View Full Version : трети стоп
pisa_misho
18-10-2011, 20:32
Здравейте колеги,мисля да отворя третият стоп за да видя защо не свети.Дайте съвет как да го отворя и може ли да е изгорял.Благодаря предварително.
Linkestis
18-10-2011, 21:01
Пластмасата е на две винтчета.След това ако не е изгоряла много от слънцето,ще излезе без да счупиш части от нея.Крушките са много на брой,не помня точно колко.
Но да са изгорели всичките е малко вероятно..
old alfist
18-10-2011, 21:09
Здравейте колеги,мисля да отворя третият стоп за да видя защо не свети.Дайте съвет как да го отворя и може ли да е изгорял.Благодаря предварително.
Огледай се грубо дали не ти свети нещо друго и най вече бушончетата по таблата, ако не намериш нищо се обади на Жоро Danchev63 и да те прати при онези магьосници в сервиза за електроника в Плевен.
lordliness
18-10-2011, 21:19
Крушки 2.3W без цокъл ,но едва ли е от тях, както каза Linkestis, върху болтчетата има тапи
danchev63
18-10-2011, 21:37
Tретия стоп има самостоятелно управление от зелената кутийка. Може да е от него - изгоряло. Може да са само крушки десет на брой - съмнително да са изгорели всички - поне една ще свети. Елемента ако не се лъжа беше нещо от рода BTS 410E2 и струва 10лв(когато го купих), само с поръчка се доставя.
Провери си и стоп машинката - другите светят ли. Провери куплунга след сваляне на пластмасата. Ако решиш обади се, няма проблеми да го проверят с уреди и евентуално да го оправят.
nightroller
18-10-2011, 21:53
благодаря за информацията, при мен са изгорели два светодиода - ще го поръчам целия
Linkestis
18-10-2011, 21:54
Опс,сега се сетих...едната когато я купих третия стоп не светеше,като го разглобих се оказа че буксата не е включена.Обаче ако при теб е светил се ориентирай към поста на Данчев.
благодаря за информацията, при мен са изгорели два светодиода - ще го поръчам целия
Тате,за две изгорели ще го смениш целия!?!?
10лв.са пара в касичката на детето :)
lordliness
18-10-2011, 21:56
Зелената кутийка под волана или която е в средата?Много съм зле с тези електроники :(
nightroller
18-10-2011, 22:00
Опс,сега се сетих...едната когато я купих третия стоп не светеше,като го разглобих се оказа че буксата не е включена.Обаче ако при теб е светил се ориентирай към поста на Данчев.
Тате,за две изгорели ще го смениш целия!?!?
10лв.са пара в касичката на детето :)
еее :) ти пък, Алфата си има отделна каса :):) а и подозирам че се сменя целия елемент като мигачите отзад :)
то и тази кола е част от семейството :)
danchev63
19-10-2011, 07:48
Зелената кутийка под волана или която е в средата?Много съм зле с тези електронки :(
Под волана тъй наречения "блок за управление на светлините"
---------- Post added at 07:48 ---------- Previous post was at 07:47 ----------
Колега имах предвид елемента в кутийката а не целия трети стоп.
kpmaster
19-10-2011, 18:53
в някой по-топъл weekend ще взема и аз да разглобя, че сега свети като решетка (през една две), когато светне....
Аз сложих вътре лед и ефекта е много добър. Няма вече смяна на крушки и т.н.
nightroller
20-10-2011, 18:05
Аз сложих вътре лед и ефекта е много добър. Няма вече смяна на крушки и т.н.
добре де аз що си мисля че това е LED елемент цялото третото стоп ... ще зема баш да проверя :)
Скоро отварях моя. Много лесно се разглобява. Винтчетата са еврейски звезди които развих с шестограмче. Смених 6 диодчета за по 20 ст. Пак имам за смяна 2-3.
Цялата модификация излиза около 15-20 лева със лед стопа (за части) и лепило. Не може да се познае че е пипано нещо. Всичко си работи и повече смяна на крушки твърдо НЕ.
pisa_misho
21-10-2011, 21:06
Като купих машината просто не светеше и утре ще проверя за какво става на въпрос.До тук всички проблеми за щастие се оказват елементарни и евтини ,просто с колата са се отнасяли много зле (все пак е била служебен автомобил).До тук съм сменил крушки на мигачите ,крушки в купето ,крушка на халогена, крушка на задният габарит,абе незнам как се е движил този автомобил в София без повече от половината светлини,пропуснах и крушки на габаритите отпред,така че нищо чудно да са изгорели всички крушки на третият стоп.
lordliness
21-10-2011, 21:11
Като се замисля ,когато купих моята и аз смених почти същите крушки,само третия стоп си беше ОК :)
При мен беше същото когато я купих, смених крушки на габарит, в купето, таблото, за задна светлина и на третия стоп не светеха около 6 крушки, но сега всичко е ок!
Понеже в темата си говорим за крушки та изгоря ми едната крушка на плафона. С нормален цокъл от малките ама е 10 вата на цена от 10 лв в почти всички магазини в Бургас. Дайте решение на проблема че луднах. Временно сложих две 5 ватови че една 10 и една 5 вата свети грозно ама и 10 лв за крушка няма да дам.
Поздрави
Ще ги дадеш колега, вЕрвай ми и аз така казах първия път ама... Пробвах с некви смотани диоди обаче не ми хареса и сега имам диоди и по 10 лв./бр
lordliness
24-10-2011, 08:29
Понеже в темата си говорим за крушки та изгоря ми едната крушка на плафона. С нормален цокъл от малките ама е 10 вата на цена от 10 лв в почти всички магазини в Бургас. Дайте решение на проблема че луднах. Временно сложих две 5 ватови че една 10 и една 5 вата свети грозно ама и 10 лв за крушка няма да дам.
Поздрави
И на габаритите във фаровете са около десятка -вече смених две :(
И на габаритите във фаровете са около десятка -вече смених две :(
За там ясно ама аз си реших проблема като си купих хубави крушки ОСРАМ запилих едната пъпка и с поялник и калай си направих нова пъпка където трябва ама там ватовете са по малко и крушки има много ама 10 ватови малки не съм срещал обаче се сетих че мога да скокна до един познат на моргата и да си посъбера крушки има 2 или 3 166 при него. За 10 лв. ще си взема 10 крушки поне.
nightroller
24-10-2011, 18:42
имам въпрос - ако имам исгорели крушки в елемента на третия стоп, а аз имам - ще ли ми свети алармата за изгоряла крушка нейна м...а и аларма?
Linkestis
24-10-2011, 19:32
Не.А провери ли си лампичките на номера?
old alfist
24-10-2011, 19:35
На мен една такава лампичка на номера ми скъса нервите преди 2г. докато разбера, че е от нея.
pisa_misho
24-10-2011, 20:47
Днес намерих време и отворих третият стоп-с радост разбивам мита че трудно изгарят всичките крушки.Смених ги и сега свети.Колега mian4o,незнам какви са тези крушки по 10 лв. ,ама аз преди седмица ги смених за 1.50 лв.бройката.На габаритите във фаровете комплекта е 3.00 лв.,от тези новите които имат нещо като зелена платка отпред(не диодните).Първо светят в пъти по силно и второ светят бяло-не синеят ,не жълтеят а бяло.Тях специално доста време ги търсих защото на 146-та съм с такива ,но тук нали цокъла е друг,но ти казвам ,че ефекта е поразителен,и цената е в пъти надолу.А за крушката на задният номер-и моята е изгоряла ,но някой "майстор" в КАТ така е сложил номера че го е забил в плафончетата и нама сменяне.
nightroller
24-10-2011, 21:04
не само ги проверих ми ги и смених и то без да свялям номера ;) а де :)
Сменил съм де що има крушка по колата ей таз аларма си свети м@м@ и и аларма :)
---------- Post added at 21:04 ---------- Previous post was at 20:51 ----------
...А за крушката на задният номер-и моята е изгоряла ,но някой "майстор" в КАТ така е сложил номера че го е забил в плафончетата и нама сменяне.
Доста често срещано - опитай да натегнеш държача на фасунгата надолу и напред към тебе докато го извадиш донякъде, след тва го издърпай напред (няма да излезе) след тва бръкни отгоре ако имаш достъп и плъзни ктушката наляво докато излезе и така при мен имаше доста жизнеутвърждаващи псувни дето ги изрекох като мантра около таз операция :)
ecotronic
24-10-2011, 21:08
Колеги, да няма някаква драма с алтернатора този модел? Някакви пикове от високо напрежение по инсталацията?
Като Ви слушам, такова чудо не бива:shock:
А и аз за 2 месеца откакто го имам, съм сменил единия ксенон и една шепа крушки по таблото.
pisa_misho
24-10-2011, 21:15
Нямам идея но с днешната подмяна станаха 19бр.,пича в магазина почна да се еб--а с мен, че трябвало да ходи да зарежда крушки че ако дойдел още някой с Алфа намало какво да му продаде
danchev63
26-10-2011, 09:34
имам въпрос - ако имам исгорели крушки в елемента на третия стоп, а аз имам - ще ли ми свети алармата за изгоряла крушка нейна м...а и аларма?
Определено ДА. Както бях писал в друга тема системата следи стоповете. В друг пост бях написал, че има отделен елемент в "клюкарката" управляващ третия стоп. Следователно при изгоряла крушка сигнал за такава свети( естествено свети 40 сек и след това гасне).
lordliness
26-10-2011, 10:11
За осветлението на задния номер и моя номер пречеше и просто измъкнах нита (беше лесно :) )свалих си номера смених си крушката и после май залепих нита да не изпадне някъде.
Днес намерих време и отворих третият стоп-с радост разбивам мита че трудно изгарят всичките крушки.Смених ги и сега свети.Колега mian4o,незнам какви са тези крушки по 10 лв. ,ама аз преди седмица ги смених за 1.50 лв.бройката.На габаритите във фаровете комплекта е 3.00 лв.,от тези новите които имат нещо като зелена платка отпред(не диодните).Първо светят в пъти по силно и второ светят бяло-не синеят ,не жълтеят а бяло.Тях специално доста време ги търсих защото на 146-та съм с такива ,но тук нали цокъла е друг,но ти казвам ,че ефекта е поразителен,и цената е в пъти надолу.А за крушката на задният номер-и моята е изгоряла ,но някой "майстор" в КАТ така е сложил номера че го е забил в плафончетата и нама сменяне.
Кажи нещо модел или от къде си ги взел че ми стана интересно.
Днес минах през моргата и си взех две нови крушки втора употреба ОСРАМ същите като моите за сумата от 1,00 лв. и проблема е решен дори имам една резервна.
Поздрави
pisa_misho
28-10-2011, 20:29
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1824/144247985819808282571319822595qP2wJi52woCN6YO7iblR .JPGhttp://www.picvalley.net/v.php?p=u/2879/33908923714590705771319822611ptLZYgYOcleWmsUJnEak. JPGhttp://www.picvalley.net/v.php?p=u/2915/163424900319620217981319822621ameIqTHu71nNAufwFPwV .JPGhttp://www.picvalley.net/v.php?p=u/2007/6803718026506680131319822630bSadwmOXrC5p76ajoe2B.J PGhttp://www.picvalley.net/v.php?p=u/2943/2226948915694442761319822638w7De1286ad26dLf7fw92.J PGhttp://www.picvalley.net/v.php?p=u/2170/15975586111816552571319822651h3rY2WsIGQ3YWuKcCKcv. JPG за тези крушки говоря,снимал съм 146-та,защото се вижда по добре,последните две снимки са от 166-та
Да се разпиша и аз тук. Ескортирам в събота един приятел, който не познава добре "големия" ни град и при една от спирките той слиза и вика "Кире, не ти светят и двата стопа, само третия свети".И ся?1! Вадя крушката ат единия - здрава, вадя и другата и там жичката целокупна. Куфара с походните инструменти в гаража, кутията с резервни крушки също липсва. Паля гумите и право в сервиза, майсторчето отишло за части и понеже там съм на полусамообслужване, търся пробната лампа - няма я никаква и понеже бързам (човека че чака) решавам да действам кардинално. Проверих предпазителя - здрав (№1 е ако някой не знае) смених го за всеки случай, пак нищо, повъртях се в сервиза, срещна ме един ГоУф, викам си "ела жертво" обезкрушких го за секунда, слагам на мръсницата - нЕма никой!? Започнаха да ми се въртят в главата разни зелени кутийки, "клюкарки", прекъснати кабели и т.н. простотии... В тоя момент пристига майстора "Кво прайш бе Киро?" "Стоповете ми отказаха и двата, третия работи, бушона е здрав, пробвах с крушка от оня ГоУф, пак не става и ся какво прайме не знам".
Оня за малко не легна да се търкаля по асфалта от смях - Голфа бил там точно за смяна на крушките и той отишъл до магазина точно за тях.
Та първо мерете, второ не си правете прибързани изводи, трето - винаги могат да ви изгорят и двете крушки.
pisa_misho
10-01-2012, 21:46
Айде в изходна позиция с тоя трети стоп.Угасна ..... и стоп да ...!Сега меря с мултицета ток има ама е 6,2 волта-нетрябва ли да е 12 волта,и какво може да е станало.Но пък за щастие всички крушки са здрави и светят,пробвах ги на батерията от алармата в къщи(както са си на модула).Та защо идва само6,2 волта.Благодаря предварително!
Според мен имаш проблем с клюкарката въпреки че си мисля че ако проблема е в нея стопа трябва или да не светва когато трябва или да свети постоянно без да е натиснат педала Тези слаби волтове които ти идват може и да е нещо друго За едно съм сигурен че от клюкарката тръгват отделни кабели за трите стопа Не взимай ток от някой от другите стопове че ще изпуши и той Или ако вземеш ток трябва да мине през реле
ecotronic
11-01-2012, 18:01
Айде в изходна позиция с тоя трети стоп.Угасна ..... и стоп да ...!Сега меря с мултицета ток има ама е 6,2 волта-нетрябва ли да е 12 волта,и какво може да е станало.Но пък за щастие всички крушки са здрави и светят,пробвах ги на батерията от алармата в къщи(както са си на модула).Та защо идва само6,2 волта.Благодаря предварително!
Задните стопове работят ли? И сигурен ли си, че правилно мериш 6,2 V в момента в който задните светят?
Ако е така може да е лоша връзка някъде. Закачи някаква крушка (извади една от третия стоп) директно на кабелите за целия стоп. Може проблемът да е вътре в самото тяло.
danchev63
11-01-2012, 20:36
Реши ли проблема с 3 стоп. Предплагам че е избушил елемента вътре в "клюкарката" - някакъв електронен ключ беше. Ще намеря къде записах инициалите за моя като го оправях. Струваше 10лв да се купи - само с поръчка - няма го по магазините.
pisa_misho
11-01-2012, 22:17
Не не се оправи ,6,2 v., ми показва при натиснат педал на спирачките-и стоповете отзад светят и двата,а проблем с тялото нямам защото закачвам батерията от алармата и стопа свети.Възможно ли е да е направило някъде отечка?Ще пробвам да пусна нова маса
ecotronic
11-01-2012, 22:38
Не не се оправи ,6,2 v., ми показва при натиснат педал на спирачките-и стоповете отзад светят и двата,а проблем с тялото нямам защото закачвам батерията от алармата и стопа свети.Възможно ли е да е направило някъде отечка?Ще пробвам да пусна нова маса
Едното пипало на уреда с който мериш допри някъде на корпус а с другото мери двата проводника на стопа при натиснат педал. Кажи какво мериш на единия и какво на другия.
Някой може ли да измери общото съпротивление на 3-тия стоп със всички работещи крушки. Благодаря предварително.
old alfist
13-01-2012, 09:24
Що не вземеш да отидеш в Пансервиза и ще ти го оправят момчетата. Според мен е за смяна някой прекъсвач.
ecotronic
13-01-2012, 11:07
Някой може ли да измери общото съпротивление на 3-тия стоп със всички работещи крушки. Благодаря предварително.
Съпротивлението му при светещ или при не-светещ стоп ще се различава съществено.
Така че - конкретизирай въпроса си.
danchev63
14-01-2012, 17:45
Така както го описваш е точно този елемент - електронен ключ - намира се в зелената кутийка. За всеки стоп си има по един такъв вътре. Просто отиди в пансервиза и те ще ти кажат наименованието му - за всеки модел има модификации. Струва 10лв или поне струваше толкова аз като си купувах моя.
nightroller
14-01-2012, 22:52
За осветлението на задния номер и моя номер пречеше и просто измъкнах нита (беше лесно :) )свалих си номера смених си крушката и после май залепих нита да не изпадне някъде.
относно осветлението на задния номер има далеч по-лесно решение ама трябва малко кунг -фу :)
дърпаш фасунгата към тебе вадиш леко единия край и бъркаш вътре с отверка крушката се плъзга наляво вадиш крушката и всичко по обратен ред и сте ОК.
относно осветлението на задния номер има далеч по-лесно решение ама трябва малко кунг -фу :)
дърпаш фасунгата към тебе вадиш леко единия край и бъркаш вътре с отверка крушката се плъзга наляво вадиш крушката и всичко по обратен ред и сте ОК.
Аз така и неможах да схвана с коя нинджа хватка ще я смениме :sad:
lordliness
17-01-2012, 19:13
Аз така и неможах да схвана с коя нинджа хватка ще я смениме :sad:И аз не схванах много,номера пречи да се свали предпазната пластмаса на отсека с крушките.
Номера пречи на свалянето на плафона с крушката Но не е невъзможна операцията защото аз я извърших преди година в смисъл без да свалям номера
Номера пречи на свалянето на плафона с крушката Но не е невъзможна операцията защото аз я извърших преди година в смисъл без да свалям номера
То зависи колко високо ти е монтиран номера в КАТ ;) Но ако е до горе (както е обикновенно) е абсурд операцията;)
pisa_misho
17-01-2012, 21:28
Моят номер е монтиран така че е опрял в плафоните - единият от които не свети,и просто няма смяна тая крушка
Моят номер е монтиран така че е опрял в плафоните - единият от които не свети,и просто няма смяна тая крушка
Точно, обикновенно точно така ги монтират ;) Сваля се номера и готово ;)
lordliness
17-01-2012, 21:46
Точно, обикновенно точно така ги монтират ;) Сваля се номера и готово ;)Бих добавил дърпаш по зверски и нита излиза с номера от бронята :) е видиите е по- добре да ги развиеш
leketo84
17-01-2012, 22:33
Бих добавил дърпаш по зверски и нита излиза с номера от бронята :) е видиите е по- добре да ги развиеш
Дам и аз така се направих и после малко напън и си влезна сам нита , където му е мястото , но може и да съм имал късмет знам ли ? :idea:
Съпротивлението му при светещ или при не-светещ стоп ще се различава съществено.
Така че - конкретизирай въпроса си.
И в двата случая!
ecotronic
19-01-2012, 17:53
И в двата случая!
Ако е вярно това, което знам от колеги, че в третия стоп има 10 крушки от по 2,3 W свързани паралелно, съпротивлението на светещ стоп при напрежение 12 V, трябва да е 6,3 ома.
Когато не свети, съпротивлението ще е по-малко но не мога да ти кажа колко точно, защото не зная какво е съпротивлението на на една такава крушка когато не свети.
Ако допуснем, че сме премерили някакво съпротивление R (на една несветеща крушка), То съпротивлението на несветещия стоп ще е R/10.
danchev63
19-01-2012, 20:06
Колега, обади ми се в неделя ще ти я сменя, ако още не си я сменил.
Ако е вярно това, което знам от колеги, че в третия стоп има 10 крушки от по 2,3 W свързани паралелно, съпротивлението на светещ стоп при напрежение 12 V, трябва да е 6,3 ома.
Когато не свети, съпротивлението ще е по-малко но не мога да ти кажа колко точно, защото не зная какво е съпротивлението на на една такава крушка когато не свети.
Ако допуснем, че сме премерили някакво съпротивление R (на една несветеща крушка), То съпротивлението на несветещия стоп ще е R/10.
Много ти благодаря! Днес ако ми остане време ще премерим съответно двете стойности при мен за да видя дали трябва да се добави някое съпротивление - все пак ледчето трябва да дава много по-малко...
ecotronic
20-01-2012, 10:33
Много ти благодаря! Днес ако ми остане време ще премерим съответно двете стойности при мен за да видя дали трябва да се добави някое съпротивление - все пак ледчето трябва да дава много по-малко...
Ако имаш впредвид това, че ще слагаш третия стоп в изпълнение със светодиоди и искаш да му догодиш същото съпротивление, за да го разпознава клюкарката нормално, то включи този със светодиодите на 12 V и докато свети, премери тока му на консумация. Като се знае този ток, лесно ще сметнем какво съпротивление трябва да му се добави, за да стане общото 6,3 ома.
nightroller
20-01-2012, 18:59
Аз така и неможах да схвана с коя нинджа хватка ще я смениме :sad:
Баце Бобо. тая фатка става само ако номера ти е монтиран леко по-надолу ;) кът моя :) и понеже аз не съм то вчера, та като я купувах им казах да го монтират малко по-надолу за да има начин да си разиграя кунг-футо ;)
Баце Бобо. тая фатка става само ако номера ти е монтиран леко по-надолу ;) кът моя :) и понеже аз не съм то вчера, та като я купувах им казах да го монтират малко по-надолу за да има начин да си разиграя кунг-футо ;)
Така и баба знае :mrgreen:
nightroller
20-01-2012, 19:17
Така и баба знае :mrgreen:
тя баба ми, Бобо, само Алфи е карала съм чувал ;) :D
тя баба ми, Бобо, само Алфи е карала съм чувал ;) :D
Блазе и - били са истински алфи ;)
nightroller
21-01-2012, 01:30
:):):)
Ползвам темата на колегата да ви попитам нещо. Днес сменях диодчетата на третия стоп. Под него ми направи впечатление, че има реле, което е хванато с два шестограма, същите като тези на третия стоп. За какво е това реле и защо е забито под третия стоп. На пръв поглед няма нищо общо с него. Нито общи проводници, нито куплунги.... За какво е и защо е навряно там
ecotronic
11-02-2012, 19:53
Ползвам темата на колегата да ви попитам нещо. Днес сменях диодчетата на третия стоп. Под него ми направи впечатление, че има реле, което е хванато с два шестограма, същите като тези на третия стоп. За какво е това реле и защо е забито под третия стоп. На пръв поглед няма нищо общо с него. Нито общи проводници, нито куплунги.... За какво е и защо е навряно там
Вероятно е приемника за алармата. Води се M35.
Преди време като свалях задната кора и аз видях този странен модул но не си зададох въпроса за къде е Та и аз го имам но нямам аларма Не съм сигурен но мисля дали това реле не определя времето за светене на плафона в багажника
savoibul
12-02-2012, 01:16
Преди време като свалях задната кора и аз видях този странен модул но не си зададох въпроса за къде е Та и аз го имам но нямам аларма Не съм сигурен но мисля дали това реле не определя времето за светене на плафона в багажникаНе това е антената на централното съответно и приемника, а централно има всяка 166 без значение дали е с заводска аларма или не.
Нали за централното е диодчето на жабката на таблото Или това диодче е само индикация а този модул е приемника
savoibul
12-02-2012, 17:45
Нали за централното е диодчето на жабката на таблото Или това диодче е само индикация а този модул е приемника Това диотче е индикация само и то за тези с фабрична аларма, инече другите го имат но не е активно.
leshoiad
26-03-2012, 19:36
Аз така и не разбрах как се сваля тоя трети стоп! Развих винтовете и до там......... освен винтоветенвнзадната част има и два щифта. Е не Моа да ги извадя и тва е!
Pepko-Bepko
26-03-2012, 21:17
Дърпай,откопчават се!И аз мислех че ще се счупи нещо ама излизат накрая.
leshoiad
27-03-2012, 16:28
Накъде, нагоре ли, към мен ли......
danchev63
27-03-2012, 17:23
Накъде, нагоре ли, към мен ли......
Нагоре и към теб. Двойно движение. Има две пластинки като чопове и ако са много разкрачени си иска малко по голяма сила (но внимателно). Може да си помогнеш и с тънка отверка в зоната на чоповете.
Успех.