View Full Version : 146 1,6 TS Липсва ми реле при бушоните
nikit087
04-11-2011, 14:41
Колеги днес си гледах бушоните на колата,защото не ми работи подгряването на задното стъкло,на таблото му светва картинката като го включа и установих,че ми липсва реле при бушоните.Въпроса ми е следния трябва ли да има реле тук или не....Колата няма допълнителни екстри само ел.стъкла и климатик друго няма...Прилагам снимка на кутията с бушони.....http://nikit087.snimka.bg/tuning/koli.630485.25512570
http://nikit087.snimka.bg/tuning/koli.630485.25512570
няма нищо там. стои си празно. ако клекнеш ще видиш че над това имаш още един ред с релета където да ти липсва 1 или 2 в зависимост дали имаш шибидах...
nikit087
04-11-2011, 15:39
Ами кое реле е за подгряването на задното стъкло? Защото не ми работи пък си свети на таблото като го включа? Или от какво друго може да не работи това за подгряването на стъклото ?
най-долното най вляво. при теб това реле е с таймер. като го включиш и след известно време само се изключва, но може да се замени с обикновено.
Я хвани мултицета,и премери отзад на реотаните дали идва ток,мери се от дветеб страни,демек едната сонда отляво,другата отдясно,но в самото начало на реотаните,ако има ток,значи са ти прекъснати самите реотани 8-)8-)8-)8-)
те това са двете работи - прекъснат реотан и неработещо реле. при неговата инсталация лампата свети даже и да няма реле.
ПП
и бушона разбира се
nikit087
04-11-2011, 16:03
Ами ще ги замеря дали идва ток и ще проверя това реле най-долу в ляво дето е :) ако не е от тях трябва да се мисли други варианти
nikit087
05-11-2011, 17:54
Колеги днес измерих подгряването на задното стъкло и се оказа че не идва ток до реотаните,релето работи,като гледах не видях да имам изгорели бушони.....Друго което видях е че не ми свети светлините като дам на задна скорост(не идва ток до крушката) и от там не ми се включва парктроника на колата....Помагайте от какво се дължи това да не идва ток ??
vlado_iv
05-11-2011, 20:40
За задната светлина,ако наистина не е бушона,търси проблема в датчика на скоростите.Можеш да го откачиш и да дадеш на късо кабела за проба и трябва да светне крушката.
nikit087
05-11-2011, 20:52
Къде се намира тоя датчик на скоростите да пробвам утре дали няма да е от него?
nikit087
06-11-2011, 16:59
Намерих датчика за задна скорост,когато го дадахме на късо светна лампата за задна,значи датчика е за смяна,но като дам задна светва само от дясно от ляво не идва ток до крушката за задна....Някакви идеи ако имате споделете....Проблема с подгряването на задното стъкло си остава не идва ток до реотаните.....
Намерих датчика за задна скорост,когато го дадахме на късо светна лампата за задна,значи датчика е за смяна,но като дам задна светва само от дясно от ляво не идва ток до крушката за задна....Някакви идеи ако имате споделете....Проблема с подгряването на задното стъкло си остава не идва ток до реотаните.....
Няма и да дойде,защото другата крушка на другия стоп е за мъгла.Пуска се от страни на лоста за мигачите/фаровете,като на таблото трябва да ти светне оранжева лампа.
п.п.Поне на 145цата е така
А за реотаните на стъклото,сигурно има прекъснат кабел някъде.
nikit087
07-11-2011, 09:04
Мерси колеги,вече ми стана ясно че крушката за задна е само една :) ,пак за реотаните на задното стъкло ще я водя на еладжия.... :)
сложи нов бушон и ново реле. това като цъка, не значи че работи.
Под кората на задния ляв калник (в багажника) има куплунг и съответно снопче кабели. Измери там дали имаш напрежение все пак. Ориентирай се по цвета на кабелите.
Огледай много, много добре релето за отлепена спойка на някое краче по елементите, то си има картинка де.
