PDA

View Full Version : Моля разтAлкувайте този полет на мисълта:

myato
06-10-2011, 22:10
Циганите имат желание да учат,но нямат мотивация.

Справка - "Часът на Милен Цветков" от днес/06.10.2011

fred
06-10-2011, 22:12
Ами мотивацията им е друга-да лежат и мързелуват, тоест и аз искам да бъда космонавт, но няма мотивация, затова и не съм.
Малко се пие в тая държава ей, пишеше едно време Румен Белчев във вестник СТършел:pain:

old alfist
06-10-2011, 22:15
Дай да оправим правописа на заглавието на темата.

mordohy
06-10-2011, 22:30
Тамън си е!
На такава мисъл- такова заглавие!:sex:

myato
06-10-2011, 23:45

Ами карам без сън вече второ денонощие и хич не ми пука за една механична грешка.
Същността на темата е друга.Изгледай предаването,за да видиш колко пари са потрошени за това гениално заключение.
Иначе мода,ако сметне за необходимо,да тури едно ъ вместо а.

lordliness
07-10-2011, 00:10
Тов ми звучи ощо взето като-въпрос-''бял или жълт швепс?''отговор-''няма смисъл!''

morfius
07-10-2011, 00:52

Това кой правозащитник го изръси, че не ги гледам?
Тълкува се просто, като знаеш каква е задната мисъл - вие (българите, расистите, скинарите... допълнете по желание) демотивирате желаещите да учат цигани, виновни сте и за това плащайте/търпете.

Всичкото това е грозен бизнес... много грозен и за много пари.

Susscrofa
07-10-2011, 09:02

Аз смятам това изказване за много точно и ще се обоснова.
Напоследък в България пробива дивашки национализъм от просташки вид.
Имам един простичък въпрос към автора на темата и очаквам кратък и ясен отговор.
Ако някъде има конкурс за работа в банков офис и за него се яви Българин с едно висше и Циганин с две висши образования кой ще бъде предпочетен? Мммммм....... Да не говорим за работа изискваща по-ниско образование. Ето това е искал да каже господинът, съжалявам, че не съм го гледал.
:pimp:

Ramsezsh
07-10-2011, 09:20
Ами мотивацията им е друга-да лежат и мързелуват, тоест и аз искам да бъда космонавт, но няма мотивация, затова и не съм.
Малко се пие в тая държава ей, пишеше едно време Румен Белчев във вестник СТършел:pain:

Е това е истината.

...Ако някъде има конкурс за работа в банков офис и за него се яви Българин с едно висше и Циганин с две висши образования кой ще бъде предпочетен?...

Не си прав. Когато човекът (въпреки, че е от цигански произход), има сериозно образование обикновено никой не може да разпознае в него циганина. Самия факт, че има образование означава че се къпе, облечен е чисто и говори нормален български език. Познавам доста нормални хора, които са с по-мургав цвят на кожата, пък никой не ги смята за цигани. Така че, тоя пример хич не върши работа. Ако говорим за ситуацията в която се търси много ниско квалифициран труд - съм съгласен. Циганите, които кандидатстват за такава работа си личат от далече. Човек може да ги усети с всичките си сетива. Но за тази работа образование не се изисква.
Циганите не желаят да променят начина си на живот. Това е проблема. Културата им, ако мога така да я нарека отрича образованието. Те са затворена общност, в която ценностите са различни. Затова съм на мнение, че правилната формулировка на мисълтта от заглавието на темата е "циганите не желаят да учат и нямат мотивация".

myato
07-10-2011, 09:50
Имам един простичък въпрос към автора на темата и очаквам кратък и ясен отговор.
Ако някъде има конкурс за работа в банков офис и за него се яви Българин с едно висше и Циганин с две висши образования кой ще бъде предпочетен? Мммммм....... Да не говорим за работа изискваща по-ниско образование. Ето това е искал да каже господинът, съжалявам, че не съм го гледал.

Веднага ти отговарям.Протежето на шефа,изкарало ПУЦ.
Не ме вкарвай във филма за "етническа нетолерантност",защото не съдя за хората по етнически или расов принцип,най-малкото поради естеството на работата ми.

Susscrofa
07-10-2011, 09:56
Веднага ти отговарям.Протежето на шефа,изкарало ПУЦ.
Не ме вкарвай във филма за "етническа нетолерантност",защото не съдя за хората по етнически или расов принцип,най-малкото поради естеството на работата ми.

Не ми отговаряй с частни и единични случаи, говорим за обществени нагласи, говорим за политика на работодателите.............

Ramsezsh
07-10-2011, 10:04
...говорим за политика на работодателите.............

Теория на конспирацията ?:hi_temerature:

Каква политика на работодателите - да не взимат цигани? Ще ме извиняваш но това са празни приказки. Работодателите взимат на работа, тези, които ще им сършат работа. Нормално е когато си работодател да вземеш на работа най-добрия от дошлите да кандидатстват за конкретното място.

Susscrofa
07-10-2011, 10:07
Теория на конспирацията ?:hi_temerature:

Каква политика на работодателите - да не взимат цигани? Ще ме извиняваш но това са празни приказки. Работодателите взимат на работа, тези, които ще им сършат работа. Нормално е когато си работодател да вземеш на работа най-добрия от дошлите да кандидатстват за конкретното място.

Не виждам тук конспирация.
В този случай избират този, който обществените нагласи му налагат да вземе, а именно българинът.:pimp:

Ramsezsh
07-10-2011, 10:20
Не виждам тук конспирация.
В този случай избират този, който обществените нагласи му налагат да вземе, а именно българинът.:pimp:

Работодателя преди всичко следи собствения си интерес. Другото, което твърдиш си е просто в стил "теория на конспирацията", според която всички българи целенасочено се опитват да отхвърлят от обществото циганите. Ами просто не е така. Както ти казах и по-горе, тогава когато циганина има образование, говори български - в очите на всички е обикновен човек, а не старшния циганин. Друг е въпроса, че това нещо - образованието е нещо, което в 99% те нямат и не желаят да имат.
Интересно как никой не каза, че професор Чирков е гаден мангал?

lordliness
07-10-2011, 10:22
Имам известни наблюдения върху обучението в циганските училища,децата в 1 клас не говорят български и от там почват проблемите,после когато станат на 13-14 години се женят и обучението отива на кино.

dimo
07-10-2011, 10:23
Всичко зависи от естеството на работата ,този който ще наема работници за ниско квалифициран или неквалифициран труд ще наема такива които ще му излизат най евтино без да го интересува какви са .

Susscrofa
07-10-2011, 10:27
Всичко зависи от естеството на работата ,този който ще наема работници за ниско квалифициран или неквалифициран труд ще наема такива които ще му излизат най евтино без да го интересува какви са .

Еми това не е вярно. Аз дадох пример с двама вишисти. Единият циганин, а другият българин........
Никой не може да ме убеди, че българинът не е с няколко гърди преднина, при това не защото той е българин, а защото другият е циганин. Насаждането на внушението, че всички цигани са "негодни" е причината за това.

myato
07-10-2011, 10:38
Не ми отговаряй с частни и единични случаи, говорим за обществени нагласи, говорим за политика на работодателите.............

Напротив,отговарям ти с обичайната практика.

dimo
07-10-2011, 10:40
Еми това не е вярно. Аз дадох пример с двама вишисти. Единият циганин, а другият българин........
Никой не може да ме убеди, че българинът не е с няколко гърди преднина, при това не защото той е българин, а защото другият е циганин. Насаждането на внушението, че всички цигани са "негодни" е причината за това.

ти говориш за вишисти, а аз за нискоквалифицирани и не квалифицирани това е все едно да сравняваш ябълка с портокал.
Мога да посоча пример където поне 50 % ако не и повече от работещите във фабрика са цигани

Ramsezsh
07-10-2011, 10:45

И ти не можеш да ме убедиш в обратното!

Доко
07-10-2011, 10:48

Добре де, дай пример и определение за "годен" циганин, защото за "негодни" всички можем да дадем.

Ramsezsh
07-10-2011, 10:51
Добре де, дай пример за "годен" циганин?

Е тук и аз мога да отговоря - професор Чирков. Само, че когато човек чуе неговото име се сеща за сериозен професионалист, а не за циганин.

myato
07-10-2011, 10:55
Добре де, дай пример за "годен" циганин?

Имам колега,чудесен ортопед - кво като е циганин?
Човек сам избира какъв да бъде.Най-лесно е да си мърляч,лежащ на чужд гръб.Отгоре на всичко,въпросното поведение се стимулира от държавата.

Доко
07-10-2011, 10:56
Е тук и аз мога да отговоря - професор Чирков. Само, че когато човек чуе неговото име се сеща за сериозен професионалист, а не за циганин.

"Една птичка пролет........."
Тя и Вилма Русев е Българка ;-)

Ramsezsh
07-10-2011, 10:58
"Една птичка пролет........."
Тя и Вилма Русев е Българка ;-)

Работата е, че всъщност читавите цигани, никой не ги разпознава като цигани.

Доко
07-10-2011, 11:03
Имам колега,чудесен ортопед - кво като е циганин?
Човек сам избира какъв да бъде.Най-лесно е да си мърляч,лежащ на чужд гръб.Отгоре на всичко,въпросното поведение се стимулира от държавата.

Много си близо до истината, а аз пак ще отговоря с поговорка: " В мътни води риба лесно се лови"

morfius
07-10-2011, 11:19

Aко нямаш финансова изгода от това поведение се чувствай поздравен (а и да имаш - пак).
Ново 20. (http://www.youtube.com/watch?v=L_qSx6QpX0M)

dimo
07-10-2011, 11:45
Циганската популация е съставена от няколко подгрупи и може да се каже, че някои от тях са малко по пригодни от други ...нищо не можем да направим за тях ако те не искат.
Трябва обаче държавата да им наложи да спазват законите
наравно с нас от там на сетне всеки да си търси пътя в живота сам .

Susscrofa
07-10-2011, 15:00
Циганската популация е съставена от няколко подгрупи и може да се каже, че някои от тях са малко по пригодни от други ...нищо не можем да направим за тях ако те не искат.
Трябва обаче държавата да им наложи да спазват законите
наравно с нас от там на сетне всеки да си търси пътя в живота сам .

Тези съждения са достойни за дисертация с обхват "проучване на видовия състав на дребните бозайници в района на Рило-Родопския масив".
Именно за този тип изразяване говоря и аз, той води до задълбочаване на проблема с българските граждани от цигански произход. :gangstah:

Kuku
07-10-2011, 19:00
А твоето съждение, какво е, в опровержение на Димовото?!
Всеки може да казва 'заради такива като теб сме на тоя хал'....

morfius
07-10-2011, 19:14
То всеки който казва - някой друг е виновен - назидателно, всъщност трябва първо да се погледне в огледалото.

Ladjov
07-10-2011, 19:25
Това кой правозащитник го изръси, че не ги гледам?
Тълкува се просто, като знаеш каква е задната мисъл - вие (българите, расистите, скинарите... допълнете по желание) демотивирате желаещите да учат цигани, виновни сте и за това плащайте/търпете.

Всичкото това е грозен бизнес... много грозен и за много пари.

не 100 а 1000 % съм съгласен .
Проблема е е каот с кучетата докато го има ще се наливат пари в някаква яма от която някой ще печели . Следователно проблем ще има за да издържа някои .

old alfist
07-10-2011, 19:41
Доста теми се извръткаха тук на тема цигани.
Трудно е да се съжителства с хора, при които преобладава мислене, че може някак си да се живее с лъжи, симулации, манипулации, изкуствено предизвикване на състрадание и други хитрости.
Просто трябва да хванат живота в ръцете си.
Не слагам под общ знаменател всички, но преобладат тези, които начина им на живот е такъв какъвто споменах.

fred
07-10-2011, 19:59
То всеки който казва - някой друг е виновен - назидателно, всъщност трябва първо да се погледне в огледалото.

Като си помислиш, че това е казано още преди две хиляди години....

nickyto
07-10-2011, 20:16
...
...Ако някъде има конкурс за работа в банков офис и за него се яви Българин с едно висше и Циганин с две висши образования кой ще бъде предпочетен? ...

Е т`ва да го видя и няма да го повярвам !!! :bash: Циганин с две висши образования... :rotfl: :crazy::crazy::crazy:
Предлагам тоя лаф да учавства за виц на седмицата ! :dance:

Susscrofa
07-10-2011, 20:47
А твоето съждение, какво е, в опровержение на Димовото?!
Всеки може да казва 'заради такива като теб сме на тоя хал'....

Е, това не е вярно. Никъде не съм казал, че някой е виновен. Написах за начина на мислене.

---------- Post added at 17:45 ---------- Previous post was at 17:28 ----------

Точно това имам предвид и аз, че преди да обвиним циганите, трябва да се погледнем ние що за стока сме.

---------- Post added at 17:47 ---------- Previous post was at 17:45 ----------

не 100 а 1000 % съм съгласен .
Проблема е е каот с кучетата докато го има ще се наливат пари в някаква яма от която някой ще печели . Следователно проблем ще има за да издържа някои .

Ммммм, добре, че написа този коментар сравнявайки кучетата с ромите, той съдържа зародиша на проблема.

morfius
07-10-2011, 21:10
Точно това имам предвид и аз, че преди да обвиним циганите, трябва да се погледнем ние що за стока сме.

Кои ние бре човеко, не усещаш ли, че правиш същата грешка за която обвиняваш, обобщаваш всички българи зад крясъците на някакъв % расисти?
Каква е разликата дали някой обобщава всички цигани зад изцепките на някакъв % от тях или обобщава всички българи (и не само българи - всичко що не е цигани) зад някакви сбъркани крясъци?
Какви са % не е само статистика ... но в случая принципа е важен.

Ramsezsh
07-10-2011, 21:11
Кои ние бре човеко, не усещаш ли, че правиш същата грешка за която обвиняваш, обобщаваш всички българи зад крясъците на някакъв % расисти?

Странно. Това е същото като другат тема. Там пак същото се случва. Там обаче се ползва думата ксенофоби.
:hi_temerature::hi_temerature::hi_temerature:

morfius
07-10-2011, 21:15
Странно. Това е същото като другат тема. Там пак същото се случва. Там обаче се ползва думата ксенофоби.
:hi_temerature::hi_temerature::hi_temerature:

И расисти и ксенофоби са некоректни термини в конкретния случай, защото нито са чужденци (ксено-чужд) нито друга раса (индо-европейска).
Но пък са достатъчно негативно натоварени тия думи, че да дават резултат като етикетче.

Susscrofa
07-10-2011, 21:22
И расисти и ксенофоби са некоректни термини в конкретния случай, защото нито са чужденци (ксено-чужд) нито друга раса (индо-европейска).
Но пък са достатъчно негативно натоварени тия думи, че да дават резултат като етикетче.

За расист си прав и аз не случайно не я употребявам, но за ксенофоб не си, защото освен чужд, ксено се превежда и като непознат. Омраза към непознатите.

Колегата рамзес и тук се опитва да ми лепне нещо, което не съм правил. Да кажеш, че нещо написано е ксенофобско, не означава да кажеш, че някой е ксенофоб. Ама какво да се прави, умът е мускул, който трябва да се тренира постоянно.:tooth:

morfius
07-10-2011, 21:25
Той колегата друго се опитва да ти каже, че не можеш да убеждаваш колко лошо е дадено обобщение с друго обобщение.

А ксено не значи непознат, означава чужд(енец) / различен.

Ако тия дето говорят против циганите са ксенофоби, това означава ли, че циганите са различни (пак обобщения ... аман).

Изобщо ползването на думите невнимателно е опасно.

Susscrofa
07-10-2011, 21:29
Каква е разликата дали някой обобщава всички цигани зад изцепките на някакъв % от тях или обобщава всички българи (и не само българи - всичко що не е цигани) зад някакви сбъркани крясъци?
Какви са % не е само статистика ... но в случая принципа е важен.

Спокойно, само спокойно.
Хващаш се малкото камъче в каруцата с големи павета и се опитваш да обвиниш мен за нещо, което аз в моя пост определих като проблем. Понякога когато се пише и се защитава определена теза се допуска подобен тип обобщаване с цел да се предотврати излишното влизане в подробности и утежняване на съдържанието на текста, на лексиката. Но темата е за нещо друго, да не се отклоняваме.

Ramsezsh
07-10-2011, 21:33
Той колегата друго се опитва да ти каже, че не можеш да убеждаваш колко лошо е дадено обобщение с друго обобщение.

А ксено не значи непознат, означава чужд(енец) / различен.

Ако тия дето говорят против циганите са ксенофоби, това означава ли, че циганите са различни (пак обобщения ... аман).

Изобщо ползването на думите невнимателно е опасно.

Именно , но умът е мускул и трябва да се тренира постоянно. :hi_temerature:

morfius
07-10-2011, 21:34
Те малките камъчета обръщат колата, а неправилните лозунги/тези превръщат спора в пародия.

myato
07-10-2011, 21:38
За расист си прав и аз не случайно не я употребявам, но за ксенофоб не си, защото освен чужд, ксено се превежда и като непознат. Омраза към непознатите.

Колегата рамзес и тук се опитва да ми лепне нещо, което не съм правил. Да кажеш, че нещо написано е ксенофобско, не означава да кажеш, че някой е ксенофоб. Ама какво да се прави, умът е мускул, който трябва да се тренира постоянно.:tooth:

И защо мислиш,че е налице непознаване.Аз мисля,че отлично се познаваме.

Скандиранията и ексцесиите по протестите се извършваха от шепи хора,които видно преминаваха през инструктаж.Бях там и го видях.

И една колежка твърдеше на професора по анатомия,че мозъкът е мускул и беше изпратена да си го упражнява за следващата сесея:tooth:

old alfist
07-10-2011, 21:41
Голям глупост е, че се откриха две паралелни по значение теми - не знам защо модераторите го допуснаха.

Susscrofa
07-10-2011, 21:43
И защо мислиш,че е налице непознаване.Аз мисля,че отлично се познаваме.

Скандиранията и ексцесиите по протестите се извършваха от шепи хора,които видно преминаваха през инструктаж.Бях там и го видях.

И една колежка твърдеше на професора по анатомия,че мозъкът е мускул и беше изпратена да си го упражнява за следващата сесея:tooth:

Разбира се, че не е мускул, просто го употребих за разтуха.
Непознати са, културата и начинът им на живот са ни непознати и точно за това не ги приемаме.

Ramsezsh
07-10-2011, 21:45
Голям глупост е, че се откриха две паралелни по значение теми - не знам защо модераторите го допуснаха.

В едната май задължително трябва да се разсъждава по определен начин :tooth:.

myato
07-10-2011, 21:52
Непознати са, културата и начинът им на живот са ни непознати и точно за това не ги приемаме.
Вярвай ми,познавам ги доста задълбочено,а и както доста колеги,работили в тая общност имам и известни езикови познания,макар и вече позакърняващи.

fred
07-10-2011, 21:52

Напротив, циганите са ни до болка познати, но проблемът е, че когато няма прилагане на законите, по простия индивид (циганина) си проявава циганията-крадливост, лековерност, повърхностно мислене и т.н.
НО още по големия проблем е, че няма кой да направи така, че циганина да стане гражданин повече и по малко циганин, така наречената интеграция имам предвид

Susscrofa
07-10-2011, 21:57
Напротив, циганите са ни до болка познати, но проблемът е, че когато няма прилагане на законите, по простия индивид (циганина) си проявава циганията-крадливост, лековерност, повърхностно мислене и т.н.
НО още по големия проблем е, че няма кой да направи така, че циганина да стане гражданин повече и по малко циганин, така наречената интеграция имам предвид

Това е валидно и за останалите граждани. Дали ще проявиш крадливост, защото си прост или пък мащабна измама за стотици милиони, ако си по интелигентен не е все едно.
По -големият проблем е второто, поне според мен.

Доко
07-10-2011, 22:06
Това е валидно и за останалите граждани. Дали ще проявиш крадливост, защото си прост или пък мащабна измама за стотици милиони, ако си по интелигентен не е все едно.

По тая логика, не ми се мисли цар Киро ако беше по-интелегентен колко щеше да открадне. Губиш си мисълта нещо. ;-)

Susscrofa
07-10-2011, 22:16
По тая логика, не ми се мисли цар Киро ако беше по-интелегентен колко щеше да открадне. Губиш си мисълта нещо. ;-)

Не си я губя, а ти не я следиш внимателно:tooth:

Цар Киро е бушон, който ни замива очите, има далеч по-големи бандити от него и те не са цигани.:pimp:

mordohy
07-10-2011, 22:17
Първо, някъде ви писах, че изобщо не познавате циганите, защото не ги гледате от позицията на тяхната езическа религия!
Второ, ксенос на гръцки означава както чужденец, така и враг! На практика за тях всеки чужденец е и враг и така се отнасят с него! Давам тоя пример, защото много дълбоко, подсъзнателно е заложен и в нас.
Трето, проблема е, че се опитваме да интегрираме циганите.
Циганите не можем да интегрираме.
Никой не може!
Може да интегрираме конкретния човек, а за да стане това, трябва да го извадим от гетото му. Или поне децата му!
Интегрира се личността, а не общността!

myato
07-10-2011, 22:25

Няма по-голям или по-малък проблем.Проблемът е един и същ и се нарича безнаказаност.Имали престъпление,трябва да има и наказание,съответно на простъпката.
Етнизирането е форма на заобикаляне на проблема,което допълнително го изостря.
"Мисълта" в основата на темата е поредното идиотско оправдание за автосепарацията на циганите,финансирана от външни източници и способстваща за високата криминогенност на този група.
Не може да приравняваш желанието на обществото да накаже престъпниците,когато даржавата не желае,с етническа омраза.

fred
07-10-2011, 22:30

Да, важи и за останалите граждани, така е, но при циганите процента явно е по висок, чувствително.А че второто е по-големия проблем спор няма

---------- Post added at 01:30 ---------- Previous post was at 01:28 ----------

Първо, някъде ви писах, че изобщо не познавате циганите, защото не ги гледате от позицията на тяхната езическа религия!
Второ, ксенос на гръцки означава както чужденец, така и враг! На практика за тях всеки чужденец е и враг и така се отнасят с него! Давам тоя пример, защото много дълбоко, подсъзнателно е заложен и в нас.
Никой не може!
Може да интегрираме конкретния човек, а за да стане това, трябва да го извадим от гетото му. Или поне децата му!

Мордохай, прав си за интенгрирането, но идеята, че като де даде по голяма възможност на тия хора, да живеят, според нашите критери, то повече инидивиди ще могат да се променят, а общността, ще се влияе по слабо, но ефект ще има и при нея.Процесът е бавен, ама лошото, че у нас не е стартиран въобще

myato
07-10-2011, 22:33
Никой не може!

Напълно съм съгласен с теб.
Писнало ми е да се говори за интеграция на групи.В същност подобно нещо се нарича асимилация.

Доко
07-10-2011, 22:37
Не си я губя, а ти не я следиш внимателно:tooth:

Цар Киро е бушон, който ни замива очите, има далеч по-големи бандити от него и те не са цигани.:pimp:

Изпадаш в конкретика и не е нужно да следа логика според която големите бандити демотивират циганите да учат, не ми се вързва. Дадох пример с цар Киро и в случая не е важно бушон, или не е той. По-скоро това което чета в твойте постове ме навежда на мисълта, че големите бандити демотивират теб, а не циганите. Ако се бъркам, се питам защо някой ще защитава прослойка която в цял свят е нарицателно за нещо, с което никой не иска да се асоциира.Ако не схващаш провокацията нищо, принципно и на мен от време на време нещо ми става и почвам да пиша безмислени неща както в тези цели две цигански теми, не е страшно, споря си ей така. ;-)

mordohy
07-10-2011, 22:50
Фред, не говоря за по-голяма, а за равна възможност, както и за равна отговорност!
Накратко, спазване на закона, без преференции и чупки в кръста от тия, които трябва да го прилагат.
Както и приемане на законодателство, което не облагодетелства една група хора, за сметка на други!
Лека нощ!:toilet::sleepy:

morfius
07-10-2011, 22:51
Никой не може!

Е на английски никъде не видях да го превеждат враг... но с тоя новговор дето се налага, може да са почнали и с речниците.
Отделния човек, а не общността... нали за това е целия дърлеж в двете теми, едни обобщения се оборват с други обобщения, едни групи/общности се противопоставят на други, миш-маш ама с люти чушки.
А то е толкоз просто и логично, тоя който иска от нас да даваме нещо на циганитЕ е толкова вреден колкото и тоя дето иска циганитЕ на сапун... но политкоректността и толерастията очернят само едните, което поражда ненавист.

Susscrofa
07-10-2011, 23:01
Е на английски никъде не видях да го превеждат враг... но с тоя новговор дето се налага, може да са почнали и с речниците.
Отделния човек, а не общността... нали за това е целия дърлеж в двете теми, едни обобщения се оборват с други обобщения, едни групи/общности се противопоставят на други, миш-маш ама с люти чушки.
А то е толкоз просто и логично, тоя който иска от нас да даваме нещо на циганитЕ е толкова вреден колкото и тоя дето иска циганитЕ на сапун... но политкоректността и толерастията очернят само едните, което поражда ненавист.

Сега, когато не ти хареса преводът враг, се включи, но когато споменах за непознат си замълча.........интересен подход имаш. Ксенофоб в съвременния си вариант на употреба, означава омраза към различните, което се отнася до непознатите различни. :pimp:
Попи и ти на рамзес теорията, че аз обобщавам, и я задъвка на нов глас. Аз не искам на никой нищо да се дава, а просто да бъдем малко по широкоскроени и да не виним някой, че близките му са крадци, никой не носи вините на роднините си и още по-малко на етноса си.

morfius
07-10-2011, 23:05
Сега, когато не ти хареса преводът враг, се включи, но когато споменах за непознат си замълча.........интересен подход имаш. Ксенофоб в съвременния си вариант на употреба, означава омраза към различните, което се отнася до непознатите различни. :pimp:
Попи и ти на рамзес теорията, че аз обобщавам, и я задъвка на нов глас. Аз не искам на никой нищо да се дава, а просто да бъдем малко по широкоскроени и да не виним някой, че близките му са крадци, никой не носи вините на роднините си и още по-малко на етноса си.

Я пак провери мненията назад, да видиш дали превода непознат е останал необорен!
И ти обобщаваш е по-точния изказ...
Ако той е отговорен за тези близки, ще го виня не ами ... защо не прочетеш за една традиция на един цигански клан да деформират ръцете на бебета, че да станат добри джебчии после?
Родителите на тия деца дали са невинни?
Водачите на тоя клан дали са невинни?
Не отивай в другата крайност... не постигаш нищо освен замитане под килима докато цирея се спука.
Изобщо чети и мисли преди да пишеш.

Доко
07-10-2011, 23:09
Време е да се отвори нов раздел във форума: "Философия", където да пишем много думи с малко смисъл или празни приказки. :pimp:

Susscrofa
07-10-2011, 23:17
Я пак провери мненията назад, да видиш дали превода непознат е останал необорен!
И ти обобщаваш е по-точния изказ...
Ако той е отговорен за тези близки, ще го виня не ами ... защо не прочетеш за една традиция на един цигански клан да деформират ръцете на бебета, че да станат добри джебчии после?
Родителите на тия деца дали са невинни?
Водачите на тоя клан дали са невинни?
Не отивай в другата крайност... не постигаш нищо освен замитане под килима докато цирея се спука.
Изобщо чети и мисли преди да пишеш.

Това за мисленето се отнася и за теб. Аз съм убеден, че ксено означава освен чужденец и непознат също.
Вадиш отново частен случай, показваш само отрицателните черти на този етнос. Това точно е проблемът. Едните били джебчии, другите осакатявали деца. А големият български наркотрафикант убил и осакати хиляди млади българи не е по-голям проблем, или онзи, който е осакатил стотици момичета карайки ги да проституират, защото и в този бизнес циганите не са на върха на пирамидата. Така, че няма как да ме убедиш, че те са големият проблем в България. Точно това говорене слушат и циганчетата, които ходят на училище, дали ще имат мотивация да ходят там?

morfius
07-10-2011, 23:35
Това за мисленето се отнася и за теб. Аз съм убеден, че ксено означава освен чужденец и непознат също.
Вадиш отново частен случай, показваш само отрицателните черти на този етнос. Това точно е проблемът. Едните били джебчии, другите осакатявали деца. А големият български наркотрафикант убил и осакати хиляди млади българи не е по-голям проблем, или онзи, който е осакатил стотици момичета карайки ги да проституират, защото и в този бизнес циганите не са на върха на пирамидата. Така, че няма как да ме убедиш, че те са големият проблем в България. Точно това говорене слушат и циганчетата, които ходят на училище, дали ще имат мотивация да ходят там?

Частния случай показва, че може един да е виновен за престъпление извършено пряко от друг, за това го изведох... тезата, не може един да носи вина за друг не е 100% вярна.
Защото родителя е причинил това на детето, не ти или аз, родителя го превръща в престъпник и е виновен повече от него за кражбата после, а ръководителя на този клан на практика е толкова виновен, колкото ръководителя на мафиотска структура.

Ти може и да си убеден в много неща, но речниците показват друго, проверих изрично защото си първия който употребява ксено за непознат.
Означава, чужд(енец), различен...

Изобщо не искам да те убеждавам нито теб, нито който и да е, че циганите са най-големия проблем... защото просто не са. В една от темите пуснах един цитат много добър... ама вече не помня в коя от двете, те са си направо за сливане.

Онова което се опитвам да те убедя, е да не опитваш с манипулативни подходи да ни убеждаваш колко сме виновни за дереджето на циганите, но ти не зацепваш, пак го пробутваш същия номер... какво щяло да чуе циганчето!
То мотивацията и желанието изобщо не тръгват от там, а ако циганчето не се е интегрирало в класа си, дали ще му е до нечии външни приказки?

Доко
07-10-2011, 23:39

Пак слагаш общ знаменател. Не можеш да убедиш никой в правотата на циганската реалност. Говориш за щироко скрояване или толерантност, а не мислиш ли, че точно това е причината да сме в тази ситуация. Криворазбрана толерантност е това, което е нормално в една криворазбрана демокрация. Първо няма кой да ни промени манталитета, оставаме си с ориенталско мислене на ръба на Европа, там е заровено "кученцето".

Susscrofa
08-10-2011, 00:01
Частния случай показва, че може един да е виновен за престъпление извършено пряко от друг, за това го изведох... тезата, не може един да носи вина за друг не е 100% вярна.
Защото родителя е причинил това на детето, не ти или аз, родителя го превръща в престъпник и е виновен повече от него за кражбата после, а ръководителя на този клан на практика е толкова виновен, колкото ръководителя на мафиотска структура.

Ти може и да си убеден в много неща, но речниците показват друго, проверих изрично защото си първия който употребява ксено за непознат.
Означава, чужд(енец), различен...

Изобщо не искам да те убеждавам нито теб, нито който и да е, че циганите са най-големия проблем... защото просто не са. В една от темите пуснах един цитат много добър... ама вече не помня в коя от двете, те са си направо за сливане.

Онова което се опитвам да те убедя, е да не опитваш с манипулативни подходи да ни убеждаваш колко сме виновни за дереджето на циганите, но ти не зацепваш, пак го пробутваш същия номер... какво щяло да чуе циганчето!
То мотивацията и желанието изобщо не тръгват от там, а ако циганчето не се е интегрирало в класа си, дали ще му е до нечии външни приказки?

Аз също проверих, отвсякъде си означава и непознат, но хайде да оставим това, не е толкова важно.
Винаги ще се намери татко, който разказва на детето си, че циганите си осакатяват децата, и това дете после в училище без да носи никаква вина, ще направи това, което създава напрежение..............
Циганчето никога няма да остане интегрирано, ако всеки ден разни дечица, не по своя вина, а на родителите си, му крещят, че е крадец по рождение, а дядо му е миризлив.
Нима родителите на големият наркобос не носят вина за това какъв е той, нима те не са го осакатили, макар и не физически. Стига матричар и ти не вярваш, в това което пишеш. Мнозинството носи цялата вина за наличието на маргинални етноси, групи, прослойки и какво ли още не.

---------- Post added at 21:01 ---------- Previous post was at 20:58 ----------

Пак слагаш общ знаменател. Не можеш да убедиш никой в правотата на циганската реалност. Говориш за щироко скрояване или толерантност, а не мислиш ли, че точно това е причината да сме в тази ситуация. Криворазбрана толерантност е това, което е нормално в една криворазбрана демокрация. Първо няма кой да ни промени манталитета, оставаме си с ориенталско мислене на ръба на Европа, там е заровено "кученцето".

Българите не са толерантни, вече го написах някъде, а Стоян Георгиев обясни доста добре, що е то българска толерантност.

morfius
08-10-2011, 00:46
Мнозинството носи цялата вина за наличието на маргинални етноси, групи, прослойки и какво ли още не.

Отказвам да ми вменяват вина, парса, задължения и морални етикети за чужди прегрешения, за това и ненавиждам толерастията като концепция.

Не се опитвай да играеш катаджия който пробутва на следващ/ите шофьор/и показанията на радара на някой тарикат.

А и не виждам как точно мнозинството ще е виновно за всичко, обществото е като семейството, като се стигне до проблеми не знам случай виновна да е само едната страна.

Та хайде стига толеращини.

Доко
08-10-2011, 01:37
Мнозинството носи цялата вина за наличието на маргинални етноси, групи, прослойки и какво ли още не.

Еее стига вече, прекаляваш с филосовските мисли и съждения. Ако пък си вярваш, почвай да се самобичуваш. :brickwall: :tooth:

nickyto
08-10-2011, 06:29
Я к`ва интересна тема се е заформила за циганетата... Само не ми стана ясно като ще трябва да ги интегрираме, асимилираме и прочее сложни думи дето не ги вдявам особено, та... кой смелчага ще влезе в циганското гето ? Та чини ми се, че едва ли ще има желаещи да преминат през такова /освен някой от техния етнос/, а кво остана и да ги поучава да спрат с обичайните си занимания.

Susscrofa
08-10-2011, 10:57
Я к`ва интересна тема се е заформила за циганетата... Само не ми стана ясно като ще трябва да ги интегрираме, асимилираме и прочее сложни думи дето не ги вдявам особено, та... кой смелчага ще влезе в циганското гето ? Та чини ми се, че едва ли ще има желаещи да преминат през такова /освен някой от техния етнос/, а кво остана и да ги поучава да спрат с обичайните си занимания.

Думичката асимилация е лоша думичка. :bath:
Прието е когато не знаем значението на думичките, да не ги използваме.
Никой няма да влиза в гетата, а ще трябва да вадим от там някой, на първо време подрастващите.:bath:

morfius
08-10-2011, 11:06
Мордохай добре обясни разликата интеграция/асимилация, работи се не с групи, а с индивиди ако искаш да не е асимилация, а интеграция.
Но масово се говори за интеграция на група/и... което е безмислица или гони келепирец на гърба на проблема.

P.S. - Не е лесно да се пише от телефон ...

Linkestis
08-10-2011, 13:17
suscrofa- ел и сили ту манге махта си диксеман ту Факултет си паряе?Или чавета или си ту манге?Со пищингяс мале пурджур у романске дикти пал жена?
Ай чавека мераф мале

nickyto
08-10-2011, 16:48
Думичката асимилация е лоша думичка. :bath:
Прието е когато не знаем значението на думичките, да не ги използваме.
Никой няма да влиза в гетата, а ще трябва да вадим от там някой, на първо време подрастващите.:bath:

И к`во става като вземеш на бай Манги детето ???

mordohy
08-10-2011, 23:00
Ейййй!
Завърна се Прасчо и живна Форумо!
Длъжен съм да ви посоча някои неточности, но само за протокола.:devil:
Писах, че ксенос означава : враг и чужденец.
Двете са неразривно свързани в гръцкия език.
Всеки чужденец е и враг!
Може и да е примитивно мислене, но е факт!
Все пак гръцкия е много древен език. Може би най-древния, все още жив език.
КсенофоБ.
Думата е погрешна.
Буквата "Б" в гръцкия не съществува!
Гръцката буква " бета" позната ни от геометрията е идиотщина.
Съществува само буквата "вита".
В тоя ред на пиянски мисли, думата придобива класическия си облик:
Ксенофовия!
Ксенос и фовос, тоест страх от врага-чужденец!
Така вече думата е по-ясна.
Интересна е противоположната и: филоксения
Означава буквално : приятел, чужденец-враг.
Преведено на български гостоприемство, но и чуждопоклонничество.
Улавяте ли нюансите!
Както и връзките между думите!
Те са важни!

Кайо
09-10-2011, 01:44
Ейййй!
Завърна се Прасчо и живна Форумо!
Длъжен съм да ви посоча някои неточности, но само за протокола.:devil:
Писах, че ксенос означава : враг и чужденец.
Двете са неразривно свързани в гръцкия език.
Всеки чужденец е и враг!
Може и да е примитивно мислене, но е факт!
Все пак гръцкия е много древен език. Може би най-древния, все още жив език.
КсенофоБ.
Думата е погрешна.
Буквата "Б" в гръцкия не съществува!
Гръцката буква " бета" позната ни от геометрията е идиотщина.
Съществува само буквата "вита".
В тоя ред на пиянски мисли, думата придобива класическия си облик:
Ксенофовия!
Ксенос и фовос, тоест страх от врага-чужденец!
Така вече думата е по-ясна.
Интересна е противоположната и: филоксения
Означава буквално : приятел, чужденец-враг.
Преведено на български гостоприемство, но и чуждопоклонничество.
Улавяте ли нюансите!
Както и връзките между думите!
Те са важни!

+1!