякъде и просто ти идва да ги мачкаш-мачкаш...
Щото това за пешеходните пътеки и в щатите и в Европа са много верни, ама я пресечи там шосето извън пешеходната пътека и ще видиш каква глоба ще отнесеш.
Ето към това ви водеше Suskrofa и просто ви предупреждаваше, ама пак не успяхте да му влезете в ритъма.
Иначе Прасчо изобщо не е злобар!
Напротив!
Просто ви даваше една друга гледна точка.
Тая, с която можете да се сблъскате в съдебната зала!
В траур съм!
Свинско няма да ям три дена и си сипвам още една ракийка, ей така да помена един приятел!
Свинчо е станал сектант?
Хайде стига де ... лично съм гледал от страни филма с удара отзад (на кръстовище де, не на пътека но предната кола прелетя 2 метра и кусур навътре) какво се случва с пешеходеца в такъв момент?
И проблема тук не е кой с предимство, кой не - а в последвалата реакция.
Само по един пищов ни трябва като гледам... и ще се изтребим за 1 месец с подобна нагласа.
Alexanderbb
31-03-2011, 11:12
Кое му действие е неправилно?? Кой е зад волана, кой преценява дали може да спре безопасно? Пешеходеца може да закове веднага на място, колата не! Пешеходеце е ДЛЪЖЕН да спре и да се огледа и ако е безопасно да премине. Кво неясно има?
Ударил ти е колата, трябвало е да спреш и да го препарираш. После нека се оплаква на арменския поп.
Трябва закон за пешеходците, винаги съм го казвал.Трябва да бъдат глобявани и те. Аз лично пешеходец който пресича неправилно не го зачитам и не му спирам.
Съжалявам ама не си прав. В закона изрично си пише че трябва да караш с такава скорост че да можеш винаги да спреш независимо от обстоятелствата.
А на колегата ще кажа че просто не е внимавал. Видиш ли пешеходец трябва да очакваш всичко от него. Преди година в Италия се мотаех по обяд из Верона и нещо се бях замислил. По едно време се усетих че съм спрял на тротоара близо до пешеходна пътека и 2 автобуса и няколко коли седят и ме чакат да пресека. Адски неудобно ми стана но просто така са нещата в белите държави. Иначе и аз съм огъвал вратите на "юнаци" дето се опитват да ми минат през краката на пешеходна пътека както и съм виждал как полицай от патрулка показва среден пръст на жена с количка пак на такава пешеходна пътека
Бели държави..пълни глупости..в NY ако не се оглеждаш, ще те сгазят и на тротоара. Митове и легенди.
Напоследък пошеходците не се оглеждат....все едно не им пука. Вървят и даже не поглеждат дали кола идва. Колко е спирачният път от 50км/ч до 0км/ч, мислиш ли, че ще успее да спре колата ей така. Пешеходеца трябва да се огледа...никой не блъска хора щото го иска....
Неможе да видиш засилена кола, в непосредстена близост до зебрата и да тръгнеш като пич да пресичаш, мислейки си аз съм в правото си, той ще спре!!!! Животът е ценен, бъдейки пешеходци мислете...преценявайте дали да пресечете!!!!
Alexanderbb
31-03-2011, 11:25
[QUOTE=rusiq86;866789]Бели държави..пълни глупости..в NY ако не се оглеждаш, ще те сгазят и на тротоара. Митове и легенди.
За загубената полицейска държава на негрите не знам, тука сме Европа и ти пожелавам да пробваш да се засилиш така покрай пешеходна пътека някъде в Англия, Германия или която друга държава си избереш и да видиш колко пошеходеца ще се съобразят с тебе
В Германия бях скоро, найстина само докато стъпя и спряха но това в град Регенсбург (в Мюнхен, си караха без да спират)...но това е др бира.
За щатите имат мн стриктни мерки, ако имаш отворена бутилка от алкохол в багажника, дори само отвита и завита подлежиш на наказание.
Законите им са повече от сурови колега. В голям град е трудно с автомобилите и пешеходците...но пешеходеца не мисли...ей може ме блъсне и да се случи нещо лошо!
Alexanderbb
31-03-2011, 11:42
в тази ситуация не си виновен защото си спрял. и ако колата ти не е застъпила пешеходната пътека всеки спокойно може да си се блъска в нея. В смисъл няма да може да те обвини колкото и поразии да си нанесе :-)
old alfist
31-03-2011, 11:52
Пешеходците не могат да бъдат нещо по-различно на улицата и пътя от шофьорите, мотористите, велосипедистите, каруцарите и всички участници в пътното движение - трябва си пътна култура, която е част от общата култура на участниците в движението. От прост човек не може да очакваш адекватно поведение на улицата, бил той водач или пешеходец, с изключение на възрастните и тези в някакво моментно неестествено състояние хора. Когато се събере много простотия на едно място в един същи момент могат да се получат всякакви ситуации.
Убуу де, къде в закона пише, че пешеходеца трябва да се приготвя един час, преди да пресече? :D
Щом се огледа и прецени, че е безопасно, може да стъпи на пътното платно. Тръгва да пресича и някой му минава през краката..... ми и аз сигурно бих изпсувал по шофера, наплюл, ритнал или одрал колата с чадър, ако имам възможност.
Сега поне вече ще имаш едно на ум, като минаваш през пешеходни пътеки :D
Кой крив, кой прав, няма да коментирам, защото от гледната точка на единия е най-малкото грешно да се съди за ситуацията. Обаче, тези които съветват да слезел и да го пребие.......те това вече си е тъпо от където и да го погледнеш - освен ако не си в колата отзад и ти се гледа сеир. Да предположим, че все пак слезеш, пребиеш го, че и за капак му навреш чадъра в.... И после в съда:
Съдията: Какво се случи?!
Обвиняемия: Ами минавах си аз кротко с 30 и един ми удари колата с чадъра си!
Съдията: ?!?!
Потърпевшия: Ами пресичам си аз на пешеходната пътека........изведнъж се намерих на земята и......така - като доказателство прилагам медицинско свидетелство, чадъра от инцидента и..........следите по колата.
Та при тази ситуация не съм сигурен кой точно ще плати щетите, но все ми се струва че освен, това което водача трябва да плати за ремонта на автомобила, ще трябва да плаща и доста други неща.
П.П. В момента сигурно пешеходеца разправя в пешеходния форум как се е разминал на косъм със смъртта и благодарение на бързата си реакция и съобразителност е минал само със счупен чадър.
П.П.П. Другите от форума на пешеходците сигурно му разправят как е трябвало да настигне тоя с колата в задръстването и да му завре чадъра.......и т.н.
old alfist
31-03-2011, 14:17
Простотията си е голяма сила - вчера гледам през прозореца как една майка хванала 4-5годишното си дете и се шмуга между колите, а след това пречече с него пред други движещи се. Е, какъв пример дава на това дете - идеше ми да сляза от третия етаж и да и зажуля един шамар.
В случая май ти реагира първосигнално! Много ясно написах, че не коментирам кой е прав и кой не. Коментирах колко тъпо би било след такава случка да го "спукаш от бой", защото това само би могло да доведе до повече проблеми за теб (пък и за всеки друг на твое място). А и съм убеден, че по-голямата част от тези, които ти го дадоха този съвет, биха реагирали точно като теб - ще си продължат и после ще се оплачат на някого, или най-много да спрат да се попсуват и до там.
А за какво си пуснал темата вече е мистика за мен - не се хвалиш, не се оплакваш, не търсиш съвет, помощ или съчуствие - но това си е твоя работа.
Айде и аз ще напиша нещо, макар че до голяма степен ще припокрия мнението на матричаря; та уважаеми колеги: мислете! Дали сте шофьори или пешеходци - просто мислете, като се движите по пътя (или го пресичате)!
Само ще спомена, че имам случай отпреди няколко години, когато една лелка ме ми блъсна колата отстрани (тя беше пешеходка) щото явно много внимаваше; а преди няколко дни наистина съжалих, че нямам нищо удобно подръка, заради разни рацери - аз пресичам на Зебра с количката с бебето, преминал съм половината, а бързака ако беше с по-широка кола сигурно трябваше да се качи на тротоара, за да не ме пусне.
Та идиоти има навсякъде - просто е без значение дали са на 0, 2, 4 или повече колела и прилежащите им конски сили.
old alfist
31-03-2011, 16:20
@SIS: това беше на базик, не съм реагирал първосигнално, дори оцених чувството ти за хумор но нещо ти не успя да оцениш моето...
Иначе по принцип е по-добре някои мистерии да останат неразкрити... :info:
Е, той Mordohy поразбули малко мистериите, но....