View Full Version : Как банките се грижат за парите ни
Alexanderbb
06-10-2011, 10:18
Случката е толкова фрапантна че не мога да се сдържа да я споделя. Колега има ипотечен кредит за жилище и за обслужването му съответно ползва специално създадена за целта разплащателна сметка. Онзи ден вечерта му се обаждат от банката и почват да го ругаят че е некоректен платец и вече 3 месеца не си обслужва ипотеката. Колегата шаш и паника отива в клона на банката, вадят му разпечатка и се вижда че в момента в който той си захрани сметката с месечната вноска някой почва да тегли парите от банкомат. Ще кажете поредния случай на изкопирана дебитна карта. Да ама не. Знаеики че в тази сметка само ще се внася колегата никога не е вадил карта за нея, няма и подавано заявление за такава карта. Тоест, за мен със 1000% съдействие на някой служител някой е получил информация че няма издадена карта по тази сметка, подал е заявление, получил е карта и пин код и на всичкото отгоре чудесно знае кога е нея постъпват пари.
Сега се почват едни разправии и съдебни процедури като през цялото време колегата е потенциално виновен че няма "сестра"
Alfa User
06-10-2011, 10:35
Дано изхода от ситуацията е благополучен за твоя познат. Ако се окаже, че наистина някой е издал карта на негово име и за тази сметка - да изиска документите за картата - трябва да има договор за нея и приемо-предавателен протокол със дата, час и подписи. Една проста сверка може да вкара някой служител по бързата процедура за фалшифициране на подпис с цел лична облага...
Това явно е новата практика, защото и Милена се опитаха да я изцакат така с една кредитна карта преди 3 месеца - уж си я била взела, и поради това че я "загубила", банката преиздава картата с двойно по-малък лимит, с по-голяма (максималната) лихва, и срещу скромните 50лв.
Внимавайте, банките очевидно вече не се страхуват да правят такива измами, може би защото не ги е страх от нас - съвестните клиенти ...
коя е банката. имаше и едни случаи където служители теглили суми от депозити и спестовни сметки.
Alexanderbb
06-10-2011, 12:05
ОББ. То колегата е задвижил всякакви сверки, адвокати и жалби до полиция и банков надзор ама нервите няма кой да му ги върне.
Ми това е положението за съжаление, ама то важи за целият ни живот.Ако не е подписал договор за карти и прочее, няма проблем.Ще се оправи, а нервите на Наречен :)
Не забравяйте, че "банките" са иннституции, в някои от които работят огромен брой хора и никой не може да гарантира на 100% че всички са честни и принципни, за съжаление.Така че, не винига банката е пряко виновна, в буквалния смисъл. Такива случаи наистина има, но са сравнително рядки.
old alfist
06-10-2011, 20:51
Ми това е положението за съжаление, ама то важи за целият ни живот.Ако не е подписал договор за карти и прочее, няма проблем.Ще се оправи, а нервите на Наречен :)
Не забравяйте, че "банките" са иннституции, в някои от които работят огромен брой хора и никой не може да гарантира на 100% че всички са честни и принципни, за съжаление.Така че, не винига банката е пряко виновна, в буквалния смисъл. Такива случаи наистина има, но са сравнително рядки.
Да, Фреди, - така е, но са загубени принципите на банковото дело и там както навсякъде се промъкввт несъвместими идеи и действия, но всичко това идва от мениджмънта и прилагането на двойни стандарти.
Така е, Стари друже, но рибата се е вмирисала доста отдавна откъм главата си, какво друго да чакаме.Аз съм от над 20 години в банковата система и мога да кажа, че там редът е много по добър, отколкото в държавата ни, като цяло.А че има какво да се дяла и там има, ама, не ни е там проблемът.
Стига тоя договор да не е като с мобилните оператори...подписваш го за две години....и той си остава вечен...:))
Стига тоя договор да не е като с мобилните оператори...подписваш го за две години....и той си остава вечен...:))
Е, няма такива договори там, има тук там подобни практики, но ако реагираш и си пуснеш съответно възражение, няма проблеми.ЖСМ е нова услгуга от др. поколение я :)
Е, няма такива договори там, има тук там подобни практики, но ако реагираш и си пуснеш съответно възражение, няма проблеми.ЖСМ е нова услгуга от др. поколение я :)
Има..има и на моята глава ми се стовари.....на картата ми изтече валидноста...сметката беше на (0).....не я поднових нарочно...те м/у другото ми издали нова, която не съм я получавал и разбирам за нея след една година след като ме карат да платя такса за някакво си обслужване ....без да съм получавал такава..:hump:
Обяснението им беше, че след като съм имал кредит по друга сметка....те си направили някаква така наречена "умна сметка"....за да кецкат потребителя...:hump:
А бе на банките им дай такси и комисиони....не съобразени с паричните средства......вчера ми искат 6лв. такса за да преведа 20лв. на общината за подмяна на л.карта......те започнаха от това да се изхранват....като им спаднаха кредитите....:?
RUNNING WILD
15-10-2011, 21:10
банките управляват интереса и финансите на дадено лоби,дали ще са еврей,германци или японци все тая,то си е нещо като черна каса на партийте дето си имат дето всеки си вкарва парите и процента за да работи до следващите избори и с благоволение от еди кой си,кофти е много с тия заеми жалко че нема хора обикновенни да дават пари на доверие освен лихварите :) аз нямам заеми в момента иначе съм имал доста за какво ли не,от РББ имах една карта ВИЗА КЛАСИК да си пазарувам с нея по нета ама я закрих тая година,та ходих 2 пъти да довнасям некви къси след като платих всичко до момента?как и да е и след 1 месец полувам известие че дължа познай с смс сумата от 0.01 ст?и ми пратиха даже писмо по пощата с излечение,срам немат...знам че програма на компютър ги определя ти неща ама не си плащат мастилото и хартията с 1 ст.
old alfist
16-10-2011, 16:53
банките управляват интереса и финансите на дадено лоби,дали ще са еврей,германци или японци все тая,то си е нещо като черна каса на партийте дето си имат дето всеки си вкарва парите и процента за да работи до следващите избори и с благоволение от еди кой си,кофти е много с тия заеми жалко че нема хора обикновенни да дават пари на доверие освен лихварите :) аз нямам заеми в момента иначе съм имал доста за какво ли не,от РББ имах една карта ВИЗА КЛАСИК да си пазарувам с нея по нета ама я закрих тая година,та ходих 2 пъти да довнасям некви къси след като платих всичко до момента?как и да е и след 1 месец полувам известие че дължа познай с смс сумата от 0.01 ст?и ми пратиха даже писмо по пощата с излечение,срам немат...знам че програма на компютър ги определя ти неща ама не си плащат мастилото и хартията с 1 ст.
Леле - ама ти от банки си разбирал.
Крайно време е да разберете, че банките не са това което са били преди години, а са вече като всяка една фирма с предмет на дейност продажба и услуги свързани с пари.
Не би могъл да знаеш лобитата и игрите на собствениците им, а самите те не знаят /защото се изкривява информацията идваща до тях/, какви глупости са вършат на последните нива в структурата на техните банки.
Не е логично да се очаква при банките нещо по-различно от всичко останало наоколо.
RUNNING WILD
16-10-2011, 18:09
колега ЕН ако вие при вас всичките сте завършили банково дело не значи че ние в София без да сме завършили не трябва да поназнайваме по нещо за обща култура.
Alexanderbb
19-10-2011, 09:52
Мога само да допълня че две седмици след началото на случката и при предприети всички законови стъпки единствения получен отговор от банката до момента е "Ще разгледаме случая с необходимата сериозност". А колегата беше принуден да внесе сумите още веднъж под заплаха от налагане на запор
Lei-chery
19-10-2011, 10:09
Ще кажете поредния случай на изкопирана дебитна карта. Да ама не. Знаеики че в тази сметка само ще се внася колегата никога не е вадил карта за нея, няма и подавано заявление за такава карта. Тоест, за мен със 1000% съдействие на някой служител някой е получил информация че няма издадена карта по тази сметка, подал е заявление, получил е карта и пин код и на всичкото отгоре чудесно знае кога е нея постъпват пари.
Странно наистина...до преди известно време и аз "раздавах" такива кредити в една банка .... принципно системите са доста сигурни и наистина има нещо супер фалшиво и странно в цялата тази история......да му мисли служителя, при който е подадено това заявление за дебитната карта ..........ще го разкостят!!!
alfageorgi
20-10-2011, 21:47
За какви банки в България говорите бе хора.Те не са даже и мръсни лихвари , а обикновенни кожодери.В банка в България не бих влязъл за нищо на света защото само заглавието им е такова.
old alfist
20-10-2011, 23:02
За какви банки в България говорите бе хора.Те не са даже и мръсни лихвари , а обикновенни кожодери.В банка в България не бих влязъл за нищо на света защото само заглавието им е такова.
Каквато ни е съдебната система - такива са ни и банките.
Ако спретнем един обир...няма ли, да се замислиш?:))
Susscrofa
21-10-2011, 19:07
Тук става дума за свободен избор, вземането на кредит не е задължително, така че това е просто една услуга, чиято цена се определя от пазарните принципи.
България все още е далеч от желаните от всички нас 3-4% лихви по кредитите.
Все пак считам, за много по-разумно да взема банков кредит, отколкото от някой лихвар. И препоръчвам това да правят всички, когато имат нужда от парични средства.
Е тука сме на едно мнение :busted_cop: