Log in

View Full Version : Ромолене от скоростната кутия

lordliness
02-11-2011, 20:54
Понякога когато запаля колата се чува въпросния звук от ляво,някога е по силен друг път по слаб,понякога липсва или намалява след време.Когато натисна съединителя изчезва.Първоначално смятах ,че е от акасиалния лагер на съединителя,но съединителя го смених скоро и лагера беше наистина в много лошо състояние ,обаче вчера пак чух познатото ромолене,не вярвам да е от новия лагер.Смятам ,че може да е от лагер на първичния вал на скоростната кутия(иска ми се да чуя и други мнения)някой сменял ли е такова нещо и дали въобще се продава, ако е много специален.Проверих маслото 10 пъти ,когато извадя щеката от единия край където няма разграфяване е омазана много високо,а там където е разграфено е под или около минимума ,въртях щеката във всички посоки и винаги се омазва по този начин,не мога да си го обясня,направо ме влудява,най много да долея малко.Има ли отвор за доливане или да опитам през щеката,не съм се заглеждал?

Linkestis
02-11-2011, 21:37
Ромоли ти новият оригинален лагер.Както и моя нов оригинаааален усилен съединител.Техната мама мръсна долна кирлива.Всичко в тая държава е менте!

lordliness
02-11-2011, 22:29
Ромоли ти новият оригинален лагер.Както и моя нов оригинаааален усилен съединител.Техната мама мръсна долна кирлива.Всичко в тая държава е менте!Аз поне не се набутах за усилен :) Аксиален лагер ми звучи по добре от лагер нейде из скоростите :)

valjo
03-11-2011, 07:35
+1 за аксиалниа лагер, и моя "ромоли" откакто съм го сложил - вече над 40к км ... не се е строшил но звука си остава:)

andro88
03-11-2011, 19:18
Понякога когато запаля колата се чува въпросния звук от ляво,някога е по силен друг път по слаб,понякога липсва или намалява след време.Когато натисна съединителя изчезва.Първоначално смятах ,че е от акасиалния лагер на съединителя,но съединителя го смених скоро и лагера беше наистина в много лошо състояние ,обаче вчера пак чух познатото ромолене,не вярвам да е от новия лагер.Смятам ,че може да е от лагер на първичния вал на скоростната кутия(иска ми се да чуя и други мнения)някой сменял ли е такова нещо и дали въобще се продава, ако е много специален.Проверих маслото 10 пъти ,когато извадя щеката от единия край където няма разграфяване е омазана много високо,а там където е разграфено е под или около минимума ,въртях щеката във всички посоки и винаги се омазва по този начин,не мога да си го обясня,направо ме влудява,най много да долея малко.Има ли отвор за доливане или да опитам през щеката,не съм се заглеждал?

Знаеш аз смених съединителя в същият ден , в същия сервиз на съседния канал с твойта. И мен ме закичиха същата сума. Моя вече 10к не спира "скърца,стърже", много странно докато отделя. До колкото си спомням и при теб го имало.
Така ,че лагер ще да е...дано кара повече и не се налага ремонти ,че е направо лудница като влезеш в сервиза

lordliness
03-11-2011, 19:34
Здравей :) моя свиреше около 500км.после утихна и сега е перфектен и отделя добре,интересното е че звука от ромоленето е 1 към 1 от преди смяната,и се чудя дали два лагера от различни производители може да издават един и същи звук,стария беше валео.Аз не я карам много и е на 6000км май след смяната на съединителя,онзи ден бях там за стенд на мостовете и останах доволен,смених си там и гумите.

Linkestis
03-11-2011, 19:42
При мен като купих едната беше с усилен,нямаше проблеми с него освен високото му отделяне.Обаче не смених само феродото а целия с такъв от 156.Без да знам че е за 156 и учудващо накрая след около 100 000км. започна да изпуска.Сега съм с усилен,една кофа пари,тресе,сутрин ако е около -5 лагера дрънка до като не натисна педала няколко пъти.Това че тресе го преглъщам щото понамалява,ама дрънкането е по-силно от скапания обтегач на пистовия.Е питай ме дали ще дам пак пари за усилен..НИКОГА!Ще си сложа и на другата за 156-ца.Всички вносители да си купуват свещи за съединител от 600лв.

lordliness
03-11-2011, 19:56
Това според мен с тези усилени съединители си е чист търговски трик,рикамби с труда ми струваше около 500лв,отделя ми ниско(мразя коли с високо отделящи съединители)

old alfist
03-11-2011, 21:47
Валеото е 400лв. - комплект с лагера и вилката.

Linkestis
03-11-2011, 22:03

Кое Валео?Кога почнаха и вилки да продават към съединителите :)

lordliness
03-11-2011, 22:05
Тук магазините ми предлагаха цени за валео и когато ги чуех се обръщах и си тръгвах.Без вилка,не съм виждал да продават комплекти с вилки.Имаше едно валео за около 350,но не ставаше за моя мотор след като проверихме обстойно

old alfist
03-11-2011, 22:23
Кое Валео?Кога почнаха и вилки да продават към съединителите :)
Производителя го е измислил, че когато се сменя съединител трябва да се сменят лагера и вилката и затова се доставят и би трябвало да се продават комплект - това е при един от вносителите.

Linkestis
03-11-2011, 23:14
За лагера съм съгласен,но никога не съм виждал комплект с вилка.

Jivko7777
04-11-2011, 17:50
При мен като купих едната беше с усилен,нямаше проблеми с него освен високото му отделяне.

Аз сложиш чисто нов, защото с стария тресеше, сега няма проблеми перфектно всичко освен, че отделя сравнително горе, какво правим?

lordliness
04-11-2011, 18:27
Аз сложиш чисто нов, защото с стария тресеше, сега няма проблеми перфектно всичко освен, че отделя сравнително горе, какво правим?
Възможно ли е да се завърти лостчето което се натиска от долната помпа.то влиза в нещо като шлици ,но са доста едри.

Linkestis
04-11-2011, 20:02
Хммм,високото отделяне не е ли признак за изтъркан феродоф диск?
Иначе това за шлиците не го разбрах.

lordliness
04-11-2011, 20:45
Хммм,високото отделяне не е ли признак за изтъркан феродоф диск?
Иначе това за шлиците не го разбрах.скоростите като ги погледнеш отгоре излиза едно'' желязо'' :) и то на шлици влиза перпендикулярно в друго ,което се натиска от помпата-по ужасно обяснение не съм правил
,а педала при износен съединител май слизаше надолу,а бе, като се сетя моя до последно не мръдна на никъде,педала си отделяше на перфектна височина ,а буксуваше зверски ,колата не можеше да се движи въобще и нямаше никакво феродо като го свалихме.Иди ,че разбери.

ecotronic
04-11-2011, 21:59
Сигурни ли сте в това, че при ненатиснат педал на съединителя, челният пръстен на аксиалния лагер допира до диафрагмените пластини на притискателния диск?

lordliness
04-11-2011, 22:30
кой го знае не се вижда,звука не е постоянен постоянно се променя,ще карам така докато нещо не се прецака тотално,най много да си купя друга скоростна,сигурно не са скъпи ,колко струва наистина?

kiko73
05-11-2011, 08:49
Сигурни ли сте в това, че при ненатиснат педал на съединителя, челният пръстен на аксиалния лагер допира до диафрагмените пластини на притискателния диск?

Па той лагера е закопчан за диафрагмените пластини

tonov
05-11-2011, 10:02
Възможно ли е да се завърти лостчето което се натиска от долната помпа.то влиза в нещо като шлици ,но са доста едри.

Не може да се завърти. Едно зъбче на шлиците не е прорязано и служи като репер - лостчето може да се постави по един-единствен начин.

Jivko7777
05-11-2011, 15:16

Ами не знам :)

Не може да се завърти. Едно зъбче на шлиците не е прорязано и служи като репер - лостчето може да се постави по един-единствен начин.

Ами тогава някакво друго решение на проблема :)

lordliness
05-11-2011, 16:27
тогава освен да си сложите жила като на опел(това са едни немски коли) и тогава ,тогава си регулирате педала както ви е кеф.С тези хидравлики няма регулиране,сега слязох да видя къде стои моя педал спрямо спирачката,около1- 2 сантиметра е по ниско от нея,вашите как стоят?

Linkestis
05-11-2011, 17:56
Наравно..

lordliness
05-11-2011, 18:45
На колите на които е възможна регулировка,колкото по вдигнат е педала,толкова по високо отделя съединителя и обратно,обикновено спирачката служи като ориентир или се измерва хода на педала като се вземе за база долния край на волана,високото отделяне е предпоствка за пробуксуване на съединителя.Такива спомени изрових,човек като не се занимава професионално и забравя какво е знаел на теория.Мисля, че при износване на феродото трябва да се променя позицията на педала.

Linkestis
05-11-2011, 19:00
Освен износването,мисля че трябва да полегнеш и да погледнеш какво се случва с пружината на педала.

lordliness
05-11-2011, 19:30
Аз скоро я гледах,но не обърнах внимание къде стои педала,утре може да огледам.Има и нещо друго, сутрин много трудно раздвижвам скоростния лост или ако не съм я карал няколко дена,после се движи леко,но при първо раздвижване имам чувсто ,че ще счупя нещо-това защо е ?!

Linkestis
05-11-2011, 19:47
Сега остава да кажеш че е 136к.с.

lordliness
05-11-2011, 19:53
Ako броим и мен 137 :) от тичане по нея

Linkestis
05-11-2011, 20:03
Значи нормално...жила + пластмасата под лоста.

lordliness
05-11-2011, 20:07
Смазах ги преди време :( и като си играем на въпроси и отговори- на скоростната кутия има второ жило близо до това което превключва скоростите,това второ жило не помръдва която и скорост да влюча жилото пак отива някъде вътре-за какво е то?

trop4i
05-11-2011, 20:20
И при мен е същото студена трудно превключва, скоро и аз смених съединител понякога се чува странен шум- опитвам се да свикна но ме дразни досега съм сменил поне над 30 различни коли такава странна и проблемна не съм имал.

Linkestis
05-11-2011, 20:26
Автомобила не е проблемен!Проблемни са частите които вносителите продават,а те са боклуци като самите вносители!

lordliness
05-11-2011, 20:27
Аз избягвам да я слушам много,горе долу като с жена ми :) затврям прозорците(има една от най-добрите шумоизолации на купето,не случайно сигурно)музиката на мах и газ.Някой път взема да отворя прозореца и бързо затварям да не се стресирам.

trop4i
05-11-2011, 21:09
Кефя се като я настъпя и как други смятащи се за бързи автомобили се напъват да не се предават, не че няма по бързи но за такива пари това е -тогава забравям за тези шумове.

old alfist
06-11-2011, 15:24
Автомобила не е проблемен!Проблемни са частите които вносителите продават,а те са боклуци като самите вносители!
Боклуци са както вносителите, така и монтьорите, а пък за автодамбазите да не говорим.
Каквото е пипнато по колата ми си личи - остават трайни следи и всеки се оправдава с другия.
Всички са от един дол дренки - мошенници от класа.
Добре, че го има този форум да си сверяваме часовниците отвреме-навреме.

Linkestis
06-11-2011, 16:56
Боклуци са както вносителите, така и монтьорите, а пък за автодамбазите да не говорим.
Каквото е пипнато по колата ми си личи - остават трайни следи и всеки се оправдава с другия.
Всички са от един дол дренки - мошенници от класа.
Добре, че го има този форум да си сверяваме часовниците отвреме-навреме.

Абсолютно вярно

ecotronic
06-11-2011, 17:12
Това е жалката ситуация.......за съжаление.
При това положение въпрос към тези от Вас, които сами си подържат колите (без услуги по сервизи и майстори):
Откъде се снабдявате с истински части и консумативи?

lordliness
06-11-2011, 17:53
От никъде,купувам каквото продават по магазините,на най- ниската цена ,монтирам и карам и после пак.Скъпите неща карат горе долу колкото евтините.

kiko73
06-11-2011, 19:48
От никъде,купувам каквото продават по магазините,на най- ниската цена ,монтирам и карам и после пак.Скъпите неща карат горе долу колкото евтините.

Тука няма как да се съглася с теб. Виждал съм чисто нови евтини карета, счупени след 1 месец експлоатация , виждал съм чисто нови евтини съединители, избуксували или направо смлени след същия срок, виждал съм евтина водна помпа с превъртяло работно колело след 50 км пробег, виждал съм изкривени спирачни дискове след 2-3000 км. Просто си намерете магазин на някой от големите вносители, ориентирайте се кой от магазинерите е пич и склонен "да ви угажда" и да ви казва кое става, кое е полу и кое НЕ става - аз така правя и от доста време не съм имал проблем с нови "оригиналДни" части

lordliness
06-11-2011, 20:04
Тука няма как да се съглася с теб. Виждал съм чисто нови евтини карета, счупени след 1 месец експлоатация , виждал съм чисто нови евтини съединители, избуксували или направо смлени след същия срок, виждал съм евтина водна помпа с превъртяло работно колело след 50 км пробег, виждал съм изкривени спирачни дискове след 2-3000 км. Просто си намерете магазин на някой от големите вносители, ориентирайте се кой от магазинерите е пич и склонен "да ви угажда" и да ви казва кое става, кое е полу и кое НЕ става - аз така правя и от доста време не съм имал проблем с нови "оригиналДни" части
Е не чак такива боклуци,то си личи по изработката и материалите ,стои недодялано.Скоро си купих една част,немски производител,беше с 50 лева по- евтина от другите.

lordliness
15-11-2011, 10:17
Реших да си направя експеримент и долях в скоростната кутия минерално масло ZC 90 API GL 3 -около 200мл. с цел леко сгъстяване,сега нивото е леко над мах.(това също е умишлено)Според мен по- гъстото масло ще се увлича по добре от зъбните колела в кутията,ще се задържа по- добре и ще се стича по- бавно.Едва ли друг е пробвал,но все пак какво мислите по въпроса?ZC75 SYNT-API GL 5 това се препоръчва от производителя да се намира в кутията!

Linkestis
15-11-2011, 20:17
Ами трябваше да питаш и щях да ти кажа :)
На 136-та съм правил какво ли не с точно тези две масла.Даже слагах и на Манол едно доста гъсто.Под минимум над максимум,преливащо..ефекта е нулев.Слагал съм грес на всякъде по жилата..даже лятото си играх да ги вадя да ги разглеждам за повреди...йок.Смазал съм ги обилно барабар с избирача и пак греда.На 14-та никакви ядове и при 40 градуса и при -20 миналата зима.Просто ако ми се налага да карам на жената 136-та,получавам обриви отзад.

lordliness
16-11-2011, 00:06
:cheers: Сигурно мислим доста сходно :) ,а днес беше просто върха,лоста отказваше тотално да се мести.

to_lose_HEART
16-11-2011, 09:16
[QUOTE=lordliness;971683]:cheers: Сигурно мислим доста сходно :) ,а днес беше просто върха,лоста отказваше тотално да се мести.[/QUOTE

проблема е в механизма на избирача предполагам проблемно ти е движението на лоста налявo-надясно.
При мен по едно време чак ми се бяха изгубили 5 и 6 скорост не ме питай как съм карал по магистралата на 4
Та въпросния избирач има една вилка където е точно за това движение, тя лагерува на пластмасови втулки. Откачаш жилото, развиваш гайката отпред и изваждаш въпросната вилка почистваш хубаво с шкурка до блясък и гладко покритие смазваш и сглобяваш пак.
При мен е добре вече няколко месеца нямам проблеми

lordliness
16-11-2011, 12:56
[QUOTE=lordliness;971683]:cheers: Сигурно мислим доста сходно :) ,а днес беше просто върха,лоста отказваше тотално да се мести.[/QUOTE

проблема е в механизма на избирача предполагам проблемно ти е движението на лоста налява-надясно.
При мен по едно време чак ми се бяха изгубили 5 и 6 скорост не ме питай как съм карал по магистралата на 4
Та въпросния избирач има една вилка където е точно за това движение, тя лагерува на пластмасови втулки. Откачаш жилото, развиваш гайката отпред и изваждаш въпросната вилка почистваш хубаво с шкурка до блясък и гладко покритие смазваш и сглобяваш пак.
При мен е добре вече няколко месеца нямам проблеми
Днес преди да я запаля лоста се местеше навсякъде,щом я запалих и заяде и така докато загрее и после е нормално,тоя избирач под скоростния лост ли е или на самата кутия,так като чета е на кутията или бъркам?

andro88
16-11-2011, 13:09
Когато сменях съединителя ми обясниха ,че на 4 скорост имам "пренареждач" на кутията и всички скорости застават в в работна позиция след като вкараш 4. Сутрин като запаля, включвам всички скорости от 1-до R няколко пъти и вече е готова за експлоатация. Не съм сигурен ,че проблема оправдава сериозна инвестиция в ремонт, защото доколкото знам със смазване и почистване на жила не става.
:go::go::go:

kiko73
16-11-2011, 14:49
[QUOTE=to_lose_HEART;971750]
Днес преди да я запаля лоста се местеше навсякъде,щом я запалих и заяде и така докато загрее и после е нормално,тоя избирач под скоростния лост ли е или на самата кутия,так като чета е на кутията или бъркам?

При положение, че са ти "тегави" със сипването на по-гъсто масло само си задълбочил проблема. Пробвай да източиш бльодата, която се е получила, сипи масло както го дават в каталога и сложи една добавка за скорости, знам доста случаи, в които тази операция е помогнала. Това с почистване остта на избирача също го направи.

to_lose_HEART
16-11-2011, 16:34
lordliness това се намира на самата кутия и е покрит с един гумен маншон по лесен е достъпа до него ако свалиш лявото колело и пластмасовия подкалник, имаше мисля подобна тема

lordliness
17-11-2011, 00:17
lordliness това се намира на самата кутия и е покрит с един гумен маншон по лесен е достъпа до него ако свалиш лявото колело и пластмасовия подкалник, имаше мисля подобна темаДа виждал съм го ,благодаря,даже маншона ми е скъсан :(

---------- Post added at 00:08 ---------- Previous post was at 00:06 ----------

[QUOTE=lordliness;971875]

При положение, че са ти "тегави" със сипването на по-гъсто масло само си задълбочил проблема. Пробвай да източиш бльодата, която се е получила, сипи масло както го дават в каталога и сложи една добавка за скорости, знам доста случаи, в които тази операция е помогнала. Това с почистване остта на избирача също го направи.Не не мисля ,че маслото има нещо общо,но напролет ще разглобявам.

---------- Post added at 00:17 ---------- Previous post was at 00:08 ----------

Когато сменях съединителя ми обясниха ,че на 4 скорост имам "пренареждач" на кутията и всички скорости застават в в работна позиция след като вкараш 4. Сутрин като запаля, включвам всички скорости от 1-до R няколко пъти и вече е готова за експлоатация. Не съм сигурен ,че проблема оправдава сериозна инвестиция в ремонт, защото доколкото знам със смазване и почистване на жила не става.
:go::go::go:
И аз мисля ,че не е до смазване,преди да я запаля влизат много леко,докато тръгна и после първите няколко светофара мъка,все едно има ревматизъм :) и като се раздвижи няма равна

geniusloci
17-11-2011, 09:08
Откъде се снабдявате с истински части и консумативи?Правиш си една Visa към разплащателна сметка, регистрираш се в PayPal и започваш да си пазаруваш навън. За някои части очевидно не става (гърне с тръби ще ти струва по-евтино от пътя да го докарат, например), но за повечето излиза по-евтино, с повече спокойствие за качеството. Някои от майсторите тук също могат да ти доставят по-истински части от тези по магазините, но вероятно ще трябва да си ги монтираш при тях. Е, не е много патриотично да не поддържаме вносителите, но пък... не сме виновни за скапаните части при тях.

Аз лично не мога да кажа нищо за качеството на частите тук - от прочетеното по форумите - отказал съм се от такива още преди да си купя каквото и да е, всичко ми е от "чужбинско".

За ск. кутия - при мен на студено работеше до 5-а, при загряване - и пета излизаше трудно. При сериозно загряване - лостът започваше да стои където го оставя. Уж жилата, уж друго, но накрая ми изпадна работеща кутия, пък и съединителя беше за смяна и исках и Q2-ка, та реших... направо смяна на цялата. Тъй като сега ще мога да видя какво имаше на старата - ще знам какво да оправям на "новата", ако недай боже се счупи пак нещо.

lordliness
17-11-2011, 12:07
Сега си правих експерименти по светофарите с лоста,всяко натискане на съединителя при работещ двигател води до трудно първо включване,после е лесно.В движение няма проблеми мога да включвам с един пръст.мамка му.

andro88
17-11-2011, 13:58
Сега си правих експерименти по светофарите с лоста,всяко натискане на съединителя при работещ двигател води до трудно първо включване,после е лесно.В движение няма проблеми мога да включвам с един пръст.мамка му.

И при мен положението е сходно. Трябва да свикваме ,другия вариант е ходене по мъките

kolev
17-11-2011, 15:52
ето за трансмисионните масла колеги
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=64099

lordliness
18-11-2011, 10:37
ето за трансмисионните масла колеги
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=64099 Това за маслата е полезно ,но причината не е там,другаде е ,може би в съединителя,не помня преди да го сменя дали правеше пак така.

Linkestis
18-11-2011, 17:44
Има теория за износена шийка на скоростната кутия...

kiko73
19-11-2011, 09:10
Това за маслата е полезно ,но причината не е там,другаде е ,може би в съединителя,не помня преди да го сменя дали правеше пак така.

Ти какъв съединител сложи

lordliness
20-11-2011, 17:45
Ти какъв съединител сложи
Рикамби,мразя повреди ,които се появят само понякога.

lordliness
28-11-2011, 08:37
От всички експерименти които направих установих следното:когато не иска да включи на първа ,включвам пета или шеста -те влизат много по-лесно,след това първа влиза веднага.

endeavour
28-11-2011, 09:08
От всички експерименти които направих установих следното:когато не иска да включи на първа ,включвам пета или шеста -те влизат много по-лесно,след това първа влиза веднага.

Ха, стига де, това ми напомня старата ми седмица (лада става въпрос) - без шестата разбира се:spiteful: Ама тогава всичко се оправяше със смяна на съединител:calc:

lordliness
28-11-2011, 12:36
Ха, стига де, това ми напомня старата ми седмица (лада става въпрос) - без шестата разбира се:spiteful: Ама тогава всичко се оправяше със смяна на съединител:calc:Съединителя е нов,но понякога хъркат скоростите на задна ,което означава ,че не отделя напълно,може би затова и не включва първа. Незнам,не съм отварял такава кутия и не съм гледал чертежи и схеми

kolev
28-11-2011, 13:12
бе я пробвай с масло като за твоите скорости първо. задна е нормално да хърка от време на време, все пак тя няма синхронизатор.

savoibul
28-11-2011, 14:19
бе я пробвай с масло като за твоите скорости първо. задна е нормално да хърка от време на време, все пак тя няма синхронизатор.Сигорен ли си че задна не е синхронизирана, защото на 2.5/3.0/3.2 V6 знам, че е. Извадката е от инструкцията на АР 166 на 3.2 V6 24V & 2.4 JTD 20V Multijet.

TRANSMISSION

3.2 V6 24V & 2.4 JTD 20V Multijet

Gearbox: Six forward gears plus reverse all synchronised
Clutch: Dry single disk with hydraulic operation
Drive: Front

endeavour
28-11-2011, 15:15
Задната ми хърка само на 155-цата, ама там съм сигурен,че не е синхронизирана. За 166 не знам,ама тя и не хърка (засега,де).

kolev
28-11-2011, 15:58
ми до колкото знам няма задна със синхронизатор.
задна скорост не е постоянно зацепена. между двете зъбни колела има място където влиза 3-то което служи за обръщане на движението, тези зъбни колелета за разлика от другите са с прави зъби. затова като се кара назад, скоростите вият.
за да не хърка при превключване на задна, двата вала в скоростите трябва да са в покой. има там разни системи при някои коли за блокиране на единия вал при превключване на задна.
обикновено задна влиза по-добре ако не е натисната спирачката.
нека някой който разбира повече, да каже.

Jivko7777
28-11-2011, 16:16
За да не ви хърка задната, първо на 1-ва и лекичко напред колкото да мръдне колата и след това задната влиза все едно има 10 синхронизатора :)

kolev
28-11-2011, 16:20
За да не ви хърка задната, първо на 1-ва и лекичко напред колкото да мръдне колата и след това задната влиза все едно има 10 синхронизатора :)

а това винаги действа.

andro88
28-11-2011, 17:37

И с 4-та става ,както обясних по-нагоре. Безотказно е

Jivko7777
28-11-2011, 17:58
И с 4-та става ,както обясних по-нагоре. Безотказно е

Да ама не ;) трябва да мръднеш нежно, не знам то може и на 4 - та да мърдаш?

andro88
28-11-2011, 21:08

Имам предвид преди да вкараш 1-ва - вкараш 4-та и без да пускаш съединителя вкарваш 1 като в масло. Нямам предвид да тръгваш на 4-та. А 4-та ,щото на нея имало някакав механизъм дето пренареждал скоростите в начална позиция( това са ми обяснявали в сервиз):popesmiley:

lordliness
29-11-2011, 00:06
Ако няма синхронизатор на задна би трябвало да няма и на първа.Шеста скорост влиза по- лесно от четвърта.

geniusloci
29-11-2011, 08:15
Цялата идея на мърдането е да размърдаш кутията. За да не ви хърка задна - сложете си съединител, няма как да хърка, освен ако не вкарвате още в движение.

Аз да се похваля - след целия ремонт със смяната на кутията, съединителя и замяна на дифа с Q2, ми остана единствено някакво тампонче на помпата на съединителя да бъде сменено с полиуретаново, че е омекнало (така и не разбрах точно къде е и какво е, ама щом казва майстора - вярвам му). Колата върви чудесно сега. Старата кутия пък ще я оправяме извън колата - да има.

kiko73
29-11-2011, 09:34
Я кажете проблемите с включването имаше ли ги преди да ви се скапят старите съединители, щото моя си е почти мъртвец (педала е камък, от време на време пребоксува на 5-та) но нямам никакви проблеми с включване на скоростите.

kolev
29-11-2011, 10:50
Ако няма синхронизатор на задна би трябвало да няма и на първа.Шеста скорост влиза по- лесно от четвърта.

в една съвременна синхронизирана скоростна кутия с постоянно зацепени валове за предните скорости имаш 3 селектора с 3 синхронизиращи механизма. 1 - за 1-ва и 2-ра скорост, 2- за 3-та и 4-та, 3 - за 5-та +6-та ако има такава. целта на синхронизиращите механизми е посредством триене да изравнят скоростите на въртене на валовете преди да се зацепят самите скорости. така превключването е гладко. най-гладко и лесно се включват 5 и 6 тъй като техния механизъм се ползва най-малко и най-малко се износва.
проблемите при задна са 2
1- скоростта изобщо не влиза. това се получава защото зъбите на задна са прави и се случва понякога да се срещнат. включване на друга скорост и връщане на задна пак решава проблема.
2- задна хърка. при движение напред и отцепване на съединителя, валовете имат инерция и всъщност продължават да се въртят, а ние в същия момент искаме да включим от 1-ва на задна бързо. затова изхъркват. за включване на задна валовете трябва да са в покой. някои скоростни кутии имат блокиращи механизми на валовете които се задействат при избиране на селектора за задна за момент. така задна влиза без хъркане.

lordliness
29-11-2011, 11:21
Я кажете проблемите с включването имаше ли ги преди да ви се скапят старите съединители, щото моя си е почти мъртвец (педала е камък, от време на време пребоксува на 5-та) но нямам никакви проблеми с включване на скоростите.Моя до последно вървеше като нов и ме изостави внезапно,пробуксува при около 130км.на магистралата и край,колата не можеше да върви повече,преди това нямаше никакви индикации или не съм ги забелязал.Феродото на диска беше като тънко вестник.

kiko73
29-11-2011, 12:22
Моя до последно вървеше като нов и ме изостави внезапно,пробуксува при около 130км.на магистралата и край,колата не можеше да върви повече,преди това нямаше никакви индикации или не съм ги забелязал.Феродото на диска беше като тънко вестник.

Имах в предвид, че ако проблемите с включването са ти се появили след смяната на съединителя трябва първо там да търсиш проблема и след това да разкостваш ск. кутия

lordliness
29-11-2011, 12:48
Имах в предвид, че ако проблемите с включването са ти се появили след смяната на съединителя трябва първо там да търсиш проблема и след това да разкостваш ск. кутияЗа сега няма да пипам нищо,за мен няма логично обяснение защо става така,днес се държа доста прилично,когато спирам на светофар натискам съединителя и включвам на първа и така чакам зелено,после си включва нормално,пусна ли съединителя на свободна и няма включване.

ecotronic
29-11-2011, 23:18
За сега няма да пипам нищо,за мен няма логично обяснение защо става така,днес се държа доста прилично,когато спирам на светофар натискам съединителя и включвам на първа и така чакам зелено,после си включва нормално,пусна ли съединителя на свободна и няма включване.

Бас държа, че причината е в съединителят, който поради някаква причина не отделя добре. Вдигни едното предно колело на крик, запали двигателя и когато си на първа и натиснат съединител, ако е вярно предположението ми, колелото ще се върти.

lordliness
30-11-2011, 00:05
Бас държа, че причината е в съединителят, който поради някаква причина не отделя добре. Вдигни едното предно колело на крик, запали двигателя и когато си на първа и натиснат съединител, ако е вярно предположението ми, колелото ще се върти.
Колелото се върти когато съединителя не е натиснат(на свободна),ще опитам и с натиснат.

ecotronic
30-11-2011, 09:37
Колелото се върти когато съединителя не е натиснат(на свободна),ще опитам и с натиснат.

Изключена от скорост и се върти? Сякаш е доста гъсто маслото. Пробвай след известен пробег, за да се посгрее кутията. Включена първа и натиснат съединител.

kiko73
30-11-2011, 10:57
За сега няма да пипам нищо,за мен няма логично обяснение защо става така,днес се държа доста прилично,когато спирам на светофар натискам съединителя и включвам на първа и така чакам зелено,после си включва нормално,пусна ли съединителя на свободна и няма включване.

Логични обяснения има:
1. Въздух в системата
2. Износена помпа - част от течността минава покрай буталото и намалява хода на работния цилиндър
3. Недобре закопчан лагер
4. Крива вилка
5. Износени втулки на оста на вилката
6. Голям аксиален луфт на коляновия вал - вилката дърпа вала и като го обере не и стига ход да издърпа достатъчно пружините
7. Чуждо тяло, попаднало в притискателния, но тогава би трябвало да имаш проблем при включването на всички предавки

lordliness
30-11-2011, 11:34
Това за коляновия вал не го разбрах,той е в двигателя.На горната помпа има капка спирачна течност,но не ми се струва фатално,не го изключвам като вариант;другите варианти ги изключвам трябваше да ги видят в сервиза когато смених съединителя,но знае ли човек.За въздуха е идея ,смених долната помпа преди съединителя и я обезвъздуших добре,може след смяната на съединителя да не е обезвъздушена както трябва,тогава само погледнах нивото на течността в казанчето видях ,че е по малко и реших ,че са обезвъздушавали.Проблема е само при работещ двигател(което ме насочва към съединител) и до първото включване-това е странното.

kiko73
30-11-2011, 11:45
Това за коляновия вал не го разбрах,той е в двигателя.На горната помпа има капка спирачна течност,но не ми се струва фатално,не го изключвам като вариант;другите варианти ги изключвам трябваше да ги видят в сервиза когато смених съединителя,но знае ли човек.За въздуха е идея ,смених долната помпа преди съединителя и я обезвъздуших добре,може след смяната на съединителя да не е обезвъздушена както трябва,тогава само погледнах нивото на течността в казанчето видях ,че е по малко и реших ,че са обезвъздушавали.Проблема е само при работещ двигател(което ме насочва към съединител) и до първото включване-това е странното.

Маховика е закачен на коляновия вал, съединителя както знаеш е с "обратно действие" лагера не бута притискателя, а го дърпа - при много голям аксиален луфт съм виждал валове, които мърдат 2-3 мм, когато вилката издърпа пружините, дърпа и маховика заедно с вала, обира луфта на вала, и този луфт се явява "недоход" на вилката. Това е може би най-грозния вариант, но го има като вероятност.
Пробвал ли си на загряти скорости като спреш и първа не иска да влезе - гасиш, включваш, при паленето дали опитва да тръгне

ecotronic
30-11-2011, 11:56
Аз не изключвам и вероятността в това новият феродов диск да е малко по-дебел от нормалното.

kiko73
30-11-2011, 12:00
Аз не изключвам и вероятността в това новият феродов диск да е малко по-дебел от нормалното.

Може, ако са му набутали някое менте, аз доколкото знам Валео, Лук и Закс не правят такива проблеми, а той каза, че е сложил оригинален, значи вътре би трябвало да е била една от тези марки

lordliness
30-11-2011, 12:07
Ще опитам това с тъгването на първа,но защо в движение всичко включва нормално дори първа влиза при много ниска скорост без проблем,а когато колата спре не иска?Съединителя е 'рикамби оригинали' В сервиза бяха коректни и ми дадоха гаранция.Когато се налага за нещо което не мога да направя сам я карам там и съм доволен.Смяната на съединител е сравнително тежък ремонт и ако има нещо нередно едва ли ще ми дадат гаранция.

kiko73
30-11-2011, 12:21
Ми така е винаги, когато има проблем с отделянето, аз съм имал проблем с менте съединител - беше му много дебело феродото както каза колегата ама при теб случая не е такъв. Нали синхронизацията е по-добра когато се въртят и ДВГ и дифа с възможно най-близки обороти (така мисля).
Ти пробвай първо с помпата да се заиграеш, нека някой ти натисне, а ти гледай дали вилката не се опитва да се върне, опитай също на запален двигател с натиснат съединител дали може да добуташ вилката още малко. Къде ти отделя педала

ecotronic
30-11-2011, 12:26
но защо в движение всичко включва нормално дори първа влиза при много ниска скорост без проблем,а когато колата спре не иска?

Прощавай, ако обяснявам нещо, което вече знаеш.......
В скоростната кутия има синхронизатори, които при превключване на предавките, преди да се зацепят зъбните колела, трябва да изравнят ъгловите скорости на колелата, които ще се зацепват. Някога, когато не е имало такива екстри, старите шофьори са практикували метода на двойно амбреиране или междинна газ за да изравняват въпросните скорости.
Когато колата е в движение скоростите лесно се изравняват, защото зависят от скоростта с която се движи колата, оборотите на двигателя и съответната предавка.
Дори ако имаш усет можеш да превключваш в движение предавките без дори да ползваш съединителя.
Когато колата е спряла а двигателят работи, трябва и двете зъбни колела да не се въртят за да могат да се зацепят. Тогава ако съединителят не отделя, първичното колело се върти и синхронизаторът трябва да го спре.
А това не е възможно, особено ако нерезделящият съединител предава относително голям въртящ момент.

lordliness
30-11-2011, 12:39
Ако са синхронизатори зъбните колела би трябвало да се удрят и да хърка,Педала отделя по скоро ниско отколкото високо и преди си отделяше там,самия педал стои по ниско от спирачката и няма ход нагоре.Колата като е на място или движение синхронизаторите или работят или не.

ecotronic
30-11-2011, 12:54
Ако са синхронизатори зъбните колела би трябвало да се удрят и да хърка,Педала отделя по скоро ниско отколкото високо и преди си отделяше там,самия педал стои по ниско от спирачката и няма ход нагоре.

Не казвам, че проблемът е в синхронизаторите. Ако бяха износени те, именно тогава щеше да има хъркане. Добре работещият синхронизатор не позволява на зъбните колела да "опитат" да се зацепят ако се въртят с различни скорости.
Така, че аз отново твърдя, че проблеми със скоростната кутия вероятно няма и всичко следва от това, че при натиснат съединител входният вал на скоростната кутия не спира да се върти.
Сега се сещам за още нещо, което може да е причина за случващото се.
Въпросният входен вал от едната си страна лагерува вътре в скоростната кутия. Другият му край (външният) лагерува в един иглен лагер в центъра на маховика или коляновия вал. Не твърдя, че и при Алфата е така, но така е при повечето коли.
Та, ако въпросният лагер не е наред и води до затягане (примерно заради износени игли, счупен сепаратор.....) - то тогава може да се окаже, че съединителят си е OK, но паразитното въртеливо движение се получава именно заради стегнатост във въпросния лагер.

kiko73
30-11-2011, 12:59
Ако са синхронизатори зъбните колела би трябвало да се удрят и да хърка,Педала отделя по скоро ниско отколкото високо и преди си отделяше там,самия педал стои по ниско от спирачката и няма ход нагоре.Колата като е на място или движение синхронизаторите или работят или не.

Той и преди ти е отделял там, ама феродото ти е било по-тънко, това също може да е причина - да не достига ход на буталото. Там не съм се завирал, ама ми се струва, че би трябвало да има някакъв ограничител, с който се регулира позицията на педала - пробвай и тази възможност, че така с натиснат съединител на светофара направо ще скъсаш трътката на новия съединител.

lordliness
30-11-2011, 13:08
Събота и неделя ще обезвъздуша и ще разгледам,сега ще се кача на другата кола да видя как е тя със скоростите.

kolev
30-11-2011, 13:21
колеги, следното го четете като закон !
ако автомобила има проблем при движение с превключването на скоростите, проблема е в съединителя и управлението му.
щом в случая при движение скоростите влизат добре, не е в съединителя проблема.
колега, източи я тая боза и налей едно свястно масло като за твоята трансмисия 75в90 гл4 !

ecotronic
30-11-2011, 13:30
колеги, следното го четете като закон !
ако автомобила има проблем при движение с превключването на скоростите, проблема е в съединителя и управлението му.
щом в случая при движение скоростите влизат добре, не е в съединителя проблема.
колега, източи я тая боза и налей едно свястно масло като за твоята трансмисия 75в90 гл4 !

Чак пък закон:notworthy:
На всеки, който желае, мога да демонстрирам в движение превключване на скорости без да се докосвам до педала на съединителя.

kiko73
30-11-2011, 13:51
И аз имам наблюдения, че е точно обратното, ама няма да споря.
Това да превключвам в движение без съединител ми беше редовна атракция по времето, когато карах "Жигулатора", даже ми се получаваше без никакво изхъркване

kolev
30-11-2011, 13:58
можеш да сменяш скорости без съединител, ако успееш да изравниш оборотите за нужната предавка.
в случая обаче при нормална смяна, ако има проблем с превключването на скоростите в движение, значи съединителя не отделя поради някаква причина. тук поведението е точно обратното.

kiko73
30-11-2011, 14:23
можеш да сменяш скорости без съединител, ако успееш да изравниш оборотите за нужната предавка.
в случая обаче при нормална смяна, ако има проблем с превключването на скоростите в движение, значи съединителя не отделя поради някаква причина. тук поведението е точно обратното.

Ами с първото изречение ти сам обори закона си. Прочети 88 пост, Екотроник го е обяснил много точно и разбираемо

ecotronic
30-11-2011, 14:27

Когато колата се движи и оборотите на двигателя що годе съответстват на предавката и скоростта, разликата в скоростите на въртене на зъбчатките не е толкова голяма и с изравняването се справят синхронизаторите. Но това все още не означава, че съединителят отделя напълно при натиснат педал.
Когато е спрял обаче и съединителят не отделя напълно, едната зъбчатка е в покой а другата се върти с около 1000 оборота. Това си е съществена разлика, която синхронизаторът не успява да изравни, защото в този момент трябва въртящата се зъбчатка да спре да се върти а не обратното.

С това искам да кажа, че проблемът с не-добре отделящ съединител е много по-осезаем при спрял автомобил отколкото при движещ се.

Linkestis
30-11-2011, 15:22
Момчета,няколко страници назад съм написал моите опити със скоростите.Сега добавям и смяна на цялата спирачна течност,съпроводена със смяна и на двете помпи.Оправия няма.
Чувал съм само че в "Надин",136к.с. нямали проблеми със 1 предавка.

lordliness
01-12-2011, 09:58
Аз пак си поиграх със скоростите и вероятно се касае за недостатъчно отделяне,натискам съединителя правя опит да включа първа, лоста среща непреодолима преграда,когато го натисна леко напред за да преодолея съпротивата ,колата тръгва леко напред около 5см,на втора прави същото.

kolev
01-12-2011, 10:31
и като ги направи тия 5см спира ли или иска да продължи.
като спреш пробвай - съединител, 3-та 4-та и тогава 1-ва и кажи какво става.

lordliness
01-12-2011, 11:06
Да спира,само помръдва,всеки път когато натисна ,после включвам някоя от директните предавки,малко трудно,но влизат,вкарам ли някоя скорост после всички влизат лесно.После пускам съединителя ,натискам пак и всичко се повтаря,всичко това при работещ двигател и стояща кола на място,Другата кола помръдва така на свободна само като натискам съединителя.Някъде имах схема на окчването на педала ,но не я намирам.Да видя дали не мога да повдигна педала нагоре.

kolev
01-12-2011, 11:13
пробвай тогава също - движиш се, спираш и даваш неутрална, пускаш съединителя и гасиш колата. на загасена кола натискаш съединител и пробваш да включиш 1-ва.

Jivko7777
01-12-2011, 19:15
Ми така е винаги, когато има проблем с отделянето, аз съм имал проблем с менте съединител - беше му много дебело феродото както каза колегата ама при теб случая не е такъв. Нали синхронизацията е по-добра когато се въртят и ДВГ и дифа с възможно най-близки обороти (така мисля).
Ти пробвай първо с помпата да се заиграеш, нека някой ти натисне, а ти гледай дали вилката не се опитва да се върне, опитай също на запален двигател с натиснат съединител дали може да добуташ вилката още малко. Къде ти отделя педала

Той и преди ти е отделял там, ама феродото ти е било по-тънко, това също може да е причина - да не достига ход на буталото. Там не съм се завирал, ама ми се струва, че би трябвало да има някакъв ограничител, с който се регулира позицията на педала - пробвай и тази възможност, че така с натиснат съединител на светофара направо ще скъсаш трътката на новия съединител.

Аз пък като смених съединителя, нямам проблеми с включване или каквото и да било, всичко е перфектно, но само това е че отделя много горе, как може това да се оправи и да отделя по към средата?

geniusloci
02-12-2011, 10:13
Че то по-добре горе да си отделя, така знаеш, че е вдигнат и няма шансове даго търкаш излишно.
Чак пък закон:notworthy:
На всеки, който желае, мога да демонстрирам в движение превключване на скорости без да се докосвам до педала на съединителя.То може, ама с първа и задна след спиране и да искаш не можеш да изравниш оборотите, та там включването ще е силово.

ecotronic
02-12-2011, 10:30
Че то по-добре горе да си отделя, така знаеш, че е вдигнат и няма шансове даго търкаш излишно.То може, ама с първа и задна след спиране и да искаш не можеш да изравниш оборотите, та там включването ще е силово.

Казах превключване на скоростите в движение. Имам впредвид движещ се напред автомобил.

lordliness
02-12-2011, 10:53
И така последни експерименти-закарах я на равно място, при работещ двигател и натиснат съединител,натискам лоста към първа той не влиза ,но докато го държа натиснат колата тръгва и си върви бавно.Свободния ход на педала на съединителя ми се струва доста голям,опитах с помпене на педала -няма ефект.Според мен причината е в ниското отделяне и големия празен ход на педала.Утре ще го обезвъздуша ,ще залегна да огледам дали не мога да вдигна педала или да му намаля свободния ход(незнам дали е възможно) и ако не стане ще сменя горната помпа ,която има капка спирачна течност .Всичко ме насочва към не добро отделяне.

ecotronic
02-12-2011, 11:06
И така последни експерименти-закарах я на равно място, при работещ двигател и натиснат съединител,натискам лоста към първа той не влиза ,но докато го държа натиснат колата тръгва и си върви бавно.Свободния ход на педала на съединителя ми се струва доста голям,опитах с помпене на педала -няма ефект.Според мен причината е в ниското отделяне и големия празен ход на педала.Утре ще го обезвъздуша ,ще залегна да огледам дали не мога да вдигна педала или да му намаля свободния ход(незнам дали е възможно) и ако не стане ще сменя горната помпа ,която има капка спирачна течност .Всичко ме насочва към не добро отделяне.

Мисля, че много правилно си се ориентирал. Фокусирай усилията си в откриването на причината за прекалено ниското и недостатъчно отделяне. Необезвъздушена система, крива вилка, реглаж........ Знам ли........

Успех!

kolev
02-12-2011, 11:08
хода на педала на съединителя не може да се променя. все пак той затова е хидравличен. обикновено работния цилиндър протича, а помпата просто спира да държи налягане. ако има проблем с тях, при натискане на съединителя - той се отделя и после сам се отпуска.
на изгасена кола пробва ли да вкараш 1-ва.

lordliness
02-12-2011, 11:11
хода на педала на съединителя не може да се променя. все пак той затова е хидравличен. обикновено работния цилиндър протича, а помпата просто спира да държи налягане. ако има проблем с тях, при натискане на съединителя - той се отделя и после сам се отпуска.
Да по реда който си описал -влиза без проблем.И аз не знам да има регулировка.Може долната помпа(цилиндъра) която смених преди време да е с по -късо лостче,пазя старата и ще ги сравня.

kolev
02-12-2011, 11:14
тогава наистина има проблем с отделянето на съединителя. бих те посъветвал да развиеш маркучето между помпата и работния цилиндър и да провериш за запушване , като друг вариант.

lordliness
02-12-2011, 11:24
тогава наистина има проблем с отделянето на съединителя. бих те посъветвал да развиеш маркучето между помпата и работния цилиндър и да провериш за запушване , като друг вариант.Да и това ще опитам виждал съм маркучи по спирачната система които са раздути отвътре и не пропускат.

kiko73
02-12-2011, 11:33

НЕма начин да нЕма начин - щом педалите не са му на едно ниво, има някаква причина. И на мен жената ми е звъняла, че и е отказал съединителя и минах сума ти км да и оправя стелката. Ся не искам никой да засегна, обаче по някога когато ни се случи на нас (в това число естествено включвам себе си), и започнем да се оплитаме в какви ли не сложни схеми и филми, понякога причината се оказва пълна олигофрения. Е го и лорда, щото вярва на сервиза беше започнал да слага нЕкакви масла странни, да си мисли за разни синхронизатори и зъбни колела, а понякога съвсем малко недоглеждане или някое олигофренче, което е забравило или го е мързяло да провери или смаже нещо и после кофа лед на челото.

ecotronic
02-12-2011, 11:59
Да и това ще опитам виждал съм маркучи по спирачната система които са раздути отвътре и не пропускат.

Ако по някаква причина буталото на помпата не се връща докрай в изходното си положение, примерно заради клеясало бутало или счупена пружина, ефектът ще е точно това, за което говорим.

lordliness
02-12-2011, 12:04
Педала като го хвана с ръка въобще не мога да го вдигна нагоре опира на твърдо.Свободния му ход е поне 2см.
Утре ще се въоръжа с фенерче и най вече с търпение,първо ще обезвъздуша после лягам до педалите и дано успея,в неделя ще ви кажа какво съм постигнал.

lordliness
02-12-2011, 12:29
За какво е второто жило моето въобще не мърда

ecotronic
02-12-2011, 12:38
За какво е второто жило моето въобще не мърда

Едното жило трябва да действа при движение на лоста ляво - дясно, а другото при движение на лоста напред - назад.

lordliness
02-12-2011, 12:42
Едното жило трябва да действа при движение на лоста ляво - дясно, а другото при движение на лоста напред - назад.
Много странно това което е по близо до лявата гума не помръдва на нито една скорост или дъщеря ми е пропуснала някоя скорост

ecotronic
02-12-2011, 12:44
Много странно това което е по близо до лявата гума не помръдва на нито една скорост или дъщеря ми е пропуснала някоя скорост

И при включване на задна ли не мърда?

lordliness
02-12-2011, 12:51
И при включване на задна ли не мърда?
Сега бяхме пак долу не е включвала задна- там се движи

Jivko7777
02-12-2011, 12:58
Че то по-добре горе да си отделя, така знаеш, че е вдигнат и няма шансове даго търкаш излишно.

Добре де а това не е ли предпоставка да изтърве да приплъзне? или няма проблеми?

Bobo
02-12-2011, 22:28
Сега бяхме пак долу не е включвала задна- там се движи

Този проблем го имаш откакто си пуснал темата? 1 месец ?

Linkestis
02-12-2011, 22:43

.. при мен е от една година

Jivko7777
02-12-2011, 23:50

Ти кажи за мене нещо за долния ми цитат, Бобоооо :)

Добре де а това не е ли предпоставка да изтърве да приплъзне? или няма проблеми?

ecotronic
03-12-2011, 17:20

Аз мисля, че колкото по-ниско отделя (но да е сигурно, че отделя добре) един съединител, толкова е по-добре.
Защото ниското отделяне означава следното:

1 - усилията на натиск върху диафрагмата, вилки, опори, педал, бутала са възможно най-малки. Това означава, че и аксиалният лагер най-малко се натоварва.

2 - С износването на феродовия диск ако няма система за саморегулиране, отделянето от само себе си става все по-високо и в даден момент може да започне да приплъзва.

3 - При такъв реглаж сцеплението с повърхностите на феродовия диск е най-голямо и така съединителят е способен да предаде максимално голям въртящ момент.

to_lose_HEART
03-12-2011, 18:04
Към колегата който питаше кое ограничава позицията на педала на съединителя. Според мен помпата го ограничава, защото вчера като сменях моята и беше откачан педала от нея, застана доста по нагоре от спирачката

Jivko7777
03-12-2011, 18:54
Аз мисля, че колкото по-ниско отделя (но да е сигурно, че отделя добре) един съединител, толкова е по-добре.
Защото ниското отделяне означава следното:

1 - усилията на натиск върху диафрагмата, вилки, опори, педал, бутала са възможно най-малки. Това означава, че и аксиалният лагер най-малко се натоварва.

2 - С износването на феродовия диск ако няма система за саморегулиране, отделянето от само себе си става все по-високо и в даден момент може да започне да приплъзва.

3 - При такъв реглаж сцеплението с повърхностите на феродовия диск е най-голямо и така съединителят е способен да предаде максимално голям въртящ момент.

И сега по простичко, може ли да се направи да отделя по долу?

ecotronic
03-12-2011, 19:31
И сега по простичко, може ли да се направи да отделя по долу?

Не съм запознат в детайли с конкретното изпълнение и може би някой друг колега ще кажe по-точно.
Идеята е че за да се направи така, че съединителят да отделя по-ниско, трябва по някакъв начин да се увеличи свободният ход на педала.

Linkestis
03-12-2011, 20:18
Няма как да накарате този тип съединител,да отделя по ниско.
Ако увеличиш свободния ход/примерно/ ще се увеличи и разстоянието при което ще отдели.Тоест трябва да му се намали хода,което няма как да стане.В сферата на невъзможното е,но да допуснем че все пак ще се сложи по-дълга ос на буталото и ще скъсите пружината на педала.Което е невъзможно.

ecotronic
03-12-2011, 20:25
Няма как да накарате този тип съединител,да отделя по ниско.
Ако увеличиш свободния ход/примерно/ ще се увеличи и разстоянието при което ще отдели.Тоест трябва да му се намали хода,което няма как да стане.В сферата на невъзможното е,но да допуснем че все пак ще се сложи по-дълга ос на буталото и ще скъсите пружината на педала.Което е невъзможно.

Под свободен ход на педала разбирам, ход по време на който педалът се движи надолу но нищо не прави. Примерно натискаш педала и в първите няколко сантиметра още не се натиска буталото на помпата.

trop4i
03-12-2011, 20:29
Когато е с помпа не може, евентуално с някакви промени в хода на помпата или дължината на вилката но едва ли ще има ефект-мисля че не си заслужава щом е измислено по този начин от конструктора.

Jivko7777
03-12-2011, 20:42
Не съм запознат в детайли с конкретното изпълнение и може би някой друг колега ще кажe по-точно.
Идеята е че за да се направи така, че съединителят да отделя по-ниско, трябва по някакъв начин да се увеличи свободният ход на педала.

Добре тогава, щом не става дали има система за само регулиране на феродото както казваш ти?

Linkestis
03-12-2011, 20:43
не и в 156-166

Jivko7777
03-12-2011, 20:54
Е добре де, не може да се регулира педала ръчно, нито автоматично, какво правим тогава?

Linkestis
03-12-2011, 21:14
Сменяш съединител и маховик :)

to_lose_HEART
03-12-2011, 21:17
Може на някой да му се стори смещно, но на Москвичите има опция за регулиране. Между буталото и вилката има шпилка, която с промяна на нейната работна дължина става точно това регулиране къде да ти отделя съединителя. Та евентуално там е мястото където може да се измисли някакво решение

Linkestis
03-12-2011, 21:25
То не е само на Москвичите,макар че на моя доста съм си играл с хода на педала.
Има го на почти всички които са с жило.За това и се регулира отделянето при тях.
Но при Алфа греда...

------------
Даже вече и новите руски кошници са на принципа на хидравликата.Във фирмата има ГАЗ Собол и той е с хидравлика на съединителя :)

ecotronic
03-12-2011, 21:55
Излиза, че ако няма саморегулираща система, при такава фиксирана постановка без възможност за регулиране, колкото е по-дебел феродовият диск, толкова по-ниско ще отделя и обратното.
Т. e. на колегата с високо отделящия съединител би трябвало дискът да е тръгнал към подмяна?

kolev
04-12-2011, 08:21
тука вече се сцепихте с тва регулиране на хидравлично управление на съединител. а има ли значение дали съединителя работи на бутане или на дърпане.

Jivko7777
04-12-2011, 11:39
Сменяш съединител и маховик :)

Излиза, че ако няма саморегулираща система, при такава фиксирана постановка без възможност за регулиране, колкото е по-дебел феродовият диск, толкова по-ниско ще отделя и обратното.
Т. e. на колегата с високо отделящия съединител би трябвало дискът да е тръгнал към подмяна?

По горе писах че съм с чисто ново подсилено Валео 325-ца!
Т.е. това го отписваме...маховика не е сменян, но той си е добре, нямам вибрации и т.н.
Въпроса също е че ако включа на 1 и тръгна леко без газ само да отделя съединителя и отделя посредата, ако дам газ на около 1200-1500 оборота, тогава отделя по-горе?!

ecotronic
04-12-2011, 14:03
По горе писах че съм с чисто ново подсилено Валео 325-ца!
Т.е. това го отписваме...маховика не е сменян, но той си е добре, нямам вибрации и т.н.
Въпроса също е че ако включа на 1 и тръгна леко без газ само да отделя съединителя и отделя посредата, ако дам газ на около 1200-1500 оборота, тогава отделя по-горе?!

Колкото повече отпускаш педала, толкова по-добре зацепва съединителят. От друга страна колкото са по-високи оборотите на двигателя и колкото е по-висока предавката, необходимостта от по-добро зацепване е и по-голяма (тенденцията да приплъзне е по-голяма). Затова при по-ниски обороти и по-ниска предавка и тенденцията за приплъзване е по-малка и колата тръгва и при недобре зацепен съединител.

Jivko7777
04-12-2011, 16:28
Колкото повече отпускаш педала, толкова по-добре зацепва съединителят. От друга страна колкото са по-високи оборотите на двигателя и колкото е по-висока предавката, необходимостта от по-добро зацепване е и по-голяма (тенденцията да приплъзне е по-голяма). Затова при по-ниски обороти и по-ниска предавка и тенденцията за приплъзване е по-малка и колата тръгва и при недобре зацепен съединител.

Отделно съм сменял и горна и долна помпа съединител + спирачната течност + комплект подсилено Валео, също е сменено маслото на кутията с 75w90 пълна синтетика! Включването е много леко и педала е лек, но само това ме мъчи, не че е болка за умиране де :)
Какво ще рече недобре зацепен, също така може ли това отделяне по високо да е ако не е обезвъздушена добре, когато сменяхме помпите и течноста?

lordliness
04-12-2011, 17:47
Вчера огледах всичко и накратко какво видях-педала опира в онова нещо ,което е като стоп машинка и то го ограничава да не се вдига повече,педала и има доста голям свободен ход защото и самата помпа има такъв ход,помпата не би трябвало да има такъв свободен ход,проверих маншона на помпата с пръсти вътре имаше спирачна течност.На колите които е предвидена регулировка наистина при износване на диска педала почва да отделя високо и се регулира,моя съединител до последно си отделяше ниско, дори когато е бил без феродо.На практика регулировка е невъзможна.Износването се компенсира от долната помпа вероятно.Ще сменя горната помпа и ще пиша как е .Когато колата загрее до работна температура първа влиза лесно.Защо?

ecotronic
04-12-2011, 18:47
Отделно съм сменял и горна и долна помпа съединител + спирачната течност + комплект подсилено Валео, също е сменено маслото на кутията с 75w90 пълна синтетика! Включването е много леко и педала е лек, но само това ме мъчи, не че е болка за умиране де :)
Какво ще рече недобре зацепен, също така може ли това отделяне по високо да е ако не е обезвъздушена добре, когато сменяхме помпите и течноста?

Ако не е добре обезвъздушена системата, ще отделя ниско. И ако пък има прекалено много въздух, колкото и да натискаш педала, пак няма да отдели.
Общо взето при теб проблемът е точно противоположния на колегата Lordliness. Той се бори с нежелания свободен ход, а при теб трябва да се обособи такъв, за да започне да ти отделя по-ниско.

lordliness
04-12-2011, 18:54
Забравих да кажа ,че обезвъздуших и нямаше въздух.Тампончето на помпата което прави връзка с педала също е разбито.

ecotronic
04-12-2011, 19:22
Вчера огледах всичко и накратко какво видях-педала опира в онова нещо ,което е като стоп машинка и то го ограничава да не се вдига повече,педала и има доста голям свободен ход защото и самата помпа има такъв ход,помпата не би трябвало да има такъв свободен ход,проверих маншона на помпата с пръсти вътре имаше спирачна течност.На колите които е предвидена регулировка наистина при износване на диска педала почва да отделя високо и се регулира,моя съединител до последно си отделяше ниско, дори когато е бил без феродо.На практика регулировка е невъзможна.Износването се компенсира от долната помпа вероятно.Ще сменя горната помпа и ще пиша как е .Когато колата загрее до работна температура първа влиза лесно.Защо?

Искам да уточним някои понятия за да сме сигурни, че описваме точно нещата. А именно - "помпа" би трябвало да наричаме цилиндъра чието бутало се задвижва директно от педала (горния цилиндър). Долният цилиндър (този който задвижва аксиалния лагер) следва да се нарича изпълнителен цилиндър.
Някъде срещам понятието "лагер - помпа", което според мен е неточно.

---------- Post added at 19:22 ---------- Previous post was at 19:19 ----------

PS За кое тампонче говориш?

lordliness
04-12-2011, 19:32
Лагер помпа е съвсем друго.Или аксиален лагер с хидравлика -грубо казано,ако има лагер помпа ,няма долна помпа.Всеки ги нарича както му падне във форума е разпространено горна и долна помпа и аз така ги наричам.Горната е тази която е в купето и контактува с педала,долната (която реално е по високо от земята)стои върху скоростната кутия отгоре,лагер помпата стои вътре в кожуха на скоростната кутия и не се вижда.По скоро трябва да се наричат хидравлични цилиндри,в спирачната система се наричат така и работят на същия принцип.

ecotronic
04-12-2011, 19:46
лагер помпа е съвсем друго

Мисля, че знам, какво наричат лагер помпа. Долния цилиндър който е мотниран съосно спрямо входния вал на скоростната кутия и аксиалният лагер са задвижва дириктно от буталото, без да има вилка. Поправи ме, ако греша.
Т. е това е също изпълнителен цилиндър.
По дефиниция помпа означава устройство, което преобразува механичен натиск в хидравлично или пневматично налягане. При изпълнителния цилиндър е обратното.

---------- Post added at 19:46 ---------- Previous post was at 19:42 ----------

Кажи за въпросния тампон. Да не би той да "изяжда" от полезния ход?

lordliness
04-12-2011, 20:56
Гледах с едно огледало,че е много трудно за завиране,тампона изяжда много малко от хода ,другия свободен ход е от помпата влиза поне 2 см .без да върши никаква работа,вероятно не прави достатъчно налягане към долния цилиндър-имам известни резерви ,че ще се оправят нещата като сменя горната помпа,кажи ми защо като загрее колата ,първа влиза лесно?

andro88
05-12-2011, 10:37
Гледах с едно огледало,че е много трудно за завиране,тампона изяжда много малко от хода ,другия свободен ход е от помпата влиза поне 2 см .без да върши никаква работа,вероятно не прави достатъчно налягане към долния цилиндър-имам известни резерви ,че ще се оправят нещата като сменя горната помпа,кажи ми защо като загрее колата ,първа влиза лесно?

Като човек с кола като твоята, със съединител като твоя и абсолютно идентичен проблем -вчера открих теч на спирачна течност от работния цилиндър на скоростите. Това ме навежда на мисълта ,че и при двамата има по една неработеща помпа- от където може да идва неотделянето.
Има един тест ,който правих в сервиза когато сменях съединител. За да се провери достатъчен ли е хода на помпите за да отдели съединителя, когато някой натиска съединителя и не може да вкараш 1-ва , друг с щанга опитва да бутне вилката на скоростите до края на хода й- ако и тогава не може ,значи проблема не е в помпите- а в съединителя(както беше при мен). Ако пък хода на вилката действително не е достатъчен ,за да отдели съединителя- наистина някоя помпа не генерира достатъчно налягане и съответно има недостатъчен ход.
Това ми се върти в главата

ecotronic
05-12-2011, 11:22

Искаш да кажеш, че буталото на помпата се премества с 2 см, при което буталото на долния цилиндър не помръдва? Това е напълно възможно да е причината за проблема. Много полезно би било да се направи сравнение с друг автомобил от същия модел. Относно зависимостта от температурата, по принцип предавките се превключват по-лесно при по-рядко масло (с повишаване на температурата вискозитетът му се понижава). Но ако се касае затова, че повишаването на температурата води до по-голямо преместване на аксиалния лагер - тук не се сещам за логично обяснение. Единствената връзка между отделянето и температурата е това, че при висока температура феродото има по-лошо сцепление (както когато са прегрели накладките, колата спира по-лошо) и от там по-добро отделяне.

kiko73
05-12-2011, 11:31
Лорде, нали каза, че помпата ти е протекла отзад - оправи това, пробвай и тогава му мисли - пак започваш да мислиш за филми. Ако влиза трудно на студено, а на топло си е ок, значи маслото ти не е за тези скорости - при едно такова доливане преди години от едни неграмотни момчета, жената ме призова в 6:30 сутринта да и покажа как да включи 1-ва пред блока.

lordliness
05-12-2011, 18:20
Маслото го отхвърлям като причина,то не се загрява много и е рядко и когато е студено(маслото стои в картера на кутията и се увлича нагоре от зъбните предавки,по гъсто масло ще се изкачва по добре),феродото също не ми се вярва да се загрее до температура на спирачки за да приплъзва ,в събота ще сменя помпата в сервиз и ще питам там какво мислят по въпроса,странното е че като включи веднъж включва винаги,пускам педала натискам и пак не иска ,ключа е там някъде.Защо?Другия понеделник ще ви светна какво е станало.

Linkestis
05-12-2011, 18:54
Ако си нямаш работа и имаш излишни парички....смени втулката и пластмасовата основа на лоста.И аз съм тръгнал натам с това ръчкане на 1 предавка,но първо ще изчакам да го изкъртя.Моята е в "сервиза на двора" и сега си изкарвам нервите на скапания лост на жената :)
Няма такова влудяващо нещо..

lordliness
05-12-2011, 19:13
Ако си нямаш работа и имаш излишни парички....смени втулката и пластмасовата основа на лоста.И аз съм тръгнал натам с това ръчкане на 1 предавка,но първо ще изчакам да го изкъртя.Моята е в "сервиза на двора" и сега си изкарвам нервите на скапания лост на жената :)
Няма такова влудяващо нещо..Не може да е от това според мен,не знам къде е истината трябва да помисля,но сега ми е по готино да не си напрягам сивите клетки :)

lordliness
12-12-2011, 07:20
Смених шибаната горна помпа, която течеше малко,ефект няма дори май взе да включва по трудно на първа.Свободния ход на помпата е още по голям и съединителя отделя още по ниско.Просто съединителя не отделя достатъчно.Майната му.Помпата има един черен кожух,механика го е домързяло да го сложи и сега съм без него,защо е този кожух?

kolev
12-12-2011, 10:22
не мога да те разбера честно. хем не отделял съединителя, хем на второто включване отделял. вкарваш се във филми. първо се почва от най-лесното и от консумативите. в случая - маслото.

lordliness
12-12-2011, 11:06
Не мисля ,че е от него,разглобил съм доста кутии(на алфа не съм),те могат да включват и без никакво масло,за сега ще я зарежа в това състояние,напролет мога и да го сменя.Един сценик преди няколко дена не включваше първа оказаха някакви втулки.При мен всичко е от недобро отделяне,защо иначе ще тръгва като натисна към първа при отделен съединител?

to_lose_HEART
12-12-2011, 21:29
Този пластмасов кожух е да предпазва при евентуални течове от помпата, поне аз друго разумно значение не виждам.
Колкото до този шибан съединител съм на път да си намразя колата. И аз смених преди седмица и двете помпи и няма обезвъздушаване тая система. Сега на моменти е по твърд педала на моменти омеква. И се появи друго явление когато потеглям притриса цялата кола, все едно карам газка. Мисля си дали да не сменя и съединителя комплект, друго не виждам вече какво може да се направи

lordliness
13-12-2011, 00:05
Този пластмасов кожух е да предпазва при евентуални течове от помпата, поне аз друго разумно значение не виждам.
Колкото до този шибан съединител съм на път да си намразя колата. И аз смених преди седмица и двете помпи и няма обезвъздушаване тая система. Сега на моменти е по твърд педала на моменти омеква. И се появи друго явление когато потеглям притриса цялата кола, все едно карам газка. Мисля си дали да не сменя и съединителя комплект, друго не виждам вече какво може да се направиПри мен всичко е ново,може да ти тресе от маховика,дано не е от него.

to_lose_HEART
13-12-2011, 08:52
Да но това се появи след като смених помпите преди го нямаше това тресене

lordliness
13-12-2011, 09:20
Опита ли да обезвъздушиш горната помпа директно от тръбата или от маркуча,не знам кое отива в долната помпа.Какъв ти е свободния ход на педала?

to_lose_HEART
13-12-2011, 10:53
С момчетата от съседния сервиз я умувахме много и накрая се стигна дотам че да извадим маркуча дето тръгва от казанчето и в него с една спринцовка нагнетихме течност към помпата, чак тогава се оправи но сутрин когато е студена има пак някъкъв свободен ход педала може би около една трета и не отделя както трябва, после се пооправя. Явно има пак някъкъв вуздух в системата, а като развия отдолу на работния цилиндър само течност хвърля и тогава пак всичко отначало - вече няма никой на педала, пак спринцовка в маркуча и така. Някакви идеи? Мисля си да не би проблемите ми да идват от твърдия съединител

kiko73
13-12-2011, 11:01
Или имаш проблем с новата помпа, или ти се е разложил маркуча към работния цилиндър, като отвиеш изходящия холендър започва ли да тече спирачна течност

to_lose_HEART
13-12-2011, 11:37
На горната помпа да започва

kiko73
13-12-2011, 11:43
На горната помпа да започва

В такъв случай има вероятност да има запушване на маркуча щом като отвиеш щуцера на "долната помпа" да изтича това, което е в нея и запушването пречи да постъпи спирачна течност от казанчето

ecotronic
13-12-2011, 11:50
Трябва да е сигурно това, че буталото на горната помпа се връща винаги в изходното си положение (крайно задно положение) след всяко отпускане на педала.

lordliness
13-12-2011, 12:07
При мен нещата са много сходни,свободния ход на педала е винаги един и същ,но много голям според мен,може и една трета да е,когато обезвъздушавам,педала остава долу,не се вдига сам,вдигам го на ръка и после вече се вдига сам.Когато развия щуцера на долната помпа си тече свободно течност,едва ли има нещо запушено,не мога да си обясня свободния ход на горната помпа,може би не трябва да има.Понякога прихърква на задна,което е първи и сигурен белег за непълно отделяне

kiko73
13-12-2011, 13:18
Момчета, нещо не са ви наред помпите. Аз на едно аверче преди вече половин година му ремонтирах помпата - нямаше язви в цилиндъра - беше се предала напълно. Колата беше Мицубиши Каризма май, с ясното съзнание, че по-скоро няма да стане, обаче човекът на следващия ден трябваше да пътува надалеч, а в магазините У наше село нямаше налична помпа. Та взех старите гумички, отидох и избрах някакви гумички - те че са качествени съм сигурен, но че не бяха от тази кола също беше сигурно - избрах със същия диаметър където лягат на буталото и малко по-широки в предната част. Е, човекът вече е забравил, че сме го направили за временно, помпата му работи перфектно.
п.с. Нали знаете, че не съм майстор, нямам сервиз и не си изкарвам прехраната от това

to_lose_HEART
13-12-2011, 14:11
То реално на помпите само това се износва. Добра идея аз да си ремонтирам старата че да сложа нея за проба

kolev
13-12-2011, 14:26
При мен нещата са много сходни,свободния ход на педала е винаги един и същ,но много голям според мен,може и една трета да е,когато обезвъздушавам,педала остава долу,не се вдига сам,вдигам го на ръка и после вече се вдига сам.Когато развия щуцера на долната помпа си тече свободно течност,едва ли има нещо запушено,не мога да си обясня свободния ход на горната помпа,може би не трябва да има.Понякога прихърква на задна,което е първи и сигурен белег за непълно отделяне
нормално е при обезвъздушаване да ти остава педала долу и също е нормално помпата да има свободен ход. така е защото първо трябва да затвори изхода към казанчето и чак тогава почва да помпи течност надолу.

използването на хидравлично управление вместо жило има няколко предимства
1- по надеждно е
2- не се предават вибрации към педала и купето
3- отпада нуждата от регулировка- системата се "самонагажда"
4- тъй като обема изпомпвана течност винаги е един и същ, хода на "вилицата" винаги е един и същ /трябва да го пише в мануала/ и се гарантира пълно отцепване на съединителя.

та искам да ти кажа-мери колко милиметра е хода на вилицата и сравнявай, но както ти писах - проблем с управлението на съединителя нямаш /по това което описваш/. пази си и старата помпа.

с другите които искат да регулират височината на отделянето на хидравлично управляван съединител и подобни изцепки, няма си говорим :horror:

lordliness
14-12-2011, 00:12
То реално на помпите само това се износва. Добра идея аз да си ремонтирам старата че да сложа нея за пробаМоите помпи ги почистих и консервирах ,но не откривам ремонтни комплекти,освен това- http://www.seinsa.es/

lordliness
14-12-2011, 09:08
нормално е при обезвъздушаване да ти остава педала долу и също е нормално помпата да има свободен ход. така е защото първо трябва да затвори изхода към казанчето и чак тогава почва да помпи течност надолу.

използването на хидравлично управление вместо жило има няколко предимства
1- по надеждно е
2- не се предават вибрации към педала и купето
3- отпада нуждата от регулировка- системата се "самонагажда"
4- тъй като обема изпомпвана течност винаги е един и същ, хода на "вилицата" винаги е един и същ /трябва да го пише в мануала/ и се гарантира пълно отцепване на съединителя.

та искам да ти кажа-мери колко милиметра е хода на вилицата и сравнявай, но както ти писах - проблем с управлението на съединителя нямаш /по това което описваш/. пази си и старата помпа.

с другите които искат да регулират височината на отделянето на хидравлично управляван съединител и подобни изцепки, няма си говорим :horror:Поне на тези коли не може да се регулира и това предимство за мен е сериозен недостатък :)

kolev
14-12-2011, 10:47
няма такава система с хидравлично управление която да се регулира, тъй като износването на феродото на съединителя се компенсира от промяна количеството течност в системата - тоест самонагажда се. и тъй като помпата винаги изпомпва един и същи обем течност при работа, хода на съединителя от напълно зацепен до отцепен винаги е един и същ. фактически "полусъединителя" се намира на кажи речи едно място, но той зависи от доста други фактори и дори на моменти е субективно усещането ;)

Jivko7777
14-12-2011, 15:07
няма такава система с хидравлично управление която да се регулира, тъй като износването на феродото на съединителя се компенсира от промяна количеството течност в системата - тоест самонагажда се. и тъй като помпата винаги изпомпва един и същи обем течност при работа, хода на съединителя от напълно зацепен до отцепен винаги е един и същ. фактически "полусъединителя" се намира на кажи речи едно място, но той зависи от доста други фактори и дори на моменти е субективно усещането ;)

т.е. искаш да кажеш че където е бил новичък там ще си остане, докато изведнъж еди си колко хил. км не приплъзне?

kolev
14-12-2011, 15:23
т.е. искаш да кажеш че където е бил новичък там ще си остане, докато изведнъж еди си колко хил. км не приплъзне?

виж колко теми от типа "смених съединителя-стария беше леш, но с новия отделя на същото място" има ;)

Jivko7777
14-12-2011, 17:14
виж колко теми от типа "смених съединителя-стария беше леш, но с новия отделя на същото място" има ;)

Аз следя и уважавам твоето мнение, затова попитах на по разбираем език, мерси за отговора :flirt:

kolev
14-12-2011, 17:25
Аз следя и уважавам твоето мнение, затова попитах на по разбираем език, мерси за отговора :flirt:

еййййй, благодаря за четката. имам една бира да те черпя :cheers:
при нормална употреба, разлика в поведението се забелязва чак преди да се предаде съединителя. после почва да си боксува. въобще хидравличното управление е много по-съвършено от това с жило.

ecotronic
15-12-2011, 14:24
Всичко с хидравличното задвижване е точно както го описва Колев.
Но какво се случва с отделянето ако буталото на помпата не се връща докрай в изходно положение при отпускане на педала? Или ако има крива вилка или опора с голям луфт, което обуславя голям празен ход?
Lordliness, опитай след отпускането на педала и преди следващото натискане да почукнеш по цилиндъра на помпата. Ако буталото се връща трудно, вибрациите от почукването ще му помогнат.

lordliness
16-12-2011, 08:09
Всичко с хидравличното задвижване е точно както го описва Колев.
Но какво се случва с отделянето ако буталото на помпата не се връща докрай в изходно положение при отпускане на педала? Или ако има крива вилка или опора с голям луфт, което обуславя голям празен ход?
Lordliness, опитай след отпускането на педала и преди следващото натискане да почукнеш по цилиндъра на помпата. Ако буталото се връща трудно, вибрациите от почукването ще му помогнат.Помпите са нови,не ми се вярва да има проблем,при старите беше същотото,майната му и на съединителя и на помпите.Съединителя е на 7000км. долната помпа 7000км.горна помпа 200км.Първите 500 км съединителя свиреше при тръгване,после спря,от всичко което ми предложиха в сервиза аз си избрах този,беше на добра цена.

Linkestis
16-12-2011, 21:37
Проблема е "ръчен" а не "крачен",ама що не ми вярвате не знам :)

lordliness
17-12-2011, 00:00
Проблема е "ръчен" а не "крачен",ама що не ми вярвате не знам :)
Напротив,безкрайно много уважавам мненията ти:cheers:

old alfist
05-01-2012, 23:20
Няколко дни по празниците не я бях карал и когато се качих устанавих, че педала на съдинителя беше легнал долу, казанчето празно и под колата локва със спирачна течност - както предположих гумките на буталото на съединителя бяха изчерпали своя ресурс и се наложи смяна с ново.
Навремето си ги сменяхме тези гумички сами на Жигулитата, но сега с тези коли - 38лв. материали и 40лв. за майстори.
Щом това се предаде - очаквам скоро да дадат фира и някои от помпите.

andro88
06-01-2012, 09:48
Няколко дни по празниците не я бях карал и когато се качих устанавих, че педала на съдинителя беше легнал долу, казанчето празно и под колата локва със спирачна течност - както предположих гумките на буталото на съединителя бяха изчерпали своя ресурс и се наложи смяна с ново.
Навремето си ги сменяхме тези гумички сами на Жигулитата, но сега с тези коли - 38лв. материали и 40лв. за майстори.

От това , което казваш едната помпа вече е дала фира... ако и в краката ти почне да капе( да не чуе дявола) и другата..

kolev
06-01-2012, 10:21

ми то и на тая можеш сам да си смениш гумичките и ремонта ще излезе колкото на ладата.
очаквай и помпата да се предаде скоро.

to_lose_HEART
06-01-2012, 11:09
Че и съединителя ако още не е сменян. Незнам как са ги изчислили тези коли всичко се скапва по едно и също време. Аз смених двете помпи сега започна и съединителя да буксува. Преди имах 156 бензин и ная така отведнъж помпата на педала после лагер помпата започна да ромули и се оказа че и съединителя ми и той на свършване

dimo
06-01-2012, 11:38
Веднъж на една 166, след смяна на съединител с нов се оказа че изобщо не включва. Проблема беше в ламарината на която се монтира помпата на педала-въпросната ламарина е много тънка и подава лесно,но понеже дълго време е мърдала напред назад се беше скъсала буквално поради което хода на педал не изобщо това което трябва да е.
Наложи се да се разглоби и да се завари, след което всичко се оправи.
Не казвам че при вас има такъв проблем, но все пак вижте при натиск на педала въпросната тенекия дали поддава.

to_lose_HEART
07-01-2012, 17:28
Днес смених съединителя и да ви се похваля нямам вече обичайните трудности с които бях вече свикнал при превключване. Няма такова удоволствие при шофиране , скоростите влизат много лесно и гладко без никакво усилие педала на съединителя е лек почти не се усеща. Стария беше в окаяно състояние, момчетата от сервиза направо останаха учудени

lordliness
09-01-2012, 12:06
Аз пък днес си купих гумички за двете помпи-4бр. за 3.6лв и сега ще ги рециклирам като резерв.

kolev
09-01-2012, 13:04
понеже на пликчето не пише рикамби, да знаеш че вече са те анатемосали :D

old alfist
09-01-2012, 13:32
Аз пък днес си купих гумички за двете помпи-4бр. за 3.6лв и сега ще ги рециклирам като резерв.

Не винаги се получава рециклирането - зависи от състоянието на цилиндъра.

andro88
11-01-2012, 21:41

Лорде, я ме отвори на тая далавера с рециклирането... тия 3,6 лева ми привлякоха вниманието и то за 2 комплекта за двете помпи? Дай ноу-хау

lordliness
12-01-2012, 00:05
Шкодрата,ама ти май не си взе старите помпи от сервиза.Аз се направих на баровец и му дадох 4лв.