View Full Version : КАТ ще спира автомобилите, които имат ксенонови фарове
Столичният КАТ ще спира автомобилите, които имат ксенонови фарове. Това съобщи пред „Хоризонт” началникът на Пътна полиция в СДВР главен инспектор Богдан Милчев.
Причината - силните светлини заслепяват останалите водачи и често са причина за катастрофи. Над 3 000 са глобените до момента в София пешеходци за неправилно пресичане съобщават от полицията. Засега от КАТ няма да налагат глоби на водачите, чиито коли имат ксенонови фарове. Според полицаи, ако крушките не са фабрично вградени, има опасност другите шофьори да бъдат заслепени.
Главен инспектор Богдан Милчев обясни: „Ксеноновите фарове не са забранени, но когато са фабрични – отговарят на определени стандарти. За съжаление, все повече водачи си купуват ксенонови крушки, които са китайско производство или въобще не отговарят на никакви стандарти. Именно тези водачи ще бъдат спирани и ще има отношение към тях. Законът за движение по пътищата ни дава тази възможност. Тези ксенонови фарове не създават толкова проблеми в града, но при извънградското каране проблемът е сериозен”.
От „Пътна полиция” уточниха, че ще продължават да глобяват пешеходци, които пресичат неправилно. Глобата е символична – 10 лв., но в КАТ смятат, че има ефект.
Пешеходците започват да стават все по-дисциплинирани. Вече гоним над 3000 пешеходеца, които сме санкционирали за неправилно пресичане.
Източник:
http://news.data.bg/2/bulgaria/276710/
Ха сега де ново 20(лв.) :big_money:
интересно, как ще установят, дали ксенонът е сложен фабрично или не?
на факта, че в москвич фабрично не се слага, но в мерцедес се слага?
кой компетентен орган, ще каже това?
ще гледат под капака? - ами КАТ няма право да обискира колата!
тогава как изобщо ще докажат, че това е ксенон, а не обикновена крушка
ще мерят цветна температура и консумация на ток? с кой сертифициран и озаконен уред?
а това с пешеходците не знам къде го видяха
само в участъка между Ректората и Орлов мост за 1 седмица могат да глобят 3000, хайде да добавим и изхода от тунела на НДК, където и постоянно седи зелена жилетка и изобщо не ги забелязва, как припкат на цели стада над подлеза
това от статията
Засега от КАТ няма да налагат глоби на водачите, чиито коли имат ксенонови фарове.
означава че просто нямат основание за това. а китайските ксенони са точно толкова опасни колкото и китайските халогенни лампи.
Stoyan Georgiev
02-11-2011, 12:15
за мен пък това е хубаво!
Засега от КАТ няма да налагат глоби на водачите, чиито коли имат ксенонови фарове. Според полицаи, ако крушките не са фабрично вградени, има опасност другите шофьори да бъдат заслепени.
Главен инспектор Богдан Милчев обясни: „Ксеноновите фарове не са забранени, но когато са фабрични – отговарят на определени стандарти. За съжаление, все повече водачи си купуват ксенонови крушки, които са китайско производство или въобще не отговарят на никакви стандарти. Именно тези водачи ще бъдат спирани и ще има отношение към тях. Законът за движение по пътищата ни дава тази възможност. Тези ксенонови фарове не създават толкова проблеми в града, но при извънградското каране проблемът е сериозен”.
Милчееееввв, кой те направи гл. инспектор бе, вуйчо?
Значи, няма да налагат глоби, не са забранени, обаче проблемът бил в тези, които не били фабрични, щото били китайско производство (ма те и фабричните ги правят в Китай бе, главний!). И в крайна сметка, щяло да има "отношение" към водачите, щото ЗДП им давал тази възможност. Е как, като такъв текст НЕМА?!
Популизъм и раздуване по медиите, с цел стряскане на неграмотните и непознаващи ЗДП шофьори, дето гъзареят с китайски крушки... и с цел, храстовите хайвани пак да си имат повод да изкарат по 20 кинта от някой отвеян и непознаващ закона и правилника. В момента потривам доволно ръце и направо искам дори да ме спрат за проверка... да видят кон боб яде ли... и за пореден път да им разкажа как закона не им дава право за нищо, ако ще крушка на 5000 лумена да съм набил във фара...
Хем не гласуват промени в закона, с което да регулират това, хем плашат от националните медии. Кажи му полицай и не го обиждай повече...
те и журналята не са по-цвете за мирисане, де повтарят като папагали, де си ги смучат от левия крак
то на латерна се обърна, всяка година по 3-4 пъти все същите глупости четем/слушаме
Susscrofa
02-11-2011, 13:34
Браво на КАТ. Най - накрая да сложат ред сред светлинните джигити. Даже закъсняха, аз предлагам изобщо да се забрани вносът и продажбата на ксенонови крушки.
Едно е лупа с ксенон, и съвсем друго кух дръглив фар на кола за 2000 лева с ксенон вътре.
Браво на КАТ. Най - накрая да сложат ред сред светлинните джигити. Даже закъсняха, аз предлагам изобщо да се забрани вносът и продажбата на ксенонови крушки.
Едно е лупа с ксенон, и съвсем друго кух дръглив фар на кола за 2000 лева с ксенон вътре.
Аха, значи коли без лупи не могат да имат ксенон, така ли? Защото аз се сещам за няколко модела автомобили, които нямат лупи, пък имат фабричен ксенон.
Също така се сещам за няколко доста стари коли, които имат перфектно регулирани светлини и не заслепяват, пък са с ксенон и без лупи.
Изобщо кой ще определя дали ксенона ми е китайски, корейски, турски и немски? И как?
Susscrofa
02-11-2011, 13:53
Аха, значи коли без лупи не могат да имат ксенон, така ли? Защото аз се сещам за няколко модела автомобили, които нямат лупи, пък имат фабричен ксенон.
Също така се сещам за няколко доста стари коли, които имат перфектно регулирани светлини и не заслепяват, пък са с ксенон и без лупи.
Изобщо кой ще определя дали ксенона ми е китайски, корейски, турски и немски? И как?
Самият факт, че създадоха лупата, означава, че е имало нещо, което е притеснявало производителите на автомобили.
За мен няма добре регулиран ксенон в стара кола.
Самият факт, че създадоха лупата, означава, че е имало нещо, което е притеснявало производителите на автомобили.
По отношение на автомобилите - не си твърде компетентен. Лупите във фаровете съществуват още от преди да започват да вграждат ксенонови крушки.
А това, че стара кола със ксенон и регулирани фарове не съществува - няма да го коментирам, голям смях :)
Susscrofa
02-11-2011, 14:11
По отношение на автомобилите - не си твърде компетентен. Лупите във фаровете съществуват още от преди да започват да вграждат ксенонови крушки.
А това, че стара кола със ксенон и регулирани фарове не съществува - няма да го коментирам, голям смях :)
Щом казваш за лупите, само дето и там имаше доста развитие. Тя и първата елетрическа крушка е измислена преди маса време, да не мислиш, че прилича на сегашните. Толкова относно лупата.
За мен всяко извън фабрично тунинговане в гаража на чичо ми е несъстоятелно и носи рискове.
Щом тоз фар е излязъл от завода с тази крушка, то той трябва да си остане нея. Така мисля аз, а ти можеш да си джиткаш с ксенона, докато не те спрат.
Поздравления още веднъж за Кат, явно след смяната на ръководството там, което стана благодарение на настоящото правителство, там нещата се раздвижиха към добро.:grin:
В този ред на мисли, надявам се скоро да забранят и нефабричните газови уредби.
Mind_Control
02-11-2011, 14:27
Щом казваш за лупите, само дето и там имаше доста развитие. Тя и първата елетрическа крушка е измислена преди маса време, да не мислиш, че прилича на сегашните.
Да ама оптичните закони не са се променили с времето :)
Лупи имаше 145-цата.
По принцип съм против афтър маркет ксенона.
За ксенона не съм съгласен защото като се регулира свети много добре и не заслепява, въпросът, е че има тъпаци, който се правят на големи гъзари и си навират ксенона да свети в дърветата и ще им е.а майката :D А за газовите уредби съм твърдо за да ги забранят,че дори и от завода да е направена за мен си е бомба със закъснител.Кво ме интересува, че мизерника няма 2 лв и затова кара на някво си "гориво" като го блъсна отзад и ми запали колата.
Mind_Control
02-11-2011, 14:34
За ксенона не съм съгласен защото като се регулира свети много добре и не заслепява, въпросът, е че има тъпаци, който се правят на големи гъзари и си навират ксенона да свети в дърветата и ще им е.а майката :D А за газовите уредби съм твърдо за да ги забранят,че дори и от завода да е направена за мен си е бомба със закъснител.Кво ме интересува, че мизерника няма 2 лв и затова кара на някво си "гориво" като го блъсна отзад и ми запали колата.
А, не така за газовите... И мен не ме интересува, че нямаш 50 000 бона за кола с фабричен ксенон ;) Я изледай малко клипчета в youtube да видиш, лесно ли е да взривиш газова. + ти какво ще правиш в задницата на някой с газова- НАМАЛИ СКОРОСТТА!
Я прехвърлете темичката в бърборилника. Тука беше само за констатацията, че ще ни спират. Споровете и коментарите са излишни.
Аз нямам ксенон на колата си все още и казах че като е регулиран няма проблем със заслепяването.А газовата бутилка квото и да я правиш си гърми и се палят,цепят се маркучи вони на газова печка в колата ...
Susscrofa
02-11-2011, 14:53
Да ама оптичните закони не са се променили с времето :)
Лупи имаше 145-цата.
По принцип съм против афтър маркет ксенона.
Ок :)))))), но то не е и само лупата, то и от отражателя, доколкото знам аз невежата, зависи.
Абе тая селска гъзария ми писна, В САЩ, Канада, Германия, и кой знае още в колко страни е забранено, а ние тук пак се правим на великите монтьори.
Не разбирам, защо не бива да коментираме по-темата?
Или тук е някакъв осведомителен бюлетин?:beer:
Alexanderbb
02-11-2011, 14:53
Ми не знам да ти кажа. Всички 155 ци имат фарове с лупи пък 156 дето уж са по-нови половината поне нямат лупи.
Susscrofa
02-11-2011, 15:12
Ми не знам да ти кажа. Всички 155 ци имат фарове с лупи пък 156 дето уж са по-нови половината поне нямат лупи.
Изяснихме го това :)))))))).
Нека кажем, че не съм се изразил правилно. :Bolt:
147-ците също нямат лупи. Аз лично съм против гумите втора употреба и регенератките, щото ми пречи повече ако някой се тресне в мен челно, а не ако ме заслепи. Щото нерегулирани фармове дори и без ксенон заслепяват.
дайте като почна прасчо, да разширим хейтърския списък по който КАТ да може да ни РЕСПЕКТИРА
до тук имаме :
-ксенон
-АГУ
-употребявани гуми
предлагам още :
- всякакви ЛЕД светлини
- пожарогасители тип дезодорант
- светлоотразителната жилетка да е точен цвят по RAL
- аварийните триъгълници да са с бяла плътна част в средата
- каси с бас :grin:
- употребявани части и такива от морга
- гумени стелки
- рекламни сенници
- всякакви плюшени играчки
- ароматизаторите тип борче и консервна кутия
- радардетекторите
- допълнително монтираните ГПС навигатори
- лепенки с обедното меню - момо,ремус и други
- лепенки от типа - нема страх баце
- затъмнените прозорци
- "карбонови" лепенки
- автоалармите
- накрайниците за ауспуси
- телевизори и двд-та
също да се глобява немедлено всеки
-който си пърди в колата
-който кара с мръсни обувки, чехли или бос
-който си бърка в носа и върти топчета
-който си бърка на други места
-който е неприлично облечен
-който има хигиенен нокът
-който пише смс-и
-който кара по тъмно със слънчеви очила
-който има косми под мишниците
-които се лакират /независимо от пола/
да не се издава шофьорска книжка на лица
-които нямат висше образование
-които не са платили за шофьорски курс минимум 1500лв
-които не докажат финансово че могат да си купят и поддържат кола
-които не докажат че лично МПС им е нужно
-които нямат постоянно местожителство в населеното място и не си плащат данъците
-които не докажат че имат собствено и служебно паркомясто или гараж
-които не декларират че няма да протестират ако се вдигне цената на горивата
както виждаде, във всички мои предложения има резон.
също така, искрено се забавлявам всяка година като обясняват че ще глобяват ако не си със зимни гуми при положение че в закона такова понятие просто липсва.
За щастие, има някаква проява на здрав разум все пак, даже похвална инициатива и подход:
http://www.monitor.bg/article?id=313160
„Ако ксенонът ви след дадени метри свети надолу, това означава, че не би заслепил водача срещу вас и ние няма за какво да ви санкционираме”, коментираха от КАТ.
Susscrofa
02-11-2011, 15:58
За щастие, има някаква проява на здрав разум все пак, даже похвална инициатива и подход:
Еми те са се видели в чудо, то иначе трябва да глобяват всеки трети шофер.
Колев, това за гумите аз не съм го написал, дай да бъдем коректни, не може аз за всичко да съм виновен.:grin:
Еми те са се видели в чудо, то иначе трябва да глобяват всеки трети шофер.
Колев, това за гумите аз не съм го написал, дай да бъдем коректни, не може аз за всичко да съм виновен.:grin:
ок, значи нямаш нищо против гумите втора употреба.
Susscrofa
02-11-2011, 16:17
ок, значи нямаш нищо против гумите втора употреба.
Залитате в разни странични теми. После аз съм мажел по темите.
Пусни тема за гумите и ще те светна и там, какво мисля.
ТВЪРД противник съм на "гаражния ксенон", това е, нещо друго искаш ли да ме попиташ? :grin:
Адмирирам действията на КАТ, макар и позакъснели.
Ти по подразбиране не можеш да бъдеш ТВЪРД, тааа.....
Тази акцията на КАТ е поредната показна пиеса, най-малкото защото проблема на заслепяващите фарове далеч не идва от допълнително монтиран ксенон.... ма карай, нека си отчитат дейност!
Mind_Control
02-11-2011, 16:35
За протокола- това не трябва да го следи КАТ, а пунктовете за технически преглед. Там имат необходимата апаратура.
Залитате в разни странични теми. После аз съм мажел по темите.
Пусни тема за гумите и ще те светна и там, какво мисля.
ТВЪРД противник съм на "гаражния ксенон", това е, нещо друго искаш ли да ме попиташ? :grin:
Адмирирам действията на КАТ, макар и позакъснели.
Ела ми да ти светна с моя афтър маркет ксенон .... ако те заслепя го свалям пред теб и го чупя... .... при 145те лупите са перфектни и отрязват лъча както е по учебник... имаш ли лупи не знам къде е проблема ... въпроса е да имаш определена насоченост на светлината както е по правилника
Susscrofa
02-11-2011, 16:40
За протокола- това не трябва да го следи КАТ, а пунктовете за технически преглед. Там имат необходимата апаратура.
Прав си, но КАТ налагат санкцията, а и в КАТ също има такъв пункт.
lordliness
02-11-2011, 16:43
Значи, спира ме ченгето,казва- не са ти регулирани фаровете- аз от къде да знам дали не ме будалка,не разбирам от тези машини,а и той едва ли е специалист по реглаж на фарове или са минали някаво обучение?И още,много се дразня, когато по новините казват,че ще глобяват ,ако не си със зимни гуми,те за сега не са задължителни,нали?
Susscrofa
02-11-2011, 16:44
Ти по подразбиране не можеш да бъдеш ТВЪРД, тааа.....
Тази акцията на КАТ е поредната показна пиеса, най-малкото защото проблема на заслепяващите фарове далеч не идва от допълнително монтиран ксенон.... ма карай, нека си отчитат дейност!
Пиесата е добра, и се радвам, че ще разстрои светлинните терористи на пътя.
Явно разбираш повече от експертите в КАТ от светлините по автомобила.
Ай тогава да ми кажеш защо в толкова страни тази селска изцепка е забранена, като много други, гаражни изцепки.
Твърд, твърд та корав......:beer:
Прав си, но КАТ налагат санкцията, а и в КАТ също има такъв пункт.
кат не могат да те глобят за ксенони защото в закона няма такъв текст. освен това тая тема се отваря поне от 3 години насам като почне акция светлина и развитие няма.
така че стига :spam:
моя ксенон е търтиевски , как ша му го върна :throw: :D
Susscrofa
02-11-2011, 16:51
Значи, спира ме ченгето,казва- не са ти регулирани фаровете- аз от къде да знам дали не ме будалка,не разбирам от тези машини,а и той едва ли е специалист по реглаж на фарове или са минали някаво обучение?И още,много се дразня, когато по новините казват,че ще глобяват ,ако не си със зимни гуми,те за сега не са задължителни,нали?
Има специални уреди.
Това, че не си ги виждал е проблем на пунктовете за ГТП, а и на неработещия до сега както трябва КАТ и ДАИ.
Ще ти отговоря, ако ми отговориш, колко време продължава ГТП в Англия?
Да плашим стадото на едро, че да не поглежда нагоре... пък и ако някой е недоразбрал и го спрат, мое се излъже да кихне едни пари.
Стига глупости, че стават смешни.
Преди ксеноните селяндурите слагаха 100 ватови халогенки - заслепяват не по-малко... но за допълнение изгарят и рефлектора и инсталацията, та могат и пожар да направят.
Масово освен тях бакшиши, бусове и баничарки светят в небесата... че уж да виждат по-добре.
Изобщо всевластна катаджийска тъпотия.
Ще ти отговоря, ако ми отговориш, колко време продължава ГТП в Англия?
...може ли аз да му помогна!
---------- Post added at 16:00 ---------- Previous post was at 15:58 ----------
Всичко е шменди капели при нас....едните се чудят как да спрат корупцият в КАТ......а другите как да я увеличат
Всичко е шменди капели при нас....едните се чудят как да спрат корупцият в КАТ......а другите как да я увеличат
Кои са тия дето се чудят как да я спрат, че до сега не съм ги видял да действат?
Кои са тия дето се чудят как да я спрат, че до сега не съм ги видял да действат?
..ами скоро бая уволнени имаше...и по новинте даваха.
..ами скоро бая уволнени имаше...и по новинте даваха.
Щото не снасят %а от спечеленото в правилната партийна касичка... а не щото нали корупция.
Щото не снасят %а от спечеленото в правилната партийна касичка... а не щото нали корупция.
...е несъм навътре в нещата
Самосиндикално значи...на батко хубавците:))
Баш самосиндикално не е ... но не знам защо си мислиш, че няма кръгове и интереси и в службите/МВР/КАТ?
Нали видяхме всички големите герберни борци с/у корупцията какво точно направиха, просто поеха контрола в/у каналите.
Същото и с КАТ.
Баш самосиндикално не е ... но не знам защо си мислиш, че няма кръгове и интереси и в службите/МВР/КАТ?
Нали видяхме всички големите герберни борци с/у корупцията какво точно направиха, просто поеха контрола в/у каналите.
Същото и с КАТ.
нали ти казах, че не ги отбирам тия неща с :busted_cop:
:dunno:...интересно, как разбра какво мисля....:dunno:
п.п. екстрасенсите сме долу в мазето:))
Днес говорих с полицай - каза за сега не може да се глобява - чака се да излезне закона в държавен вестник.
Сега тихомълком ли ше го променят и какво пише в него незнам.
Но има доста спорни ситуаций - уред за регулиране на фаровете и меренето на интезитета на фаровете няма на доста места за преглед.
Ксенон на рефлекторен фар и нерегулиран трябва да се забранят.
Изключение да правят тези с фабричен такъв.
Като имаш ксенон е хубаво да имаш пръскалки на фаровете и автоматично регулиране.
Доста коли с ксенон нямат авт регулиране.
Толкова неща се засягат ,че трябва да решат - само фабричен ксенон или фабричен + афтермакет ксенон преминал всякакви европейски изисквания.
Да ти кажа честно, фабричен ксенон без жироскоп и умиватели на фаровете, аз лично не съм виждал никога.....
Jivko7777
02-11-2011, 20:30
Мдааа ако е регулиран не може да те санкционират ;)
Нали знае че като ме спрът ще го сложа на позиция 3 и свети на 10м пред колата и мога да им покажа само един среден пр*ст ;)
Да ти кажа честно, фабричен ксенон без жироскоп и умиватели на фаровете, аз лично не съм виждал никога.....
Никакъв жироскоп няма поне в масовите модели от среден клас с опция фабричен ксенон, имат купчина потенциометри на малоумни места... и то само ако са с лупи, а има доста модели които предлагат и на рефлектор (целия фар ли ще въртят).
Най-простия вариант е с 2 потенциометъра (пластмасови) на преден и заден носач, които издържат доста малко по нашите пътища и не се покриват от гаранциите... и всъщност автоматизира врътката дето я имаме ние при волана.
Като се счупи и фаровете хоп на 3 позиция... поне това са измислили.
1 потенциометърче - 200 лв.
Познайте какво им се случва след 3 или 4 смяна... резисторче на тяхно място например.
Умивателите са ясни, праха пречупва много грозно поляризираната светлина... но познайте какво, трябва да го включиш, не е автоматичен в горния случай, макар колата да е със сензори по стъклата.
Волвото ми (производство 2006 г.) е с такъв - няма "жироскопи" или каквото и да било регулиране, защото е Nivomat. Освен това фаровете са си рефлекторни. Иначе пръскалки си има естествено.
На Кашкая на майка ми фабричния ксенон също е с рефлекторни фарове (Кашкая е произведен 2008 година).
Половината модели на Субару също са с ксенони с рефлекторни фарове.
Така че тия от КАТ да вземат да си гледат работата, а не да плещят глупости.
ФЕРАРИСТ
02-11-2011, 23:49
дайте като почна прасчо, да разширим хейтърския списък по който КАТ да може да ни РЕСПЕКТИРА
до тук имаме :
-ксенон
-АГУ
-употребявани гуми
предлагам още :
- всякакви ЛЕД светлини
- пожарогасители тип дезодорант
- светлоотразителната жилетка да е точен цвят по RAL
- аварийните триъгълници да са с бяла плътна част в средата
- каси с бас :grin:
- употребявани части и такива от морга
- гумени стелки
- рекламни сенници
- всякакви плюшени играчки
- ароматизаторите тип борче и консервна кутия
- радардетекторите
- допълнително монтираните ГПС навигатори
- лепенки с обедното меню - момо,ремус и други
- лепенки от типа - нема страх баце
- затъмнените прозорци
- "карбонови" лепенки
- автоалармите
- накрайниците за ауспуси
- телевизори и двд-та
също да се глобява немедлено всеки
-който си пърди в колата
-който кара с мръсни обувки, чехли или бос
-който си бърка в носа и върти топчета
-който си бърка на други места
-който е неприлично облечен
-който има хигиенен нокът
-който пише смс-и
-който кара по тъмно със слънчеви очила
-който има косми под мишниците
-които се лакират /независимо от пола/
да не се издава шофьорска книжка на лица
-които нямат висше образование
-които не са платили за шофьорски курс минимум 1500лв
-които не докажат финансово че могат да си купят и поддържат кола
-които не докажат че лично МПС им е нужно
-които нямат постоянно местожителство в населеното място и не си плащат данъците
-които не докажат че имат собствено и служебно паркомясто или гараж
-които не декларират че няма да протестират ако се вдигне цената на горивата
както виждаде, във всички мои предложения има резон.
също така, искрено се забавлявам всяка година като обясняват че ще глобяват ако не си със зимни гуми при положение че в закона такова понятие просто липсва.
О, ие....
Момчета, не се хващайте за думата - "жироскоп" е по-скоро жаргонен израз ;)
Същото нещо имах предвид и аз.....
old alfist
03-11-2011, 01:20
И без това в края на седмицата ще сменям гуми, ще ми мернат фаровете срещу 15лв, взимам си документа и да си гледат работата ченгетата.
ludkanar
03-11-2011, 06:51
Аз нямам ксенон на колата си все още и казах че като е регулиран няма проблем със заслепяването.А газовата бутилка квото и да я правиш си гърми и се палят,цепят се маркучи вони на газова печка в колата ...
Алооо вуйчооо,тва твое мнение направо ме заби в трета глуха с тия тъпизми.По надолу са ти написали да погледаш малко клипчета.Аз кат незная нещо и си трайкам.
А за ксенона ми е интерестно сигурно ще спират от движение и всички коли произведени от изтока заради фаровете,че ксенона им бил китайски:busted_cop:
trustworthy
03-11-2011, 07:18
В момента, в който автомобил, дори и с фабричен ксенон, застане под ъгъл спрямо хоризонталната равнина, фаровете заслепяват зверски отсрещния, но това се регулира почти моментално от 'жироскопа'
При афтърмаркетите как може да стане това?
Същите ситуации възникват постоянно и с обикновена крушка. А там няма регулиране. Тогава как процедираме? Реално заслепяваш всички, които са вдясно от теб, образно казано. Това заради конструкцията на фара и съответното светлинно петно.
Susscrofa
03-11-2011, 08:57
Същите ситуации възникват постоянно и с обикновена крушка. А там няма регулиране. Тогава как процедираме? Реално заслепяваш всички, които са вдясно от теб, образно казано. Това заради конструкцията на фара и съответното светлинно петно.
Да сравняваш заслепяване с обикновена крушка и такова с ксенон е като да сравняваш марихуана с хероин.:bath:
Спрямо една добра халогенна крушка разликата едва ли е повече от 2 пъти. :)
В момента, в който автомобил, дори и с фабричен ксенон, застане под ъгъл спрямо хоризонталната равнина, фаровете заслепяват зверски отсрещния, но това се регулира почти моментално от 'жироскопа'
При афтърмаркетите как може да стане това?
Компенсира точно толкова колкото ако ти си врътнеш фаровете на 3.
И реакцията на повечето е толкова бавна, че например голям легнал полицай изобщо не успява да го компенсира.
А моделите с нивомат нищо не компенсират... това е направено да компенсира натоварването на автомобила, а не неравности по пътя (поне в масовите случаи).
---------- Post added at 09:24 ---------- Previous post was at 09:22 ----------
Да сравняваш заслепяване с обикновена крушка и такова с ксенон е като да сравняваш марихуана с хероин.:bath:
Зависи от фара, кристален фар с Осрам Найтбрейкър например може да ти извади очите точно толкова качествено колкото фабричен ксенон.
На стар рефлекторен и крушка 100В стига да е също толкова грозна картинката.
firedragon
03-11-2011, 10:49
Компенсира точно толкова колкото ако ти си врътнеш фаровете на 3.
И реакцията на повечето е толкова бавна, че например голям легнал полицай изобщо не успява да го компенсира.
Легнал полицай? Не мисля, че точно в тази ситуация е проблема. Истината е,че ако е направено всичко като хората и се спазват правилата за поддръжката на автомобила, с един по-качествен ксенон ( не за 40 лв. някакъв смотан боклук) нещата няма да са толкова трагични. Иначе ако КАТ имат начин да засекат,че фаровете светят по дърветата и имат закон, по който да глобяват съм твърдо за, защото ми писна вечер срещу мен да карат някакви олигофрени с незнам си какъв ксенон и единственото,което виждам от тях да е приближаващата бяла светлина.
Искам да насоча темата малко по-встрани,защото мисля,че слагането на ксенони,халогени и 100 ватови крушки е следствие, а не основната причина. Колко от вас са ходили скоро на очене преглед (качествен,не само за някаква бележка)? В момента масово,необходимото медицинско за издаване на книжка, се пише от личния лекар,без да се минава през специалист, което за мен е по-важният проблем.
Легнал полицай? Не мисля, че точно в тази ситуация е проблема. Истината е,че ако е направено всичко като хората и се спазват правилата за поддръжката на автомобила, с един по-качествен ксенон ( не за 40 лв. някакъв смотан боклук) нещата няма да са толкова трагични. Иначе ако КАТ имат начин да засекат,че фаровете светят по дърветата и имат закон, по който да глобяват съм твърдо за, защото ми писна вечер срещу мен да карат някакви олигофрени с незнам си какъв ксенон и единственото,което виждам от тях да е приближаващата бяла светлина.
Искам да насоча темата малко по-встрани,защото мисля,че слагането на ксенони,халогени и 100 ватови крушки е следствие, а не основната причина. Колко от вас са ходили скоро на очене преглед (качествен,не само за някаква бележка)? В момента масово,необходимото медицинско за издаване на книжка, се пише от личния лекар,без да се минава през специалист, което за мен е по-важният проблем.
А колко са виждали какво значи осветен път/булевард, читава маркировка и т.н.?
Проблема ни е главно инфраструктурен, напъните на КАТ да ползват този проблем за санкции на шофьорите вече е ясен, нежеланието на никой да реагира на него, ще си го патим още много години.
Susscrofa
03-11-2011, 11:01
Това, че личният ти прави фалшименто е негов проблем.
Аз доколкото знам е задължително в медицинското за книжка да има печат и подпис от офталмолог.
---------- Post added at 09:01 ---------- Previous post was at 08:57 ----------
А колко са виждали какво значи осветен път/булевард, читава маркировка и т.н.?
Проблема ни е главно инфраструктурен, напъните на КАТ да ползват този проблем за санкции на шофьорите вече е ясен, нежеланието на никой да реагира на него, ще си го патим още много години.
Звучиш нелепо. :)))
"Причината да има организирана престъпност, кражби и грабежи е в липсата на работни места". - Нещо такова :))))
Няма оправдание за нарушаване на обществен ред, в това число и ред за движение по пътищата.
Нелепо е да обвиняваш репресивен орган, че оказва натиск срещу нарушителите.
Насочи обвиненията си към други властимащи. :yawn:
firedragon
03-11-2011, 11:07
Това, че личният ти прави фалшименто е негов проблем.
Аз доколкото знам е задължително в медицинското за книжка да има печат и подпис от офталмолог.
Какво е задължително и какво става в действителност са две коренно различни неща. И все пак никой не каза кога за последно си е направил качествен предлед на очите.
Susscrofa
03-11-2011, 11:10
Какво е задължително и какво става в действителност са две коренно различни неща. И все пак никой не каза кога за последно си е направил качествен предлед на очите.
Сега като си сменях книжката си правих, то е за пет минутки. Сядаш, сочат на дъсчицата и ти разпознаваш, после отварят цветовото тефтерче и кой от къде е .:prescription:
Нелепо или не - факт. Пътят като такъв или липсата му е огромен фактор. Аз пътувам от работа само по тъмно. Това означава 15-20 пъти месечно. Налага ми се просто да имам повече светлина.
Друг въпрос - колко от вас са си проверили този 1-1,5 % наклон на фаровете? С ксенон или без, няма значение.
old alfist
03-11-2011, 11:13
Когато се разчепкат всички причини и обстоятелства свързани с разисквания проблем за едни уж нищо и никакви фарове се разкрива цялата грозна картинка в държавата ни - скапана инфраструктура, необорудвана и често неадекватна полиция, некачествени стоки и услуги, че даже и здравеопазването има двоя дял.
и пак стигаме до прозрението че не китайските ксенони са виновни за нещо, а човешката простотия.
освен очните прегледи, още има хора които си слагат 100 ватови крушки,още има хора които минават ГТП по другия начин, още има хора които си "регулират" късите като нарочно ги вдигат в небето. между другото при камионджиите е разпространен следния чалъм- разменят се буксите на фаровете. на къси левия свети къси, десния-дълги. като му премигнеш и те осветява с левия на дълги :D
Susscrofa
03-11-2011, 11:20
Когато се разчепкат всички причини и обстоятелства свързани с разисквания проблем за едни уж нищо и никакви фарове се разкрива цялата грозна картинка в държавата ни - скапана инфраструктура, необорудвана и често неадекватна полиция, некачествени стоки и услуги, че даже и здравеопазването има двоя дял.
Не мисля, че това, че някой бута 50 лева, за да не минава на очен е проблем на здравеопазването.
В по-голямата си част ние сме едни мрънкалници.
Мрънкаме, че няма ред, а когато някой реши да го въдворява, мрънкаме, че нещо друго не е наред и се чудим с какво да се оправдаем.
Народопсихология, какво да се прави.
Това, че една улица не е осветена, означава ли, че аз трябва да си слагам прожектори на главата, вместо да си купя фенерче.
old alfist
03-11-2011, 11:24
Не мисля, че това, че някой бута 50 лева, за да не минава на очен е проблем на здравеопазването.
Мрънкаме, че няма ред, а когато някой реши да го въдворява, мрънкаме, че нещо друго не е наред и се чудим с какво да се оправдаем.
Това, че една улица не е осветена, означава ли, че аз трябва да си слагам прожектори на главата, вместо да си купя фенерче.
Понякога личния лекар прави тази заверка дори и без пари, защото няма направление да те прати на офталмолог.
firedragon
03-11-2011, 11:25
Не съм виждал да се бутат 50 лв, ама както и да е (то няма и смисъл,прегледа е 15 лв. :tooth: ) Лекарите си го правят съвсем доброволно.
За мрънкането,абсолютно вярно е. На теория всичко се знае и се прави,но стигне ли се до действие и се започват оправданията.
Susscrofa
03-11-2011, 11:34
Понякога личния лекар прави тази заверка дори и без пари, защото няма направление да те прати на офталмолог.
За медицинско не трябва направление.:prescription:
---------- Post added at 09:34 ---------- Previous post was at 09:31 ----------
Не съм виждал да се бутат 50 лв, ама както и да е (то няма и смисъл,прегледа е 15 лв. :tooth: ) Лекарите си го правят съвсем доброволно.
За мрънкането,абсолютно вярно е. На теория всичко се знае и се прави,но стигне ли се до действие и се започват оправданията.
Да, но ако имаш проблем с очите минаваш само по-начина с 50 лева.:prescription:
Има и много хора, които имат средства и не искат да си губят времето.
Проблемът е, че с тези ксенони и очите ще ни заминат бързо, бързо.
За медицинско не трябва направление.:prescription:
---------- Post added at 09:34 ---------- Previous post was at 09:31 ----------
Да, но ако имаш проблем с очите минаваш само по-начина с 50 лева.:prescription:
Има и много хора, които имат средства и не искат да си губят времето.
Проблемът е, че с тези ксенони и очите ще ни заминат бързо, бързо.
айде бе, плащаш си такса,плащаш медицинско и ако те пратят на офталмолог, още една такса. както и да го гледаш - 15лв. моето като го вадих, не ми правиха преглед. попитах личния лекар за преглед и той ми каза - що, проблеми ли имаш :screwy:
искам да ти кажа също че много теоретизираш. светлината от ксеноните измаря очите много по-малко и детйлите по пътя са много по-различими. дори и срещу теб да свети, заслепяването е по-поносимо от халогенна лампа. говорим разбирасе за регулирани фарове и това СА фактите !
Susscrofa
03-11-2011, 12:03
айде бе, плащаш си такса,плащаш медицинско и ако те пратят на офталмолог, още една такса. както и да го гледаш - 15лв. моето като го вадих, не ми правиха преглед. попитах личния лекар за преглед и той ми каза - що, проблеми ли имаш :screwy:
искам да ти кажа също че много теоретизираш. светлината от ксеноните измаря очите много по-малко и детйлите по пътя са много по-различими. дори и срещу теб да свети, заслепяването е по-поносимо от халогенна лампа. говорим разбирасе за регулирани фарове и това СА фактите !
Айде бе, направление не ти трябва. Медицинското се таксува по друг начин.
Всеки личен си отговаря за действията.
Нищо не теоритизирам. Практиката ми на шофьор показа, че ксенона ме дразни в пъти повече от бялата класическа светлина.:prescription:
медицинско за очен преглед се издава..... ами от очен лекар. за да отидеш при него ти трябва направление от личния лекар. реалността е друга, личния лекар вади бланката, бие печатите, пише и ти взима парите.
това че ти си наопаки на целия свят, вече го разбрахме.
Аз затова ползвам класически бял ксенон. С наклон на светлинният поток 1,3 %
Susscrofa
03-11-2011, 13:09
медицинско за очен преглед се издава..... ами от очен лекар. за да отидеш при него ти трябва направление от личния лекар. реалността е друга, личния лекар вади бланката, бие печатите, пише и ти взима парите.
Еми не си прав, ама като се сетя за ДДСто каква борба беше с теб, май по-добре да те оставя в заблуда.:)
---------- Post added at 11:09 ---------- Previous post was at 11:00 ----------
Но понеже не искам да заблудиш никой, ще дам следната информация.
Факт е, че здравната каса заплаща на ОПЛ за извършена дейност по прегледи за заболяване, диспансерни прегледи и ежегодните профилактични прегледи по опр. от НЗОК и МЗ стандарт и никъде в рамковия договор не се споменава за Медицинско свидетелство за работа. За неговата част от медицинското ОПЛ ще таксува пациента 1.80лв., обаче за прегледите от специалисти със сигурност няма основания да издаде направления и като частни прегледи при специалист те се таксуват минимум по 15лв. 5 х 15лв. + 1.80лв. = 76.80лв. За да се избегне това има две практики:
1) Правлината е - отивате в едно ДКЦ и на регистратурата казвате, че искате медицинско за работа. Тогава то ще ви бъде издадено с печатите на всички необходими специалисти на цена, каквато е решена от ръководството на ДКЦ - 5-10лв. Документът е формално изряден, но доколко сте бил прегледан - няма да коментирам;
2) Масова, абсолютно неправомерна практика е ОПЛ сам да заверява заключенията на специалистите с личния си печат. Това е допустимо само за специалиста по Вътр. болести и то ако има такава специалност.
old alfist
03-11-2011, 13:27
Суско, ама голяма заядица си - двама човека ти казваме, че личния лекар дава заключението, но очния преглед се извършва от специалист и при него е или с направление, или си плащаш на пазарни принципи.
а и в кат няма да приемат медицинско за работа. пише ли друго на бланката.....
ПП
а то е и на същата цена като това за шофьорска. нещо смисъла ми убягва.
Susscrofa
03-11-2011, 13:55
Суско, ама голяма заядица си - двама човека ти казваме, че личния лекар дава заключението, но очния преглед се извършва от специалист и при него е или с направление, или си плащаш на пазарни принципи.
Прочети удебеленото, няма основание за направление - за медицинско.
Там се слага едно ОСНОВАНИЕ от личния. Защо дава направлението. Няма вариант "медицинско"
Примерът е за работа, но то е идентично като процедура.
ми това се води преглед за заболяване щото целта му е да се разбере дали си болен дейб*мамму
Susscrofa
03-11-2011, 14:26
ми това се води преглед за заболяване щото целта му е да се разбере дали си болен дейб*мамму
Не е така. Удостоверява, че си здрав, а не удостоверява, че си болен.
Медицинското не изисква преглед, като този, който ти си мислиш. :prescription:
абе на медицинския преглед се установява здрав ли си или болен, а медицинското удостоверява това пред съответното лице което го изисква. не разбирам що спамиш :no_no_no:
Susscrofa
03-11-2011, 14:34
абе на медицинския преглед се установява здрав ли си или болен, а медицинското удостоверява това пред съответното лице което го изисква. не разбирам що спамиш :no_no_no:
Предпазвам колегите от опита ти да ги заблудиш, че за медицинско се изисква направление.:prescription:
Предпазвам колегите от опита ти да ги заблудиш, че за медицинско се изисква направление.:prescription:
не ми преписвай неща които не съм казал. за медицинско ти трябват 15лв и половин час чакане при личния лекар. ако искаш истински очен преглед ти трябва направление за да минеш по здравната каса или да си платиш пълната сума за прегледа.
Susscrofa
03-11-2011, 14:40
:laughing1::drinking::Tease:
2:0 за мен
Свалете гаражния ксенон преди да се наложи да плащате глоби и пак да го свалите после.
виж сега прасчо.
дядо ми беше далтонист. отишъл за медицинско за шофьорска книжка. направили му очен преглед и се установило че е далтонист. той това не го е знаел до тогава. в медицинското било записано че е далтонист. на база на това нещо, КАТ отказали да му издадат шофьорска книжка.
а теб ще те следя само за да видя до кога ще издържат нервите на модовете и админите преди да ти праснат един :ban: и да ти затрият спама.
На мой колега браточвед, пътен полицай: "Нищо не са ни казвали за ксеноните, а то и няма нищо за тях в закона. Като всяка година - гледаме само кой кара на фарове, изправни ли са, и дали гумите не са износени почти на слик".
Край на цитата.
Останалото е медийна партенка на Милчев, да отчита дейност...
И с това мисля, че цялата тази галимация с фаровете и ксеноните, може да я приключите. Докато не променят закона, това ще е като със "задължителните зимни гуми", според журналята...
Susscrofa
03-11-2011, 15:16
виж сега прасчо.
дядо ми беше далтонист. отишъл за медицинско за шофьорска книжка. направили му очен преглед и се установило че е далтонист. той това не го е знаел до тогава. в медицинското било записано че е далтонист. на база на това нещо, КАТ отказали да му издадат шофьорска книжка.
а теб ще те следя само за да видя до кога ще издържат нервите на модовете и админите преди да ти праснат един :ban: и да ти затрият спама.
Това по никакъв начин не означава, че за медицинско с участие на офталмолог се изисква направление за същия.
Радвай се, че далтонизмът се предава по женска линия. :drinking:
А някой знае ли, колко струва ксенон за светлините, които работят при движение назад, много е тъмно пред нашия блок.:drinking:
old alfist
03-11-2011, 15:50
Това по никакъв начин не означава, че за медицинско с участие на офталмолог се изисква направление за същия.
Радвай се, че далтонизмът се предава по женска линия. :drinking:
А някой знае ли, колко струва ксенон за светлините, които работят при движение назад, много е тъмно пред нашия блок.:drinking:
Само това остана - и на задните, но може да питаш и за светлините осветяващи номера.
Да вадят машините и да мерят светлините ми.Не може така на око да ми каже някой ти защото си с ксенон и не ти е оригинален - глоба. (Ксенона е Бош де - мое да мине и за оригинален)
Аз на стара кола съм с ксенон.
Колата е 1993 г. - 164 -ка (другите ми коли са без ксенон)
Та 164 -ката е с лупи, ксенона е регулиран, а благодарение на лупите няма отразена светлина и не заслепяват. ел регулирането ми работи също без грешка - мога за една секунда толкова да си сваля фаровете , че и дългите даже да не заслепяват.
Но да се върна на ксеноните - никога до сега не са ми мигали за засллепяване, ясно виждам линията на светлината. Като цвят не са дразнещи сини, синкави,лилави или тем подобни - нормална бяла светлина.
old alfist
03-11-2011, 16:34
Да вадят машините и да мерят светлините ми.Не може така на око да ми каже някой ти защото си с ксенон и не ти е оригинален - глоба. (Ксенона е Бош де - мое да мине и за оригинален)
Аз на стара кола съм с ксенон.
Колата е 1993 г. - 164 -ка (другите ми коли са без ксенон)
Та 164 -ката е с лупи, ксенона е регулиран, а благодарение на лупите няма отразена светлина и не заслепяват. ел регулирането ми работи също без грешка - мога за една секунда толкова да си сваля фаровете , че и дългите даже да не заслепяват.
Но да се върна на ксеноните - никога до сега не са ми мигали за засллепяване, ясно виждам линията на светлината. Като цвят не са дразнещи сини, синкави,лилави или тем подобни - нормална бяла светлина.
Напълно ти вярвам, защото точно и аз съм така на 166-цата - ксенон на лупите и никой не ми присветка, а в същото време си виждам перфектно, като за моето зрение.
ФЕРАРИСТ
03-11-2011, 16:47
Звучиш нелепо. :)))
"Причината да има организирана престъпност, кражби и грабежи е в липсата на работни места". - Нещо такова :))))
Нарпотив, много добре си звучи колегата, проблема е инфраструктурен в 80% от случайте - когато наблъскаш много коли на малко площ е напълно нормално те да се блъскат......колите за 20 години се увеличиха в пъти, пътищата не увеличават площа си дори и минимално....
Тва за престъпноста също е така - в държавите с висок стандарт битовата престъпност е на много ниско ниво, огранизираната така или иначе не и пука......
Susscrofa
03-11-2011, 16:54
Нарпотив, много добре си звучи колегата, проблема е инфраструктурен в 80% от случайте - когато наблъскаш много коли на малко площ е напълно нормално те да се блъскат......колите за 20 години се увеличиха в пъти, пътищата не увеличават площа си дори и минимално....
Тва за престъпноста също е така - в държавите с висок стандарт битовата престъпност е на много ниско ниво, огранизираната така или иначе не и пука......
Битовата престъпност е ниска, защото полицията играе своята репресивна роля, каквато тук не играе.
Мисля, че доста големи пробиви и булеварди се изградиха.
Еми вземете да се возите по двама трима, аз като тръгна сутрин във всяка стара коруба все по един левентин гледам.
Оправдание за нарушаване на установен ред няма.
Не мога да набия някое дете и да му взема парите и после да мрънкам пред съда, че съм бил гладен.
Пословични сме с мрънкането си. Като се сетя, когато съобщиха за камерите какъв вой се надигна, ааааа, свободата ни, неприконовенноста ни, абе ква свобода бе?
"Свободата означава с радост да се подчиняваш на определени правила"
Ще взема за подпис да си го сложа.
Гаражният ксенон е като гаражната ракия, веднъж, два пъти трови, ама как си требе.:drinking:
old alfist
03-11-2011, 17:07
Гаражният ксенон е като гаражната ракия, веднъж, два пъти трови, ама как си требе.:drinking:Не е ясно коя е по-малката злина - нефабричен ксенон и мъждукащи фарове с изпънал жили от втренчване шофьор зад тях.
Mind_Control
03-11-2011, 17:15
Не е ясно коя е по-малката злина - нефабричен ксенон и мъждукащи фарове с изпънал жили от втренчване шофьор зад тях.
Ааа фабричните фарове си светят много добре, стига да са изрядни технически!
old alfist
03-11-2011, 17:37
Ааа фабричните фарове си светят много добре, стига да са изрядни технически!
А, това е най-голямата злина, ако не са изрядни.
lordliness
03-11-2011, 18:35
Не мисля,че ксенона е чак толкова важен за добра видимост,извън града при добра пътна маркировка и велосипедисти със съответните светлини и отразители ,видимостта е добра,маркировката е много важно нещо за да се следи безпроблемно пътя.В града е достатъчно уличното осветление да работи нормално за да се вижда добре.Част от хората си слагат ксенон за да тежкареят,както например карането с включени фарофе за мъгла ,когато това не е необходимо.
b_angelov
03-11-2011, 19:25
Преди малко си направих един експеримент, който споделям сега с вас. На една от късите светлини сложих обикновена крушка Phillips HB3 (9005) 65W. Другата е с ксенон Luxima HB3 (9005) 35W 6000K.
Понеже нямам луксомер, използвах вградата скала за експонация на фотоапарата. Там немога да ката точно интензитета, но мога да го сравня.
Направих 2 замервания. Едното - на всеки фар поотделно, на разстояние 1 педя от стъклото (230 -250 мм). Индикатора показа, че интензитета на халогенната крушка е малко по-висок от този на ксеноновата.
Повторих експеримента от 2м. Резултатите бяха равни.
Направих и една снимка пред преграда. Видимо няма разлика в осветеността на двете крушки. Май излиза, че освен за гъзария, ксенона не става за нищо друго. Скоро май ще изкубна всички герлянди, че и без това много бягам от оригинала с тия герлянди, отделно броя на причините да ми изгасне някоя ламба по време на движение нараства.
Надъхал съм се на халогенни крушки Phillips Blue Vision, но цената от 38лв/бр. хич не ми харесва.
http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/preview/1320340265_fsiz2951_P1430195.JPG (http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/large/1320340265_fsiz2951_P1430195.JPG)
Следващите 2 снимки са правени с едни и същи ръчни настройки на фотоапарата. Вижда се, че интензитета е почти еднакъв. Същото ми го показа и вградения светломер в апарата:
http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/preview/1320340268_hsiz2565_P1430200.JPG (http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/large/1320340268_hsiz2565_P1430200.JPG)
http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/preview/1320340271_pcfo7026_P1430201.JPG (http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/large/1320340271_pcfo7026_P1430201.JPG)
http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/preview/1320340274_lnnv6684_P1430202.JPG (http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/large/1320340274_lnnv6684_P1430202.JPG)
http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/preview/1320340278_qhse6658_P1430203.JPG (http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/large/1320340278_qhse6658_P1430203.JPG)
ФЕРАРИСТ
03-11-2011, 19:26
Мисля, че доста големи пробиви и булеварди се изградиха.
Къде в София ли?
Пуснаха 5-6 км околовръстно и част от някаква магистрала.........
По пътя за морето дето секи август мре маса народ вече 15 години не може да се сглоби една магистрала, всичко се кърпи, а не се прави.......а ако вземе че се направи, след 2-3 години е същия леш.......
"Свободата означава с радост да се подчиняваш на определени правила" - може и така да е, но когато тия "определени правила" са малоумни ограничения, наложени само и единствено с цел наложителя им да оправдае собствената си невъзможност да тушира причините за проблема, и да прехвърли вината на потърпевшия с оправданието че същия е нарушил скапаните ограничения.......
Нямам никакви проблеми с това да нарушавам тия правила......така единствено слагам моето тълкувание на тия "правила" пред тълкуванието на същите което ми налага държавата.......предпочитам да знам че за нещо съм си виновен аз, отколкото да знам че ми е виновна държавата........затва правя нещата така както сметна за безопасно за мен, и за околните по пътя.......
old alfist
03-11-2011, 19:36
Не мисля,че ксенона е чак толкова важен за добра видимост,извън града при добра пътна маркировка и велосипедисти със съответните светлини и отразители ,видимостта е добра,маркировката е много важно нещо за да се следи безпроблемно пътя.В града е достатъчно уличното осветление да работи нормално за да се вижда добре.Част от хората си слагат ксенон за да тежкареят,както например карането с включени фарофе за мъгла ,когато това не е необходимо.
Така си е за значението на маркировката, светлоотразителните елементи и знаци, дори при нови такива, които са си рядкост, усещам, че отразяват прекалено силно когато се осветят от ксенона.
А при нов и гладък мокър асфалт направо си става за слънчеви очила в комбинация с дългите ми, които при мен са само с халогенни крушки.
Всичко това се случва без да ми пресветкат отсреща когато карам на къси с ксенона.
lordliness
03-11-2011, 19:50
Аз карам с крушки осрам ,цената им беше такава ,че с малко доплащане можех да си сложа ксенон :) и съм доволен ,но не помня модела
digitalundgrd
03-11-2011, 21:24
Днес отидох чинно в СБА и ми регулираха фаровете. Удоволствието ми струваше 6лв и 10 минути ;)
Според мен цялата тази шумотевица цели следните 2 неща и нищо повече :
- да се стреснат гражданите и като мен да отидат да "кихнат" 5-10лв на СБА или други пунктове, където извършват услугата...
- тези които не го направят да "кихат" на зелените човечета с палките по 20лв...
Дреме му на Бойко или на някой от управата за тва, че разбираш ли китайския,тайванския или таджикистанския ксенон заслепил чичо Гошо или бай Пешо. Не се залъгвайте, че чрез тази акция искат да допринесат за безопастностна на Гошо и Пешо...Просто им трябва "кешовица", а и идват празници зелените човечета и те гащи носят и техните деца искат камиончета да си играят...
old alfist
03-11-2011, 21:27
По-добре да кихнат на пунктовете и да си оправят фаровете, отколкото на полицаите или да заслепят някой.
По-добре да кихнат на пунктовете и да си оправят фаровете, отколкото на полицаите или да заслепят някой.
Е то на някои им е гордост да светят в небето... такова чувство имам понякога.
Е то на някои им е гордост да светят в небето... такова чувство имам понякога.
Не е чувство , реалност е.
Днес един субект караше на 2 метра зад мен а фаровете му /не ксенон/ осветяваха огледалото ми за обратно виждане/ не , не страничните ! / Представяте ли си за какъв ъгъл става въпрос щом за 2 метра светлината се отразява в огледалото.
Dodo 155
03-11-2011, 22:50
Днес един субект караше на 2 метра зад мен а фаровете му /не ксенон/ осветяваха огледалото ми за обратно виждане/ не , не страничните ! / Представяте ли си за какъв ъгъл става въпрос щом за 2 метра светлината се отразява в огледалото.
А него някой спря ли го?
А него някой спря ли го?
Не, журналистите от телевизията си бяха тръгнали , а служителите на кат си брояха дневния оборот, така де , заети бяха.
old alfist
04-11-2011, 00:04
Преди малко си направих един експеримент, който споделям сега с вас. На една от късите светлини сложих обикновена крушка Phillips HB3 (9005) 65W. Другата е с ксенон Luxima HB3 (9005) 35W 6000K.
Понеже нямам луксомер, използвах вградата скала за експонация на фотоапарата. Там немога да ката точно интензитета, но мога да го сравня.
Направих 2 замервания. Едното - на всеки фар поотделно, на разстояние 1 педя от стъклото (230 -250 мм). Индикатора показа, че интензитета на халогенната крушка е малко по-висок от този на ксеноновата.
Направих и една снимка пред преграда. Видимо няма разлика в осветеността на двете крушки. Май излиза, че освен за гъзария, ксенона не става за нищо друго. Скоро май ще изкубна всички герлянди, че и без това много бягам от оригинала с тия герлянди, отделно броя на причините да ми изгасне някоя ламба по време на движение нараства.
Надъхал съм се на халогенни крушки Phillips Blue Vision, но цената от 38лв/бр. хич не ми харесва.
Следващите 2 снимки са правени с едни и същи ръчни настройки на фотоапарата. Вижда се, че интензитета е почти еднакъв. Същото ми го показа и вградения светломер в апарата:
Имай впредвид, че халогенните крушки греят значително повече и опичат рефлекторите и ако имаш навик като мен да караш целогодишно на фарове не знам къде ще ти излезе келепира.
Все пак не съм си изхвърлил халогенните крушки на Osram, които смених малко преди да сложа ксенона.
За сметка на това китайските ксенони без UV филтър матират фаровете и пак става манджа с грозде.
Светенето е реалност... а имам чувството, че го правят от криворазбрана гордост - вижте ме аз къф съм тарикат, ще светя на гаргите.
Колата нито е легнала отзад от щайги и буркани примерно, да кажеш тъп е или няма реглаж до волана... нито са накриво един от друг фаровете, та да кажеш идиот е и не знае, че фарове се регулират, нито нищо.
Но гаргите виждат ... аз не.
Не огледалото, осветявали са ме до средата на купето...
И най-често го наблюдавам при бакшиши, баничарки и бусове.
стана ми интересно.би ли направил още един експеримент. измери интензитета на отразената светлина от асфалта на 5-10-15 метра пред колата.
Dodo 155
04-11-2011, 11:38
Не знам кой ми трие постовете, но както и да е ...
Хора, след 10 год. ще има ЛЕД лампи, които срещу 5W ще светят 3 пъти по-силно от ксенон и 10 пъти по-силно от халоген ... какво да направим, да вървим срещу технологиите ли?
При правилно регулиран фар, без да се махат шапките над лампата, няма как да блести!
Да, съгласен съм, че фар с ксенон не изглежда като кандило отдалеч, но не блести.
btw ... вчера бях на ГТП и минах успешно с ксенона. Казах, че е монтиран допълнително и човекът ми отговори "Сега ще видим реглажа и ако се наложи, ще ги коригирам."
Измериха я и се оказа, че дори трябва съвсем леко да се вдигнат. Казах, че няма нужда и я оставихме така. Попитах дали мога да заслепя някой по този начин и отговорът на специалиста беше - "Реперът е идеален, колата е сравнително нова и рефлекторите са запазени, отделно свети по-ниско и освен някоя котка или куче, друго не можеш да заслепиш!" Така че сега чакам да ме спре някой фуражка 8-)
Имам си протокол от ГТП и ми дреме на козирката :zzz:
Нямам какво повече да добавя ... моля да не ми триете мнението, защото с него не обиждам никой, не подтиквам към незаконни действия и е мое конституционно право да изразявам позиция си свободно!!!
b_angelov
04-11-2011, 18:48
стана ми интересно.би ли направил още един експеримент. измери интензитета на отразената светлина от асфалта на 5-10-15 метра пред колата.
Ех, как не се сетих по-рано :wallbash:
Накачулих си пак герляндите че утре ме чака път. Като се върна и имам нерви да разглобявам - ще завия пак една халогенка и ще го пробвам. 8-)
Ех, как не се сетих по-рано :wallbash:
Накачулих си пак герляндите че утре ме чака път. Като се върна и имам нерви да разглобявам - ще завия пак една халогенка и ще го пробвам. 8-)
Аз мога да ти помогна ... на моята убавица , халогените са с нормални крушки а късите с "китайски боклуци" ... така че направо може и тази вечер да замериш
b_angelov
04-11-2011, 19:09
Аз мога да ти помогна ... на моята убавица , халогените са с нормални крушки а късите с "китайски боклуци" ... така че направо може и тази вечер да замериш
Има разлика в осветяемостта на фара за мъгла и на късите светлини. Особено при по-големи отстояния. Идеята е да се направи при равни условия - височина на фара, разстояние от него, цвят на настилката и т.н.
Има разлика и между интензитет на светлината (кандели) и светлинен поток (лумени).
Има разлика и как очите ни възприемат различните цветови температури. Ярък слънчев ден -> 6000к.
Производителите слагат 4100к-4300к , защото на мокро се вижда по-добре.
Jivko7777
05-11-2011, 14:42
http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/preview/1320340265_fsiz2951_P1430195.JPG (http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/large/1320340265_fsiz2951_P1430195.JPG)
http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/preview/1320340268_hsiz2565_P1430200.JPG (http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/large/1320340268_hsiz2565_P1430200.JPG)
http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/preview/1320340271_pcfo7026_P1430201.JPG (http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/large/1320340271_pcfo7026_P1430201.JPG)
http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/preview/1320340274_lnnv6684_P1430202.JPG (http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/large/1320340274_lnnv6684_P1430202.JPG)
http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/preview/1320340278_qhse6658_P1430203.JPG (http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/large/1320340278_qhse6658_P1430203.JPG)
С просто око се вижда че ксенона свети повече...
Но тук има друг въпрос говорих с човек на Луксима и той каза че след година използване видимо силата на крушката намалява...След 3-4 просто трябва да си купиш нови и така, но до тогава повечето са с други коли! А това правило за ефтините ксенони важи само че не ти трябват години а месеци...
Сега идва да кажеш и на колко години е ксенона ти?
digitalundgrd
05-11-2011, 14:50
А това дали не е просто трик, за да си купуваш нови крушки всяка година>?
Jivko7777
05-11-2011, 15:20
А това дали не е просто трик, за да си купуваш нови крушки всяка година>?
Не не е, реално наистина е така, газ който е вътре просто с времето намаля силата на светене, а и много добре си спомням как светеше в началото, отделно вече се убедих на 100% на сложих на БМВ-то чисто нов комплект луксима, на дългите а той е h7, тогава взех едната крушка и сложих на единия фар, а на другия си останах с същата еми с просто око просто се виждаше разликата...
ПП: На Алфата са на 2 год. и нещо вече, но пък нямам проблеми никакви и така ще си карам :) Но просто констатирах казаното, но пък и е нормално всяко едно нещо по време на експлоатация остарява, било то ксенон или каквото и друго нещо на тоя свят...
old alfist
05-11-2011, 17:11
А, някой знае ли, дали ксенона старее ако не се ползва, защото видях в един голям хранителен хипермаркет някакви некитайски ксенонови крушки за около 9лв. комплект 2бр.- щях да ги взема за проба, но не бяха моя H.
Не не е, реално наистина е така, газ който е вътре просто с времето намаля силата на светене, а и много добре си спомням как светеше в началото, отделно вече се убедих на 100% на сложих на БМВ-то чисто нов комплект луксима, на дългите а той е h7, тогава взех едната крушка и сложих на единия фар, а на другия си останах с същата еми с просто око просто се виждаше разликата...
ПП: На Алфата са на 2 год. и нещо вече, но пък нямам проблеми никакви и така ще си карам :) Но просто констатирах казаното, но пък и е нормално всяко едно нещо по време на експлоатация остарява, било то ксенон или каквото и друго нещо на тоя свят...
газа който е в крушката служи за първоначалното запалване докато почнат да се изпаряват металните соли. затова като се пусне ксенона, светлината му се променя докато стигне работно състояние.
да,ако сложиш нова крушка до старата ще видиш разлика. след 4-5 часа работа когато лампата се разработи, ще светят еднакво.
а това за намаленото светене са митове според мен, освен ако няма друго обяснение различно от това че са китайски.
b_angelov
07-11-2011, 10:37
С просто око се вижда че ксенона свети повече...
Но тук има друг въпрос говорих с човек на Луксима и той каза че след година използване видимо силата на крушката намалява...След 3-4 просто трябва да си купиш нови и така, но до тогава повечето са с други коли! А това правило за ефтините ксенони важи само че не ти трябват години а месеци...
Сега идва да кажеш и на колко години е ксенона ти?
Моите са на почти 4 години. Миналата зима сменях едната круша и не забелязах никаква видима разлика. :dunno:
А не е като да не съм се дупил да сравнявам.
Аз или окьоравявам(пази боже!!) или си внушавам(възможно е ), или и при мен светлината вече не е толкова плътна/ярка както преди(*!??!?).
Моят китаец е 6000К. На мокро понякога си пускам халогените(с нормални крушки) щото само блести и нищо не се вижда. Бях решил да слагам и на халогените, но се отказах -особено в мъгла за мен е по-добре да са си нормални, да не кажа и жълти.
Безспорно колата с ксеноните изглежда мого по-привлекателно и през деня и на тъмно.
Обаче не знам как е при вас, но на тъмно винаги ме спират полицай, не знам дали зависи от това, но никога не ме пропускат - кой знае кво си казват: "я са до го провериме тва г@зарче с китайския ксенон...."
разбира се в мъгла е по-добре на фарове за мъгла и жълти крушки. причината е първо заради ъгъла на отразяване на светлината и 2-ро цвета на крушката. просто ситните капки вода отразяват светлината към теб и виждаш една бяла стена. най-кофти е на дълги, на къси бива , а с халогените за мъгла се шофира спокойно.
на мокър асфалт е по-кофти с ксенон над 5000к, но ако вместо това си с халогени, светлината им се поглъща от настилката и пак не се вижда.
Mind_Control
07-11-2011, 13:33
На мой колега браточвед, пътен полицай: "Нищо не са ни казвали за ксеноните, а то и няма нищо за тях в закона. Като всяка година - гледаме само кой кара на фарове, изправни ли са, и дали гумите не са износени почти на слик".
Край на цитата.
Останалото е медийна партенка на Милчев, да отчита дейност...
И с това мисля, че цялата тази галимация с фаровете и ксеноните, може да я приключите. Докато не променят закона, това ще е като със "задължителните зимни гуми", според журналята...
Това не е вярно, че няма нищо в закона:
ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
Глава втора.
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПЪТНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически
неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
...
12. по осветителната уредба:
а) изменени са броят, типът, цветът и разположението на предписаните светлини, с
изключение на светлините за мъгла;
б) светлините не са регулирани;
Могат спокойно да те глобят по сега действащия закон.
old alfist
07-11-2011, 13:40
Глава втора.
Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически
...
а) изменени са броят, типът, цветът и разположението на предписаните светлини, с
Е, добре де, тогава пък, къде е указано броят, типът, цветът и разположението на предписаните светлини.
ние не променяме нито едно от тия неща.
Mind_Control
07-11-2011, 15:38
ние не променяме нито едно от тия неща.
Напротив- най- малкото изменяш типа и цвета.
DiStefano
07-11-2011, 15:43
В Пазарджик абсолютно всички патрулки са с ксенон. Монтиран от известен наш съфорумец. Светят да си е*е майката...
По принцип съм съгласен, ама е малко спорно :?
Къде са дефинирани понятията "тип" и "цвят"?
Тип - има си рефлектор/лупа, има си и крушка - какво се променя?!
Цвят - имат ли данните за цвета на светлината на заводски автомобил, които да сравнят с акуратно измерения цвят на светлината при конкретен авотмобил?
Е аз мога да забода и Найтбрейкър, свети по-синкаво от реални 4300 ксенон.
Единственото за което евентуално могат да се хванат е типа на осветителното тяло, ама ще се вкарат в мега ядове с разните нови модели дето имат опция ксенонки на рефлектори ... 1 и същ модел е с ксенон и с халоген според кеша.
И на катаджиите им остава само да ходят с каталог на моделите ... ясно, че Пасат 2 с биксенон е гаражен тунинг, ама не всички са с пасатчета.
А и Н4 на Осрам Найтвижън спокойно докарва на видим цвят 5000К пак беля дори с пасатчето.
Пак плашигарги за рушветче бре хора... нека първо накарат тарикатите да свалят фаровете от небесата, па тогава да мислят за лампите, че по-скоро ще почне народа пак с 100В отколкото да постигнат нещо.
тип светлина :
-къса
-дълги
-мигачи
- ......
ако си направя инсталацията на мигачите, да бъдат габарити, това е промяна на типа.
или стоповете да мигат на мигач както е на щатските коли.
цвета все си е бял, в закона няма нюанси. не е като да свети зелено,оранжево или синьо.
Mind_Control
07-11-2011, 17:00
Гледайте сега. То е ясно, че няма как да знаят, кой ксенон е фабричен и кой не. Става въпрос, че чисто законово могат да ви пишат актчето, пък после ако искайте доказвайте в съда, че тая кола се произвежда и с ксенон.
актове могат да пишат колкото си искат, но те в съда ще падат щото в закона няма записано такова положение.
закона няма да го променят щото това няма да е действащо. той си е достатъчно добре.
минаваш на гтп и ти проверяват светлините дали светят правилно. ако не са добре, те връщат. а това може да е както и заради китайския ксенон, регулация, счупени водачи и дори заради крушка осрам найтбрейкър от 20лв парчето, но с балон поставен леко накриво. съгласен ли си.
Mind_Control
07-11-2011, 17:18
актове могат да пишат колкото си искат, но те в съда ще падат щото в закона няма записано такова положение.
закона няма да го променят щото това няма да е действащо. той си е достатъчно добре.
минаваш на гтп и ти проверяват светлините дали светят правилно. ако не са добре, те връщат. а това може да е както и заради китайския ксенон, регулация, счупени водачи и дори заради крушка осрам найтбрейкър от 20лв парчето, но с балон поставен леко накриво. съгласен ли си.
Глава втора.
...
Ето го положението.
ТИП- ако ти е с халогенен фар фабрично, а ти си сложил ксенон, спокойно те глобяват.
Защо сте се запънали като магаре на мост не мога да разбера? Все едно живота ви зависи от това!?
Без да се заяждам, пак ще попитам - защо 'тип' да означава халоген/ксенон, а не рефлектор/лупа, примерно.... или квадратен/кръгъл.... или единично/двойносветещ... и т.н., и т.н.? Къде пише, че 'тип' се отнася към халогенната крушка?
Имам и въпрос, чиста теория, който един вид си "пазех" за по-късно - ако имам фабричен ксенон и нямам пари да си меня изгорялата ксенонова крушка, а изплескам халогенни крушки ще ме глобят ли и защо да/не ?????
ако ти е с халогенен фар фабрично, а ти си сложил ксенон, спокойно те глобяват.
Защо сте се запънали като магаре на мост не мога да разбера? Все едно живота ви зависи от това!?
Защото ще настане анархия, затова. Защото ще стане хранилка, затова.
Защото днес бръмча из града с една тестова Шкода ФОбия и изведнъж ме спира некъФ пъпчив изрод от Охранителна полиция.
Добър ден, добър ден, документите моля. Давам му всички - на колата, моите, вкл. и златния талон.
И какво следва: "И кво ще правим сега?" Аз гледам тъпо и наистина не разбирам какво иска.
-Защо не сте си включили фаровете? Не знаете ли, че са задължителни от 1 ноември?
-Знам, но това е нов автомобил и според директива на ЕС всички нови автомобили от февруари 2011 година серийно се оборудват със дневни светлини. И те се включват автоматично при стартиране на двигателя и не могат да бъдат угасени.
-Т`ва не са никви дневни светлини, вие карате на халогени. В закона пише да се кара на къси светлини. Глобата е 150 лева и 5 точки. Какво ще правим сега, акт ли ще си пишем?
И взе документите, отиде си в разбрицаната Астра и почна да вади некви хартии... Отивам при него, викам дай закона да ти покажа кво пише - той ме бута и разправя: Много добре знам кво пише, трябва да се кара на къси и това е. Ти ли ще ме учиш мен на закона? Я виж член 70.
Да де, ама аз не си нося правилника и се обаждам на Краси Костов да ми продиктува тоя член.
Оня се хили отсреща, вика я ми дай да си поговоря с колегата. Отивам при полицая, ето говори с Краси костов да ти обясни некои неща.
Оня се разфуча, вие всички много разбирате, мен началника ми е казал, че трябва да пиша актове на всички, които не карат на къси.
Както и да е, накрая ми се извиняваше и т.н.
А въпросната алинея 2 от член 70 е следната:
2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.
А ето как изглеждат фаровете за мъгла и дневните светлини на ФОбия (включени са)
http://www.team-bhp.com/forum/attachments/test-drives-initial-ownership-reports/592822d1313389364-skoda-fabia-1-6-wolf-sheeps-clothing-dsc017211.jpg
Та мисълта ми е, че и с ксеноновите фарове ще стане същото - ще се превърнат в хранилка. Как ще преценят дали ксеноновите фарове на Волвото ми са фабрични или не? Фабричните ксенони са с рефлектори и НЯМАТ автоматично нивелиране (защото такова има целия автомобил). Не всеки може да се обади на Краси Костов, който да нашока канчето на ушевия по телефона, нали?
Защото ще настане анархия, затова. Защото ще стане хранилка, затова.
Благодаря, че го обясни по-добре от мен.
Глава втора.
...
Ето го положението.
ТИП- ако ти е с халогенен фар фабрично, а ти си сложил ксенон, спокойно те глобяват.
факт е и се съгласявам че в тази точка закона не е много ясен. ти би ли приел че моя автомобил ако мине гтп на преглед на фаровете се установи че лъча и интензитета му са в норми, колата ми е безопасна както за мен, така и за другите, независимо с какви крушки съм.
Имам няколко приятеля с ксенони, които като карат зад мен ми идва да ги убия...но машинките им за реглаж са били счупени ми казват и немогат да ги регулират...ето такива са за убиване!
Но 90% от заслепяващите ме са бусове, тирове и некви халогенки които осветяват млечния път.
Регулиране му е майката и те това си е, вс друго изказване си е лично мнение!
Глава втора.
...
Ако трябва сляпо да се спазва тази точка от закона, то всеки с Филипс Блу Вижън и Осрам Куул Блу, трябва да мине също под ножа. Защо? Изменен е цвета. Халогенната крушка със стандартно не-посинено стъкло, свети на 3200К.
По повод реглажите - събота вечерта се прибрах в полунощ в София - ей Богу, добре че тогава ми се наложи да пътувам и нямаше почти никакво движение, и по Тракия, и в района на Първомай... защото от всички коли, които караха зад мен, изпреварвах и разминавах, сигурно 1/3 бяха с НЕРЕГУЛИРАНИ фарове, 98% от тях с обикновени жълтеещи халогенки. И въпреки това ме направиха да гледам като надрусан с изцъклени очи, когато се прибрах.
А имаше трима с ксенони на рефлектори, които перфектен реглаж им бяха направили, чак ми беше кеф да хвърля 2-3 пъти в огледалото, да им се насладя... турските тираджии също са за похвала - перфектно настроени фарове, и въпреки размера им, почти не заслепяваха сравнение с разни грохнали кошляци с "кривогледи" фарове...
Susscrofa
08-11-2011, 16:46
Българите сме уникални единствено и само, когато искаме да се противопоставим на нечий опит да установи ред.
Готови сме на какви ли философски крамоли, за да се опитаме да изопачим нещата.
Искаме силна полиция, после ревем от полицейско насилие, без грам да знаем какво точно е това.
Искаме ред в града, после ревем, че камерите ни нарушавали личното пространство.
Искаме ред при паркирането, после всички ревем, че синята зона се увеличила.
Искаме качествени храни, после всички ревем, че стандартите били лоши.
Та така сега и с ксенона.
Щом някой е решил да се занимае с този ксенон, то явно има някакъв проблем с него.
Проблемът е ОЧЕваден, излизаш навън вечер и всичко що е с коли за 2000 лева свети като стар електрожен в Кремиковско хале.
Младо и старо иска да му е СВЕТЛО НА НЕГО, и грам не му дреме за околните.
Старата песен на нов глас. На мен да ми е добре е най-важно.
Да не говорим, че тук става дума и за бесна селска изцепка. Ксенон на таратайка на 10 години седи като прашка на бабешки задник.
Mind_Control
08-11-2011, 16:53
Ако трябва сляпо да се спазва тази точка от закона, то всеки с Филипс Блу Вижън и Осрам Куул Блу, трябва да мине също под ножа. Защо? Изменен е цвета. Халогенната крушка със стандартно не-посинено стъкло, свети на 3200К.
Факт е, че трябва да минат под ножа според сега действащия закон.
абе тебе сигурно и уличното осветление ти пречи. и там лампите са тип "електрожен" поне от 30 години. нажежаемата жичка умря отдавна.
Mind_Control
08-11-2011, 17:37
абе тебе сигурно и уличното осветление ти пречи. и там лампите са тип "електрожен" поне от 30 години. нажежаемата жичка умря отдавна.
На мене нищо не ми пречи, тука изясняваме законовата обстановка каква е.
А относно нажежаемата жичка- не бързай да я отписваш.
Ми те точно ЕС я отписаха, като забраниха производството й... не сме ние... в същото време ни забраняват да преминаваме напред (поне ако съдим по законодателствата на Германия, Англия, Русия и т.н. за ксеноните), като ни карат все още да си караме с нажежаемите жички... тва интересите, свързани с милиони - майката си трака, ей... първия картел в човешката история - точно "крушкаджиите"...
горното беше към прасчо.
закона в момента го тълкуваш както изнася. какво значи тип и цвят.
и да се разберем какво искаме - да караме с регулирани фарове или просто да забраним ксенона.
ФЕРАРИСТ
08-11-2011, 18:09
Щом някой е решил да се занимае с този ксенон, то явно има някакъв проблем с него.
Не, никой не е тръгнал да се занимава с него, медиите видяха бай ти Алекси да говори за фарове и прочее преди 1ви ноември, някоя от тях пусна партенката че щяло да се спира от движение тия дето са с ксенон и простия зомбиран народ пусна по 2 такива теми у секи форум с ужаса че ся ще му секнат гъзарииката......
Аз не чух някой от КАТ да каже в прав текст - Ксеноните ще бъдат забранени - Каза се че ще бъдат спирани коли с нерегулирани ксенони, което е много по различно - тва означава и че другите ще са спирани, но за нерегулирани фарове........което е различно......
Проблем може да има и с другите светлини, те също заслепяват все пак.......
Законовата обстановка в ЗДвП е - да го направим неразбираемо и тълкуваемо, че да можем да тормозим стадото за пари под масата.
Същото като с понятието несъобразена скорост.
Има си стандарти, да се приемат и да се приключва.
sedicivalvole
06-12-2011, 16:14
И тука гледам всички си карат със самоделния ксенон и никой не им казва нищо. Иначе аз си карам със 100/90W и ноща е ден и няма как да ме спрат от движение :tooth:
Онази вечер бях засякъл колега ,рейсър от Бургас с черна 156ца , който ми изпече врата с афтърмаркетските си сини ксенони без лупи.... един приятел си сложи много мощни диоди отпред и отзад на стопа за мъгла , и такива ги препарира с по някой друг блиц..
Ксенон с над 6000к е мн гадно да ти свети. Преди ден един такъв кара зад мен, ужасТ!
sedicivalvole
06-12-2011, 18:51
Онази вечер бях засякъл колега ,рейсър от Бургас с черна 156ца , който ми изпече врата с афтърмаркетските си сини ксенони без лупи.... един приятел си сложи много мощни диоди отпред и отзад на стопа за мъгла , и такива ги препарира с по някой друг блиц.. Аз за това си сложих 100/90W на фаровете и 100 на долните (против мъгла) и като се размина с такъв и ме заслепи му пускам сичките фарове, имал съм случаи да отбиват след разминаване :tooth: Ако някой иска може да кача снимка да се види за какво става въпрос :th_up:
Аз за това си сложих 100/90W на фаровете и 100 на долните (против мъгла) и като се размина с такъв и ме заслепи му пускам сичките фарове, имал съм случаи да отбиват след разминаване :tooth: Ако някой иска може да кача снимка да се види за какво става въпрос :th_up:
Аз ще почакам да ти се опекат рефлекторите и искам тогава да снимаш
sedicivalvole
06-12-2011, 19:11
Аз ще почакам да ти се опекат рефлекторите и искам тогава да снимаш Типото е с големи рефлектори и няма как да стане. Карам от няколко месеца постоянно на фарове и проблеми няма никакви така че ще си отчакаш :tooth: Колега просто споделям, не се заяждам с никого ;-)