View Full Version : Лек ремонт на подлакътник
lordliness
18-07-2011, 17:16
Преди време счупих капака на подлакътника по невнимание(стана много лесно и бързо :) ).Първо опитах да го залепя с някакво моментно лепило ,но не беше трайно,затова завих два рапидни винта с глави които да влизат в двата канала залепих парчето с епоксидна смола и когато изсъхна залях всичко със същата смола ,като напълних и каналите ,след около 20 часа изрязах това което стърчеше от главите на болтовете и монтирах капака ,като първо поставих в отвора лепения край и после приплъзнах другия.Малко снимки -
144429144430
144431144432
144433
Добра идея, имам същия проблем и ще опитам като имам време тоя вариант :cheers:
Linkestis
18-07-2011, 21:42
Аз па направо го разтопих и стана екстра вече повечко от годинка
lordliness
18-07-2011, 22:46
Аз па направо го разтопих и стана екстра вече повечко от годинкаИ аз си мислех да го топя,но не бях сигурен ,че ще спазя съосието и че няма да го деформирам непоправимо,и реших да лепя...с арматура. :handshake:Забравих да кажа ,че го поизтърках леко с едра шкурка,преди да го залепя.
Linkestis
19-07-2011, 16:40
Възхищавам се винаги на методите ти,просто така ми беше по-бързо,пък то се оказа здраво :)
lordliness
19-07-2011, 17:13
Linkestis (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=5399):cheers:lordliness (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=15725)
Christweil
17-10-2012, 17:10
И при мен се счупиха пантите но след лепене сега се чудя как точно се слага капака обратно ?? не искам да напъна иначе може да се чупят наново...
Може ли някои да обесни процедурата и ако може със снимки ?
lordliness
17-10-2012, 17:29
Не става без напъване, слагаш счупения край първо в отвора и другия леко го натискаш надолу докато щракне на място. Слагаш го при отворен вертикално капак.
Добра работа!
И аз имам този проблем, но нямам отчупената част. Трябва друго да мисля...
duronman
17-10-2012, 18:39
Аз да ви се похваля, моят беше тръгнал лееееко да се понабръчва и понацепва (странното е, че като купих колата преди месец и нещо беше като нов и се скапа ужасно бързо - явно изкуствената кожа е била поизсъхнала). Претапицира ми го едно момче, към което подходих с леко недоверие в началото, но крайният резултат е по-добър от нов. Цената беше съвсем малко над 20лв с материалите и съм изключително доволен.
lordliness
17-10-2012, 19:50
Добра работа!
Колко голямо е парчето, може да помисля и да ти дам някаква идея
Добра работа!
И при мен е така, трябва да измислим нещо!
lordliness
17-10-2012, 22:21
И при мен е така, трябва да измислим нещо!
Хрумнаха ми няколко варианта при липсващо парче, утре ще ви ги кажа , искам да погледна капака на светло
Колко голямо е парчето, може да помисля и да ти дам някаква идея
Благодаря. Ще щракна една снимка, за да видиш, че трудно ще обясня точно.
lordliness
18-10-2012, 10:30
Днес нещо ме е напуснала музата, единственото което ми хрумна е да се присади парче от органично стъкло( плексиглас)може би 6 мм. ще е добре, той се реже лесно с по дебел конец. Изкопирайте профила на здравото краче, пренасяте на плексигласа и го изрязвате, после взимате ножовка и режете отвън цялата повърхност от останалото от счупеното краче( не мога да видя дали е плътно, но това не е голям проблем), където ще присадите парчето от плексиглас.Лепите парчето и го хващате за по здраво с винтчета със скрити глави и гайки, ако позволява може и самонарезни, но трябва да пробиете малки отвори да не се спука пластмасата, като правите лека фаска на дупките да не стърчат главите.Намирате някакво цилиндрично тяло с подходящ диаметър за лагеруването или два диска един върху друг пак от плексиглас и го хващате пак с болтче и лепене. На най тънката част може да сложете оребряване за здравина и да я направите по широка ако позволява. Може да се направи и двойно.
Това е само идея, която ми се струва осъществима, не мога да сваля капака за да го разгледам подробно.
Ако някой я реализира или доразвие ще ми е интересно да видя.
102279 с червено съм отбелязал къде трабва да се изреже цялата повърхност, зеленото е липсващото парче
102280 това е новото парче с болтовете.
102281 така би трябвало да изглежа парчето от плексиглас, червеното е оребряване, пак от плексиглас
Всичко трябва да е съосно да може капака да се затваря правилно.
^ Да ти кажа, не си личи, че те е напуснала музата. :)
Обичам креативноста.
Ето при мен как е.
lordliness
18-10-2012, 12:23
Обичам креативноста.
Ето при мен как е.
Това нещо сигурно е е кухо вътре и ще трябва подплънка или да се налее с епоксидна смола като се отреже, всички се чупят там.
ecotronic
18-10-2012, 13:11
Факт, че почти на всички 166 - ци тези панти се чупят (включително моите) означава само едно.
Така нареченото "мъртво родено" решение. Т. е - чупят се още на чертожната дъска.
Поради това си мисля, че удачното решение се състои не в кърпенето на старите а в монтиране на нови панти от друг вид.
Примерно такива:
http://www.online-furnish.com/pictures/pic3385.jpg
Изхвърляща панта (за мебелни врати), която се отличава със следното:
1 - Не изисква гнезда за монтаж, както при други подобни панти.
2 - Лесно се монтира на равни участъци
3 - Доста здраво изделие
4 - Струват 3 - 4 лв
lordliness
18-10-2012, 13:33
Става всяка панта която се сгъва почти на 180 гр трудно ще е напасването, почти невъзможно. А изхвърляхща панта ще потроши тънките пластмасови стени
ecotronic
18-10-2012, 13:41
Ще я нарамя някой ден тази кутия и ще тръгна по железарските магазини. Убеден съм че ще намеря панти, които веднъж и завинаги ще решат проблемите покрай тази проектантска недомислица.
lordliness
18-10-2012, 13:51
Може и само с една широка панта по средата, ще е по лесно.
Добре, де, а тези панти с какво ще се захванат за пластмасата? Ще се лепят ли, защото с болтчета ще е някак си грозно?
ecotronic
18-10-2012, 14:02
Може и само с една широка панта по средата, ще е по лесно.
Подходяща по размер панта от този вид:
http://watersportsequipment.eu/files/thumb_KZslUZ.jpg
монтирана по средата би свършила добра работа.
Добре е да се измисли и ограничител на крайно-отворено положение.
lordliness
18-10-2012, 15:23
Няма нужда, ще ползваш ограничителя на здравото краче ако пантата позволи, сега капака май се вдига нагоре при отворено положени, възстановяване на счупения ми харесва повече.
Сега го гледах, за такава панта оригналните, трябва да се отстранят напълно и ще стане
duronman
18-10-2012, 18:15
Има пластмасови панти, не е нужно да загрозявате подлакътника така :)
Освен това е любопитно защо се чупят. Моите още държат слава богу, но ще видим до кога.
lordliness
18-10-2012, 18:43
Има пластмасови панти, не е нужно да загрозявате подлакътника така :)
Освен това е любопитно защо се чупят. Моите още държат слава богу, но ще видим до кога.
Моя го счупих лично като го натиснах странично в отворено положение
Един познат си го направи с такава панта, напръска я черен спрей, не изглежда зле- трябва да се внимава с папасването.
Обичам креативноста.
Ето при мен как е.
И при мен е същото положение!
lordliness
20-10-2012, 07:17
Да ви се похваля - преди малко се счупи и второто краче, здравото, ей така просто се раздели на две.
Честито. :)
Нищо, сега като го оправиш тъкмо няма да има какво да се чупи вече.
lordliness
20-10-2012, 14:54
Честито. :)
Нищо, сега като го оправиш тъкмо няма да има какво да се чупи вече.
Вече го почнах, претапицирах го с подпъхване, шпакла, две отвертки и един стар ботуш на жена ми и без това се чудех как да го сваля без да се счупи. Навиха му двете видии изрязах излишното и сега ще го залея с лепило.
Вече го почнах, претапицирах го с подпъхване, шпакла, две отвертки и един стар ботуш на жена ми и без това се чудех как да го сваля без да се счупи. Навиха му двете видии изрязах излишното и сега ще го залея с лепило.
:thumbup: Качи снимки после.
lordliness
20-10-2012, 20:07
:thumbup: Качи снимки после.
Когато се претапицира трябва да се внимава да не се пробие кожата и да не се счупи пластмасата, отрязах парче кожа с приблизителни размери, първо го напъхах от едната дълга страна, после от другата дълга, накрая от двете къси, там беше доста трудно.Но стана перфектно и безплатно.Старата кожа не я махнах, остана отдолу.
102442 102443 102444
102445 102446 102447
102448 102449 102450
102453 102452102454
102455 102456102457
Ето тук може да се закрепи пантата предложена от екотроник, а за упор може да се ползва парче връв като тази на отсека за бушоните под волана
102460102459102458102461
lordliness
21-10-2012, 20:48
Качих една камара снимки :)
ecotronic
21-10-2012, 21:05
Мераклийска работа!:th_up:
Браво!:clap:
Ще те поздравяваме на деня на майстора вече. (всеки петък) :)
Добра работа, дано държи много време.
lordliness
21-10-2012, 22:06
Ще те поздравяваме на деня на майстора вече. (всеки петък) :)
Добра работа, дано държи много време.
:big_whoops: То вече не остана какво да се прави по тази кола, другата седмица ще скучая.
Най- много се радвам, че претапицирах подлакътника защото беше доста зле
:big_whoops: То вече не остана какво да се прави по тази кола, другата седмица ще скучая.
Най- много се радвам, че претапицирах подлакътника защото беше доста зле
Чукай на дърво. :)
Мен ме чакат много неща, но още не мога да започна.
lordliness
21-10-2012, 23:19
Чукай на дърво. :)
Мен ме чакат много неща, но още не мога да започна.
Надявам се никога да не видите теми от мен как се ремонтира турбо или ДВГ :)
:D :D
..или как се изкарва козина от предна решетка.
бе, не е работа.... малко офтопик, ама съм изкарвал бухал или друга нощна птица, не им разбирам от предната решетка на 124-ката... Главата беше останала във фара, фара и решетката смляни.. Скоростта - около 100 км./час, нощем през гората, на баир....
Моят подлакътник още здрав, ама сега по-нежно ще го ползвам... :)
бе, не е работа.... малко офтопик, ама съм изкарвал бухал или друга нощна птица, не им разбирам от предната решетка на 124-ката... Главата беше останала във фара, фара и решетката смляни.. Скоростта - около 100 км./час, нощем през гората, на баир....
Моят подлакътник още здрав, ама сега по-нежно ще го ползвам... :)
Чак бухал ли, бе, човек, стига. :) Много гадно.
Оооо...чукай на дърво.Да не визираш мен ;)
lordliness
23-10-2012, 07:12
Оооо...чукай на дърво.Да не визираш мен ;)
Не глупости, макар, че доколкото съм чел водиш класациите по смени и ремонти на всичко, което има някакви перки ;)
Не глупости, макар, че доколкото съм чел водиш класациите по смени и ремонти на всичко, което има някакви перки ;)
Така е!На никой не го пожелавам пътя който изминах,пожелавам ви от все сърце само капачката на резервоара да пипате.
Подлакътника ми остана заял отворен Не капака а целият подлакътник Махнах двете големи тапи около оста на вдигане от двете страни и има едни жестоко яки зегерки на самата ос От там ли ще трябва да разглобявам за да намеря проблема Имам чувството че бутона в предната част на подлакътника неможе да отстопори нещо за да се свали подлакътника Дайте идея откъде накъде да захващам