Log in

View Full Version : Шенгенска информационна система (ШИС)

IWFU
02-09-2011, 21:20
Здравейте колеги, поинтересувах се за този вече доста срещан проблем с крадените коли, които са в ШИС, тъй като купувам Алфа внесена от Италия. Ще ми кажете ли по какън начин мога да се защитя от една евентуална такава прецаквация? Попринцип защитата, която можеш да си осигуриш е при съставяне на договора за покупко-продажба да се напише, че сумате се плаща след регистрация в КАТ, където при регистриране на автомобила се проверява дали той е в ШИС. Четох мнения по доста форуми и се оказа, че хора са се сбогували със своите автомобили след месеци/години след регистрацията на колата. Може ли хора, които са информирани за този проблем да драснат по няколко реда. Благодаря предварително!

BLUE1
02-09-2011, 21:45
ШИС е въведена преди по-малко от година в България и все още има проблеми с нея. Предполагам няма да купуваш кола на 1~2 години където измамниците продават колата и после я обявяват за открадната. Често при проверка на автомобил в ШИС още при въвеждане на първите няколко числа от номера на рамата автомобила излиза като краден и не особено интелигентните блюстители на реда предпочитат да задържат автомобила.....за всеки случай.

IWFU
02-09-2011, 22:02
Да де ама всичкото това става след като дадеш кинтите :) И возилото остава в КАТ

BLUE1
02-09-2011, 22:32
Какво алфа точно ще купуваш? Да не е 8С та се притесняваш толкова, прати ми номера на рамата на ЛС да я видим.

IWFU
02-09-2011, 22:50
Иска ми се да e 8c :D :D

old alfist
02-09-2011, 23:32
Който си купува подозрително евтини коли да си мисли и да си се оправя в живота.

IWFU
02-09-2011, 23:33
Някой да е споменал модел / цена :) ? Четох няколко случая на пичове, които коли си бяха с 5-цифрени суми в евро!

old alfist
02-09-2011, 23:37
Някой да е споменал модел / цена :) ? Четох няколко случая на пичове, които коли си бяха с 5-цифрени суми в евро!
Няма нужда да се споменават цифри - въпроса е достатъчно показателен, че става въпрос за нещо едро, ако изобщо пишем за нещо сериозно или просто си чешем езиците.

IWFU
02-09-2011, 23:45
Не виждам къде (освен в 3ти пост) не съм сериозен.

old alfist
02-09-2011, 23:50
Не виждам къде (освен в 3ти пост) не съм сериозен.
Ма ти там изглеждаш най-сериозно.

IWFU
03-09-2011, 00:09
Ма ти там изглеждаш най-сериозно.
3ти мой пост, 5ти общо... все едно. Работата е много сериозна, навсякъде дебнат мошенници. Чесно казано ме е страх да си купя кола, но ще видим. Особено при италиянските коли има и друг проблем, че жабарите съсипват колите, та и за това не можеш да бъдеш 100% сигурен.

old alfist
03-09-2011, 00:19
3ти мой пост, 5ти общо... все едно. Работата е много сериозна, навсякъде дебнат мошенници. Чесно казано ме е страх да си купя кола, но ще видим. Особено при италиянските коли има и друг проблем, че жабарите съсипват колите, та и за това не можеш да бъдеш 100% сигурен.
Ми, гледай и си опичай акъла - проблема е изцяло твой.

IWFU
03-09-2011, 00:22
Де да беше само мой, ми е на всеки купувач на кола втора ръка, за съжаление :)

old alfist
03-09-2011, 01:19
Де да беше само мой, ми е на всеки купувач на кола втора ръка, за съжаление :)
Хайде да не преекспонираме нещата - за всеки влак си има пътници.

IWFU
03-09-2011, 01:33
Самозбалуждавай се свободно :)
Примерно за коли за по 3-4-5 хиляди лева няма чак такива рискове. Също закупуването на коли от Германия и Австрия не е чак толкова рисково, но това е извън българските граници, така че...

old alfist
03-09-2011, 01:46
Примерно за коли за по 3-4-5 хиляди лева няма чак такива рискове. Също закупуването на коли от Германия и Австрия не е чак толкова рисково, но това е извън българските граници, така че...
Може би не е лошо да се напомни, че когато някой купува нещо по-скъпо трябва да се поинтересува за продавача, така лекичко и ненатрапливо.

IWFU
03-09-2011, 10:20
Съгласен съм :)

Mind_Control
03-09-2011, 14:29

Кажи на продавача да я регистрира с временни номера на негово име и тогава ще му я платиш и ще подпишете договор.

soldier81
03-09-2011, 14:52
Временни номера,когато колата не е за износ може да се извадят без колата да е там.
Не е гаранция.

Георги Живков
03-09-2011, 18:01
То и с номера да е, ако е под запор,пак няма как да се прехвърли. (Имаше такава тема)

nicola 59
03-09-2011, 23:12

Колега първо питаш за колата дали е редовна после се чудиш дали е читава после не казваш за каква алфа става дума колко сто евро струва и кой себеуважаваш се крадец ще си губи времето с нея .Изопщо ако има такава кола ,а не си се превъзбудил нещо и иде от майка италия дай ми номера на сертификата за собственост този долу в дясно и за 5 минути ще ти кажа дали е стока или не