Log in

View Full Version : Трепет на волана

sofiano
18-05-2011, 21:09
ИМАМ СЛЕДНИЯ ПРОБЛЕМ- КАТО ВДИГНА НАД 120 КМ. ВОЛАНЪТ МИ ЗАПОЧВА ДА ТРЕПЕРИ. ТОВА ЗАПОЧНА СЛЕД КАТО СМЕНИХ ДЖАНТИТЕ И ГУМИТЕ- ОТ 14 НА 15. ГУМИТЕ СА 195/50/15. ИМА ЛИ ВЕРОЯТНОСТ ДА СА ПРЕКАЛЕНО ГОЛЕМИ? ТЪРСИХ ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗА ГУМИТЕ, НО НЕ НАМЕРИХ. АКО НИКОЙ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ, ДА ПИШЕ.
СТАВА ВЪПРОС ЗА АЛФА РОМЕО 145.

trustworthy
18-05-2011, 21:18
Не пиши с главни букви!
Най-вероятно са ти криги джантите, гумите или и двете. Изправя ли ги преди да ги сложиш?

sofiano
18-05-2011, 21:58
Не пиши с главни букви!
Най-вероятно са ти криги джантите, гумите или и двете. Изправя ли ги преди да ги сложиш?

Добре, джантите може и да са криви, ама гумите как да са криви? А и аз питам основно за размера на гумите...

Max
18-05-2011, 22:14
Добре, джантите може и да са криви, ама гумите как да са криви? А и аз питам основно за размера на гумите...

Размерът е от препоръчваните фабрично.
Виж си джантите и гумите както те посъветваха колегите.
Крива гума може да се получи при скъсване на телове, на каркаса, ако е шофирана с износени амортисьори или не добре регулирана предница и т.н.

Flame
18-05-2011, 22:50
А като ги сложи,балансирахте ли джантите?

vankata_ll
18-05-2011, 22:57
Същия проблем и при мен, но още от 90 км/ч. Помислих, че е от баланса , но като ги завъртяха на машината се видя, че и двете гуми са криви (ДОТ 2006). Сега съм с нови гуми и няма грижи ;-)

badmadafaka
18-05-2011, 23:23
...ама гумите как да са криви?
Е така. Повечето китайски но-нейм марки еФтинджоси са криви и не може да се балансира права джанта с тях.

sofiano
19-05-2011, 08:29
А като ги сложи,балансирахте ли джантите?
ооо разбирасе балансирани са ; казаха ми че джантите са ехтра ;ще сменя гумите и да видим.....

sofiano
19-05-2011, 09:02
Е така. Повечето китайски но-нейм марки еФтинджоси са криви и не може да се балансира права джанта с тях.

....гумите не са китаиски а и не са много ефтинки....

italiano mafioso
19-05-2011, 09:22
а втора ръка ли са 15-ките или нови си купувал?

badmadafaka
19-05-2011, 10:47
....гумите не са китаиски а и не са много ефтинки....
Ами елементарен тест можеш да си направиш като им смениш местата (предни, задни)... Това при положение, че поне едните не са криви...
Имай предвид също така, че освен джанти и гуми, по окачването (че и задвижването) на колата има още 100 компонента, които може да са сдали багажа и да предизвикват треперене на волана... :innocent:

_power_
19-05-2011, 15:03
Това ''сеене'' при скорости 90-120 и затихваща вибрация към 140 може да е от разбита предница бе младежи, задължително ли е да са гуми:kiss: не мисля!
Ако си убеден че гумите и джантите са ОК моя съвет е да прегледаш накрайниците на рейката вътрешни и външни!
П.С. Гуми се кривят и от дълго седене на колата на едно място.
Когато взимах лумината беше стояла в автокъщатата 2 месеца на слънце (УАЕ) и гумите бяха станали като квадрадрати:clown:

sofiano
19-05-2011, 15:10
Ами елементарен тест можеш да си направиш като им смениш местата (предни, задни)... Това при положение, че поне едните не са криви...
Имай предвид също така, че освен джанти и гуми, по окачването (че и задвижването) на колата има още 100 компонента, които може да са сдали багажа и да предизвикват треперене на волана... :innocent:

Направих го това със смяната, но същата работа- трепери... но пък съм почти сигурен, че е от гумите или от джантите, защото всичко започна след като смених гумите. В крайна сметка ще си сложа железните, затова исках да знам каква е техническата характеристика на гумите за да си купя най- подходящите? Благодаря ви на всички, а аз ще видя какво мога да направя, защото ме чакат 3000 км. Погледнато от добрата страна обаче това ми служи като ограничител на скоростта и без това тук в Испания вече не може да се вдига над 110.

badmadafaka
19-05-2011, 15:44
Абе по-добре отиди преди да тръгнеш да прегледат и окачването - не е напълно невъзможно двете събития да са съвпаданли (да се е прецакало нещо точно като си сменил гумите и да се заблуждаваш) :lupe:
Иначе ако вибрацията е силна, за 3К километра може и да прецакаш нещо (най-малкото лагера на главината се натоварва неравномерно ако тресе нещо)... :lupe:

Tedo
19-05-2011, 17:19
На колко резби ти се навиват болтовете?Ако са къси за тези джанти може и от това да ти тресе волана

sofiano
19-05-2011, 18:21
На колко резби ти се навиват болтовете?Ако са къси за тези джанти може и от това да ти тресе волана

болтовете са готини ,купих нови когато смених джантите защотото бяха кьси

infernus
20-05-2011, 21:43
Така, що не пробваш да сложис тарите с който не си имал проблеми първо отпред после отзад, и да видиш къде е проблема, но това тресена точно при определена скорост е от гуми/джанти, добре си я качил на 15 гуми ама не се занимавай с разни 2-ра употреба лайнаци за да не акостираш в някой като спре внезапно.