PDA

View Full Version : Разглобяване на страничното огледало - как ?

Alfa User
22-07-2011, 14:52
Ми в общи линии въпроса го зададох в заглавието. Помагайте - трябва да оправя някои дефекти по механизма и по закрепването на пластмасовите коруби без да потроша огледалото тотално.

lan
22-07-2011, 16:45
Ами по мои спомени лека полека подпираш огледалото да се откачи, защото е на едни като щипчици. Като го махнеш отдолу са си болтчета. Развиваш ги и тях и всичко е на части.
Успех

Бобби
23-07-2011, 01:45
При колонката на вратата, явно си се оправил, ако не са клеясали болтовете.....от там нататъка ако не е счупена алуминиевата сплав или там каквоато и да е.....може и да се справиш....иначе го пиши бегало.....:prescription:

AnastasKOSTOV-REX
23-07-2011, 01:48
Капака се маха като приберешогледалото(завъртиш го нагоре)и на долната част на стъблото има малка видийка.Другата видиика е зад стъкленото огледао (мисля че в горния край зад самото огледално стъкло).
Огледалото се свеля като махнеш пласмасовия капак от вътрешния край(този на който са дупките за обветряне на страничното стъкло).Като го свалиш трябва да издърпаш и извадиши въздъховода който отвежда от таблото в кората на вратата и от там нагоре към горепосочената коричка с дупчиците.Е под нея са трите болта с фрезенкова глава,които държат цялото огледало.И като ги развиваш придържай огледалото отвънка да не го разсипеш по хасвата.

Alfa User
23-07-2011, 12:20
Проблема е там, че огледалото не помръдва наникъде - веднъж се опитах да го "прибера" нагоре, но леко изпука, и се отказах веднага. От тогава ми играят пластмасите по него, и точно тях искам да оправя.
Може малко мъгливо да съм си задал въпроса в началото, но идеята не е да свалям огледалото, а да разглобя корубата и да видя какво става.
Благодаря за помощта на отзовалите се ! :drunk:

AnastasKOSTOV-REX
24-07-2011, 02:14
Проблема е там, че огледалото не помръдва наникъде - веднъж се опитах да го "прибера" нагоре, но леко изпука, и се отказах веднага.
Попринцип стегнто и трудно се върти(ако е добре затегната гайката на основата).Попринцип иска и сила не е за два пръста.Попринцип издава някакви шумове при въртенето.От тук нататък ако ти стиска или го завърташ,отваряш и всичко е ок,или Къци Вапцаров.
През последния месец трима от нас монтирахме перфектни нови електрически огледала с подгряване благодарение на един уникален човек от Удине!!

trustworthy
24-07-2011, 09:01
Може да хвърлиш око на тази тема (http://www.alfaromeo-bg.com/forum/showthread.php?t=61637). Предполагам,ч е механизмите на 155 и 145/6 едва ли ще се различават много принципно

Alfa User
24-07-2011, 13:23
@trustworthy - Различно е - огледалото на 155 се завърта навътре и нагоре, за разлика от това на 145/6.
Насе, знам че огледалото се върти трудно - но това не помръдва, шумовете не са като от трудно подвижен метал, а от пукаща се пластмаса. А варианта тип "Къци" не ме кефи засега...
Вчера изместих самото огледалце да гледа макс надолу - така се откриват винтчетата за корубата от горната страна. Пластмасовата планка под горното ляво винтче, се е счупила - явно от напъването при опита за извъртане. Възможно е да се е счупила пластмасата още на някое място, защото наистина доста играе. Но за да сваля цялата коруба пък нямам достъп до последното винтче - онова, заради което трябва да се извърти огледалото ... Тъпо...

bass
25-07-2011, 10:35
Ето от мойте неволи (http://94.155.42.98/bass/DoorMirrorRight.jpg) преди време (на линка е по-едра снимката, но ако не я отваряш - виж тази по-долу от форума).

Обаче ако не можеш да мръднеш на ръка стъклото в някакво крайно положение, не знам как ще развиеш рапидките зад него (тези за капака и конзолата).

Освен това има разни вариации на закрепването, както се оказва - дали от ревизии на конструкцията, дали от афтърмаркет огледала... Поне при мен единственият начин за разглабяне беше да отвъртя рапидките зад стъклото първо.

А, всъщност аз поради незнание, а и заради желание да сменя стъклото с такова с подгряване, го отлепих от основата (с тънък гъвкав нож - някаква двустранна лепенка е). После се лепи лесно със същата. Ако няма друг вариант за достъп до рапидките, действай така, щом си успял да го завъртиш поне в едната посока.

Alfa User
25-07-2011, 19:54
Ми работата е там, че самото огледало не помръдва абсолютно наникъде. Успях само стъклото да наведа надолу, за да огледам винтчетата - тогава видях, че има счупени пластмасови части вътре ...
Както и да е, ще го мисля по-нататък - засега не искам да го чупя.
Отново благодаря на отзовалите се ! :cheers:

СССР
25-07-2011, 21:21
Мисля,че за да се разглоби огледалото трябва да се свали,но не съм много сигурен.Ако става въпрос за ляво огледало мога да ти предложа едно-не е ел.и му е счупено едното краче или както и да етам за захващане към вратата.Можеш да опиташ да направиш от 2-1.Звънни на 0899945252 ако проявяваш интерес!

bass
26-07-2011, 09:50
Ми работата е там, че самото огледало не помръдва абсолютно наникъде. Успях само стъклото да наведа надолу, за да огледам винтчетата

Може би аз не съм разбрал идеята - ако имаш предвид, че огледалото не се сгъва (а не че не се регулира стъклото от механизма за настройка), тогава е една идея по-лесно. За усилието при сгъване е отговорна една гайка, видима зад капака, ако правилно помня. На схемата, която дадох, се вижда къде да търсиш рапидките за капака. Обаче едната май се падаше отдолу до сгъвката и се развива при леко сгънато огледало - параграф 22 :-) Иначе няма нужда от сваляне на огледалото - моите се сгъваха трудно и аз от страх да не ги спраскам им разхлабих и смазах въпросната гайка само със сваляне на капаците.

Alfa User
26-07-2011, 10:58
Така е, но точно онази рапидка отдолу по никакъв начин не мога да достигна...

aRm
27-07-2011, 13:30
Така е, но точно онази рапидка отдолу по никакъв начин не мога да достигна...

Много кофти с тия огледала... Аз за мойте останових, че са били чупени и после са занитени... И сега не помръдват, много ме е яд. Иначе вади страшна стойка когато са прибрани нагоре... :(

Alexandrov70
28-07-2011, 22:08
Щом не мърда ще ти се наложи да го свалиш от вратата и след това да напръскаш със спрей за ръжда гайката , която държи стойките една към друга.После се отвива въпросната гайка и нещата стават по-лесни .Гадното е че се разкачат въжетата(краищата им са оцветени с различни цветове ,същото оцветяване има на цилиндърът за който се закачат и трябва да се спази за да работи после регулирането.точно тази операция е късането на нерви.На моето беше счупена стойката ,която се държи на вратата и се наложи малко ремонт.Поставянето на въженцата ме изяде ,но не е невъзможно!

Tedo
28-07-2011, 22:26
Аз моите ги пръсках с вд но ефект никакъв - на ръка не се прибират докато един ден не се заблеях нещо и прибрах дясното в едно друго :tooth: aма не смея с лявото да си правя експерименти че може и да не се прибере

Alexandrov70
29-07-2011, 23:15
Аз моите ги пръсках с вд но ефект никакъв - на ръка не се прибират докато един ден не се заблеях нещо и прибрах дясното в едно друго :tooth: aма не смея с лявото да си правя експерименти че може и да не се прибереБез да се свали от вратата няма как да се напръска гайката,която държи двете части.

VFTI
02-08-2011, 10:42
Не изчетох темичката :)

Знам, че когато едно огледало на 155 не иска да се помръдне е по-добре да не се пипа...това от опит. Капаците се лепят с някаква смола, лепило, или нещо си друго.

Иначе по темата, а и за някои други които търсят инфо може да се види тук бях направил някаква кратка сглобка кое как...:
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=21327

И в темата ЧЗВ има още теми за огледалата...ако и тази има хубаво инфо може да се добави :http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=48298

Tonimir
05-08-2011, 05:52
Искам само да споделя нещо което научих вчера за ел. огледалата.
Вчера вечерта бях си разглобил огледалата, и им оправях жичките. Още като ги бях взимал миналата зима, те бяха с клъцнати кабели от буксичката им. И реших да взема буксичките от старите оригинални огледала и да ги монтирам.
Та ... Тествайки и бутайки по жичките, в един момент както си работеха, всичко изведнъж умря :D разбрах, че някой бушон е гръмнал , но не знаех кой от всичките. Звъннах даже на Венци да го питам, ако знае, той ме съветва да гледам бушоните на панела под волана, и което ме изненада, че единствения бушон, който бе гръмнал е този на мигачите < > (НЕ аварийните). Та ако ви се случи и на вас, бушончето за огледалата е този на мигачите.

Иначе буксичките станаха перфектно, и вече културно ръгаш буксата и всичко си бачка, дори и датчика за външна темп. , който заради него се навих да ги правя вчера, тъй като без него климатроника счита, че навън е -29 градуса :D и каквато и температура дадеш различна от LOW , той духа яко жега! :biggrin:

Alfa User
05-08-2011, 11:19
Ем' така е - доста от нещата по ел-инсталацията често минават през общи бушони. Ма тая работа с огледалото засега я изоставям - ще се опитам само да залепя счупените "уши" на капаците от вътрешната страна без да разглобявам... па квото стане.