View Full Version : Наближава Никулден
Ранобудниче
25-10-2011, 17:35
и съм в невероятна дилема: сом, пъстърва.. шаран или квот` падне? :)
и трябва да се менкат рецепти
не знам защо, но адски ми се е приял обикновен пържен шаран
Ранобудниче
25-10-2011, 17:43
А на мен ми се яде чига, но ще си остана само с претенциите май ;)
Огладняли сте нещо...аз ще ходя за риба, но е още рано.
Ранобудниче
25-10-2011, 17:49
Изобщо не съм гладна - днес ометох 2 огромни сандвича и сега си страдам от това.
Разсъждавам си просто и чакам рибарчето да даде някой и друг урок - човек винаги може да опита да зареди трапезата си със собствени сили.. я с мрежа, я с гола кукичка ;)
firedragon
25-10-2011, 17:52
Шарана е мазна риба, с не малко кокали,а понякога и с приятния аромат на блато(защото живее на дъното и се храни с боклуците на водоема). Аз бих си избрал някое по-чисто месце,например пъстърва,сьомга,а защо не и акулско филе :drool:
Чакай малко де, до тогава що ядене и пиене ще се похарчи...
Я глей тук:
26 октомври - Димитровден
8 ноември - Архангеловден
30 ноември - Андреевден
и чак тогава
6 декември - Никулден
А за рибата - цаца...с бира! И много свинско...с бира!
Наздраве!
ФЕРАРИСТ
25-10-2011, 18:01
Нешо ми намеквате ли може би......
Изобщо не съм гладна - днес ометох 2 огромни сандвича и сега си страдам от това.
Разсъждавам си просто и чакам рибарчето да даде някой и друг урок - човек винаги може да опита да зареди трапезата си със собствени сили.. я с мрежа, я с гола кукичка ;)
Съвети в тази тема: http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=56283&page=6
В повечето случай мятам въдица на пазара.....а в кухнята хич ме няма, като изключим най приятната час яденето:))
А на мен ми се яде чига, но ще си остана само с претенциите май ;)
Традицията повелява "лапни шаран"
;)
Ти пък каква дилема си имаш... :shocking: ми то си е ясно - никулденски шаран с винце ! :wein:
Кака, ама не избързваш ли малко, дет вика и багера, с Никулдена? Дай да караме по ред празниците, не може да се пропуска, знаеш ли що пиене е това? :grandpa:
А иначе, по традиция се яде шаран, а ако е гол и пълнен с орехи, направо е връхтЪ. :)
Ако не си по традицията да папкаш шаранче,взимай само хищна риба(тя е най-вкусна).
old alfist
25-10-2011, 21:49
А иначе, по традиция се яде шаран, а ако е гол и пълнен с орехи, направо е връхтЪ. :)
И аз си представям това и правя асоциации с него като чуя за този празник. От 10-тина години Никулден ми е и професионален празник, но предпочитам да не го свързвам.
А какво ще кажете направо за една сирена, поднесена в креват с формата на ... абе каквато и ще да е формата.:new_Eyecrazy:
old alfist
25-10-2011, 22:00
А какво ще кажете направо за една сирена, поднесена в креват с формата на ... абе каквато и ще да е формата.:new_Eyecrazy:
Хубава гледка би било, но няма развитие - освен орално-генетални контакти.
Хубава гледка би било, но няма развитие - освен орално-генетални контакти.
То май до полунощ можеше и нещо друго!:mrgreen:
То май до полунощ можеше и нещо друго!:mrgreen:
Ееее, не си си подготвил домашното този път ;) !
Не ти се случва често, де :) .
Позабравил си някои приказки и митове, но скоро ще ти се наложи да си ги припомняш. :baby_bringin:
Сирените са полуптици -полужени и май ги обърка с русалките, ама и те до полунощ пак не стават за ...оная работа :hump: .
Малко опресняване на инфото:
сирени (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%28%D0%BC%D0% B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F%29)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/John_William_Waterhouse_-_Ulysses_and_the_Sirens_%281891%29.jpg
Ама и тая тема къде отиде...:chair:
RUNNING WILD
25-10-2011, 22:35
Шарана е мазна риба, с не малко кокали,а понякога и с приятния аромат на блато(защото живее на дъното и се храни с боклуците на водоема). Аз бих си избрал някое по-чисто месце,например пъстърва,сьомга,а защо не и акулско филе :drool:
колега недей ти така обиди горката риба че сега всички шарани на света ронят шарански сълзи и са сърдити на целият Алфа форум,сигурно сега като ходя за риба и спра колата ще ме замерят с водорасли и миди от водата,а точно чистите риби дето си избра сьомгата се отглежда в садки изкувствено и я хранят с гранули и витамини на основата на трупно брашно от риба,една машина изтрелва тия гранули в водата и те ги ядат даже им се оцветява месото в червено,пъстървите ги хранят пак в садки с каквото се сетиш от пилишки и патешки дреболий до сурова цаца,не се знае на каква ще попаднеш как и къде е гледана и с какво.
dimitar_vd62
25-10-2011, 22:36
Русалката е полуриба-полужена, зависи дали си гладен или ти се :hump:
Позабравил си някои приказки и митове, но скоро ще ти се наложи да си ги припомняш. :baby_bringin:
Сирените са полуптици -полужени и май ги обърка с русалките, ама и те до полунощ пак не стават за ...оная работа :hump: .
сирени (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%28%D0%BC%D0% B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F%29)
Е, как накъде, към русалките - мацките с рибешки опашки...
Абе все съм се чудил, откъде точно започват да стават риба - от кръста ли или малко по-надолу... :D
Какааа, за Никулден дилема няма - пълнен шаран с орехи. И червено вино, разбира се. Така повелява традицията.
А чигата е хубаво нещо. Ти барем си дунавско чадо, имаш отде да се снабдиш с прясна ;).
Та като сме отворили темата - в момента съм на пържен силисренски сом и Шуменско. Очаквано добра комбинация ;).
RUNNING WILD
25-10-2011, 22:52
ако е за сладководна риба шаран-има изисквания и трябва да се спазват
1-рибата да не е по малко от 2.5 кг за пълнене
2-рибата да е расла в чист водоем не с екупува от всякъде
3-по възможност да е гол шаран да се чисти по малко :) и вътре да е с розово месо това е признак че е расъл в студена вода и чиста,ако мустаците на шарана са-по къси това значи че е расъл в песъкливо-каменист водоем и е чист и вкусен,обикновенно има приятен кафяво-сив цвят по тялото който се преливат
4-шарана се чисти идеално не се маха главата,плънката се състой от ориз,лук,чесън,черен пипер,магданоз,орехи,който се правят така-в нагрята тава се слагат 20 мл олио загрява се олиото и с еприбавя чаена чаша 0.200 ориз който се загрява и разбърква,после се добавят и другите подправки и орехи и около 0.800 мл вода,след 40 мин плънката е изпечена,на фурна става по-суха и вкусна,шарана се пързаля за това се защипва между 2 тенджери и натискаш с лактите тенджерите и си шиеш,ако не ти се шие се пронизва през корема с клечки за зъби след като се напълни който се махат после,пече се 1.30 мин на температура от около 160 градуса,проверява се дали е готов с леко пробождане с клечка за зъби или бамбукове шишче или вилица,от него изтича сок през дупката,като бодеш и не тече вече е готов,на тавата от долу дето се пече шарана се постила домакинско алуминиево фолио защото рибата залепва и се разпада при рязане и е недудобно да се реже в тавата заради костите,вади се с фолиото на дъска и си правиш филийки примерно,
ТОЛСТОЛОП-пържен е кофти безвкусен е с доста кости
най добре става осолен на скара или на грил-тиган
реже се на шайби не по дебели от 2.5 см осолява се и се маже с съвсем малко зехтин за аромат и коричка,пече се на бавен огън и вниматено шайбите се разпадат лесно месеото се отделя от костта,има риск по Никулден да попаднете на риби с тения вътре или долу под кожата да има живи червей и дори който изизат като косми и мърдат от рибата с яркочервен цвят и гледката е много гнусна като риба превзета от извънземен зародиш е,внимателно се оглеждат рибите при покупка за тъмни петна под кожата и за въпросните червей и тений,не са вредни но е неприятно да тръгнеш да готвиш и да го усетиш.
dimitar_vd62
25-10-2011, 23:04
Не ми аресва шарана, ма като те чета ми се дояде.:fish:
3-по възможност да е гол шаран да се чисти по малко :) и вътре да е с розово месо това е признак че е расъл в студена вода и чиста,ако мустаците на шарана са-по къси това значи че е расъл в песъкливо-каменист водоем и е чист и вкусен,обикновенно има приятен кафяво-сив цвят по тялото който се преливат
4-шарана се чисти идеално не се маха главата,плънката се състой от ориз,лук,чесън,черен пипер,магданоз,орехи,който се правят така-в нагрята тава се слагат 20 мл олио загрява се олиото и с еприбавя чаена чаша 0.200 ориз който се загрява и разбърква,после се добавят и другите подправки и орехи и около 0.800 мл вода,след 40 мин плънката е изпечена,на фурна става по-суха и вкусна,шарана се пързаля за това се защипва между 2 тенджери и натискаш с лактите тенджерите и си шиеш,ако не ти се шие се пронизва през корема с клечки за зъби след като се напълни който се махат после,пече се 1.30 мин на температура от около 160 градуса,проверява се дали е готов с леко пробождане с клечка за зъби или бамбукове шишче или вилица,от него изтича сок през дупката,като бодеш и не тече вече е готов,на тавата от долу дето се пече шарана се постила домакинско алуминиево фолио защото рибата залепва и се разпада при рязане и е недудобно да се реже в тавата заради костите,вади се с фолиото на дъска и си правиш филийки примерно,...
С шарана, направо ме върна в детството ми... :)
За мен най-вкусна си остава пъстървата - пържена.
Балканската естествено, но и на Дъгова съм навит, с бяло вино или биричка :eat: ...
RUNNING WILD
25-10-2011, 23:23
обичам всички сладководни-наши речни риби да ги наречеме само без клена или кефала ако се сещате какво е,рибата си е тотална вкусотия недирижирана хранително от човека,мене ми се яде щука пърженка и едър костурец леле...
Трудно ще намериш но ако си вземеш нилски костур мисля че няма да съжаляваш.
Почти толкова добър вкус има и европейския костур, него пък въобще няма от къде да го купиш - можеш да си го хванеш. Там особеноста е че трябва да се одере и да се обезкости. Филетата са уникални.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/John_William_Waterhouse_-_Ulysses_and_the_Sirens_%281891%29.jpg
Мда!
Прав си!
Олял съм се!
В поста ми сирени да се чете русалки..
А темата уверено върви пак към пукницата!:meeting:
4-шарана се чисти идеално не се маха главата,плънката се състой от ориз,лук,чесън,черен пипер,магданоз,орехи,който се правят така-в нагрята тава се слагат 20 мл олио загрява се олиото и с еприбавя чаена чаша 0.200 ориз който се загрява и разбърква,после се добавят и другите подправки и орехи и около 0.800 мл вода,след 40 мин плънката е изпечена,на фурна става по-суха и вкусна,шарана се пързаля за това се защипва между 2 тенджери и натискаш с лактите тенджерите и си шиеш,ако не ти се шие се пронизва през корема с клечки за зъби след като се напълни който се махат после,пече се 1.30 мин на температура от около 160 градуса,проверява се дали е готов с леко пробождане с клечка за зъби или бамбукове шишче или вилица,от него изтича сок през дупката,като бодеш и не тече вече е готов,на тавата от долу дето се пече шарана се постила домакинско алуминиево фолио защото рибата залепва и се разпада при рязане и е недудобно да се реже в тавата заради костите,вади се с фолиото на дъска и си правиш филийки примерно,
ТОЛСТОЛОП-пържен е кофти безвкусен е с доста кости
най добре става осолен на скара или на грил-тиган
реже се на шайби не по дебели от 2.5 см осолява се и се маже с съвсем малко зехтин за аромат и коричка,пече се на бавен огън и вниматено шайбите се разпадат лесно месеото се отделя от костта,има риск по Никулден да попаднете на риби с тения вътре или долу под кожата да има живи червей и дори който изизат като косми и мърдат от рибата с яркочервен цвят и гледката е много гнусна като риба превзета от извънземен зародиш е,внимателно се оглеждат рибите при покупка за тъмни петна под кожата и за въпросните червей и тений,не са вредни но е неприятно да тръгнеш да готвиш и да го усетиш.
Евалла, ашколсун и машалла! :bravo:
Като се замисля, така и така си ми комшия, да те пазаря да ми хванеш и да ми сготвиш един шаран за именния ден! :handshake:
Ранобудниче
26-10-2011, 21:32
Тукънкъ много сте писали - ще чета утре (дай Боже) :)
А и като гледам - и рибата е наловена, няма да съм окъсняла ;)
Тукънкъ много сте писали - ще чета утре (дай Боже) :)
А и като гледам - и рибата е наловена, няма да съм окъсняла ;)
Кака, рибата не е наловена при все, че имаме такъв знаменит рибар в редиците. И тигане не е сложен.
При мен само бирата е сложена.
Е това си е то за Никулден, а риба ли е, само от консерва тача, същота така някоя маринована херинга.
Но ако се тачи традицията-у нас шарана си е цар!
някак си другите риби се ручат без повод, как дойде, особено пъстървата, може и всекидневно
а шаранчето е нещо като бобеца на бъдни вечер, традицийка
RUNNING WILD
27-10-2011, 15:03
Кака, рибата не е наловена при все, че имаме такъв знаменит рибар в редиците. И тигане не е сложен.
При мен само бирата е сложена.
е шаран е тегава работа иска дни висене или по случайност между другите риби,мога да ти напълня цаца с плънка от ориз евтинко и целогодишно тъкмо за бирата колега.
е шаран е тегава работа иска дни висене или по случайност между другите риби,мога да ти напълня цаца с плънка от ориз евтинко и целогодишно тъкмо за бирата колега.
Абе по тегаво е да пълниш цаца с ориц определено, а че е тънко спор няма, стига да имаш нерви де :machinegunner:
RUNNING WILD
28-10-2011, 22:08
другото което е от 10 години съм фен на океанският лефер,препоръчвам го горещо на всички не е скъп около 9 лева е килото но е без глава,чирва :) и люспи само месо реже се на шайби и го пльоскаш на тигана,не се пържи пече се и е уникално,няма кости само бяло сухо месце.
Абе що да ям замразени риби като се снабдявам с прясна от Дунава ;).
Вчера видяхме сметката на едно сомче - пържено и с биричка.
old alfist
28-10-2011, 22:54
Коле, като спомена Дунава и се сещам, че от време-навреме някой току удари някоя моруна 150-200 кг.оттам. Та приказката ми е някой опитвал ли е нещо от моруна, освен хайвера.
Ранобудниче
28-10-2011, 22:59
Коле, като спомена Дунава и се сещам, че от време-навреме някой току удари някоя моруна 150-200 кг.оттам. Та приказката ми е някой опитвал ли е нещо от моруна, освен хайвера.
Аз. Преди доста години. В спомените ми е останала като най-вкусната риба на света :)
old alfist
28-10-2011, 23:01
Аз. Преди доста години. В спомените ми е останала като най-вкусната риба на света :)
Тогава ти пожелавам за този Никулден пак да ядеш моруна, а шарана можеш винаги.
Ранобудниче
28-10-2011, 23:12
Тогава ти пожелавам за този Никулден пак да ядеш моруна, а шарана можеш винаги.
А - малко вероятно е да се втелясам за лиготия или с претенции.
Но ти благодаря :)
Наближава Никулден,всъщност не знам защо но Никулден никога не ми е харесвало как звучи,предпочитам Николовден.
За мен от две години това е двоен празник,аз се казвам Никола а малката ми дъщеря Никол,традицията ще бъде спазена с пълнен шаран,малко се замислям дали да не експериментирам с плънката този път,ако се получи ще има снимки и рецепта в Кулинарната тема.
Тежка програма се очертава от следващият месец,от Архангел Михаил та чак до Йордановден,програма граничеща с разоряване :),живи и здрави ако вървят добре нещата по-голямата част от празниците ще ги карам в България.
Може да сме безделници ама не сме без празници :):):).
RUNNING WILD
28-10-2011, 23:35
да аз ядох преди 2 месеца но замразена в пакети по 280 грама само филе,тя е сложна риба малко,живее в морето и влиза в Дунава да се храни и хвърля хайвер,тая която аз пържих не се изкриви и огъна в тигана което значи че при хващането са спазили технологията,има едни нервни окочанчания който се вадят с едни свредели иначе при обработка с епрецаква месото и филетираната порция се криви месцето,и целунете ръка на рибарчето че ви посвети в съкровенните си тайни...
old alfist
28-10-2011, 23:42
да аз ядох преди 2 месеца но замразена в пакети по 280 грама само филе,тя е сложна риба малко,живее в морето и влиза в Дунава да се храни и хвърля хайвер,тая която аз пържих не се изкриви и огъна в тигана което значи че при хващането са спазили технологията,има едни нервни окочанчания който се вадят с едни свредели иначе при обработка с епрецаква месото и филетираната порция се криви месцето,и целунете ръка на рибарчето че ви посвети в съкровенните си тайни...
Ей, много ги разбираш, но гледам, че само Дунава го пишеш с голяма буква - явно си голям фен на риболова.
RUNNING WILD
28-10-2011, 23:48
Ей, много ги разбираш, но гледам, че само Дунава го пишеш с голяма буква - явно си голям фен на риболова.
да ти напиша ли-капс лок с главна буква или пък Д'ГЕ специално за теб да те очаровам преди лягане?
Прав си е човека,нали реката е основния фактор.От там излиза рибата,а?
old alfist
28-10-2011, 23:54
да ти напиша ли-капс лок с главна буква или пък Д'ГЕ специално за теб да те очаровам преди лягане?
Дай да не оцапваме темата, но ще съм безкрайно щастлив ако видя, че използваш големи букви и разделяш написаното от теб на изречения със съответните точки.
RUNNING WILD
28-10-2011, 23:57
Дай да не оцапваме темата, но ще съм безкрайно щастлив ако видя, че използваш големи букви и разделяш написаното от теб на изречения със съответните точки.
е сега ставаш капризен вече па всичките жени дето съм излизал с тях съм се стремял да са щастливи айде малко почивка с теб да си дадеме става ли?по натам някой де..не обещавам де...
не е дилема.Две консерви риба тон за адет на масата/може и да не ги отваряш/ и свински пържоли-това е моята рецепта за никулден
Ял съм веднъж точно такава моруна, много е вкусно месото, плътно, мяза на свинско даже.Въобще моруна, голям сом са деликатеси.
RUNNING WILD
29-10-2011, 11:37
Ял съм веднъж точно такава моруна, много е вкусно месото, плътно, мяза на свинско даже.Въобще моруна, голям сом са деликатеси.
е на свинско не ми е приличало на вкус,големият сом е кофти за ядене сериозно,трябва да се дере,натрупва тлъстина под кожата която мерише на лой и мърша много гадно иначе не се вижда изглежда розовка прекрасна мръвка и на пипане е като пилешко крешко и нежно,ако не е расъл на чисто място си смърди и то сериозно,от Дунава съм ял сом посмръдва лекинко.
За другото не знам, но ДА Г'Е - задължително с главна буква!
А моруна май бяхме намерили преди 2-3 години, ама нямам ясен спомен, откак си взех жена от Силистра научих за риби дето не съм си и представял, че ги има.
RUNNING WILD
30-10-2011, 20:54
на мене ми се яде една рядка риба има в в Дунава и в река Искър за тия знам поне,казва се михалца прилича на сом зеленикава е и много грозна с един мустак от долу между змиорка и сом нещо такова,лови се в големите студове се храни активно не знам защо,само 1 път до сега съм виждал такъв рибок.
на мене ми се яде една рядка риба има в в Дунава и в река Искър за тия знам поне,казва се михалца прилича на сом зеленикава е и много грозна с един мустак от долу между змиорка и сом нещо такова,лови се в големите студове се храни активно не знам защо,само 1 път до сега съм виждал такъв рибок.
Много е вкусна, ама докато и изчистиш костите ще балдисаш. Трябва хубаво да я препържиш.
RUNNING WILD
30-10-2011, 21:20
Много е вкусна, ама докато и изчистиш костите ще балдисаш. Трябва хубаво да я препържиш.
В коя Младост си?каква е на цвят 155 та може да съм те мяркал,там меркам от време на време по некоя и на ъгъла на младост 3 пред авточастите гледам че спира една от време на време,и виждам една 1557 един ме гледа от време на време като се разминеме,и един късопостриган бузест с набола брада меркам,метни михалца като има :)
В трета Младост съм срещу дървеното, и моята 155 е черна, номерът обаче е друг.
А михалец не съм кусвал от миналата година, да не беше и от по-миналата, ще видим тая зима дали ще намерим ;).
RUNNING WILD
31-10-2011, 09:39
а там па на улицата дето минава 305 като завие посока СБА седя една наточена и прашасала 155 на лятни жанти дълго време,свиркай за михалец ако се продава.
а там па на улицата дето минава 305 като завие посока СБА седя една наточена и прашасала 155 на лятни жанти дълго време,свиркай за михалец ако се продава.
Малиии, кое и беше наточеното бре, ебати селския тунинг беше, направо получавах киселини като я видя.:moon: