Log in

View Full Version : Защо после се убиваме по пътищата

CrazyElement
21-05-2011, 03:07
Здравейте колеги,

Не мога да разбера , защо има такива темерути на пътя , днеска останах крайно възмутен, карам си аз към Стара Загора , и по - пътя пред мен някакъв с митсубиши Л200 ДЖИП!!! , та кара човека , ама нещо аз съм свикнал на този път 120 , той кара с около 110 изпреварих 1 път зад него и се наложи да връщам и газта и му се издразних де , та при първа възможност си бия аз ляв мигач и тръгвам , спокойно с 110 на 5та да се набирам набирам аз ама гледам тоз изостава ама мн бавно, та на 140 го задминах и го гледам на бронята ми викам си какъв му е проблема? Защо не ме оставя да го изпреваря като хората и трябва и той да настъпва и да ме забавя мене в ляво платно... , така карам си аз 120-130 той зад мойта броня на първото право настъпва 115 конъовия си джип при който аз съвсем леко чукнах газта на 5та и го видях как издъхна отпред идваше кола , върнах газта и намалих да ме мини , ако исках можех да го оставя и да се чуди кво да правИ? Гледам го човека беше на възраст 30+ при всички случаи? Няма нищо на следващото село на излизане го наказах на 3та да види , че счупения му джип е далече от бърза кола , но не това е въпроса не мога да разбера какъв му е проблема? И Защо трябва да създава предпоставка за ПТП? Разбирам да кара някаква 300 конъова кола да я настъпи и аз да остана назад и да се измея и това е , ама той настъпва и нищо не прави просто ми забавя изпреварването... , :jason2::jason2:

alex052
21-05-2011, 06:15
Олигофрен.Тъжно е ,че има много такива по пътищата.Вчера един колега с 33 черна имола/горката изглежда си е намерила душманина/ в София направи показно на опасно,идиотско и непрактично каране.От Витошка и Патриарха до Стамболииски и Опълченска при относително спокойно движение/в 20.30 / смени над 20 пъти лентата за движение като засече други участници поне 7 пъти.Накрая с мръсна газ мина през паветата на Руски паметник точно през най-разбитата и висока част/там аз съм пукал картер/ .
Такива просто са за отнемане на лиценза за каране завинаги.Не може и не става така колеги и аз карам рисково отвреме навреме не отричам, всички сме така, ама всичко трябва да има граници.Ако сами не мислим и не се пазим няма как да стане.

trustworthy
21-05-2011, 07:48
Свикнал си с 120 км/ч, а колко е ограничението там? И кое точно те е издразнило в това, че той кара с 110, след като най-вероятно е трябвало и двамата да карате с 90 км/ч макс? И защо е трябвало да му връщаш 'жеста' и самият ти да създаваш предпоставки за инциденти?
Потърси отговора на въпроса ти от заглавието в самия себе си първо. Най-добронамерено ти го казвам ;)
Правил съм същите грешки като теб навремето, сега съм ги ограничил до абсолютния минимум. Малко е трудно в началото да спазваш максимално правилата и да се въздържиш да не отвърнеш на провокациите, но после се свиква и даже се пътува доста по-спокойно :)

lordliness
21-05-2011, 07:52
Миналата седмица се разминах на междуселски път с трактор управляван от 10-12 годишно хлапе а баща му (сигурно)висеше отстрани и изглеждаше много горд като ''инструктор''.Още съм шокиран,но простотията както казват си ходи по хората.И друг случай-копеле с някаква корейска кола, което ме изпревари и намали много, когато тръгнах да го изпреварвам и се изравнихме настъпи за да се съзтезава с алфата и това няколко пъти.

badmadafaka
21-05-2011, 08:05
Аз ли нещо не разбирам написаното или тоя се е опитвал да те изпревари и ти си се набирал и не си му давал да те изпревари, щото оня е карал някакъв "115-коньов джип"..?

Alexanderbb
21-05-2011, 08:30
Свикнал си с 120 км/ч, а колко е ограничението там? И кое точно те е издразнило в това, че той кара с 110, след като най-вероятно е трябвало и двамата да карате с 90 км/ч макс? И защо е трябвало да му връщаш 'жеста' и самият ти да създаваш предпоставки за инциденти?
Потърси отговора на въпроса ти от заглавието в самия себе си първо. Най-добронамерено ти го казвам ;)
Правил съм същите грешки като теб навремето, сега съм ги ограничил до абсолютния минимум. Малко е трудно в началото да спазваш максимално правилата и да се въздържиш да не отвърнеш на провокациите, но после се свиква и даже се пътува доста по-спокойно :)

Трудно можеше да го кажеш по-правилно.

Satanism
21-05-2011, 08:47
Дам, крайно време е да се научим, че тея знаци не са за ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА скорост...
И постъпката ти е глупава....какво доказваш, като дадеш газ?ТОй сигурно знае, че колата му върви колкото да не заспи...
Даването на газ, докато някой те изпреварва също е нарушение според ЗДВП

Важното е да си караш и да се стараеш от идиотите да си максимално далече...а не да се водиш по техните акъли...

lordliness
21-05-2011, 09:10
Важното е да си караш и да се стараеш от идиотите да си максимално далече...а не да се водиш по техните акъли...Това истината!

assassin's
21-05-2011, 14:41
И аз ще се изкажа по темата,никой не защитавам но на всеки се е случвало това Вие колеги какво бихте направили ако някой тъпан селски ви се забие на задната броня???Спирачки ли бихте ударили,та това не е ли предпоставка за птп,и още нещо казвал съм го и преди казвам го и сега неможе никой от тук да ме убеди че винаги кара с ограничението за дадения път,на ограничение 50км/ч извън градско колко човека го спазват при идеален път,и идеални условия?Не сме чак такива светци за да почваме да обвиняваме този и онзи,че постъпката му е глупава и некоректна!

trustworthy
21-05-2011, 16:28
Постът ти, както и някои други, показват колко греша е представата за правилното движение по пътищата.

Колкото и да ти е чудно, ако някой ми се забие зад бронята, просто го пускам да заминава. Пробвай го някой път ;)
'Свикналите' да карат с 120 там, където не е разрешено, трябва да отвикнат, за да могат когато настигнат някой, каращ с 110, 100 или 90 (то кой ли идиот ще кара с толкова, ама карай) да си продължат да карат зад него, а не да се прибягва до глупави изпреварвания с не просто висока, а МНОГО висока скорост. Защото за да изпревариш някой, който кара с 110, трябва да вдигнеш поне 140, което вече идва малко доста над ограничението.
По-малко селяшко ли е да се засвяткаш с 200 в лявото платно на магистралата и да присвяткаш на всеки, който е дръзнат да ти намали скоростта, защото е тръгнал да изпреварва с макс позволената 130 км/ч?
С подобен начин на мислене трудно ще намалеят злополуките на пътя.

boian
21-05-2011, 16:54
Откакто съм с 300 коньовата си Алфа карам по правилата. Просто няма смисъл от доказване кой колко бързо може да ускорява, не ми е интересно. Не знам дали е от възраста или от факта, че имам детско столче зад мене, ама я карам вече по-полека. И ако се наложи да изпреваря, задължително се информирам за поведението на предната кола- да не би да е мацка, която е решила да си слага червило или говори по гсм-а, или е някой малък келеш с 2 дена стаж. Въобще, стана страшно по пътищата, затова умната.

Satanism
21-05-2011, 17:45
Постът ти, както и някои други, показват колко греша е представата за правилното движение по пътищата.

Колкото и да ти е чудно, ако някой ми се забие зад бронята, просто го пускам да заминава. Пробвай го някой път ;)
'Свикналите' да карат с 120 там, където не е разрешено, трябва да отвикнат, за да могат когато настигнат някой, каращ с 110, 100 или 90 (то кой ли идиот ще кара с толкова, ама карай) да си продължат да карат зад него, а не да се прибягва до глупави изпреварвания с не просто висока, а МНОГО висока скорост. Защото за да изпревариш някой, който кара с 110, трябва да вдигнеш поне 140, което вече идва малко доста над ограничението.
По-малко селяшко ли е да се засвяткаш с 200 в лявото платно на магистралата и да присвяткаш на всеки, който е дръзнат да ти намали скоростта, защото е тръгнал да изпреварва с макс позволената 130 км/ч?
С подобен начин на мислене трудно ще намалеят злополуките на пътя.

То това със светкането е страшно селско, дори да не си с 200....

tanatos
21-05-2011, 18:47
Тая тема за скорост не ви ли омръзна? Стига с тези ограничения..Колите ви ограничени ли са до 130? Или на километраж са до около 240-260? Що е така? Никой от вас ли не е вдигал над 130 на магистралата? Или над 90 по междуградските, или може би в града не надвишавате 50? Един да излезе да каже, че ги спазва тези ограничения и никога ама нигога по какъвто и да повод не ги е нарушавал. Ако тук има такъв човек само той може да изразява възмущение от това, че се нарушава закона. Иначе си е лицемерие.Не пречете по пътищата, катастрофите масово стават заради това, че некой пречи. Ако видите на магистралата засилена кола в лявото платно не тръгвайте да изпреварвате колата пред вас. Не озни дето кара с 300 и свпятка е проблема.

По темата, аз не разбрах какъв муе рпоблема на колегата. Никакво значение колко коня е колата и ти с колко си свикнал да караш. Ако тръгва да изпреварва някой го пусни, след това може ти да го изпревариш и да продължиш. Но не пречи. Конете нямат значение. Представи си ситуацията в коят ти изпреварваш със 150 к.с алфа кола дето е 200, 300, 400 коня и шофера на другата кола даде газ в този момент и срещу теб идва кола. Кофти нали :)

Пак казвам нека не си пречим по пътищата.

Alpina
21-05-2011, 18:49
Ще използвам темата, да задам един хипотетичен въпрос към колегата с страхотната, червена 75-ца, с регистрация KH?????? (няма да ги допиша нарочно) който беше днес на магистрала Хемус около 13:00 посока Ябланица...

Така както беше отбил в аварийната, в района на Осиковица, и със семейството ти бяхте зад/около колата, някой да беше решил да изпреварва в аварийната и ги беше изтребил пред очите ти - как щеше да се почувстваш?
Така някак - кеф ли щеше да ти стане?
Много ми е интересно просто.

Интересно ми е, ако случайно видиш темата и по-точно този пост, какво ще отговориш. Въпроса ми е наистина сериозен!

Ще изчакам няколко дена, за евентуален отговор и ще обясня по-подробно ситуацията и най вече - нещо, което ужасно много ме учуди.

tanatos
21-05-2011, 19:02
Ще използвам темата, да задам един хипотетичен въпрос към колегата с страхотната, червена 75-ца, с регистрация KH?????? (няма да ги допиша нарочно) който беше днес на магистрала Хемус около 13:00 посока Ябланица...

Така както беше отбил в аварийната, в района на Осиковица, и със семейството ти бяхте зад/около колата, някой да беше решил да изпреварва в аварийната и ги беше изтребил пред очите ти - как щеше да се почувстваш?
Така някак - кеф ли щеше да ти стане?
Много ми е интересно просто.

Интересно ми е, ако случайно видиш темата и по-точно този пост, какво ще отговориш. Въпроса ми е наистина сериозен!

Ще изчакам няколко дена, за евентуален отговор и ще обясня по-подробно ситуацията и най вече - нещо, което ужасно много ме учуди.

Пий си хапчетата. И хоро може да играе в аварийната лента ако реши. Затова е аварийна. Все едно аз да те питам ако си спукал гума и си спрял в същата тази лента за да я сменяш, с каква наглост го правиш. По-голяма глупост не бях чел в този форум.

CrazyElement
21-05-2011, 19:21

Колега ,точно за тебе си мислих , че ще се намесиш и сега ще ти обесня , защото не ме разбра, така значи , това , че ограничението на пътя е 90 км/ч е друг факт , че и двамата сме го нарушили има си органи на реда които да ни санкционират, а това , че въпросния индивит настъпва като аз съм сигнализирал , че ще го изпреварвам , според теб е , честно след като съм нарушил 90 км/ч ? Ми хайде представи си , че отсреща идваше кола която си кара с 90км/ч и няма никаква вина ? Значи аз мн добре съм си преценил колко мога да карам на пътя и т.н. това , че според закона съм грешен както казах има си органи , които като ме спрът ще ме санкционират , а мога да ти кажа , че изобщо не съм му връщал услугата , бях настъпал педала на газта лекичко и си карах с 140 , в момента който ми би ляв мигач и видях отсреща колата прецених , че с междузвездния му 136 конъов джип ще се убие върнах педала на газта до горе и натиснах спирачки.

Всичко е въпрос , на разбиране колега , аз не настъпвам на всеки решил да ме минава като карам с 110-120 ми не правя друго пускам го да ме мини и СЛЕД това настъпвам и си спазвам дистанция след него на скороста която кара.

---------- Post added at 19:21 ---------- Previous post was at 19:14 ----------

колега tanatos , нещо май не ме разбрахте , не аз съм го напъвал като ме е изпреварвал , а точно обратното на разрешен участък за изпреварване с перфектна видимост си, сигнализирах с ляв мигач при което като тръгнах да го изпреварвам въпросния индивид настъпа джипа си, при което го минах но доста по-бавно отколкто бих ако беше си поддържал скороста, след което ми се лепна на задната броня и направи глупаво изпреварване при което аз намалих зада не се пребие някъде!

ЕДИТ: с риск да бъда нападан и т.н. , ще кажа , че и аз съм постъпвал така , но при съвсем друга ситуация , караме в село с 60км/ч на забранен участък за изпреварване пред нас наближава завой, някав с някфа баничкарка тръгва с ляв мигач при , което честно ви казвам си казах ей сега тоя ще ме "ПЪРЖИ" 1 час и ще изкочи някой от завоя и аз ще отида просто настъпах пича с баничкарката си остана отзад и всичко по живо и по - здраво , но в тази ситуация , човека с баничкарката изобщо нямаше предпоставка за птп просто си остана отзад и това е , а аз вече се бях изравнил с него а той настъпва.., къде да ида?

trustworthy
21-05-2011, 19:45
@tanatos

Аз лично не смятам за голям грях да караш с 110-120 по път, където ограничението е 90. Обаче е нелепо, карайки с толкова, да ти 'пречат' тези, които спазват ограничението или не го спазват, обаче карат по-бавно от теб. А абсурдното е, че много хора са на мнение, че щом се движат по-бързо, другите трябва задължително да се съобразяват с това.
Що се отнася до магистралата, кажи ми честно лесно ли се забелязва колата в лявото платно, която приближава с 200 ;) Идва и заминава за секунди. Доскоро имах и аз навика да карам по магистралата с колкото позволява автомобила, но откакто ме изхващаха с 170, си ревизирах виждането :unsure:
Иначе въпросът е до толерантност. Именно тя липсва на пътя. И подобни съровенования с маломощни автомобилчета са масово явление. Докторът ви обясни как стои въпросът с 260-те + коня на неговата кола
Безаварийно пътуване желая на всички :cheers:

---------- Post added at 19:45 ---------- Previous post was at 19:35 ----------

Колега ,точно за тебе си мислих , че ще се намесиш и сега ще ти обесня , защото не ме разбра, така значи , това , че ограничението на пътя е 90 км/ч е друг факт , че и двамата сме го нарушили има си органи на реда които да ни санкционират, а това , че въпросния индивит настъпва като аз съм сигнализирал , че ще го изпреварвам , според теб е , честно след като съм нарушил 90 км/ч ? Ми хайде представи си , че отсреща идваше кола която си кара с 90км/ч и няма никаква вина ? Значи аз мн добре съм си преценил колко мога да карам на пътя и т.н. това , че според закона съм грешен както казах има си органи?

Има органи, но идеята не е да се глобяваме, а превенция.
Не твърдя, че той има право да те 'наказва', неговата вина е безспорна, а постъпката му - просташка. Мисълта ми беше да не се слиза до нивото на отсрещния.
Имам достатъчно опит зад волана - и като години, и като километри. Правил съм подобни глупости навремето, признавам. Имах възможността да карам в годините, коогато глобите бяха смешни, трафикът далеч по-ненатоварен. За сравнение мога да дам пример, че по пътя Бургас - Варна, покрай Слънчев Бряг, редовно карах с по 150-180 км/ч по правите отсечки (те не са и много прави)
На даден етап осъзнах съм колко нелепо е това.
Включих се в темата от позицията на една идея по-узрял като мислене, не от любов към спора.
Приятелския ми съвет е при следваща подобна ситуация да преглътнеш раздразнението и просто да пуснеш да си ходи селяка. после може да споделиш как си се почувствал ;)

Alpina
21-05-2011, 20:02
И хоро може да играе в аварийната лента ако реши. Затова е аварийна. Все едно аз да те питам ако си спукал гума и си спрял в същата тази лента за да я сменяш, с каква наглост го правиш.

Напълно съгласен съм с това в цитата!
Случая обаче е малко по-особен и за това съм задал точно такъв въпрос! Нито една от думите в него не е случайна! И повярвай ми - на мнение съм, че всеки спрял в аварийната лента, независимо по каква причина, трябва да има шанса да се качи в колата си и да потегли от нея, без някой "тарикат" да го забърше и убие в нея!

Надявам се да не продължиш с препоръките да си пия хапчетата :cheers:

Както написах в поста си - тези дни ще дам малко повече светлина по случая - искам просто да получа отговор на въпросите си от шофьора на колата :)

Весели и безаварийни празници. :cheers:

CrazyElement
21-05-2011, 20:05
Напълно разбирам какво искаш да кажеш колега , въпреки , че имам само 2 години и малко стаж зад волана и около 20 000 + км ми е ясно, как стоят нещата , както казах не съм тръгнал да карам с 160-70 , просто така се получи , че бях се засилил малко повече от него и место да давам спирачки имаше перфектна видимост и реших да го изпреваря след което си карах с 120 при което той ми се лепна на бронята дигнах до 130 дори 140 той пак седеше на нея и тогава тръгна и да ме минава , смисъл аз се опитах да му поддържам темпото да кара зад мен на скорост удобна за него , след като ме мина , намали рязко на 110 при което ако не бях реагирал бързо стеше да стане джип комби. Именно това не разбирам , ми ок решил съм да карам малко по -бързо от него , какво от това пуска ме минавам го пък ако иска да карам зад мен , ако иска да си акра пак с 110 , но не да прави глупаво изпреварване с предпоставки за ПТП и като ме мини да скочи на спирачките...

DJ Vladic
21-05-2011, 20:16
Здравейте колеги,

Не мога да разбера , защо има такива темерути на пътя , днеска останах крайно възмутен, карам си аз към Стара Загора , и по - пътя пред мен някакъв с митсубиши Л200 ДЖИП!!! , та кара човека , ама нещо аз съм свикнал на този път 120 , той кара с около 110 изпреварих 1 път зад него и се наложи да връщам и газта и му се издразних де , та при първа възможност си бия аз ляв мигач и тръгвам , спокойно с 110 на 5та да се набирам набирам аз ама гледам тоз изостава ама мн бавно, та на 140 го задминах и го гледам на бронята ми викам си какъв му е проблема? Защо не ме оставя да го изпреваря като хората и трябва и той да настъпва и да ме забавя мене в ляво платно... , така карам си аз 120-130 той зад мойта броня на първото право настъпва 115 конъовия си джип при който аз съвсем леко чукнах газта на 5та и го видях как издъхна отпред идваше кола , върнах газта и намалих да ме мини , ако исках можех да го оставя и да се чуди кво да правИ? Гледам го човека беше на възраст 30+ при всички случаи? Няма нищо на следващото село на излизане го наказах на 3та да види , че счупения му джип е далече от бърза кола , но не това е въпроса не мога да разбера какъв му е проблема? И Защо трябва да създава предпоставка за ПТП? Разбирам да кара някаква 300 конъова кола да я настъпи и аз да остана назад и да се измея и това е , ама той настъпва и нищо не прави просто ми забавя изпреварването... , :jason2::jason2:

На мен ми се случи същата ситуация, само че до мен имаше Вартбург на около 25-35 г и дядо на около 70 г. При 120 се изравних. При 140 го изпреварвах и при 150 вече се отдалечавах. Ама, това е ежедневие. Кво да напрвим като всичките които ни заобикалят и ни пречат. Говори му бии го, и пак няма да разберат какво е станало. На такива хора им се вика: Контра! Винаги са в опозиция и винаги нещо не им е наред. А реално никога не се замислят за действията си, и действат ли като Хомосапиенс.
Не се хабете. Живейте си живота.

CrazyElement
21-05-2011, 20:52
Да бе , аз реших просто да споделя , случея после що ставали катастрофи и кой аджеба е виновен ние младите шофъори или шофъорите с опит, като цяло аз го давам до какво му се е случило на човека , ако му е бил крив деня , загубил важна сделка , развел са , някой близък починал и си го изкарват на пътя , ама не мислят , че може да стане белята и да убие човек...

Abar7h
21-05-2011, 21:18
В заглавието на темата се крие отговора на въпроса... Като се срещнат двама комплексари обикновено така става! И аз съм правил такива простотии, ама поне после осъзнавам, че вината е колкото на тъпака отсреща, толкова и моя, че му се връзвам. :cheers:

Satanism
21-05-2011, 21:54
Между другото, за аварийната лента.Както личи от заглавието й, тя не е за хоро, нито за семейна почивка, нито за каквото и да било друго, освен ПРИНУДИТЕЛНО спиране....
Това, че можеш хоро да играеш на нея е най-голямата глупост в тая тема....
По нормалните държави, тея дето нямат спешна работа на аварийната ги гонят катаджиите, а тея, дето са счупени ги карат да седят с жилетките зад мантинелата... и те така....

trouble
21-05-2011, 22:34
Тая тема за скорост не ви ли омръзна? Стига с тези ограничения..Колите ви ограничени ли са до 130? Или на километраж са до около 240-260? Що е така? Никой от вас ли не е вдигал над 130 на магистралата? Или над 90 по междуградските, или може би в града не надвишавате 50? Един да излезе да каже, че ги спазва тези ограничения ....

Аз съм този човек, имаш ли конкретни въпроси към мен :)

kiko73
22-05-2011, 00:15
:
Между другото, за аварийната лента.Както личи от заглавието й, тя не е за хоро, нито за семейна почивка, нито за каквото и да било друго, освен ПРИНУДИТЕЛНО спиране....
Това, че можеш хоро да играеш на нея е най-голямата глупост в тая тема....
По нормалните държави, тея дето нямат спешна работа на аварийната ги гонят катаджиите, а тея, дето са счупени ги карат да седят с жилетките зад мантинелата... и те така....

:handshake: освен това по Хаварийната лента минават линейки, пожарни, гражданска защита при евакуация и спасяване на пострадали при верижни катастрофи. За игра на хоро, семейни почивки и др. нужди (в зависимост от заболяването) има направени отбивки - аварийната лента не е за такива неща.

old alfist
22-05-2011, 00:53
Здравейте колеги,

Ами колега, ти трябва да покараш малко зад него и да усетиш как върви колата му и маниера на карането му, за да можеш да вземеш решение какво да правиш, но това е съобразено с твоите възможности и на колата ти.
Случва се някой да върви с твоята скорост и маниер на каране и това да бъде проблем, но ако и двамата го усетят това пък с времето и движението по пътя става шоу и е приятно.
Времето за да се разбере всичко то е различно при хората - някои го усещат за секунда или част от нея, а други не знаят за какво става въпрос.
Нещата са свързани с усет и преценка, които се придобиват с опита от карането по пътищата и природните дадености на управлявацият МПС - от всяка върба свирка не става..

Bella
22-05-2011, 03:24
Пий си хапчетата. И хоро може да играе в аварийната лента ако реши. Затова е аварийна. Все едно аз да те питам ако си спукал гума и си спрял в същата тази лента за да я сменяш, с каква наглост го правиш. По-голяма глупост не бях чел в този форум.

"Пич",не можах да се стърпя ... ама АВАРИЙНАТА лента за това се нарича така,защото ТЯ се ползва САМО когато си аварирал !!!
Аварийната лента не е за игра на хора,не е за да спреш да се изпикаеш,нито да изхвърлеш насрания памперс на детето си !!!

За всички тези цели си има отбивки преди които има един ГОЛЯМ знак с буквата " P " , знака е със син фон а върху него буквата е бяла!

Следващият пър гледай добре и като го намериш използвай това място по предназначение.

В белите страни никой освен действително аварирал НЯМА право да СПИРА дори в аварийна лента !

Недопустимо е да се ИЗПРЕВАРВА в аварийна лента или да се кара там,защото на някой зевзек колата му не върви бързо !

Побеснявам като чета нелепости и когато някой се опитва да наложи грешните си разбирания над околните ... а малките пичлемета само това и чакат да прочетат и да не им пука и да си спират да си пикаят в аварийните ленти.

Дори в България по магистралите е наситено от места за отбиване от магистралата , за отдих и каквото там се сетиш .

Ей за това има сума ти избит народ спрели да пикаят в аварийна и някой друг "тарикат" дето е решил,че там му е по-спокойно ги забира и прави на пехтия.

Но нищо,ти продължавай да даваш "акъли" как аварийната е за игра на хоро , на жмичка , на ластик ако щеш и шах партия изиграй ама ти с твоето семейство , не проповядвай погрешните си разбирания за да не увлечеш след себе си невежите младежи и граждани които си мислят,че са царе на пътя.

На пътя всички сме равни ... просто тела в купчина ламарини ... !

---------- Post added at 00:24 ---------- Previous post was at 00:09 ----------

Здравейте колеги,

Колега,не разбирам каква е тази мания да си мерим конете ?!?
Да не би мъжката ви гордост да страда от липса на сантиметри та сте
тръгнали да си мерите конете ?!?

Груба съм - да , но постъпката ти е глупава и незряла.

Като те дразни някой и ти диша зад гърба "бронята" пусни го да отмине и не му мисли много .

Ти даваш ли си сметка,че не се знае човека зад волана в колата зад теб не е ясно в какво състояние е ... пиян ли е , надрусан ли е , емоционално разстроен ли е .... ?!?

Мислиш ли,че като караш пред подобен индивид не застрашаваш собственият си живот ?

И изобщо кога порастна та придоби "навици" да караш със 120 км/ч. ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

Ей на тоя въпрос последния ако ми отговориш ще съм повече от щастлив човек !

От ей такива "навици" по крайпътните дърета висят цветните некролози на умрели от "навиците" си младежи ...

Да не говорим , че повече от нас караме 10 и повече годишни бънгии ... нали си наясно с факта,че това е машина при която износването и овехтяването са големи ... и във всеки един момент може да се появи механичен дефект и какво ... майната ти на теб ... загиваш от глупостта си , ама завличаш и невинни ... !

Българина ако се научи да спазва 3 правила на пътя мисля,че % на умрели чрез ПТП ще спадне поне с 50 %.

1.Спазване ограниченията на скороста и съобразяване с пътната настилка,метеорологични условия,състояние на гуми и автомобил.

2.Спазване на ДИСТАНЦИЯ !!!!!!!!

3.Използване на проклетият мигач ... защо по-дяволите имам усещането,че повечето от шофьорите на пътя се страхуват да не получат сметка за тока изхабен посредством мигачи и фарове на края на месеца ??? Пускането на един мигач може да спаси много животи ... замислете се какво просто , лесно и елементарно движение на 1 или най-много 2 пръста на лявата ръка е способно да СПАСИ човешки животи !!!!!

Ей тия 3 "елементарни" условия спазвайте и ефекта ще е на лице.

Alexanderbb
22-05-2011, 08:30
[QUOTE=CrazyElement;890318]Напълно разбирам какво искаш да кажеш колега , въпреки , че имам само 2 години и малко стаж зад волана и около 20 000 + км ми е ясно, как стоят нещата ...

А на мен с риск да ми се обидиш ми е ясно че си един типичен пример за болшинството "млади" водачи по пътя. Мислите че правилата са правени за нечий кеф а вие сте достатъчно велики за да ПРЕЦЕНИТЕ как можете да не ги спазвате. Думата толерантност на пътя изобщо не знаете какво значи и сте готови веднага да скачате на газта за да си мерите п.... Обясняваш тука как някакъв с баничарка те изпреварвал а ти даваш газ за да спасиш ситуацията, а да ти беше хрумнало да намалиш и да го пуснеш? Та ако мога да ти дам един съвет след 20 години стаж зад волана. По-добре да стигнеш 5 минути по-късно от колкото 5 минути по-рано.

tanatos
22-05-2011, 10:41
"Пич",не можах да се стърпя ... ама АВАРИЙНАТА лента за това се нарича така,защото ТЯ се ползва САМО когато си аварирал !!!
Аварийната лента не е за игра на хора,не е за да спреш да се изпикаеш,нито да изхвърлеш насрания памперс на детето си !!!

За всички тези цели си има отбивки преди които има един ГОЛЯМ знак с буквата " P " , знака е със син фон а върху него буквата е бяла!

Следващият пър гледай добре и като го намериш използвай това място по предназначение.

В белите страни никой освен действително аварирал НЯМА право да СПИРА дори в аварийна лента !

Недопустимо е да се ИЗПРЕВАРВА в аварийна лента или да се кара там,защото на някой зевзек колата му не върви бързо !

Побеснявам като чета нелепости и когато някой се опитва да наложи грешните си разбирания над околните ... а малките пичлемета само това и чакат да прочетат и да не им пука и да си спират да си пикаят в аварийните ленти.

Дори в България по магистралите е наситено от места за отбиване от магистралата , за отдих и каквото там се сетиш .

Ей за това има сума ти избит народ спрели да пикаят в аварийна и някой друг "тарикат" дето е решил,че там му е по-спокойно ги забира и прави на пехтия.

Но нищо,ти продължавай да даваш "акъли" как аварийната е за игра на хоро , на жмичка , на ластик ако щеш и шах партия изиграй ама ти с твоето семейство , не проповядвай погрешните си разбирания за да не увлечеш след себе си невежите младежи и граждани които си мислят,че са царе на пътя.

Като те дразни някой и ти диша зад гърба "бронята" пусни го да отмине и не му мисли много .

Ти даваш ли си сметка,че не се знае човека зад волана в колата зад теб не е ясно в какво състояние е ... пиян ли е , надрусан ли е , емоционално разстроен ли е .... ?!?

Мислиш ли,че като караш пред подобен индивид не застрашаваш собственият си живот ?

И изобщо кога порастна та придоби "навици" да караш със 120 км/ч. ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

От ей такива "навици" по крайпътните дърета висят цветните некролози на умрели от "навиците" си младежи ...

Да не говорим , че повече от нас караме 10 и повече годишни бънгии ... нали си наясно с факта,че това е машина при която износването и овехтяването са големи ... и във всеки един момент може да се появи механичен дефект и какво ... майната ти на теб ... загиваш от глупостта си , ама завличаш и невинни ... !

Българина ако се научи да спазва 3 правила на пътя мисля,че % на умрели чрез ПТП ще спадне поне с 50 %.

1.Спазване ограниченията на скороста и съобразяване с пътната настилка,метеорологични условия,състояние на гуми и автомобил.

3.Използване на проклетият мигач ... защо по-дяволите имам усещането,че повечето от шофьорите на пътя се страхуват да не получат сметка за тока изхабен посредством мигачи и фарове на края на месеца ??? Пускането на един мигач може да спаси много животи ... замислете се какво просто , лесно и елементарно движение на 1 или най-много 2 пръста на лявата ръка е способно да СПАСИ човешки животи !!!!!

Отвори си закона и ще разбереш, че понятието аварийна лента не съществува. Има лента за принудително СПИРАНЕ. Там се СПИРА. Набий си го в ку**та глава. Дали се спира щото имаш авария, или за да пуснеш една вода нема значение. Лентата е за спиране принудително. Там НЯМАШ ПРАВО да изпреварваш, да минаваш, да преминаваш и каквото там се сещаш.Или май това не ти е ясно нещо? Слабо ме касае закона в другите страни, тук си го пише така.ЛЕНТАТА Е ЗА СПИРАНЕ.

По същата логика ако спреш да си смениш гумата и същия тоя пак може да те отнесе.Или викаш то има значение дали си спрял да пиекаш, сереш, ебеш, сменяш гума или да играеш хоро. Няма никакво значение за какво спираш в ЛЕНТАТА ЗА ПРИНУДИТЕЛНО СПИРАНЕ. Това и е предназначението.

Дори идиот като мен никога не си е позволявал да изпреварва в тази лента.

С едно съм съгласен, на пътя сме равни.Само, че едни са психически по-стабилни от други.Твърдо съм ЗА въввеждането на психотест при всяка една категория.Заспали и нестабилни шофери нямат място на пътя. Както и пенсионери на 70+ години.

rossenvn
22-05-2011, 11:14
Колега, не познавам дамата, но не смяташ ли, че се държиш излишно грубо? Поредната тема започната като пишкомерене завършва като още по-голямо пишкомерене. Кой е по-по-най.

п.п. И какво ще промени психотестът? Аз лично имам взет успешно такъв и това не ме е направило по-добър - нито като човек, нито като шофьор.

fred
22-05-2011, 12:11
Здравейте колеги,

Не мога да разбера , защо има такива темерути на пътя , днеска останах крайно възмутен, карам си аз към Стара Загора , и по - пътя пред мен някакъв с митсубиши Л200 ДЖИП!!! , та кара човека , ама нещо аз съм свикнал на този път 120 , той кара с около 110 изпреварих 1 път зад него и се наложи да връщам и газта и му се издразних де , та при първа възможност си бия аз ляв мигач и тръгвам , спокойно с 110 на 5та да се набирам набирам аз ама гледам тоз изостава ама мн бавно, та на 140 го задминах и го гледам на бронята ми викам си какъв му е проблема? Защо не ме оставя да го изпреваря като хората и трябва и той .... , :jason2::jason2:

Защото е прост и защото няма закони, за съжаление това е положението-в такива случаи, колкото и да изглежда безмислено най правилното е да се подава сигнал в КАТ, по телефона на 112 и т.н

Alexanderbb
22-05-2011, 12:38
Има закони ама кой да ги спазва. Щото там пише че принудително спрялото МПС трябва да се да се маркира с триъглник и да се маскираш с жълта жилетка. А след това да се вземат мерки за бързо изместване. Дали ще го направи това за едно пикаене или ще остиска до първата бензиностанция

vvvasilev
22-05-2011, 12:45
Един пример - принцеса Даяна загина при скорост от 99 км/ч . Мисля, че приказките много или малко са 120 км/ч се изчерпват с този факт.
Аз моята книжка си я взимах в Испания, тъй като ми я отнеха в Бг заради ПТП. И мога да кажа, че там се научих да карам истински. Първо - там те учат как се държи колата в екстремни ситуации - карат те да я завъртиш на сух и на мокър път - да усетиш разликата. След това - има симулатор който те обръща с главата надолу - да усетиш защо колана спасява, а не да го подценяваш. Ей така - с главата надолу - колана те държи на седалката.
А сега за моето ПТП заради което ми взеха книжката в Бг - беше при изпреварване. За това ускорих. Дойде стеснен участък от пътя върху един мост, на който аз бях с предимство и за това не намалих. Отсреща също явно човека не е преценил, че аз се движа много бързо и реши да мине преди мен. Челен удар за който експертизата установи - аз съм бил със 110, а той с 82 в момента на удара. Гледката беше ужасна. Моята кола понесе по-добре удара защото беше нова и запази пътниците. Другата - Ауди 80 - се сгъна до задния багажник. Профето го знае инцидента, щото се случи докато бяхме колеги. Човека беше 1 месец в кома, но за мое успокоение оцеля.
Та с тази обица ухото вече не подценявам скоростите. Видях от първа ръка какви са последствията дори при скорости които преди считах за малки.
И от тогава не гледам с насмешка на хората, които спазват ограниченията!

Bella
22-05-2011, 13:13
Един пример - принцеса Даяна загина при скорост от 99 км/ч . Мисля, че приказките много или малко са 120 км/ч се изчерпват с този факт.
Аз моята книжка си я взимах в Испания, тъй като ми я отнеха в Бг заради ПТП. И мога да кажа, че там се научих да карам истински. Първо - там те учат как се държи колата в екстремни ситуации - карат те да я завъртиш на сух и на мокър път - да усетиш разликата. След това - има симулатор който те обръща с главата надолу - да усетиш защо колана спасява, а не да го подценяваш. Ей така - с главата надолу - колана те държи на седалката.
А сега за моето ПТП заради което ми взеха книжката в Бг - беше при изпреварване. За това ускорих. Дойде стеснен участък от пътя върху един мост, на който аз бях с предимство и за това не намалих. Отсреща също явно човека не е преценил, че аз се движа много бързо и реши да мине преди мен. Челен удар за който експертизата установи - аз съм бил със 110, а той с 82 в момента на удара. Гледката беше ужасна. Моята кола понесе по-добре удара защото беше нова и запази пътниците. Другата - Ауди 80 - се сгъна до задния багажник. Профето го знае инцидента, щото се случи докато бяхме колеги. Човека беше 1 месец в кома, но за мое успокоение оцеля.
Та с тази обица ухото вече не подценявам скоростите. Видях от първа ръка какви са последствията дори при скорости които преди считах за малки.
И от тогава не гледам с насмешка на хората, които спазват ограниченията!

Похвално е,че си си взел поука!

Надявам се останалите да нямат нужда от нагледен пример за да се осъзнаят и свалят крака от газта ... защото ако ти и шофоьора в другата кола сте имали късмет,следващите може и да нямат.

CrazyElement
22-05-2011, 13:23
Колега нали знаеш , че и с 90 да караш пак става ПТП , ми нека помислим , защо ти си направил тази катастрофа , защото си изпреварвал , вероятно кола която е карала с 80? За да я изпревариш е нормално да дигниш 110-120 дори, това със свикването беше грешно изказване и грешно разбрано , нямах предвид , че си карам постоятно с 120 просто на този път си карам с толкова , не е натоварен, хубав е асфалта и няма някакви убийствени завои, а до колешката , аз не съм бил този , който тръгна да си мери п**** с него а той тръгна и аз изобщо не му отвърнах ами го пуснах, а Вие си продължавайте да си четете м/у редовете..

trustworthy
22-05-2011, 13:40
Изпреварването не ти дава право да превишаваш скорост ;) Пробвал съм да мина с тази версия пред полицаи, но не се съгласиха.
Карай си с 180, ако искаш, но когато застигнеш някой, който кара с по-бавно, няма какво да му се нервиш, ами си трайкаш и караш зад него, ако трябва и 100 км
А че си му отвърнал - отвърнал си му :) Нали си чукнал леко газта :coolio: това го пречетох НА редовете, а не м/у тях.

Stoyan Georgiev
22-05-2011, 13:51
Колега, не познавам дамата, но не смяташ ли, че се държиш излишно грубо? Поредната тема започната като пишкомерене завършва като още по-голямо пишкомерене. Кой е по-по-най.

п.п. И какво ще промени психотестът? Аз лично имам взет успешно такъв и това не ме е направило по-добър - нито като човек, нито като шофьор.

от друга страна за една дама не върви да говори по същия груб начин.

особено когато не е права, както й бе показано ;)

като цяло не скоростта убива, а идиотите - важното е да сте разумни и внимателни, на места и 40 е много, на други 120 не са толкова опасни ;)

колегата, който каза, че спазва закона без изключение явно лъже.

CrazyElement
22-05-2011, 13:53
Чукнах газта , точно за 2 сек , просто видях колата как тръгна да дърпа и веднага я вънрха и намалих и едвали той по някакъв начин е забелязал , че съм настъпил точно обратното .. А това с изпреварването и привишаването на скороста ест , че така ще каже чичко полицай , ама и аз се чудя , аджеба като ограничението е 90, а някой ми кара с 85 , ама видиш ли аз искам да си спазвам ограничението от 90 и тръгна да го изпреварвам с 90 , колко ли време ще го задминавам и кое е по безопастно да върна на 4та и да настъпя до долу или да го минавам с 90?

ЕДИТ: не разбирам хора които не настъпвам до долу при изпреварване , лично съм бил в кола , където шофъора настъпи до половината на 5та с 55-60 км/ч опел астра 1.6 101 коня тръгвайки да изпреварва тир на излизане от село, при което го минаваше сигурно 30 сек отсреща излезна кола , която се наложи да влезни в банкета , за да не се ударим челно , ми да ти кажа предпочитам да съм в нарушение ама да съм жив .

Stoyan Georgiev
22-05-2011, 13:56
Чукнах газта , точно за 2 сек , просто видях колата как тръгна да дърпа и веднага я вънрха и намалих и едвали той по някакъв начин е забелязал , че съм настъпил точно обратното .. А това с изпреварването и привишаването на скороста ест , че така ще каже чичко полицай , ама и аз се чудя , аджеба като ограничението е 90, а някой ми кара с 85 , ама видиш ли аз искам да си спазвам ограничението от 90 и тръгна да го изпреварвам с 90 , колко ли време ще го задминавам и кое е по безопастно да върна на 4та и да настъпя до долу или да го минавам с 90?

най-безопасно е да караш с 85, да изчакаш той да намали или да отбие или да смени посоката на движение и т.н.

това е най-безопасното, друг е въпросът дали аз или повечето хора биха направили така ;)

trustworthy
22-05-2011, 14:02
90 не е задължителна, а МАКСИМАЛНО РАЗРЕШЕНА скорост. Ако Пред теб ти карат с 85, значи залепваш на 85 зад предния и толкова ;)

CrazyElement
22-05-2011, 14:05
За безопастно е ясно , обаче тук говорим , за законно разрешено , незнам някъде в закона да забранява да го изпреварвам , ако кара с 85 а ограничението е 90 , въпроса е кое ще е по-безпоастно да го миниш възможно най-бързо ( да надвишиш 90) или да го изпревариш с 90 :)

---------- Post added at 14:05 ---------- Previous post was at 14:02 ----------

90 не е задължителна, а МАКСИМАЛНО РАЗРЕШЕНА скорост. Ако Пред теб ти карат с 85, значи залепваш на 85 зад предния и толкова ;)

Е това няма как да стани колега , знаеш го много добре , ще образуваме задръстване от Пловдив до Хасково :), истината е по-хубави пътища и това е , не напразно в Германия аутобаните са без лимит на скороста , само на определни участъци имат ограничения 100-130 :) , и въпреки , че е без ЛИМИТ :) статистиката говори , че при тях са умрели 600 души за 1 год при население 80 мил :) а при нас 1200 а сме с население 7.3 мил , като цяло май скороста не е проблема , другаде е проблема и всички знаем кой е :)

Bella
22-05-2011, 14:24
Груба грешка
Колега,
по време на 5 годишният ми престой в Германия имаше САМО 2 магистрали БЕЗ ограничение.
До миналата година пътувах ежемесечно и нямам информация това да се е променило.

Да,там хората шофират бързо,но:

1.Курсовете за шоф.книжка са с продължителност минимум 6 месеца до 1 година и изпитващите са безкомпромисни!
2.Младите шофьор имаха 1 год изпитателен срок в който и най-малкото ПТП им отнемаше книжката и ги връщаше отново в шофьорските курсове,сега мисля,че изпитателният срок стана 2 години.
3.Германицте НЕ карат бънгии като нашите,ако някога отидеш там огледай се добре рядко има по магистралите над 5 год. автомобил.
4.Германеца е стриктен и толерантен шофьор който цени предимно своя живот и парите си които би дал при евентиално нарушение и за това си кара така,че да не създава предпоставки за ПТП.Именно за това там дори карайки с по 250-60 и повече не се избиват като нас.

Въпрос на манталитет е това , на уважение на правото на околните да живеят !

Така че за сравнение БГ и Германия и дума не може да стане ... ние тук се чудим как да избегнем законите , да се направим на тарикати , че и се гордеем с това а изобщо не си даваме сметка , че има закони и правила които са създадени за да запазят на първо място нашият и след това живота на околните.

П.П.

Да допълня,че там има магистрали без ограничение защото ако се сложи такова ще спадне рязко покупката на мощни автомобили от марките Мерцедес,БМВ,Ауди и Порше .... все немски парки ... това е политика която стимулира покупката на луксозен автомобил чиято цена е много висока,данък и застраховки също.От всичко това нали се сещаш,че печели държавата.За това не живей в заблуда ,че има магистрали без ограничение за тарикатчета като теб ( без да се сърдиш ) или такива дето са решили да си ги мерят. Не веднъж е имало дебати в парламента да се наложат ограничения на тези магистрали , но автомобилните концерни носят много пари на държавната хазна и веднага възстанаха срещу тези предложения и съответно не се наложиха ограничения.
Така че,МОЛЯ те не говори небивалици с които да заблуждаваш младоците , защото лично на мен ми е писнало от комплексари по магистралите!!!

CrazyElement
22-05-2011, 14:56
Колежке , ти пак същото казваш като мене просто от друг ъгъл, няма значение каква е причината да няма ограничение на аутобана , пътищата им са хубави и там ограничението е 100 , мисълта ми беше , че не винаги скоростта е фактор за ПТП , ами както ти каза манталитета на човека , и това да не се сравняваме с германците не е правилно , не почнем ли да се сравняваме и да взимаме пример от по цивилизовани държави , ще си останем на същото положение. Ще ти дам прост пример ако германец кара на наща магистралата своята М5ца която дига 320 и да кажем дигни 300 и изкочи някой с 100 да изпреварва въпреки, че кара супер автомобил едвали ще намали , тъй като кара с доста голяма скорост , същото е и с мен моята алфа едвали има неговите спирачки но за разлика от неговата кола моята ще дигни 240 с клизма , и пак ще спре за същото време кажи речи , тук идва обаче немския аутобан където има 3та лента и си караш колкото ти е кеф и никой не ти пречи и ми кажи как ще се убиеш?

Alpina
22-05-2011, 14:57
Всъщност вчера бях доста афектиран от случилото се и не знам защо си въобразявам, че ще получа отговор на въпроса си, освен ако не посоча на лично поста :)

Та "проблема" не беше в това, че той е спрял там, ами в това, че около 45-50км по-рано той изпреварваше именно в същата тази лента (това е да съм го видял аз, дали е имало и още - само мога да гадая). Аз се движех в средната със 100, понеже за никъде не бързах и се наслаждавах до момента на пътуването - бяхме си като малка колона... от ляво ни изпреварваха с (тука вече е предположение, но все ми се струва че мога да преценя) около 130... и изведнъж от дясно - същата таз красавица (имам предвид 75-цата) изпреварва, но със скорост по-висока от тези в ляво от мен... Това в участък с завои...
Бих определелил магистралата като леко натоварена, е - не беше някакъв ад, но определено имаше трафик и както сами се сещате - не е като да липсваха и сравнително на често отбили автомобили.

Когато някой използва тази лента - наричайте я както искате, за мен на разговорно е "аварийна" за да се движи по нея и още повече да изпреварва е... (ще се въздържа от определяния) и страшно много ме дразни. Когато обаче видиш същия този ............ да е спрял в нея, в завой, без да има много видимост и то на по малко от километър от голяма бензиностанция с паркинг за почивка, тоалетни и изобщо напавена за именно този вид "почивка по време на пътя" за да е най-вече безопасно, вече някак става малоумно...

Вие си преценете, аз или той трябва да пие някакви хапчета и дали моето мнение по въпроса е глупост или действието, което ме е афектирало така.

Именно защото той изпреварваше в тази лента и създаваше предпоставка за инцидент и поредните невинни жертви, а след това сам беше спрял в нея, ми стана странно дали докато изпреварваше в нея се чувстваше пич, големия шофЕр, тарикат... и дали ако някой като него, беше убил детето и жена му пред очите му, той щеше да го похвали за това че е пич, големия шофЕр, тарикат.

Bella
22-05-2011, 15:06
Колега,що така избирателно се сравняваш с германците ?!?
Нима караш кола за 200 000 евро ?!?!? Или по-скоро за 2 000 евро айде да не казвам лева !!!

Нашето и тяхното поведение не може да се сравнява защото има прекалено много фактори които не ни позволяват да шофираме бързо като тях.

Пожелавам ти да идеш в Германия с колицата ти която е на поне 10 год и да се избичиш на техния аутобан и да се правиш на цар на пътя както тука си си създал навици и предчуствам,че ще си 'одиш и вашего Асково с двойката ( разбирай пеша ) !
Миналият септември един твой съгражданин някакво малко пичлеме на което тате му беше дал парички си купило едно новичко БМВенце и решил да го тества.... ама куките го надушили,их тия проклети куки нямаха ли си друга работа ами го надушили,изкарали от магистралата и за "някакви" си 50 км превишена скорост му лепнали 600 евра глоба и му взели ключовете от колата и му казали като донесе париците в районното ще си вземе количката ... и клечи оня ми ти "пич" неземен на паркинга и в момента в който видя кола с БГ регистрация чак дупето му се захили от щастие ... !
Моли се,прави струва и накрая един от хората с които пътувахме отиде с него да изтеглят пари от банка които през това време баща му изпрати с някаква експресна поръчка.
От цялата работа загубихме сума ти време и нерви щот пичлемето решило,че е пилот от формула едно...сорри ама при мен не минават тия....съжалявам,че се намери кой да го съжали,аз не бих му помогнала никога.
Да дреме няколко дена на паркинга и да се чуди какво да прави та да му дойде акъл за следващият път!!!

CrazyElement
22-05-2011, 15:16
Предлагам ти да спреш до тука и да не ме наричаш пишлеме , ако обичаш без да ме познаваш , а и като гледам и ти не си чак ТОЛКОВА възрастна. Незнам какви глупави сравнения ми даваш , ама за разлика от теб , аз се опитвам да се сравнявам с по-цивилизовани хора и се опитвам да се поправя не да се тупам по гърдите и да викам АЗ СЪМ БЪЛГАРИН и такъв ще съм си.

Как да се опитам да обесня , че ако колата ти е в добро състояние ( ти знаеш дали е ) и караш по хубава автомагистрала и 200 да караш не са проблемни единсвеното което може да ти се случи е ( 1во мрежата да е скъсана на магистралата както често става да изкочи някакво куче заек и да се убиеш) , 2ро тъй като е само с 2 платна някой да тръгне да изпреварва и ти да си стопиш спирачките , общо взето това са повечето сценарии , а за хората които излитат преобръщат и т.н. мисля , че е друга причината примерно , аз никога не съм тръгнал да карам бързо като вали дъжд или пък като съм изпил 3 големи уискита.

Bella
22-05-2011, 15:26
Като гледам се опитваш да се сравняваш с тях само на думи и то крайно избирателно!

Нищо здрав да си,надявам се когато за пореден път решиш да се правиш на отворен и да се чудиш що чичкото с 115 коньов джип не кара бързо като тебе да няма други хора около теб,че кЪт се трепеш да не завличаш невинни хора!

CrazyElement
22-05-2011, 16:09
Ама ти излгежда наистина нищо не разбра от това което казах ХАХАХАХ жалко , че писа толкова за съвсем друго нещо :) , няма значение няма какво да обеснявам повече , всичко е казано в 1ви пост

RPWWD
22-05-2011, 16:16
С едно съм съгласен, на пътя сме равни.Само, че едни са психически по-стабилни от други.Твърдо съм ЗА въввеждането на психотест при всяка една категория.Заспали и нестабилни шофери нямат място на пътя. Както и пенсионери на 70+ години.

Подкрепям! Хора които ползват огледалата само за да си изстискат пъпките на някой светофар, да си наместят ченето или да си подновят червилото, както и такива които не виждат дори прясно направената макировка по платното и не я спазват нямат място на пътя. За пример ще дам "ухото" около дупката за метрото на Цариградско срещу Метро: 70 % от шофьорите секат завоите и не спазват прекрасно очертаните 3 ленти без изобщо да подозират какво става около тях, за мигачи да не говорим. Интересното е, че повечето "отличници" в този участък са мъже около 50-те... И дори не разбират защо си им свирнал, светнал и прочее псувни ;-)

Alexanderbb
22-05-2011, 17:12
Не знам нищо за колежката Bella но мисля че е най-добре наистина да спре да влива ум на CrazyElement. Той е един велик, прекрасен пилот и аз скромно мога да се моля да не се случвам на по-малко 50 км от него и колата му. И явно не е ходил по-далеч от Пловдив защото ни засипва с безумни примери за немски магистрали който явно само е виждал по телевизията. Да там на места няма ограничения на скоростта но дори и на тях ако чичко с 20 годишен форд изпреварва с 110 то отзад чинно си го чакат 5-6 мощни нови автомобила и на никой от тях и през ум не му минава да му свирка или святка. А на питането ми към един швейцарски полицай с колко над ограничениео може да се кара без глоба той ме погледна очудено и каза че и за 1 км над него вече глобяват

tanatos
22-05-2011, 17:14
Bella България НЕ Е Германия. Законите в Германия слабо касаят не само мен а и всички дето живеят в България. Важни са законите тук.Германия, германия, та германия. Боли ме к*ра там какво мислят и какви глоби налагат. В твоята мила Германия си летях над 250 по хубав аутобан с ограничение. Спрха ме с превишени от около 90 и повече километра. 200 евро на ръка решиха проблема. 200 евро там са като 20 лв тука. Проста математика.

Стоян го каза на места и 40 км са много. Всичко е въпрос на преценка.Пак казвам, нека не си пречим по пътищата. Аз не желая да ме пази тоя срещу мен, всеки да пази себе си.Аз не пазя другите участници в движението, пазя себе си. Който твърди обратното, че пази другите е пълен лицемер :)

Към колегато който спазва правилата и никога не е надвишавал дори и с 2 км скоростта.Евала. Макар, че се съмнявам това да е така :)

Alpina така написано и представено, въпроса ти е коренно различен и придобива друг смисъл. Помисли и ще разбереш. Ако го беше написал така още в първото си мнение, реакцията щеше да е друга.Двете ти писания нямат нищо обяо по между си :)

Bella
22-05-2011, 17:29
:bouncing_smiley::bouncing_smiley::bouncing_smiley :

Ти верно си бил много забавен ... искам да ти кажа,че няма германец който би си рискувал работното место,достойнството и позициите в обществото заради твоите 200 евро!
Тук полицаи и катаджии взимат преголеми заплати за да си позволят глупостта да вземат твоите пари.
И освен това ако не си наясно какти виждам и от поста ти де ... в Германия за опит за подкуп на орган на закона се наказава със затвор.
Само в мига в който извадиш париците си от портфейлчето ще си със закопчани китки и ще се чудиш на кой си свят.
Ако не си чувал това е полицейска държава!

Как така за 5 год не успях да подкупя и едно немско ченге бе ?
Аз шъ дъ съм много тъпа да знаеш ей.

Седя си тук и не спирам да се смея....
Точно защото 200 евро в Германия са като 20 лв в БГ НИКОЙ не би си сложил главата в торбата човече ... !

Личи си че си преминавал само транзитно през страната ама моля те следващият път като решиш да подкупваш полицаи викни ме да се посмея още малко.

CrazyElement
22-05-2011, 18:03
Колежке , живееш в голяма заблуда :) , навсякъде може да се дават подкупи , и не мисли , че Германия била полицейска държава , стига с тези глупави изказвания , точно обратното ние сме полицейска държава , разходи се вечер малко и ще разбереш , там гражданите и органите на реда си знаят правата и това е разликата нищо повече. Но мога да ти гарантирам , че навсякъде може да се подкупи човек бил той немец , англичанин или какъвто и да е :). + за колегата по горе , който реши да прави заключения без да ме познава , ще му кажа само , че съм обиколил цяла България с кола , че и с бус и , съм бил извън БГ , включително ГЕРМАНИЯ! Виждам , че си на 38 години колега , а често да ти кажа имам чуството , че коментарите ги пиши 16 годишен пубер , захващаш се за мене защо? Какво съм направил аз, решил съм да карам с 120 ми ок , искам ти да изкочиш ей тука да се потупаш по гърдите и да кажиш , АЗ ВИНАГИ КАРАМ С 90 км/ч . Колегата Танатос го каза , прекалено големи лицемери сте.

ПС за подкупа , кой е казал да му изкараш 200 евра и да му ги лепниш на , челото пред 1000 минаващи автомобила ? Не знам от кога , фразата " нещо друго не можем ли да направим за да не ми отнемете книжката" се осъжда със затвор?

fred
22-05-2011, 18:07
Разбира се, че във всяко едно общество е бъкано от подкупи и корупция.
Вярно, подкупи относно дребни, но важни неща като ред, порядък и прочее няма никъде /така масово, както е у нас/, освен в бившите соц страни, ама не значи че ги няма изобщо, като явление.Никой нормален държавен служител в Западна ЕВропа няма да рискува за 200 или 2000 евро подкуп, заплата, пенсия и други облаги, които са му осигурени от работата му.
Там подкупи се дават за по важни неща и са по големи, нормално.С други думи си важи страта приказка, че това, което не става с пари става с много пари.Не случайно, колкото по-нависоко се намира една особо, толкова е по вероятно да бъде забъркан с подобни корупционни действия и практики.Така имаше такива твръдения и срещу Кол и срещу много други висши германски политици.

tanatos
22-05-2011, 18:15
:bouncing_smiley::bouncing_smiley::bouncing_smiley :

Ти верно си бил много забавен ... искам да ти кажа,че няма германец който би си рискувал работното место,достойнството и позициите в обществото заради твоите 200 евро!
Тук полицаи и катаджии взимат преголеми заплати за да си позволят глупостта да вземат твоите пари.
И освен това ако не си наясно какти виждам и от поста ти де ... в Германия за опит за подкуп на орган на закона се наказава със затвор.
Само в мига в който извадиш париците си от портфейлчето ще си със закопчани китки и ще се чудиш на кой си свят.
Ако не си чувал това е полицейска държава!

Как така за 5 год не успях да подкупя и едно немско ченге бе ?
Аз шъ дъ съм много тъпа да знаеш ей.

Седя си тук и не спирам да се смея....
Точно защото 200 евро в Германия са като 20 лв в БГ НИКОЙ не би си сложил главата в торбата човече ... !

Личи си че си преминавал само транзитно през страната ама моля те следващият път като решиш да подкупваш полицаи викни ме да се посмея още малко.

Не нося портфейл. Когато съм пътувал из европа ти още не си знаела дека е мегдана на село :)И е нямало място (освен в Швейцария и Люксембург) където да са ми писали глоба. Ти си мисли квото си искаш.Не ги възхвалявай. Това, че на теб не ти връзва не значи че при другите е същото.Само за опит за подкуп не са ме вкарвали в затвора ама никога не е късно, макар , че е малко вероятно, ама щом казваш значи е така.

Може да се смееш единствено на глупостите дето пишеш.Парите навсякъде са пари ако не си го разбрала. Заплатите им не са кой знае колко големи.Ако искаш и клипче да ти направя.

Аман от к*** п****.

CrazyElement
22-05-2011, 18:19
И тука и аз да добавя , имайки предвид , че колегата вероятно е бил с българска регистрация и предвид , че е българин , доста по лесно е немеца да се навие на подкуп имайки предвид , че трудно би могъл да е примерно някакво лице на тяхните агенции и да го арестува и да изгуби работата си.

DJ Vladic
22-05-2011, 18:58

От всичките думи които виждам, усещам, че някой снощи е бил пропуснат.:jumping:

CrazyElement
22-05-2011, 19:09
Няма нищо колега , аз очаквах такива спорове да излезнат :) , ама тя истианта се ражда в спора. Тука , че аз съм бил карал с 120 км/ч е едно на ръка въпроса е , защо въпросния индивид възрастен на всичкото отгоре , настъпва след като съм сигнализирал с ляв мигач , че ще го изпреварвам и отпред видимост ясна ? Изглежда той искаше да си примери к** с мене ама , май не е обърнал внимание като си е купувал джипа да си кара кончето или магарето от едното село до другото :) колко коня има под къпака..

rossenvn
22-05-2011, 19:29
Абе колега, ти защо не го засече тоя мискинин и не го накара да спре??? Пък като спре му разбии муцуната - как така ще ти се прави? Не виджа ли че караш Алфа, а пък даже и мигач си дал? То само мигача сам по себе си вече ти дава предимство и другия е длъжен да намали до 50 км/ч.

Abar7h
22-05-2011, 19:48
Абе колега, ти защо не го засече тоя мискинин и не го накара да спре??? Пък като спре му разбии муцуната - как така ще ти се прави? Не виджа ли че караш Алфа, а пък даже и мигач си дал? То само мигача сам по себе си вече ти дава предимство и другия е длъжен да намали до 50 км/ч.Не забравяй, че той кара супервървежен туин скрап, и оня със джипа има по-малко коне под капака, така че той не е толкова голям пич, и от летящ старт нашия човек си го е бил поне с 3-4 коли, виж вече от място трудно ще го вземе щото е на 17" джанти, пък и гумите са му изпечени и върти до 6та скорост и се бие в прекъсвач...

rossenvn
22-05-2011, 20:00
Сега чак започнах да разбирам, че целта на темата освен да се изрази напълно справедливото възмущение - "днеска останах крайно възмутен, карам си аз към Стара Загора , и по - пътя пред мен някакъв с митсубиши Л200 ДЖИП!!!", е била и да се покаже, че "115 конъовия" ДЖИП не върви колкото чудото сътворено от боговете италианци. Предлагам темата да се премести на правилното й място, а именно в раздела за рацинг. Още един скалп на чужда марка падна. Оле!

assassin's
22-05-2011, 20:17
Колега trustworthy,явно нещо грешно ме разбираш а и едва ли Вие можете да ми кажете,че не познавам правилата за движението!Само мога да Ви кажа,че за 7 години зад волана имам един акт и то за колан,така че моето разбиране за тази ситуация едва ли изобщо Ти дава някаква представа кой седи от другата страна на жицата!Въпросът ми беше когато някой се забие на задната ти броня и не се махне от там при положение че намаляш,пускаш десни мигачи и тн.какво правим тогава?Това че по Бг пътища е пълно с цървули е друг въпрос,всеки всеки ден се натъква поне на един такъв малоумник,който е решил да си покаже мъжеството!!!Лека вечер на всички,че при мен е вече късно!!

Alexanderbb
22-05-2011, 20:28
Колега trustworthy,явно нещо грешно ме разбираш а и едва ли Вие можете да ми кажете,че не познавам правилата за движението!Само мога да Ви кажа,че за 7 години зад волана имам един акт и то за колан,така че моето разбиране за тази ситуация едва ли изобщо Ти дава някаква представа кой седи от другата страна на жицата!Въпросът ми беше когато някой се забие на задната ти броня и не се махне от там при положение че намаляш,пускаш десни мигачи и тн.какво правим тогава?Това че по Бг пътища е пълно с цървули е друг въпрос,всеки всеки ден се натъква поне на един такъв малоумник,който е решил да си покаже мъжеството!!!Лека вечер на всички,че при мен е вече късно!!

Ами много просто. Караш си и не му обръщаш внимание. Това да не ви е някой филм на ужасите дето Джак Изкормвача иска да ви изблъска от пътя

trustworthy
22-05-2011, 20:56
Колега Асасин'с, аз самия имам някоя друга годинка зад волана, но досега нито веднъж не ми се е случвало някой да ми залепне зад бронята и да не иска да се махне. Залепвали са, но като им дам път, отлепват.

assassin's
22-05-2011, 21:47
Ами явно на мен ми се случвало да попадам на дебили,както и да е нека спазваме ограниченията до колкото е възможно и да не ставаме като останалата селтащина по пътя с глупави постъпки!

Derry
22-05-2011, 21:49
Лошо, тука в един форум не може да се разберем пък остана на пътя да са ни в ред нещата. По шосетата народ всякакъв повечето тука ни влече да пътуваме, да се постараем да няма неприятни емоций.

trustworthy
22-05-2011, 21:54
... нека спазваме ограниченията до колкото е възможно и да не ставаме като останалата селтащина по пътя с глупави постъпки!

Абсолютно споделям

spe4elist
22-05-2011, 22:45
Ами много просто. Караш си и не му обръщаш внимание. Това да не ви е някой филм на ужасите дето Джак Изкормвача иска да ви изблъска от пътя

:tv: Филмът е "Дуел" на Стивън Спилбърг! :grandpa:

fred
22-05-2011, 22:53
:tv: Филмът е "Дуел" на Стивън Спилбърг! :grandpa:

При това му е първият филм.
А иначе-днес ми стана интересно, като научих, че "простак", като дума и значение, я има само в българския и руския език.Не че няма простаци навсякъде, ама явно у нас да доста, щом си имат и думи, както и във великата рус

CrazyElement
22-05-2011, 23:19
Не забравяй, че той кара супервървежен туин скрап, и оня със джипа има по-малко коне под капака, така че той не е толкова голям пич, и от летящ старт нашия човек си го е бил поне с 3-4 коли, виж вече от място трудно ще го вземе щото е на 17" джанти, пък и гумите са му изпечени и върти до 6та скорост и се бие в прекъсвач...

Какво се заяждаш не мога да разбера и другия и той ? ми да дал съм мигач за изпреварване и Е ДЛЪЖЕН да не ускорява никой не го кара да намаля , но не и да ми настъпва , казах го това за джипа му , защото разбирам да беше карал 300 коня кола и да я настъпи да ме направи точка в огледалото си и това е , а не да ми се напъва и да застрашава на 2ма души живота в колата , какво трябваше да направя ти ми кажи бе абарте? АЙде отговори ми , какво съм виновен аз в тая ситуация карам си спокойно настигам го бия си ляв мигач и колата до мене настъпва? Каква е мойта вина и какво ми се заяждаш , кво яд те е че имам 17ки джанти ли кво? Кво те бърка как правя гонки? Ба** и комплексарите има в тоя форум...

---------- Post added at 23:19 ---------- Previous post was at 23:17 ----------

Сега чак започнах да разбирам, че целта на темата освен да се изрази напълно справедливото възмущение - "днеска останах крайно възмутен, карам си аз към Стара Загора , и по - пътя пред мен някакъв с митсубиши Л200 ДЖИП!!!", е била и да се покаже, че "115 конъовия" ДЖИП не върви колкото чудото сътворено от боговете италианци. Предлагам темата да се премести на правилното й място, а именно в раздела за рацинг. Още един скалп на чужда марка падна. Оле!

Сега гледам модерен лафа ТИ ПИЛИ СИ ХАПЧЕТАТА? товаа за конете и т.н. се казва украсяване на случката не да ви я кажа с половин ред , идеята се разбира , а тя е пускам ляв мигач да изпреварвам и колата до мен настъпва КВО Съм ви виновен аз , айде темата в коша , че я усрахте с малумните си закачки господин 90км/ч

spe4elist
22-05-2011, 23:23
Моля всички участници да изпуснат малко парата и да се придържат към добрия тон!

Благодаря

CrazyElement
22-05-2011, 23:29
Ми излгежда хората мислят , че аз съм се гонил с тоя такаче , колега предлагам ти да приместиш темата в рейсинг раздела и аз да кажа мнение летящ на 5та от 110 км/ч 1 кола за алфата до 140 и нагоре щеше да разте разликата , после летящ от 60 км /ч на 3та 1-2 коли за алфата до около 100 от там нагоре предполагам щеше да разте прогресивно в полза на алфата.

soldier81
23-05-2011, 01:31
Само мога да Ви кажа,че за 7 години зад волана имам един акт

Това не е никакъв критерии.
Аз за 12 години зад волана нямам нито един,даже и фиш нямам,и не съм дал една стотинка на полицай,но не мога да кажа че не съм правил поне по едно нарушение на ден.

rossenvn
23-05-2011, 07:00
Сега гледам модерен лафа ТИ ПИЛИ СИ ХАПЧЕТАТА? товаа за конете и т.н. се казва украсяване на случката не да ви я кажа с половин ред , идеята се разбира , а тя е пускам ляв мигач да изпреварвам и колата до мен настъпва КВО Съм ви виновен аз , айде темата в коша , че я усрахте с малумните си закачки господин 90км/ч

Колега, като направиш някоя глупост е по-добре да я държиш за себе си или в най-добрия случай я сподели само с приятели. Когато тръгнеш да тръбиш във Форуми, а даже и не разбрах с каква цел - да търсиш съжаление ли, да се изфукаш ли, ще се получи точно това, което се получи. Тук всеки може да изкаже мнение, независимо дали дали ти харесва или не. На предните страници хората се изпокараха, както биха се изпокарали на пътя. В този смисъл заглавието на твоята тема е страхотно попадение. Избиваме се, защото сме комплексари и постоянно имаме нужда да се покажем. Да си покажем Алфата, че върви повече, че имаме повече пари, че не спазваме законите, които в повечето случай не познаваме, че сме по-умни, че.... и така мога да продължавам до безкрай. Не се сърди, че се пошегувахме, това според мен само би разведрило обстановката, а пък и правилата на Форума не позволяват да използвам думите, които по принцип използвам, когато стана свидетел или участник в подобна ситуация. На всеки се е случвало да направи нещо подобно. Но вместо да потърсим нашите грешки ние обвиняваме другите, че били бавни, задръстени, карали смотани коли. Човек трябва да се научи да поема отговорност, а не винаги да търси извинение и виновник - я държавата, я космоса, я нещо друго. Нищо лично нямам срещу теб. Голяма част от това, което написах е към всички, които се включиха. Безаварийно на всички;-)

Satanism
23-05-2011, 12:05
Към колегата, дето си мисли, че аварийната лента е Холидей Инн.

Приятел, аварийната лента е за ПРИНДУИТЕЛНО спиране, както ти сам посочи...пикаенето или чесането на мадурани не е ПРИНУДИТЕЛНО спиране....
Ако си мислиш, че някой ще ти позволи да се почесваш, а на 50см от тебе да фучат камиони по 20 тона със 100км/ч, значи изобщо не си наясно с нещата...
Спирането по причини, различни от повреда или например, защото на шофьора му е станало нещо са АБСОЛЮТНО забранени на аварийното платно.

Abar7h
23-05-2011, 13:29
Сега чак започнах да разбирам, че целта на темата освен да се изрази напълно справедливото възмущение - "днеска останах крайно възмутен, карам си аз към Стара Загора , и по - пътя пред мен някакъв с митсубиши Л200 ДЖИП!!!", е била и да се покаже, че "115 конъовия" ДЖИП не върви колкото чудото сътворено от боговете италианци. Предлагам темата да се премести на правилното й място, а именно в раздела за рацинг. Още един скалп на чужда марка падна. Оле!Е те точно за това говорех :th_up:

CrazyElement
23-05-2011, 14:27
Колега, като направиш някоя глупост е по-добре да я държиш за себе си или в най-добрия случай я сподели само с приятели. Когато тръгнеш да тръбиш във Форуми, а даже и не разбрах с каква цел - да търсиш съжаление ли, да се изфукаш ли, ще се получи точно това, което се получи. Тук всеки може да изкаже мнение, независимо дали дали ти харесва или не. На предните страници хората се изпокараха, както биха се изпокарали на пътя. В този смисъл заглавието на твоята тема е страхотно попадение. Избиваме се, защото сме комплексари и постоянно имаме нужда да се покажем. Да си покажем Алфата, че върви повече, че имаме повече пари, че не спазваме законите, които в повечето случай не познаваме, че сме по-умни, че.... и така мога да продължавам до безкрай. Не се сърди, че се пошегувахме, това според мен само би разведрило обстановката, а пък и правилата на Форума не позволяват да използвам думите, които по принцип използвам, когато стана свидетел или участник в подобна ситуация. На всеки се е случвало да направи нещо подобно. Но вместо да потърсим нашите грешки ние обвиняваме другите, че били бавни, задръстени, карали смотани коли. Човек трябва да се научи да поема отговорност, а не винаги да търси извинение и виновник - я държавата, я космоса, я нещо друго. Нищо лично нямам срещу теб. Голяма част от това, което написах е към всички, които се включиха. Безаварийно на всички;-)

Колега и ти ме разбра погрешно тука изобщо съм нямал за цел да казвам колко ми е бърза алфата или т.н. , даже ме изненада как набира джипчето , за конете си и килата си вървеше прилично , просто споделих случката , такаче евентуално някой ако чете темата и е имал намерение да прави така на пъта да си даде сметка , че може да убие няколко хора , защото решил да си примери к*** с колата до него

tanatos
23-05-2011, 15:33
Към колегата, дето си мисли, че аварийната лента е Холидей Инн.

Приятел, аварийната лента е за ПРИНДУИТЕЛНО спиране, както ти сам посочи...пикаенето или чесането на мадурани не е ПРИНУДИТЕЛНО спиране....
Ако си мислиш, че някой ще ти позволи да се почесваш, а на 50см от тебе да фучат камиони по 20 тона със 100км/ч, значи изобщо не си наясно с нещата...
Спирането по причини, различни от повреда или например, защото на шофьора му е станало нещо са АБСОЛЮТНО забранени на аварийното платно.

Пуснеш ли си аварийните светлини в лентата за ПРИНУДИТЕЛНО СПИРАНЕ никой не го интересува защо са пуснати. Тази лента е за да спреш и да не пречиш на останалите учстници в движението.Тя е ЗАБРАНЕНА за движение.Спирането там по каквито и да е прични не пречи по абсолютно никакъв начин на другите движещи се по магистралата. Кое е по опасно да спра и да се изпикая или да се спука лява гума и да тръгна да я сменям. И такъв термин като АВАРИЙНО платно в Закона за движение по пътищата не съществува.

CrazyElement
23-05-2011, 15:53
Напълно съгласен т.н. аварийна лента , е за спиране при нужда , и е забранена за движение , такаче като си спрял там не представляваш никаква опасност , е миналия ден като ходих до СТЗ минавам през Димитровград и по пътя той е 2 лентов + 1 аварийна имаше спрели около 50 тира в аварийната лента нз защо имаше и полиция , но като цяло не пречеха на движението ...

tanatos
23-05-2011, 16:43
Щото има ограничение за тировете в определени часове.

DerMeister
23-05-2011, 16:52
Ще се избием, защото всеки е голям теоритик в България, всичко знае, всеки най-може и останалите му бъркат в гъза дори и само със съществуването си.

Въобще не ме бърка кой с колко кара и къде спира. Аз карам както аз си преценя и пазя себе си от другите. По-този начин, ако някой кара по-бавно, по-бързо, неправилно и т.н. няма последствия нито за мен нито за него. Пускам го, изпреварвам го, намалявам или отбивам, зависи как ще е най-разумно в ситуацията.

Спрете да съдите и да се правите на полицаи и ще видите колко по-спокойно и безопасно се кара. Ако искат и с москвич с 200 да ме изпреварят при ограничение 50, давам път и толкова. Когато бързам не натискам никой да ме пуска, стоя си и си чакам удобния момент. Такива псевдо полицаи, дето нарочно не дават път, свирят, светят, псуват, възпитват как се било карало, скачат на спирачките на всяко ограничение и при ограничение от 60км/ч, минават с 40км/ч са основният проблем според мен.

Satanism
23-05-2011, 17:38
Пуснеш ли си аварийните светлини в лентата за ПРИНУДИТЕЛНО СПИРАНЕ никой не го интересува защо са пуснати. Тази лента е за да спреш и да не пречиш на останалите учстници в движението.Тя е ЗАБРАНЕНА за движение.Спирането там по каквито и да е прични не пречи по абсолютно никакъв начин на другите движещи се по магистралата. Кое е по опасно да спра и да се изпикая или да се спука лява гума и да тръгна да я сменям. И такъв термин като АВАРИЙНО платно в Закона за движение по пътищата не съществува.

Aйде стига с простотиите, а приятел?
Имаш нужда, да се осведомиш по въпросите на ЗДВП...

Чл. 58
При движение по автомагистрала на водача е забранено : 1. да спира пътното превозно средство за престой или за паркиране извън специално обозначените за това места;
2. да завива в обратна посока, да се движи назад, да навлиза в разделителната ивица или да я пресича, включително и на местата, където тя е прекъсната;
3. да се движи по лентата за принудително спиране.

Чл. 59
(1) Водачът на пътно превозно средство, принуден да спре поради независещи от него обстоятелства, може да направи това върху лентата за принудително спиране извън платното за движение, като през нощта и при намалена видимост сигнализира спряното пътно превозно средство с предупредителен светлоотразителен триъгълник или включен авариен сигнал. При невъзможност да отстрани повредата и да продължи движението, той е длъжен да вземе мерки за изтегляне на пътното превозно средство от автомагистралата по най-бърз начин.

Аварийната лента не е специално обозначено за спиране място...това са местата за почивка по магистралата.
Спирането за пикаене също не се класира като "независещо от теб обстоятелство"

CrazyElement
23-05-2011, 18:14
Голям спор удряме, а същност е глупаво да се спори за това , ясно е , чее никой не е тръгнал да спира на аварийната лента да пикае , има доста бензиностанции по магистралта , въпроса е такъв , че като си спрял на аварийната лента и е ден има видмост биеш 1 аварийни светлини и можеш да си седиш там , а ти минаващия изобщо не знаеш дали съм спрял там да си изпия кафето или да си оправя колата :) , ти нямаш право да караш в нея, а само да спираш , такаче нито спрелия те бърка , нито ти него

tanatos
23-05-2011, 18:48
Aйде стига с простотиите, а приятел?
Имаш нужда, да се осведомиш по въпросите на ЗДВП...

Чл. 58
При движение по автомагистрала на водача е забранено : 1. да спира пътното превозно средство за престой или за паркиране извън специално обозначените за това места;
2. да завива в обратна посока, да се движи назад, да навлиза в разделителната ивица или да я пресича, включително и на местата, където тя е прекъсната;

Чл. 59
(1) Водачът на пътно превозно средство, принуден да спре поради независещи от него обстоятелства, може да направи това върху лентата за принудително спиране извън платното за движение, като през нощта и при намалена видимост сигнализира спряното пътно превозно средство с предупредителен светлоотразителен триъгълник или включен авариен сигнал. При невъзможност да отстрани повредата и да продължи движението, той е длъжен да вземе мерки за изтегляне на пътното превозно средство от автомагистралата по най-бърз начин.

Аварийната лента не е специално обозначено за спиране място...това са местата за почивка по магистралата.
Спирането за пикаене също не се класира като "независещо от теб обстоятелство"

Да съм споменавал паркиране.Пак ти казвам лентата не е аварийна а за принудително спиране. АКо искаш да направим разбор на думата "принудително спиране". Намери в закона дефиниция за принудително спиране. Някъде да са изброени обстоятелствата? Какво ще рече принудително спиране? За теб може да е спукана гума, за мен слаби бъбреци. Факт е, че тази лента е за спиране, не за паркиране или движение. Освен ти да не правиш разликата. В тази лента не може да има никакво движение и краткото спиране там не застрашава останалите участници в движението.

Satanism
23-05-2011, 19:31
Освен, че говориш пълни глупости, явно не можеш и да четеш

ПРЕСТОЙ ИЛИ паркиране! пише в закона.

tanatos
23-05-2011, 19:42
Смяната на гума както и пикането също е престой.

Пак ти казвам намери в закона дефиниция за принудиелно спиране.

Всичко останало е свободно тълкуване на закона. Нито ти грешиш в тълкуването му, нито аз.

old alfist
23-05-2011, 19:50
Гледайте малко по-позитивно на разните му бързаци - мен ма кефят, ако са в моя стил на каране и възможност на автомобилите.
Има си шоу с такива екземпляри, но трябва опит и хладнокръвие при шофирането.
Кефят ме такива хора особено по познат път, защото ги пускам да ме изпреварят преди населените места да ми разчистват пред радарите и след това ги изрязквам или вървя след тях на прилична дистанция ако се движат с моята скорост.

nikolaaaay
23-05-2011, 19:50
Ще се избием, защото всеки е голям теоритик в България...
Спрете да съдите и да се правите на полицаи и ще видите колко по-спокойно и безопасно се кара. Ако искат и с москвич с 200 да ме изпреварят при ограничение 50, давам път и толкова... Такива псевдо полицаи, дето нарочно не дават път, свирят, светят, псуват, възпитват как се било карало, скачат на спирачките на всяко ограничение и при ограничение от 60км/ч, минават с 40км/ч са основният проблем според мен.
Съгласен съм. В Германия изобщо не спазват ограниченията, въпреки че уж били супер дисциплинирани. При ограничение 120 на магистралата пускат газта до към 150-160. На обикновен междуградски път карат според обстановката до 120-130. Никой не се прави на по-светец от папата. Карат толерантно към останалите и според ситуацията.
Ако наш полицай отиде там, сигурно няма да му стигнат актовете. Да, обаче жертвите от катастрофи в Германия са около 5 000 годишно при 80 млн. население. Тук жертвите са около 1000 годишно при под 8 млн. Като прибавим и факта, че там се кара поне 2 пъти повече от България, значи рискът да умреш на пътя там е около 4 пъти по-малък отколкото тук. Това въпреки, че скоростите по всички видове пътища там са чувствително по-високи.
Швейцария е друг пример. Там има драстични глоби за превишаване на скоростта, но въпреки това жертвите са само с една идея по-малко на глава от населението в сравнение с Германия. Като се сметне това, че вероятно швейцарците пътуват по-малко (страната им се минава за 2-3 часа цялата) то полза от терора върху шофьорите просто няма. А, това колко хора убива стреса, причинен от куките няма как да се сметне.
Просто гледайте да карате разумно, според опита и преценката на ситуацията. Ако условията допускат 200+ км/ч. - защо не?!

Tonimir
23-05-2011, 20:50
Чл. 58

Чл. 59

Толкова е ясно написано, че наистина се чудя как все още има хора които не са го разбрали. :unsure:

Да пикаеш НЕ Е като да си сменяш "спуканата" гума!!! Хората защо са я нарекли "Аварийна лента" по м/у си? Не е случайно това! а то именно, че е лента на която стъпваш когато имаш "Авария" ... а да пишкаш и да чоплиш семки НЕ Е "Авария".

Само да вметна една много важна точка! А тя че на магистрала, ако се спира в "лентата за принудително спиране", поради проблем (спукана гума, гръмнал мотор ... каквото се сетите) ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се слага триъгълник отзаде на разстояние НЕ ПО-МАЛКО от 150 метра !!!
макар и в "лентата за принудително спиране" е забранено движението, поставянето на триъгълникът е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ! Няма значение, права ли е , завой ли е , мъгла ли е ... 150 метра минимум!

Изумен съм, как от толкова прости и елементарни неща, се изписват толкова "романи" ... сериозно! :unsure:

Satanism
23-05-2011, 21:39
Смяната на гума както и пикането също е престой.

Пак ти казвам намери в закона дефиниция за принудиелно спиране.

Всичко останало е свободно тълкуване на закона. Нито ти грешиш в тълкуването му, нито аз.

Пикането, приятелю, е забранено на публични места от друг закон...други въпроси къде можеш и къде не можеш да пикаеш, дали имаш?

ПРинудително спиране е такова, което се налага поради обстоятелства, непозволяващи да продължиш, да шофираш.Пикането не е такова.Проблем с колата или проблеми със здравето на шофьора(прилошава му и т.н) са такива.

Коментарите ти по-рано в темата, че можело хоро да играеш там трябва да си разбрал вече колко струват....

fred
23-05-2011, 21:49
http://www.obshtestvo.net/content/view/1128/6/

tanatos
23-05-2011, 22:01
Покажи го в закона това написано, чл, точка, алинея...Аз не го намирам. По същата логика не ми е забранено и да играя хоро в тази лента.За неща дето не са регламентирани в закона не се носят никакви последствия. Това са така наречените дупки.Ти си приказвай и си тълкувай както си искаш.Когато влезе точка в закона с която се обяснява поради какви причини може да се спира в тази лента тогава ти ще си правия. В момента колкото и да се напъваш неможеш да ме обориш с факти.
Ти неможеш да прецениш що аджеба автомобил е спрял в лентата за принудително спиране и е набил аварийните.Ти само подминаваш и не си задаваш въпроса що този там е спрял.Това теб не те касае, както не касае и мен и всеки друг. Единственото което те касае е да не преминаваш в тази лента и да не се движиш там. Спрелите там не те интересуват.

old alfist
23-05-2011, 22:04
Струва ми се, че е по-добре спиране в аварийната лента с цел пикане, отколкото да се продължи с пикаещ му се шофьор.
Смятам, че пикаещ му се щофьор е по-опасно, защото това е една скрита заплаха.

Tonimir
23-05-2011, 22:06
Покажи го в закона това написано, чл, точка, алинея...Аз не го намирам. По същата логика не ми е забранено и да играя хоро в тази лента.За неща дето не са регламентирани в закона не се носят никакви последствия. Това са така наречените дупки.Ти си приказвай и си тълкувай както си искаш.Когато влезе точка в закона с която се обяснява поради какви причини може да се спира в тази лента тогава ти ще си правия. В момента колкото и да се напъваш неможеш да ме обориш с факти.
Ти неможеш да прецениш що аджеба автомобил е спрял в лентата за принудително спиране и е набил аварийните.Ти само подминаваш и не си задаваш въпроса що този там е спрял.Това теб не те касае, както не касае и мен и всеки друг. Единственото което те касае е да не преминаваш в тази лента и да не се движиш там. Спрелите там не те интересуват.

Няма ли триъгълник на 150 метра , човека е в ГРУБО нарушение !!!

vvvasilev
23-05-2011, 22:10
Съгласен съм. В Германия изобщо не спазват ограниченията, въпреки че уж били супер дисциплинирани. При ограничение 120 на магистралата пускат газта до към 150-160. На обикновен междуградски път карат според обстановката до 120-130. Никой не се прави на по-светец от папата. Карат толерантно към останалите и според ситуацията.
Ако наш полицай отиде там, сигурно няма да му стигнат актовете. Да, обаче жертвите от катастрофи в Германия са около 5 000 годишно при 80 млн. население. Тук жертвите са около 1000 годишно при под 8 млн. Като прибавим и факта, че там се кара поне 2 пъти повече от България, значи рискът да умреш на пътя там е около 4 пъти по-малък отколкото тук. Това въпреки, че скоростите по всички видове пътища там са чувствително по-високи.
Швейцария е друг пример. Там има драстични глоби за превишаване на скоростта, но въпреки това жертвите са само с една идея по-малко на глава от населението в сравнение с Германия. Като се сметне това, че вероятно швейцарците пътуват по-малко (страната им се минава за 2-3 часа цялата) то полза от терора върху шофьорите просто няма. А, това колко хора убива стреса, причинен от куките няма как да се сметне.
Просто гледайте да карате разумно, според опита и преценката на ситуацията. Ако условията допускат 200+ км/ч. - защо не?!

Аз такова нещо що ли не съм забелязал? А всяка седмица се разхождам до Франкфурт. И хората си спазват ограниченията - да не говорим в населени места. На аутобана - няма ограничения - там настъпваш до дупка.

fred
23-05-2011, 22:31
Струва ми се, че е по-добре спиране в аварийната лента с цел пикане, отколкото да се продължи с пикаещ му се шофьор.
Абсолютно вярно, това е и една нормална човешка нужда в крайна сметка, не сме ангели я

old alfist
23-05-2011, 22:51
Абсолютно вярно, това е и една нормална човешка нужда в крайна сметка, не сме ангели я
В интерес на истината добре е да се пикае на места които са визуално скрити, защото е голяма простотия да го извадиш край пътя и с мощта струя и да го размахаш с кръгообразни движения, макар, че в някои случаи е доста приятно за изпълнителят на действието.

Георги Живков
23-05-2011, 22:53
Само на аварийки не може ли? Гледам,че в чл.59 пише триъгълник или аварийки.

Orm
23-05-2011, 23:11
Нещо май го нападнахте момчето и почнахте да го обвинявате в разни грехове , а той само искаше да каже че по пътищата има много идиоти ......
Ами има ги , и ги има в различни варианти ! Аз лично съм отбивал и съм спирал на пътя за Бургас щото една цистерна с ремарке правеше слаломи зад мене (беше доста страшно щом съм решил да отбия и да спра да го пропусна), един пък пич си караше по магистралата със 110 в няк'во платно от паралелни светове , което в нашето измерение се падаше точно по средата на лявото и дясно платно . Първо му светках ,после клаксони яко нерви ... после ми стана интересно кога ще забележи моето шоу "Звук и светлина" отзад , след 6-7 мин спрях на бензиностанция да пия кафе .... после пак го догоних , пак си беше там ама тоя път не се занимавах с него и го изпреварих в полуаварийната лента. А такива дето не дават да ги изпревариш колко искаш случаи ама и там си има своите цаки . Преди 4-5 години и аз се гонех с такива , натисках им спирачки отпред да ги стряскам , абе да си отмъстя, ама знам ли, с времето явно им свикваш :) и като тръгнеш някаде и няма такива се чудиш кво става , някак си некомфортно се чувстваш на пътя като не те засича някой или не ти прави мръсни номера. Сега си карам със 90-100 (на магистралата120-130) и си гледам пейзажи-мейзажи,крави-мрави ,полицаи-проститутки , никакво напрежение зад волана
с тази скорост с по голяма кола имаш чувството че нищо не може да ти се случи, а и с по малка също . А и в тези 350-400 км както и да караш разликата в пристигането ще ти е 30 мин до 1 час , имам предвид че и 200 км/ч да поддържаш постоянно (което е абсурд) все ще спреш 2-3 пъти да пиеш кафенце или да се изпикаш и пак ще се забавиш.

P.S А за хорото в аварийната лента - ако някой път ви видя да танцувате , зсадължитело ще спра и аз да се поискърша .... Ама нали знает искам "Бяла роза":)))) :cheers:

---------- Post added at 20:05 ---------- Previous post was at 20:03 ----------

Само на аварийки не може ли? Гледам,че в чл.59 пише триъгълник или аварийки.

Абе ако много ти се пикае може и на аварийки :)

---------- Post added at 20:11 ---------- Previous post was at 20:05 ----------

Чакайте че се сетих за един много як закон от правилника!!!
Значи ако закъсаш на жп прелез , заебваш колата и търчиш да палиш огън на 1.5 км от мястото в двете посоки :)))))) . Ама ако си сам , трябва сигурно да си много , ама много бърз и да си приготвил дървата за огъня предварително :))))))))))) , Абе какъв е тоя абсурд бе хора???

ldv6
23-05-2011, 23:30
Това с огъня трябва да влезе като нов чл. (1) в закона за движение по пътищата с малки промени.

1. Според мен задължителното палене на огън в аварийната лента на 1,5 км от мястото за пикаене ще регулира идеално бъбреците на много народ.
2. Освен това трябва въпросната лента да се преименува незабавно на "Аварийна лента за принудително пикаене" и да се сложи ограничение за максимална скорост по нея.
3. За т.нар. "Ускорителни ленти" да отпаднат ограниченията за максимална скорост - нали за това са ускорителни?:th_up:

CrazyElement
24-05-2011, 00:26

Това важи само за нощно време или ако си спрял на завой :) , през всички други случаи , ако имаш перфектна видимост и е ДЕН , не си длъжен да слагаш никакъв триъгълник и тука съм здраво сигурен, защото точно да правех листовките сгреших тоя въпрос отг , че винаги трябва да слагам триъгълник и спорихме с инструктура 30 мин и накрая ми каза " такъв е закона и колкото да спорим кой е прав , нищо не можем да променим"

Alpina
24-05-2011, 11:47

Някои бензиностанции съществуват само и единствено заради законова норма, при която според класа път, натовареност, жители в района и т.н. се изчислява на какво разстояние трябва да има такива (максимално такова).

Мога да дам за пример десетки бензиностанции, които съществуват точно заради това - те нямат клиенти, нямат почти никакъв оборот, целта им е да покриват такива нужди.

Хайде кажи къде по магистралите има място където в рамките на 20 мин (даже са много), няма място за отбиване с тоалетна за ползване? Това може да се отнесе и за останалите пътища, но да кажем 30 мин.

Сега ще почнете многознайковците, да разтягат локуми, че имало хора, дето не можели да стискат...
За такива си има катетри, или медицински, които ги осовбождават от тази отговорност - да не пикаят на ляво и дясно, което е нарушение и който не вярва - да пробва да се изпикае на дърво, пред полицейски служител, който не го мързи и да диша. Дори неползването на колан може е разрешено в някои случаи свързани с здравословни причини/проблеми.

rossenvn
24-05-2011, 11:56
В този клип е показано какво трябва да се направи при изпреварване: http://vbox7.com/play:70ae68b0
Бързо се решават проблемите на тези, които бързат:devil:

riddick
24-05-2011, 13:54
Здравейте,
С голямо внимание прочетох всичко написано,и ми се иска да се намеся.
Видях,че има колега,който е подкупил полицай в Германия.Напълно му "вярвам",но се чудя,как така е на свобода.Не само в Германия,но в целия Цивилизован свят,само намекът за рушвет се наказва.
Доскоро карах джип-2.7тд-максимална скорост-135км/ч по каталог т.е.фабрично ограничен заради високия център на тежестта и опасност от обръщане.
Отнасял съм много псувни и подигравки заради "патрулната"скорост от 90-110 км/ч извън населено място.
Сега мисля да си купя Алфа,но не защото съм състезател,а защото ми харесва автомобила.
По нашите пътища е доста рисковано да се кара с превишена скорост,а като се има предвид и несериозното отношение на шофьорите към поддръжката на колите,си е направо опасно.
За пояснение:десет години карах с гуми втора употреба,но точно преди кризата имах малко пари и реших да се поглезя и обуя колата с нови галошки от магазина.
Разликата е огромна.

Derry
24-05-2011, 14:14
Гледайте малко по-позитивно на разните му бързаци - мен ма кефят, ако са в моя стил на каране и възможност на автомобилите.
Има си шоу с такива екземпляри, но трябва опит и хладнокръвие при шофирането.
Кефят ме такива хора особено по познат път, защото ги пускам да ме изпреварят преди населените места да ми разчистват пред радарите и след това ги изрязквам или вървя след тях на прилична дистанция ако се движат с моята скорост.

Аз си им викам бушони :).

Като чета се сещам що в Америка имат хиляда и един шантави закона - нацията е умна и за да няма нужда от допълнително разясняване.

Stoyan Georgiev
24-05-2011, 15:25
Здравейте,
С голямо внимание прочетох всичко написано,и ми се иска да се намеся.
Видях,че има колега,който е подкупил полицай в Германия.Напълно му "вярвам",но се чудя,как така е на свобода.Не само в Германия,но в целия Цивилизован свят,само намекът за рушвет се наказва.
Доскоро карах джип-2.7тд-максимална скорост-135км/ч по каталог т.е.фабрично ограничен заради високия център на тежестта и опасност от обръщане.
Отнасял съм много псувни и подигравки заради "патрулната"скорост от 90-110 км/ч извън населено място.
Сега мисля да си купя Алфа,но не защото съм състезател,а защото ми харесва автомобила.
По нашите пътища е доста рисковано да се кара с превишена скорост,а като се има предвид и несериозното отношение на шофьорите към поддръжката на колите,си е направо опасно.
За пояснение:десет години карах с гуми втора употреба,но точно преди кризата имах малко пари и реших да се поглезя и обуя колата с нови галошки от магазина.
Разликата е огромна.

ахахахаххаха

tanatos
24-05-2011, 15:51
иххххххх то много коли са ограничени от към скорост, ма баш заради висок център на тежест...двигателя на покрива ли беше на тоз джип? Кажи му марката и модела.

Колкото да рушвета трябва да си уникално рядко тъп за да кажеш на полицая или който и да е било друг служител "на ти тея пари за да оправим нещата" или "да почерпя нещо?".

lordliness
24-05-2011, 16:57
Изчетох много за аварийната лента на магистралата,но никъде не споменавате защо са толкова строги ограниченията там-знаете ли защо,какво е истинското и предназначение?А аз самия ,когато тръгна да изпреварвам колона на магистралата винаги се притеснявам ,че някой, който не си гледа в огледалото ще тръгне и той и ще го връхлетя.

riddick
24-05-2011, 17:05
Взех,че се хванах на въдицата.
Джипа е Форд Маверик/Нисан Терано 2/-100 к.с.
За сведение на младежа с Рейнж Роувъра,точно Роувър имат на своите джипове опция,за повдигане на шасито при офроуд,и за сваляне при желание за висока скорост.
Относно центъра на тежестта,без да се заяждам,ще Ви попитам,знаете ли за какво служи антикрилото,монтирано на спортните автомобили?И защо болидите с дифузьор са по-бързи?
Всъщност,знаете ли,каква е функцията на стабилизиращата щанга,и каква е разликата между шаси и самоносеща конструкция?
Що се отнася до корумпирани полицаи,знам,че ги има навсякъде,но не и по пътищата на Европа/имам предвид Западна Европа/
Специално в Гемания,не те спират за превишена скорост,а ти изпращат снимка,със съответната цена за фотосеанса.
За да те спрат полицаите на запад ,трябва да си нарушил правилата,и при спирането,те докладват веднага.Колко трябва да му дадеш,за да обясни на шефа си,че те е спрял по грешка?

Derry
24-05-2011, 17:15
иххххххх то много коли са ограничени от към скорост, ма баш заради висок център на тежест...двигателя на покрива ли беше на тоз джип? Кажи му марката и модела.

Колкото да рушвета трябва да си уникално рядко тъп за да кажеш на полицая или който и да е било друг служител "на ти тея пари за да оправим нещата" или "да почерпя нещо?".

Я гледай ти :), какво им казваш? Щото аз си им викам "ако искаш да почерпя", ако вече не са ме питали.

PAXO
24-05-2011, 17:25
И аз имах щастието да посетя Германия с изцяло туристическа цел. Обиколих много градове и пропътувах доста километри с автомобил по всички видове между градски пътища. Наистина аутобаните в германия са без ограничение на скоростта. Негласно възприето е по трилентов аутобан в най-лявата лента да очакваш преминаващи автомобили с 200+ км/ч, в средна лента около 160 км/ч, в дясна лента около 130 км/ч. Ограничения по тези пътища се въвеждат частично през работни дни, защото трафика тогава е хипер натоварен. Активират се електронни знаци показващи с колко максимално трябва да се движат автомобилите по аутобана за да се избегне отежняване и задръстване на трафика. Поради тези причини дори в един участък имаше поставено 80км/ч ограничение на скоростта и всички чинно намалиха от 200+ до 80. За инфраструктурата и перфектните пътища просто няма какво да говорим. Интересен е факта, че тяхната пътна маркировка не е с боя, а е поставен бял асфалт (вечна). Когато се наложи ремонт на дупка, не се запълва само тя с кръпка а се изриват всички платна до земя и в рамките на няколко десетки метра напред и назад и се псотавя нов асфалт.

И сега една случка която може да прозвучи, като виц, но ясно показва разликата в културата на един немец и един българин. Разхождаме се на една голяма пешеходна зона през центъра на един град. Стигнахме до място на което тази пешеходна зона се пресичаше от 4 метра широк еднопосочен автомобилен път. Беше събота неработен ден и трафик по тази улица нямаше. Все пак хората бяха поставили пешеходен сфетофар (вероятно през работните дни има трафик и по улицата). Та стигнахме ние до сфетофара и той светна червено. Всички хора спряха от двете страни на пътя около 20-30 човека. Кола не се виждаше нито чуваше, но все пак никой не пресичаше. И в този момент чувам реплика: "Абе теа хора смотани ли са що не пресичат, не виждат ли че няма автомобили", след което човека кротко пресече на червено, пред смаяните погледни на всички чакащи. Може да си представите гледката.

Та така аз за мене изводите си ги направих:

1. Нямаме културата зад и извън волана.
2. Нямаме инфраструктурата.
3. Нямаме модерния автопарк.

4. Ще ги стигнем немците ама друг път ( разбирай никога ).

Мога да напиша още много неща, но мисля че това казва достатъчно.

tanatos
24-05-2011, 17:31
Най нормалното е да попиташ "може ли да се измисли нещо за да не пишете акт или фиш". Зависи от човека срещу теб. Трябва да умееш да го прецениш дали би поддал. В Германия специално случката е преди 7-8 години и след като се разговорихме с ченгетата от къде съм и що съм какъв го диря и на дека отивам за има-няма 10 мин., успяхме да стигнем до решение на проблема.

В България е същото, ако подходиш с усмивка и не се правиш на интересен, обикновенно завързваш разговор с органа на реда и понякога може да минеш и без дори и да почерпиш.

riddick: Точно за Нисан терано си мислих (същото като Маверика), то си е просто мъртвец, не че има ограничение. Много добре знам какви настройки има Рейнджа, но на каквато и степен на окачването да е(то е въздушно) никога няма ограничител. За ограничител на скоростта си има отделна опция както и много други за регулирането и. Всищност добре, че дойде у форума за да ни обясниш какви са разликите между шасито и самоносещата. Аз лично не ги знам а и не ме интересуват :) Не ме интересува как работи дадено нещо важното е аз да мога да го използвам.

riddick
24-05-2011, 17:35
Относно Аварийната лента.
Без значение,защо си спрял там,движението по нея е забранено.Тя е направена за да спреш/без значение дали правиш нещо по колата или ти е лошо/като не си се изпикал също ти е зле,друг е въпроса за ексхибиционизъм и удовлетворяване на естествени нужди на обществено място,много сложни думи,/
Аварийната лента е отделена с права непрекъсната линия-по закон нямаш право дори да я настъпваш/линията/.
Освен това изпреварването отдясно също е нарушение.
Та според мен,в аварийната лента мога да спра,без значение защо,но не мога да се движа.

lordliness
24-05-2011, 17:48
Според мен предназначението на така наречената аварийна лента е при задръстване в нея да могат да се придвижват безпрепятствено органите на полицията,пожарната,и спешната медицинска помощ,нямаш право да пребиваваш там дълго и тя е един постоянно свободен коридор

riddick
24-05-2011, 18:20
Не знаех,че освен всичко,Роувърите имат и фабрично монтиран компресор,за да може регулирането на височината да е на въздух под налягане.
Човек се учи,докато е жив.
Всеки автомобил си има своите качества и недостатъци.
Не мисля,тук е мястото да спорим затова.
Имал съм 4 коли-2 със задно и две с предно предаване и един джип-4х4.
Сега искам да си взема Алфа,защото това е детската ми мечта/много ме кефи/.Затова съм във форума.Не се заяждам с никого.
Дадох мнението си ,защото не искам някой аматьор,седнал зад волана на бегачка,като ми види емблемата ,да реши да си мерим ============.
Що се отнася до Маверика,напълно оправда очакванията ми.Всичко друго,но не и мъртвец.
За 4 години съм сменил биелетки на предна щанга и накладки.По двигателя съм сменил масло и термостат/няма ремък или верига,а е на колела,като ЗиЛ/
За мен най-добрия офроуд автомобил е Нисан Патрол,след него е УАЗ.
Ама досега не бях чувал УАЗ и Алфа да мерят сили.

---------- Post added at 18:20 ---------- Previous post was at 18:02 ----------

Линейки,пожарни,полиция и т.н.са автомобили със специален режим на движение,и при пуснат сигнал/светлинен или звуков/всички са длъжни да им осигурят предимство .Без значение дали е на магистрала,ии не.
При подаден сигнал от подобен автомобил,трябва да се осигури възможност да премине безпрепятствено,независимо дали си с предимство.
Затова те се движат в крайна лява или в насрещното.
На магистрала подобен автомобил се движи в ляво,и всички са длъжни да отбият вдясно,за да пропуснат бързия.
Никой няма право да кара в аварийната лента.Никой.
Ако не можеш да поддържаш скорост от 50км/ч на магистралата-пътна помощ или тел 112.

Derry
24-05-2011, 19:26
Най нормалното е да попиташ "може ли да се измисли нещо за да не пишете акт или фиш". Зависи от човека срещу теб. Трябва да умееш да го прецениш дали би поддал. ...

В България е същото, ако подходиш с усмивка и не се правиш на интересен, обикновенно завързваш разговор с органа на реда и понякога може да минеш и без дори и да почерпиш.

Навремето все си ги мъчех с това "нещо да измислим" и въобще не ми вързваха, сега съм с това "да почерпя" и минава номера. Пък може и успешно завързания разговор да е в основата на нещата.

phiko
30-03-2012, 21:10
Знам, че това е отдавна заровена тема, но след поредното ударено дете на пешеходна пътека и след като изчетох внимателно какво е писано тук, не се стърпях и аз да напиша следното:

1. Въобще на всеки нормален човек в цивилизована дръжава, ще е трудно да ме се обясни първия пост, както и някои от следващите.

2. Ако си шофьор от 2 години и за нарушението на скоростта над 30 км/ч ти бяха взели книжката за 6 месеца (както трябва да бъде), това ти 1/4 от текущия шофьорлък без книжка, ако ме разбираш. Като ти е земат още веднъж за 1 година - и ОЧЕВИДНО ЩЕ СЕ НАУЧИХ, ЧЕ ЗАКОНА Е ПИСАН ДА СЕ СПАЗВА, А НЕ ТИ ДА ПРЕЦЕНЯВАП С КОЛКО МОЖЕ ДА СИ КАРАШ!

3. Закона за движение по пътищата е закон като всеки и за да ти дам пример, мога да ти кажа, че аз мога да почна да преценявам, че днес 10 човека просто не ме кефят и не ми харесват на живота и да им строша главите. Но това сигурно, ще го сметнеш за нарушение на закона, а превишаването на скоростта - НЕ.
За да дообясна нещата, от правна гледна точка нещата стоят така: Виновен или Невинен - демек нарушил закона или не. Няма по-малки и по-големи закони. Има по-малки и по-големи наказания.
От правна гледна точка - аз счупвайки т****та ти кратуна и ти карайки с 30-40 км/ч отгоре сме еднакво виновни.

4. Аз лично не мога да престана да се учудвам защо движейки се с 90 км/ч по пътищата съм най-бавната кола - постоянно ме изпреварват на завои, баири, без видимост - може да се нагледаш на такива простотии, ако караш с 90 км/ч.
И за какво - да не би да имаме пътища без дупки, оградени и обезопасени.

Кой от вас е карал в чужбина наскоро и на всеки километър е виждал размазани кучета и друг добитък по асфалта? А това е нормална гледка за България?

Някой питал ли се е защо? И дали и колко от този добитък е можел да бъде човешко същество?

5. Ако всички караме с ограничението и не се изпреварваме - реално ще пътуваме по бързо и много по-безопасно.

6. АКО НЕ СИ РАЗБРАЛ ПО-ГОРНИТЕ МИ ИЗКАЗВАНИЯ, ПРОЧЕТИ САМО ТОВА:
НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ПРЕЦЕНЯВАШ ТИ С КОЛКО ТИ УДОБНО ДА КАРАШ КАТО ЗАТОВА ИМА ЗАКОН?

И какви са тези пост-комунистически и стил мутра по телевизията изказвания - аз съм си виновен и най-нагло нараушавам законите, ама си има органи, които да преценят.

Знаеш ли, ако тия органи почват наистина да преценяват с такива като тебе какво трябва да се случи?

Що ей така не се намери некой да си прецени по негова сметка, че ти не заслужаваш да живееш, да ти тегли един 9мм, пък после органите да преценяват.

НАЙ-НАГЛОТО ти изказване, което доказва АБСОЛЮТНАТА ти профанщина, беше:
Какво щяло да стане ако отсреща идвала кола, която кара с 90 и не била виновна, т.е. например аз със семейството си.

Ами, първо, ако ти караш с 90 и другия кара с 90 и всички карата с колкото се кара, няма да се изпреварват със 140 - и невинния няма да пострада.

За справка - пак ще спомена Германия.
Що не идеш там да прецениш с колко ти харесва да караш и после да помолиш тамошните органи да преценяват виновен ли си или не?

Учудващото е заключението:

На българани все некой друг му пречи, абе пич ти си се осрал та си се омазал до шията, ама некой друг с некъв джип ти пречел.

Ти наистина ли невиждаш абсурдността на постъпката си?

Аз лично, съм за организация, която да преценява такива като тебе и да ги изтрепва отвреме. Пък после органите да решават кой виновен и кой не.

И като се разчуе, че 1-2-3 са дали фира за БЕЗОЧЛИВО нарушение на правилника, ше видип как изведнъж всички ще почнат да спазват ограниченията.

И накрая какво - българина само страх го вкарва в правия ред. Ей затова сме извън цивилизацията!

Главата празна, никакво самосъзнание, никаква култура, винаги друг ни пречи, колко хора си задават въпроса - а, аз на кой преча?

Например ти Българино - ми пречиш на мен с факата, че си невъзпитан, нямаш уважение към законите, към другите участници в движението и най-вече към собвствения си живот - защото с подобно шофиране, най-много да се утрепеш някъде, което няма да е загуба.

Дано поне си сам в колата и се нацелиш в някое дръвце, да няма невинни и очевидно глупави жертви, каращи с мизерните 90 км/ч в насрещното.

Susscrofa
30-03-2012, 21:26
Phiko, не знам към кой си насочил поста ти, но си го написал адски добре, браво. Наистина те поздравявам, браво.:cheers:

old alfist
30-03-2012, 22:13
Прекалено идеалистично, граничещо с теорията - все пак хората не са машини.

ФЕРАРИСТ
30-03-2012, 23:08
внимателно какво е писано тук, не се стърпях и аз да напиша следното:
......
А трябваше да се стърпиш......

Susscrofa
31-03-2012, 08:50
А трябваше да се стърпиш......

За да спиш спокойно ли?:band:

Derry
31-03-2012, 08:50
Човека в голяма степен е прав, но... глас в пустиня, надявам се с времето да се променим.

p.s. Поне да се отучим в населено място да се движим бързо.

phiko
01-04-2012, 14:50
Като цяло очаквах повече отговори от типа на:
"... а трябваше."

или пък:
"ти на какъв се правиш."
или
"нещо си ненормален."

все от този вид.

Благодаря на всички, които се изкаха и изключително се радвам, че засега липсват отговори от по-горния тип.

Какво да кажа за идеалистичната картинка - да хората не сме машини, но все пак, ще дам личен пример.
Ето какво се опитвам да правя аз:

1. Да не шофирам безрасъдно - доста общо понятие, разбирайте го както искате. Като цяло значи, да не излагам на излишен риск (от келешлък) живота на
близките ми и другите хора.

2. Като паркирам в София, като имам късмет да си намеря парко място, след това оглеждам колата - дали случайно не съм заел повече от 1 място.
На колко от вас им се е случвало да обикалят доста време да намерят къде да паркират, минавайки покрай коли, които са заели повече от 1 място.
Интересен е факта, че тези, които паркират така - също им се налага да обикалят и да търсят парко места, но все пак не правят връзка между това и в последствие начина на тяхното паркиране.

(Да, знам, че понякога изглежда, че някой е паркирал кофти, защото са се разредили/прередили местата около него. И на мен ми се е случвало. Аз лично гледам, да си преподредя колата, ако няма да я ползвам в момента, така че да освободя място.)

Не разбирам, как човека Х може днес да е обикалял 20 минути, за да намери къде да си остави колата и утре да спре, така че да заеме поне 2 места, на някоя улица. Това паркиранe го наричам - слязъх от колата преди тя да е спрялa - сигурен съм, че сте виждали много хора, които вече са отворили вратата и са с почти единия крак навън, а ключа им е още на таблото, а колата не е в състояние на пълен покой :)

3. Не паркирам по тротоара и когато ходя на пазар в големите супер маркети, гледам да спазвам очертанието на белети линии. Странно е как голям процент шофьори ги възприемат като украса по асфалта. Да не говорим за хората, които спират пред самия вход на магазина, при положение, че има около 200 свободни парко места.

4. Не спирам за малко да си купя цигари, дъвки и прочее на средата на улицата.

5. Не тормозя съседите с излишен и системен шум и звук от стерео уредби, съб-уефери и тям подобни неща.

6. Ако някой ми направи забележка за нещо и е прав - се извинявам - а не му казвам, "БЕ ти какфо искаш сега тука."

7. Не си взимам домашни любимци, които после изхвърлям на улицата.

Ако на някой тези 7 точки му се струват - нереални или идеалистични, трябва да отбележа, че повечето дръжави, претендиращи за цивилизована демокрация, са ги постигнали. Да не казвам, че те са един вид даденост, която хората дори не обсъждат. Ако някой от тях може да прочете това, най-вероятно би се учудил за какво, въобще, говоря тук.

Също така, смятам, че в 21 век - да има хора нахапани и убити от улични кучета в столицата на европейска държава е абсурдно. Нямам как да е разбираемо - представете си разговора с един германец:

"- Вчера, едно дете бе убито/нахапано от кучета в София."
"- ?????"
"- Да бе, наистина така беше.
"- ????? Това не беше ли в Еропейския съюз ?????"

Или може, би желанието ми да ходим по улиците без да ни преслдват улични псета е идеалистично и ненормално.

Мислите ли, че ако спазваме по-горните 7 точки, няма да живеем малко по-добре и да бъдем по-добри като цяло?
А колко ни коства да се придържаме към такъв вид елементарно поведение - пари не струва. Иска се само желание.

Очевидно, аз и хората, които споделят подобно мислене сме малцинство. Не, нещо по-малко от малцинство.
Толкова сме малко, че направо сме отклонение от обществената норма, т.е. толкова различно мислим в направлението спазвай нормални порядки, че чак сме луди. Ако вземем под предвид дефиницията за лудост - като крайно отклонение от общоприетите норми за поведение, сме направо чалнати с билет за психиатрията.

Интересно е обаче, защо когато аз отида в Германия - изведнъж се чувствам нормално.
Интересно е и обаче, защо тези, които са "нормални" в България, като отидат на място като Германия и те почват да се даржат "ненормално" - т.е. спазват си всичките там порядки, правилници, бели линии по асфалта и т.н.

Значи, явно и те разбират нещата, но е много по-лесно да не полагаш усилия да спазваш реда, да опазваш общественото умищество, да не замърсяваш и т.н., отколкото просто да даваш джаста-праста от едната ракия до другата салата.

За да заключа този пост, ще цитирам един български писател, който може би навремето е стигнал до извода, че в България, хората с будно мислене и желание за просперитет (не само личен) са били малцинство.

... и за да дам едно рамо на тези, които се чувстват като луди в собствената си родина ...

"После подържа още малко свещта пред долапа, погледа и си пошушна с едно неуловимо изражение на лицето:
- Лудите, лудите - те да са живи!...
И затвори пак врачкaта.
Па отиде пред куностаса и зачини ниски поклони пред божия образ. Той мълвеше някаква молитва, която не съществуваше в светчето му... Той се молеше за България!..."

П.С.
Докато пиша - часът е 14:38, Неделя, най-почивния от почивните дни.
Имаме нов съсед, който прави ремонт и в момента е великото къртене, което започна точно около 14 часа.
Аз също правих ремонт наскоро и поне гледах да не тропам на хората през Събота-Неделя, та който е бил на работа цяла седмица, да може да си почине. Но това е явно, защото съм прекалено луд и мисля и за другите хора около.

На вас би ли ви било приятно, след съботен запой, някой да включи хилтито над главата ви в 8 часа сутринта?
Да, в такива случаи - когато вас ви касае пряко - ви се иска да има обществени норми. Но те, нормите, не може да ги има и няма според това, когато на вас ви е угудно. Или ги има или ги няма.

old alfist
01-04-2012, 15:01
И друг път съм го споменавал, че шофирането и предимно мисловен процес, но все пак това е и борба на противоположности - разума срещу емоцията и много трудно се съчетават, почти е невъжможно.

phiko
01-04-2012, 15:19
И друг път съм го споменавал, че шофирането и предимно мисловен процес, но все пак това е и борба на противоположности - разума срещу емоцията и много трудно се съчетават, почти е невъжможно.

Съгласен съм. Хора сме - емоции. На всеки му се е искало да настъпи газта докрай. Зависи, обаче къде и как го правиш. Ако е само емоция, без мисловния процес ...

А както се вижда - аз не говоря само за шофирането, а за общото чувство, че не сме сами на пътя, в блока, в махалата.

Примера за съседе ми в момента, е много цветущ - човека се е врънал от чужбината. Там най-вероятно не е правил ремотни в 2 часа в Неделя нали? А всичко си е спазвал както е дадено. Ей за това говоря аз.

Drag0
01-04-2012, 15:48
Знам, че това е отдавна заровена тема, но след поредното ударено дете на пешеходна пътека и след като изчетох внимателно какво е писано тук, не се стърпях и аз да напиша следното:

5. Ако всички караме с ограничението и не се изпреварваме - реално ще пътуваме по бързо и много по-безопасно.

Ти минавал ли си някога по Г.Димитров ? Щото ако си щеше да знаеш колко абсурдно е да сложиш пешеходна пътека там. Да благодарим на общината за това невероятно решение. Сложете повече пешеходни пътеки ако може и на цариградско ... да могат хората да ходят пеш и да ги хапят бездомните помияри, ако преди това са оцеляли на пешеходната разбира се.
И въобще журналята са виновни за пореден път, като подлъгаха хората че едва ли не са безсмъртни като са стъпили на пешеходна. Малките деца едно време знаеха че се стои на края на пътеката и като спрат колите във всички платна се пресича.

А точка 5 я обясни на бай иван камионджията , който кара с 50 извънградско за да гепи гориво после. Пука му на него че прави колона а пътят е с завои ...

Или се разходи до Банско през Предела , там камионите карат с 20 !

old alfist
01-04-2012, 16:05
Ти минавал ли си някога по Г.Димитров ? Щото ако си щеше да знаеш колко абсурдно е да сложиш пешеходна пътека там. Да благодарим на общината за това невероятно решение. Сложете повече пешеходни пътеки ако може и на цариградско ... да могат хората да ходят пеш и да ги хапят бездомните помияри, ако преди това са оцеляли на пешеходната разбира се.
И въобще журналята са виновни за пореден път, като подлъгаха хората че едва ли не са безсмъртни като са стъпили на пешеходна. Малките деца едно време знаеха че се стои на края на пътеката и като спрат колите във всички платна се пресича.

А точка 5 я обясни на бай иван камионджията , който кара с 50 извънградско за да гепи гориво после. Пука му на него че прави колона а пътят е с завои ...

Много си прав за насаждане на мисленето у пешеходците, че са безсмъртни, но явно и родителите мислят по този начин и така са го предали на децата.
В повечето случаи, когато стъпя на пешеходната пътека и си стоя - веднага са ми давали предимство.
Но и когато си ползвам предимството си се оглеждам, така е и с превозното средство с което се движа.
Пожелавам на повечето колеги водачи на МПС да се пораздвижват и малко пешком, с велосипед или мотоциклет, за да разберат гледниге точки на всички участници в движението.

nikolaaaay
01-04-2012, 16:52
Колега phiko, шофирането със 120 при ограничение 90 не е углавно престъпление. Цялото ти изказване е меко казано смехотворно. Аз също съм за спазването на законите, но едно е да осакатиш умишлено или да откраднеш милиони и съвсем друго е да караш с 30 км/ч. над ограничението извън града.
В Германия която ти цитираш ограниченията на скоростта изобщо не се спазват толкова стриктно. Да не говорим, че там те са доста по-либерални отколкото тук.
В Гърция контролът и санкциите за скоростта са по-стриктни от тези в Германия и въпреки това там (Гърция) умират 2 пъти повече хора на човек от населението отколкото в Германия. Последните години немците свалиха жертвите от катастрофи до 3500 човека годишно!!! В Бг се радваме, че са спаднали до около 800. Цифрите говорят сами.
Причините за големия брой катастрофи с жертви тук са много, но скоростта според мен далеч не е сред най-съществените. В Германия скоростта на придвижване е много по-висока. Основните причини за високата смъртност тук според мен са няколко:
1. Стари автомобили, които са много по-опасни при катастрофа от новите;
2. Лоши тесни пътища, липса на магистрали;
3. Липса на маркировка и адекватно поставени пътни знаци (една скоба, в Германия когато наближават по-остри завои, намаляваш примерно на 80 и хоп гледаш знак 80. Тук има знак "Опасни завои" на места, със съвсем плавни завои, докато там където наистина има опасност - няма знак. Ние по брой поставени знаци, зебри и ограничения сигурно сме европейски шампиони, но са ги слагали явно на по 2-3 големи;
4. Зебри на безумни места в градовете. В Германия не съм видял една зебра на място, където и без това не трябва да спреш или поне да намалиш и да се огледаш. Повечето пешеходци никога не са били шофьори и нямат идея как може да реагират водачите. Те си мислят, че щом има зебра, трябва да им спрат задължително. Да, ама как да стане като зебрата е в сляп завой или на натоварен прав участък, където от третата кола назад изобщо няма как да видят, че напред има зебра и предните коли ще скочат на спирачката. Тук половината зебри са опасни за движението. Има даже и на магистралата за Пловдив;
5. Балкански манталитет. Описан е в първия пост и съм напълно съгласен с възмущението на колегата. Това са пълни кретени. Такива единици, обаче има навсякъде по света. Тук са повечко, за съжаление;
6. Безотговорно отношение по поддръжката на автомобила и недостатъчен контрол при ГТП и при търговията с авточасти. Масово се кара с гуми на 10+ години, накладки менте, нерегулирани или слабо светещи фарове с изгорели рефлектори и тн. Тези неща в една критична ситуация са важни.

Що се отнася до контрола на скоростта, мисля че трябва да бъде доста по-либерален. Всичкото това дебнене, глоби, камери и т.н. води до стрес, който най-вероятно убива повече хора, отколкото самите катастрофи.

---------- Post added at 16:45 ---------- Previous post was at 16:41 ----------

Сложете повече пешеходни пътеки ако може и на цариградско ...
Споко, направено е. Има няколко 8-лентови зебри при Враня. И тук сме шампиони. Не знам само като тръгнат стотина коли на зелен светофар в петък вечерта да се изнасят от София, как тия по-задните ще видят пешеходеца, дето пресича.

---------- Post added at 16:52 ---------- Previous post was at 16:45 ----------

3. Не паркирам по тротоара и когато ходя на пазар в големите супер маркети, гледам да спазвам очертанието на белети линии. Странно е как голям процент шофьори ги възприемат като украса по асфалта.
За паркирането съм съгласен. И аз паркирам така, че да заемам минимално място. Това да си оставиш колата на 2 места, там където знаеш, че за другите ще е трудно да намерят място е селяния. За съжаление такива са много.

phiko
01-04-2012, 19:06
Колега, с теб съм съгласен на 90%. Евала, в смисъл казал си нещата, които и аз мисля, но без емоционалния отенък. Стегнато и ясно, прав си че има и друга страна, прав си за безумните знаци (не ГОРИ от знаци, противоречащи си един на друг), прав си за пешеходните пътеки.
Това, което искам да добавя е, че винаги дръжава, общината, КАТ и други са ни виновни. Къде сме ние? Какво направихме ние - за да е по-добре, да има по-добри знаци и т.н.?

Що се отнася до 30 км/ч - не е углавно престъпление, но е предпоставка за углавно по нашите пътища, именно поради горните причини.

Както и да е - в Германия досега никой не ми е карал на 3 м зад бронята да ме дебне по диагонал - като на F1 - да ме изпреварва, леко газейки осевата линия.
Този манталитет на каране не рали - също допринася сериозно. В смисъл - като са ни такива пътищата и знаците и колите, защо искаме да караме като белите хора, вместо да кажем - хей - тук е опасно, дайте малко да внимаваме повече?

---------- Post added at 19:06 ---------- Previous post was at 19:02 ----------

Масово се кара с гуми на 10+ години, накладки менте, нерегулирани или слабо светещи фарове с изгорели рефлектори и тн. Тези неща в една критична ситуация са важни.

Нарочно го поствам отделно.
Не искам дори да подхващам темата за криви фарове с афтермаркет сини ксенони и цветни габарите, боядисани в черно стопове и какви ли още не "тунинг" изобретения, които в повечето слуаи най-малкото стоят грозно на автомобила ...
За гумите още по-малко, тъй като доста хора карат с "нови" гуми втора употребва. Въпреки, че има и гуми втора употреба, които правилно изпбрани, най-вероятно са ОК.

fred
01-04-2012, 19:18
Основната причина за убийствата по пътищата си е ненаказаната простотията в крайна сметка.
Човек трябва да се съобразява и с автомобила си и с пътя, за да не направи катастрофа.Ако прави това няма значение какъв е пътя и колата (разбира се трябва да има работещи спирачки и светлини).Не би се стигнало до смъртни случаи.На Ставийски джипа и на Йоско съм сигурен че не са били с менте накладки (а защо въобще се допуска такива да се продват е друга тема).С само с две катастрофи те убиха около 5 човека.Сложете и случят в Симеоновград-пиян кара като улав, още 4-5 убити и станаха 10 човека от само 3 катастрофи.
След като не се съобразява, фактори ще има много-но най главния остава-задкормилното устройство.Основни причини за тежките катастрофи с много убити и ранени са две-несъборазена с пътните условия скорост, най често превишена и употребата на алкохол (а вече има случаи на дрогирани).Затова за пияните законът трябва да е безпощаден-страшни глоби и затвор в случай на причиняване на смърт.
Все пак е успокояващо, че в последните две години има намаляване на смъртните случаи у нас.

Furious 155
01-04-2012, 19:32
Какво да кажа за идеалистичната картинка - да хората не сме машини, но все пак, ще дам личен пример.
Ето какво се опитвам да правя аз:

1. Да не шофирам безрасъдно - доста общо понятие, разбирайте го както искате. Като цяло значи, да не излагам на излишен риск (от келешлък) живота на
близките ми и другите хора.

2. Като паркирам в София, като имам късмет да си намеря парко място, след това оглеждам колата - дали случайно не съм заел повече от 1 място.
На колко от вас им се е случвало да обикалят доста време да намерят къде да паркират, минавайки покрай коли, които са заели повече от 1 място.
Интересен е факта, че тези, които паркират така - също им се налага да обикалят и да търсят парко места, но все пак не правят връзка между това и в последствие начина на тяхното паркиране.

(Да, знам, че понякога изглежда, че някой е паркирал кофти, защото са се разредили/прередили местата около него. И на мен ми се е случвало. Аз лично гледам, да си преподредя колата, ако няма да я ползвам в момента, така че да освободя място.)

Не разбирам, как човека Х може днес да е обикалял 20 минути, за да намери къде да си остави колата и утре да спре, така че да заеме поне 2 места, на някоя улица. Това паркиранe го наричам - слязъх от колата преди тя да е спрялa - сигурен съм, че сте виждали много хора, които вече са отворили вратата и са с почти единия крак навън, а ключа им е още на таблото, а колата не е в състояние на пълен покой :)

3. Не паркирам по тротоара и когато ходя на пазар в големите супер маркети, гледам да спазвам очертанието на белети линии. Странно е как голям процент шофьори ги възприемат като украса по асфалта. Да не говорим за хората, които спират пред самия вход на магазина, при положение, че има около 200 свободни парко места.

4. Не спирам за малко да си купя цигари, дъвки и прочее на средата на улицата.

5. Не тормозя съседите с излишен и системен шум и звук от стерео уредби, съб-уефери и тям подобни неща.

6. Ако някой ми направи забележка за нещо и е прав - се извинявам - а не му казвам, "БЕ ти какфо искаш сега тука."

7. Не си взимам домашни любимци, които после изхвърлям на улицата.
П.С.
Докато пиша - часът е 14:38, Неделя, най-почивния от почивните дни.
Имаме нов съсед, който прави ремонт и в момента е великото къртене, което започна точно около 14 часа.
Аз също правих ремонт наскоро и поне гледах да не тропам на хората през Събота-Неделя, та който е бил на работа цяла седмица, да може да си почине. Но това е явно, защото съм прекалено луд и мисля и за другите хора около.

Да, в такива случаи - когато вас ви касае пряко - ви се иска да има обществени норми. Но те, нормите, не може да ги има и няма според това, когато на вас ви е угудно. Или ги има или ги няма.

Точно за тези неща си напълно прав и колкото повече хора им се насажда че това е нормалното и обществените норми са създадени за това, толкова по-лесно и с по-малко проблеми ще се живее!!!

Susscrofa
01-04-2012, 19:34

И кога спират колите? Никога, а докато има хора като теб, които считат града за писта няма да се оправим никога. Градът е пешеходна зона с обособени места за минаване на коли, а не обратното. По пътя за Перник след Владая, Мое да яздеш колкото си искаш.

---------- Post added at 16:34 ---------- Previous post was at 16:32 ----------

Много си прав за насаждане на мисленето у пешеходците, че са безсмъртни, но явно и родителите мислят по този начин и така са го предали на децата.
В повечето случаи, когато стъпя на пешеходната пътека и си стоя - веднага са ми давали предимство.
Но и когато си ползвам предимството си се оглеждам, така е и с превозното средство с което се движа.
Пожелавам на повечето колеги водачи на МПС да се пораздвижват и малко пешком, с велосипед или мотоциклет, за да разберат гледниге точки на всички участници в движението.

На зебра, в цял свят /цивилизования свят/ пешеходецът има пълно предимство, дори и още да не е стъпил на платното. Айде научете се малко на правила. :drinking:

old alfist
01-04-2012, 19:40
На зебра, в цял свят /цивилизования свят/ пешеходецът има пълно предимство, дори и още да не е стъпил на платното. Айде научете се малко на правила. :drinking:
Да, така е но, не ме успокоява мисълта, че ще ме смажат на пешеходната пътека въпреки предимството ми.

fred
01-04-2012, 19:44
Според статистиката на КАТ основните причини за тежките катастрофи с фатален край у нас са неправилните действия на водача (95%), нарушения на пешеходеца - (4%), техническа неизправност на МПС (0.5%) и лоши пътни условия - (0.1%).

Статия от вестник Дневник "9000 души са загинали при катастрофи в България за десет години" , 17 ноември 2011 г.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/11/17/1206100_9000_dushi_sa_zaginali_pri_katastrofi_v_bu lgariia_za/

Кой то го мързи да чете и да се регистрира там-линк към новината и по Нова ТВ
http://novatv.bg/news/view/2011/11/17/23396/9000-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D 1%84%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D 1%82%D0%B5-10-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-/

koolio
01-04-2012, 20:15
3. Закона за движение по пътищата е закон като всеки

Законът за движение по пътищата, както и много други закони, е написан в голямата си част така, че да се нарушава. Предполагам няма нужда да обяснявам защо.

---------- Post added at 16:54 ---------- Previous post was at 16:52 ----------

От правна гледна точка - аз счупвайки т****та ти кратуна и ти карайки с 30-40 км/ч отгоре сме еднакво виновни.

Имаш ли юридическо образование, за да преценяваш как са нещата от правна гледна точка? Защото аз имам и ти казвам, че съвсем не са така.

---------- Post added at 16:58 ---------- Previous post was at 16:54 ----------

Аз лично не мога да престана да се учудвам защо движейки се с 90 км/ч по пътищата съм най-бавната кола - постоянно ме изпреварват на завои, баири, без видимост - може да се нагледаш на такива простотии, ако караш с 90 км/ч.

За да не се чудиш повече, ще ти кажа - защото има пътища, по които е безопасно да караш и с доста повече от 90 км/ч. Разбира се, ако си с подходяща и изправна кола. Приеми го като факт.

---------- Post added at 17:01 ---------- Previous post was at 16:58 ----------

За справка - пак ще спомена Германия.
Що не идеш там да прецениш с колко ти харесва да караш и после да помолиш тамошните органи да преценяват виновен ли си или не?

Кажи ми сериозно - според теб коли с над 200 коня дали се произвеждат с идеята, че ще се карат с до 120 примерно?

---------- Post added at 17:05 ---------- Previous post was at 17:01 ----------

Аз лично, съм за организация, която да преценява такива като тебе и да ги изтрепва отвреме. Пък после органите да решават кой виновен и кой не.

И като се разчуе, че 1-2-3 са дали фира за БЕЗОЧЛИВО нарушение на правилника, ше видип как изведнъж всички ще почнат да спазват ограниченията.

И накрая какво - българина само страх го вкарва в правия ред. Ей затова сме извън цивилизацията!

Главата празна, никакво самосъзнание, никаква култура, винаги друг ни пречи, колко хора си задават въпроса - а, аз на кой преча?

Например ти Българино - ми пречиш на мен с факата, че си невъзпитан, нямаш уважение към законите, към другите участници в движението и най-вече към собвствения си живот - защото с подобно шофиране, най-много да се утрепеш някъде, което няма да е загуба.

Дано поне си сам в колата и се нацелиш в някое дръвце, да няма невинни и очевидно глупави жертви, каращи с мизерните 90 км/ч в насрещното.

А ти замислял ли си се, че може да пречиш на доста хора с фашизоидните си изказвания?

---------- Post added at 17:15 ---------- Previous post was at 17:05 ----------

По-добре от това не можеше да се каже.

Drag0
01-04-2012, 20:17
И кога спират колите?
Колите спират винаги , когато застана на края на пешеходна и гледам към движението.
"хора като мен" казваш ... ти напълно сигурен ли си че считам града за писта ?! Намери 1 човек да ме е виждал да се съзтезавам в последните 9 години и тогава можеш да пишеш . А дотогава твоето са си само празни приказки без съдържание.
Когато човек няма как да спори нормално по тема се опитва да обижда или да се прави на по-добър от другия ... Грешните ти представи за какво е пешеходна зона нямам намерение да коментирам.

old alfist
01-04-2012, 20:52
Когато един водач забележи, че пешеходеца се обръща встрани и участва в движението, един вид е колега дори и пешком, почти винаги спира.
Но децата и старите хора са непредвими.

fred
01-04-2012, 22:11

Тук говорим за съчетаване, което не води до катастрофа (тежка).За 28 години стаж като шофьор любител не съм имал никога такава ситуация.Дай боже и да нямам.

old alfist
01-04-2012, 22:17
Тук говорим за съчетаване, което не води до катастрофа (тежка).За 28 години стаж като шофьор любител не съм имал никога такава ситуация.Дай боже и да нямам.
Тук говорим изобщо за съчетаване - и аз не съм имал за 32-годишен стаж, но никой не е застрохован от такива ситуации.

fred
01-04-2012, 22:19
Така е-никой не е застрахован да, но говорим поне да караме така, че да ги сведем до минимум.
Не че не съм карал пиян тролей, ама и тогава бях внимателен :metal:Наистина.
ПП като си съберем шофьорския стаж и сме за пенсия вече :)
Старуха, ти къде навъртя толкова стаж, като аз имам книжка от 19 годишен, май си по млад от мен? :)

old alfist
01-04-2012, 22:27
Така е-никой не е застрахован да, но говорим поне да караме така, че да ги сведем до минимум.
Не че не съм карал пиян тролей, ама и тогава бях внимателен :metal:Наистина.
ПП като си съберем шофьорския стаж и сме за пенсия вече :)
Старуха, ти къде навъртя толкова стаж, като аз имам книжка от 19 годишен, май си по млад от мен? :)
Направи една система от уравнения с няколко неизвестни и ще получиш отговора.

fred
01-04-2012, 22:29
По математика съм слаб, жената е завършила СМГ със златен медал, аз съм по литературата, политологията и прочее :online2long:

mordohy
01-04-2012, 22:40
. По пътя за Перник след Владая, Мое да яздеш колкото си искаш

И там не можеш, защото е нацвъкано с тъпи знаци. Включително и със зебра в едно хубаво нанадолнище, което води към по-долу!

На зебра, в цял свят /цивилизования свят/ пешеходецът има пълно предимство, дори и още да не е стъпил на платното. Айде научете се малко на правила. :drinking:[/QUOTE]
Ето точно такива изказвания водят до смърт по улиците!
Пешеходците имат предимство на зебрата, но това е написано на хартия! То е правило-закон!
То не е грубата реалност!
Слез на планетата Земя!
Пешеходеца на зебрата няма никакъв шанс срещу автомобила. На това трябва да се учат децата, а не, че са безсмъртни на зебрата.
Те трябва да се научават, че могат да преминат чак, когато всички автомобили спрат!
Виждал съм такова поведение на пешеходци по света и е наистина много респектиращо.
Абсолютизирането на предимствата на пешеходците води до тероризъм от тяхна страна, а реално потърпевшите са те!
Превишената скорост!?
Просто не ми се говори!
Тя отдавна у нас е функция на държавен тероризъм.
Основната причина е хулиганството по пътя

Susscrofa
01-04-2012, 22:46
. По пътя за Перник след Владая, Мое да яздеш колкото си искаш

И там не можеш, защото е нацвъкано с тъпи знаци. Включително и със зебра в едно хубаво нанадолнище, което води към по-долу!

На зебра, в цял свят /цивилизования свят/ пешеходецът има пълно предимство, дори и още да не е стъпил на платното. Айде научете се малко на правила. :drinking
Ето точно такива изказвания водят до смърт по улиците!
Пешеходците имат предимство на зебрата, но това е написано на хартия! То е правило-закон!
То не е грубата реалност!
Слез на планетата Земя!
Пешеходеца на зебрата няма никакъв шанс срещу автомобила. На това трябва да се учат децата, а не, че са безсмъртни на зебрата.
Те трябва да се научават, че могат да преминат чак, когато всички автомобили спрат!
Виждал съм такова поведение на пешеходци по света и е наистина много респектиращо.
Абсолютизирането на предимствата на пешеходците води до тероризъм от тяхна страна, а реално потърпевшите са те!
Превишената скорост!?
Просто не ми се говори!
Тя отдавна у нас е функция на държавен тероризъм.
Основната причина е хулиганството по пътя

Стъпил съм здраво на земята. Философстваш ми излишно сега.:)
Аз говоря на шофьорите, те така трябва да мислят, тук не става дума за пешеходци, и веднъж завинаги си набий в главата, че ти си този с книжката, този клинично здравия, а тези на улицата дето ходят пеша може да са пияни, влюбени, разстроени, с алхаймер, с шизофрения и т.н. Ти пази моето момче, ти ПАЗИШ.

old alfist
01-04-2012, 22:48
. На зебра, в цял свят /цивилизования свят/ пешеходецът има пълно предимство, дори и още да не е стъпил на платното.
Тук не съм съгласен.
Имах спор с един полицай, за едни клюкарки дето си говореха на тротоара пред пешеходната пътека, без да са стъпили на нея - добре, че продължаваха да си говорят докато спорехме с него.

Susscrofa
01-04-2012, 22:53
Законът за движение по пътищата, както и много други закони, е написан в голямата си част така, че да се нарушава. ?

---------- Post added at 17:15 ---------- Previous post was at 17:05 ----------

По-добре от това не можеше да се каже.

Още едно родно юристче, което уринира и плюе върху ненужната си диплома:)
Може ли ти с "юридическото" образование да ръсиш такива простотии, за закона, който трябвало да се нарушава, малииии закъсала го е тази държава сериозно. Да беше завършил "терикатлък" някъде или нямаше да се гордее фамилията с теб? Жалко....:drunk:

---------- Post added at 19:53 ---------- Previous post was at 19:49 ----------

Като цяло очаквах повече отговори от типа на:
"... а трябваше."

или пък:
"ти на какъв се правиш."
или
"нещо си ненормален."

все от този вид.

хора около.

На вас би ли ви било приятно, след съботен запой, някой да включи хилтито над главата ви в 8 часа сутринта?

БРАВО! Бях се отчаял, че в този форум няма хора, които пишат добре и изразяват точно своята позиция.
Поздравления от мен за постовете, следващия път пускай тема направо.:drunk:

koolio
01-04-2012, 23:20
[QUOTE=Susscrofa;1055855]Още едно родно юристче, което уринира и плюе върху ненужната си диплома:)
Може ли ти с "юридическото" образование да ръсиш такива простотии, за закона, който трябвало да се нарушава, малииии закъсала го е тази държава сериозно. Да беше завършил "терикатлък" някъде или нямаше да се гордее фамилията с теб? Жалко....:drunk:[COLOR="Silver"]

Пиши си в блатото и не си позволявай да коментираш дипломата ми, родата ми и т.н.!

Susscrofa
02-04-2012, 08:27
[QUOTE=Susscrofa;1055855]Още едно родно юристче, което уринира и плюе върху ненужната си диплома:)
Може ли ти с "юридическото" образование да ръсиш такива простотии, за закона, който трябвало да се нарушава, малииии закъсала го е тази държава сериозно. Да беше завършил "терикатлък" някъде или нямаше да се гордее фамилията с теб? Жалко....:drunk:[COLOR="Silver"]

Пиши си в блатото и не си позволявай да коментираш дипломата ми, родата ми и т.н.!

Аз пиша навсякъде и когато си поискам.
Защо да не те коментирам? Специален ли си?:humpx:

koolio
02-04-2012, 11:57
Нямам намерение да отменям и да върша работата на хората, които са пропуснали да си я свършват през първите ти седем години, но постът ти ще бъде докладван на модераторите.

viki
02-04-2012, 12:53
Аз пък мисля,че Прасчо е прав (е ,като изключа пиперливите определения за Колето разбира се :grandpa:):)
Абстрахирайте се от факта,че "не ви кефи"(ако наистина е така) и вникнете в това,което пише :)
Дори един човек да се замисли,от полза ще е :)

Хайде и нещо по темата от мен

Записки по българските пътища (http://cardsandthoughts.com/bg-roads/)
:surrender:

Old Fox
02-04-2012, 13:10
Нямам намерение да отменям и да върша работата на хората, които са пропуснали да си я свършват през първите ти седем години, но постът ти ще бъде докладван на модераторите.
До кое на какво ще пишеш?:-) хахаха
На някой дето направи специален инкубатор за тролове? Ти поне си сериозен човек;-)
Колкото повече обръщате внимание на троловете толкова по самодовлни и нагли ще стават.

Коки
02-04-2012, 13:35
Още едно родно юристче, което уринира и плюе върху ненужната си диплома:)
Може ли ти с "юридическото" образование да ръсиш такива простотии, за закона, който трябвало да се нарушава, малииии закъсала го е тази държава сериозно. Да беше завършил "терикатлък" някъде или нямаше да се гордее фамилията с теб? Жалко....:drunk:

Добре де, юристът трябва да харесва всички закони ли? И да няма право на собствено мнение?

---------- Post added at 13:35 ---------- Previous post was at 13:33 ----------

На някой дето направи специален инкубатор за тролове? Ти поне си сериозен човек;-)
Колкото повече обръщате внимание на троловете толкова по самодовлни и нагли ще стават.

Присмял се хърбел на щърбел. В момента правиш същото, в което упрекваш Кольо.

Mind_Control
02-04-2012, 13:40

Е па в крайна сметка от вас юристите зависи да направите закона така, че да не е малоумент. Ма не ви изнася нали?

Това е все едно аз да ти проектирам отоплителна инсталация на хотела ти, като предварително знам, че ще топли само определени стаи зимата, които ти ще дадеш на свой хора, а в останалите- ще поддържа 10-тина градуса, колкото да оцеляват посетителите :D Тогава ще фалираш, защото няма да имаш посетители.

Рано или късно това ще се случи и в България- ще фалира от към хора, защото всички ще се изнесат и ще останат само тия в топлите стайчки, обаче няма да има кой да им плаща сметката за парното!!!

А по пътищата се убиваме щото сме малоумни тъпанари! В крайна сметка катастрофирайки само и единствено ти си си виновен.

Коки
02-04-2012, 13:40
...Въобще на всеки нормален човек в цивилизована дръжава, ще е трудно да ме се обясни първия пост, както и някои от следващите...

Може да се обясни много просто: да ускоряваш, когато те изпреварват е ЗАБРАНЕНО ОТ ЗАКОНА.

Съгласен съм с много от нещата, които казваш, но защо насочваш цялата си критика към човека, пуснал темата, а не към оня изрод?

Смея да твърдя, че карането със 120 е по-малко опасно нарушение от това да ускоряваш, когато те изпреварват, оставяйки изпреварващия те в насрещното!

Susscrofa
02-04-2012, 13:42
Добре де, юристът трябва да харесва всички закони ли? И да няма право на собствено мнение?

---------- Post added at 13:35 ---------- Previous post was at 13:33 ----------

За юриста законът е всичко, хубав лош, щом е приет той е всичко и трябва да се спазва!
А дали може да стане по-добър е съвсем друга тема:)
Но един юрист, да пропагандира, че видиш ли законите са създадени, така че да не се спазват за мен е меко казано възмутително.
Лекар, полицай и юрист са професии граничещи изцяло с моралното състояние на една личност, това не са просто професии.:picnic:

Коки
02-04-2012, 13:44
Е па в крайна сметка от вас юристите зависи да направите закона така, че да не е малоумент. Ма не ви изнася нали?

Законът (за движението) се прави от катаджиите и го гласуват депутатите. Досега не съм разбрал Кольо да е направил някой закон.

Адаш, ако тръгнеш да правиш закони, свиркай :)

Susscrofa
02-04-2012, 13:48

За теб всеки, който умее да пише повече от три реда с по три думи на ред, както пишеш ти, е трол.
И преди си беше слаб, гледам сега си станал още по-слаб.
Може би, защото го няма катуна и си се оголил откъм защита.:)

---------- Post added at 10:47 ---------- Previous post was at 10:44 ----------

Това ме радва. Означава, че постът си е свършил работата, а именно, осъзнал си, че си сбъркал.:picnic:
Не виждам защо е необходимо да ми докладваш, че ще ме докладваш.:)

---------- Post added at 10:48 ---------- Previous post was at 10:47 ----------

Законът (за движението) се прави от катаджиите и го гласуват депутатите. Досега не съм разбрал Кольо да е направил някой закон.

Законите се пишат от юристи!

Коки
02-04-2012, 13:49
За юриста законът е всичко, хубав лош, щом е приет той е всичко и трябва да се спазва!
А дали може да стане по-добър е съвсем друга тема:)
Но един юрист, да пропагандира, че видиш ли законите са създадени, така че да не се спазват за мен е меко казано възмутително...

1-во: Не е написал, че не трябва да се спазва, а че е този закон е такъв, че е невъзможно да се спази.

2-ро: Ставаше дума само за този закон (ЗДвП), не изкривявай думите, употребявайки множествено число.

Mind_Control
02-04-2012, 13:49

Да бе, катаджията Петров точно го пише закона. Всички закони, включително и за движение по пътищата минават през юристите. А депутатите само го гласуват, те не ги пишат.

И смея да твърдя, че законите са пълни с пропуски точно заради юристите- къде умишлени, къде от некадърност.

Коки
02-04-2012, 13:55

Айде, бе! Твоята дума срещу моята.

---------- Post added at 13:55 ---------- Previous post was at 13:49 ----------

Да бе, катаджията Петров точно го пише закона.

Катаджията Петров е полковник и се води специалист в организацията на движението. Не се подигравам, има такива специалисти и то с доста сериозен опит. Въпреки това, има доста глупости в закона.

Всички закони, включително и за движение по пътищата минават през юристите. А депутатите само го гласуват, те не ги пишат.

Едно е "минават през", друго е "пишат от". За депутатите казах същото, не разбирам защо го повтаряш.

Susscrofa
02-04-2012, 14:02
"Законът за движение по пътищата, както и много други закони, е написан в голямата си част така, че да се нарушава".

Дали не е множествено число?
Вие да не сте една адвокатска кантора и да се пазите взаимно сега?:)
ЗАКОНЪТ може да се спазва, но ние сме свини.
Кое не може да спазиш? Да караш с 50 км в час в града ли? Да не си катериш таралясника по тротоарите и градинките ли?
Като видиш знак за зебра да намалиш до 20 ли?
Като видиш спиращ трямвай да спреш зад него ли?
Извънградско да караш с 90 ли?
КОЕ? :picnic:

Old Fox
02-04-2012, 14:18
Пу, пу, спирам, спирам.

Коки
02-04-2012, 14:46
[B]ЗАКОНЪТ може да се спазва, но ние сме свини.
Кое не може да спазиш? Да караш с 50 км в час в града ли? Да не си катериш таралясника по тротоарите и градинките ли?

Питай Кольо, аз не съм изказал такова мнение.

Е, няма да даваме отчет ся.

Susscrofa
02-04-2012, 16:09
Мъж кара без книжка с 50 000 лв. глоби и 160 акта

32-годишен софиянец продължава да шофира без книжка, въпреки че има 160 акта, а глобите му за нарушения са за над 50 000 лева, съобщи в. "24 часа".
Георги Т. имал свидетелство за правоуправление до 2001 г., когато му било отнето за два месеца. Мъжът обаче продължил да шофира без документа. Оттогава до момента той е натрупал 160 акта за минаване на червено, неправилно изпреварване, шофиране без колан, неправилно спиране и престой, превишена скорост и др.
А общо глобите, които трябва да плати са за над 50 000 лева. Срещу софиянеца се водят 8 дела.

Източник:http://dnes.dir.bg/news/knizhka-patna-politzia-hora-patishta-10873261?nt=4

Е, този според мен е направо за затвора, или?
Чудя се, кога ще чуя за отнета книжка до живот?:picnic:

mordohy
02-04-2012, 19:23
Тук не съм съгласен.
Имах спор с един полицай, за едни клюкарки дето си говореха на тротоара пред пешеходната пътека, без да са стъпили на нея - добре, че продължаваха да си говорят докато спорехме с него.

А това дето цитираш Старуха не е от мене.

"Законът за движение по пътищата, както и много други закони, е написан в голямата си част така, че да се нарушава".

Дали не е множествено число?

Да не мога да карам с 50 км/ч, когато карам в София!
Не мога да намалявам на 20 км/ч в София и останалите големи градове пред зебри, защото точно както стоповете са ги нацвъкали така, че отдавна никой не им обръща внимание. Аз спирам независимо дали има зебра или не , защото за мене тя отдавна се е обезценила.
Да аз те пазя!
Пази ме и ти мене!
Зад трамвай, тролей и автобус винаги спирам. Има ли деца, независимо пияни или не, спирам, качвам и разкарвам.
Пази моето дете, аз ще пазя твоето!
Извънградско?
Е тука с това 90 не мога да се съглася.
Съвсем кротко и разумно си карам с около 120км/ч на участъците, които позволяват.
На магистрала 140-160.

koolio
02-04-2012, 20:23
За теб всеки, който умее да пише повече от три реда с по три думи на ред, както пишеш ти, е трол.
И преди си беше слаб, гледам сега си станал още по-слаб.
Може би, защото го няма катуна и си се оголил откъм защита.:)

---------- Post added at 10:47 ---------- Previous post was at 10:44 ----------

Това ме радва. Означава, че постът си е свършил работата, а именно, осъзнал си, че си сбъркал.:picnic:
Не виждам защо е необходимо да ми докладваш, че ще ме докладваш.:)

---------- Post added at 10:48 ---------- Previous post was at 10:47 ----------

Нищо не съм сбъркал, аз си стоя зад думите. Не желая да ти падам до нивото и да отговярям с директни обиди, въпреки че по принцип не позволявам някой да ми говори по начина, по който ми говореше ти, затова предпочитам да действам по правилата. Защото всъщност аз уважавам и се старая да спазвам правилата, ти си този, който заявява ще си правя каквото си искам" и съм сигурен, че като шофьор си ссъщия и нарушаваш доста повече правила, отколкото аз.
За това, че съм писал, че не само ЗДвП е написан така, че да се нарушава - не го отричам, съществуват доста закони, написани така, че да се нарушават - понякога това е нарочно целено, за да се събират глоби или да се отчита дейност, понякога е заради чиста некадърност на законотворците. Колкото до законодателната техника - това е съвсем отделна тема, която не мисля да обсъждам тук.

П.С. Коки, викам утре да пием по кафе и да обсъдим най-новия ми законопроект. :calc:

old alfist
02-04-2012, 20:31
А това дето цитираш Старуха не е от мене.
Точто ти го написа, както и аз написах една истинска случка, но наистина много трудно се доказва дали пешехоца е стъпил на платното/т.е. зебрата/ или е стоял на тротоара.
Пак повтарям - почти винаги са ми спирали когато стъпя на пътеката и чакам, а ако съм с чадъра на Ферари веднага бият спирачки, даже едни щяха да цунат в предно-задно отношение.

ФЕРАРИСТ
02-04-2012, 21:04
Всичко това е абсолютно невъзможно да се спазва винаги и безусловно........и не вярвам някой да го прави, дори и на 80%.......еле па ти.....
Абе чудя се ти дали би си взел твоята кола ако беше автоматично ограничена на 135кмч да речем.......щеше да си бомба, никога нямаше да си в нарушение, и без това никъде нямаш право да вдигаш 140 нали.....?
Щеше ли да се качиш в такава кола......

old alfist
02-04-2012, 21:29
Правилата и законите са затова - да се спазват, а дали са добри или лоши може само да си ги коментираме.
Ако има явно обществено недоволство, подкрепено от медиите, може и да се преразгледат, но всички трябва да се съобразяват с действащите и всеки си носи отговорността за неспазването им, колкото и да смята, че са несправедливи - всеки има право да си се тюхка и да попържа до девето коляно.
Не видях някой да апелира да не се спазват законите.

ФЕРАРИСТ
02-04-2012, 21:45
Законодателя явно допуска неспазването на определени закони, затова ги дефинира като нарушения, недопустимите за нарушаване като престъпления......
Значи има разлика........

old alfist
02-04-2012, 22:03
Законодателя явно допуска неспазването на определени закони, затова ги дефинира като нарушения, недопустимите за нарушаване като престъпления......
Значи има разлика........
Всеки законодател допуска, че може да не се спазва дадения закон - както казахме, хората не са машини, но за неспазването им си има предвидени санкции.
Ако няма санкции, спазването им ще бъде една утопия, химера и нещо друго хипотетично, защото човек не е стигнал до съвършенство в самосъзнанието си.
По отношение на изработването на закони е наивно да се смята, че не са писани от юристи, естествено с мнението на специалисти в областта на движението по пътищата от различните ведомства.

Коки
03-04-2012, 10:40
...По отношение на изработването на закони е наивно да се смята, че не са писани от юристи, естествено с мнението на специалисти в областта на движението по пътищата от различните ведомства.

Не е наивно и, вервай ми, е точно обратното - пишат ги специалистите в областта с мнението на юристи. Имам нЕкои наблюдения над процеса.

old alfist
03-04-2012, 11:06
Не е наивно и, вервай ми, е точно обратното - пишат ги специалистите в областта с мнението на юристи. Имам нЕкои наблюдения над процеса.

Нищо чудно, може би си много навътре с изработването на законите - може би, затова някои да са написани така, че могат да се тълкуват нееднозначно.