PDA

View Full Version : Помощ, моля, помогнете !! и после яко дим

code
26-08-2011, 09:11
От това явление във форума страдаме всички! Предлагам на такива потребители да се вижда във профила им колко пъти са търсили помощ и колко пъти са написали решението на проблема в края на темата!
Достатъчно са ни капризни каляските, за да сме такива самогъзци.:butt:
Другото - такива безсмислени заглавия директно да се променят в същността на въпроса с 2-3 думи.

valjo
26-08-2011, 10:15
ама какво да ги направим ?

на втория път "помощ" да ги храним ?

тва си е до манталитет ... де да знам и аз

Jivko7777
26-08-2011, 10:18
Във Vw форума е задължително да напишеш решението на проблема :respect:

valjo
26-08-2011, 10:21
Ок, ще помислим и ние да имаме такова :)

code
26-08-2011, 11:49
Във Vw форума е задължително да напишеш решението на проблема :respect:
:handshake:
В 90% от темите някой реве в първия пост, следва:
- направи това
- направи онова
- провери за това
- при мен беше от това, ама проблема беше друг
. . .
и дотам :paddle:

Alexandrov70
26-08-2011, 17:56
Ами ,ако е намерил решение , закарвайки си колата на сервиз(никой не е успял да му помогне във форума)това ли да напише:"проблема е решен в еди-кой си сервиз , срещу еди-ква си сума"?

А има и друг вариант- направи това , виж онова и нещата отиват по-на зле заради мъдри съвети.В такъв случай едва ще му се иска на човека да споделя как си е решил проблема!

code
26-08-2011, 18:22
Ами ,ако е намерил решение , закарвайки си колата на сервиз(никой не е успял да му помогне във форума)това ли да напише:"проблема е решен в еди-кой си сервиз , срещу еди-ква си сума"?

А има и друг вариант- направи това , виж онова и нещата отиват по-на зле заради мъдри съвети.В такъв случай едва ще му се иска на човека да споделя как си е решил проблема!
1 Няма сервиз, в който ще ти кажат "проблема ще ти се реши срещу 100лв" без да знаеш какво ти се прави по колата.;)
2 Като не ти се иска да споделяш как си си решил проблема - ок. Аз пък искам да виждам в профила ти примерно 3 въпроса - 0 решения, пък ти задай 4-ти да видиш кой ще ти отговори:comphits:

Alexandrov70
26-08-2011, 18:31
Говорим май на различни езици.
Първо за сервизите- обикновено ти казват :за смяна е еди-кво си .А дали точно това е въпросното решение не се знае(комерсиализация на ента степен).Така че и да споделиш какво ти е сменено , то най-вероятно(ако са повече от една част)има доста излишно сменени.
По втората точка имах предвид , че ако са те заблудили , задълбочил се е проблема в следствие на това и се е разтеглоло във времето решаването му , то едва ли ще имаш емоцианалната нагласа да споделяш и да отваряш очите на някого.Да не говорим че едва ще попиташ отново.Това малко измества темата към - дали да дават решение такива , които на са убедени ,че могат да дадат правилното решение , също е част от проблема!
Иначе и аз съм за да се поства решението на проблемите, поне за обогатяване на опита и техническата грамотност.
С две думи - не се заяждам с теб , а давам варианти на ситуацията.Ако съм бил криво разбран - моля за извинение, моя грешка!

drigata
26-08-2011, 18:52
1 Няма сервиз, в който ще ти кажат "проблема ще ти се реши срещу 100лв" без да знаеш какво ти се прави по колата.;)
2 Като не ти се иска да споделяш как си си решил проблема - ок. Аз пък искам да виждам в профила ти примерно 3 въпроса - 0 решения, пък ти задай 4-ти да видиш кой ще ти отговори:comphits:

Е те тука пак се връщаме към системата за репутация,май?

Alexandrov70
26-08-2011, 19:02
Не съм наясно как точно работи таз система ,но ако е въпрос на брой постове е нож с две остриета - знаеш ,назнаеш пишеш и даваш съвети.Тази система трябва да анализира правилността на съветите и при подвеждане да отнема съответно.Така ще дават съвети хора, които са сигурни в решението на съответния проблем и няма да се извършват куп излишни дейности(смяна филтри , почистване на дюзи,подмяна на ламбда,датчици и пр.).Т.Е. системата проба грешка на гърба на питащия е неправилно решение!Има хора ,които знаят устройсттвото на пръсти, такива които са се сблъсквали със конкретния проблем,нека те да отговарят(който дава решението да е сигурен в него)Не става дума само двама или трима да отговарят.Ако не съм се изразил ясно - поправете ме и ще стигнем до същността на мисълта ми.

п.п. не може гумаджията да ти каже защо колата пали трудно
пример

drigata
26-08-2011, 19:22
Не съм наясно как точно работи таз система ,но ако е въпрос на брой постове е нож с две остриета - знаеш ,назнаеш пишеш и даваш съвети.Тази система трябва да анализира правилността на съветите и при подвеждане да отнема съответно.Така ще дават съвети хора, които са сигурни в решението на съответния проблем и няма да се извършват куп излишни дейности(смяна филтри , почистване на дюзи,подмяна на ламбда,датчици и пр.).Т.Е. системата проба грешка на гърба на питащия е неправилно решение!Има хора ,които знаят устройсттвото на пръсти, такива които са се сблъсквали със конкретния проблем,нека те да отговарят(който дава решението да е сигурен в него)Не става дума само двама или трима да отговарят.Ако не съм се изразил ясно - поправете ме и ще стигнем до същността на мисълта ми.

п.п. не може гумаджията да ти каже защо колата пали трудно
пример

И как мислите да стане това,софтуерно или хадуерно?

За мен лично това е немислим начин за потбор на данни.

Alexandrov70
26-08-2011, 19:32
Единствено може да стане с надлидаване от човек .При това технически грамотен.Софтуерно не знам дали може ( аз дори една игра от замунда не умея да си инсталирам)-нямам достатъчно компютърна грамотност.Хардуерно и да има вариант ще е свързан с много разходи!Но пък и варианта да се трупа актив ,пишейки се неверни диагнози и съвети е предпоставка за злоупотреба със системата за рейтинг!Така за всеки проблем може да се пише :"смени си бензиностанцията" и да се трупа рейтинг!Ако за един проблем се дадат пет съвета- 4 грешни и 1 правилен,може след като се установи кой е бил правилния да се дига рейтинга на човека постнал го , а на другите 4 да се намалява.Но това изисква човешка намеса.
И когато питащият види вече постигнатите рейтинг резултати ще може да си направи сметка чий съвет да ползва и чий не.

code
26-08-2011, 19:33
И как мислите да стане това,софтуерно или хадуерно?

За мен лично това е немислим начин за потбор на данни.
Така или иначе темите се следят детайлно от модераторите не мисля, че е проблем да чукнат на някой една отметка, пък един ден като благоволи да си отговори на собствения въпрос да му я махнат.

robygas
26-08-2011, 19:37
Мойто мнение е, че универсални решения няма нито в автомобилната електроника, нито в механиката.
Това, че някой ще напише какъв му е проблема изобщо не означава, че при друг /със същите симптоми според него/ проблема ще е същия.

Alexandrov70
26-08-2011, 19:48
Мойто мнение е, че универсални решения няма нито в автомобилната електроника, нито в механиката.
Това, че някой ще напише какъв му е проблема изобщо не означава, че при друг /със същите симптоми според него/ проблема ще е същия.

Това е точно така , но има съвети , които дори не се доближават до проблема.
Това с отметките не е лоша идея.
А за да е максимално точен съвета е нужно при задаване на въпрос за проблем да се опише доколкото е възможно по-подробно самия проблем(глава може да боли по ред причини и не се лекува винаги с аналгин).Та когато някой възнамерява да отговори на въпрос нека и той самия зададе един или няколко въпроса , за да е сигурен ,че проблема е максимално близо до това , за което предполага.Роби, мисля ,че ти ме разбираш много точно .Преди да пуснеш газ анализатора или тестера не разпитваш ли клиента подробно за симптомите та да имаш някаква насоченост?

robygas
26-08-2011, 20:08
....и в 90% от случайте, термините за обяснение на проблема нямат нищо общо с естеството. Просто хората не могат да обяснят точно какво се случва.
Тук е същото.

Alexandrov70
26-08-2011, 20:11
Задънена улица?

code
26-08-2011, 20:13
Значи да удряме кепенците и да се спасява всеки по единично?! Моите уважения, robygas, но изпадаш в конкретики, не за тях е темата, а за отношение от типа "е..л съм ви, аз се оправих"

drigata
26-08-2011, 21:14
Аз имам едно предложение:

Мод екипа ще следим за такива теми и развитието им до края на активноста на темите, и ако имат завършек ще ги оставяме,а ако не ги местим в коша.

Alfa User
26-08-2011, 21:26
имаше идеята системата за репутация да се върне и да важи ЕДИНСТВЕНО за техническите раздели.
Репутацията трябваше да се трупа/сваля чрез отбелязване на даденото мнение за вярно/полезно от самите потребители.

code
26-08-2011, 22:23
Репутацията, давана от потребители . . .. мисля че всички знаем за какво става въпрос.:disgust: Основното и най-полезно нещо във форума е "Проблем-решение", последно такава полезна тема, за която се сещам е http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=46596:th_up: и мисля, че усилията трябва да се насочат в тази посока, а не търсачката да е пълна с вопли и стонове и накрая нищо.

Alfa User
26-08-2011, 22:30
Именно колега, и щом човека ти е свършил работа- пак казвам "в технически раздел" - му даваш точица.
Ако пък те е подвел или ти е дал невярна информация/грешен съвет - му даваш минус точица.
А коментарите по-горе ... хммм ...

valjo
26-08-2011, 22:34
имаше идеята системата за репутация да се върне и да важи ЕДИНСТВЕНО за техническите раздели.
Репутацията трябваше да се трупа/сваля чрез отбелязване на даденото мнение за вярно/полезно от самите потребители.
Но това явно ще е в някой друг мандат на управата :)

не всички са практически приложими, съобразявайки се с всички ограничения от материално-техническо естество

по повод темата
в платените форуми на Microsoft (които са под много строг надзор какво и кой и как пише) има такава система, в която потребителя доказва, че проблема му е 1. решен напълно; 2. дадена идея, довела до решаването му

от това се трупат точки за далите акъл, и те получават официален статус на "MVP" в тоя случай

но това е комерсиален форум, и като такъв там са насипани много пари и организация

незнам с оглед наличния технически и времеви ресурс доколко ние можем да направим нещо, което да донесе повече ползи , отколкото усложнения

@code - това с тия "отбелязвания" го няма реализирано в сегашната версия на форума, което ...прави нещата ужасно сложни

Linkestis
26-08-2011, 22:35
По-безобидно е примерно:/има доста такива теми/ "Нещо ми тропа отпред"-Проблема решен!
Като автора на темата не е споделил какво е било решението на проблема му,съответно отговорния на раздела да синтезира прегледно темата или направо да я изтрие.
Или ако някои реши че това е рядко срещан такъв,и автора е написал как се е решил проблема му,да добави в заглавието че е решен.

code
27-08-2011, 09:27
Това почна да ми се вижда нелош вариант, след като няма техническа възможност за друго. Със кеф ще раздавам минуси на всички останали отворени теми, по-стари от 2-3 месеца.:boo: Може и да се измисли някакво ограничение, примерно да не можеш да даваш репутация на някой повече от 3 пъти или нещо от сорта, за да не се надуват изкуствено от едни и същи хора. :screwy:

valjo
27-08-2011, 10:30
в момента правим тестове с в.4 на форума (тази е в.3)

която е принципно нова и дава много повече възможности

като я настройваме ще имаме и това предвид, да видим какво и как :)

stay tunned:)

rossenvn
27-08-2011, 18:53
По-безобидно е примерно:/има доста такива теми/ "Нещо ми тропа отпред"-Проблема решен!
Като автора на темата не е споделил какво е било решението на проблема му,съответно отговорния на раздела да синтезира прегледно темата или направо да я изтрие.
Или ако някои реши че това е рядко срещан такъв,и автора е написал как се е решил проблема му,да добави в заглавието че е решен.

Хубави идеи се дават, макар и трудни за изпълнение. Бих предложил като за начало да се следи и за заглавията на темите. Защото, както е дал колегата: "Нещо ми тропа отпред"-Проблема решен! изглежда нормално, но "Тъп климатик" - проблема решен?? звучи....ъъъъъ, ами тъпо, а има такива теми. И правила има, но явно някои теми минават, а би трябвало да се редактират. Явно климатика е поумнял.

Quattro
27-08-2011, 19:07
Попадал съм на доста теми за покупко-продажба на гуми или джанти,без автора да напише размера във заглавието. Еми това си е олигофрения!

mordohy
27-08-2011, 21:19
Проблема може да се реши много лесно.
Мода може да следи развитието на темата и ако няма завършващ пост, където да е обяснен начина по който се е решил проблема - изискване на обяснение и решение!
Всъщност, може много лесно да се запише като точка в правилата на форума, че всеки, който отвори тема в техническите раздели, с която търси помощ, е длъжен накрая да обясни подробно, как се е справил с проблема.
Такива теми, накрая е редно да почистят, изтупат и избършат както от спама, така и от повтарящи се постове.

kolev
30-08-2011, 17:41
а аз предлагам на завършените теми да се редактира заглавието :
Решено! името на темата
а иначе повечето хора влизат във форума когато имат проблем. решават го и си карат живота. мисля че това е съвсем нормално. има и случаи когато проблема остава неизвестен, така че не могат да се задължат хората.

mordohy
31-08-2011, 08:55
а аз предлагам на завършените теми да се редактира заглавието :
Решено! името на темата
а иначе повечето хора влизат във форума когато имат проблем. решават го и си карат живота. мисля че това е съвсем нормално. има и случаи когато проблема остава неизвестен, така че не могат да се задължат хората.
Проблема не може да остане неизвестен, защото това означава само, че отива за вторични и следователно пак е решен:choice: