View Full Version : МПХ смяна еи така
sirjordan
16-09-2011, 18:31
Здравейте колеги от форума , става на въпрос за моторчето за празен ход , на 146 1.4 ТС 99 , ако го сменя (понеже имам такова )нужно ли е да ходя на диагностика след това да се прави нещо , и възможно ли е да се обърка нещо електрониката при самата смяна??
Ако е ново сменяй без притеснения.Ако е старо по-добре си вземи спрей за почистване на карбуратори и си почисти твоето.И в двата случая няма нужда от нищо допълнително и няма какво да объркаш.
Мисля,че трябваше да се направи адаптация след смяната,но и ти сам можеш да си я направиш.
Самата смяна е лесна.Има 3 болчета с торсче 15 мисля че беше.При сглобяването внимавай с О/прьстенчето да не го прескрипеш или иЗгубиш,че ще смуче вьЗдух.
badmadafaka
16-09-2011, 19:33
Според мен между моторите на двамата отговорили няма общо и всеки отговаря от гледна точка на неговия мотор как е... Мотора от 97-ма година най-вероятно е с металния капак на свещите и там няма адаптация, само, че тоя 2000г. е с пластмасовия и съвсем друго ЕКУ и там има нужда от адаптация...
Най-добре е питащия да каже точно какъв е мотора, за да можем да разберем дали има нужда от адаптация или не... ;)
sirjordan
18-09-2011, 08:47
Ако става на въпрос за моторчето , с пластмасов корпус е и е на 3 болта , а мисълта ми е ако правя нещо , каквото и да е то , ще мога ли да запаля колата после :) ,и какво ще рече "адаптация" ? (изв се ако задавам мн тъпи въпроси.. :) )
Ще запалиш, но вероятно ще ти играят оборотите на празен ход, или може дори да гасне като пуснеш газта. Адаптацията се прави с цел "обучение" на компютъра да управлява с новото моторче.
sirjordan
18-09-2011, 19:52
Ама това се прави с компа от диaгностиците или..??!
badmadafaka
18-09-2011, 20:00
Да ;-)
Според мен между моторите на двамата отговорили няма общо и всеки отговаря от гледна точка на неговия мотор как е... Мотора от 97-ма година най-вероятно е с металния капак на свещите и там няма адаптация, само, че тоя 2000г. е с пластмасовия и съвсем друго ЕКУ и там има нужда от адаптация...
Най-добре е питащия да каже точно какъв е мотора, за да можем да разберем дали има нужда от адаптация или не... ;)
Той колегата си го е написал ясно. 1,4/ 99.г
badmadafaka
19-09-2011, 08:29
Той колегата си го е написал ясно. 1,4/ 99.г
И какво ЕКУ е това?
И какво ЕКУ е това?
ще си играем на иЗпитванка ли?
ЕКУ/то му е на смукателния колектор.Ако не се льжа 1-5-5,а и колегата е написал 99,не 98г.Модела е от 98 до 2001,но винаги има и иЗключение.
badmadafaka
19-09-2011, 20:30
Не, просто аз не знам от годината какво е ЕКУ-то - мислех си, че там някъде 99-та е точно границата... Ако е 98-а границата, значи работата е ясна :respect:
sirjordan
19-09-2011, 21:35
Ама аз не се притеснявам въобще за оборотите на празен ход , щото те сега как играят ... направо ми става лошо , то и това ми е идеята да го сменя.. (не за друго а защото вече съм сменил всичко друго което може да го поражда , и за което никой не знае от какво точно става ... ;) ) , и понеже си имам друг (незнам как точно) искам да пробвам преди да дам 350 лв за нов .
badmadafaka
20-09-2011, 14:29
След като го смениш, освен адапатацията ти препоръчвам да направиш пълен ресет на ЕКУ-то (прави се като адаптацията със софтуер) щом си сменял много неща. :cheers:
sirjordan
20-09-2011, 21:32
А , къде да я направя , ж смисъл в кой сервиз да отида>