View Full Version : Края на света и на човешката раса
vaklinator
10-06-2011, 16:20
http://www.youtube.com/profile?feature=iv&annotation_id=annotation_797422&user=dokumentalni2#p/c/0/Up46CzCylYM
Края на света е доста далеч- говоря за темата.В много района на света няма никаква храна.В тази насока генно модифицараните храни спасяват милиони човешки същества в Азия, където например в райони, където падат солени дъждове, по ред метеорологични причини, са създадени такива сортове ориз.
Ясно е, че в едни райони на земята храната е бизнес, правят се и боклуци/което не знами ГМО/, хората умират от боклуците, но в други умират от глад, в наши дни.(Тай който иска избира-да умре от глад или от ядене :) образно казано.
Но така или иначе човекът няма да изчезне от това, както и Земята.
ФЕРАРИСТ
10-06-2011, 19:51
Една от най - големите вреди който човека може да причини на себе си и на природата в лицето на заобикалящите го живи същества е да развива и използва все повече генномодифицирана храна......
Не знам, нещо което ядем днес да не генномодифицарино.
Домашното прасе, кравата, ябълките, плодовете, житото всичко е генномодифицирано преди хилядолетия-от човека, другото са диви продукти-дива круша, диво прасе и прочее.Кучета също са генномодифицирани, котките, картофите и прочее.Виж рибите май не са, ма аз риба много не ям :)
На растенията едно време вместо ГМО са му викали ашладисване или нещо такова беше, други облагородяване, кръстоска и прочее
Не знам дали във форума има билози, генни инженери и прочее та да доразвият нашите разсъждения.
ФЕРАРИСТ
10-06-2011, 20:09
За наш късмет мисля че все още в БГ тва не е така масово нявлязло, както на Запад.....
Неща като тия ме накараха да се откажа от всякакво месо преди 10 години......
На растенията едно време вместо ГМО са му викали ашладисване или нещо такова беше, други облагородяване, кръстоска и прочее
Това е съвсем различно нещо, в този случай не се променя нещо което не произлиза от Природата......
Stoyan Georgiev
10-06-2011, 21:34
пък да се откажеш от месото толкова да ти вреди на организма, че няма и накъде - особено ако не използваш някакви заместители
а за деформацията в поведението да не говорим ;)
vaklinator
10-06-2011, 22:00
Комерсализацията ебава майката на свете. Шибаните и скапани пари...пари..и пак пари...
---------- Post added at 19:00 ---------- Previous post was at 18:54 ----------
Не знам, нещо което ядем днес да не генномодифицарино.
Домашното прасе, кравата, ябълките, плодовете, житото всичко е генномодифицирано преди хилядолетия-от човека, другото са диви продукти-дива круша, диво прасе и прочее.Кучета също са генномодифицирани, котките, картофите и прочее.Виж рибите май не са, ма аз риба много не ям :)
Не знам дали във форума има билози, генни инженери и прочее та да доразвият нашите разсъждения.
Неразбрах мнението ти е :да така трябва да бъде! или не! не искам набухани с нишесте пилета.
Когато пилета са били без нишесте, както казваш ти-мислиш ли че човекът е живял по дълго??????
Та, предпочитам домашно пиле, ама понеже тове е невъзможно като произвоство ям, каквото има, нали разбирааш
За наш късмет мисля че все още в БГ тва не е така масово нявлязло, както на Запад.....
Неща като тия ме накараха да се откажа от всякакво месо преди 10 години......
Това е съвсем различно нещо, в този случай не се променя нещо което не произлиза от Природата......
Ми не знам дали е късмет или не, аз съм месояден :BBQ:
Но първобитният човек е живял около 30 години и ял само натурална храна, тосет да не бъдем максималисти.
Значи ОК, аз също искам да ям естественоа храна,да, ама е невъзмжно, това е живота.От което обаче не следва че ще изчезнем,Споко :)
Генното модифициране (генното инженерство), няма нищо общо с конвенционалната генетика и селекция!
Генното модифициране е като ядреното гориво - произвежда много електричество, но се полчуава материал за бомби!
Тук произвеждаме голяма и с определени показатели продукция, но все още не знаем какво получаваме като бонус!
Предвид начина, по който живеем и рушим, имаме доста различни варианти за край на човешката раса :) . Естествено вариантите с край, непредизвикан от самите нас е доста вероятен също. Трябва ни просто по-голям астероид, или заблудена комета...варианти много!
Или просто да мутират 0,0001% от бактериите...:big_heat:
vaklinator
10-06-2011, 22:12
Когато пилета са били без нишесте, както казваш ти-мислиш ли че човекът е живял по дълго??????
Та, предпочитам домашно пиле, ама понеже тове е невъзможно като произвоство ям, каквото има, нали разбирааш
Ми не знам дали е късмет или не, аз съм месояден :BBQ:
Но първобитният човек е живял около 30 години и ял само натурална храна, тосет да не бъдем максималисти.
Значи ОК, аз също искам да ям естественоа храна,да, ама е невъзмжно, това е живота.От което обаче не следва че ще изчезнем,Споко :)
предлагам ти да изгледаш всичките 9 серии на фила и тогава да даваш определение за месо:)
Или просто да мутират 0,0001% от бактериите...:big_heat:
Е, вече и сами можем да им направим подходящите мутации ;) . Реално точно с това се занимават генните инжежери- променят генетичната информация на организмите.
ФЕРАРИСТ
10-06-2011, 22:52
пък да се откажеш от месото толкова да ти вреди на организма, че няма и накъде - особено ако не използваш някакви заместители
а за деформацията в поведението да не говорим ;)
Колега, в казармата за последен път пих някакво хапче, аналгин мисля че беше, бях си халосал яко главата и се предадох на главоболието, чесно казано не помня кога карах последната си настинка, от 7-8 години насам по няколко пъти на годината правя между 5 и 20 дневни гладувания само на водица за да изхвърля всички тия лайна дето всекидневно колкото и да се стремя да избегна, все пак поглъщам, февруари месец тая година смъкнах заради един нещастен картинг почти 10 кила за по малко от 20 дена(признавам си че поизсилих организма си), не съм ползвал медицински услуги почти от 16 години почти(логично е и да не се осигурявам здравно), за чиляк на 35 години се чуствам така сякаш ще живея до 135, и предполагам разбираш че възоснова на всичко това няма как да приема казаното от теб дори и за минимална вероятност.....:afro:
Stoyan Georgiev
11-06-2011, 03:17
Колега, в казармата за последен път пих някакво хапче, аналгин мисля че беше, бях си халосал яко главата и се предадох на главоболието, чесно казано не помня кога карах последната си настинка, от 7-8 години насам по няколко пъти на годината правя между 5 и 20 дневни гладувания само на водица за да изхвърля всички тия лайна дето всекидневно колкото и да се стремя да избегна, все пак поглъщам, февруари месец тая година смъкнах заради един нещастен картинг почти 10 кила за по малко от 20 дена(признавам си че поизсилих организма си), не съм ползвал медицински услуги почти от 16 години почти(логично е и да не се осигурявам здравно), за чиляк на 35 години се чуствам така сякаш ще живея до 135, и предполагам разбираш че възоснова на всичко това няма как да приема казаното от теб дори и за минимална вероятност.....:afro:
ако искаш карай на слънчеви батерии
уважавам твоя избор
но с прости биологични закони не можеш да спориш
както ти казах - лишаването от месо се отразява пагубно на тялото ти и на мозъка ти - лишаваш го от неща, които не може да си набави от другаде, не и по начина, по който милионите години еволюция са предвидили.
да те питам, колко си висок и колко тежиш ?
ПП: за съжаление имам не малко познати и приятели като теб - крайни вегетарианци с гладни диети и т.н., които се изкривиха покрай вегетарианството и "ниските вибрации" и историите за края на света, така че не очаквам солиден подплатен с реални факти и доводи отговор, които на всичкото отгоре са и научно обединени в едно завършено становще... това, което ти написа по-горе ще ти дам веднага една книга да прочетеш на тема плацебо ефекта и "свидетелският разказ" ... интелигентен човек си, предполагам, че разбираш какво ти казвам
ППП: нещата, които ти казвам нямат не са и на една йотичка от дългата аргументация, която мога да ти дам от психологична и физиологична гледна точка, но и това ще се случи някой ден ако се видим на живо ;)
ППП: като се замисля, заеби, не се мъчи да отговаряш - за себе си си прав и ако това те кара да се чустваш добре то аз нямам никакво право да предизвиквам душевния ти мир (казвам го най-искрено)
ФЕРАРИСТ
11-06-2011, 08:37
както ти казах - лишаването от месо се отразява пагубно на тялото ти и на мозъка ти - лишаваш го от неща, които не може да си набави от другаде, не и по начина, по който милионите години еволюция са предвидили.
да те питам, колко си висок и колко тежиш ?
185 см, 80 кг в момента.......
Еволюцията точно не е точен пример, щото ако сега дойдат някой извънземни от "независима" да речем планета, и подложат на пълно биологично изследване всички хищници на земята който се хранят с месо, ние хората ще сме на дъното на цялата тая верига, тъй като физически, химично, биологично, храносмилателно и инстиктивно не притежаваме и 5% от нужните неща за да сме месоядни - организма на всеки хищник е устроен по коренно различен начин.......
Няма как да приема че липсата на месо се отразява зле, най - големите сухоземни животни не са хищници все пак........
П.П - не съм особено религиозен, за да има тва пръст в избора ми.....
Изобщо не мога да разбера какво идва да покаже това филмче, просто 10 загубени минути - типична американска простотия. Може да има нещо интересно за някой паднал от небето, дето си мисли, че пилетата в Кауфланд са купени от баба му на село ..
Изобщо не мога да разбера какво идва да покаже това филмче, просто 10 загубени минути - типична американска простотия. Може да има нещо интересно за някой паднал от небето, дето си мисли, че пилетата в Кауфланд са купени от баба му на село ..
Колега не всички са информирани за това което ядем в сегашно време.Лично аз едно време много се чудех защо тук в в Гърция голяма част от хората не купуваха месо и зеленчуци от супермаркетите,а от месарници където месото е с произход от селска ферма собственост на месарницата.
Разлика има голяма дори и във вкусът на месото,въпреки че дори и в една ферма животните ги хранят с какво ли не.
Измежду другото тук около Великден след агнета гръцко производство най-прдпочитаните са българските,които ги взимат от пограничните села точно заради факта че са някак си по-естествено хранени.
Mind_Control
11-06-2011, 12:22
185 см, 80 кг в момента.......
Еволюцията точно не е точен пример, щото ако сега дойдат някой извънземни от "независима" да речем планета, и подложат на пълно биологично изследване всички хищници на земята който се хранят с месо, ние хората ще сме на дъното на цялата тая верига, тъй като физически, химично, биологично, храносмилателно и инстиктивно не притежаваме и 5% от нужните неща за да сме месоядни - организма на всеки хищник е устроен по коренно различен начин.......
Няма как да приема че липсата на месо се отразява зле, най - големите сухоземни животни не са хищници все пак........
П.П - не съм особено религиозен, за да има тва пръст в избора ми.....
Преди хиляди години точно месото е изиграло важна роля в еволюцията на човека. Не забравяй също така, че ние обработваме месото, а не го ядем сурово, затова и стомахът ни не е нужно да преработва сурово месо, както при месоядните, а също така и зъбите ни не е нужно да са като на тигъра ;) пак поради причина, че месото не се яде сурово. Ако приемем теорията, че сме произлезли от маймуните- то виж, че повечето видове маймуни са месоядни.
Ако ти самият си решил да не ядеш месо това е ОК, но не е правилно да твърдиш, че човек няма нужда от месо.
Иначе относно това, че генномодифицираните храни могат да нахранят милиони гладуващи- това е най- голямата грешка, която може да направи човечеството, защото и сега земята е пренаселена и това, че някъде умират хора от глад е естествен коректор на населението. Това предотвратява пренаселване там където няма условия за живот.
ФЕРАРИСТ
11-06-2011, 12:30
Ако ти самият си решил да не ядеш месо това е ОК, но не е правилно да твърдиш, че човек няма нужда от месо.
Казвам че може и без него, в спор дали има или няма нужда не ми се влиза......
ФЕРАРИСТ
11-06-2011, 12:32
Ако приемем теорията, че сме произлезли от маймуните- то виж, че повечето видове маймуни са месоядни.
Съмнявам се че маймуните са месоядни, това че някой индивиди са принудени поради обстоятелства причинени от човек да го правят, не ги поставя в вид който е всеяден......
Маймуните са всеядни, четете малко повече научно-популярна литература.
Ядат и насекоми и месо ... и то в естествената си среда, наблюдавано е от отдавна, преди да почне въздействието.
А иначе такива апокалиптични филмчета са винаги на мода... нещо като извратено влакче на ужасите.
Биологични проблеми с ГМО така случайно е трудно да се предизвикат, темата обаче става интересна като опре до патенти и пари.
А нови извратени болести няма нужда да си създаваме, достатъчно е да се пренесат малко плъхове от някои области в Индия тук в Европа и ще стане страшно.
Stoyan Georgiev
11-06-2011, 13:22
Съмнявам се че маймуните са месоядни, това че някой индивиди са принудени поради обстоятелства причинени от човек да го правят, не ги поставя в вид който е всеяден......
бъркаш - както каза морфиъс почети малко по темата да видиш, че много голяма част от маймуните са всеядни - не заради нас ;)
Такива филми се поръчват от друга корпорация която и се иска да контролира храната. Търпеливо изгледах филма и точно американците с техната култура на хранене да говорят такива неща никак не им отива. Храната движи света и е нормално да има някаква намеса за да може това всичкото население да се изхрани. Ако генно не се модифицира пшеницата за да се повиши добива на декар как мислете, че ще изглежат нещата. С всеки плод, зеленчук, животно е така.Всяка една земеделска култура. Колкото и да не ни се иска.
Има един друг момент който е дразнещ. В много от готовите продукти се слагат добавки стимулиращи апетита.Лично мен само това ме притеснява. Основно го правят големите вериги ресторанти за бързо хранене.
В последните години стана много модерно био-земеделието. И понеже еството на работата ми е свързано точно с храните и по точно плодове и зеленчуци мога да ви кажа, че такво нещо като бип продукти няма на пазара. Всичко е спекулацип и етикети. Имаш няколко опита от европейски и български производители да направят био продукти истински но резултата беше плачевен. Срока им на годност беше ужасно кратък, цените заради начина на отглеждане ужасно високи и това доведе до преосмисляне.
Всеки да си хапва каквото му душа иска и да не се притеснява и влияе от подобни филми. Аз не съм чул човек да умре заради храна (изключвам когато е развалена примерно).
От около година и нещо по здравословни причини ми се налага да спазвам диета и ми е забранено да ям общо взето почти всичко. Продуктите и хранито които мога да консумирам се събират на един лист (естествено има няколко вида место :) ).Не се чувствам по-различно от преди когато ядох абсолютно всичко. Никога не съм се ограничавал в това какво ям. Няма разлика. Организма се приспособява. И въпреки тези ограничения не съм свалил нито килограм.
Stoyan Georgiev
11-06-2011, 14:34
разнообразно хранене - дрън дрън
трябват ти от всички 20 и кусур аминокиселини по един представител , останлото са врели некипели, единственото важно нещо е да се ядат сезонни плодове и зеленчуци, за да си набавят правилните за сезона минерали и витамини... :)
vaklinator
11-06-2011, 14:51
Приятелю, филма е над 90 минути! Изгледай и останалите 8 епизода. Ако не искаш-кво ми пука за твоето мнение, след като не си гледал целия филм и низнаеш какво коментираме.
---------- Post added at 11:51 ---------- Previous post was at 11:50 ----------
Много глупаво филмче.
Аман от късогледи хора:sleep:
Аман от късогледи хора:sleep:
Айде без класификация, ако обичаш.
Това , че на теб ти харесва този филм не означава и че на другие трябва да им хареса. Докато учих биология и химия 4 години изгледах достатъчно филми, които са много по добре направени и по-стойностни.
Американци да ми говорят за храна е смешно:roll2:
Приятелю, филма е над 90 минути! Изгледай и останалите 8 епизода. Ако не искаш-кво ми пука за твоето мнение, след като не си гледал целия филм и низнаеш какво коментираме.
Приятелю, моите уважения не искам да те обидя, все пак от примерно 10 епизода си решил да качиш този, предполагам като най-интересен, едвам го изгледах и то само защото имам спомени за доста смислени постове от теб. При това положение как да гледам още 80мин. :-)
Положението с тия американски филмчета е същото като тъпото им (иначе въздействащо) кино. Повърхностно и едностранчиво.
vaklinator
11-06-2011, 16:53
Приятелю, моите уважения не искам да те обидя, все пак от примерно 10 епизода си решил да качиш този, предполагам като най-интересен, едвам го изгледах и то само защото имам спомени за доста смислени постове от теб. При това положение как да гледам още 80мин. :-)
Положението с тия американски филмчета е същото като тъпото им (иначе въздействащо) кино. Повърхностно и едностранчиво.
На останалите линковете са под филмчето. За всеки епизод ли да пусна линк?
Извинявам се на засегнатите.
Затваряйте тая тема, защото много хора не я разбират.
Чак сега разбирам, че се спори за 10 минутен откъс от филма "Храна ООД". Аз съм го гледал целият преди време, филма според мен заслужава да се гледа макар, че поне на мен нищо ново не ми казва. Филмът не е художествен и няма какво толкова да бъде обсъждан в този аспект, дали според някой прави евтини и неверни внушения то този някой би трябвало да се аргументира подобаващо. Иначе всичко останало са празни приказки.
Искам само да те попитам ти подслаждаш ли си със захар кафето или чая там каквото пиеш?
Аааа засегнати няма, чоплим си тука . .. :afro:
vaklinator
11-06-2011, 18:03
Искам само да те попитам ти подслаждаш ли си със захар кафето или чая там каквото пиеш?
Сериозно ли питаш?
Сериозно ли питаш?
Да, сериозна съм.
vaklinator
11-06-2011, 18:31
Да, сериозна съм.
Подслаждам си със захар, ама ако искаш на лични да си дрънкаме спама, щото серем връз темата?
ФЕРАРИСТ
11-06-2011, 19:46
Подслаждам си със захар, ама ако искаш на лични да си дрънкаме спама, щото серем връз темата?
Човек, хората са казали че любовта с брак не трябва да се разваля, както и кайвето със захар.....:hehe::hehe:
vaklinator
11-06-2011, 20:01
Човек, хората са казали че любовта с брак не трябва да се разваля, както и кайвето със захар.....:hehe::hehe:
Че каде съм казвал, че си подслаждам кафето със захар????????????????????????????????????????????? ????????????????????????2
Stoyan Georgiev
11-06-2011, 20:57
тая хубавата захар дето си подслаждаш с нея да не говорим колко е "полезна" в сравнение с генно-селектираните кокошки ;)
тя присъства всъщност в доста повече неща отколкото хората предполагат
Захарта е мн вредна и като ми остане време ще напиша по-точно какво прави, затова ми и беше въпроса.
Mind_Control
12-06-2011, 22:20
Захарта е мн вредна и като ми остане време ще напиша по-точно какво прави, затова ми и беше въпроса.
Всичко, с което прекаляваш е вредно. Така, че ако прекалим с генномодифицираните храни, лошо ни се пише.
Реално ако прекалиш и водата може да се окаже вредна.
Много работи са вредни, но това не значи, че някой ще спре да ги ползва, захарта е от малките проблеми.
Колкото до темата, голяма грешка е глобализацията. Да речем в наше село произвеждаме краставици и пшеница, при настоящите условия на глобализация с краставиците храним някой германец, а с житцето прегладнял сомалийски младеж, ако нещата бяха иначе, германеца нямаше да умре от бактерията, а някой от ВТ да речем и проблема щеше да е чисто локален в рамките на стотина км., сомалийчето нямаше да види хляб и щеше да си пукне без да разберем. И за птичи, свински и прочее грип нямаше да се знае. Всеки район трябва сам да си произвежда нужните му суровини и храни. Другата грешка е, че са измислили парите, според някой най голямата грешка е, че въобще сме слезли от дърветата.
Колкото до темата, голяма грешка е глобализацията. Да речем в наше село произвеждаме краставици и пшеница, при настоящите условия на глобализация с краставиците храним някой германец, а с житцето прегладнял сомалийски младеж, ако нещата бяха иначе, германеца нямаше да умре от бактерията, а някой от ВТ да речем и проблема щеше да е чисто локален в рамките на стотина км., сомалийчето нямаше да види хляб и щеше да си пукне без да разберем.
Това прозвуча като някаква полза от локалното производство :wierdo:
Mind_Control
13-06-2011, 14:59
Ползата е, че земята не се пренаселва с хора.
Абе какво се притеснявате толкова, то всичко в живота е вредно ....живота е вреден и води до остаряване и неизбежна смърт. Ако сега сте добре , радвайте се на живота , хапвайте както Ви харесва и така.
Всичко в заобикалящата ни среда е вредно - вредно е да дишаме (въздуха мръсен), вредно е да ядем, вредно е да пием, вредно е да работим (заради стреса и умората), вредно е да спортуваме прекалено, вредно е и да не спортуваме, рискови и вредни са всички уреди, рискови са пътуванията, рисково е да шофирате, рисково е да знете нещо, рисково е и да не знаете нещо.......ЖИВОТА Е РИСКОВ :)
dilian alfa gtv
13-06-2011, 15:21
Абе какво се притеснявате толкова, то всичко в живота е вредно ....живота е вреден и води до остаряване и неизбежна смърт. Ако сега сте добре , радвайте се на живота , хапвайте както Ви харесва и така.
Всичко в заобикалящата ни среда е вредно - вредно е да дишаме (въздуха мръсен), вредно е да ядем, вредно е да пием, вредно е да работим (заради стреса и умората), вредно е да спортуваме прекалено, вредно е и да не спортуваме, рискови и вредни са всички уреди, рискови са пътуванията, рисково е да шофирате, рисково е да знете нещо, рисково е и да не знаете нещо.......ЖИВОТА Е РИСКОВ :)
Eто тука BATVAS -е отново много прав:arrow:
темата е за края на света и човешката раса а вие за манджи си говорите:dunno:
old alfist
13-06-2011, 16:29
Храната подържа жизнените процеси, но напоследък всичко е безвкусно и се храня по необходимост - добре, че бирата все още става за пиене.
mihaeles
13-06-2011, 17:37
Храната подържа жизнените процеси, но напоследък всичко е безвкусно и се храня по необходимост - добре, че бирата все още става за пиене.
:cheers:
А това вече е приказка, всеки има право на избор е моето мнение - СИРЕЧ - ако ти се яде модифицирана храна яж, ако това не те притеснява, ако пък те притеснява, отиди на село и си отглеждай весели кокошки. За тези, които не знаят...веселата кокошка е тази, която расте на светлина, храни се от природата и е готова след три месеца. Няма да изказвам цялостното си мнение по темата, всеки си прави избора сам. Какво да яде, какво да пие, според това как се чуства организмът му. Това, което си го правим сами си го правим най-добре, или просто казано - няма да ме накарат да ям това, което не искам.
п.с.
Края на света не идва от храната. Гледайте тогава филма за РЕЦИКЛИРАНЕТО на отпадъците.
:big_beer:
milenamr
13-06-2011, 18:11
И аз това казвам, бирата е единственото нещо, което все още си ме кефи максимално и си го консумирам всеки ден, откакто се помня.
И съм убедена, че не само не вреди, ами е и полезна.
Мога да изброя и доказателства за това от личния ми живот, но предпочитам да не ви занимавам с лични истории.
Само малко ще кажа, че освен познатите ни витамини и минерали, бирата съдържа доволно количество силиций, който има много важна роля за заздравяване на костите и скелета на човека.
Бирата има важна роля и за подобряване сърдечно съдовата дейност на организма, както и функцията на бъбреците и още много други.
А относно месото и аз съм противник, но визирам свинско, телешко и подобни и в никакъв случай рибата.
И аз от 10-тина години съм отказала свинското, не само защото ми е писнало да се тъпча с боклуци, по въпроса с боклуците най-големи заслуги имат не самото месо, ами колбасите.
А рибата съдържа достатъчно белтъци, витамини и минерали и най-вече аминокиселини(омега 3, 6 и 9),но за разлика от другото место тя ъдържа много по-малко съединителна тъкан и затова много по-лесно се усвоява от организма.Освен това тя съдържа много повече калций и фосфор, витамини В1, В2, В12, А, Д и Е и за разлика от другото месо, рибената мазнина е полезна и предпазва от рак.
Но за съжаление и рибите започанаха да ги модифицират.
Дори в рибарници за пъстърва например, ми прави впечатление, че рибите са абсолютно еднакви( и като форма и като грамаж), а това значи че и те са вече част от серийно производство, което не е добре.
И аз гледам да си правя по някой друг ден в годината на вода само за пречистване от мизерии.
Идея си нямам как ще изкараме и до колко ....мътна работа
old alfist
13-06-2011, 19:10
Така си е момичета - по-добре нещо малко, пък и било то по-скъпо, отколкото да се тъпчем с разни гумени храни и другата половина да изхвърляме.
Напоследък съм го ударил предимно на печени кюфтета на дървени въглища, с много лук, магданоз, чубрица, чер пипер и естествено бира, но трудно се намира качествена кайма.
RUNNING WILD
13-06-2011, 19:52
просто факт е че като отида на гости при братовчед ми до Монтана се наяждам с 2 пъти по малко като количество храна и не чувствам глад доста време,храната им е ужасно силна и си е истинска,ние от градовете не сме свикнали даже на това и ни се струва странна,не мога да ям домашно кисело мляко щото ми е тежко за ядене прост пример,доста хора не ядат домашно сирене поради същтата причина и не пият козе мляко или прясно какво и да е,домашното свинско месо е по-тъмно червено на цвят и е по-жилавко пак не е за изтънченият ни вкус,не знам някой скубал ли си е чесън от градината пресен?ми той не се яде бе братче люти та знае ли се,за рибите...в развъдниците ги хранят с пилешки дреболий,с мърша,с патешка мас,с цаца,с дрожди, с трупно брашно от риба,с смески, шараните е ясно каквото има фураж...в Полша се отглежда пъстървова сьомга та така че като си купуваш не се знае от къде е,в развъдниците за сьомга ги хранят с дрожди в който има витамини и всичко необходимо и да придобие рибата розовият цвят като я отвориш от вътре...сипват в една машина чували с пелети и те ги разпръсква с въздух под налягане върху водата а рибите са затворени в в садка-мрежа и каквото им пуснеш това ядат,общо взето така стоят нещата,взимам си шаран от Монтанско който го гледа в един малък рибарник с пясъчно дъно едно момче това е му е поминъка,той влиза гол в водата и с кофи ги храни с жито,царевица и смески,рибата му е с уникално качество и е с розово месо това е признак на богата на кислород вода а за ядене е нещо уникално,на такива хора свалям шапка,по добре е да отидеш до чист водоем да си починеш сред природата да се изкефиш да си хванеш рибка каква да е там нещо шарено и вкусно от колкото да дадеш 22 лева за кило сьомга в Метро хранена с нещо си и еднаква по големина,страшно съм капризен на тема риби и не ги ям от всякъде и изобщо съм чревоугодник та темата е интересна.
Stoyan Georgiev
13-06-2011, 20:20
изчетох ти мнението, просто исках да отбележа!
RUNNING WILD е много прав. Толкова сме привикнали с изкуствения вкус на храните, които ни продават, че вече не харесваме истинския им вкус. Примерите с млякото, сиренето и месото съм ги изпитал и аз.
А доматите и краставиците в магазините са с толкова "гумен" вкус, че нямат нищо общо с истинските.
Преди десетина години едно приятелче, химик по образование и доктор по химия в БАН вече, тогава студент, ми разправяше, че в това което ядем и пием няма нищо естествено. Аз естествено не се и бях замислял за това, (преди десетина години не си давахме грам сметка за тези неща), но все по-често си спомням какво ми ги говореше тогава.
Реално погледнато обаче, нямаме избор, просто ще трябва да свикнем! Това е бъдещето, добро или лошо- ще си го живеем!
old alfist
13-06-2011, 21:37
Тази картинка в това отношение ми беше разказвана за Щатите преди 15-20 години, но вече стана реалност и у нас.
vaklinator
14-06-2011, 03:36
И аз това казвам, бирата е единственото нещо, което все още си ме кефи максимално и си го консумирам всеки ден, откакто се помня.
И съм убедена, че не само не вреди, ами е и полезна.
Мога да изброя и доказателства за това от личния ми живот, но предпочитам да не ви занимавам с лични истории.
Само малко ще кажа, че освен познатите ни витамини и минерали, бирата съдържа доволно количество силиций, който има много важна роля за заздравяване на костите и скелета на човека.
Бирата има важна роля и за подобряване сърдечно съдовата дейност на организма, както и функцията на бъбреците и още много други.
А относно месото и аз съм противник, но визирам свинско, телешко и подобни и в никакъв случай рибата.
И аз от 10-тина години съм отказала свинското, не само защото ми е писнало да се тъпча с боклуци, по въпроса с боклуците най-големи заслуги имат не самото месо, ами колбасите.
А рибата съдържа достатъчно белтъци, витамини и минерали и най-вече аминокиселини(омега 3, 6 и 9),но за разлика от другото место тя ъдържа много по-малко съединителна тъкан и затова много по-лесно се усвоява от организма.Освен това тя съдържа много повече калций и фосфор, витамини В1, В2, В12, А, Д и Е и за разлика от другото месо, рибената мазнина е полезна и предпазва от рак.
Но за съжаление и рибите започанаха да ги модифицират.
Дори в рибарници за пъстърва например, ми прави впечатление, че рибите са абсолютно еднакви( и като форма и като грамаж), а това значи че и те са вече част от серийно производство, което не е добре.
И аз гледам да си правя по някой друг ден в годината на вода само за пречистване от мизерии.
Идея си нямам как ще изкараме и до колко ....мътна работа
Благодаря ти Миленче за хубавата лекция... и сега к"во прайме?
Пак ще си купуваме напомпани кебабчета и кюфтета със соя.... кетчуп от царевично нишесте... Ебаси майката и ..... май заглавието на темата е вярно и истинско?!?
А каде се дяна българското сирене?--- в сухото мляко! :(
Много се надявам наесен да изчезна завинаги от тая смачкана държава. Със сълзи на очите го написах.
lordliness
14-06-2011, 08:12
Планетата съществува милиарди години без нас ,и може да продължи да съществува и за напред без нас,просто за момента ние сме на върха на хранителната верига.Общо взето всичко се решава от еволюцията и естествения подбор,винаги ще има мутации и някой вирус или бактерия може да ни избие до крак,може би е по добре да ядем да пием и да си носим новите дрехи(колкото и банално да ви звучи)другото и да го мислим пак ще си функционира така.На мен ми направиха впечатление две други фрази-''малтретиране на хора и животни'' и ''обучили работниците да правят само едно нещо,на такива хора може да се плаща малко и са лесно заменяеми''.Генно модифицирано растение е това което има в себе си гени от друго растение или от животни резултата от това е неизвестен и неиследван напълно.Така растението става устйчиво на болести и повишава добива,не е известно какво става когато се отглежда на полето и опрашва нормални растения(затова има изискване за защитни пояси) и в един хубав ден всичко може да излезе от контрол ,когато се вживяваме като господ.Всичката соя която се отглежда е ГМО.Общо взето това е игра с огъня с неизвестни резултати,утре ще модифицират и нас.
Не утре а от доста време и нас ни модифицират.
Хранят ни с това с което искат да се храним.
Мислим това което искат да мислим.
Купуваме това което искат да купуваме.
Вярваме в това в което искат да вярваме.
Живеем така както искат да живеем.
Доста сме си модифицирани и ние.
Не сме хора с права,каквито и да е права,а консуматори.
Консумираме,храни,продукти,идеи,кредити,култура,ин формация,
без да се замисляме.
Радваме се на молове,вериги супермаркети,вериги за бързо хранене,лъскави маркови дрехи и дрънкулки,безброй телевизиони канали с глупави сериали.
По-голяма модификация от това няма.
lordliness
14-06-2011, 09:28
Или накратко-промити мозъци.Все си мисля ,че моя не е такъв,но дали?
milenamr
14-06-2011, 10:53
Не утре а от доста време и нас ни модифицират.
Хранят ни с това с което искат да се храним.
Мислим това което искат да мислим.
Купуваме това което искат да купуваме.
Вярваме в това в което искат да вярваме.
Живеем така както искат да живеем.
Доста сме си модифицирани и ние.
Не сме хора с права,каквито и да е права,а консуматори.
Консумираме,храни,продукти,идеи,кредити,култура,ин формация,
без да се замисляме.
Радваме се на молове,вериги супермаркети,вериги за бързо хранене,лъскави маркови дрехи и дрънкулки,безброй телевизиони канали с глупави сериали.
По-голяма модификация от това няма.
Ами все пак имаме избор.
Не знам за другите хора, но за себе мога да кажа, че не само не се радвам на молове, вериги, лъскави и маркови дрехи, телевизия и т.н, ами отдавна съм се отказала от тях и се чувствам свободна(поне в това отношение).
Ни най-малко не ме вълнуват нито глупашките сериали, по които голяма част от хората са се побъркали и зомбирали, а още по-малко ме вълнува малоумната чалга, която съвсем умишлено е внедрена в нашия живот и то точно с цел да моделира "идеали" и модели на подражание, което е много удобен метод за манипулирани на хора с понижена степен на мисловна дейност и липсва на собствено мнение.
За моловете дори не съм се и закачала, това е за мен зона с повишена радиоктивност :)
Пълна свобода така или иначе няма, но поне частична мисля, че всеки може сам да си осигури.
Всеки сам може да реши за себе си на какво да робува и как да си организира нещата в живота приоритетно, стига да иска обаче :)
"Ум царува, ум робува, ум патки пасе.." ;)
---------- Post added at 10:53 ---------- Previous post was at 10:48 ----------
А RunningWild е прав, както винаги :)
Ама защо така ни тормозиш с тези структурно кошмарни, но съдържателно готини излияния :)
Гледам, че иначе пишеш правилно, нямаш наптрапчиви правописни грешки, но защо си решил да изхвърлиш изреченията като писмен начин на изразяване така и не разбрах :)?
100 реда текст и всичко това в едно изречение- изпитание за четящия :)
Mind_Control
14-06-2011, 10:54
Много хора вече не се кефят на истинските неща, като разходка в планината със домашно приготвен сандвич например. Особено все по разпространените кифли не можеш да ги накараш да излязат от града, освен ако не е на Какао бийч..
В крайна сметка важното е хората да са щастливи, а дали ядат ГМО, няма никакво значение. Важното е от време на време да се връщаме към природата, която в България все още е в изобилие.
lordliness
14-06-2011, 11:06
Ами все пак имаме избор.
Не знам за другите хора, но за себе мога да кажа, че не само не се радвам на молове, вериги, лъскави и маркови дрехи, телевизия и т.н, ами отдавна съм се отказала от тях и се чувствам свободна(поне в това отношение).
Ни най-малко не ме вълнуват нито глупашките сериали, по които голяма част от хората са се побъркали и зомбирали, а още по-малко ме вълнува малоумната чалга, която съвсем умишлено е внедрена в нашия живот и то точно с цел да моделира "идеали" и модели на подражание, което е много удобен метод за манипулирани на хора с понижена степен на мисловна дейност и липсва на собствено мнение.
За моловете дори не съм се и закачала, това е за мен зона с повишена радиоктивност :)
Пълна свобода така или иначе няма, но поне частична мисля, че всеки може сам да си осигури.
Всеки сам може да реши за себе си на какво да робува и как да си организира нещата в живота приоритетно, стига да иска обаче :)
"Ум царува, ум робува, ум патки пасе.." ;)--------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------Браво,точно така е -единствената свобода която имаме е правото на избор.Мисля ,че трябва да пием по кафе :blush: ,проблема е като не ходим по молове къде?
milenamr
14-06-2011, 13:10
--------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------Браво,точно така е -единствената свобода която имаме е правото на избор.Мисля ,че трябва да пием по кафе :blush: ,проблема е като не ходим по молове къде?
Хахаха, е как къде ?
Има достатъчно приятни места места за ходене :)
old alfist
14-06-2011, 20:11
.Мисля ,че трябва да пием по кафе :blush: ,проблема е като не ходим по молове къде?
Е, ми може на терасата вкъщи с приятен човек.
Навсякъде може разбира се, и в мола и в гьола, да има рима де:mrgreen:
milenamr
14-06-2011, 22:55
Навсякъде може разбира се, и в мола и в гьола, да има рима де:mrgreen:
Точно така :)
Пред мола и гьола, избирам второто безконкурентно :)))
lordliness
15-06-2011, 00:15
Точно така :)
Пред мола и гьола, избирам второто безконкурентно :)))
Ako избереш гьола трябва да стана на жабок и ако евентуално се решиш да ме целунеш ще стана принц.Звучи добре-принц.И после ще ти купя МОЛ-а.:rotfl:да не пиеш кафе в гьола.За мен края на света се отлага -почти си уредих да пия кафе ,а тя изеглежда страхотно и е умна .:-)
В Сомалия определено няма да имат полза :).
---------- Post added at 01:25 ---------- Previous post was at 01:23 ----------
Темата сякаш беше за свършека на света па тез убавци се задяват :hump:.
Ako избереш гьола трябва да стана на жабок и ако евентуално се решиш да ме целунеш ще стана принц.Звучи добре-принц.И после ще ти купя МОЛ-а.:rotfl:да не пиеш кафе в гьола.За мен края на света се отлага -почти си уредих да пия кафе ,а тя изеглежда страхотно и е умна .:-)
В Сомалия определено няма да имат полза :).
---------- Post added at 01:25 ---------- Previous post was at 01:23 ----------
Темата сякаш беше за свършека на света па тез убавци се задяват :hump:.
Пък то задяването си е хубаво нещо,без задявки как ще се множи човечеството?
А колегата(колежка) наистина си заслужава:
1.Алфист(ка)!
2.По молове не ходи!
3.Не се блазни от разни марки безобразни!
4.Много добре изглежда!
5.Най-важното Умна!
(2 и 3 също са важни точки,икономична жена,ще остават пари за стягане на Алфите!)
Поздравления на колегата lordliness за добрият избор!
Колега не знам от мола гьол или от гьола мол ще правиш,ама с написаното ме разсмя рано-рано сутринта.:rotfl:
milenamr
15-06-2011, 08:21
Като гледам колко добро настроение ви е споходило, а от там и мен също и май по всяка вероятност е още по-вероятно края на света да се отложи на тоя етап :dance::static:
lordliness
15-06-2011, 09:15
ще остават пари за стягане на Алфите!)
Мисля ,че ако се стягат две алфи ще се наложи да се ходи с такава поличка от листа.:static:а това тук се радва така защото си е стегнало алфите и не са му взели поличката.
milenamr
15-06-2011, 09:55
Мисля ,че ако се стягат две алфи ще се наложи да се ходи с такава поличка от листа.:static:а това тук се радва така защото си е стегнало алфите и не са му взели поличката.
Много добре ми е известно какво значи да се стягат две(че и три) алфи, не е лесно, но съвсем пък не е невъзможно :strong::kicking::bouncing_smiley:
lordliness
15-06-2011, 10:16
:choice:Предлагам Милена ,да си спретнем една тема само за двамата и да си пишем там ще бъде единствена и неповторима ,плюс това ти предложих да ти купя МОЛ друг не ти е предлагал нали?Мнооого далече отидох от края на света,но нали раздела е общи приказки.Добре де да има връзка-ще си пишем и след края на света!:cheers:
milenamr
15-06-2011, 10:37
:choice:Предлагам Милена ,да си спретнем една тема само за двамата и да си пишем там ще бъде единствена и неповторима ,плюс това ти предложих да ти купя МОЛ друг не ти е предлагал нали?Мнооого далече отидох от края на света,но нали раздела е общи приказки.Добре де да има връзка-ще си пишем и след края на света!:cheers:
Съгласна съм и се извинявам,че пооспамихме темата, но при всички положения моловете, сериалите, псевдо музиката и други имат много сериозна връзка с края на човешката раса, за който всъщност е и темата :)
lordliness
15-06-2011, 10:50
Нещата са прекалено навързани,замисляли ли сте се колко дни може да оцелеете без населеното място и без други хора(без цивилизация)- вероятно само няколко ,ние сме социални животни и щем нещем се движим с болшинството,това да идеш в МОЛ-а е супер модерно и може да си покажеш новите дрешки и други неща,аз ходя там само да си плащам телефоните и задължително с къси панталони или анцуг(анцуга за МОЛ-ве) :) из Пловдив викат ханцунг не знам защо.
Гледам уверено сте се запътили към чат раздела...
milenamr
15-06-2011, 11:02
Нещата са прекалено навързани,замисляли ли сте се колко дни може да оцелеете без населеното място и без други хора(без цивилизация)- вероятно само няколко ,ние сме социални животни и щем нещем се движим с болшинството,това да идеш в МОЛ-а е супер модерно и може да си покажеш новите дрешки и други неща,аз ходя там само да си плащам телефоните и задължително с къси панталони или анцуг(анцуга за МОЛ-ве) :) из Пловдив викат ханцунг не знам защо.
А аз в МОЛ-а не отивам за нищо на света :-D
Много канцерогенно ми действа:thumbdown:.
А най-тясната връзка с края на света всъщност е и си остава въпроса за храната, която консумираме.
Човек е това, което яде и независимо дали клипа, който е пуснал Ваклин ви харесва или не, независимо дали е някакъв вид пропаганда, проблемите са налице и съвсем е назрял момента да се замислим върху тях.
Факт е, че е съществува всяческа манипулативна атака върху нас и е въпрос на лична преценка доколко бихме искали да бъдем моделирани.
Аз съм убедена, че ако не на 100, то поне на 80 % всичко си зависи от нас самите и от нашия личен избор.
Но човек за да избира, трябва да е много добре информиран.
Неинформираният човек не разполага с ресурс, на базата на който да си съставя мниение и да взема решение, затова и той е сред категорията - свръхманипулативни и подлежащи на всякакъв вид обработка :)
lordliness
15-06-2011, 11:23
А ако знаете колко отрови изяждате с плодове и зеленчуци бедна ви е ''фантастиката'' ,но земеделие без тях е практически невъзможно,между другото има теория ,че ако изчезнат пчелите скоро ще ги последваме и ние,а те напоследък май почват да измират масово.А до това за собствено мнение и взимане на решения май не е много разпространено -не мислиш ли? http://www.dnesbg.com/obshtestvo/veshtae-li-masovoto-iztchezvane-na-ptcheli-kraya-na-tchovetchestvoto.html
milenamr
15-06-2011, 11:43
А до това за собствено мнение и взимане на решения май не е много разпространено -не мислиш ли? http://www.dnesbg.com/obshtestvo/veshtae-li-masovoto-iztchezvane-na-ptcheli-kraya-na-tchovetchestvoto.html
Не е никак разпространено и защо ли ;)?
lordliness
15-06-2011, 12:00
Не е никак разпространено и защо ли ;)?
Ако ти отговоря ще ни обвиният ,че се отклоняваме от правилната линия на темата,вече си имам едно наказание за това,ти им обясни(като жена и то хубава,може да са по снисходителни),че просто разсъждаваме нестандартно.:) PS добре, пропуснах- и умна.
Stoyan Georgiev
15-06-2011, 12:28
:big_whoops: това да имам мнение, което не отговаря на твоите представи за "нестандартност", драги, не е доказателство, че аз или ти сме правите в даден спор ;)
напоследък ми се налага често да препоръчвам една книга свързана с критическото мислене и достигането на заключения на база факти, но мисля от днес да спра
който както му е угодно - така да си чупи главата :clap2::clap2::clap2::clap2:
наглото самодоволство в интернет подкрепено с илюзорни представи за интелектуално превъзходство са жалки... ;)
ПП: проблема с пчелите е голям, но 150-300 милиарда са нищо за изкуственото опрашаване, с пчелите нямда приключи и човечеството, колкото и да е тъжно изчезването на това семейство насекоми
ППП: дядо ми е пчелар, досега не е имал "изоставени" кошери ;)
ППП: да ви помоля когато говорите за "края на света" или да го допълвате с "както го познаваме" или да използвате "нарушаване на статуквото", защото е смешно... само децата могат да повярват, че достигнала тези нива на технологичност раса може да се затрие тотално с нещо различно от ядрена война
а да ви попитам, като толкова много се замисляте и сте информирани
ППП: давате ли си сметка за последните 150 години колко ПЪТИ се е увеличила популацията на пчелите в света ? (заедно с нарастването на земеделието)
vaklinator
15-06-2011, 14:56
Много от младежите не си спомнят какво и как се е произвеждало в българската консервна промишлеиност преди разпада на тоталитарната система.
Аз съм работил 4 години в консервен комбинат и то на всички нива и във всички цехове. Е! защо тоя комбинат днес не работи, защо няма хора там да ронят грозде за компоти или да цепят кайсии? Защо не се произвежда там вече нито един буркан доматено пюре или боб с наденица??? Ами ягоди или краставици за Ирак? Сега ядем кисели краставици Индия и.... боб -китай.. Ебаси майка*а?!? Жална картина.
Stoyan Georgiev
15-06-2011, 14:59
Много от младежите не си спомнят какво и как се е произвеждало в българската консервна промишлеиност преди разпада на тоталитарната система.
Аз съм работил 4 години в консервен комбинат и то на всички нива и във всички цехове. Е! защо тоя комбинат днес не работи, защо няма хора там да ронят грозде за компоти или да цепят кайсии? Защо не се произвежда там вече нито един буркан доматено пюре или боб с наденица??? Ами ягоди или краставици за Ирак? Сега ядем кисели краставици Индия и.... боб -китай.. Ебаси майка*а?!? Жална картина.
защото на никой не му се работи да цепи праскови ... прост отговор ;)
vaklinator
15-06-2011, 15:10
защото на никой не му се работи да цепи праскови ... прост отговор ;)
на всеки ще му се работи и ще му се цепят плодове, ако му се дават едни прилични 50 ЕВРО надница. Много ясно, че без да се плаща, - никой не работи. То вече не е като едно време .... лъжат ни че ни плащат, ние ги лъжем , че работим...
Stoyan Georgiev
15-06-2011, 15:12
ако или не работи за съжаление в реалния живот :blah:
такава е действителността
Mind_Control
15-06-2011, 15:27
на всеки ще му се работи и ще му се цепят плодове, ако му се дават едни прилични 50 ЕВРО надница. Много ясно, че без да се плаща, - никой не работи. То вече не е като едно време .... лъжат ни че ни плащат, ние ги лъжем , че работим...
50 евро, за цепене на праскови :D Нали се сещаш, че китаеца ги цепи за 1 Евро надница.
Истината е в технологиите, като искаш да получаваш добра заплата. Само с къртовски труд не става. Китаеца ще е винаги по евтин от теб. Трябва да се вкарат технологии, които да цепят прасковите, за да ни е конкурентна консервната промишленост.
milenamr
15-06-2011, 19:31
5
Истината е в технологиите, като искаш да получаваш добра заплата. Само с къртовски труд не става. Китаеца ще е винаги по евтин от теб. Трябва да се вкарат технологии, които да цепят прасковите, за да ни е конкурентна консервната промишленост.
Аз също съм технологичен човек и съм много за технологиите, но си позволявам да не се съглася с твърдението ти, че "истината е в технологиите,като искаш да получаваш добра заплата"
А причината за това е, че прекаленото технологизиране на всичко води до увеличаване на безработицата, а работата на малкото останали в производството ще е все по-ниско платена, точно както е в книгата "Чарли и шоколадовата фабрика" .Ако сте я чели(или сте гледали филма) може да си спомните как в една малка схлупена къщурка живеят 10 човека и от всички възрастни само 1 работи и то за няква мизерна заплата, колкото да не е без хич.А градчето, в което живеят разполага с шоколадова фабрика, която навремето е цъфтяла и целия град е бил ангажиран с работа в нея, но след пълно технологизиране на работния процес всичките тези хора остават без работа и потъват в мизерия.
Живата работна ръка се явава по-скъпа за работодателя и за това на нейно място идват машини, чиято подръжка е доста по-евтина .
А тази посока как ви се струва?
Лично според мен това е повече от тревожно...
ФЕРАРИСТ
15-06-2011, 19:41
ППП: дядо ми е пчелар, досега не е имал "изоставени" кошери
Ако дядо ти се е занимавал от дълги години с това, има познания и наблюдения и ноу - хау, и най - вече около кошерите му е имало сята рапица в количества над 100 - 200 декара, предполагам че ще ти е любопитно да разбереш какво ще ти отговори на въпроса - Абе забелязал ли си като цъфти рапицата пчелите да жилят много повече от нормалното, и да се държат леко неадекватно.......
Рапицата е 100% ГМО и си нямаш и на идея как се е променило държанието им откакто рапицата стана по масова, бащата се изявява като сериозен челар, и имам наблюдения......
ППП: давате ли си сметка за последните 150 години колко ПЪТИ се е увеличила популацията на пчелите в света ? (заедно с нарастването на земеделието)
От 10на години насам прогресивно намалява, щом и германците изреваха юнашки миналата година......
Аз също съм технологичен човек и съм много за технологиите, но си позволявам да не се съглася с твърдението ти, че "истината е в технологиите,като искаш да получаваш добра заплата"
А причината за това е, че прекаленото технологизиране на всичко води до увеличаване на безработицата, а работата на малкото останали в производството ще е все по-ниско платена, точно както е в книгата "Чарли и шоколадовата фабрика" ...
Аз като икономист няма да се съглася-това са твърдения още от епохата на ранния капитализъм, даже има и движения, които са чупели машините, наречени "лудити" на идеолога им, Нед Луд /не че луд значи това, което е на български:biggrin1:/
Цената на стоките в едно общество е такава, че в крайна сметка най технологичните производства обират печалбата от тия, които произвеждат по дотопотно..
Общо взето има и други изводи, но така или иначе техонологиите биха спасили човека от тежкия труд.
Затова и високо развитите и технологични общества живеят по добре /каквото и да значи това/ от неразвитите.
А дали и е по добре да бъдеш абориген или дилър в Уолтстрийт е друг въпрос :tequilla:
Затова неграмотен негър в САЩ не работи нищо, получава помощи и дреме по ъглите, докато работа, с която той не би се заловил се работи от бели вишисти от бившите соц страни или трътлести латиноси от Мексико.
В селското стопанство важи същото-в развитите общества един фермер обработва 10 тина хиляди декари с няколко човека, докато в слабо развитите хиляди човека работят на един няколко декара
Пеститиците избиват пчелети основно-по темата за меда :)
milenamr
15-06-2011, 19:51
Аз не говоря за тези крайни моменти, които споменаваш.
Да, като цяло технологиите са в полза на човека и определено в тях е шанса за обелкчаване на човешкия живот, но това което ми се струва тревожно е развитието на нещата в изцяло технологична крайност.
Факт е че много хора останаха без работа точно защото техният труд бе заменен с машини и за какво облекчение в техния живот говорим, когато са изправени през въпроса за оцеляването им.
Иначе лично аз съм защитник на технологиите, все пак с това се и занимавам и със същото си изкарвам и парите, дано не сте ме разбрали погрешно :)
Говоря за крайностите, те са ми тревожни.
Едно време казваха ,,Българските прасета са най-голямите,главите в Централните Хали а бутувете в Москва",а сега прасетата в България сме ние,ядем каквото ни се дава без да подбираме.
Да, като цяло технологиите са в полза на човека и определено в тях е шанса за обелкчаване на човешкия живот, но това което ми се струва тревожно е развитието на нещата в изцяло технологична крайност.
Факт е че много хора останаха без работа точно защото техният труд бе заменен с машини и за какво облекчение в техния живот говорим, когато са изправени .
Не се безпокой Милена, машината няма да остави човека без работа.Разбирам те, но тези страхове са неснователни.Затова пак ти казвам-в най развитете страни се живее най леко, поне от гледна точка на доходи и преживяване.Моменти за които ти говориш за характерни за общества, които са недоразвити.Само в такива случаи, в моменти на преход, може да се получи нещо такаво
Stoyan Georgiev
15-06-2011, 21:10
Ако дядо ти се е занимавал от дълги години с това, има познания и наблюдения и ноу - хау, и най - вече около кошерите му е имало сята рапица в количества над 100 - 200 декара, предполагам че ще ти е любопитно да разбереш какво ще ти отговори на въпроса - Абе забелязал ли си като цъфти рапицата пчелите да жилят много повече от нормалното, и да се държат леко неадекватно.......
Рапицата е 100% ГМО и си нямаш и на идея как се е променило държанието им откакто рапицата стана по масова, бащата се изявява като сериозен челар, и имам наблюдения......
От 10на години насам прогресивно намалява, щом и германците изреваха юнашки миналата година......
няма рапица около пчелите му
не отричам че намаля популацията им, просто казвам, че краят на дните няма да настъпи с измирането на пчелите, колкото и да не искам да се случва това (измирането на пчелите)
vaklinator
16-06-2011, 12:30
Дотука значи разногласия около тезата няма, освен около някой подробнос ти и какъв е извода?
Ебало си е майка*а! Така ли е?
Mind_Control
16-06-2011, 12:38
Факт е че много хора останаха без работа точно защото техният труд бе заменен с машини и за какво облекчение в техния живот говорим, когато са изправени през въпроса за оцеляването им.
Иначе лично аз съм защитник на технологиите, все пак с това се и занимавам и със същото си изкарвам и парите, дано не сте ме разбрали погрешно :)
Говоря за крайностите, те са ми тревожни.
Ами ще останат без работа, защото са неквалифицирани! Не може с неквалифицирани кадри да си конкурентно способен. За да цепиш сливи не се иска особена квалификация и те са предпочели това на времето, вместо да учат. Сега шансът на тези хора, ако са млади е да се пренасочат, а ако са на възраст, да си доживеят старините спокойно на село.
А най- лошото е, че имам приятели и то близки, които ми казват- то аз с 400 лв. не мога да си покрия само разходите да ходя на работа и затова не работят. Да ама всеки ден харчат по 10 лв. за храна и вместо сами да си изкарат тия 300 лв на месец и да им останат 100 лв., те тежат на врата на други хора.
Ами ще останат без работа, защото са неквалифицирани! Не може с неквалифицирани кадри да си конкурентно способен. За да цепиш сливи не се иска особена квалификация и те са предпочели това на времето, вместо да учат. Сега шансът на тези хора, ако са млади е да се пренасочат, а ако са на възраст, да си доживеят старините спокойно на село.
А най- лошото е, че имам приятели и то близки, които ми казват- то аз с 400 лв. не мога да си покрия само разходите да ходя на работа и затова не работят. Да ама всеки ден харчат по 10 лв. за храна и вместо сами да си изкарат тия 300 лв на месец и да им останат 100 лв., те тежат на врата на други хора.
Какво ще дойде квалифициран?
Ако под квалифицирани разбираш завършили висше образование не съм въобще съгласен.
В България е пълно с ВУЗ-ове с 1001 измислени специалности които всеки един кютук може да запише и завърши,както и става в действителност.
Това квалифицирани кадри ли са?
А колко са наистина квалифицирани които са безработни или работят нещо което няма абсолютно никаква връзка с тяхното образование и квалификацията им?
В много случаи квалифиацията се придобива и по време на работа и не е вследствие само на завършено образование,просто напоследък в България е много модерно за най-елементарна работа да се изисква завършено висше образование,става въпрос за работа която в една нормална държава се върши точно от неквалифицирани местни и имигранти.
Квалифициран работещ е много обширно понятие.
Stoyan Georgiev
16-06-2011, 17:32
класифициран кадър няма... т.е. има ама там отиваме на тайните служби
има кВалифициран кадър :)
класифициран кадър няма... т.е. има ама там отиваме на тайните служби
има кВалифициран кадър :)
:rotfl:Благодаря колега,ще пиша само когато съм напълно буден
ФЕРАРИСТ
16-06-2011, 19:09
А най- лошото е, че имам приятели и то близки, които ми казват- то аз с 400 лв. не мога да си покрия само разходите да ходя на работа и затова не работят. .
Ми ще правят по малко разходи.....щото има хора живеят и със 150 на месец.....
Тая монетка както всяка друга си има 2 страни... работата на каква да е заплата води до там, че работодателите намират винаги кой да се съгласи да им аргатува на малка заплата, което срива конкуренцията на пазара на труда.
Което пак ни завърта в оня стария цикъл - те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя.
Mind_Control
17-06-2011, 11:07
Тая монетка както всяка друга си има 2 страни... работата на каква да е заплата води до там, че работодателите намират винаги кой да се съгласи да им аргатува на малка заплата, което срива конкуренцията на пазара на труда.
Което пак ни завърта в оня стария цикъл - те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя.
Не съм съгласен. Нека се хване продавач за 500-600 лв. пък ако е компютърен специалист през това време да си търси работа, като такъв. А не да плаче няма работа, няма пари.
Тука не става въпрос да работи каквото и да е за каквато и да е заплата. Прави разлика!
50 евро, за цепене на праскови :D Нали се сещаш, че китаеца ги цепи за 1 Евро надница.
За мен това е още една причина глобализацията да ми е неприятна.