Log in

View Full Version : смес от полу и пълна синтетика = ?

vodafona
17-07-2011, 23:51
Здравейте колеги :) до скоро алфата ми беше в чужди ръце, върнаха ми я и видях в багажника 2 тубички масло Schell helix synthetic technology 10W-40. Оказа се че е доливано. Та въпроса ми е как се е отразило на двигателя 1.7 боксер 16в това че в него има смес от Selenia полу синтетика и Schell пълна синтетика. Около 15 000 км е карана така. :)

thecleaner
17-07-2011, 23:55
Здравейте колеги :) до скоро алфата ми беше в чужди ръце, върнаха ми я и видях в багажника 2 тубички масло Schell helix synthetic technology 10W-40. Оказа се че е доливано. Та въпроса ми е как се е отразило на двигателя 1.7 боксер 16в това че в него има смес от Selenia полу синтетика и Schell пълна синтетика. Около 15 000 км е карана така. :)

Караш и се водиш дори и пълна синтетика да е сипана нищо и нема на колата. А в твоя случай дори си по синтетична технология тоест пак си получинтетика :)

Щела е кофти масълце ма по добре Шел отколкото никво.

toto99
18-07-2011, 09:12
synthetic technology 10W-40 Това си е полусинтетика, ако пишеше Fuli synthetic тогава щеше да е друго....

5w40 без хидрокрекинг е истината......

badmadafaka
18-07-2011, 12:24
Щела е кофти масълце ма по добре Шел отколкото никво.
Е това е.
Иначе няма нищо да и стане на колата, споко. Аз веднъж на една от колите, които се карат съвсем леко сипах 50:50 Селения 20К Алфа Ромео и Селения Рейсинг -> Никакъв проблем, колата работи все едно съм и направил основен ремонт не се чува мотора... То реално няма какво да се случи при смесване на маслата - много, много одавна бяха тия легенди за пресичане и т.н. Карай си споко.

Alexanderbb
18-07-2011, 14:17
аз повече бих се притеснил защо се е наложило доливане на 2 тубички (предполагам около 2 литра) масло

vodafona
18-07-2011, 15:17
Така си е тя мойта -зимата го пълни с бензин, лятото намалява :D :) Няма какво да направя, вероятно не е на 156 000 км, както показва километража. :D :)

Jivko7777
18-07-2011, 15:23
Аз ти предлагам да си смениш нацяло маслото и си почни да си доливаш от същото!

badmadafaka
18-07-2011, 16:05
Така си е тя мойта -зимата го пълни с бензин, лятото намалява :D :)
Ами тогава наистина най-малкия ти проблем е точно какво е маслото...

mordohy
18-07-2011, 23:31
Дъртата ми тиква е видяла доста неща, ама такова животно като "пресечено масло" още не съм видял.
И минерално със синтетично да смесиш, пак е все тая!
То като се замислиш, от един казан го гребат, ама това е друга бира.
Виждал съм пресечени и минерални и полусинтетика и синтетика, ама смесени с воднянка!:sex:
По принцип боксера търпи всичко!
Последния ми хубосник, беше каран с какво ли не, но освен проблем с почистването на повдигачите, с друго не съм имал, ама това сигурно беше от съдържанието на тенекията, дето намерих в багажника, с надпис М16 Д.

Tedo
18-07-2011, 23:51
Ако може да ползвам темата - за трансмисионните масла предполагам също не е проблем да се смесват, на мен по каталог ми дават тутела 80s а мисля да долея 75w90

ivan dimitrov
19-07-2011, 01:45
---

badmadafaka
19-07-2011, 08:21
Ако може да ползвам темата - за трансмисионните масла предполагам също не е проблем да се смесват, на мен по каталог ми дават тутела 80s а мисля да долея 75w90
Е това си мисля обаче, че не трябва да се прави... :boo:

kolev
19-07-2011, 09:13
тая далавера с нарочното смесване не я разбирам. долято е масло аварийно - ок, ама нарочно да се смесва.... особено пък за трансмисията където са 2 пръдливи литра. а там освен грейда, трябва да се гледа и ГЛ.

Tedo
19-07-2011, 16:17
Не ми е за 2та литра дето са ~30 лв но съм чувал доста случаи при които след смяна на маслото в скоростите почват да вият още повече
Другия вариант е да сипя от руските добавки

badmadafaka
19-07-2011, 16:24
Смени си маслото и ако продължи да вие си смени скоростите или ги ревизирай. Друг вариант няма ако искаш да си спокоен, че колата няма да изтропа в средата на пътя.

kolev
19-07-2011, 16:34
ако скоростната е карана на сухо или е с маслото от завода от преди 20 години ,нито ново масло нито каквито и да е добавки ще и помогнат.
аз слушам едни истории как първите 15-20 минути сменят скоростите с 2 ръце и то сега лятото, направо им се чудя на акъла на тия хора.

riddick
19-07-2011, 20:58
Мисля,че е най-добре ,да не сменяме маслата.
Даже е хубаво да сипем вода в картера/по-евтино е от М10 Д/
Колеги,стига простотии.
Производителите на масла,се съобразяват с производителите на двигатели,и обратно.
Наистина-все е масло,значи маже/създава изолиращ триенето филм/.Ама то и лайното маже-дайте да серем в картера,и после да плюем производителя,че не е лайноустойчив двигателя.
Съжалявам,че може би съм остър и дързък,ама козата си сака пърч.
Не мисля,че маслото,което доливате е адекватно.Мое мнение.
За разлика от Москвича и Беларуса,Алфа Ромео нямат куплунг за оръдие и не стават за самоходна гаубица по време на война.Кофти.Ама е истина.
Грижете се за колите си според предписанията на производителя,а не ексериментирайте.
Инженерите от Алфа Ромео са малко по-умни от нас,и затова са посочили този лубрикант,а не кой- да - е - друг.

mordohy
19-07-2011, 21:23
Мисля,че е най-добре ,да не сменяме маслата.
Даже е хубаво да сипем вода в картера/по-евтино е от М10 Д/
Колеги,стига простотии.
Производителите на масла,се съобразяват с производителите на двигатели,и обратно.
Наистина-все е масло,значи маже/създава изолиращ триенето филм/.Ама то и лайното маже-дайте да серем в картера,и после да плюем производителя,че не е лайноустойчив двигателя.
Съжалявам,че може би съм остър и дързък,ама козата си сака пърч.
Не мисля,че маслото,което доливате е адекватно.Мое мнение.
За разлика от Москвича и Беларуса,Алфа Ромео нямат куплунг за оръдие и не стават за самоходна гаубица по време на война.Кофти.Ама е истина.
Грижете се за колите си според предписанията на производителя,а не ексериментирайте.
Инженерите от Алфа Ромео са малко по-умни от нас,и затова са посочили този лубрикант,а не кой- да - е - друг.
Приемаме, че това все едно аз съм го писал и продължавам!
Особено в скоростните кутии, маслото трябва строго да е от вида посочен от производителя. Те са доста по-сложни от моторите и колкото и да е невероятно, едно неподходящо масло може както да увеличи рязко разхода от голямо съпротивление, но при добро мазане, така и пак да увеличи разхода, но освен на гориво и на циментацията на лагерите!
И в двата случая е:hump:
Накратко, цитирам един от инженерите в Милано, " бензин сипвайте от където искате, но масло слагайте само, каквото е препоръчано "!!!:rtfm:

Tedo
19-07-2011, 22:43
Добре де не ми се карайте, питам само :)

mordohy
19-07-2011, 23:21
Добре де не ми се карайте, питам само :)
Ми ние отговаряме!
Нали още не те биеме!:kiss:

ves_v8
21-07-2011, 23:33
Добре де..като стана дума за скорости, аз все треперя като сменям масло на скорости. То винаги остават около 200 грама масло вътре, които няма как да бъдат източени...та питането ми е: Пречи ли това минимално количество от старото масло на новото масло с което се смесва след наливането му?

Jivko7777
22-07-2011, 01:36
Не ми е за 2та литра дето са ~30 лв но съм чувал доста случаи при които след смяна на маслото в скоростите почват да вият още повече
Другия вариант е да сипя от руските добавки

Да вземи си Хадо ще видиш че има ефект ;)
Със смяна на маслото нищо няма да се оправи...

kolev
22-07-2011, 09:46
абе ако е заминала циментацията, няма добавка която да спаси положението.

infernus
22-07-2011, 15:40
абе ако е заминала циментацията, няма добавка която да спаси положението.

Особено на боксера, с тоя диференциал смятан през 1971 година за кола 900 кила и 90 коня, дето сега е 1200 кила и 129 коня. Ражда диференциала като стой та гледай и няма какво да те спаси, злато ако ще да му сипваш вътре.