PDA

View Full Version : Проблем с предварението !!!

STF
23-04-2011, 22:35
Здравейте,имам малко странен проблем,колкото и батално да звучи това за алфа :)Карам 145 1.6 боксер 1995 на газ(с обикновена газова съм,не е инжекцион).Значи проблема е следният:когато навън е над 12-13 градуса колата на бензин просто не върви.Глъхне,дави се,мирише си стабилно на неизгорял бензин,докато на газ няма абсолютно никави проблеми.Паднат ли температурите малко и този проблем просто изчезва всичко си е перфектно.Ходих на диагностика когато беше по-топло и точно докато си се давеше я закачих и се оказа че предварението ми играе между 11 и 29 ,а момчето което ми прави диагностика ми каза че не трябва да помръдва дори.Та сега моля за някое компетентно мнение преди да започна да я правя за да не хвърлям излишно пари за пореден път.

STF
24-04-2011, 12:25
:brickwall:

mordohy
24-04-2011, 22:31
На това момче му кажи много здраве от мене!
Предварението играе в зависимост от оборотите и натоварването, а освен това там се бъркат и двата детонационни датчика.
Провери си първо, да не се е скъсал или запушил маркуча на МАП сензора.
После си виж температурните датчици. На водата и въздуха. После и ТПС-а.
А най-добре, първо изкарай на гореизброените щекерите и ги огледай, а после ги напръскай с ВД-40 или нещо от сорта.
Аз залагам на МАП сензора!
Успех!

alfonco147GTA
24-04-2011, 22:51
Здравейте,имам малко странен проблем,колкото и батално да звучи това за алфа :)Карам 145 1.6 боксер 1995 на газ(с обикновена газова съм,не е инжекцион).Значи проблема е следният:когато навън е над 12-13 градуса колата на бензин просто не върви.Глъхне,дави се,мирише си стабилно на неизгорял бензин,докато на газ няма абсолютно никави проблеми.Паднат ли температурите малко и този проблем просто изчезва всичко си е перфектно.Ходих на диагностика когато беше по-топло и точно докато си се давеше я закачих и се оказа че предварението ми играе между 11 и 29 ,а момчето което ми прави диагностика ми каза че не трябва да помръдва дори.Та сега моля за някое компетентно мнение преди да започна да я правя за да не хвърлям излишно пари за пореден път.

колега виж си гориво проводите, има един къс маркуч който с времето се напуква и от там сълзи, и мирише на суров бензин, и аз като теб си мислех че колата ми не изгаря бензина хубаво, и какво ли не правих докато един път не я запалих на отворен капак и видях как прокапва бензин и мирише естествено, също и в движение! Провери около инжекциона, провери и за това което ти е казал мордохай :upsidedwnsmiley:

mordohy
24-04-2011, 23:14
колега виж си гориво проводите, има един къс маркуч който с времето се напуква и от там сълзи, и мирише на суров бензин, и аз като теб си мислех че колата ми не изгаря бензина хубаво, и какво ли не правих докато един път не я запалих на отворен капак и видях как прокапва бензин и мирише естествено, също и в движение! Провери около инжекциона, провери и за това което ти е казал мордохай :upsidedwnsmiley:
С тоя късия маркуч са патили мнозина и още си патят, но не мисля, че е от него. На студено щом няма проблем, значи е богата сместа, а основния заподозрян е вакуумното маркуче на МАП сензора.
Скъсано или запушено все тая!
Имитира, че няма разреждане и блъска яко бензин.
Всичко това е вярно, ако го прави само на студено.
Ако го прави и на загрят мотор, до сега сме си говорили почти глупости.
Щото отиваме на ламбда сонда!
Нека изчакаме колегата да уточни тая подробност!

STF
24-04-2011, 23:53
Извинявам се за може би глупавия въпрос,но къде точно се намира това маркуче на този МАП сензор.:big_whoops:между другото колата ми прави тази мизерия само,когато е топло над 13-14 градуса.

mordohy
25-04-2011, 00:37
Понеже ги бъркам постоянно 1.3 и 1.6, ще ти кажа и двата варианта, както и как да го откриеш.
Представлява малка четриъгълна плочка около 3х4см. Има щекер и е свързано с маркуче с диаметър около 3мм. Всъщност е 1/8" - 3.2 мм.
Маркучето идва от всмукателния колектор.
На едните се намира точно над дросела и е с късо маркуче, а другия вариянт е с дълго и стои в задния край на коша.
На колектора има няколко такива маркучета.
Едното е за клапата на филтъра за бензинови пари и отива под калника.
Второто на регулатора за налягане на бензина. Едно кръгло нещо на рейката.
Третото е за МАП сензора.
Пак не уточни, дали го прави само на студен мотор или и на топъл или само на топъл.
Защото освен сензора, може да е и от сондата и/или температурните датчици.ю
Сензора е най-вероятната, но не и единствена причина

STF
25-04-2011, 14:56
само когато е топло навън(времето):).А когато е студено навън(времето) даже и на загрял мотор не го прави:)Сега се прибрах от работа и ще слезна да го видя този мап сензор и ще пиша дали има промяна.

ivan dimitrov
25-04-2011, 16:01
---

STF
25-04-2011, 23:00
Значи намерих го този МАП сензор обаче маркучето му е като чисто ново,все пак го свалих и почистих,напръсках и щекера,но нищо:( Тези температурни датчици скъпи ли са направо да ги сменя и да не се занимавам да търся евентуално в кой е вината ,защото май натам клонят нещата,а като ходих на диагностика ми казаха че трябва поне 30% отклонение да дава някои датчик за да го засекат там.За ТПС и това ТАР нищо не мога да ви кажа :laughing1:от 4 години я карам тая алфа и досега не съм чувал,че съществуват такива неща :)

mordohy
25-04-2011, 23:16
Датчика за температура на въздуха се намира на тръбата между филтъра и кривия маркуч преди дросела.
От долната страна на тръбата.
Изключи го и ако е от него -ще се оправи значително.

Bobi_33
26-04-2011, 00:15
Аванса може да играе и от преебана бобина. GM бобините понякога въртят много шантави номера.
Но първо си смени диагностика и тогава всичко останало. Много са важни и кабелите на свещите. От калпави кабели бобината прави странни номера.

kolev
26-04-2011, 11:11
да, от софия си, вземи отиди на истинска диагностика. иначе ако ще сменяш датчици направо, първо почни от датчика за температура на антифриза за еку-то.около 20 лева е, ако колата е карана дълго на чешмяна вода направо го сменяй.

flipz
26-04-2011, 15:46
Не съм чел всички мнения, но ще ти кажа какво стана при мен. Направиха ми диагностика със старата бубина, която се беше пробила и ми казаха, че ламбдата била заминала, защото имало грешка. Запалих колата и на място не отчете грешка, но нищо не ми казаха за бубината .. та нали уж компютър и тн .. а не ми я откри. Поръчах си бубина и от аутодата видях как се тества (като това не е категоричен тест за бубина, но може да даде яснота) и се оказа, че бубината не е работила от доста време. След смяната, нещата се оправеха .. та така .. от 100 нагоре бавно наемаше в ниските обороти също не много добре .. понякога като студена придърпваше и така.
Също така и свещите трябва да се сменят редовно ...
Та исках просто да критикувам компютърната диагностика и пишмян майсторите като цяло.
:prescription:

*видях, че са ти писали за бубина по- горе .. с омметър т.е. мултицет можеш да я измериш. на входа 2-те клемички 0.3ома м/у малката и голямата свещ 7000-9,500 ома .. това е по спомени.
*бтв и моят проблем с бубината, имах чувството, че като е студено навън работи по- добре ... провери ги на всяка цена.

kolev
26-04-2011, 16:02
само че запалването на ТС и боксер е коренно различно. особено на 1,6 боксер с ГМ електроника където няма как да измериш първичната на бобината.
иначе за диагностиката, освен да се закачи към компютъра, трябва да има и интелигентно задклавиатурно устройство което да осмисли от какво е въпросната грешка :)

STF
26-04-2011, 20:34
аз съм точно боксер с ГМ електрника :( mordohy много ми се искаше днес да пробвам номера с температурния датчик за въздуха ,но навън е доста хладно и няма как да разбера разликата ....Трябва да изчакам да се покаже слънчице:crybaby:кабелите съм ги купувал от стамболийски и са на около 12-13 хиляди,а свещите са ми денсо и нямат 5 хиляди още....

ivan dimitrov
26-04-2011, 22:12
---

STF
07-05-2011, 16:53
mordohy оказа се прав бате :) от температурния датчик за въздуха е проблема .Остава сега да намеря къде го има, защото нито във т и н ,нито на стамболийски го има.

mordohy
07-05-2011, 17:09
mordohy оказа се прав бате :) от температурния датчик за въздуха е проблема .Остава сега да намеря къде го има, защото нито във т и н ,нито на стамболийски го има.
Ако изчакаш няколко дена, ще ти пратя един читав!

STF
08-05-2011, 19:57
аз вече 1 година си я карам така,така че няколко дена не са ми проблем :) мерси пиши на лс :bouncing_smiley: