Log in

View Full Version : Къде бяхме и накъде сме тръгнали?

Pages : 1 [2] 3

Коки
11-11-2011, 16:51
Така е, ако произвеждаш скъпи услуги, оръжие и високи технологии. С нашия икономически профил, отиващ към моноикономика, която се издържа само от земеделие и туризъм, скоро само от туризъм това ще стане трудно.

Пак говориш наизуст - земеделието, барабар с горското и рибното стопанство дават по-малко от 5% от БВП, туризмът също не е много:

Селско, горско и рибно стопанство - 4.6%

Промишленост - 20.6%

Строителство - 6.4%

Търговия, авторемонт, транспорт, складиране, пощи хотелиерство и ресторантьорство - 16.8%

Финансови и застрахователни дейности - 6.7%

Операции с недвижими имоти - 8.2%

Държавно управление, образование, здравеопазване и социална работа - 11.4%

Susscrofa
11-11-2011, 16:54
Пак говориш наизуст - земеделието, барабар с горското и рибното стопанство дават по-малко от 5% от БВП, туризмът също не е много:

Селско, горско и рибно стопанство - 4.6%

Промишленост - 20.6%

Строителство - 6.4%

Търговия, авторемонт, транспорт, складиране, пощи хотелиерство и ресторантьорство - 16.8%

Финансови и застрахователни дейности - 6.7%

Операции с недвижими имоти - 8.2%

Държавно управление, образование, здравеопазване и социална работа - 11.4%

Сумата 100 ли е?
Не си ме разбрал, явно нещо. Аз казах, че ние натам отиваме, бавно, но славно, но нека все пак да оставим времето да покаже.

Коки
11-11-2011, 16:57
Да нараснал е от 1995г. а преди това колко е паднал.

120 пъти! Като няма данни на НСИ, ще се задоволиш с тези на СБ. А и двете показват едно и също. Ако искаш други данни - моля, заповядай, намери.

П.П. За 3-ти път те моля, да ми дадеш някаква информация за субсидирането на стоманодобива в САЩ.

---------- Post added at 16:57 ---------- Previous post was at 16:56 ----------

Сумата 100 ли е?

Сметни си я сам.

Susscrofa
11-11-2011, 17:03
120 пъти! Като няма данни на НСИ, ще се задоволиш с тези на СБ. А и двете показват едно и също. Ако искаш други данни - моля, заповядай, намери.

П.П. За 3-ти път те моля, да ми дадеш някаква информация за субсидирането на стоманодобива в САЩ.

---------- Post added at 16:57 ---------- Previous post was at 16:56 ----------

Сметни си я сам.

Мислиш ли, че щях да те питам, ако не знаех, че не е 100.

morfius
11-11-2011, 17:07
Гумите Вида си бяха много добри за времето и щом са се запазили за толква години пак е нещо. Аз тук в САщ на колата на жена ми( която я кара малко) сложихме чисто нови Гудиаг и след 3 години започнаха сами да издишат и не от винтила ами от самите пори на гумите. От сервиза ми казаха че това е нещо нормално. Хайде пак ми говори за прословутото качество на тези където са били по-различни от нас.

Чудно що моите Гудиър не са мръднали... и как едни Купър изкараха 5 години на 146 та, а едни Дебика от ладата ги търкаля после още 5 години едно ситроенче.
Явно са ти отговорили като за твоето ниво от сервиза :blah:

kolev
11-11-2011, 17:09
Гумите Вида си бяха много добри за времето и щом са се запазили за толква години пак е нещо. Аз тук в САщ на колата на жена ми( която я кара малко) сложихме чисто нови Гудиаг и след 3 години започнаха сами да издишат и не от винтила ами от самите пори на гумите. От сервиза ми казаха че това е нещо нормално. Хайде пак ми говори за прословутото качество на тези където са били по-различни от нас.

---------- Post added at 14:51 ---------- Previous post was at 14:50 ----------

Да нараснал е от 1995г. а преди това колко е паднал.

абе добри, добри. дай да ти ги дам, да ги търкаляш, после ми обяснявай. кое е по-добре 3 години да разчиташ на тях на 100% или 20 години да те е шубе всеки път като докоснеш спирачката. всички бягаха от тия гуми като дявол от тамян. та и с комунизма същото де.

Коки
11-11-2011, 17:16
Не си ме разбрал, явно нещо. Аз казах, че ние натам отиваме, бавно, но славно, но нека все пак да оставим времето да покаже.

В отговор ще си позволя да те цитирам:

Ти знаеш ли какво ТРЕНД.......хахаха

Тренд е ей това:

Селско, горско и рибно стопанство - 1995-13.1%; 2010-4.6%

Промишленост - 1995-2.8%; 2010-20.6%

Строителство - 1995-4.4%; 2010-6.4%

Търговия, авторемонт, транспорт, складиране, пощи хотелиерство и ресторантьорство - 1995-16.7%; 2010-16.8%

Финансови и застрахователни дейности - 1995-4.5%; 2010-6.7%

Операции с недвижими имоти - 1995-1.7%; 2010-8.2%

Държавно управление, образование, здравеопазване и социална работа - 1995-10.1%; 2010-11.4%

Та тренд надолу има само в земеделието. А ти как разбра, че отиваме точно наобратно?

---------- Post added at 17:16 ---------- Previous post was at 17:14 ----------

Мислиш ли, че щях да те питам, ако не знаех, че не е 100.

Важното е да не е повече от 100 ;)

Susscrofa
11-11-2011, 17:18
В отговор ще си позволя да те цитирам:

Тренд е ей това:

Селско, горско и рибно стопанство - 1995-13.1%; 2010-4.6%

Промишленост - 1995-2.8%; 2010-20.6%

Строителство - 1995-4.4%; 2010-6.4%

Търговия, авторемонт, транспорт, складиране, пощи хотелиерство и ресторантьорство - 1995-16.7%; 2010-16.8%

Финансови и застрахователни дейности - 1995-4.5%; 2010-6.7%

Операции с недвижими имоти - 1995-1.7%; 2010-8.2%

Държавно управление, образование, здравеопазване и социална работа - 1995-10.1%; 2010-11.4%

Та тренд надолу има само в земеделието. А ти как разбра, че отиваме точно наобратно?

Не не, не ме цитираш.
Стига с тези данни от НСИ, че като знам какви данни се подават към тях и сърцето ми се кине.
И сравнението с 95 е некоректно.
Сравнението на двусантиметрова пишка с едносантиметрова такава не важи.:)

Губеха се 20 %.

Коки
11-11-2011, 17:22
Стига с тези данни от НСИ, че като знам какви данни се подават към тях и сърцето ми се кине.
И сравнението с 95 е некоректно.

Коректно е до доказване на противното. Щом разполагаш с по-точни данни, моля, дай да ги видим ;)

Susscrofa
11-11-2011, 17:25
Коректно е до доказване на противното. Щом разполагаш с по-точни данни, моля, дай да ги видим ;)

Тук си прав.
Но, дори доказателствата не правят доказаното задължително вярно.

Но принципно си прав, ама аз си търся онези 20 %.

kolev
11-11-2011, 17:25
предлагам на всички пишещи по темата ДА СПРЕМ и да изчакаме другарите да пуснат цифри и данни потвърждаващи тяхната теза в тяхната тема.
повтарям - да не се виждат данните за растежа :blah:

Коки
11-11-2011, 17:27
Тук си прав.
Но, дори доказателствата не правят доказаното задължително вярно.

Но принципно си прав, ама аз си търся онези 20 %.

Намери си ги сам, няма само аз да върша черната работа ;) Най-лесно е да ги пишем в грфата "други".

pavlin
11-11-2011, 17:41
Чудно що моите Гудиър не са мръднали... и как едни Купър изкараха 5 години на 146 та, а едни Дебика от ладата ги търкаля после още 5 години едно ситроенче.
Явно са ти отговорили като за твоето ниво от сервиза :blah:

A ти освен празни приказки друго можеш ли да приказваш. Окога пък започна и от нива да разбираш.

morfius
11-11-2011, 17:46
A ти освен празни приказки друго можеш ли да приказваш. Окога пък започна и от нива да разбираш.

Охо някой се изнерви ... :hehe:
До сега даде 1 линк като потвърждение на тезите си и точно по него те обориха, ама другите говорели празни приказки 8)
Ако си демонстрирал подобно поведение и в сервиза нищо чудно, че си получил подобен отговор.
Някой ден може и да разбереш какво ти казвам.

pavlin
11-11-2011, 17:53
Такива !!!!!!!! като теб само ме разсмиват. Посочи един твой коментар който да е дал нещо конкретно като изключим някои пропагандни снимки и евтино политиканстване.

pavlin
11-11-2011, 18:07
Ето малко данни за БВП по постянни цени.

http://www.econstats.com/weo/CBGR.htm

pavlin
11-11-2011, 19:26
предлагам на всички пишещи по темата ДА СПРЕМ и да изчакаме другарите да пуснат цифри и данни потвърждаващи тяхната теза в тяхната тема.
повтарям - да не се виждат данните за растежа :blah:

Аз искам да поздравя колегата Суксрофа за успешно водената дискусия при видимо числено превъзходство на другата страна и да му кажа че има право да се съмнява в това което ни говореха оркестраторите на прехода. Мое лично мнение е че има все повече хора които мислят така. Един двама да са се позамислили пак има полза.

fred
11-11-2011, 19:29
Едно ще ви кажа-ако всички се върнем едновременно сега, в това "златно" минало, бъдете сигурни, че след една седмица живот ще си плюете /плюем/ на петите да бягаме.Това е истината.И тия дето най много реват за отминалия "златен" период ще са първи.Защото много добре си спомням как преди 1989, точно такива по цял мрънкаха колко е зле в България, колко хубаво било примерно в ФРГ или ГФР то и сега пак си продължават...
А и каквото да си говорим, всичко, което не става отива на бунището-историческото бунище.Колкото и да се пенявят някои, колкото и да тупат и прочее-това минало, за наше щастие никога няма да се върне.Сигурен съм, че след турското робство бая народ е плакал и ревал, колко му е добре било при фесовете, а сега-какво една гола и за нищо не ставаща свобода...а наздраве и така, кой от мъка, кой от радост, кой от сутринта:)

old alfist
11-11-2011, 21:24
Раздвижване на мозъка и бачкане - това му е майката.
И в онзи строй и в този не съм богат, но не съм се лишавал от нищо необходимо - парите не са самоцел, а средство да живееш пълноценно.

Lei-chery
11-11-2011, 21:47
Едно ще ви кажа-ако всички се върнем едновременно сега, в това "златно" минало, бъдете сигурни, че след една седмица живот ще си плюете /плюем/ на петите да бягаме.Това е истината.И тия дето най много реват за отминалия "златен" период ще са първи.Защото много добре си спомням как преди 1989, точно такива по цял мрънкаха колко е зле в България, колко хубаво било примерно в ФРГ или ГФР то и сега пак си продължават...
А и каквото да си говорим, всичко, което не става отива на бунището-историческото бунище.Колкото и да се пенявят някои, колкото и да тупат и прочее-това минало, за наше щастие никога няма да се върне.Сигурен съм, че след турското робство бая народ е плакал и ревал, колко му е добре било при фесовете, а сега-какво една гола и за нищо не ставаща свобода...а наздраве и така, кой от мъка, кой от радост, кой от сутринта:)
Да, колко си прав! Наздраве и от мен.....за вечните мрънкачи.

pavlin
11-11-2011, 21:48
Раздвижване на мозъка и бачкане - това му е майката.
И в онзи строй и в този не съм богат, но не съм се лишавал от нищо необходимо - парите не са самоцел, а средство да живееш пълноценно.

Eто, мъдростта и опита си казват думата.

morfius
11-11-2011, 21:57
Взето от друг форум по подобна тема...

