View Full Version : Запор на заплата
Mind_Control
15-09-2011, 16:11
Днеска ми звъннаха от кантората на частен съдебен съдия изпълнител с новината, че искат да наложат запор на един от служителите във фирмата ми. Заплатата на служителя му я давам на ръка, като естествено плащам осигуровки на пълния размер. Аз обаче не искам да му помагам на този съдия, защото след разговор със служителя ми, според мен е пълна пародия причината поради, която му искат едни 800 лв.
Та в тая връзка, могат ли те да ме принудят по някакъв начин да запорирам парите на служителя и да им платя на тях?
Докато няма нищо писмено, мисля че нищо не произлиза. Вече, ако те уведомят с някой кофти формуляр, на който си се и разписал е време да се замислиш върху ситуацията.
Получиш ли писмо от ЧСИ за запор на заплатата си длъжен да я запорираш. (независимо как я изплащаш и запорираните средства да превеждаш на съдия изпълнителя)Тук разбира се има един минимален размер който трябва да му оставиш на служителя (зависи дали е семеен, сам, деца - забравих 240-300 лева ли нещо такова)
Ако не запорираш заплатата до изплащане на сумата да знаеш че санкциите, които могат да наложат на фирмата и длъжностно лице са доста повече от въпросните 800 лева.
По принцип твоя човек може да види за какво му е изпълнителния лист. Ако прецени, че ще спечели да обжалва за да спре изпълнението му. Ако пък няма оттърване може да внесе една трета от задължението а за останалата част да подпише споразумение с ЧСИ за разсрочено плащане до една година (говоря малко наизуст де, мога да попитам събирачите при нас в банката (те ги знаят нещата)
да не би някой мобилен оператор да се проявява с двугодишно договорче. ако го осигуряваш на минимална, какво ще му вземат....
starata alfa
15-09-2011, 17:00
на един колега му бяха запорирали цялата заплата,без да оставят нищо за него
Ранобудниче
15-09-2011, 17:07
на един колега му бяха запорирали цялата заплата,без да оставят нищо за него
Това не може да е вярно, освен ако не си е получавал остатъка по сметка и е имал паралелно и запор върху вземаниията за наличности по сметки.
Mind_Control
15-09-2011, 17:33
Докато няма нищо писмено, мисля че нищо не произлиза. Вече, ако те уведомят с някой кофти формуляр, на който си се и разписал е време да се замислиш върху ситуацията.
За сега нищо не съм подписвал...
Когато получиш официално съобщение си длъжен, ако не го направиш, подлежиш на големи санкции.
Ако искаш пиши ми кое е ЧСИ-то и какъв е случаят, може да измислим нещо.
Mind_Control
22-09-2011, 01:01
Когато получиш официално съобщение си длъжен, ако не го направиш, подлежиш на големи санкции.
Ако искаш пиши ми кое е ЧСИ-то и какъв е случаят, може да измислим нещо.
Тънкия момент тука е- имат ли механизъм, по който да ме накарат да го приема това съобщение?
Може да си станал жертва на документна измама. На мой познат така поискаха да запорира заплатата на някакъв, който никога не е бил наеман във фирмата...
Jivko7777
25-09-2011, 13:40
По добре се разбери сам с твоя служител, по между си!
Например ти да идеш да ги погасиш тия 800лв и вече примерно 3-4 месеца да му одържаш по 200-250лв от заплатата, докато си възстановиш сумата и готово! Така нито ще се занимавате с съдия изпълнители нито със запориране и т.н. спестяват се много главоболия!
ПП: И това горното само и единствено ако имаш доверие на своя служител, че е къдърен и съвестен!