Log in

View Full Version : Поредната простотия,ГО на катастрофирала кола

acko88
04-04-2011, 15:48
Днес на 04.04.2011 получавам "Уведомление" че не съм си плащатил задължителната застраховка на кола с която катастрофирах.Когато взех колата,направихме договор за покупко продажба на 19.05.2007 и след това я карах около година и половина докато на 08.12.2008 се случи катастрофата,колата нея бях прехвърлил все още на мое име,зарязах така нещата до април 2010-та когато я дадох за старо желязо и взех документ че е смачкана,мина още една година и миналия месец отидох в КАТ със стария собственик да я бракуваме понеже несъм я прехвърлял на мое име,там всичко мина що-годе бързо,но не ми дадоха документ че е бракувана.Сега звънях на Гаранционен Фонд,и от там ми казаха че това било нововъведение от 1 година насам,и дори да не използвате колата (управлявате) трябва да си плащате Гражданска отговорност (лично мое мнение е че е поредната глупост на мутрите да взимат парите на хората) не е ли правилното ако некараш една кола да несе плаща застраховка,данък собственост си плащаш така или иначе.Другото което е че пише че има санкция ако в 14-дневен срок от пращането на писмото не взема мерки в размер на 600лв,аз получавам писмото днес на 04.04.2011 а на самото писмо пише че е пратено на 29.03.2011,утре отивам в КАТ за документ че е бракувана колата и после в Гар. фонд.... Внимавайте колеги някой друг да не изгърми също.

vladev
04-04-2011, 15:59
Според мен в тези уведомления цари голямо объркване. Моите родители получиха такова за кола, която ИМА валидна ГО.

badmadafaka
04-04-2011, 16:03
Чакай 'са, колата не е била изобщо прехвърляна на твое име доколкото схванах от написаното (документ за бракуване не са ти дали в КАТ защото тя си е била на предишния собственик, на него са му дали един пробит талон най-вероятно)... И викаш застрахователите те търсят тебе за неплатена ГО..? Е как става това..? :shocking:

Иначе не мисля, че е грешна мярка това дето описваш - като си я тотализирал какво ти е пречело да я бракуваш веднага? По принцип такива тоталки много често им се продава "регистрацията" за да може някой да си кара кола с неясен произход, така че не е зле да има мярка, която да те стимулира по-бързо да дерегистрираш колата в такъв случай... :neutral:

raiders
04-04-2011, 16:09
Държавата ще цоца докато има кой... ако колата не се кара, както имам и аз друга кола, ама по никакъв начин не могат да ме задължат да имам задължителната ГО. Да данък се плаща на колата.

Другото сега ще се почне едно отписване/записване на колите и кой пак е прецекан с даване на пари и губене на време, пак НИЕ. Кой ще спечели от това, държавата и застрахователите. Еи много помага тази държава на застрахователните компании, чак да не повярва човек, ама то можело било, а за хората в тази държава кой мисли и прани нещо?!?

t-1000
04-04-2011, 16:19
Закона още не е променен така че с тия писма може спокойно да си запалите печките и как ще докажат че си го получил на дадена дата от която да ти текат тези 14 дена като не си се подписал никаде че си го получил.

Emo
04-04-2011, 19:31
и аз получих уведомление за каравана която ползвам лятото като пускам ГО за 3 мес.
всяко мпс с рег номер трябва да има склучена валидна ГО вкл. мотор,ремарке или кабрио както и неползван автомобил.незнам колко време може да се пресрочва срока

Ramsezsh
04-04-2011, 22:03
Това, че някой те приканва да си платиш гражданска отговорност за кола която не се ползва си е негов проблем. Поне в Наредбата за задължителното застраховане не видях подобен тескт. Т.е. тия покани могат спокойно да си ги навият на фунийка и след това да си ги сложат там дето слънце не огрява.

JAMAL
05-04-2011, 10:23
И в службата получихме "покана" от гаранционен фонд за автомобил, който беше катастрофирал и просто направата на ГО се забави с 2 месеца, докато го сглобят. Много експедитивни ей. Това е огромна глупост, която са измислили. От една страна се подтиква да се бракуват скраповете, от друга не всичко което не се кара в момента е скрап.
Доколкото разбрах, тази наредба я има в закона от време оно, просто сега са свързали системи на застрахователи, гаранционен фонд, кат и тн и всичко излиза на яве.

acko88
05-04-2011, 10:45
Чакай 'са, колата не е била изобщо прехвърляна на твое име доколкото схванах от написаното (документ за бракуване не са ти дали в КАТ защото тя си е била на предишния собственик, на него са му дали един пробит талон най-вероятно)... И викаш застрахователите те търсят тебе за неплатена ГО..? Е как става това..? :shocking:

Иначе не мисля, че е грешна мярка това дето описваш - като си я тотализирал какво ти е пречело да я бракуваш веднага? По принцип такива тоталки много често им се продава "регистрацията" за да може някой да си кара кола с неясен произход, така че не е зле да има мярка, която да те стимулира по-бързо да дерегистрираш колата в такъв случай... :neutral:

Немога да се съглася с това което си написъл че не е грешка,поне този довод който си дал е неправилен.Ако се продава регистрацията и някой си кара колата с неясен пройзход,той ще си плати гражданската за да може да си я кара тая кола и от там няма да идва проблема с гражданска за неизползваеем автомобил.А това примерно че ще ходя командировка в чужбина за 1 година примерно трябва да търча до КАТ да я спирам от движение,след това с документ от КАТ да ходя в Гаранционен фонд да я снемат от тяхната система че е спряна от движение.

А ето и Стенли е написъл,ми нали са си свързали системите тия глупаци,защо неса проверили в КАТ че колата е бракувана или пък друго,могата да пращат писмо че ще ме глобяват но немогат да пратят едно такова със запитване,примерно месец два по-рано дали аджеба тая кола се ползва за нещо,абе какво ли няма да се измисли и направи още в тоя булгаристан,щом осъждат вече и починали хора от нищо няма да се изненадам:coolio:

mim
05-04-2011, 11:17
А кой всъщност праща тия напомнянки
кат или застрахователя
той застрахователя, може да си спами колкото му душа иска, веднъж като ви има данните

acko88
05-04-2011, 11:25
Гаранционен фонд ги праща,и аз незнам те какви ги играят в цялата схема,Влади нека каже ако знае.

JAMAL
05-04-2011, 11:39
Подкрепям мнението ти Кире, че при продаване на регистрацията, най-логичното е да си сключиш ГО.
Нито Кат, нито застрахователите имат общо с изпращането на честитките, Гаранционен фонд е държавна институция, за която явно все по-често ще става дума, със засилващите и се правомощия и възможности.