PDA

View Full Version : Какви бобини ?

georgievst
18-07-2011, 09:56
Колеги, повечето ТС-ки имат проблем с бобините. Аз също трябва да сменям 2 бр. още.
Въпросът ми е нови или втора употреба? Моля, тези от вас които са сменяли да споделят опит. Въпросът ми е главно, на коя от новите марки мога да разчитам?
Едно уточнение, колата е 146 ТС 1.6 1997 г.

mordohy
18-07-2011, 23:21
Колега, на пръв поглед , на една бобина няма какво толкова да и се износва, но това съвсем не е така.
Винаги има учавстък, в който има някакъв минимален ток на утечка. То е като дупчица в бент. Постепенно се разширява и накрая тока става толкова голям, че се получава пробив и бобината окъсява. Това е валидно и за електромотори и изобщо за всякакви намотъчни машинарии.
Гаранция няма, че и нова бобина няма да дефектира, но напоследък се използват нови материали за изолация.
Следователно, въпроса опира до финансите!
Ако имаш пари, вземи си нови, ако се затрудняваш и втора употреба ще ти свършат работа!
Разликата е, че в първия случай ще псуваш фирмата производител, а във втория мене!:boo:

georgievst
19-07-2011, 08:52
Изобщо нямам намерение да псувам никого, ами молбата ми е ако някой е слагал нови, да сподели впечатления с каква марка е, колко хил.километра вече няма проблем и т.н. та да се ориентирам и аз какво да купувам.
Мисля, че тука повечето с ТС като моя са сменяли бобини. Няма начин...

kolev
19-07-2011, 09:21
проблема на тия бобини е че седят на главата където работят в много по-лоши условия и затова се пукат. за нови нямаш много варианти. или ще е хофер или бош, ама като видиш цената на боша, мисля че няма да ти хареса.
според мен по-добрия вариант е да търсиш здрави употребявани на изгодна цена.

oem
19-07-2011, 09:39
Само по пукнатините ли съдите, че бобините не стават?

georgievst
19-07-2011, 10:21
След като сменихме изгорялата бубина, втората от ляво на дясно и сложихме оригинална втора употреба, колата си върви прекрасно, обаче по първата и третата вече има пукнатини и съм решил да ги сменя и тях. Цената за сега не е чак такъв проблем ако знам че взимам нещо качествено. За това искам хора с впечатления да споделят. Ако не втора употреба Бош и това е.

mordohy
19-07-2011, 20:55
Само по пукнатините ли съдите, че бобините не стават?
Ти пък ни все за мезе:chair:

DMS
23-07-2011, 14:50
Подлежат ли на пренавиване такива бобини след уточняване на параметрите им?

oem
23-07-2011, 15:02
Ти пък ни все за мезе:chair:

С такова чувство останах. Само за пукнатини се говори. Моите и четирите са пукнати. Залял съм ги с лак от горе и на осцилоскопа цепят мрака :)

mordohy
23-07-2011, 15:19
Подлежат ли на пренавиване такива бобини след уточняване на параметрите им?
Нямат резумен ремонт, подобни джаджи!
Вторичната е толкова тънка, че изисква специални инструменти и познания, за пренавиването им!
С една дума-не се занимавай с щуротии:prescription:

nikolchoni
12-01-2012, 13:44
С такова чувство останах. Само за пукнатини се говори. Моите и четирите са пукнати. Залял съм ги с лак от горе и на осцилоскопа цепят мрака :)

Я раздуй малко повече с какъв лак ги заливаш и има ли нещо по-специално което трябва да се направи, защото на мойта бубините са и леко пукнати, но мисля, че са добре и ако мога нещо друго да им направя ще е супер. Благодаря предварително :)