Log in

View Full Version : Тролът -характеристика, основни понятния, как да реагираме при среща с него.

Old Fox
12-10-2011, 16:55
Ето нещо, на което попаднах и смятам е адски на място и ще бъде полезно на много колеги тук:-)

----------------------------
Словосъчетанието “форумен трол” се появява някъде в края на 80-те години. Смята се, че терминът е бил заимстван от риболова, където трол се нарича стръвта на кукичката. Тролинга по форумите много прилича на риболова. На наивните потребители се подхвърля провокационна публикация (примамка), на която те реагират емоционално и по този начин приличат на хваната риба в мрежата на флеймъра. Така или иначе, тролингът представлява публикуване на провокативни съобщения, целящи да предизвикат ответна реакция, с деструктивна цел.
------
"Основната причина за това се корени в ниската самооценка. Твърде често в ролята на "форумен трол" попадат нереализирани в професията си хора, отхвърлени от някоя социална група, забравени фигури от близкото минало, хора смятащи се за недооценени, или новоизлюпили се философи"
-----------------

Задача на всеки трол е да превърне спокойната дискусия в яростен спор, в конфликт, в който да се намесят колкото е възможно повече участници, като първоначалната тема на дискусията бъде окончателно и безвъзвратно забравена. Мотивите за това могат да бъдат най-разнообразни. На някои просто им доставя удоволствие да поспорят и развлекат за сметка на някой друг себе си и останалата аудитория, други се опитват по този начин да попречат на дискусия върху неудобна тема, а има и хора, за които троленето е самоутвърждаване и борба на интелекти. Смята се, че с тролене се занимават само комплексирани деца, но всъщност това не е така. Понякога сред най-добрите тролове попадат възрастни, сериозни хора.

Най-добрият начин да се противопоставиш на трола е да не отговаряш на неговите публикации. В англоезичния свят много е разпространен следният израз “Don’t feed the forum trolls – Не хранете форумните тролове”. Нали храна за троловете са именно отговорите на възбудените потребители и колкото повече се разраства флейма, толкова по-сит става тролът. Разбира се, може да се включиш в спора и да се опиташ да „победиш“ провокатора, но трябва да се има предвид, че професионалните флеймъри имат много голям опит във воденето на спорове и че те просто не признават аргументите на опонента, колкото и убедителни да са те. А всички опити за доказване на грешките на трола завършват с вашето осмиване. Това е все едно да се опитате да победите рибата в конкурс за най-продължителен престой под вода – споровете и словесните престрелки за трола са също толкова естествена среда, както и водата за рибата. И обикновено, единственото, което може да получи човек, встъпил в подобна полемика, е раздразнение и развалено настроение.

В преобладаващата част от случаите на тролинг няма да намерите никаква логика в съобщенията на трола. Нито ясна теза, нито поддържащи я аргументи. Тролът разчита на горепосочената схема на “самоманипулация”. Няма да намерите имена, дати, точни цифри, източници, ясна позиция. Тролът просто драсва клечката кибрит и периодично поддържа огъня.

Безсмислено е да се опитвате да правите опити в уточняване на понятията, формулирането на теза и представянето на аргументи. В последващият му поустинг отново няма да намерите някакво логично мнение, не се учудвайте дори ако “забие” темата в съвсем друга посока.

Най-резултатния антитрол способ е модераторският контрол.

Какво да правим когато няма модератор или самият той нехае за настроението във форума? Когато забележим провокативно съобщение е препоръчително да не отговаряте веднага, а да седнете и добре да обмислите и подредите отговора. Не се “горещете”, пишете спокойно, прилагайки факти, дати, имена, илюстративни материали. Аргументирайте се. И накрая не забравяйте да завършите с фразата - "Don't feed the forum trolls".

Най-препоръчвания от специалистите способ за защита от тролове се крие точно в тази фраза. Става въпрос разбира се за НЕвлизане в дискусия с трола, в оставяне съобщението му да “виси” без отговор. Нещо като поставянето му в позиция на рибар, на чиято стръв рибите не кълват.

// източник темата за ЦСКА в holigans.bg - не знам те откъде за взели материала//

В резюме:
Тролът се храни с внимание - можете да се справите само ако го уморите от глад!

Susscrofa
12-10-2011, 17:07
За да разберем защо джуджетата и троловете не се харесват едни други, трябва да се върнем доста назад.

Те си приличат колкото сиренето и тебешира. Точно толкова, наистина. Едното е органично, другото не е, а и малко мирише на сирене. Джуджетата си изкарват хляба, като разбиват скали с ценни минерали в тях, а формата на живот, основана на силиция и известна като тролове, представлява, по принцип, скали с ценни минерали в тях. В далечната пустош те прекарват по-голямата част от деня в дрямка, но това не е състояние, в което една скала с ценни минерали в нея е препоръчително да бъде, когато наоколо се мотаят джуджета. А те мразят троловете, защото тъкмо когато си открил някой интересен пласт с ценни минерали, хич не би ти допаднало някоя скала внезапно да се надигне и да ти откъсне ръката, понеже току-що си забил кирка в ухото й.

Беше състояние на постоянна междувидова вендета и, както повечето добри вендети, вече не се нуждаеше от причина. Достатъчно беше, че винаги е съществувала.[1]

Джуджетата мразеха троловете, защото троловете мразеха джуджетата, и обратното.

Стражата се промъкна на Уличката на Трите Лампи, която излизаше почти на средата на Късата Улица. Чуваше се далечно пращене на фойерверки. Джуджетата ги изстрелваха, за да отпъждат злите минни духове. Троловете ги изстрелваха, защото имаха хубав вкус.

— Не виждам защо да не ги оставим да се изпотрепят помежду си и после да арестуваме победените — каза Ефрейтор Нобс. — Винаги така сме правили.

— Патрицият наистина се сърди, чуе ли за етнически вражди — мрачно каза Сержант Колън. — Става наистина саркастичен по този въпрос.

Хрумна му една мисъл. Поободри се малко.

— Имаш ли някаква идея, Керът? — Хрумна му друга мисъл. Керът беше простовато момче. — Ефрейтор?

— Сержант?

— Оправи тази каша, ясно?

Керът надникна иззад ъгъла към приближаващите се стени от тролове и джуджета. Вече се бяха видели едни други
Продължението тук:
http://chitanka.info/text/14714/3

Предлагам темата да стане важна.:busted_cop:

Ramsezsh
12-10-2011, 18:06
Най-резултатния антитрол способ е модераторският контрол.

Има и друг ефективен -Ignore List се нарича.

lordliness
12-10-2011, 21:26
Ето ще клъвна и аз :) целта на форума не е ли да си чешем езиците или по- точно пръстите и да се правим на велики и мноого интересни.

old alfist
12-10-2011, 21:56
Баси претенциозните определения и мерки за безопастност против някакъв си трол - не виждам нищо лошо в общуването си с него, щом има какво да си кажа и науча от него.

ФЕРАРИСТ
12-10-2011, 21:59
Неква интрига има тука, ама нещо нямам време да се разчета да вида що е......

pa4ito
12-10-2011, 22:27
Неква интрига има тука, ама нещо нямам време да се разчета да вида що е......
Защо ли и на мен така ми намирисва... :BIGsmile:
А с троловете най-лесно се оправяш ако не им отговаряш, но ако отговориш само веднъж и млъкнеш, май ще го извадиш от равновесие и замина... :priest:

mordohy
12-10-2011, 22:35
Има и друг ефективен -Ignore List се нарича.
Има и по-гадна опция тоя форум, но в интерес на истината, никога не е използвана ефективно!
Иначе, явни тролове тука нямаме!
Има няколко скрити, но поне са под контрол!

Old Fox
12-10-2011, 22:46
Дали?-)
Ето още нещо по темата:

Ако се затруднявате да определите с точност тролът в даден форум (въпреки че троловете, като носители на ярки отличителни белези, са лесно различими), можете да приложите следния тест - един вид лакмус за тролове.
Пуснете неангажираща тема или мнение описващо троловете като такива или методите за борба с тях. Първият отговор по темата ще бъде написан именно от трол:-)

Ramsezsh
12-10-2011, 22:49
Има и по-гадна опция тоя форум, но в интерес на истината, никога не е използвана ефективно!

И тая върши работа.
Не четеш простотии. Не четеш как някой сере в разни теми - е така за спорта. Като не го четеш, не се дразниш на глупостите и провокациите.

Kuker
12-10-2011, 23:00
Дали?-)
Ето още нещо по темата:

Ако се затруднявате да определите с точност тролът в даден форум (въпреки че троловете, като носители на ярки отличителни белези, са лесно различими), можете да приложите следния тест - един вид лакмус за тролове.
Пуснете неангажираща тема или мнение описващо троловете като такива или методите за борба с тях. Първият отговор по темата ще бъде написан именно от трол:-):tooth:

mordohy
12-10-2011, 23:10
И тая върши работа.
Не четеш простотии. Не четеш как някой сере в разни теми - е така за спорта. Като не го четеш, не се дразниш на глупостите и провокациите.
Описаната от тебе опция, приложена от мод, обезопасява всички юзери от простотиите на трола!
Те за това ти казах, че е по-гадна!
Той си пише ,ама никой не му отговаря, защото никой не го вижда!:go:

митака-пловдив
12-10-2011, 23:17
За да разберем защо джуджетата и троловете не се харесват едни други, трябва да се върнем доста назад.

Те си приличат колкото сиренето и тебешира. Точно толкова, наистина. Едното е органично, другото не е, а и малко мирише на сирене. Джуджетата си изкарват хляба, като разбиват скали с ценни минерали в тях, а формата на живот, основана на силиция и известна като тролове, представлява, по принцип, скали с ценни минерали в тях. В далечната пустош те прекарват по-голямата част от деня в дрямка, но това не е състояние, в което една скала с ценни минерали в нея е препоръчително да бъде, когато наоколо се мотаят джуджета. А те мразят троловете, защото тъкмо когато си открил някой интересен пласт с ценни минерали, хич не би ти допаднало някоя скала внезапно да се надигне и да ти откъсне ръката, понеже току-що си забил кирка в ухото й.

Беше състояние на постоянна междувидова вендета и, както повечето добри вендети, вече не се нуждаеше от причина. Достатъчно беше, че винаги е съществувала.[1]

Джуджетата мразеха троловете, защото троловете мразеха джуджетата, и обратното.

Стражата се промъкна на Уличката на Трите Лампи, която излизаше почти на средата на Късата Улица. Чуваше се далечно пращене на фойерверки. Джуджетата ги изстрелваха, за да отпъждат злите минни духове. Троловете ги изстрелваха, защото имаха хубав вкус.

— Не виждам защо да не ги оставим да се изпотрепят помежду си и после да арестуваме победените — каза Ефрейтор Нобс. — Винаги така сме правили.

— Патрицият наистина се сърди, чуе ли за етнически вражди — мрачно каза Сержант Колън. — Става наистина саркастичен по този въпрос.

Хрумна му една мисъл. Поободри се малко.

— Имаш ли някаква идея, Керът? — Хрумна му друга мисъл. Керът беше простовато момче. — Ефрейтор?

— Сержант?

— Оправи тази каша, ясно?

Керът надникна иззад ъгъла към приближаващите се стени от тролове и джуджета. Вече се бяха видели едни други
Продължението тук:
http://chitanka.info/text/14714/3

Предлагам темата да стане важна.:busted_cop:

Що забрави джуджешкия хляб и Прасоколеда?

Sunny
12-10-2011, 23:19
Описаната от тебе опция, приложена от мод, обезопасява всички юзери от простотиите на трола!
Те за това ти казах, че е по-гадна!
Той си пише ,ама никой не му отговаря, защото никой не го вижда!:go:

Все ще се намери някой да му се върже Иво , знаеш как е ;)
И все пак форумо си има много добра опция - Ignore list както каза нашего брата Ramzes .

@Old Fox
Оти да се пънем като ке ми мине , или нема да ме чуят братче .

Old Fox
12-10-2011, 23:41
@Old Fox
Оти да се пънем като ке ми мине , или нема да ме чуят братче .
Eпа оти? Пробвам се да бъде полезен;-)

Sunny
12-10-2011, 23:57
Eпа оти? Пробвам се да бъде полезен;-)

Е па оти ?
Кога се пънехме да сме полезни ни усвиркаха като безполезни и искаха свободия .
Някой да ти е казал едно "Мерси"
Хайде нЕма нужда от мерси .
Цирка си е същия - само циркаджиите различни .
А нов цирк със стари циркаджии знаем не става ;)

Peter_63
13-10-2011, 00:28
...Основната причина за това се корени в ниската самооценка. Твърде често в ролята на "форумен трол" попадат нереализирани в професията си хора, отхвърлени от някоя социална група, забравени фигури от близкото минало, хора смятащи се за недооценени, или новоизлюпили се философи...
...а има и хора, за които троленето е самоутвърждаване и борба на интелекти...
...Най-добрият начин да се противопоставиш на трола е да не отговаряш на неговите публикации...
...Тролът се храни с внимание - можете да се справите само ако го уморите от глад!
+1 :clap:

...Ако се затруднявате да определите с точност тролът в даден форум (въпреки че троловете, като носители на ярки отличителни белези, са лесно различими), можете да приложите следния тест - един вид лакмус за тролове.
Пуснете неангажираща тема или мнение описващо троловете като такива или методите за борба с тях. Първият отговор по темата ще бъде написан именно от трол
:metal:

MrX
13-10-2011, 08:38
Дали?-)
Ето още нещо по темата:

Пуснете неангажираща тема или мнение описващо троловете като такива или методите за борба с тях. Първият отговор по темата ще бъде написан именно от трол:-)

Знаех си, че точно така ще се получи, но все се надявах да не би.

Susscrofa
13-10-2011, 09:05
Да не си помисли някой, че съм клъвнал на нещо.
Просто никак не ми беше трудно да се сетя, че става дума за мен. Радвам се, че и старата лисица ме помни, имахме "приятни" приключения с него. Ех, спомени, спомени...............
"Тролът" е понятие измислено от хора, които мразят да не са най-интересните, най-готините, най-забелязваните.
Те не харесват различното мислене, обожават да си пускат теми, в които всички да им викат "евала пич, голем си", или пък "Убу си го написАл". Проблемът на тези хора не е това, което те определят като "трол", а неспособността им да приемат, че тяхното мнение не винаги се споделя от всички. Мразят някой да им опонира, защото може би в детството им никой и по-никакъв начин не го е правил спрямо тях. Емотиконата, която ги довежда до оргазъм е тази::notworthy:
Методите им да отстранят инакомислещ се свеждат до методиката характерна и употребявана по време на така наречения "късен костовизъм". Тя се изразява в затваряне на уста с милиционерски методи. Това е подход, при който на някой така му се затваря устата, че другите си мислят, че той не говори и не пише по-собствено желание.
И те така...........:biker:

Ранобудниче
13-10-2011, 10:49
Ето нещо, на което попаднах и смятам е адски на място и ще бъде полезно на много колеги тук:-)

...

Обожавам капацитетите :)

Господ здраве да дава на тоя, дето ви сертифицира да издавате удостоверения за придобита квалификация "трол" :tooth:

Апропо, подобна тема беше пускана преди години от пътеводната светлина, която цитираш в подписа си, а знаем там откъде се добиват знания и умения :)

Намирисвате ми на сериозна, почти партийна, организация - много сте сладки :BIGsmile:

Ама пишете си ги тия, де - интересно е :)

Old Fox
13-10-2011, 11:04
Копирам невинно тема от друг форум...:-) И то с най-най-чисти намерения.
Защо да съм капацитет и издаващ удостоверения не знам, не знам...

Ранобудниче
13-10-2011, 11:11
Копирам невинно тема от друг форум...:-) И то с най-най-чисти намерения.
Защо да съм капацитет и издаващ удостоверения не знам, не знам...

Убедена съм, че дори плешките те сърбят :)

Св., няма да ти я оспамвам повече, но определено ще чета с интерес.. Как.. кой не скача, е червен :)

RUNNING WILD
13-10-2011, 11:37
Олди учителю мой ти който ме направи трол аз съм твоето форумно творение твоето отроче, ще ти кажа отговора като един истински трол-риболовец -и от никролога ще ви храня като умра ще ми се отварят устата на снимката като се зачетете.

Pastora
13-10-2011, 11:45
Олди учителю мой ти който ме направи трол аз съм твоето форумно творение твоето отроче, ще ти кажа отговора като един истински трол-риболовец -и от никролога ще ви храня като умра ще ми се отварят устата на снимката като се зачетете.
Бате, ти си шефът на троловете :cheers:

Old Fox
13-10-2011, 12:01
Oказва се че и отрочета съм имал, без да знам. Ми така е като влизам във форума без предпазни средства. Ето форума е заченал и е добил RUNNING WILD :lol_sign:

Това склоняването към тролство било по-кофти и от склоняването към проституция.

Оп пЪрдон, имах предвид:

...товасклоняванетокъмтролствобилопокофти-,.иот склоняванетокъмпроституция

RUNNING WILD
13-10-2011, 12:27
да Олди велики осеменителю ти и другите бивши се съвкуплявахте с форума и понеже ти е нефелно семето се раждаха тролове преди,виж че сега след промените и демокрацията не се раждат тролове а ти липсват гледам щом пускаш теми,цункам те тате ти винаги ще си в сърцето ми и другите ми роднини вуйчо Мортролос и чичо Профани и цялото кралско войнство,чакат ни дълги тролски години заедно...

nightroller
13-10-2011, 13:49
Поклон пред Олди и неговия откривателски гений!
Поклон пред Пруфа - тролоубиеца!
Поклон пред Пинки - преследвача на тролове!
Поклон пред Морфи - най ревящия от тях!
Поклон - да ги запомним с добро!!!

Поздрави на цялата банда - Боян (Най-ТРОЛлер)

RUNNING WILD
13-10-2011, 13:57
запомнихме ги до 40... но ме можаха да вдигнат ръка да убият детето си непослушният и закачлив палавник Ръни- не се гаси туй що не гасне...айде стига толкова тролене за днес отивам да се крия в гората да ям плъхчета.

Old Fox
13-10-2011, 14:01
Поклон пред Олди и неговия откривателски гений!
Поклон пред Пруфа - тролоубиеца!
Поклон пред Пинки - преследвача на тролове!
Поклон пред Морфи - най ревящия от тях!
Поклон - да ги запомним с добро!!!

Поздрави на цялата банда - Боян (Най-ТРОЛлер)
:-) Toва мнение окончателно ли е или да почакаме 15мин за да може да се откажеш от него и да напишеш нещо коренно противоположно. След което да се откажеш да пишеш въобще?:-)

nightroller
13-10-2011, 14:05
:-) Toва мнение окончателно ли е или да почакаме 15мин за да може да се откажеш от него и да напишеш нещо коренно противоположно. След което да се откажеш да пишеш въобще?:-)

нека чакането започне сега!

old alfist
13-10-2011, 14:06
Ей, големи заядливци се навъдиха отвсякъде - що не вземите да си пишете ей-така за удоволствие, а ми сте взели да се джавкате като пубери и да се доказвате всички колко сте велики.

morfius
13-10-2011, 14:09
Аз освен да ви благодаря за вниманието... :waving:
Наздраве :big_beer:

Kuker
13-10-2011, 14:34
Обожавам капацитетите :)

Господ здраве да дава на тоя, дето ви сертифицира да издавате удостоверения за придобита квалификация "трол" :tooth:

Апропо, подобна тема беше пускана преди години от пътеводната светлина, която цитираш в подписа си, а знаем там откъде се добиват знания и умения :)

Намирисвате ми на сериозна, почти партийна, организация - много сте сладки :BIGsmile:

Ама пишете си ги тия, де - интересно е :):big_flowers:

old alfist
13-10-2011, 14:43
:big_flowers:

Не се подмазвай на шефката.

Ранобудниче
13-10-2011, 14:50
Жалко, искаше ми се да не я заключвам, но натам вървят нещата.
Ако спрете да се "закачате" помежду си, ще съм ви особено удължена.
И това е адресирано към всички лагери и фракцийки, почесали пръст в темата.

Чакам да видя кой ще е по-великодушният, който ще спре пръв.

old alfist
13-10-2011, 14:59
Така ми се иска да се заяждам с началника, но няма да го правя.

fred
13-10-2011, 19:15
Полза няма, да се заяждаш с началници, аз да ти кажа, ти си го и знаеш де:) :bash:

old alfist
13-10-2011, 21:29
Полза няма, да се заяждаш с началници, аз да ти кажа, ти си го и знаеш де:) :bash:
Ти направо спечели приза Yesterday Man (http://www.youtube.com/watch?v=DPr_VEWN6YM) - поздрав за всички участници в темата.

valjo
13-10-2011, 23:51
Интересна тема, академична
НАуката относно форумниченето явно е важна за някои... прекалено важна, човек би си помислил заплати се раздават ...

Kuker
14-10-2011, 00:13
:bg:http://www.youtube.com/watch?v=Xz_c8hqKQBs

old alfist
14-10-2011, 01:07
НАуката относно форумниченето явно е важна за някои... прекалено важна, човек би си помислил заплати се раздават ...
Много загадъчно изглежда написаното ти - няма конкретна идея.

valjo
14-10-2011, 09:24

има има :))

Бобби
14-10-2011, 10:21
Не правете война а любов....обичайте се, тролчета джуджета и т.н....:))

Sunny
14-10-2011, 12:39

има има :))

Старуха , чети между редовете и ще прозреш идеята .

old alfist
14-10-2011, 12:52
Старуха , чети между редовете и ще прозреш идеята .

Да, но значението може да са тълкува двуяко.

Sunny
14-10-2011, 12:59
С една дума - две думи :smoke:

koolio
14-10-2011, 13:16
Интересна тема, академична

Нема по-страшно нещо от ора без работа ... :pain:

Ранобудниче
14-10-2011, 13:36

Мамин златен.
Умничък :)

mordohy
14-10-2011, 19:29
На това му викат: физиологичен зор!:dyrvo_v_kenefa:

Ранобудниче
14-10-2011, 21:40
На това му викат: физиологичен зор!:dyrvo_v_kenefa:

Никаква лична хигиена няма тук, ма`а му стара.
Всеки чака телякът да го забърше.

old alfist
15-10-2011, 00:33
Не ми е приятно да виждам как се противопоставят бивши и настоящи модератори, както да чета някакви отмъстителни словосъчетания на репресирани според самите тях потребители.
Продължавам да твърдя, че бившите модератори са си пичове със своите положителни качества и това не омаловажава качествата на настоящите.
Не знам как се е стигнало до противопоставяне помежду им.

Kuker
15-10-2011, 00:45
Не ми е приятно да виждам как се противопоставят бивши и настоящи модератори, както да чета някакви отмъстителни словосъчетания на репресирани според самите тях потребители.
Продължавам да твърдя, че бившите модератори са си пичове със своите положителни качества и това не омаловажава качествата на настоящите.
Не знам как се е стигнало до противопоставяне помежду им.Не си го слагай на сърцето ;) Всичко е в рамките на нормалното! :)

old alfist
15-10-2011, 00:48
Не си го слагай на сърцето ;) Всичко е в рамките на нормалното! :)
Да де, но като гледам пак какви злъчни диалози се водят в началото на темата и направо се чудя, или съм някаккъв наивен идеалист.