View Full Version : Тегли ми надясно от какво!?
mimouzunov
27-09-2011, 22:24
Такааа...
Преди няколко месеца почнах да усещам едно леко придърпване на дясно ако пусна волана. В началото си помислих ,че може да е от налягането в гумите (несъм го проверявал с месеци) напомпах ги и ми се стори че се оправи... Естествено съм се излъгал!!
Проблема се задълбочи още повече и в момента е доста силно изразен! Днес се хванах и... колата на стоики, всички колела свалени ,последва доста напъване с лоста и щателен оглед на всичко по окачването(предно и задно) . Резултат никакъв, всичко е стегнато без луфтове! Разкачих и кормилните накраиници от шенкели и шарнири и биалетки и какво ли не.Проблем никъде...
Зглобих всичко и отидох на реглаж, там потвърдиха "всичко е наред"...
След реглажа положението е същото! Идеи??
Аз идеи нямам. Моята вече 4.5г. я карам с дърпане на ДЯСНО. За този период съм направил 7 реглажа на предница. И съм подменил 3 пъти ходовата част. Последното подменяне на ходовата част(януари 2011г.) беше само с най-високо качество оригинални части, като се вкл. абсолютно всичко и амортисьори и тампони и чисто нови гуми ииии абе всичко буквално.
ЕФЕКТ?--> НЯМА :biggrin::biggrin: Продължава да си дърпа на дясно...добре че съм и свикнал...и те така...
П.П Проверявана е и не е усуквана.
mimouzunov
27-09-2011, 22:40
Абе преди 80000км небеше така :biggrin:
Тези дни продължавам да ровя.....
Провери си лагерите на макферсоните!
Ако всичко друго е наред и геометрията не е нарушена- от тях е!
Има още една възможност!
Предно дясно колело да задържа или от лагер или от спирачки.
mimouzunov
27-09-2011, 23:04
Провери си лагерите на макферсоните!
Ако всичко друго е наред и геометрията не е нарушена- от тях е!
Има още една възможност!
Предно дясно колело да задържа или от лагер или от спирачки.
Преди половин година сменявах тампоните на мокферсоните (няколко комплекта чисто нови заминаха докато купя тези от по 50лв броиката) със смяната всичко горе е гресирано и е ок (и днес го потвърдих)!
Имах проблеми със спирачките (блокира ми предно ляво) ,проблема беше в "централата" на АБС-а или по-точно в клапаните (има много финни мрежички там ,естествено при мен бяха добре затлачени)! След това запушване правих профилактика на всички апарати и системата е промивана даже 2 пъти...
Почвам да си мисля дали нее клекнала леко надясно цялата кола и от там да идва всичко!!?!
Преди половин година сменявах тампоните на мокферсоните (няколко комплекта чисто нови заминаха докато купя тези от по 50лв броиката) със смяната всичко горе е гресирано и е ок (и днес го потвърдих)!
Имах проблеми със спирачките (блокира ми предно ляво) ,проблема беше в "централата" на АБС-а или по-точно в клапаните (има много финни мрежички там ,естествено при мен бяха добре затлачени)! След това запушване правих профилактика на всички апарати и системата е промивана даже 2 пъти...
Почвам да си мисля дали нее клекнала леко надясно цялата кола и от там да идва всичко!!?!Възможно е, но трябваше да го хванат на стенда.
Тоя стенд само предницата ли ти гледаха или и задния мост?
Защото ако ти е на кестерме моста...
mimouzunov
27-09-2011, 23:29
Възможно е, но трябваше да го хванат на стенда.
Тоя стенд само предницата ли ти гледаха или и задния мост?
Защото ако ти е на кестерме моста...
Знам ли!!!?!?
Закачиха по джантите едни такива "отражатели" (аз си ги кръстих така) и после ме помолиха най-учтиво да се преместя малко от колата защото съм влизал в периметъра на лазера :biggrin:
Единственото като лека забележка беше ,че предницата беше отворена с няколко градуса повече ,но цифрата е прекалено пренебрежима.... Страничен наклон на колелата ок... Не помня обаче за задните някакво инфо да съм чул!!! :-?
За вашите кошници това е много важно!
Нашите на какъвто и стенд да ги караш, накрая пак играе канапа и отвеса.
mimouzunov
27-09-2011, 23:43
Ще се заровя да гледам по задните колела какво става...
Там съм сменявал главини (профилактично, бях си втълпил ,че имам някакъв шум от тях) ,сменявал съм и амортисьори и толкова!
:)))...прикарвам я до стълба на енергото...връзвам за него моста или носача с въже...газ на задна..изпъвам...след това канапа и отвеса...е тоя филм съм го играл когато карах лада и се удрях в бордюрите при екстремни ситуаци...:))
Стари кошници...винаги има проблеми в геометрията!...но в допустимите граници....иначе трябва да държиш волана като спирателен кран!
Разменял ли си местата на предните гуми за проба?
Теоретично и от рейката може да бута леко нанякъде. И много е важно къде я пробваш колата.
Разменял ли си местата на предните гуми за проба?
Теоретично и от рейката може да бута леко нанякъде. И много е важно къде я пробваш колата.
И на мен ми се е случвало това с гумите - още повече щом увеличава има вероятност дясната гума да е започнала да се изкривява. Пробвай с размяна за да си сигурен, че не е от тях.
виж и гумите дали имат посока, да не е обърната някоя. ако ти задържа апарат, може и от запушен спирачен маркуч да е.
може и хасфалта да се е слегнал вдясно :D
mimouzunov
28-09-2011, 19:50
виж и гумите дали имат посока, да не е обърната някоя. ако ти задържа апарат, може и от запушен спирачен маркуч да е.
може и хасфалта да се е слегнал вдясно :D
Апарат задържащ няма, това е проверено със сигурност!
Ще завъртя гумите и ще видя как е тогава.
При резултат какъвто и да е ще пиша...
vaklinator
29-09-2011, 17:23
При мен е същото положението, те май 155 са си такива, особено 2.0
нещо сякаш им тежи повече отдясната страна:drunk:
митака-пловдив
29-09-2011, 20:07
И аз съм така,тампони на макферсона,накрайници,носачи,гуми,спирачки.....вси иииичко съм разтурял поне 3 пъти и поне 5 пъти съм ходил на стенд.Ефекта е нулев,дърпа си на дясно и тва е.Сега съм с 205/50/15 и работата като че ли малко по-стабилна стана.Но въпреки всичко пусна ли волана,почва да ходи към дерето :)
старото купе 2.0 мотора 8 клапана.Явно им е вроден недъг :)
А нафтовата държи направо,без да трепне.
Обърнете внимание на рейката колеги. Напълно възможно е да е от нея ако всичко друго е ОК. Успех :)
nikola 155
30-09-2011, 00:35
Същата работа и при моята,никакво обяснение за причината:?
145 .. съм 2.0-ка тегли си доволно на дясно .. нищо не съм сменял уж сичко е ок без луфтове .. стенд съм ходил 1 път само преди около 40 дена и направо я искараха като нова уж без забележки хахаха и накрая са изнервих и ги качих почти на сила 2-мата в колата (уж масторчета) на 3-та 150 прас 4-та и доиде лек завой пак до доло гаста и пуснах волата колата зе да си ходи в дясно бавно и славно а ония вътре ми викат намали намали ще ни убиеш ем викам ако това е ИДЕАЛНО аз да съм трамвай .. после зеха да ровят 1 час и нищо нередно не откриха хаха
mimouzunov
01-10-2011, 00:33
Дано утре имам време да завъртя гуми и тн...
Несъм подозирал ,че толкова хора ще го имат същия проблем и няма да имат решение... :dunno:
Furious 155
01-10-2011, 00:45
Дано утре имам време да завъртя гуми и тн...
Несъм подозирал ,че толкова хора ще го имат същия проблем и няма да имат решение... :dunno:
Значи и при мен с летния комплект гуми беше така преди време - леко се изтегляше колата надясно, но след последния реглаж и съвсем леко свиване на сходимостта на предните колела, поради големия ми страничен наклон, колата сега държи права посока доста дълго време!
Интересно че със зимните по-височки гуми го нямаше този ефект преди. Сега ще видя тази зима как ще е, след последните промени. ;)
Поне пускайте разпечатките от стендовете, че да видим уж 'перфектни' данни...
Между другото в Гърция по магистралата не ми теглеше наникъде - което рядко ми се случва по нашите пътища. Единствено по 'Тракия' на места не ми тегли
И при мен леко си "тръгва" на дясно колата (ама много малко) , преди и аз се шашках, но вече му свикнах.
Пробвайте когато карате на двупосочен път (като Е79 примерно) , както сте на вашето платно, минете на другото, и вижте дали пак ходи на дясо? при мен при всеки подобен опит колата пък почва да си предръпва на ляво.
Според мен цялата работа е от пътя. Или много чувствително окачване.
При мен пътя си няма значение...все си тегли.
Говорих с един приятел и той ме посъветва предно ляво колело съвсем леко да се отвори-0,5-1градус. Това когато някой ходи на реглаж...Той самия каза, че знае за такъв "дисбаланс" и при други коли и бяха някакви обяснения за ск. кутии и дифове...
Тааа аз при следващия реглаж мисля да я отворя леееко :)
И при мен леко си "тръгва" на дясно колата (ама много малко) , преди и аз се шашках, но вече му свикнах.
Пробвайте когато карате на двупосочен път (като Е79 примерно) , както сте на вашето платно, минете на другото, и вижте дали пак ходи на дясо? при мен при всеки подобен опит колата пък почва да си предръпва на ляво.
Според мен цялата работа е от пътя. Или много чувствително окачване.
Странното е ,че и аз почвам вече да се замислям за това! защото и при мен го има същия досаден проблем с минималното теглене на дясно !
точно преди седмица сменях носачи,накрайници,пружини...след това стенд,и пак продължава леекичко да дърпа. ядосах се махнах 17-ките вече решил ,че проблема е в тях и сложих зимните 15. Да ама дърпането си остана,макар и по-малко ! тъпото е ,че на някой места си върви безгрижно направо, а на други си завива сама
таа почвам да си мисля и аз че нашите "хубави" пътища могат също да оказват влияние върху тая аномалия
Няма да се плашите при мен дърпа на Ляво.:devil:
Deathriderr
08-10-2011, 15:05
Странното е ,че и аз почвам вече да се замислям за това! защото и при мен го има същия досаден проблем с минималното теглене на дясно !
точно преди седмица сменях носачи,накрайници,пружини...след това стенд,и пак продължава леекичко да дърпа. ядосах се махнах 17-ките вече решил ,че проблема е в тях и сложих зимните 15. Да ама дърпането си остана,макар и по-малко ! тъпото е ,че на някой места си върви безгрижно направо, а на други си завива сама
таа почвам да си мисля и аз че нашите "хубави" пътища могат също да оказват влияние върху тая аномалия И те играят главна роля, се пак родните пътища не са перфектни. Мойта си ходеше доста надясно ама и открих 2 косура - гумите различно напомпани и едното жило на ръчната беше перманентно леко стегнато( явно ръждясало през зимата и от годинки)т.е смених ги 2 те и се оправи поне по правата за Ветрен :tooth: