PDA

View Full Version : Невидимото присъствие на инж. Тоци Бегали в нашите Алфи

joros
14-06-2011, 16:40
Не знам дали вече е пускана подобна тема и дали съм уцелил раздела, но днес докато се рових из форума попаднах на страшно много оплаквания от колеги за странни ел. проблеми, случващи се от време на време или пък постоянно, като следват определена последователност (напр. при сваляне на десен прозорец спира музиката, включването на мигачите гаси фаровете и пр.). На мен не ми беше особено забавно, тъй като знам, че инж. Бегали дебне постоянно, но приятелката ми се забавляваше искрено. Идеята на темата е да споделяме странните проявления на италиански нрав в колите ни, с надеждата да си помогнем един на друг в решаването на тези мистерии, а ако това е невъзможно, поне да се възхитим на чара на нашите красавици.
Тъй като с моята Беля сме заедно от има-няма 10000 км., тя за сега се държи прилично, като единствено присветва датчика за ейрбега от време на време в дупките, но това е често срещано.
А какво се случва при вас?

GALIN4O
14-06-2011, 17:29
Откакто съм си взел моята баба съм имал проблем с окис на единия стоп, основата на предпазителя за отоплението на задното стъкло, съмнение за изгорял диод на динамото и проблем с релето на чистачките, като сметна на колко години е колата си мисля, че това е нормално, въпреки, че инсталацията е на БОШ и на някои места пише "made in Germany". В момента търкалям един Ситроен Ц5 2002 година като и той си има неработещи ел.джижавки като реле на чистачките, които остават в крайно горно положение при завършване на цикъла.... климатроника отвреме навреме прави непонятни за мен неща и тн. Гледам, че и Ситроена е със БОШ инсталация, а компа е Сажем доколкото знам. Така, че най вероятно всеки автомобил си има някъкъв ел проблем, зависи какво внимание му се обръща. Само някой да не си помисли, че имам нещо против Ситроена, колата си е доста хубава.

S_G_M
14-06-2011, 17:44
Единият от проблемите ми е така дискутирания , спирачка + усилване на духалките. Втори е преиграване на оборотите при пуснат мигач или аварийни .

Jivko7777
14-06-2011, 18:20
Понякога се появяват странни неща които пък за сметка на това от самосебе си се оправят :mrgreen:

GALIN4O
14-06-2011, 19:42
Забравих и за още един досаден проблем с километража, нещо се прецака платката, че смених цялото табло....

code
14-06-2011, 20:24
Понякога се появяват странни неща които пък за сметка на това от самосебе си се оправят :mrgreen:
Няколко пъти ми остават предните стъкла свалени, а задните си работят:mrgreen: Закарах я на ел. техника със свалените предни стъкла, копчетата не работеха, момчето вика след половин час я почвам . . Отива да я погледне след половин час - работят, проби нагоре-надолу 50 пъти - работят:mrgreen: Момчето вика няма как да ремонтирам нещо дето си работи:mrgreen: Тръгвам, всичко си работи след 2 дена пак не се вдигат, пия едно кафе - вдигат се и с проблема дотам, повече не се появи хаха:question: :question::hvala:

JoRiX
14-06-2011, 20:33
Няколко пъти ми остават предните стъкла свалени, а задните си работят:mrgreen: Закарах я на ел. техника със свалените предни стъкла, копчетата не работеха, момчето вика след половин час я почвам . . Отива да я погледне след половин час - работят, проби нагоре-надолу 50 пъти - работят:mrgreen: Момчето вика няма как да ремонтирам нещо дето си работи:mrgreen: Тръгвам, всичко си работи след 2 дена пак не се вдигат, пия едно кафе - вдигат се и с проблема дотам, повече не се появи хаха:question: :question::hvala:

хахахаха това е кофти :Д на мен пък оборотомера и километража при светване на фаровете ми светят на половина сега оборотомера се оправи и си свети нормално ама километража след 140 пълен мрак :Д а да и релето на мигачите аз му давам цъккккк то неще :Д ама го оправих.. (купих друго) :Д:Д:Д:hump::big_bow_down:

renyx
14-06-2011, 21:53
При мен от известно време се появи един проблем от миналата зима.Пускам левият мигач, натискам спирачката и мигача спира да работи.Миналата зима го имах същият проблем , само че с десния мигач.

Alexandrov70
14-06-2011, 22:22
много често ми светва някаква жълта лампа на таблото... мисля че е нещо с резервоара... като мина през бензиностанция и се оправя за известно време....

badmadafaka
14-06-2011, 22:23
Тая тема по-добре да е в някой "скрит" раздел, че ако някой кандидат-алфист попроете из форума и се натъкне на нея, 100% ще се откаже от марката предуи да е започнал :chair:

Alexandrov70
14-06-2011, 22:32
Тая тема по-добре да е в някой "скрит" раздел, че ако някой кандидат-алфист попроете из форума и се натъкне на нея, 100% ще се откаже от марката предуи да е започнал :chair:
Ако се откаже , значи не е бил истински кандидат алфист

Satanism
14-06-2011, 22:35
При мен от известно време се появи един проблем от миналата зима.Пускам левият мигач, натискам спирачката и мигача спира да работи.Миналата зима го имах същият проблем , само че с десния мигач.

e тва го имат 1/2 от италианските и 2/3 от френските коли....
При мен конкретно на служебната се оправи като я натресоха отзад.....после с новия стоп нямаше проблеми :D
иначе се чистят там жички крачета и т.н...ако не си пускаш една маса някъде и проблема е решен...

A тва с духалките и газта май едно приятелче му откри лека ама трябва да го разпитам...

Alfa User
14-06-2011, 23:07
Абе ако питате мене, 'талянките не са проектирани за едновременна работа на много елемнти по ел-оборудването...
И по темата - с предната ми 55-ца имах следния проблем - в дъжд, с фарове, с халогени, пуснато парно и отопление на задния прозорец, след първите 20 минути чистачките започват да чистят непрекъснато, без значение в какво положение е лостчето ... Спираха само като спра фаровете. След известно време каране без фарове чистачките тръгваха и спираха нормално, но неизвестно до кога :mrgreen:

pinko
14-06-2011, 23:09
e тва го имат 1/2 от италианските и 2/3 от френските коли....

И хамериканските, поне моя Жип правеше подобни магарии...

Като е на габарити/фарове и натисна спирачката, отзад не само че не светваха стоповете, ами угасваше всичко възможно...дори и задната чистачка спираше насред стъклото....

Естествено, губеше се масата - пуснаха едно кабелче и се оправи.

Всъщност Жипа не е никъв хамериканец, а жертва на глобализацията: американски чарколяци, сглобени в Грац/Австрия при Щаер-Пух, пък с талянски матор:mrgreen:

vladev
14-06-2011, 23:27
много често ми светва някаква жълта лампа на таблото... мисля че е нещо с резервоара... като мина през бензиностанция и се оправя за известно време....

Тая лампа, оранжева, приличаща на туба за гориво е за наличие на вода в нафтата (предполагам си дизел). И при мен го имаше този проблем и Румен го откри - датчика (стои на горивния филтър) е бил проблемен и е прикапвало нафта от него. След като го смени всичко се оправи.

Иначе по темата с тоците - моите 2 предни колонки от време на време се губят и като тупна вратата или леко усиля радиото се появяват. Свалях ги, пръсках ги с контактен спрей - ефект: 2 дни (не бих отказал съвет по този проблем).

От време на време - я някой стоп, я габарит, я лампата на номера спират да светят и след една дупка се оправят :).

joros
15-06-2011, 00:57

Това е част от чара на марката, ако не са готови за подобни изненади да ходят в японския лагер, въпреки че сега се сещам, че стоповете на Тойотата ми светеха единствено ако са пуснати късите фарове, в противен случай не работеха...

PEPI-2ALFA
15-06-2011, 03:05
Тая лампа, оранжева, приличаща на туба за гориво е за наличие на вода в нафтата (предполагам си дизел). И при мен го имаше този проблем и Румен го откри - датчика (стои на горивния филтър) е бил проблемен и е прикапвало нафта от него. След като го смени всичко се оправи.
Аз си мисля, че колегата имаше предвид другата лампа - за количеството гориво в резервоара :yes:

546
15-06-2011, 07:32
Вентилатора на парното си мени оборотите в такт с мигачите и при това с много ,а като включа фаровете оборотите му се вдигат с малко.На форсаж показва повече тунджа с около 1/8,за разлика от ниски обороти,а също и като я покарам малко-е това най ме кефи- тръгвам с 1/2 резервоар, карам 30 км. и показва повече от колкото е било преди да тръгна, като стрелката е на средата между 1/2 и 3/4,гадното е ,че ако карам повече км. започва да намалява.

mim
15-06-2011, 10:22
на моята единствено като се напечеше на слънцето, в жегата само, й се включваше алармата

иначе имам повече печален опит с гусин Тоци Бегали с една чисто нова Астра:
като се намокри от дъжд и решава, че вратата й е отворена и алармата се включва
като й изгори крушка на номера, не й се отваря багажната врата (хечбек) и не й работи и клаксона

-Bobby-
15-06-2011, 12:50
Не мога да кажа, че съм страдал от някакви фрапиращи ел. проблеми, нито на Алфата, нито на Реното дори... а ги плюят като колите с най-много такива проблеми. При Реното проблем е централното, което е с остарели и малко клеясали щангички и при по-хладно време не затваря добре (на 18 год е кошляка, все пак). Дежурните проблеми с алтернатора, като накрая направо го смених с нов рециклаж, по-мощен, и всички драми приключиха. Не бих могъл да плюя толкова марката или конкретно модела, просто за кола на 200+ хиляди, е нормално да има подобно износване в алтернатора (оказа се заминал статор).
При Алфата и аз наблюдавам феномена с мигача и духалките - явно е стандартно заложен дефект. :)
Други неща не съм забелязал засега.

Но определено мога да кажа, че всички марки и конкретни модели си имат абсолютно стандартни ел. проблеми, проявяващи се горе-долу на определени км и години. Всички останали странни проблеми, идват от много мърляво ползване или когато някой е бърничкал където не му е работа... от многото коли, които съм наблюдавал с най-разнообразни проблеми от вида, няма изключение от това "правило". :)

vladev
15-06-2011, 17:21
Аз си мисля, че колегата имаше предвид другата лампа - за количеството гориво в резервоара :yes:
:big_whoops:

Друг проблем е с 1-вата степен на вентилатора и разните там реостати, релета и т.н. Вече направих един щурм срещу него, но неуспешен и ще има 2-ри. :)

Alexandrov70
15-06-2011, 22:19

Иначе по темата с тоците - моите 2 предни колонки от време на време се губят и като тупна вратата или леко усиля радиото се появяват. Свалях ги, пръсках ги с контактен спрей - ефект: 2 дни (не бих отказал съвет по този проблем).

От време на време - я някой стоп, я габарит, я лампата на номера спират да светят и след една дупка се оправят :).
Благодаря за инфото ,колега, но съм с бензинояд и се бъзиках )))Но иначе това за дизела и водата не го знаех!

joros
15-06-2011, 23:19
Вентилатора на парното си мени оборотите в такт с мигачите и при това с много ,а като включа фаровете оборотите му се вдигат с малко.На форсаж показва повече тунджа с около 1/8,за разлика от ниски обороти,а също и като я покарам малко-е това най ме кефи- тръгвам с 1/2 резервоар, карам 30 км. и показва повече от колкото е било преди да тръгна, като стрелката е на средата между 1/2 и 3/4,гадното е ,че ако карам повече км. започва да намалява.

Тоя номер с горивото и на мен ми го прави! Като е около 1/4 в града си показва това което му е кеф, а като карам с магистрални скорости за по-дълго време и нивото на бензина в резервоара реално е между 1/2 и 1/4 той си сочи почти резерва. Като намаля скоростта или спра напълно си се връща обратно в реалните си стойности. Иска винаги да е над 1/2 ама не винаги му се усмихва щастието...

lordliness
16-06-2011, 08:02
Интересно,моята инсталация за сега се държи перфектно,единственото което ме шокира е ,че където и да надникна по колата има бушони и релета.

hunter1989
16-06-2011, 20:50
И при мен го има този филм . Натискам спирачка духалката се усилва. Онзи ден ми светна АБС , в последствие десният фар започна да не ми свети и аз слизам с един премерен удар и всичко е ток. Онзи ден карам си и забелязвам че АБС не свети , покарах и видях че и фара не ми свети . Спрях оправих фара да свети , паля колата АБС свети . Фаса не свети АБС работи. Сега смених кабелите около фара и всичко си е наред. Фара си свети и АБС също :firstprize:

trace
18-06-2011, 16:21
При мен пък след като запаля колата (или само на контакт), автоматично ми се включваха пръскалките на фаровете. Гасиш, палиш (3-4-5 пъти) и се оправя. После се оправи съвсем и вече година и половина не се е появявал тоя про6лем. A лампата на еър6ега си свети постоянно.
(AR 147 1.6)

DerMeister
18-06-2011, 20:58
Аз като пусна фарове и осветлението на дисплея с пробега намалява. Ама това е, щото имам комфорт модул и колата разбира, че е нощ и трябва да намали светлината, за да не ми дразни очите. :yes: Също лампата на врътката за градусите ми се включва и изключва с почукване. Модерна работа, пак от комфорт модула. :humpx:

ldv6
18-06-2011, 20:59
1. Веднъж светна чека и мотора се скопи на 6-700 оборота (празен ход при мен). Оставих я на паркинга за 5 дни и се оправи - 5000км оттогава.
2. ABS ми е святкало веднъж за 20-тина км и след 2-3 старта си се изгаси.
3. Веднъж зимата изкарах цял ден на студено в купето, че топлото не се пусна и веднъж напролет не се спираше, та щях да се сваря.

Хубавото е, че сама си се лекува...

Alexandrov70
18-06-2011, 21:25
Лекува се дръжки ,дебне за по-горещи дни та да ти пусне парното на макс и да се повредят прозорците.Муахаха:rotfl:

mayhem
19-06-2011, 03:37
На GTV-то зимата все си свети ламбата, че багажник/врата е отворена. Измивам с гореща вода - нема яд - карам 100м - и пак светне - тоя път сичко е отворено...

Bella
19-06-2011, 23:21

Колега и аз го имам този проблем :)

И се чудех от какво ли ще да е .. ама не му мисля повече,минавам по-често през ОМV и проблема се решава за известно време.:drunk: