View Full Version : Защо после младите шофъори били лоши
CrazyElement
30-09-2011, 22:58
Ето една случка от днес, карам си аз по 1 булевард в Пловдив слушам музичка и мисля колко ми е хубав деня и си викам нищо не може ми го накриви и ето поредния български изверг, стигам до кръгово , където кръговото е с предимство аз искам да правя десен завой при което виждам , че от ляво идва УЧЕБНА КОЛА която е в средна лента с включен ляв мигач , при което аз най културно с максимален десен завой до тротоара се включвам в движението при което последва серия от клаксуни поглеждам огледалото и гледам въпросната учебна кола е зад мен ? И аз му дадох 1 клаксун в знак на учудване какво иска , първо място бол 2ро, откъде да знам че тариката си бил включил левия мигач за красота реално той изобщо не трябва да излезни от моя изход защото е дал ляв мигач!!! При което ме настига на кръстовището сваля си прозореца и ми вика съвсем нагло ( нямаше млад шофъор вътре предполагам , че е бил ИНСТРУКТОРА) ПРОБЛЕМ ЛИ ИМАШ КАК КАРАМ ИЛИ ИСКАШ ДА СЛЕЗНА ДА ТИ СЧУПЯ ГЛАВАТА. Той и изобщо не ме остави да му обесня аджеба с тоя ляв мигач който е пуснал какво иска ама нека ДА ЖИВЕЕ българина евала правя на всички , които се мислят за голяма работа , и на всичкото отгоре и това му е работата и пак си прави глупости и накрая и другите му участници виновни. ЕВАЛА българино!!! :clap:
Колега, много си зелен и неориентиран!
Някога градацията беше милиционер, член на БКП, ловджия, инструктор или ДАИ.
По училищата имаше свободноизбираеми професии като:оператор на биологична единица, обущар, шивач и прочие, но никога не е имало инструктор или инспектор към ДАЙ.
То и сега ако решиш да упражняваш някои от двете професии, няма да успееш, защото никой не може да се докопа до тях, освен ако не е ...
В тоя смисъл, примата с левия мигач си се мисли, че е много повече дори и от катаджията!
Те и до сега са си недосегаеми!
Нещо да стана със северозападната мафия с менте книжките?!...
Няма такова нещо!
Както виждаш, драги колега, не циганите са ни основния проблем, а циганията в държавата ни!!:rotfl:
Крейзи Елемент не си прав, но не ми се обяснява.
old alfist
30-09-2011, 23:39
Независимо какъв мигач е дал - ляв или десен, ти си длъжен да осигуриш предимството му.
Независимо какъв мигач е дал - ляв или десен, ти си длъжен да осигуриш предимството му.
:handshake:
Satanism
30-09-2011, 23:47
Факт...на теория е така и е най-добре да се придържаме към теорията, защото иначе кой разбрал, кой-не и накрая сгънати ламарини...
друг е въпроса за колегиалността и усилията, които всички трябва да полагаме, че придвижването на всички да е максимално ефективно и приятно...
Ramsezsh
30-09-2011, 23:49
Именно. :bash: :dyrvo_v_kenefa:
CrazyElement
01-10-2011, 00:02
Чакай малко то , че е ясно че аз трябва да му осигуря предимиство е така обаче тези мигачи все пак са затова , той един вид ме лъжи извинявай колега зад мен имаше още 10 коли на това кръгово няма да седим там 1 час ударил е ляв мигач което означава , че изобщо няма да пресече по никакъв начин моята траектория, в момента в който аз завивам по никакаъв начин не мога да го следя него дали си спазва мигача тъйкато гледам отпред за пешеходци, това е просто смешно да съм аз виновния в тази ситуация извинявай , но мигача си казва буквално на мен АЗ ще завивам на ляво!!! при което ми обесни ако аз на всички даващи мигачи на ляво ги пропусна и си чакам дали няма да слезни някой друг зад мене чакащ културен българин и да ми счупи главата? Айде блуе1 обесни ми молетисе защото хем си от пловдив хем си и бил полицай, обесни ми каква вина имам аз , че той дава мигач, а прави съвсем друго , ми по тая логика предната ми броня е за пребоядисване от тук нататак ще си пера десен мигач на всяко кръстовище и който тръгне ще го нацеля та да си оправя бронята , айде стига глупости. Първо по никакъв начин нямаше как да предвидя , че тази кола иска да продължи в моята лента беше се насочила мн повече в лявата отколкото в средна или дясна дори за излизане от кръгово! Ама ок виж аз само споделям, това няма нищо , че на мене толкова пъти са ми секали предмиството и да ти кажа все хора на около твоята възраст блуе1 ама това е друг въпрос. Аз поне докато шофирам се старая максимално да бъда колегиален към другите очастници да ги предупреждавам какво искам да правя и да им осигурявам място и т.н. Защото пак много опитните шофъори много често ми запушват малката пресечка към която искам да завия место да оставят 1 кола място ама не , няма проблем виж кво аз съм виновен и това е от тук нататък изобщо не виждам смисъл да давам мигач , защото в тази ситуация го отнасях най-вероятно аз 99% защото съм му зел предимството и въри обеснявай на Колегите ти блу1 , че този индивид е бил с ляв мигач!.
Поздрави
old alfist
01-10-2011, 00:31
Понякога се случва когато в кръговото движение се включват няколко платна на малко разстояние едно от друго или когато окръжността на кръстовището е малка.
Могат да се получат такива недоразумения, защото движещият се по кръга няма време да смени посоката на пътепоказалеца - с левия мигач указва на вливащото се предходно на теб платно посоката на движението си, но няма време поради скоростта или малкото разстояние да смени ляв с десен мигач и да укаже на твоето, че излиза от кръстовището.
Това опитните водачи били те в кръга или извън него го знаят и внимават при такива кръстовища, дори и при непознати кръгови движения в друг град.
CrazyElement
01-10-2011, 00:39
Мен това ми е пределно ясно именно затова го изчаках да изправи волана ( или колата да му тръгне напред) , защото тогава би трябвало на чисто новия му лизингов Ярис да му върне мигача , ест , че не съм тръгнал излизайки от другия завой то е ясно че е още с мигач от там изчаках го достатъчно( а и както казах колата му трябваше да си върне мигача все пак беше изправил волана)
---------- Post added at 00:37 ---------- Previous post was at 00:34 ----------
Виж ясно ми е какво искаш да ми кажеш , просто цялата случка е едно голямо недоразумение , защото очевидно на чичкото нещо мигача не му се е върнал нз каква е била причината едвали омишлено е пуснал ляв мигач като няма да завива , но аз няма как да му чета мислите и да знам какво иска да направи този мигач се чете ясно като бял ден :) , остави ситуацията аз ти казах аз видях че е и учебна кола именно затова подходих в максимална дясна лента оставяйки му лявата свободна нямаше как да се ударим това си беше факт просто ме издразни факта как взе да сфири и да се прави на безгрешен , че даше и сам да раздава правосъдие без да се замисли
---------- Post added at 00:39 ---------- Previous post was at 00:37 ----------
Да не говоря , че ме изпревари от ляво след което намали и точно когато го настигах от дясно, зави рязко надясно към мене при което аз трябваше да скоча на спирачките , но това е друга история която междудругото е много добър пример как трябва да се прави нали ?
Satanism
01-10-2011, 00:55
Бе не знам, те учебните коли затова са обозначени, за да ВНИМАВАШ допълнително около тях, защото понякога правят НЕОЧАКВАНИ неща...сеш' се, колега?
В случая грешката си етвоя, колега и щеше да е за твоя сметка, няма за какво да мрънкаш изобщо...
даже са ти две грешките
1. не си преценил ситуацията изобщо или пък си я пре-преценил, ако мога така да се изразя.... :)
2. отнел си предимството на учебната кола, пък историйките кой в коя лента е и кой мигач му цъкал няма да те оправдаят никъде по компетентните инстанции...най-много, и то ако си голям късметлия, да ви изкарат съ-виновни...въпреки, че и това е много да се надяваш...
приеми го като урок, вместо да се ядосваш...
CrazyElement
01-10-2011, 01:42
АМИН!
Няма какво повече да кажа. Утре отивам и си връщам шофъорската книжка , явно не съм достоен за нея, изглежда съм ПРЕ научил правилника.
---------- Post added at 01:42 ---------- Previous post was at 01:37 ----------
Мисля , че дадох прекалено ясен сходен пример с десен мигач и да си продължи и и ти да го наковеш извинявай ама точно затова са мигачите , нямам вина , че някой не знае как се работи с тях и кога да ги спира и пуска, лично знам за изпитващи са късали хора на кръгови защото опетлават мигачите и познай кой е виновен :) след като си е взел книжката пък и като е инструктор трябва да му е пределно ясно как да работи с тях.НО на теб искрено ти го пожелавам някога да видиш някой с десен мигач и ти да тръгнеш при което леко пожелавам леко защото не ти мисля злото просто да ти посчупи малко колата да видим тогава дали няма да "мрънкаш"
old alfist
01-10-2011, 01:45
Ще е много ефектно да я удариш тази книжка в главата на този който ти я е дал, но това това няма да оправи психическата травма която ти е нанесъл инструктура от учебната кола - неговите действия по отношение на теб и колата ти са били рутинни с цел показване на грешката ти.
Без значение кой прав и кой крив в ситуацията , селяка инструктор е трябвало да си спести заплахите за саморазправа!
old alfist
01-10-2011, 01:51
Без значение кой прав и кой крив в ситуацията , селяка инструктор е трябвало да си спести заплахите за саморазправа!
Да, така е, но по какъв начин да му покаже грешката в такава ситуация - да не забравяме, че инструктурите придобиват с времето даскалски манталитет.
Да, така е, но по какъв начин да му покаже грешката в такава ситуация - да не забравяме, че инструктурите придобиват с времето даскалски манталитет.
Не би трябвало да се чувства длъжен да му показва грешката , трябваше да си потърпи мъжки и толкова не са се ударили и нищо не е станало.
Впрочем ако беше попаднал на А8 примерно със здрави момчета вътре, със сигурност щеше да прояви разбиране :)
Ramsezsh
01-10-2011, 02:19
АМИН!
Само едно нещо не успях да разбера.
Какъв беше смисъла на тая тема? За да се оплачеш, че си отнел предимството на "поредния български изверг" в следствие на което той те е нахранил?!? :rotfl: Ако така разсъждаваш и шофираш се надявам това:
Няма какво повече да кажа. Утре отивам и си връщам шофъорската книжка , явно не съм достоен за нея
да е обещание.
thecleaner
01-10-2011, 02:23
Слизаш и го набиваш насред кръстовището, грозно е, селско е, ще те арестуват после почти сигурно е, обаче понякога е необходимо. В 80% от такива ситуации ако слезнеш от колата ербапа се заключва вътре в 20% трее го набиеш. :) И не забравяй трее си подбираш противниците за да не те набият де хахаха. Колата отдавна не е предпоставка колко луд се вози в нея :)
Грешката на колегата е само теоретична. По нашите пътища освен правилници трябва да има и етични отношения между участниците.
В случая на колегата не ми е понятно защо "иструктор" трябва да се навре в лентата в която е колегата, при положение, че има още две свободни. Да, по правилник е с предимство, но не му пречи нищо и да се движи в съседната лента безпрепятствено. Въпрос на култура и първите 7 години... то се е видяло и от последващата му реакция.
Аман от комплексари и комплексарщина по пътищата !
Тъпото в случая, е че такъв обучава кандидат шофьори.
Deathriderr
01-10-2011, 08:31
http://www.spik-bg.org/doc/articles/roundabouts_traffic_man1.pdf
В съвременните кръгови кръстовища се е наложило
правилото за предимството на „левия”, т.е. всички
превозни средства, движещи се по платното за кръгово
движение (наричани още и „циркулиращи”) имат
неограничено предимство,
Ти го виждаш от далече, че е най-вътрешна лента, но няма как да знаеш откъде иска да излезе/ продължи. А това, че е бил турбо селянин е друг въпрос вече .
Вече е трудно да попаднеш на добър инструктор, който да те научи на нещо повече от тръгване и спиране, частен случай е, че на голяма част от хората 32 учебни часа са не достатъчни да свикнат с пътната война
Satanism
01-10-2011, 08:53
Аз пък не разбирам, колегата защо се хваща за тоя мигач, при положение, че очеизвадно курсиста се обучава и може да не се справя прекалено добре с мигачите и кръговите още...докато инструктора му каже смени мигача минава време, то не става за една секунда.Именно по тая причина се кара внимателно около учебни коли. Нали се сещате, че ако тоя вчера се е качил за пръв път да кара и изведнъж няква АЛфа комби му изскача в кръговото, му набивате ебаси стреса на човека... та ти съвсем откровено си е брутално засичане, на практика
В случая КрейзиЕлемента е направил елементарна грешка от своя страна, да не говорим, че мигач-немигач, колата в кръговото е била с предимство....аз пак казвам, мигача няма да е никакво оправдание, ако стане катастрофа...и е по-добре да изчакаш тея 2 секунди, вместо после да има олеле....
Малко по-толеранти бъдете вие, пък после искайте толерантност от другите...а мигачите се забравят, развалят и т.н...към тях винаги с 99% доверие....
badmadafaka
01-10-2011, 09:03
Защо после младите шофъори били лоши
Не бе, не са лоши младите шфьори (а пък младите шофьорки изобщо)...
Лоши са младите (и старите) малоумни, неграмотни, вярващи в себе си повече от всичко на света, дебилно-кретено-идиоти, които не искат и да чуват, че има правила, закони на физиката, елементарна логика и т.н. :sheep:
Не бе, не са лоши младите шфьори (а пък младите шофьорки изобщо)...
Лоши са младите (и старите) малоумни, неграмотни, вярващи в себе си повече от всичко на света, дебилно-кретено-идиоти, които не искат и да чуват, че има правила, закони на физиката, елементарна логика и т.н. :sheep:
Малко краен, но за съжаление си прав. ;-)
CrazyElement
01-10-2011, 15:51
Сатанизме колега по-горе ти е казал , човека имаше и други ленти за влизане в движението нищо не му пречише да влезне в нея той даже си караше в средна не в дясна , а и не съм му секал предимството пред него имаше доста място между мене и него но въпреки това изрази някакво нечовешко недоволство излгежда има пробеми с марката или незнам какво не му хареса , но колегата от ляво на мене тръгна мн по опасно и замалко не се удари с друг идващ от кръговото но никой не се саморазправяше , че на това кръгово винаги е така , не е особедно голямо и хората се изтеглят максимално бързо. П.С. Алфата не ми е комби :)
---------- Post added at 15:51 ---------- Previous post was at 15:50 ----------
Въпросния интруктор , изобщно не тръгна да ми обеснява каква е моята грешка той каза " Имаш ли проблеми как карам или искаш да ти счупя главата" е аз се опитах да му обесня , че имам проблеми как кара, но той не ме остави , но нека не забравяме , резкие десен завой който направи точно пред мен, това как да го разбирам.
Linkestis
01-10-2011, 16:07
CrazyElement,при така създалата се ситуация,при подсвиркването от негова страна и обяснението че ще ми счупи главата,директно слизам и го размазвам.
Ша ви замола да не ми казвате дали съм прав или седнал.В тая скапана държавица населена от 80% маймуни,трябва да се спазват законите на дървото иначе и след сто години ще е пак с 80% маймуни.И аз ще ти дам пример от вчера вечерта.Моя баща които е цял живот шофер с всички категории/това е предпоставка че е добър шофьор/,влиза в улицата на която живее,има паркирани автомобили от дясната му страна.Обаче в улицата влиза младеж с бързо рено,баща ми в случая е без предимство но младежа чупи страничното огледало и му казва че ще слезне да му счупи и главата/явно е модерен лаф/.И си продължава... Та мисълта ми беше,не слезнеш ли да му обясниш нагледно,няма да можеш да спиш спокойно.Аз поне като съм имал пропуски не заспивам.Даже си имам един любимец които го чакам близо три години да го засеча пак :)
Satanism
01-10-2011, 16:24
Случката на кръговото и случката след кръговото са две съвсем отделни случки...в едната колегата е сбъркал, в другата поведението на инструктора не е правилно....
Jivko7777
01-10-2011, 16:33
Слизаш и го набиваш насред кръстовището, грозно е, селско е, ще те арестуват после почти сигурно е, обаче понякога е необходимо. В 80% от такива ситуации ако слезнеш от колата ербапа се заключва вътре в 20% трее го набиеш. :) И не забравяй трее си подбираш противниците за да не те набият де хахаха. Колата отдавна не е предпоставка колко луд се вози в нея :)
Мдааа има много такива случаи, просто кола ама сериозен батко излиза от там и става :hump: а има едни Скъпи колички с туко що взели книжка и се мислят за богове, да ама не :hump:
CrazyElement
01-10-2011, 16:33
Да е здраве да е , 1 път се спускам по 1 булеврард в Хасково 2 лентов е 1 пич иска да влезни с ляв завой аз се спускам от горе при което отивам в дясна лента оставяйки му цялото място в лявата свободно карам си така виждам , че пича си тръгва при което прави мн красив завой навлизайки в мойта лента при което аз скачам на спирачките ( за кой ли път ги хваля и аз нз) едвам намалям на санти от бронята му ми кажи ми в тая сситуация изравних се с него свалих прозореца и го попитах ти видяли кво напрай ве?! при което въпросното момченце просто си продължи да си гледа напред пътя и да се прави сеедно нищо не е направил ама нали аз си ебах майката на спирачките да не го отнеса, ама видиш ли човек аз на тоз учебен му оставих място за 2 тира да минат :) ама той пак протести и т.н. ей това ме подразни, еби ги законите ако всеки чака при такива ситуации ще има задръстване на това кръгово от изхода на магистралата до него, това си е чисто и просто нормално човешко мислене , шофирането все пак е процез включваш и други хора затова са ти ги сложили и тези мигачи.
Stoyan Georgiev
01-10-2011, 17:46
само да те питам, толкова ли меко говориш на живо, че чак и пишеш на И ... :tongue2:
CrazyElement
01-10-2011, 19:12
Нем :) даже в Пловдив мн се смея като почнат да ми говорят пИтнайсе и т.н. :)
Stoyan Georgiev
01-10-2011, 20:11
ок.
само да те питам, толкова ли меко говориш на живо, че чак и пишеш на И ... :tongue2:
хахаХА развълнуван е човека ;) :bouncing_smiley:
Е за това си държиш един метален прът, траба или както искаш го наречии да се пробва да ти счупи главата. :respect:
А бе като чета темата си мисля, че сте учили по тези закони за движение по пътищата http://www.mnogosmqh.com/%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D 0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF/ :knock:
Момченца..., четете правилния закон - този http://www.maverick2000.net/ZDP/zdp.htm ;-)
CrazyElement
02-10-2011, 00:01
Какъв е смисъла да се биеш за глупости, очевидно е, че човека е доста прост и елементарен избива и комплекси кой знае какви. Виж сега закво прътове и т,н. аз имам по-добър план седиш си в колата слиза идва пребива ме от бой , отивам вадя си едно медицинско , че и ще го поокрася малко после отивам съдя си го прилично зимам си паричките за телесната щета , после след 1 месец отивам с 2-3 приятели с маски и му чупим главата ние. Та то това е най елементарното по сряд бял ден пред толкова хора да слезниш да се биеш просто си съден веднага...
Ей много ви е шубе младежите, а едно време как откровенно слизахме и се замлатвахме по кръстовищата, ееех..ех....:drinking:
CrazyElement
02-10-2011, 03:41
Няма колега просто мислим ;) преди е било по импулсивно сега хем пари хем ще му счупим главата :) пък и винаги има шанс да нацелиш някой я каратист я джудист и да ти счупи той главата :)
Stoyan Georgiev
02-10-2011, 12:19
досега не са слизали да ме бият, за сметка на това 2 пъти са ми вадили огнестрелно оръжие - мега яко, а ?
CrazyElement
02-10-2011, 13:53
досега не са слизали да ме бият, за сметка на това 2 пъти са ми вадили огнестрелно оръжие - мега яко, а ?
Добре де неможеш ли да отправиш обвинения към дадения човек , все пак ти заплашва живота с огнестрелно оръжие?
Колега, много си зелен и неориентиран!
Някога градацията беше милиционер, член на БКП, ловджия, инструктор или ДАИ.
По училищата имаше свободноизбираеми професии като:оператор на биологична единица, обущар, шивач и прочие, но никога не е имало инструктор или инспектор към ДАЙ.
То и сега ако решиш да упражняваш някои от двете професии, няма да успееш, защото никой не може да се докопа до тях, освен ако не е ...
В тоя смисъл, примата с левия мигач си се мисли, че е много повече дори и от катаджията!
Те и до сега са си недосегаеми!
Нещо да стана със северозападната мафия с менте книжките?!...
Няма такова нещо!
Както виждаш, драги колега, не циганите са ни основния проблем, а циганията в държавата ни!!:rotfl:
То и градацията, горе долу сега пак е същата. :)А спр няма че, циганията ни е основно поведение, особено пък и поведението на инструктурО:
...... При което ме настига на кръстовището сваля си прозореца и ми вика съвсем нагло, нямаше млад шофъор вътре предполагам , че е бил ИНСТРУКТОРА) ПРОБЛЕМ ЛИ ИМАШ КАК КАРАМ ИЛИ ИСКАШ ДА СЛЕЗНА ДА ТИ СЧУПЯ ГЛАВАТА. . ЕВАЛА българино!!! :clap:
Сигурен съм, че никой не си представя такава случка в Белгия, Дания, Швеция, Швейцария, Англия, виж във Франция, Южна Италия или Гърция пък може и да е възможна :)
Satanism
02-10-2011, 18:16
В Дания, като цяло, шофьорите не са кой знае колко примерни....или пък толерантни..
В Англия е пълно с некадърници...
Белгийците пък са най-големите простаци в Западна Европа...
това са моите наблюдения...
Deathriderr
02-10-2011, 19:10
И аз да се включа нямам лично мнение за това кой къде колко може, но ми се стори интересно какво са написали тук http://topgear.bg/jeremy-clarkson/za-danachnata-reforma/
Stoyan Georgiev
03-10-2011, 01:05
Добре де неможеш ли да отправиш обвинения към дадения човек , все пак ти заплашва живота с огнестрелно оръжие?
честно казано не ми беше минавало през ума, но и нямам свидетели , така че "кел файда" ;)
CrazyElement
03-10-2011, 02:17
В Дания, като цяло, шофьорите не са кой знае колко примерни....или пък толерантни..
В Англия е пълно с некадърници...
Белгийците пък са най-големите простаци в Западна Европа...
това са моите наблюдения...
Ама аз съм чувал как в Англия 1ния сече предимсвото на другия чупят си леко колите излизат и се смеят и викат еее счупих ме колите ама карай, е в България при тази ситуация ще има и СЧУПЕНИ ГЛАВИ :)
---------- Post added at 02:17 ---------- Previous post was at 02:15 ----------
честно казано не ми беше минавало през ума, но и нямам свидетели , така че "кел файда" ;)
То и без свидетели въри докажи ако изкараш твойто оръжие и го пръснеш в главата пак няма да стане, ама то законите в БГ са мн стабилни примерно ако ти изкочи с нож в къщата нямаш право да го гръмнеш , треа и ти с нож да го заколиш предполагам абе глупава работа , хич не са ги мислили тия закони.
Satanism
03-10-2011, 09:26
Ама аз съм чувал как в Англия 1ния сече предимсвото на другия чупят си леко колите излизат и се смеят и викат еее счупих ме колите ама карай, е в България при тази ситуация ще има и СЧУПЕНИ ГЛАВИ :)
---------- Post added at 02:17 ---------- Previous post was at 02:15 ----------
То и без свидетели въри докажи ако изкараш твойто оръжие и го пръснеш в главата пак няма да стане, ама то законите в БГ са мн стабилни примерно ако ти изкочи с нож в къщата нямаш право да го гръмнеш , треа и ти с нож да го заколиш предполагам абе глупава работа , хич не са ги мислили тия закони.
Аз ти гарантирам, че това е било изключение....
Аз ти гарантирам, че това е било изключение....
Защо да е изключение... На хората не им дреме за тъпите ламарини, интересуват се повече от личното си спокойствие.
п.п. В Мексико съм виждал да слизат да се саморазправят точно като у нас, ама там е луда работа...
Satanism
03-10-2011, 19:56
Щото съм поживял 2-3 години там и имам представа от манталитета на англичаните.... ;)
freekyou
03-10-2011, 19:57
В Англия е пълно с кръгови движения и много често колите се засичат и междудругото и там са калпави шофьорите особенно бабките, които четат книги когато са на аутобана :lol: П.С. Написаното е от личен опит там.
old alfist
03-10-2011, 20:13
В Англия е пълно с кръгови движения и много често колите се засичат и междудругото и там са калпави шофьорите особенно бабките, които четат книги когато са на аутобана :lol: П.С. Написаното е от личен опит там.
Аз пък миналата седмица видях как една английска бабичка паркира перфектно един кемпер на ограничено разстояние между спрелите коли без маневра - верно, че волана беше от страната на тротоара.
Satanism
03-10-2011, 20:54
Аз пък съм виждал как бабка в Англия се удря в зид...3 пъти...последователно... така, че от бабка до бабка.. ;)
old alfist
04-10-2011, 02:35
Аз пък съм виждал как бабка в Англия се удря в зид...3 пъти...последователно... така, че от бабка до бабка.. ;)
Не знам, но баща ми е роден през 1936г. и си кара малката ми Алфа, рязка ги по баирите, и си я паркира, и изобщо не я удря, засега.
Айде, айде, големите светци, какво го наиграхте човека. Представете си, че чакате да се включите на главен път със десен завой. Идва кола която е дала мигач, че завива (завива в улицата, в която сте вие). Вие я чакате да завие и чак тогава ли завивате? Мисля, че отговора е ясен. Да ама човека решава в последния момент да продължи направо и дружно отивате при дядо Петър горе на небето да се чудите кой прав кой крив. Единствено може да обмислим ситуацията с учебната кола, сиреч, че е учебна и трябва да се замисли човек повече. При положение, че има перфектно празна лента, която на теория ще остане перфектно празна много ясно, че ще завие. А на практика дали ще остане празна само господ знае, както и само той знае дали както си карате изрядно някой симпатяга от насрещното няма да реши да ви надене с 160 ;)
old alfist
04-10-2011, 16:23
Айде, айде, големите светци, какво го наиграхте човека. Представете си, че чакате да се включите на главен път със десен завой. Идва кола която е дала мигач, че завива (завива в улицата, в която сте вие). Вие я чакате да завие и чак тогава ли завивате? Мисля, че отговора е ясен. Да ама човека решава в последния момент да продължи направо и дружно отивате при дядо Петър горе на небето да се чудите кой прав кой крив. Единствено може да обмислим ситуацията с учебната кола, сиреч, че е учебна и трябва да се замисли човек повече. При положение, че има перфектно празна лента, която на теория ще остане перфектно празна много ясно, че ще завие. А на практика дали ще остане празна само господ знае, както и само той знае дали както си карате изрядно някой симпатяга от насрещното няма да реши да ви надене с 160 ;)
Не ти е много удачен примера, защото си личи по скоростта дали ще завива или не.
Не ти е много удачен примера, защото си личи по скоростта дали ще завива или не.
Принципно да, но просто има такива деликатни ситуации, които правим на живо, но във форума ги отричаме. Човек кара с ляв мигач в лява лента, вие се включвате с десен завой в дясната лента, естествено, че няма да го чакате да мине. Това, че той решава в последния момент да отиде с левия си мигач надясно е равносилно на пиян да ви изкочи от насрещното платно. То по тази логика трябва на всеки движещ се срещу мен автомобил да отбивам да не се окаже, че човека е решил да се самоубива. И примерно ми е интересно на новото кръгово до Люлин където са 3 ленти ако в най-лявата е пълно с коли, а другите 2 са празнички пак ли чакаме да минат, при положение че имаш две празни и място ТИР, теглещ параход, да мине? :)
Satanism
04-10-2011, 18:05
Така като чета двете случки, има очеизвадна разлика в габаритите на лентите, както и на цялото кръгово между Люлин и Пловдив....едно е да се изпречиш на някой, а той да трябва да излиза след 50м, друго е след 10м...
old alfist
04-10-2011, 18:06
Принципно да, но просто има такива деликатни ситуации, които правим на живо, но във форума ги отричаме. Човек кара с ляв мигач в лява лента, вие се включвате с десен завой в дясната лента, естествено, че няма да го чакате да мине. Това, че той решава в последния момент да отиде с левия си мигач надясно е равносилно на пиян да ви изкочи от насрещното платно. То по тази логика трябва на всеки движещ се срещу мен автомобил да отбивам да не се окаже, че човека е решил да се самоубива. И примерно ми е интересно на новото кръгово до Люлин където са 3 ленти ако в най-лявата е пълно с коли, а другите 2 са празнички пак ли чакаме да минат, при положение че имаш две празни и място ТИР, теглещ параход, да мине? :)
Естествено, че не е често срещано явление врачки да управляват коли, но с малко повече внимание може да се предогади и предотврати една такава конфликтна ситуация.
Цялостната ми идея е, че ако е имало празна лента и кола, която очеизвадно (мигача) отива в другата посока, много ясно, че колегата ще завие :) Другия водач хем дава подвеждащи сигнали, хем не си е в лентата за десен завой, хем псува после.
Ramsezsh
05-10-2011, 10:36
Цялостната ми идея е, че ако е имало празна лента и кола, която очеизвадно (мигача) отива в другата посока, много ясно, че колегата ще завие :) Другия водач хем дава подвеждащи сигнали, хем не си е в лентата за десен завой, хем псува после.
Това в движение в кръгово не е сигурно. Когато автомобила влиза в кръговото и е бил пуснат мигача е възможно волана да не се е изправил и мигача да продължи да работи. Или пък механизма, който го връща да не работи. Затова на кръгово се оглеждаш малко по-внимателно. И когато ти свират не скачаш на клаксона - най-малкото защото там ти си без предимство, въпреки мигача. Такива най-много ги обичам - отнемат ти предимството, а като им свирнеш да внимават почват да свиркат и да се палят. Как да не ти се прииска такъв да посъветваш нежно и с пернишка сурвачка?
Няма правила тези в кръговото да са предимство или пък другите да са без предимство.
Има знаци за тази работа. Гледаш и спазваш, всичко друго са празни приказки.
Ако се млатнеш така в навлизане в кръговото и си без предимство, примерно, то ти ще си виновен. Много е трудно да докажеш на онзи на къде му е бил мигача, особено ако отрече. А смачканите ламарини се виждат кой къде е бил и какви знаци е нарушил.
Освен законите трябва и да сме толерантни на пътя, иначе би трябвало да се върнем ХХХ години назад, когато лидер е бил физически най-силния.
Satanism
05-10-2011, 15:11
ако няма знаци, тези, които влизат в кръговото са с предимство, като десни...
Да ти напомням ли къде е измислено кръговото... :)
Ramsezsh
05-10-2011, 15:14
Това е пределно ясно.
В повечето обаче има.
Имал съм точно такъв случай в който на кръговото на Пушкин един ме засече, при все че има знак че, излиза от улица без предимство. Интересното е че след като му свирнах тъпото копеле почна да ми ръкомаха и да псува.
Та малко му трябваше да го сурвакам. Затова ми е много интересно когато някой се възмущава, че е засекъл някого и той го е освиркал.
Satanism
05-10-2011, 15:35
Това е пределно ясно.
В повечето обаче има.
Имал съм точно такъв случай в който на кръговото на Пушкин един ме засече, при все че има знак че, излиза от улица без предимство. Интересното е че след като му свирнах тъпото копеле почна да ми ръкомаха и да псува.
Та малко му трябваше да го сурвакам. Затова ми е много интересно когато някой се възмущава, че е засекъл някого и той го е освиркал.
За кръговото на Пушкин няма нужда да ми обясняваш, съседе :D...там досега на 5-6 човека съм обяснявал за какво иде реч...най-интересното е, че редовно ми се отговаря "Не видях знака, извинявай", което единствено доказва, че никой не ебава да гледа за дясностоящи или знаци за предимство и, че всеки си кара на автопилот и изобщо не му пука какво се случва наоколо
alfa_erazor
05-10-2011, 15:36
Кръговите общо взето са предпоставка за доста "интересни" случаи. Там винаги с повишено внимание, не зависимо кои е с предимство.
Днес отново имах странна история на 4-ти км. Аз карах в средната лента, пред мен от новата зала Арена Армеец, се включи един чичко, без да бърза много, така директно в най-вътрешната лента, имаше доста дистанция всичко беше ОК.
След, което стигам до следващия изход към Г.М.Димитров, давам си мигач и се каня да излизам от кръговото, следя от дясно за коли и целта ми е да вляза в лявата лента на изхода. Когато забелязвам как чичкото решава от най-вътрешната лента, че също иска да излезе от тоя изход, и така си навлиза в моето платно прилично..
Набих спирачки пуснах го да мине, пред мен, но останах доста озадачен.
Беше решил че когато,ще влиза в кръговото за да излезе от следващия изход е най-удачно да се отиде до най-вътрешното платно първо.
Satanism
05-10-2011, 15:40
нивото на култура, на БГ шофьорите, да карат в кръгово ужасно много прилича на формата на самото кръгово.....
Susscrofa
05-10-2011, 15:44
CrazyElement,при така създалата се ситуация,при подсвиркването от негова страна и обяснението че ще ми счупи главата,директно слизам и го размазвам.
Ша ви замола да не ми казвате дали съм прав или седнал.В тая скапана държавица населена от 80% маймуни,трябва да се спазват законите на дървото иначе и след сто години ще е пак с 80% маймуни.И аз ще ти дам пример от вчера вечерта.Моя баща които е цял живот шофер с всички категории/това е предпоставка че е добър шофьор/,влиза в улицата на която живее,има паркирани автомобили от дясната му страна.Обаче в улицата влиза младеж с бързо рено,баща ми в случая е без предимство но младежа чупи страничното огледало и му казва че ще слезне да му счупи и главата/явно е модерен лаф/.И си продължава... Та мисълта ми беше,не слезнеш ли да му обясниш нагледно,няма да можеш да спиш спокойно.Аз поне като съм имал пропуски не заспивам.Даже си имам един любимец които го чакам близо три години да го засеча пак :)
Това е хубаво, но аз последния път трябваше да гледам зареждане на пистолет и дуло от близко разстояние, не е никак приятно. Сега не слизам толкова уверен, защото не мисля, че това решава някакви проблеми. Това е като в бокса, и победеният и победителят са си бити.
По темата, мога само да кажа, че това си е чисто отнемане на предимство в кръгово. Тук няма никакъв казус, нито нещо за разясняване. Мигачът е само ориентир, той няма императивен смисъл. Никога не бих тръгнал да влизам в кръгово по този начин.
Ramsezsh
05-10-2011, 15:44
нивото на култура, на БГ шофьорите, да карат в кръгово ужасно много прилича на формата на самото кръгово.....
Абе да беше само до културата в кръгово щеше добре да е. Лошото е, че във всякакви безумни ситуации се появява по някой неграмитник, който в най-безумна ситуация те засича и се сърди след това. Точно като в първия пост на темата.
Susscrofa
05-10-2011, 15:51
Винаги изчаквам, докато се убедя, че той е намалил скоростта и се готви да завие. Замисли се защо на тези кръстовища имаш ограничение 60 км. Трябва да си безумец да излезеш на пътя пред него, само защото му цъка мигача.
Те мигачите хубаво са ориентир, ама като почне всеки да цъка ляв и да завива надясно ти гарантирам, че ще се объркаш поне един от пет пъти, колкото и да анализираш всяка една ситуация. Колегата е изпаднал в ситуация, която на практика има много разновидности, но в закона само една. Отнемане на предимство, но ако и другия водач се е държал адекватно на пътя нямаше да се стигне разгорещена ситуация. Просто не смятам за правилно всеки момент да трябва да завиеш надясно, но да не си в дясна лента, а даже да си пуснал и ляв мигач (ако ти е изостанал от влизането в кръговото проблема си е твой, имаш ръце да си ги цъкаш).
old alfist
05-10-2011, 17:02
А, в Плевен са нацвъкали наскоро няколко квартални кръгови движения с много малък радиус и там се минава по споразумение, защото много бързо се развива действието в и около тях.
А бе тая тема стана б*си кръговото движение....няма излизане от нея...:arrow:
п.п загасете мигача и си карайте:))
old alfist
05-10-2011, 17:53
А бе тая тема стана б*си кръговото движение....няма излизане от нея...:arrow:
п.п загасете мигача и си карайте:))
На мен нещо започна вече да ми се върти и ми се завива свят.
На мен нещо започна вече да ми се върти и ми се завива свят.
:))...десен мигач и при първа възможност напусни кръгчето..:yawn:
old alfist
06-10-2011, 00:04
:))...десен мигач и при първа възможност напусни кръгчето..:yawn:
Не знам дали ще имам време за мигач - центробежната сила вече ме изхвърля.
Не знам дали ще имам време за мигач - центробежната сила вече ме изхвърля.
Дръж се старче...при нас притеглянето действа по силно... младите изхвърчат по бързо...:razz:
old alfist
06-10-2011, 00:50
Дръж се старче...при нас притеглянето действа по силно... младите изхвърчат по бързо...:razz:
Май земното притегляне благодарение за голямата ми маса може да ме отърве.
Май земното притегляне благодарение за голямата ми маса може да ме отърве.
:))...е това ти е късмета!
Важно е да си тежиш на мястото!