View Full Version : BIAF 2011 - инфо и покана
Alfa User
15-08-2011, 12:38
На 3 и 4 септември авиобаза Крумово ще отвори врати за Осмия Български международен авиационен фестивал БИАФ 2011 – „НЕБЕ ЗА ВСИЧКИ”. Тук ще бъдат показани емблематични за българската авиация самолети – реплики като: „Албатрос Ф 2”, ДАР – 1, Месершмит – 109 и др.
Гостите ще могат отблизо да разгледат всички варианти на дългоочаквания бъдещ многоцелеви изтребител за ВВС на България. Ще могат при желание да се качат на самолет или хеликоптер (ако не ги е страх). Ветераните ще могат да видят машините, на които са летели и своите съвипускници и колеги.
Програмата за двата дена на шоуто можете да видите на този адрес (http://100.airshow-bg.com/program-biaf/).
Схема на разположението на техниката и павилионите, както и забранените зони - на този адрес (http://100.airshow-bg.com/scheme-biaf/) - схемата се отваря в по-голям размер във формат .pdf
Участниците, които поне досега са потвърдили присъствие, можете да видите на този адрес (http://100.airshow-bg.com/participants/) - не е упоменат обаче емблематичния Ме-109. Германците обещаха 100% реставрирана машина, която да участва в наземното изложение и въздушните демонстрации - дано можем да го видим. Ще има и доста щандове с изложители - списък (http://100.airshow-bg.com/category/exhibitors/) - предния път даваха доста рекламни материали - плакати, значки, стикери, шапки и т.н.
Това е в общи линии. Засега официално входа за шоуто ще е през авиационния музей, можете да използвате случая да видите възстановените екземпляри от историята на нашата авиация.
Ще се радвам, ако в този форум има фенове, които ще отделят свободно време и скромни финанси, за да присъстват - ще се видим там !
http://100.airshow-bg.com/wp-content/uploads/2011/07/masershmit_109.jpg
и едно промоционално видео (http://www.youtube.com/watch?v=2l1tp7CJPuM&feature=player_embedded) за предястие :)
Тая година по ред причини смятам да дойда без кола и чета
"Горещо Ви съветваме да оставите автомобила си в Пловдив, да вземете електричката от ж.п. гара Пловдив за Асеновград до спирка Маврудово и да слезете пред входа."
Обаче тая електричка според сайта на БДЖ е всеки 15минути почти. Може ли да му се вярва на това разписание?
http://razpisanie.bdz.bg/SearchServlet?action=listOptions
Alfa User
17-08-2011, 00:11
Тц. не е на 15 минути - на всеки час е, на 30-та минута от Пловдив - на 45-47-ма минута сте на спирка Маврудово. На 30 минути са курсовете само сутринта - 6.00 и 6.30, заради ученици и работници. Трябва да се има в предвид обаче, че в 10.30 курс от Пловдив за Асеновград НЯМА.
Съвета основно е заради големите задръствания и колони, които се образуваха предния път. Само че тук има една уловка - за хората, които не са от Пловдив, е малко "студио Х" къде да си оставят колите. Точно до гарата (но отзад) е Billa, но там ако колата ви превиши повече от час престой, се таксувате с 4лв/час за паркинг ?!?!?
На миналото шоу част от съвместната територия на летище Пловдив (цивилното) и 24-та авиобаза беше заделена за паркиране на гостите - но процедурата по наместване е тромава, видяхме го отлично и тази година за Буревестниците в Графа ...
Честно казано, не мога да ви дам практичен съвет. Места за паркиране около ЖП-гара Пловдив почти НЯМА, а за да хванете място за паркиране до базата, ще трябва да дойдете доста по-навреме... Иначе с влака е лесно - билетчето е 1.20лв, возите се на климатик и не мислите за колони, задръствания и т.н.
Да сега погледнах пак, на всеки час е. А къде е това Маврудово? Питам щото Крумово и Маврудово са отбелязани като различни спирки.
Влака спира точно пред музея на авиацията трябва да се върви пеша около 20 30 метра до входа и около 50 -60 до сградата на музея.Скоро бях там преди около десетина дни
Alfa User
17-08-2011, 11:29
Спирка Маврудово е след гара Крумово - т.е. гарата в селото. Малко след като влака тръгне от Крумово, се вижда вече грaжданското летище с кулата. Като стигне влака до оградата на летището, трябва да се приготвяте за слизане :)
Спирка Маврудово е след гара Крумово - т.е. гарата в селото. Малко след като влака тръгне от Крумово, се вижда вече гаржданското летище с кулата. Като стигне влака до оградата на летището, трябва да се приготвяте за слизане :)
Мерсаж:-)
boris037
17-08-2011, 20:27
Може да се уреди паркинга на Билата да се ползва спокойно от колегите от форума.
Alfa User
17-08-2011, 20:59
Това ще е хубаво, ако наистина може да се уреди - кажи само какво е нужно от наша страна :)
Хайде всички дружно след авио шоуто - на пистата в Калояново.
boris037
17-08-2011, 21:33
От страна на колегите, които искат да ползват паркинга само да пишат на Л.С. час на заминаване(приблизително). Бариерите на магазина от доста време не работят, но дори и да работят може или да е организирано излизането, или на Л.С. подробностите.
Разбира се все още е доста рано, а и аз мисля, че ще мога да кажа ден-два преди това, дали на 3'ти и 4'ти ще може да се ползва свободно паркинга от всички.
Alfa User
17-08-2011, 23:07
Голямо благодаря от името на всички заинтересовани! Надявам се желаещите да ползват паркинга ще се сетят да пишат на колегата навреме !
Alfa User
21-08-2011, 00:12
Всичко вече е ясно - и програмата, и цените за входните билети.
За да не преписвам всичко тук, ви давам линк към официалната страница с всички подробности.
Цени и програма за BIAF 2011 (http://www.ticketpro.bg/jnp/exhibitions/702208--100-.html)
Eдно леко уточнение, понеже "колегите" от ticketpro още не са се научили как да пишат правилно на български език - цените са както следва :
5 лв. - Ученици и Пенсионери
10 лв. - Еднодневен (за 1 възрастен)
15 лв. - Двудневен (за 1 възрастен)
100 лв. - Бизнес Клас Билет
Еми тва е. Както казват братята американци - See you there !
Edit: Програмата подробно за двата дена :
СЪБОТА, 03.09 :
9:00 - 11:00
Рекламни и развлекателни полети;
Лека авиация;
Естрада;
Мажоретки;
Оркестри.
11:00 - 11:25 Тържествено посрещане на официалните гости в района на авиобаза Крумово.
11:25 - 11:30 Официално откриване на БИАФ 2011
1-ви етап
,,МИНАЛО"
11:30 - 11:40 МИ-17-национален флаг;
3 бр. с-ти oт леката авиация – национален флаг чрез дим
11:40 - 12:10
Ретро парад - самолети Албатрос, Лаз-7, Дар-1, Ме-109, Капрони
Гвардейски оркестър
Парашутисти с националния флаг.
12:10 - 12:25
Концерт;
Дефилиращ оркестър.
2-ри етап
,,НАСТОЯЩЕ"
12:25-14:00 Програма на ВВС на Р. България
12:25 Запалване на димка в района на „аварийно приземяване” на бедстващия екипаж;
12:25-12:30 1 х РС-9М изпълнява разузнаване и целеуказване;
12:32-12:45 1 х С-27J хвърля десантираща група, която осигурява охрана на района, след което самолета заема зона за изчакване;
12:45-13:05 1 х Су-25УБК изпълнява НАП в района и осигурява евакуацията от въздуха на Н=300 – 1500м.;
12:50-13:10 1 х AS532AL стоварват „командоси” по способа „бързо въже” за подготовка на пострадалия екипаж за евакуация;
1 х Ми-17 прикрива от въздуха авиомедицинската евакуация на Н=100-200м.;
13:05-13:15 1 х AS532AL зависва, спуска носилка и прибира на борда пострадалия екипаж за евакуация;
13:15-13:25 1 х Ми-17 изтеглят командосите от района по способа „външен товар”;
1 х AS532AL прикрива от въздуха авиомедицинската евакуация на Н=100-200м.;
13:30-13:35 1 х Ми-17 извършва пожарогасене;
13:40-13:50 1 х С-27J и 2 х МиГ-21 демонстрират „ескорт” и принуждават
С-27J да кацне на л-ще Пловдив, като го блокират от въздуха;
13:45-13:50 1 х С-27J демонстрира „реверс на двигателите” и излита;
13:50-14:00 1 х МиГ-29 изпълнява сложен пилотаж над летището;
14:10-14:35 Програма на ВВС на Швейцария PC 7 Team
3-ти етап
,,БЪДЕЩЕ"
14:50-15:40 Демо полети чуждестранни участници
ВВС на Швеция - JAS 39 Грипен
ВВС на Германия - Еврофайтер Тайфун
ВВС на САЩ - Ф-16
МИГ–29 ОВТ
15:45-18:30 Рекламни и развлекателни полети на лека авиация
Тестване на леки автомобили
НЕДЕЛЯ, 04.09 :
10:00-11:20 Рекламни и развлекателни полети
Лека авиация
Естрада
Мажоретки
Оркестри
11:25 Запалване на димка в района на „аварийно приземяване” на бедстващия екипаж;
------ програмата е като за събота до 13.25 (полета на швейцарците) ------
13:40 - 14:15 Демо полети на чуждестранни участници:
ВВС на Р. РУМЪНИЯ
ГАЛЕБ и др.
14:15-16:00 Рекламни и развлекателни полети;
Лека авиация.
16:00-16:10 Закриване на фестивала.
Днес се чу че програмата щяла да се проведе само в събота 03.09, а неделната програма отпадала? Някой чувал ли е нещо подобно?
Alfa User
31-08-2011, 10:48
Сега се прибирам от работа - слухове за отпадане на програмата в неделя НЯМА засега. Освен това, ако е истина, то това ще е поредната българска простотия, при положение че събота все пак е РАБОТЕН ден ...
Следобяд обаче ще се чете официалната заповед за шоуто, и ще мога да ви кажа със сигурност каква е истината :)
Edit : Шоуто ще се проведе и във двата обявени дена - промяна НЯМА !
boris037
01-09-2011, 21:21
Относно паркирането на билата, до колкото разбрах, паркингът ще бъде свободен за всички. Но ако все пак възникнат проблеми, в последния момент, и се налага да плащате звънете спокойно: 0887307745. Очертава се и двата дни да бъда наблизо и за мое съжаление няма да мога да присъствам на самото събите.
Alfa User
01-09-2011, 22:24
Съжалявам за пропуска, колега. Оглеждай се после за моите снимки - дано поне донякъде мога да пресъздам атмосферата.
Стискайте сериозно палци, че в събота се очертава дъжд по някое време ... А днес гледах тренировката на руския МиГ-29 ОВТ - пилота ми събра очите !!! Вали ли обаче, няма да може да си направи почти половината от фигурите...
И една добавка от последните минути :
"На 3-и и 4-и септември, „Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще осигури 12 допълнителни крайградски пътнически влака, които ще се движат между Пловдив и Асеновград, съобщиха от БДЖ. Увеличаването на броя на влаковете по това направление се прави във връзка с предстоящото осмо издание на международния авиационен фестивал БИАФ 2011 - „Небе за всички“, който ще бъде посветен на 100 годишнината от създаването на българската авиация.
Домакини на авиационния фестивал ще бъдат 24-а вертолетна авиобаза "Крумово" и гражданското летище "Пловдив". За да осигури транспортно обслужване за посетителите на международния авиационен фестивал, националният железопътен превозвач ще осигури 12 допълнителни крайградски пътнически влака, които ще пътуват по маршрута Пловдив - Крумово - Асеновград, както и в обратното направление.
По тази причина шест от редовните влакове, които се движат всекидневно в този участък, ще пътуват с известни промени в своите разписания. Пет от тези влакове ще заминават от всички гари и спирки по своя маршрут с от 2 до 14 минути по-късно от редовния си график, а един влак ще тръгва от Асеновград с 2 минути по-рано от обичайното си разписание.
За подробна информация клиентите на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД могат да се обръщат към гишетата „Информация” и билетните каси в съответните железопътни гари."
Наистина ще е добре да погледнете точните разписания за двата дена, макар че с допълнителните влакчета няма да се наложи да чакате повече от 10-15 мин за следващото.
Навсякъде го дават да вали в събота. Даже в сайта на ВВС е такава прогнозата(но пък кефи как дават прогнозата от ВВС "Количеството на валежа ще е 5-10 литра/кв.метър. Вятърът ще бъде слаб"..., всички други пишат, "очаква се", но ВВС отсича "ще бъде" и толкоз :-))
МиГа и за двата дни ли имаше програма или само за събота че от тая програма (http://100.airshow-bg.com/program-biaf/) нищо не се разбира?
Alfa User
02-09-2011, 07:22
ОВТ е само в събота - в неделя са някакви сръбски гълъби и румънци с не-знам-какво.
Било предвидено Крум Дончев да се бяга с болида срещу някакъв изтребител на 600 метра ?!?
П.С. Понеже бях ви обвинил преди време, че сте рокаджии все пък аз ушким не съм днес цял ден ми се върти в главата тая песен.Чувствайте се поздравени.
http://www.youtube.com/watch?v=1w7OgIMMRc4&feature=related
Alfa User
03-09-2011, 06:30
Кралев беше вчера с черното си Ферари F430 - гонката ще е между неговата кола от F2 и МиГ-29.
Но това не знам дали не беше за неделя следобяд ... вчера екипа на Top Gear се моткаше по рульожките цял ден.
Еми ще видим.......само дано не е след 17ч.
BillyBoy`
04-09-2011, 13:54
Нямам думи просто Руската школа показа за какво иде реч МИГ-29 The Best:respect:
Alfa User
04-09-2011, 20:15
Втория ден шоуто се проведе точно както бе замислено - без паузи, без излишно мотаене - в събота изместването на програмата поради забавянето на Мухобойко съвпадна с двата неотложни цивилни полета от и за Европата.
На всичко отгоре днес небето беше кристално ... Трудно е да се опише един такъв фестивал в няколко реда. Затова - можете само да съжалявате, че сте го пропуснали !
Много добро беше.......само това слънце ми ба века ама........абе чакам да разгледам нечии снимки, за да го преживея пак.Давайте линкове.
Много добро беше.......само това слънце ми ба века ама........абе чакам да разгледам нечии снимки, за да го преживея пак.Давайте линкове.
Ето една предпазна мярка срещу слънцето.
Нас тоя Transall буквално ни спаси. Следващия път дано да докарат С-17 или поне С-130, та да се съберем повече хора под крилата.
П.П. при внимателно вглеждане на снимката се вижда тубата закачена с ластик под двигателя....немска му работа:-)
Alfa User
05-09-2011, 23:29
А ти биваше ли да не се обадиш, че си на шоуто ?!?!?
Снимки ще има, но по-късно, че нещо ми се натрупаха два дена шоу и един Тракдей ... и блокирах нещо от жегата :)
е и аз си исках да се обадя,но ви нямам номерата.Нищо на 200 годишнината обещавам вече :)
Иначе тази мярка за предпазване от слънцето я помня, но нямаше достатъчно места.Това дето беше паркирано зад тая машина не беше ли точно С-130 ?! Аз гледах на 10-20 метра от тая машина шоуто.
Не знам за вас, но най-запомнящата се реплика за мен беше "Моля обърнете внимание на ниско прелитащия Еар Бъс" :D
P.S. След шоуто бях малко по Пловдив и там се засякох с колега с фланелка по случай 100 години на марката, но не знам дали пише тук.Не се запознахме, само се ръкувахме и всеки си продължи по пътя.Ако пише тук да си каже кой е бил.
Това дето беше паркирано зад тая машина не беше ли точно С-130 ?! Аз гледах на 10-20 метра от тая машина шоуто.
Не, бяха подредени първо румънския Спартан, после германския Трансал (който е на снимката) и зад него сложиха Еърбъса на Българя еър.
Значи си бил на 10 метра от мен, бях точно под кирлото :-) Следващия път ще съм с тениска Алфа ромео та да се познаваме:-)
Alfa User
07-09-2011, 12:57
Еми то биваше някаква организация да си бяхме спретнали тогаз - аз нарочно писах по-напред в темата който има намерение да идва, да се обажда/пише.
Иначе немската машина е С-160, даже немците разрешаваха да се качиш в кабината и да седнеш на "шофьорското" място.
А тоя еърбъс лекинко ни поигра по нервите с тия дълги кръгчета над полосата. Даже по едно време с хората около мен си говорихме дали няма да запалят него, за да е по-реална демонстрацията за гасене на пожар с Ми-17 :choice:
Преди малко попаднах на някакви снимки.http://mastica.hit.bg/biaf2011/07.jpg
Иначе аз бях останал с впечатление, че това е било С-130.Правих някакъв курс да пълня вода от чешмата и на връщане се качих за малко ама някакви изтребители се разлетяха и изчезнах да ги гледам тях :) Аз до последно не знаех дали ще ходя, а сутринта даже си облякох фланелката на Алфа, но нещо ми е много по врата и я смених с друга.Ще се намерим, има време до другото шоу :D
P.S. Още един забавен момент беше, че когато завърши гонката м/у Миг-а и болида ми звъни телефон със стандартния въпрос "К'во правиш" и аз такъв "Е нищо тука гледам как се бягат някакъв болид и изтребител" при което момчетата пред мен леж от смях :D :D А кой би в крайна смета.Аз видях, че болида го взе първи разстоянието, ама той му се виждаше само въздухосборника.
Alfa User
11-09-2011, 19:23
Най-накрая малко снимки от мене :
BIAF 2011 (http://picasaweb.google.com/112519169222921455810/BIAF2011?authuser=0&feat=directlink)
Наслаждавайте се :cheers:
Перфектни както винаги.
А полуразрушеното МиГ-че почти ме разплаква.