Предлазителя не каза дали си проверявал - зеления по средата на лявата колонка от снимката ти.
nikit087
07-11-2011, 14:28
Смених релето за подгряване на задното стъкло с ново и всичко се оправи,вече имам подгряване на стъклото.Относно задната светлина като снемя датчика на скоростната кутия се оправи задната светлина,а от дясно си било за мъгла :) Благодаря на всички отзовали се за проблема ми.Вече всичко е наред,поне за сега !!!
айде честито. ако си сложил обикновено, не забравяй да изключваш отоплението.
nikit087
07-11-2011, 19:46
Не го знам дали е обикновено,пак е с 4 крачета и пак пише същите работи отгоре....Аз ще го изключвам като разтопи прозореца да няма проблеми :)
Интересно ми стана това реле след колко време се самоизключва? И като се изключи след време включва ли се пак или чак като го натиснеш бутона следващия път?
релето с таймер се слага на колите след фейслифта. при първото включване се задейства за 5 минути. при повторно включване от лоста се задейства за по-малък период. функцията му е предпазна - тоест да не си забравиш отоплението включено. независимо от това дали релето работи или вече е изключило, индикацията си свети докато е натиснат бутона на лоста.
nikit087
08-11-2011, 12:21
тя моята Алфа е 97 година значи трябва да е с обикновено реле за подгряване на задното стъкло....Така че като се разтопи прозореца ще го изключвам от лостчето.да няма проблеми :)
точно от 97-ма се монтира реле с таймер. при тая инсталация, лампата на таблото свети дори и да не ти работи релето, както беше при теб. при по-старата инсталация,лампата е вързана след релето- т.е. ако не работи, няма и лампата да светне.
друг е въпроса дали твоето реле не е било сменяно и преди. въпреки това нямаш никакви грижи да си караш с обикновеното.
nikit087
08-11-2011, 17:02
Много благодаря за информацията!
nikit087
09-11-2011, 15:33
Колеги днес забелязах,че с новото реле като паля колата като завърта стартера ми премигва лампата за подгряване на задното стъкло на таблото,като запали колата лампата изгасва и всичко е нормално....Пречи ли ми това премигване на лампичката при палене?
няма проблем. ако познаваш някой който може да запоява, дай му старото реле, да припои всички спойки по платката. тия релета обикновено не работят точно заради студени спойки.
nikit087
09-11-2011, 17:38
Забелязах че като включвам подгряването на задното стъкло и заедно със светването на лампичката на таблото премигва леко червената лампа за инжекцията.....Но ако не пречи да го оставя това реле и да си карам с него ???
не е проблема в релето. нещо друго става. пробвай да свалиш и почистиш клемите на акумулатора и пъпките.
nikit087
09-11-2011, 19:45
Добре утре ще почистя клемите на акумулатора и пъпките и ще пиша дали се е оправило,дано да стане така,Благодаря че ми помагаш :)
nikit087
10-11-2011, 10:32
Днес почистих клемите и пъпките на акумулатора,но проблема със светването на лампичката за подгряване на задното стакло като паля остана,също така като включвам и изключвам подгряването пак ми пресветва леко червената лампа за инжекциява,може да пробвам да сложа друго реле на мястото на това да вида дали ще се оправи нещо,защото това реле дето го сложих е някво обикновено от 4 лева :)
то няма лошо да сложиш по-хубаво реле, но според мен имаш някъде лоши връзки. понеже консуматорите са големи, се получава пад на напрежението и ти светкат лампите.
като запалиш, включи подгряването. прецъкай със светлините и виж пак ли ще ти премигва лампата на инжекциона.
nikit087
10-11-2011, 13:44
Пробвах с включени фарове,светкавица пусках,халогени и други,но не пресветва лампата за инжекциятя,единствено само като изключвам подгряването само тогава премигва леко.....и като паля колата светва подгряването...друг начин не премигва нищо,би трябвало токовете на колата да са си наред според мен
ами пробвай с друго реле. консумацията там е голяма - 300вата , а при включване дори по-висока в началото.
аз бих сложил реле 40 ампера, да вържа гащите ;-)
nikit087
10-11-2011, 16:53
Пробвах с друго реле на друга фирма по каталог го гледахме за алфа го дават,но пак е същата работа ся съм с него реле...Май така ще я оставя,някой ден ако намеря оригинално от някой друга Алфа ще пробвам как е с него.