PDA

View Full Version : Въпрос за електрическа печка (към електротехниците)



badmadafaka
24-05-2011, 23:53
...

lordliness
25-05-2011, 00:00
Ако включиш щепсела обратно на 180 грдуса пак ли светят?По скоро може би имаш проблем в ел. мрежата

lordliness
25-05-2011, 00:40
Да не би да имаш напрежение по корпуса на печката,виж с един фазомер където няма боя

rossenvn
25-05-2011, 07:27
По принцип печките си имат точно определен начин на свързване. Предполагам това е една от причините да ги продават без кабел и щепсел. Просто при свързването към мрежата трябва да се гледа фазата да е с фазата на печката, същото и за нулата и масата. И повече да не се обръщат. Но силно се съмнявам точно това да е проблема в случая.

marian
25-05-2011, 08:47
Ей сега пробвах и наобратно - същото е. Какъв да е проблема с ел. мрежата..? Ако имаше такъв, няма ли все и някой друг уред да направи някаква мизерия - все си мисля, че имам доста повече уреди, далеч по-"чувствителни" към проблеми в ел. мрежата от една готварска печка... :(
А пък и тази печка я сложих на мястото на една по-стара, която пак има такива лампи но не е светело нищо като е била просто включена в контакта... :(
Виж дали ти е занулен контакта,това че мъждука не е притеснително.

marian
25-05-2011, 08:55
Точно такова нещо си мислех (знам, че "нулата" обикновено не е както трябва по ел. мрежите), но как да проверя..? :innocent:
Освен с мултицета да измеря напрежението или..?
Виж кое ти е нулата с фазомера и я вържи на стърчащите пишки(пластините) на контакта,трябва да са заедно.

rossenvn
25-05-2011, 09:04
Аз също не съм ел. техник:-). Има разлика м/у занулен и замасен контакт. Обикновено за по-евтино инсталацийте са двупроводни и "майсторите" свързват с мост нулата и масата - това е занулен. За замасен си трябва трипроводна инсталация с допълнителни защити.
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=50787&page=1
Можеш да провериш или с мултицет или просто като свалиш бушоните и извадиш контакта от кутията в стената и видиш колко проводника и към какво точно са свързани.

п.п. С един фазомер може да провериш в контакта кое е фаза и кое нула - нулата и масата не трябва да светят. В ръководството на печката трябва да има и схема на свързване - би трябвало да има щом е скъпа. Също така за по-сигурно като се свали задния капак на печката, до клемите където е свързан захранващия кабел, има означения за фаза, нула и маса. Така можеш да провериш дали си подал точно фаза на фаза. Естествено ако разглобяваш печката трябва да е изключена от захранването. Сейфти фърст:-).

marian
25-05-2011, 09:14
Почти съм убеден, че кабелите са по 2 само и даже не съм сигурен дали са вързани за тези метални "пишки" в контакта (предполагам става дума за двата тела отгоре и отдолу на щепсела), защото преди време контактите бяха от стария модел, който изобщо ги няма тези метални части... Ще пробвам да разглобя точно този контакт и да закача нулата за въпросните телчета и ще пиша дали има разлика... :crazy:
Точно това направи:yes:

rossenvn
25-05-2011, 09:17
Ето нещо, коеот може да ти свърши работа:
http://www.elektrakonsult.com/obezopasi-si-sam/73-obezopasiavane-na-elektricheski-uredi.html

73505

morfius
25-05-2011, 11:46
Е да, последната схема показва как стоят нещата в един перфектен свят, ама сега като инсталацията е с два кабела какво да направя - да къртя стените за да прокарам трети кабел за заземяване ли... ;)
Довечера ще пиша какво се е получило, междувременно ако някой има друга идея да си казва :crazy:

В реалния свят зануляването върши някаква работа.
Просто нулата (проверяваш с фазомер) се връзва и за третото краче в контакта.
Извикай някой дето отбира да ти прегледа цялата инсталация, че от печки и бойлери бие ток, а цифровите апаратури понякога си изгарят от подобни недоправени инсталации.
И да прекараш трети кабел къде по дяволите ще го свържеш, трябва да изкопаеш 10 метра дупка поне и да я напълниш с определени соли, за да стане наистина заземяване.

morfius
25-05-2011, 11:59
Мощността няма общо в случая, слабата светлина на тези лампички показва, че и в изключено положение протича някакъв ток през тях, което не е редно независимо от това дали е печка или кафе машина.
За това и споменах за някой дето отбира, защото работата мирише на проблем с печката, за добавка към калпавата инсталация.
Все пак ако няма връзка галванична вътре в печката дори при изключено положение, тия лампички просто няма как да светят.
Да има някаква електроника в тая печка случайно?

rossenvn
25-05-2011, 14:04
Моята печка има дисплей за часовник, който свети постоянно. Единствения начин да угасне е като се извади щепсела. Така че явно постоянно си дърпа ток - дори и да са някакви милиампери.
Веднъж свързвах захранващия кабел на една по-обикновена готварска печка и като я включих се оказа, че работи само фурната, а котлоните не. Чак тогава загрях, че отзад на клемите имаше няколко допълнителни мостчета, които бяха събрани на едно място. Като погледнах схемата видях къде трябва да идат допълнителните и... изненадаааа... имаме и котлони:-). Всичко се случва, просто трябва да се проверява.

tanatos
25-05-2011, 15:06
На мен ми се струва, че нещо са свързали неправилно кабела за печката.Ако не е много голяма защо не пробваш в съседите как е,дали там го има същия проблем.

morfius
25-05-2011, 15:54
На мен ми се струва, че нещо са свързали неправилно кабела за печката.Ако не е много голяма защо не пробваш в съседите как е,дали там го има същия проблем.

От неправилно свързан кабел как ще има връзка при изключени ключове?
Да не казвам, че неправилно подвързване може да има и по-лоши последствия (най-малкото изгарящи бушони).

bobi_kvo
25-05-2011, 16:42
какъв е модела на печката за да се ориентирам какво се случва .... имам нещо предвид не бързай да отваряш печката да пускаш кабели и т.н.

bobi_kvo
25-05-2011, 16:47
Е няма да я отварям естествено - на мен въпроса ми е дали да я връщам в магазина :)

не ! изпрати ми на ЛС да погледна за каква печка става въпрос ..... има много неща които може да са се случили но тъй като печката е голям констуматор ... т.е. има голям товар .... може да се е поразхлабила връзка но да не бързам с диагнози , защото може да е нещо елементарно!

търтей
25-05-2011, 22:02
Бате, я вземи си купи едно Беко обикновено и като ти писне от него го меткаш през прозореца без да ти пука. Баба ти само на керамичен плот е готвила ше знаеш ;)

rossenvn
25-05-2011, 22:12
Колега, аз пак да попитам - кой свързва печката? Знам, че беше казал, че така е закупена, но това не е нормално. Готварските печки идват без кабел. Това за технополис и Техномаркет. Аспираторите също.

rossenvn
25-05-2011, 22:22
Извинявам се, но ще задам още един глупав въпрос - в магазина пробвахте ли я? Не е много голяма, може да я врнете за проба там. Не знам само дали имат сервиз. Но едва ли ще е проблем да я пуснат и да се види как работи. Поне тяхната инсталация се очаква да е както трябва.

mirchozo
25-05-2011, 22:49
Да вземе да се изкаже някой квалифициран ел.техник (примерно аз)..., щото това замасяване и разни такива..., просто като не знаете нещо колеги не давайте съвети.
Няма значение дали контакта е занулен или заземен (за незапознатите ще кажа-защитно зануляване при 2проводна мрежа при старите сгради допреди 4-5 години и защитно заземление при 3проводна мрежа с дефектно токва защита ЗАДЪЛЖИТЕЛНО при всички нови сгради). Така или иначе в таблото се прави мост между нула и земя, както и се пуска заземление с колове.
Другия проблем който можеш да имаш по ел мрежата е, не добра нула, т.е. някъде по веригата да имаш хлабава нула което променя нейния потенциал, което при електрониките с които са наблъскани тия уреди, да оказва някакво влияние макар и минимално. Ако е така при допир е възможно да усещаш леко "пипирижене" (може и нищо да не усещаш).
Всяка намеса в уреда, ще направи гаранцията невалидна, това предполагам ти е ясно. Моя съвет е, щом вече си занулил контакта и продължаваш да имаш проблеми въпреки че обръщаш щепсела (демек променяш фаза и нула които отиват към печката), взимаш печката и обратно в магазина. Следва проба пред тях, рекламация и парите обратно в джоба. Информирай се предварително за закона на потребителите (или както там се казваше), щото е много вероятно да ти се направят на интересни че така си светело или нещо от тоя сорт.
Та така..., поздрави и успех при следващия избор.

пс Баси дръгливата печка, ко пък толкоз има в нея че да праи проблеми, че и парите и са...

old alfist
25-05-2011, 22:57
Навярно печката е направена за истински ел.инсталации с трижилни кабели, като третото жило, което трабва да бъде съответстващо на жълто-зеленият ти кабел от захранващия кабел на печката трябва да е заземено в ел.таблото на сградата по стандартите на западните страни със съответното съпротивление и да е независимо от нулата.
За съжаление нищо не е направено от енергоразределителните дружества за да се приведе в европейските стандарти, но дори да го направят рядко се случва у нас да се срещне дори на новите вътрешните сградни ел.инсталации да са изпълнени по тези стандарти.

mirchozo
25-05-2011, 23:00
Навярно печката е направена за истински ел.инсталации с трижилни кабели, като третото жило, което трабва да бъде съответстващо на жълто-зеленият ти кабел от захранващия кабел на печката трябва да е заземено в ел.таблото на сградата по стандартите на западните страни със съответното съпротивление и да е независимо от нулата.
За съжаление нищо не е направено от енергоразределителните дружества за да се приведе в европейските стандарти, но дори да го направят рядко се случва у нас да се срещне дори на новите вътрешните сградни ел.инсталации да са изпълнени по тези стандарти.


Стандартите са еднакви, 2 ома съпротивление спрямо нула и земя, а в таблото се прави задължително мост между земя и нула за да се изравнят потенциалите им, за да работи нормално дефектно токовата защита. Така че това няма значение в случая.

Sunny
25-05-2011, 23:04
Да се обзаложим ли ,че ако се сложи дефектно токова защита и ще падне предпазителя ?

Между защитно зануляване и заземяване има огрооомна разлика .

Понякога козата си сака пръч .

old alfist
25-05-2011, 23:06
Стандартите са еднакви, 2 ома съпротивление спрямо нула и земя, а в таблото се прави задължително мост между земя и нула за да се изравнят потенциалите им, за да работи нормално дефектно токовата защита. Така че това няма значение в случая.
Да само, че кола в земята трябва да се закопае на дълбочина, която да съответства на това съпротивление и надали някой си играе да мере и копае докато се достигне необходимото съпротивление.

mirchozo
25-05-2011, 23:11
Ами принципно няма как да сложиш ДТЗ на 2проводна мрежа със зануляване. Просто щото няма смисъл. А това дали ще падне предпазителя е спорно, в известна степен съм готов да се обзаложа.
А това с козата..., обоснови се какво имаш предвид.

"Да само, че кола в земята трябва да се закопае на дълбочина, която да съответства на това съпротивление и надали някой си играе да мере и копае докато се достигне необходимото съпротивление."
Мери се и още как, набиват се колове докато не се постигне тази стойност, щото иначе ефект от това заземление няма, и никоя лаборатория няма да ти се разпише ако не е според стойностите.

old alfist
25-05-2011, 23:17
Мери се и още как, набиват се колове докато не се постигне тази стойност, щото иначе ефект от това заземление няма, и никоя лаборатория няма да ти се разпише ако не е според стойностите.
Разписват се и още как, изобщо не ги мерят втори три и прочие пъти - само дават предписание след първия път и изпълнителя си носи отговорността..

mirchozo
25-05-2011, 23:17
Ако това те притеснява, пробвай в друг контакт или направо в комшийте.

tipo1960
25-05-2011, 23:36
Колега,ако наистина печката е висок клас,почти сигурно е предвидена и за трифазно напрежение,отвори си капачето на клемната кутия и провери дали е вързана правилно за монофазна мрежа.

old alfist
25-05-2011, 23:43
Пробвах в няколко контакта... За комшиите е малко късно, ама утре явно и там ще пробвам... Еба си и печката верно, тия дето са за 1/3 от цената и направо не мога да си представя какво им е качеството... :sickness:
Ще взема да ти купя печката, че ми е интересно какво става с нея - и без това ми трябва за вилата.

old alfist
25-05-2011, 23:49
@ old alfist: заповядай... Само, че утре пробвам в съседите и ако не стане работата отивам в магазина за трета бройка... Така, че трябва да си бърз :)
Ще ти я взема, но много инкогнито се представяш - не знам откъде да ти я отнема тази златна печка.

vanko_monev
26-05-2011, 00:18
Като купувахме нашата готварска печка нямаше захранващ кабел, готварските печки и бойлерите имат точно определен начин на свързване (тоест трябва да се види къде да е фазата и къде нулата и е добре да има трето жило за заземяване) по новите стандарти на изграждане на ел. инсталация е задължително, обаче при неналичието на такова се слага мост между занулителните пека на контакта и "нула". Преди време ремонтирах един бойлер и собстеникът ми каза: Абе той дали работи или не все му свети лампичката с тази разлика при работа нормално спрян едвам но свети, човекът който го е правил преди мен не е прекарал фазата да се опражлява от термо релето а нулата апък фазата беше директно вързана.

ldv6
26-05-2011, 00:35
E, те елтехниците са си чудо - добре че не е станала беля някаква с тоя бойлер постоянно под напрежение.

Аз като си купувах фурната за вграждане си дойде с кабел със щепсел. Гледам го един такъв тъничък... Чета - 3*1,5, а фурната 3,4kW на една фаза. Звъня в сервизния център веднага, че нещо не ми се щеше да се греем зимата на това кабелче. А оттам ми естествено ми казаха да го махам веднага това и да си сложа по-така кабел, да ми е мирна главата. Та, и инжинерите в заводите се излагат понякога, не само тия на поточната линия.

А светене на лампички когато не трябва се случва при утечка - добре е наистина да се провери с уред колко е потенциала на корпуса към твърда нула, за да имаш един още аргумент към магазина, като я връщаш... Иначе при такива уреди а си се хванал някъде на голо, а си почнал да мигаш с 50Hz...

morfius
26-05-2011, 08:48
Играе ти нулата най-вероятно и тая електроника за остатъчна топлина се шашка.

Поне е преносима, няма ли къде да я боднеш на 3 проводна инсталация за теста?

Има малка вероятност да е неправилно подвързана ако има различно подвързване за 2 и 3 проводни инсталации, но не те съветвам да пипаш... да не се окажеш без гаранция.

kiko73
26-05-2011, 09:15
Премери си нулата или пробвай за момент да свържеш защитата с метална тръба на водопровода ако имаш такава. Само в никакъв случай не го оставяй така `щото някой съсед ще получава електрошокове докато се къпе.

bobi_kvo
26-05-2011, 10:12
по принцип от известно време всяка марка която произвежда печки и държат на качеството ... за да избегнат такъв род проблеми или не слагат захранващ проводник или слагат проводник ( с нужното сечение ) без щепсел .. идеята е че за да се свърже в мрежата такъв консуматор трябва да има хубава връзка ....използват се клеми .... съединители .... за всички останали фирми които все още добавят и по някое тънко проводниче с нормален щепсел .... няма смисъл да коментирам .... хубаво е да се сложи контакт и щепсел за уреди с повишена консумация .... инсталацията трябва да изградена така че да не се натоварват кабелите .... трябва да е оразмерена според нуждите на домакинството .... едно време особено в старите сгради са полагани 2 проводника ( фаза и нула) в но и с малко сечение ... просто нуждите на хората са били различно .... в центъра на софия а и не само старите сгради до апартаментното табло има и проводници 0.75 но както казах на хората им е трябвала една крушка .... да но вече има климатици печки ..... и т.н. и в един прекрасен момент нещо се възпламенява .... и става проблем... твърде вероятно почти съм сигурен че проблема е в печката ... съвета ми към всички които ще си купуват особено печки да направят консултация с човек който разбира нещата и съобрази инсталацията с печката ...

GALIN4O
26-05-2011, 18:05
Вкъщи имам печка с два котлона - керамичен плот и фурна с вентилатор "Дипломат" , инокс и др. алибали, когато я купувахме струваше над 500лв. преди повече от година. Още щом я включих в контакта и лампата за котлоните започна да свети слабо без да има нещо включено по самата печка. И до сега си работи без проблем. Инсталацията е със два проводника и занулени контакти. Така че смело напред проблема не е значителен поне според мен.

rossenvn
26-05-2011, 18:52
по принцип от известно време всяка марка която произвежда печки и държат на качеството ... за да избегнат такъв род проблеми или не слагат захранващ проводник или слагат проводник ( с нужното сечение ) без щепсел .. идеята е че за да се свърже в мрежата такъв консуматор трябва да има хубава връзка ....използват се клеми .... съединители .... за всички останали фирми които все още добавят и по някое тънко проводниче с нормален щепсел .... няма смисъл да коментирам .... хубаво е да се сложи контакт и щепсел за уреди с повишена консумация .... инсталацията трябва да изградена така че да не се натоварват кабелите .... трябва да е оразмерена според нуждите на домакинството .... едно време особено в старите сгради са полагани 2 проводника ( фаза и нула) в но и с малко сечение ... просто нуждите на хората са били различно .... в центъра на софия а и не само старите сгради до апартаментното табло има и проводници 0.75 но както казах на хората им е трябвала една крушка .... да но вече има климатици печки ..... и т.н. и в един прекрасен момент нещо се възпламенява .... и става проблем... твърде вероятно почти съм сигурен че проблема е в печката ... съвета ми към всички които ще си купуват особено печки да направят консултация с човек който разбира нещата и съобрази инсталацията с печката ...

Те хубаво си пишат изискванията фирмите:-). Като вземах печката май ми казаха 3х4 мм2 кабел да взема. И аз взех с целия си акъл. Ама я го наври това нещо в нормален щепсел!? Пък дори да намериш, той няма да може да издържи на тази мощност. И още по-голямата простотия - исталацията вкъщи е на 2,5 мм2. Т.е. ако гори нещо, няма да е кабела на печката:falos2:. Те хубаво смятат печката към 8-9 kW, че и нагоре, но все пак ние не сме луди да включваме всичките котлони и фурната едновременно.