Не, бе, *******, не е въпрос на мода, а на свободолюбие на първо място. Лошото е, че генезисът на тази наша свобода днес също е някъде там, сред онези години и другари, към които те влече, поради което и качеството й е като на онзи Народен локум.
Но спорове по въпроса са напълно излишни, тъй като каквото и да си говорим, всеки е живял и харесвал или не живота си според неговите си критерии за това как трябва да изглежда живота на едно достойно човешко същество. Някои нямат нищо против да живеят в рамките на материалните и духовни блага (нали така се казваше някога), спуснати им в удобен за единствената Партия вид, форма и количество, както и да си държат устата затворена, за да продължават да се наслаждават на екзистенц- минимума от блага необезпокоявано. Други искат да имат право сами да са творци на живота си и да не са принуждавани да мислят след парола "равнис" и да живеят водоравно и униформено. И между тези два вида човеци явно никога няма да има единомислие.
Аз лично си мисля, че е унизително на човешкото същество да му харесва да бъде управлявано тоталитарно и закрепостено насила към населено място или държава, независимо от волята му.
И не че и сега ми харесва всичко, никак даже, но знам, че зависи от нас в многократно по- голяма степен. Ала докато все още си говорим глупости, ще продължаваме да правим услуга на онези, дето консумираха вината с мезетата, както и на всички останали техни арогантни и бездарни подобия.

Соцносталгията е вредна за вашето здраве!

fred
11-11-2011, 22:03
Eто, мъдростта и опита си казват думата.

Мда, така е Павлине и затова отиде в САЩ, а не в Куба, щото мозък при соца не се иска, много де, достатъчно е да си папагал и да повтаряш, че линията на Партията е по права от тая в математиката, образно казано:)

---------- Post added at 02:03 ---------- Previous post was at 02:02 ----------

Да, колко си прав! Наздраве и от мен.....за вечните мрънкачи.

Оф, дано да не стана и аз един от тях-просто реката те влеме по течението, наздраве.

old alfist
11-11-2011, 22:05
Мда, затова отиде в САЩ, а не в Куба, така е друже Павлине
Нищо не му пречи да иде в Куба и да види - на 80 мили е от Флорида, а къде ще остане си е негов избор.

fred
11-11-2011, 22:07
Нищо не му пречи да иде в Куба и да види - на 80 мили е от Флорида, а къде ще остане си е негов избор.
Мда, явно си е направил избора :)
Иначе му бях споменал, че не американците гребат с лодки и варели към Куба, а обратното.

Susscrofa
11-11-2011, 22:19
Взето от друг форум по подобна тема...

Не, бе, *******, не е въпрос на мода, а на свободолюбие на първо място. Лошото е, че генезисът на тази наша свобода днес също е някъде там, сред онези години и другари, към които те влече, поради което и качеството й е като на онзи Народен локум.
Но спорове по въпроса са напълно излишни, тъй като каквото и да си говорим, всеки е живял и харесвал или не живота си според неговите си критерии за това как трябва да изглежда живота на едно достойно човешко същество. Някои нямат нищо против да живеят в рамките на материалните и духовни блага (нали така се казваше някога), спуснати им в удобен за единствената Партия вид, форма и количество, както и да си държат устата затворена, за да продължават да се наслаждават на екзистенц- минимума от блага необезпокоявано. Други искат да имат право сами да са творци на живота си и да не са принуждавани да мислят след парола "равнис" и да живеят водоравно и униформено. И между тези два вида човеци явно никога няма да има единомислие.
Аз лично си мисля, че е унизително на човешкото същество да му харесва да бъде управлявано тоталитарно и закрепостено насила към населено място или държава, независимо от волята му.
И не че и сега ми харесва всичко, никак даже, но знам, че зависи от нас в многократно по- голяма степен. Ала докато все още си говорим глупости, ще продължаваме да правим услуга на онези, дето консумираха вината с мезетата, както и на всички останали техни арогантни и бездарни подобия.

Соцносталгията е вредна за вашето здраве!

Матричар, ти си прав.
НО, аз не изпитвам никаква носталгия, нито искам някога отново да живея при подобен строй.
Тук проблемът е друг и той се нарича "престъпен преход".
Аз не казвам, че предишния строй е бил добър, но твърдя, че минимум 15 години разрушавахме нещо съградено под лозунга "комунистическо".
Лепвахме етикет и на предприятия, и на добри практики в селското стопанство, и на добри практики в науката, и на добри практики в образованието, и на добри практики в здравеопазването. Просто слагахме етикета "комунистическо" и го затривахме по "Бакърджиевски".
Съжалявам, че съм оставил у вас усещането, че милея за миналото, не не милея, като изключим сиренето, млякото и лютеницата, за нищо друго не милея.
Опровергай ме, че ние българите във всеки един етап от нашето съществуване от 200 години преди освобождението не сме били царе на отричането и противопоставянето. То не са били предателства, то не са били преврати, монархически произвол и какво ли още не. И ще ти кажа нещо, комунистите са се държали толкова жестоко, точно толкова, колкото преди това са се отнесли с тях. Дет му се вика, каквото почукало, такова се обадило.
Та моята мисъл е в съвсем друга плоскост от тази, на която я поставяш ти.
И все пак безпорен факт е, че все още мнозинството от възрастните хора си спомнят с добро и с една наивна и почти детска носталгия към онзи период. А дали това е просто носталгия към малдостта им, само времето ще покаже.
п.п. относно темата, кой точно осъществи този престъпен преход, можем да поспорим в друга тема.:strong:

---------- Post added at 21:19 ---------- Previous post was at 21:13 ----------

Мда, така е Павлине и затова отиде в САЩ, а не в Куба, щото мозък при соца не се иска, много де, достатъчно е да си папагал и да повтаряш, че линията на Партията е по права от тая в математиката, образно казано:)

---------- Post added at 02:03 ---------- Previous post was at 02:02 ----------

Оф, дано да не стана и аз един от тях-просто реката те влеме по течението, наздраве.

Павлин за разлика от вас скъпи господа се е докоснал доста от близо до бленуваната от всички нас "свободна Америка". Той за разлика от нас отблизо е видял и установил, че Америка не е онова, което всички ние гледаме по филмите или пък отивайки там на екскурзийка усещаме.
Разбрал е, че свободата е нещо относително и понякога дори имагинерно.
Не отричайте правото му да мисли, той не е прасе попаднало в бостан с дини, нещо което може би би задоволило много от вас.
И не виждам защо постоянно го питате, защо не е в Китай или Куба. Аз така и не намирам връзката. Нито веднъж не чух от него да подкрепя или да симпатизира на тоталитарните режими. Просто изтъква някои от техните предимства, а такива само тесногърд и грам не разсъждаващ човек не би видял.:thumbup:

old alfist
11-11-2011, 22:21
Матричар, ти си прав.
НО, аз не изпитвам никаква носталгия, нито искам някога отново да живея при подобен строй.
Аз не казвам, че предишния строй е бил добър, но твърдя, че минимум 15 години разрушавахме нещо съградено под лозунга "комунистическо".
Лепвахме етикет и на предприятия, и на добри практики в селското стопанство, и на добри практики в науката, и на добри практики в образованието, и на добри практики в здравеопазването. Просто слагахме етикета "комунистическо" и го затривахме по "Бакърджиевски".
Съжалявам, че съм оставил у вас усещането, че милея за миналото, не не милея, като изключим сиренето, млякото и лютеницата, за нищо друго не милея.
Опровергай ме, че ние българите във всеки един етап от нашето съществуване от 200 години преди освобождението не сме били царе на отричането и противопоставянето. То не са били предателства, то не са били преврати, монархически произвол и какво ли още не. И ще ти кажа нещо, комунистите са се държали толкова жестоко, точно толкова, колкото преди това са се отнесли с тях. Дет му се вика, каквото почукало, такова се обадило.
И все пак безпорен факт е, че все още мнозинството от възрастните хора си спомнят с добро и с една наивна и почти детска носталгия към онзи период. А дали това е просто носталгия към малдостта им, само времето ще покаже.
п.п. относно темата, кой точно осъществи този престъпен преход, можем да поспорим в друга тема.:strong:
Всичко това го спомена неколкократно в темата с различни думи и изрази, дори и главни букви, но .....

morfius
11-11-2011, 22:27
Матричар, ти си прав.

Е прочети пак блога от който стартираш темата, да видим дали не става дума за същото.
А кой е направил прехода е основното в тезата - ама ние защо съсипахме постигнатото.
Първо не сме ние, второ не е кой знае какво постигнатото на фона на сходни държави, трето не е просто съсипано, а трансформирано (дори фалиралите отрасли и предприятия първо бяха неколкократно източени, а покрай тях и пенсионни и други средства от бюджета).

А за добрите практики в здравеопазването моля не почвай, че отиваме на грозна тема.
Резултата от тия добри практики е общество което в огромен % възприема лекарите като безплатен 24 часов слугинаж и нарастващ % лекари които възприемат пациента като клиент... или по чиновнически, досадник.
Лекарите бяха една от прослойките които соца унищожи морално и материално... интелигенция все пак, не цървули и каскети.

fred
11-11-2011, 22:30
[/COLOR]

Павлин за разлика от вас скъпи господа се е докоснал доста от близо до бленуваната от всички нас "свободна Америка". Той за разлика от нас отблизо е видял и установил, че Америка не е онова, което всички ние гледаме по филмите или пък отивайки там на екскурзийка усещаме.
Разбрал е, че свободата е нещо относително и понякога дори имагинерно.
Не отричайте правото му да мисли, той не е прасе попаднало в бостан с дини, нещо което може би би задоволило много от вас.
И не виждам защо постоянно го питате, защо не е в Китай или Куба. Аз така и не намирам връзката. Нито веднъж не чух от него да подкрепя или да симпатизира на тоталитарните режими. Просто изтъква някои от техните предимства, а такива само тесногърд и грам не разсъждаващ човек не би видял.:thumbup:

Ами като я е видял, да продължи да я търси-лично аз си имам мнение и не ми трябва да ходя до Луната, за да разбера, че кръгла.А моето мнение е, че Павлин определено симпатизира на комунизма и производните му, макар и непряко.
Питам го за Куба и тн, понеже нито един висш комунист, както и отрочетата му не се се установили в Куба и т.н -напротив, всички отиват, точно там, където капитализмът е най загнил, явно с цел да се убедят, колко е гаден тоя строй, докато още го има :)
А ако някой с такива възгледи заживее в Хавана и закритикува режима там, ще си купя портрета му и ще си го закача на стената.

Susscrofa
11-11-2011, 22:31
И понеже цял ден говорим за БВП, бих искал да представя на вашето внимание нещо, казано от един стойностен мъж, може да се опитате да познаете кой е той?

„За твърде дълго предадохме общественото благоденствие и обществени ценности на простото натрупване на материални продукти. Нашият Брутен Ннационален Продукт – ако ще оценяваме Америка по него – включва замърсяването на въздуха и рекламите на цигари, и линейките, които почистват магистралите и пътищата ни от телата на загиналите в зверски катастрофи. Той включва сложните ключалки на вратите ни и затворите, за тези, които ги разбиват. Той включва опустошаването и сечта на горите ни и разрушаването на природните ни чудеса в следствие на хаотично презастрояване. Той включва още напалма и разходите по ядрени бойни глави, както и бронираните коли, с които полицията смазва протестите по улиците ни. Той включва и карабината на Уитман, и ножа на Спек (серийни убийци), както и телевизионни програми, които величаят насилието, за да популяризират и продават играчки на децата ни.

Въпреки това, Брутният Национален Продукт не отразява здравето на децата ни, качеството на тяхното образование, или щастието на играта им. Той не включва красотата на нашата поезия или здравината на нашите бракове; интелекта зад нашите обществени дебати и интегритета на държавниците ни. Той не измерва нито нашето остроумие, нито нашата смелост; нито нашата мъдрост, нито нашата начетеност; нито нашето съчувствие, нито предаността към държавата ни. Накратко, Брутният Национален Продукт измерва всичко, но не и това, което прави живота ни стойностен. И той отразява всичко за Америка освен причината, поради която се гордеен да бъдем Американци”

fred
11-11-2011, 22:44
Просълзих се, то в Пекин, по време на Олимпиадата даже не можеше да се види нищо от смог-навряно е довеян през Аляска от САЩ...А сигурно си гледал "чистотата" от добива на нефт в Русия, кроткостта на руснаците в Чечения и т.н, неща, за които Боби Кенеди (дето си го цитирал) щеше направо да си тегли куршума, вместо да държи такива речи.
Та, след не отразява това и онава, защо бе джанъм одят там руснаци, китайци, кубинци и прочее такива люде?

old alfist
11-11-2011, 22:57
Просълзих се, то в Пекин, по време на Олимпиадата даже не можеше да се види нищо от смог-навряно е довеян през Аляска от САЩ...А сигурно си гледал "чистотата" от добива на нефт в Русия, кроткостта на руснаците в Чечения и т.н, неща, за които Боби Кенеди (дето си го цитирал) щеше направо да си тегли куршума, вместо да държи такива речи.
Та, след не отразява това и онава, защо бе джанъм одят там руснаци, китайци, кубинци и прочее такива люде?
Фреди, защо тази озлобеност - кое според теб е съвършеното общество.

fred
11-11-2011, 23:06
Фреди, защо тази озлобеност - кое според теб е съвършеното общество.

Е явно така звуча-спортна злоба.Сори, ако съм обидил някой-не ми е това целта, явно се паля излишно...
Няма съвършенно общество, идеята ми, че човекът трябва да живее свободен-но няма да е свободен, ако не осъзнае, кое е по добро и по лошо.Не може да се идеализира едно пропаднало минало, като се плюе по различното от това минало - не че е съвършенно, но е по добро от миналото ни.А ако иска да променя настоящето си, не е необходимо да лее сълзи по това прослувуто минало.Свободата не е носталгия.Но какъвто и да стане човекът, той няма да изгради идеално общество, по ред причини..
ПП-малко омекотих това, онова, щото в крайна смета си дрънкаме тука всуе...
Ето тука разни неща за идеалната държава, има и за частната собственост, правата на жените и т.н, са писани преди повече от 2000 г.-нищо ново тоест, само дето за негрите и ромите, примерно няма нищо казано.Ами тогава просто не ги е имало я :)

http://philosophy.log.bg/article.php?article_id=5999

pavlin
12-11-2011, 00:59
Тези където питат за Куба, първо да отговорят от кога има икономическо ембарго срещу нея и аз да ги питам тях те защо не отидат в така наречените нови демокрации като Либия, Египет и т.н.
Срещу бившите соц. Страни също имаше такова икономическо ембарго и изолация иницирана знаете от кого. Наред с това т.н. Регъномика започна значително кредитиране за въоръжение и др. дейности целящи да доведат до край студената война насочена главно стещу СССР. Това многократно го подчертават тук като голям успех. Е резултата го виждаме сега със свръх задлъжнялостта на водещите икономики. За сведение наскоро Русия обявиха данните за безработица 6% и за разтеж от около 5-6% но в САЩ това умишлено не се коментира и се внушава че Русия и страните от Източна Европа са третия свят.
Така е нищо не е само черно и само бяло. Свободата в САЩ не такава каквато най-вероятно си я представяте, пресен пример са протестите Окупирай Уолстрийт където се стига до полицейско насилие. Медиите и телевизиите се контролират от частни интереси и са силно манипулирани, икономическите и финансовите лобита са друга тема. Социалното разделение става все по-голямо. Наскоро четох една статистика че 5% от населението в САЩ притежава 90% от активите в икономиката. Политиците и тук стават все по-безобразни и мислещи се за недосегаеми. Кампанията на Обама се очаква да набере над 1 млрд. долара дарения които идват главно от такива които в последствие ще разчитат на политически чадър и т.н.

Mind_Control
12-11-2011, 08:40
Тези където питат за Куба, първо да отговорят от кога има икономическо ембарго срещу нея и аз да ги питам тях те защо не отидат в така наречените нови демокрации като Либия, Египет и т.н.
Срещу бившите соц. Страни също имаше такова икономическо ембарго и изолация иницирана знаете от кого. Наред с това т.н. Регъномика започна значително кредитиране за въоръжение и др. дейности целящи да доведат до край студената война насочена главно стещу СССР. Това многократно го подчертават тук като голям успех. Е резултата го виждаме сега със свръх задлъжнялостта на водещите икономики. За сведение наскоро Русия обявиха данните за безработица 6% и за разтеж от около 5-6% но в САЩ това умишлено не се коментира и се внушава че Русия и страните от Източна Европа са третия свят.
Така е нищо не е само черно и само бяло. Свободата в САЩ не такава каквато най-вероятно си я представяте, пресен пример са протестите Окупирай Уолстрийт където се стига до полицейско насилие. Медиите и телевизиите се контролират от частни интереси и са силно манипулирани, икономическите и финансовите лобита са друга тема. Социалното разделение става все по-голямо. Наскоро четох една статистика че 5% от населението в САЩ притежава 90% от активите в икономиката. Политиците и тук стават все по-безобразни и мислещи се за недосегаеми. Кампанията на Обама се очаква да набере над 1 млрд. долара дарения които идват главно от такива които в последствие ще разчитат на политически чадър и т.н.

Еба си, ти си описал ада! :D Защо живеещ там тогава?

fred
12-11-2011, 18:02
Еба си, ти си описал ада! :D Защо живеещ там тогава?

А освен това ако без ембаргото Куба щеше да е рая /то така излиза според Павлин/ и ако това е научно и прочее, аз ще ходя да пристана на Евегни Минчев, ако ме вземе де:pp:

pavlin
12-11-2011, 21:17
Tъкмо ще си спретнеш едно сватбено пътешествие до Либия. Там сега щели да ги оправят.

JORDI
12-11-2011, 22:38
А освен това ако без ембаргото Куба щеше да е рая /то така излиза според Павлин/ и ако това е научно и прочее, аз ще ходя да пристана на Евегни Минчев, ако ме вземе де:pp:

Френди, до кога мислиш да я караш така? На всяко изказване на Павлин, буквално злобееш! Защо???
Апропо, моите кръстници са кубинци и това което казва Павлин си е точно така! Мога само да допълня, че в кубинската земя каквото и да "боднеш", пониква и ражда всичко! :?

kolev
13-11-2011, 09:38
Мога само да допълня, че в кубинската земя каквото и да "боднеш", пониква и ражда всичко! :?
.... освен петролни сонди :D

Susscrofa
13-11-2011, 10:22
.... освен петролни сонди :D

И казина , курви и кокаин, нещо, в което искаха да превърнат американците Куба, преди революцията.:rosso_spider:

kolev
13-11-2011, 10:28
.... които искаха да я превърнат в ракетна площадка и в крайна сметка се получи долнопробен бардак. сега ги чакат сериозни реформи.

BLUE1
13-11-2011, 10:38
И казина , курви и кокаин, нещо, в което искаха да превърнат американците Куба, преди революцията.:rosso_spider:

А сега има само курви и съветска власт.

fred
13-11-2011, 12:35
Френди, до кога мислиш да я караш така? На всяко изказване на Павлин, буквално злобееш! Защо???
Апропо, моите кръстници са кубинци и това което казва Павлин си е точно така! Мога само да допълня, че в кубинската земя каквото и да "боднеш", пониква и ражда всичко! :?

А това на всяко изказване е доста пресилено-може да се види.Не съм толкова злобен, явно съм по язвителен като се позапаля, но като цяло се стремя да бъда толерантен.Виж моите изказвания, виж тия на Павлин, няма голяма разлика мисля.Тук имам достатъчно мнения и мисля, че 99% са доста незлобливи.Сега да не излезе, че заради такива като мен, бедният Павлине е емигрирал в САЩ /все се чудя, как не драснал към Русия или Китай, а защо не и Либия:)
То споровете за футбол и политика често пораждат някаква по остра форма на спор явно, но смятам, че пазим добрия тон.Аз не помня някой да ми се извинявал, докато аз съм го правил и ще го правя, ако съм бил крив!!!
А и дискусиите са взаимни-....
ОК, аз пък познавам тук кубиници емигрирали и чакащи да се махане режимана Кастро вече бая години - живот всякакъв.Наскоро чух и за такива от Венецуела...Но не земята определя стандарта на живота често пъти.
Та Жорди-ако търсиш и покажеш уважение аз няма да ти го откажа!

Tъкмо ще си спретнеш едно сватбено пътешествие до Либия. Там сега щели да ги оправят.

Ма моето беше преди 19 години някъде (сватбенето), ма из България си ходихме, понеже майка ми и баща ми бяха прости лекари, непартийни членове не ходихме до Калифорния или Париж:)
На жената също прости хора и те безпартийни.Никой не беше завършил в Москва даже.А Либия и тогава си беше кочина, за разлика от Мароко например.Бая народ е поработил за жълти стотинки тогава в Либия и т.н.
Та от кочинатЛибия няма кад са стане държава с РАЗВИТ капитализъм и западна демокрация.Просто идиотите трябва да се остраняват от властта.Чудя се кога ще махнат и ония сирийски сатрапи.
Виж един Кувейт за пример, когато са управлява от нормални хора..
Отивам да пия една две ракии, щото е неделя, аре наздраве и на двамата

pavlin
13-11-2011, 15:12
Либия беше страната с най-висок стандарт в Африка ама беше. Имаха около 200-400 млрд. резерв, ама имаха, имаха и най-добрата инфраструктура, ама имаха и прочие и прочие. Споко за Куба, сега там китайците откриха петрол.

BLUE1
13-11-2011, 15:39
Либия беше страната с най-висок стандарт в Африка ама беше. Имаха около 200-400 млрд. резерв, ама имаха, имаха и най-добрата инфраструктура, ама имаха и прочие и прочие. Споко за Куба, сега там китайците откриха петрол.

Вярно!?! ама друг път. Единствената африканска държава която не е в списъка на страните от третия свят и фактически е с най-висок стандарт на живот на континета е ЮАР.

pavlin
13-11-2011, 15:51
Къде е този списък да го видим.
http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/africa/ly.htm

BLUE1
13-11-2011, 16:41
http://en.wikipedia.org/wiki/Newly_industrialized_country

pavlin
13-11-2011, 17:14
Това което го даваш се различава много от показател за стандарт на живот.

fred
13-11-2011, 17:57
Най развитата страна в Африка е неслучайно ЮАР, сред първите 20 в света, а Либия си е изостанала, феодална държва.
Не бъркай стандарта на Кадафи с този на либийците, като цяло-да, Либия имаше петрол и добра инфраструктура, но вътре си беше мизерия.Смятам, че сега, може да се пооправи.Може и да не се оправи-но всеки народ си определя мястото.
А какво са открили китайците в Куба не знам, ама докато е Кастро и партията му ще са умрели от глад, ако ще да открият и злато на кг.

pavlin
13-11-2011, 18:19
Най развитата страна в Африка е неслучайно ЮАР, сред първите 20 в света, а Либия си е изостанала, феодална държва.
Не бъркай стандарта на Кадафи с този на либийците, като цяло-да, Либия имаше петрол и добра инфраструктура, но вътре си беше мизерия.Смятам, че сега, може да се пооправи.Може и да не се оправи-но всеки народ си определя мястото.
А какво са открили китайците в Куба не знам, ама докато е Кастро и партията му ще са умрели от глад, ако ще да открият и злато на кг.

Празни приказки и канарчета.

BLUE1
13-11-2011, 18:38
А, бе Павка не разбираш ли че ти и твоето семейство сте следствие на това по което тъгуваш. Колкото и да търсиш доброто на социализма от съветски тип няма да го намериш. Трябвало да се надгражда това което са оставили комунягите?! Глупости на търкалета, това е типичната комунистическа риторика, нищо не са оставили и ограбването на държавата си е тяхно дело и брътвежите за цветущата ни икономика и селско стопанство са долни лъжи. И в крайна сметка защо ти избра САЩ за твоите деца, а не Китай, Северна Корея или Куба?

pavlin
13-11-2011, 19:05
Абе, я ги разкарай тези канарчета че много налитат. По живо и по здраво и който разбрал разбрал.
Ето ви малко данни за бедността в Африка, щракнете на активната карта за да видите какво е нивото на бедност в юАР и в Либия.

http://data.worldbank.org/topic/poverty

Susscrofa
13-11-2011, 19:31
А сега има само курви и съветска власт.

И здравеопазване, до което ти никога няма да се докоснеш, а сега с плавния, подчертавам ПЛАВНИЯ преход, който започнаха, много бързо ще оправят всичко.
Какво е плавен преход ли: Това е запазване на тоталитарен режим под чиято власт започва създаването на пазарна икономика, едва след това, се заменя тоталитарния политически режим с демократичен такъв.
А при нас какво стана, първо сатър на всички държавни органи, в това число и ДС и последващо логично разграбване на държавни активи.:strong:

fred
13-11-2011, 19:51
Навсякъде става, това, което трябва да стане.Тоест, миналото не може да се върне.Може само да се оправя бъдещето, но не и при условие, че не сме разбрали миналото.
Точно това стана у нас и докато е така, ще сме зле.Докато има хора,които реват за цървуланския режим на соца и за измислената му неефективна икономика, не си мърдат мозъка и не разбират какво е станало, няма как да се борят за политици-които правят реформи, а не се избират с лозунги.
Държава, в която голяма част от населението е готово да плаща милиарди например за безмислен АЕЦ, руски при това, е обречена да си бъде изостанала.Фактът, че даже руснаците кандисаха сами да финансират проекът си, защото никой друг не дава лев за тая поредна простотия, пак нищо не им говори.Това е само пример, има още много други факти и събития.
Като се смени това мислене, може и да се оправим. Затова трябва средства и действия за промиване на мозъците, задръстени с прогандата на социализма.
Аз не искам да живея като севернокореец, кубинец, руснак, беларус и т.н.Предпочитам като американец, англичанин, французин.

---------- Post added at 23:51 ---------- Previous post was at 23:46 ----------

И здравеопазване, до което ти никога няма да се докоснеш, а сега с плавния, подчертавам ПЛАВНИЯ преход, който започнаха, много бързо ще .:strong:

Абе прасчо, ти наясно ли си че в Куба няма нищо, осевн руини?Какво здравеопазване, като няма какво да ядат и получават по един потник на година безплатно...ако не беше топло, досега да се изпукали от студ.
Нито една икономика не се е оправила с такива "плавни преходи".Идеята на тоя преход е да си запазят влсатта-Кастро и свитата му.Смятам, че до една две години няма да ги има-комунягите и там.
Абе верно подбни приказки те карат да мислиш, дали тия срещу теб наистина вярват в тия простотии, дето ги пишете тука.

Susscrofa
13-11-2011, 20:25
Навсякъде става, това, което трябва да стане.Тоест, миналото не може да се върне.Може само да се оправя бъдещето, но не и при условие, че не сме разбрали миналото.
Точно това стана у нас и докато е така, ще сме зле.Докато има хора,които реват за цървуланския режим на соца и за измислената му неефективна икономика, не си мърдат мозъка и не разбират какво е станало, няма как да се борят за политици-които правят реформи, а не се избират с лозунги.
Държава, в която голяма част от населението е готово да плаща милиарди например за безмислен АЕЦ, руски при това, е обречена да си бъде изостанала.Фактът, че даже руснаците кандисаха сами да финансират проекът си, защото никой друг не дава лев за тая поредна простотия, пак нищо не им говори.Това е само пример, има още много други факти и събития.
Като се смени това мислене, може и да се оправим. Затова трябва средства и действия за промиване на мозъците, задръстени с прогандата на социализма.
Аз не искам да живея като севернокореец, кубинец, руснак, беларус и т.н.Предпочитам като американец, англичанин, французин.

---------- Post added at 23:51 ---------- Previous post was at 23:46 ----------

Абе прасчо, ти наясно ли си че в Куба няма нищо, осевн руини?Какво здравеопазване, като няма какво да ядат и получават по един потник на година безплатно...ако не беше топло, досега да се изпукали от студ.
Нито една икономика не се е оправила с такива "плавни преходи".Идеята на тоя преход е да си запазят влсатта-Кастро и свитата му.Смятам, че до една две години няма да ги има-комунягите и там.
Абе верно подбни приказки те карат да мислиш, дали тия срещу теб наистина вярват в тия простотии, дето ги пишете тука.

То и аз карам с един потник.:)
Фреди, радвай се, че руснаците дадоха нЕкой лев, та да построим това онова, че тия сега дават само за магистрали и пречиствателни станции за отпадъчни води.
:)

pavlin
13-11-2011, 21:18
И здравеопазване, до което ти никога няма да се докоснеш, а сега с плавния, подчертавам ПЛАВНИЯ преход, който започнаха, много бързо ще оправят всичко.
Какво е плавен преход ли: Това е запазване на тоталитарен режим под чиято власт започва създаването на пазарна икономика, едва след това, се заменя тоталитарния политически режим с демократичен такъв.
А при нас какво стана, първо сатър на всички държавни органи, в това число и ДС и последващо логично разграбване на държавни активи.:strong:

Ако погледнеш информацията от предния ми коментар да не се окаже че нивото на бедност в Куба е по-малко от това в юАР и в други страни от южна Америка.

mordohy
13-11-2011, 21:22
Говорил съм и с кубинец, който е живял и в стари времена, както и иракчанин.
Интересно, че и двамата говорят по един и същи начин.
Разминаването е в натюра, но не и по същество.
И преди Кастро и преди Саддам, народа не е знаел какво е това здравеопазване, образование и някакво човешко развитие.
Куба беше като трън в задника на Америка.
Не заради комунизма или за това, че американския елит се лишаваше от бардака си, а защото там се отрече и изкорени расовата дискриминация!
Това не можа да преглътне Кенеди.
За това организира толкова много, явно нескопосани атентата срещу Кастро, че на последния му писна и му показа, как се върши тая работа.
Да!- казваше стария кубинец. -сега не живеем като вас, но по-рано изобщо не живеехме. Всъщност нямаше ни никъде. Нямахме дори по три имена, като всеки нормален човек.
Няма черно или бяло.
Има нюанси на сивото.

morfius
13-11-2011, 21:51
Понеже тук вече се счита за нормално да пращаш някого да мре, смятам привеждането на каквито и да било факти за безсмислено.
Ще си спамим на воля :gives[1]:

Понеже почна темата с цитати...

... осъзнаването на пълната безполезност и безплодност на вечно подновявания спор за комунизма, независимо всички доводи, които могат да бъдат приведени за смазващата човешкото достойнство сила на репресивния апарат, за икономическата несъстоятелност на системата, за изначалната несправедливост на липсата на избор на местоживеене, пътувания, и какво ли не още, за зомбиращата шизофреничност на ситуация, в която си принуден да мислиш едно, а да казваш друго, докато постепенно някои съвсем забравиха да мислят и т.н. Няма смисъл този спор, защото си мисля, че българинът е бил в по- голямата си част готов за такъв живот и даже го е приел с нещо средно между апломб и надежда... То е като това, че има едни хора, които са склонни да вярват, че са творци на съдбините и развитието си и други, т.нар. креационисти, които са убедени, че сме тук заради някаква, основно божествена, интенция, и че пътят ни е предначертан и великият "архитект" на всичко в някаква степен ни "управлява". Мисля, че у нас преобладават "креационистите" като психология. Върху тях забраните даже имат структуриращ ефект, а необходимостта да правят избор направо ги изнервя и им създава тревожност. Властта и отговорността да са в ръцете на някой "голям човек", както се казваше, е даже успокоително...Така че точно този тип люде няма как да бъдат убедени никога, че този живот, който са живяли не е бил добър, даже не заради политическите им или идеологически тежнения- той просто е бил в съзвучие и с психологическите им нагласи. Освен че системата тогава е доразвила този рефлекс.

pavlin
13-11-2011, 21:55
Понеже тук вече се счита за нормално да пращаш някого да мре, смятам привеждането на каквито и да било факти за безсмислено.
Ще си спамим на воля :gives[1]:

Понеже почна темата с цитати...

... осъзнаването на пълната безполезност и безплодност на вечно подновявания спор за комунизма, независимо всички доводи, които могат да бъдат приведени за смазващата човешкото достойнство сила на репресивния апарат, за икономическата несъстоятелност на системата, за изначалната несправедливост на липсата на избор на местоживеене, пътувания, и какво ли не още, за зомбиращата шизофреничност на ситуация, в която си принуден да мислиш едно, а да казваш друго, докато постепенно някои съвсем забравиха да мислят и т.н. Няма смисъл този спор, защото си мисля, че българинът е бил в по- голямата си част готов за такъв живот и даже го е приел с нещо средно между апломб и надежда... То е като това, че има едни хора, които са склонни да вярват, че са творци на съдбините и развитието си и други, т.нар. креационисти, които са убедени, че сме тук заради някаква, основно божествена, интенция, и че пътят ни е предначертан и великият "архитект" на всичко в някаква степен ни "управлява". Мисля, че у нас преобладават "креационистите" като психология. Върху тях забраните даже имат структуриращ ефект, а необходимостта да правят избор направо ги изнервя и им създава тревожност. Властта и отговорността да са в ръцете на някой "голям човек", както се казваше, е даже успокоително...Така че точно този тип люде няма как да бъдат убедени никога, че този живот, който са живяли не е бил добър, даже не заради политическите им или идеологически тежнения- той просто е бил в съзвучие и с психологическите им нагласи. Освен че системата тогава е доразвила този рефлекс.

Ами ти нямаш никакви факти, само някакви полит. пропагандски бръщолевения.

morfius
13-11-2011, 22:16

И да имам в такъв спор не си заслужава.
Особено с такива като теб...

BLUE1
13-11-2011, 22:38

Опазил ме Бог да се докосвам до кубинското здравеопазване. Да Майкъл Мур е много готин пич, ама филмите му като че ли обслужват нечии интереси.
Както и да е, фактите говорят сами, това което се случва в България вече 22 години е наследството по което жалите.

fred
13-11-2011, 22:45
Говорил съм и с кубинец, който е живял и в стари времена, както и иракчанин.
Интересно, че и двамата говорят по един и същи начин.
Разминаването е в натюра, но не и по същество.
И преди Кастро и преди Саддам, народа не е знаел какво е това здравеопазване, образование и някакво човешко развитие.
Куба беше като трън в задника на Америка.
Не заради комунизма или за това, че американския елит се лишаваше от бардака си, а защото там се отрече и изкорени расовата дискриминация!
Това не можа да преглътне Кенеди.
За това организира толкова много, явно нескопосани атентата срещу Кастро, че на последния му писна и му показа, как се върши тая работа.
Да!- казваше стария кубинец. -сега не живеем като вас, но по-рано изобщо не живеехме. Всъщност нямаше ни никъде. Нямахме дори по три имена, като всеки нормален човек.
Няма черно или бяло.
Има нюанси на сивото.

Е и това е така.Както във вица за чукчето, което преди революцията изпитвало чувство на глад и студ, а след революцията му се появило и трето чувство-на дълбоко вътрешно удовлетворение :)
В крайна сметка наистина няма черно и бяло, тук го подсилваме

---------- Post added at 02:45 ---------- Previous post was at 02:44 ----------

Опазил ме Бог да се докосвам до кубинското здравеопазване. Да Майкъл Мур е много готин пич, ама филмите му като че ли обслужват нечии интереси.
Както и да е, фактите говорят сами, това което се случва в България вече 22 години е наследството по което жалите.

Чудно ми е къде са руските и китайски Муровци например-най вероятно в гробищата или в затвора.

morfius
13-11-2011, 22:45
И едно малко по-общирно, къде бяхме и накъде отиваме...

На българския народ понякога незаслужено и несправедливо бива нахлузван един несносен, нетърпим и омразен хомот.
И затова новата история на Българския се свежда най-вече до един постоянен, упорит, стихиен, нестихващ, всенароден и съвсем справедлив стремеж към изхлузване от този омразен хомот.
Този хомот се нарича свобода и демокрация.
Изглежда малко пресилено, предубедено и сякаш казано, за да се направи впечатление.
Не е обаче, нито пресилено, нито предубедено, нито казано заради едното впечатление.
Така си е.
И ще го потвърди всеки, който познава истинската българска история. И този, който е размишлявал върху нея.
Да, ама кой е той. Има ли в България хора, които познават истинската история на България?
Да има такива хора, няма начина да няма.
За разлика от Божидар Димитров, обаче, тях никой не ги знае, нито познава.
Както никой почти не познава и не ще да познава истинската българска история.
Все пак любознателният и непредубеден човек, онзи, който има достатъчно смелост да посрещне истината и достатъчно ум да я прозре може от отделни случки и събития да слепи, донякъде поне, ако не изцяло, една по-истинска, ако не и съвсем истинска българска история, която може да обясни не толкова миналото, колкото днешния ден на България.
А на който не му се четат доводи, обяснения и разкази за минали събития– ето тутакси заключението за днешния ден на България.
Днешния български ден е следствие и продължение на отколешния стремеж на българския народ да се отърве от тежкия хомот на демокрацията и непосилното иго свободата.
….

Повечето, ако не и всички българи, тутакси ще отхвърлят подобни твърдения с примери за българските юначества, за баташките кланета, за Ботев и за Левски, а също и за априлските въстаници, като необоримо доказателство за свободолюбието на българския народ.
Априлското въстание обаче, не е всенародно въстание. То дори не е народно въстание. То донякъде е дори антинародно въстание. Не защото Бенковски е запалил две-три села, белким накара селяните да въстанат. Зорлем. То е било антинародно въстание защото подавляващата част от тогавашните българи са били против него. Те не са искали това въстание.
Въстанали са само около 80 български селища. Малки градчета и села в Тракия, а не средищни градове като Видин, Русе, Свищов, Варна, Бургас, Пловдив и София. Всички те не въстават. Траят си. Кютат си.
Въстанието във Враца ? Позор и смехория. Въстанието във Велико Търново ? Смехория и позор.
Ами Македония ? Никой не си задава въпроса защо Българският Централният Революционен Комитет не търси „апостоли” за Македония и защо Македония липсва от всякакви въстанически кроежи, замисли и завери. Дали пък защото въстаническите водачи не са смятали Македония за част от България ? Но затова не бива да се говори...

А дали тъкмо срещу властта на султана въстават малкото възрожденски градчета и селца на България ?
По-скоро обратното. Въстават срещу липсата на султанска власт. Защото тъкмо липсата на султанска власт оставя иначе добрите и мирни производители, чорбаджии, търговци и занаятчии на произвола на разни преселници от Анадола и Татарстан, на подкупни и користни местни дерибеи и на всякакви видове разбойници и хаирсъзи. Една слабост на османската държава, която върховната турска власт много добре е осъзнавала. И се е опитвала да промени нещата – като се почне от Селим Трети, мине се през Махмуд Втори и се стигне до Абдул Азис, на султанския трон се редуват няколко султани-реформатори, които нищо не успяват да реформират, разбира се. Като най-добрият и най- добре разположеният към българите и данъкоплатците /раята, тоест / султан Абдул Азис се оказва и най-слаб, та тъкмо по негово време избухва въстанието. А пък Абдул Азис е първият султан, който признава българите за отделен народ / булгар миллет/ и им дава независима църква.
Като цяло обаче, България остава покорна, безразлична, безлична, тъмна и настроена срещу въстанието и въстаниците страна.

Ботев, Левски, Бенковски и другите, като доказателство за свободолюбивия дух на българите…
Това е такава врътка с истината, че е смешно даже. Защото Ботев, Левски, Бенковси и другите са тъкмо доказателство за липса на свободолюбив дух у българите.
Не, Ботев не е предаден от българи. И може би не е бил убит от българин. Просто защото те не са имали възможност да го направят. Не са сколасали, въпреки желанието си. Но българите посрещат Ботев като нежелан, опасен и налуден натрапник, дошъл да изгори чергите им и да подпали къщите им. Крият се от него. И вода за пиене не му дават даже.
Но ако Ботев не е нито предаден, нито убит от българи, то Левски и Бенковски са предадени.
„ Аз не знам един поборник от априлското въстание, който да не е предаден от българи „ – пише Захари Стоянов в записките си.
Българите просто си го връщат на онези свои сънародници, които решават, че България трябва да бъде свободна, без да се допитат до България.
И не турци са ловили въстаниците по гори и балкани – българи са ги ловили, а после са ги предавали на турските тайфи, отседнали по разни конаци на „ кефове и кафета „. За всичко това свидетелства Захари Стоянов, той не лъже – и самият той е бил предаден от българи.
Недоразуменията около печалното априлско въстание се дължат на обстоятелството, че се приказва единствено за малкото въстанали селища, за съдбите на десетината просветени водачи и за онези няколко хиляди души, които участват във въстанието, а никой не се сеща за голямата, мътна, тъмна, безпросветна, робска и покорна рая, която въобще не желае никакво въстание.
Е, да се сменят господарите – стига от това да има полза и стига да не пострада някой – срещу такова развитие на събитията същата тази голяма, мътна, тъмна, покорна, безпросветна и робска българска рая няма нищо против.

Така се получава и в действителност. Идват руските войски. Голяма радост, голям келепир. Сирене, зеленчуци, овце, всичко каквото се произвежда се продава двойно по-скъпо на „братушките”. Турците продават евтино земята си преди да заминат – ето още един келепир.
Ама с келепирите дотук.
Защото после всичките тези въстанали занаятчии, които губят пазарите на империята и които по българско са натоварени с много по-големи данъци, отколкото по турско, нали трябва да се издържа и родната армия, и родната полиция, която ни пази, и родните чиновници, и любимите царе, и царските дворове, и въобще нашата си нова държава, та всички тези бивши поборници за почват да се тюхкат и да съжаляват – за това ли се борихме, за това ли „скачахме по площадите”, това ли било свободата, това ли било демокрацията – язък, излъгаха ни няколко хаймани.
Между другото, точно такова е било отношението на народа към „апостолите” и поборниците – като към хаймани. В най-добрия случай - забрава, та е трябвало Вазов да напише „ Епопея на забравените”, за да припомни какво е било. Чак после политически и обществени съображения предизвикват написването на разни предания за въстанието и свободолюбието на българите.
Едно уточнение за най-неизкушените мозъци : Не, не става дума да се отрича подвига на въстаниците и да се оправдават турските зверства. Напротив. Подвигът си е подвиг – той е истински, зверствата са си зверства /и от двете страни/ – те са отвратителни.
Става дума за това, че общонародно въстание срещу турското робство изобщо не е имало. И че като цяло народът, подавляващото мнозинство българи тоест, са били против. Има, обаче, негласна забрана да се говори за това.

Първите разочарования от свободата - по-високите данъци, загубата на турските пазари, новите разбойници по пътищата и всичко останало някак се забравят, защото идва нещо много по-неочаквано и по-страшно. Нещо сложно и неразбираем.
Идват свободата и демокрацията.
Наложени с новата демократична конституция.
Ако има нещо наистина мътно, странно и неясно във всичките тези български премеждия и промени след Освобождението, то е как така и откъде накъде върху народ като българския е надянат хомота на свободата и демокрацията и откъде накъде му се налага този нов, непознат, нелеп, тромав и безсмислен набор от закони, който обуславя управление с партии, избори и народни представители – все измишльотини на „слОбодни ора”.
А може би не е имало друго на което да се подражава. Нали да се подражава на султанските табиети би било резил и кашмер. А пък Европа след един век революции, сблъсъци, размирици и войни излиза с нов европейски ред – права на човека, светска държава, избори, представителна демокрация, конституционни монархии и затова – хайде да сме като Европата. Между другото благоприличните българи / на брой 80 – все видни, богати, умни и изучени хора/ са предложили една конституция, която не прилича много на европейските и която не е дотам демократична, но поради някакви свои съображения, царят-реформатор - Александър Втори налага европейските демократични образци.
Само дето това нещо -демокрацията не сработва и само след две години българите успяват да отчасти да се поизхлузят от тоя хомот – конституцията е суспендирана.

Само, моля, без тоя детински поплак, че видите ли, на добрия български народ разни лоши управници му правят разни лоши неща – суспендират му конституцията, например.
Пука му на народа, че „констетуцията” е „сус..сус..панирана или сус панаирана…”, или както там му викат...

Тъкмо от това „суспаниране” или каквото там беше, България започва своето постепенното отначало и все по-ускорено към края изхлузване от хомота на демокрацията, за да се капичне накрая в бездните на тоталната държава.
В България свободата и демокрацията не сработват въпреки въжделенията на шепа образовани люде, въпреки демократичните привидности и черупки и въпреки чудатите за тукашните места закони, които никога не спазват. Защо ли?

Едит: линка беше забегнал някъде...
http://ivoberov.blog.bg/politika/2011/08/25/igoto-na-svobodata-ili-zashto-boiko-borisov-e-vechen.808099

fred
13-11-2011, 22:47
Ма при теб няма факти.Същото е, както в учебника по научен комунизъм-при капитилзма е така и онака, ама при социализма е различно,щото е комунизъм :-D

---------- Post added at 02:47 ---------- Previous post was at 02:46 ----------

[I] .....http://ivoberov.blog.bg/politika/2011/08/25/igoto-na-svobodata-ili-zashto-boiko-borisov-e-vechen.808099
Ами като цяло е така

pavlin
13-11-2011, 23:43
И да имам в такъв спор не си заслужава.
Особено с такива като теб...

Ма при теб няма факти.Същото е, както в учебника по научен комунизъм-при капитилзма е така и онака, ама при социализма е различно,щото е комунизъм :-D

---------- Post added at 02:47 ---------- Previous post was at 02:46 ----------

Ами като цяло е така

Няма бе, защо не коментираш линковете които дадох.Май няма смисъл, тук стана като женския пазар.

Susscrofa
14-11-2011, 07:53

На българския народ понякога незаслужено и несправедливо бива нахлузван един несносен, нетърпим , въпреки демократичните привидности и черупки и въпреки чудатите за тукашните места закони, които никога не спазват. Защо ли?

http://ivoberov.blog.bg/politika/2011/08/25/igoto-na-svobodata-ili-zashto-boiko-borisov-e-vechen.808099

Това, кой го е писал?

morfius
14-11-2011, 09:26
Това, кой го е писал?

Иво Беров:

fred
14-11-2011, 19:19
То и аз карам с един потник.:)
Фреди, радвай се, че руснаците дадоха нЕкой лев, та да построим това онова, че тия сега дават само за магистрали и пречиствателни станции за отпадъчни води.
:)

Не се радвам, защото без руснаците бяхме нормална европейска държава, а с някой лев, дето си го платихме с лихвите нищо не постигнахме.Дядовците са ми работили и бабите са си стояли в къщи и пак са имали всичко.Не знма защо мисилш, че руснаците са ни дали нещо, след като без пари всичко отиваше при тях, а ние им купувахме и руските боклуци, с които оболрудвахме изостаналата си промишленост-която накрая изгърмя разбира се, още преди разпада на СССР.Да пряко и пари са давали, ама даже и по техните разчети излезе че ни дължат, пари ако знаеш разбирасе.Та въпросният дълг се редуцира и накрая още не са платили някакви кирливи 50 милиона долара.А по неофициалини сигурно ни дължат поне 5 милиарда..
Прасчоо, мислех те за по разумен, ама и ти си "улево" и с капаците на очите.....

---------- Post added at 23:19 ---------- Previous post was at 23:18 ----------

Няма бе, защо не коментираш линковете които дадох.Май няма смисъл, тук стана като женския пазар.

А то отдвана сме така-всеки си говори за неговото и не слуша нищо май

Susscrofa
14-11-2011, 19:55
Не се радвам, защото без руснаците бяхме нормална европейска държава, а с някой лев, дето си го платихме с лихвите нищо не постигнахме.Дядовците са ми работили и бабите са си стояли в къщи и пак са имали всичко.Не знма защо мисилш, че руснаците са ни дали нещо, след като без пари всичко отиваше при тях, а ние им купувахме и руските боклуци, с които оболрудвахме изостаналата си промишленост-която накрая изгърмя разбира се, още преди разпада на СССР.Да пряко и пари са давали, ама даже и по техните разчети излезе че ни дължат, пари ако знаеш разбирасе.Та въпросният дълг се редуцира и накрая още не са платили някакви кирливи 50 милиона долара.А по неофициалини сигурно ни дължат поне 5 милиарда..
Прасчоо, мислех те за по разумен, ама и ти си "улево" и с капаците на очите.....

---------- Post added at 23:19 ---------- Previous post was at 23:18 ----------

А то отдвана сме така-всеки си говори за неговото и не слуша нищо май

Че то сега един такъв нефтен руски боклук генерира огромна част от БВП, а като добавим и руските боклуци, които произвеждат ток и то май само това остана като промишленост.:))))

fred
14-11-2011, 20:01
Че то сега един такъв нефтен руски боклук генерира огромна част от БВП, а като добавим и руските боклуци, които произвеждат ток и то май само това остана като промишленост.:))))

Ами така ще е Прасчо, след 60 години малоумие и лизане на съветски задници, какво очакваш да имаме-европейска и американска имокомика ли?Ами само руска или поструска промишленост-е има и наченки на по модерна такава, ама още е малко.
И след като не сме имали руски боклуци защо левът ни е бил конвервтируем до 1944, а след 1944 освен че никога не е бил, имаше ограничение на западната валута и курсът и спрямо лева бе изкуствено фиксиран на база непазарното й (ограниченото) предлагане в страната.
А и да ти кажа, че и изостаналата Гърция има 8-10 пъти по голяма производителност от България, без руски боклуци, като до 1944 винаги е била по-назад от нас в икономическо развите, а Гърция бе най бедната страна в ЕС, докато не дойдохме ние с руските боклуци.
Та сме бедни като въшки, защото сме устроени по Съветски образец и ще се оправим, като го сринем окончателно

pavlin
14-11-2011, 21:05
Левът е бил конвертируем преди 1944г. защото имаше златен стандарт. Гърция никога не е произвеждала повече от България преди 1990г. Дори и след това може само по селско стопанска продукция да ни е превъзхождала.

fred
14-11-2011, 21:10
Левът е бил конвентируем преди 1944г. защото имаше златен стандарт. Гърция никога не е произвеждала повече от България преди 1990г. Дори и след това може само по селско стопанска продукция да ни е превъзхождала.
Не е причината единствено златнодоларовият стандарт, а поради изскустветоно стопанство наложено след 1944 г, малко по късно де, от СССР .Ми да бяха го поддържали другарите, вместо да ручаме предовни рубли, измислени, а бананите да си купуваме с долари, затова ги имаше само по НГ.
Гърция изпреварва България след приемането и в Ес, а горе долу по същото врему нас вече се чувства упадъка на съветското стопанство, частност и нашето-нараства вътрешният ни и външен дълг и т.н.
Не ме интересува по каква продукция, а това, че бюджетът и е около 200 милиарда долара, а нашия 20 , а от какво е формиран не ме интересува просто, както и жителите на двете държави.
България, като и Гърция е имала добре развита лека промишленост и селско стопанство, съчетано с туризми би могла да бъде много по добре, отколкото с наложената нерентабилна, морално и технически остаряла съвестска икономика, основана на висок разход на продукти и енергия, ниска производителност и т.н.
[

pavlin
15-11-2011, 03:13
Ето една графика да сравниш енергопотреблението, защото продукт се прави с консумация на енергия. Иначе както се казва за Гърция след като ги приемат в ЕС използвали парите не за инвестиции ами за консумация. Резултата го виждаме сега.

http://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8 %D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D0%B2%D0%BF#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=eg_use_pcap_kg_oe&scale_y=log&ind_y=false&rdim=country&idim=country:BGR:GRC:DEU:USA&ifdim=country&hl=bg&dl=bg

kolev
15-11-2011, 13:45
http://lado.blog.bg/photos/76697/original/Soviet-Communist-Posters.jpg

http://biskvitka.net/uploads/posts/1264762342_1.jpeg

ииии накрая

http://1.bp.blogspot.com/_ssPLIaa2PMw/TI5RnRCT2DI/AAAAAAAAA04/TdTxF0C1lps/s1600/gulag.jpg

ПП
пацо, в това енергопотребление на гърция, отчиташ ли потреблението генерирано от туристите. чакам те и за видинките.

Susscrofa
15-11-2011, 13:54
Колев, какви туристи бе, говорим за промишленост.

nickyto
15-11-2011, 13:56
Строило се е през социализЪма, ама... сега си плащаме... че дори и за децата ни ще останат сметки за плащане.

pavlin
15-11-2011, 14:03

Колев пак не е в час.

---------- Post added at 12:03 ---------- Previous post was at 12:00 ----------

Строило се е през социализЪма, ама... сега си плащаме... че дори и за децата ни ще останат сметки за плащане.

Какво ще плащаш като задлъжнялостта ни като държава е една от най-нискоте в световен мащаб.

kolev
15-11-2011, 14:07
е нали казахте че в гърция промишленост няма, затова си мисля че увеличеното потребление идва от крушките в хотелските стаи от туристическия балон.

Колев пак не е в час.
не бе, просто никой не те разбира. какво искаш да покажеш с тая графика. че гърция е увеличила енергопотреблението или българия е станала по-енергоефективна.
дай да ти дам нещо комунистическо. гумите не ги искаш, салама и него. пуснали са какино тане отново. да ти пратя няколко пакета в щатите.

nickyto
15-11-2011, 14:37
Какво ще плащаш като задлъжнялостта ни като държава е една от най-нискоте в световен мащаб.

Грандоманските мераци на бившите партийни величия. И какво трябва да ми говори, това че задлъжнялостта ни е сред най-ниските в света ?!? Би ли ми обяснил какво дължахме преди 20 г. и какво дължим сега ?

Susscrofa
15-11-2011, 14:49
Грандоманските мераци на бившите партийни величия. И какво трябва да ми говори, това че задлъжнялостта ни е сред най-ниските в света ?!? Би ли ми обяснил какво дължахме преди 20 г. и какво дължим сега ?

Е сега внимавай, Павлин ще те закове:)))))))

nickyto
15-11-2011, 15:00
Е сега внимавай, Павлин ще те закове:)))))))

Ми... добре... внимавам !

kolev
15-11-2011, 15:03

ще видиш ти, като ти извади графика за износа на зелени ябълки, после върви спори с него за задлъжнялоста.

Susscrofa
15-11-2011, 15:14

Ето ти го от мен.
Външен дълг (държавен+частен) на глава от населението за 15 страни по данни от Световната (Американска) Банка (3) сравнен с общия* държавен дълг на няколко развити страни за 2009 г.
http://antipropaganda.comxa.com/images/Debt_other2.GIF

nickyto
15-11-2011, 15:22
Ето ти го от мен.
Външен дълг (държавен+частен) на глава от населението за 15 страни по данни от Световната (Американска) Банка (3) сравнен с общия* държавен дълг на няколко развити страни за 2009 г.
http://antipropaganda.comxa.com/images/Debt_other2.GIF

Мии... като гледам сме доста нагоре в табличката.

Susscrofa
15-11-2011, 15:24
Мии... като гледам сме доста нагоре в табличката.

Вникни дълбоко в схемата. Следи ординатата и абцисата осторожно.:)

kolev
15-11-2011, 15:29
тази графика е правена от капиталисти И ОТКАЗВАМ ДА Я ПРИЗНАЯ :whistle:

nickyto
15-11-2011, 15:32
Вникни дълбоко в схемата. Следи ординатата и абцисата осторожно.:)

Ще взема да си я разпечатам в по-голям формат, за домашно, че да я разуча подробно.

pavlin
15-11-2011, 15:36
Колев ето още данни:

http://www.vladislavnozharov.com/site/wp-content/uploads/2011/06/dinamika_na_pravitelstven_i_durjaven_dulg_91_99-copy.jpg

За енергопотреблението ни, пада не защото сме станали енерго-ефективни ами защото сме затрили индустрията си производството.

Susscrofa
15-11-2011, 15:37
тази графика е правена от капиталисти И ОТКАЗВАМ ДА Я ПРИЗНАЯ :whistle:

Правена е от финансисти, добрите специалисти не влизат в клиширани шаблони.

kolev
15-11-2011, 15:44
Колев ето още данни:

http://www.vladislavnozharov.com/site/wp-content/uploads/2011/06/dinamika_na_pravitelstven_i_durjaven_dulg_91_99-copy.jpg

За енергопотреблението ни, пада не защото сме станали енерго-ефективни ами защото сме затрили индустрията си производството.
ако е спаднало с 18%, да знаеш че е заради кремиковци. то толкова харчеше - 18% от цялото производство :D :D :D

Правена е от финансисти, добрите специалисти не влизат в клиширани шаблони.
мани ги тия - буржоа

Susscrofa
15-11-2011, 15:47
ако е спаднало с 18%, да знаеш че е заради кремиковци. то толкова харчеше - 18% от цялото производство :D :D :D

мани ги тия - буржоа

Започваш да ми харесваш, типичен трол, хахахахаха.
Имаме новина, Колев е заразен до живот. ххахаха

kolev
15-11-2011, 15:54
Започваш да ми харесваш, типичен трол, хахахахаха.
Имаме новина, Колев е заразен до живот. ххахаха

ами кво да ти кажа - гледам пише "жени", влизам - то тоалетна.

Susscrofa
15-11-2011, 15:59
ами кво да ти кажа - гледам пише "жени", влизам - то тоалетна.

Изглеждаш нелепо тук, като пудел попаднал сред ловни кучета.:flirt:

kolev
15-11-2011, 16:09
с тая метафора ми скри шапката. оставам безмълвен :whistle:

fred
15-11-2011, 19:45
Колко дена го били, ни дума, ни вопъл ни лаф
Направиха му носа лилав
Не човек, а ламаринта-гневното просъска агента фашист
тихо мъртвия казал
Нис бе бате, комунист.

Нещо такаво беше стихотворението на Веселен Андреев, на цигански уж.
Веселин Андреев се самоубива през 1991 година, болен и дълбоко разочарован, в частност от бай Тошо и кликата му.По безкрупулните комунисти станаха най големите капиталисти, а стадото им блее и реве за соца...
Във всички соц държави иамше идентични режими и идиоти, а икономиките им се разпаднаха след половин век простотия, идеология и недомислици.
Та Колев - с бетонни глави няма смисъл да се спори, остави ги да си плачат за края на това недоносче /недоносче е определение на бай Тошо за соца, бетонни глави е на Петко Бочаров/
Но пасаран, ама на соца.Няма да мине и не мина.
По темата-след като се сгромоляса съветската империя, се сгромолясаха и европейските и сюзерени, а после и развиващите се държави, ръководени от диктатори свързани със съветския режим.В региона остана само Сирия, ма и там ще изритат фамилията на Асад. Колкото и да плачат - и Северна Корея и Куба са въпрос на време.Ще се строполят, като зрели круши скоро.То Корея, понеже е още във феодализма, може да поизкара и повече, ама все тая-трябва да има жив пример на идиотията пък от друга страна, жалко за корейците само...

old alfist
15-11-2011, 22:11
Съжалявам, че не можахте да разбере Павлин и Суско - и двамата не са против обществения строй към който сме тръгнали.
Просто можеше да се използва направеното като някаква подложка за вървежа напред, но уви трябваше и подложката да се оплюе.

morfius
15-11-2011, 22:15
Съжалявам, че не можахте да разбере Павлин и Суско - и двамата не са против обществения строй към който сме тръгнали.
Просто можеше да се използва направеното като някаква подложка за вървежа напред, но уви трябваше и подложката да се оплюе.

Ние много добре ги разбрахме, това дето и те и ти и някои други не разбират е, че цитата с който почна темата си е плач за стария строй, а подложката си я раздадоха управниците от същия стар строй.
Та няма какво да се сочим с пръсти, едни комунистически феодали станаха капиталистически олигарси.

old alfist
15-11-2011, 22:21
Та няма какво да се сочим с пръсти, едни комунистически феодали станаха капиталистически олигарси.
Така е, но те ще са до време и после ще дойдат други - нека запазим диалога и да се опитаме да държим разума си в кондиция.

nickyto
15-11-2011, 22:22
Аз пък така и не разбрах какво му е хубавото на външния ни дълг... :dunno:

old alfist
15-11-2011, 22:28
Е, ми някои хора преценяват за някой по разходите които е направил, което е твърде извратено - важтото е приходите.

Susscrofa
15-11-2011, 22:33

Сега е почти 2,5 пъти по-голям.

pavlin
15-11-2011, 23:50
Външния дълг се различава от държавния дълг но като цяло показва задлъжнялостта на икономиката. Огромен частен дълг не е добър показател и това е част от причините за проблемите на икономиката в САЩ. От там започна и ипотечния балон.

---------- Post added at 21:50 ---------- Previous post was at 21:48 ----------

Хубавото е че държавният ни дълг е малък и оказва малка тежест върху бюджета.

pavlin
16-11-2011, 05:04
Ето тук можете да четете как тези които уж трябваше да ни оправят всъщност ни предадоха и ограбиха. Това се случва след като вече седем години повечето предприятия са били здраво източвани.

http://www.bgnet.info/index.php?option=com_content&task=view&id=22415&Itemid=71

nickyto
16-11-2011, 05:27
Сега е почти 2,5 пъти по-голям.

Т.е. проблема с дълга се задълбочава, а не се оправя. Това успокояващо ли е ?

---------- Post added at 05:27 ---------- Previous post was at 05:23 ----------

Външния дълг се различава от държавния дълг но като цяло показва задлъжнялостта на икономиката. Огромен частен дълг не е добър показател и това е част от причините за проблемите на икономиката в САЩ. От там започна и ипотечния балон.

---------- Post added at 21:50 ---------- Previous post was at 21:48 ----------

Хубавото е че държавният ни дълг е малък и оказва малка тежест върху бюджета.

Тук визираш държавният ВИ дълг... т.е. на САЩ. Аз се притеснявам повече за външния дълг на България.

kolev
16-11-2011, 10:44
Ето тук можете да четете как тези които уж трябваше да ни оправят всъщност ни предадоха и ограбиха. Това се случва след като вече седем години повечето предприятия са били здраво източвани.

българската икономика почва да затъва зверски още в края на комунизма, когато горбачов реже пъпната връв с русия. и живков и всички други много добре са знаели какво ще стане. плановете на костов за приватизация датират дори от преди това. а че "прехода" можеше да се извърши доста по-добре, няма човек който да го отрече.
а за оправянето, всички се редят да ни оправят. кой за 400 дни, кой за по-малко а други и цял живот ни оправят.

Susscrofa
16-11-2011, 10:53
. а че "прехода" можеше да се извърши доста по-добре, няма човек който да го отрече..

Толкова време, очаквах този коментар, бях се отчаял вече.
:meeting:

kolev
16-11-2011, 11:31
ми прасчо, аз друго никога не съм твърдял. нито пък някои от опониращите ви.
бегай сега да си играеш в антракта :busted_cop:

Susscrofa
16-11-2011, 12:00
ми прасчо, аз друго никога не съм твърдял. нито пък някои от опониращите ви.
бегай сега да си играеш в антракта :busted_cop:

В антракта не пиша.
Ти по принцип нищо не твърдеше, а само пригласяше, при това без много аргументи.
Като сврака сред славейчета.
Но нищо де, ще се научиш има време.

kolev
16-11-2011, 12:28
а ти вероятно винаги ще си останеш жлъчен киселяк :wierdo:

JORDI
16-11-2011, 12:59
Толкова време, очаквах този коментар, бях се отчаял вече.
:meeting:
Ха,ха! Чудесен цитат! И аз казвах, че повечето опоненти се запъват, но ето че рано или късно сами стигат до истината!И от там извода:Не е необходимо много да спорим с тях, просто трябва да потърпим, да изчакаме и те сами ще променят мнението си!:grandpa:

pavlin
16-11-2011, 13:11
Т.е. проблема с дълга се задълбочава, а не се оправя. Това успокояващо ли е ?

---------- Post added at 05:27 ---------- Previous post was at 05:23 ----------

Тук визираш държавният ВИ дълг... т.е. на САЩ. Аз се притеснявам повече за външния дълг на България.

Напротив говоря за държавния дълг на България който е малък. В САщ дългът е многократно по-голям и като стойност и като процент.

fred
16-11-2011, 20:47
Една басня, Стоян Михайловски
Стоян Николов Михайловски (1856-1927)

Първенството на краката

Краката рeкли: — Наша е земята,
Понеже ний вървим по нея! —
Ръцe, език, очи, уши и мозък
Отвърнали: — Да, вий вървите по земята,
Това е знайно!
Ала опитайте се да вървите —
Подир като се раздeлите
От нас! —

Чираци, калфи, ръкоделци всевъзможни,
Които кряскате: „Свeтът чрез нас живее!"
Разбрахте ли каква поука
Се крие в тази басня!

Тука малко за личността на автора, щото може и да е незнакома за мнозина, улисани
в гоненето на Михаля
http://vanyog.com/education/mihailovski/bio.html

pavlin
16-11-2011, 21:17
Абе, тез канарчета май пак налитат.

morfius
16-11-2011, 21:49
Не канарчета, червени кукувички налитат :hehe:

pavlin
16-11-2011, 22:53
Да, на Женския пазар всичко се намира и всичко налита. Иначе, ти пак се намесваш фактологически.

morfius
16-11-2011, 22:54
То това щото през сезона на канарчетата вали фактология 8)

Коки
18-11-2011, 18:15

Много добре ги разбрахме, ама ти май не си вникнал в нашата теза:

1. Доказахме с факти и примери, че повечето неща всъщност СЕ използват като подложка, така че твърдението, че НЕ СЕ просто не е вярно;

2. Моята теза е, че въпросните постижения на соца са осъществени в една благоприятна среда (пазарите в СИВ и финансиране от СССР), изчезването на която не е по вина на правителствата след 10-ти ноември. Тази среда е нещо като стъклен похлупак над цвете в саксия и като го махнеш, изнеженото цвете среща големи трудности да се адаптира към външните условия - отслабва, повяхва и трудно може да се пребори с растенията, расли навън. Но за тези проблеми не можеш да обвиняваш този, който отглежда въпросното цвете след махането на похлупака.

3. Въпросната благоприятна среда всъщност представлява един икономически и финансов балон, който се спука - България фалира през 1990, а Русия - през 1991 г. Ти поне си наясно, че всеки такъв балон рано или късно се спуква и настъпва криза. И тука идва голямата заблуда - вместо да си кажем право, куме, в очи, че тази криза беше заради спукването на балона, пропагандната машина ни убеждава, че някой умишлено бил рушал.

Та всъщност спорът е заради това, което стои зад тази пропаганда:

От самото начало ми беше ясно, че накрая ще изплува името на Костов и ето, Павлин не ме опроверга. Така че спорът се свежда до простото Тодор Живков или Иван Костов. Струва ми се, че в момента в съзнанието на българите имиджът на бай Тошо е по-добър от този на Иван Костов. Защо? Заради пропагандата. Ето срещу тази пропаганда се боря, а не срещу 2-ма колеги от форума, които всъщност уважавам и с които ми е приятно да водя дискусии.

Не защитавам Костов, въпросът е принципен. Песента, цитирана от Павлин: "тези които уж трябваше да ни оправят всъщност ни предадоха и ограбиха" продължава така: "на ви сега демокрация! виждате ли сега колко хубаво си беше при соца? не вярвайте на разните му там демократи, вярвайте на Бато -
той ще ви оправи по примера на Тато."

Целта на тази пропаганда е да поддържа социализма жив в съзнанието на хората, за да може да бъдат манипулирани. Не говоря за социализма като действаща система на държавно устройство и много добре разбирам, че Суско и Павлин също не говорят за това. Говоря обаче за социализма като идея и начин на мислене, който оправдава държавната намеса в икономиката и в личния живот на хората. Начин на мислене, който прави хората зависими от държавата. Начин на мислене, който оправдава приемането на закони, погазващи конституционните човешки права и даващи власт на правителството да решава въпроси от компетенциите на съда.

Този начин на мислене се насажда умишлено и последователно през всичките 22 години от 10-ти насам. С помощта на тази пропаганда, влиятелните хора в България успяха да сменят двуполюсния политически модел с настоящия месиански политически модел. Тук се крие отговорът на въпроса кой провежда тази пропаганда и защо - управляващите, за да се задържат по-дълго на власт. Просто като фасул.

old alfist
18-11-2011, 19:06
Мненията в темата онагледяват вижданията на хората в България.
Прекалено дълго продължиха политическите борби, от което естествено пострада икономиката на страната - малко стабилни инвеститори рискуваха с бизнес у нас.
Таман започнаха да се поуспокояват страстите, дойдоха малко капитали и оцелихме настоящата световната икономическа криза - дано поне тя да има оптрезвителен ефект и осигури време за осмисляне на извървяния трънлив път.

pavlin
18-11-2011, 19:56
Към Коки,
Балон, ама друг път реални предприятия с реални активи, реални пазари с реални потребители. След 20 г. пак гледаме към същите пазари.

BLUE1
18-11-2011, 21:44
Към Коки,
Балон, ама друг път реални предприятия с реални активи, реални пазари с реални потребители. След 20 г. пак гледаме към същите пазари.
:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

pavlin
19-11-2011, 03:26
Ето тук е балонът.

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2011/10/18.jpg

Коки
21-11-2011, 11:58
Към Коки,

А с какво са финансирани?

Коки
21-11-2011, 12:43
Ето тук е балонът.

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2011/10/18.jpg

В историята има стотици балони - този е един от тях и съществуването му не доказва липсата на този, който доведе до фалита на Съветския съюз и на България. А вие защо избивате негри?

---------- Post added at 12:43 ---------- Previous post was at 12:30 ----------

Мненията в темата онагледяват вижданията на хората в България.
Прекалено дълго продължиха политическите борби, от което естествено пострада икономиката на страната - малко стабилни инвеститори рискуваха с бизнес у нас...

Така е. Изяснихме позициите и мисля, че вече изчерпахме тази тема.

Susscrofa
21-11-2011, 12:59
Много добре ги разбрахме, ама ти май не си вникнал в нашата теза:

1. Доказахме с факти и примери, че повечето неща всъщност СЕ използват като подложка, така че твърдението, че НЕ СЕ просто не е вярно;

2. Моята теза е, че въпросните постижения на соца са осъществени в една благоприятна среда (пазарите в СИВ и финансиране от СССР), изчезването на която не е по вина на правителствата след 10-ти ноември. Тази среда е нещо като стъклен похлупак над цвете в саксия и като го махнеш, изнеженото цвете среща големи трудности да се адаптира към външните условия - отслабва, повяхва и трудно може да се пребори с растенията, расли навън. Но за тези проблеми не можеш да обвиняваш този, който отглежда въпросното цвете след махането на похлупака.

3. Въпросната благоприятна среда всъщност представлява един икономически и финансов балон, който се спука - България фалира през 1990, а Русия - през 1991 г. Ти поне си наясно, че всеки такъв балон рано или късно се спуква и настъпва криза. И тука идва голямата заблуда - вместо да си кажем право, куме, в очи, че тази криза беше заради спукването на балона, пропагандната машина ни убеждава, че някой умишлено бил рушал.

Та всъщност спорът е заради това, което стои зад тази пропаганда:

От самото начало ми беше ясно, че накрая ще изплува името на Костов и ето, Павлин не ме опроверга. Така че спорът се свежда до простото Тодор Живков или Иван Костов. Струва ми се, че в момента в съзнанието на българите имиджът на бай Тошо е по-добър от този на Иван Костов. Защо? Заради пропагандата. Ето срещу тази пропаганда се боря, а не срещу 2-ма колеги от форума, които всъщност уважавам и с които ми е приятно да водя дискусии.

Не защитавам Костов, въпросът е принципен. Песента, цитирана от Павлин: "тези които уж трябваше да ни оправят всъщност ни предадоха и ограбиха" продължава така: "на ви сега демокрация! виждате ли сега колко хубаво си беше при соца? не вярвайте на разните му там демократи, вярвайте на Бато -
той ще ви оправи по примера на Тато."

Целта на тази пропаганда е да поддържа социализма жив в съзнанието на хората, за да може да бъдат манипулирани. Не говоря за социализма като действаща система на държавно устройство и много добре разбирам, че Суско и Павлин също не говорят за това. Говоря обаче за социализма като идея и начин на мислене, който оправдава държавната намеса в икономиката и в личния живот на хората. Начин на мислене, който прави хората зависими от държавата. Начин на мислене, който оправдава приемането на закони, погазващи конституционните човешки права и даващи власт на правителството да решава въпроси от компетенциите на съда.

Този начин на мислене се насажда умишлено и последователно през всичките 22 години от 10-ти насам. С помощта на тази пропаганда, влиятелните хора в България успяха да сменят двуполюсния политически модел с настоящия месиански политически модел. Тук се крие отговорът на въпроса кой провежда тази пропаганда и защо - управляващите, за да се задържат по-дълго на власт. Просто като фасул.

Разбира се, че е необходима блгоприятна среда, за да се развива нещо.
Безпорен факт е, че повечето от предприятията не са съществували в условия на реална конкуренция.
Повярвай ми, че с подходящи торове съдържащи необходимите микроелементи ще укрепим това цветенце.:flirt:
Държавата трябваше да даде карантинен период, но когато се опита да го направи, ни "фалираха" 96 година.
Целта беше ясна, престъпна приватизация при липса на органи осигуряващи необходимата степен на държавна сигурност.
СССР бе съсипан от Миша Горбачов, който дори страхливо подви опашка и си събра парцалките през 91 година. Сега събира отличия от държави, срещу които водеше студена война. /такъв цирк световната история не познава/.
Горбачов еднолично диктуваше къде, какво да се случва и кой да бъде сменен в държавите от соц лагера.
Перестройка и преход не са съществували, имаше загубена война. Ние започнахме всичко като след загубена война. Преход е нещо съвсем различно.
Очаквам с интерес и в същото време с огромно притеснение пукащият се КРЕДИТЕН балон в западна Европа и САЩ.
Наблягам на кредитен. С кредити проблем не се решава.
Държавата трябва да участва навсякъде, това го заговориха първо там, където смятахме, че финансите наистина и реално се самоуправляват./без държавна намеса/. Капиталът рано или късно се окрупнява до нива, при които е невъзможно да се говори нито за конкуренция, нито за свободен пазар. Трябва да си наивник, за да си мислиш, че картелните споразумения не съществуват реално. ФБР милите, 70 % от работата им е да разследват подобни далавери. Това какво е? Свободен пазар. :scherzkeks: Свободния, саморегулиращ се пазар е също толкова утопичен, колкото и общество на равенството и пълното преразпределяне.:big_beer:
Носталгията на близо 2 000 000 българи е реална, тя има финансово изражение и не е плод на никакви манипулации. Тогава те наистина са живеели в пъти по- добре. Уравнението е елементарно /ср. пенсия = цена на хляба*брой на хлябовете/, където брой на хлябовете е неизвестно. Това не е никакъв балон!!!!!!!!!!!!!!
Иска ти се причината за тази носталгия да е друга, но уви не е така.
Костов още е рано да получава оценка.

pavlin
21-11-2011, 13:46
А с какво са финансирани?

С каквото се финасира всяко едно предприятие.

Коки
21-11-2011, 14:27
Разбира се, че е необходима блгоприятна среда, за да се развива нещо...

В случая, това просто не е вярно. Протекционизмът винаги е водил до отчайващи резултати. Затворена икономика НЕ МОЖЕ да оцелее, защото прогресът се дължи на разделението на труда. Винаги се налага да търгуваш с някого извън затворената система, значи трябва да си конкурентоспособен. Протекционизмът обаче прави мечешка услуга, правейки предприятията неконкурентоспособни.

Безпорен факт е, че повечето от предприятията не са съществували в условия на реална конкуренция...

И въпреки това, голяма част от тях се приспособиха и работят добре и сега. Само че това костваше доста инвестиции. Не може просто да вземеш едно остаряло предприятие и да произвеждаш, защото няма кой да ти купува продукцията. Трябва да инвестираш, за да го модернизираш и да изкараш конкуретна продукция.

...Повярвай ми, че с подходящи торове съдържащи необходимите микроелементи ще укрепим това цветенце...

Че то си укрепна. На теория можеше нещата да се развият по-добре, но на практика нямаше как. И причината е именно социалистическото мислене. Този манталитет всеки да гледа да крадне каквото докопа се зароди при държавното управление на икономиката. Държавното управление обаче падна, но манталитетът остана. Не ми казвай, че от 22 години преход се е крало само през 4, защото е смешно! Не казвай и че е най-много защото е още по-смешно!

...Целта беше ясна, престъпна приватизация при липса на органи осигуряващи необходимата степен на държавна сигурност...

Да, органите просто осигуряваха частна сигурност и благополучие на определени лица.

...СССР бе съсипан от Миша Горбачов, който дори страхливо подви опашка и си събра парцалките през 91 година. Сега събира отличия от държави, срещу които водеше студена война. /такъв цирк световната история не познава/.
Горбачов еднолично диктуваше къде, какво да се случва и кой да бъде сменен в държавите от соц лагера....

Да бе, Сталин, Хрусчов, Брежнев и двамата след него не диктуваха еднолично?! Съветските финанси за 70 години са цъфнали и вързали, а Горбачов за 5 години ги е съсипал?! Това просто е нелепо. Горбачов наследява каца без дъно и се опитва да запуши дупките, това е. Кой е по-виновен - който е пробил кацата или който се опитва да я запуши (и не успява)?

...Наблягам на кредитен. С кредити проблем не се решава.
Държавата трябва да участва навсякъде, това го заговориха първо там, където смятахме, че финансите наистина и реално се самоуправляват./без държавна намеса/....

1. "Достъпният" и "евтиният" кредит са държавна политика. Ипотечният балон в САЩ е резултат от жилищната политика на правителството, съчетана с паричната политика на Федералния резерв.

2. Това, че са го заговорили не значи, че трябва да им се вярва. Политиците осират нещата, в резултат идва криза и после пак политиците ще борят кризата. Врели-некипели.

3. Не знам какво си смятал, но през 20-ти век вече няма място, където "финансите наистина и реално се самоуправляват./без държавна намеса/". Имало е до 19-ти век.

...Капиталът рано или късно се окрупнява до нива, при които е невъзможно да се говори нито за конкуренция, нито за свободен пазар....

Да, с помощта на държавната намеса. Мобилните оператори в БГ са 3, защото държавата е издала 3 лиценза. Банките са 30-тина, защото държавата е издала 30-тина лиценза. Ами колкото са по-малко играчите, по-лесно е да се картелират.

pavlin
21-11-2011, 16:52
Абе ти България сега я изкара благоденстваща страна с цветуща индустрия. Евала.

Susscrofa
21-11-2011, 16:59
Абе ти България сега я изкара благоденстваща страна с цветуща индустрия. Евала.

Той се чувства добре.........
Уви, при демократичните общества диктува мнозинството.
Така знам аз.
Но мнозинството е заблудено и манипулирано постоянно.
А той, малцинството, НЕ!:beer:

Коки
21-11-2011, 17:10
Почнахме с ироничните забележки на лична основа...

pavlin
21-11-2011, 17:32
В САЩ шест банки контролират 60% от финасовите ресурси. Окрупняване, окрупняване ама не до такива размери. Отделно последната графика показва само частното задлъжняване. Държавното такова е съвсем друга бира. Всичко това вдига БВП ама на кредит.

Коки
21-11-2011, 19:42
В САЩ шест банки контролират 60% от финасовите ресурси. Окрупняване, окрупняване ама не до такива размери. Отделно последната графика показва само частното задлъжняване. Държавното такова е съвсем друга бира. Всичко това вдига БВП ама на кредит.

Все си мисля, че темата е за БГ, а не за САЩ. Ако искаш, направи нова и там да говорим за САЩ.

А това, което твърдя по тази тема е, че всички постижения при соца също са на кредит. Внос на ресурси от СССР на субсидирани цени, осигурен пазар в целия СИВ, нископлатен труд, държавна собственост върху всички активи и т.н. Всичко това в един момент свършва и и идва време да се плати сметката. 5 години замазваме положението с кредити отвън с надеждата, цитирам: "да отмине бурята". Но тя не отминава. Не виждаш ли приликите? Това също е балон, с тази разлика, че България е по-малка и този балон я смазва.

И, обърни внимание: обявяваме фалит още докато БКП/БСП е на власт. Още преди новата конституция и преди да има други политически партии. Та, ако говорим за "преход" (не се сещам за друг термин), то той започва оттам, от фалита, от опашките за мляко и купонната система. Дали сме по-добре от тогава, а? И дали за него са виновни политическите партии, които не са съществували тогава? И като са крали и разграбвали, защо държавата не фалира пак? Не означава ли това, че онези през 1985-1990 г. са крали повече, щом са успели да фалират държавата?

Ако си купя Ролс Ройс със кредит и после фалирам, дали ще бъде сериозно да се перча: "едно време имах Ролс Ройс, е-хеее, виждаш ли колко съм велик". Дали ще ми повярваш, като знаеш, че кредиторите са ми взели Ролса и после съм умирал от глад?

fred
21-11-2011, 20:31

Споко, в Русия един човек контролира всичко :lol_sign:
Па това за Щатския дълг го слушам от 1983 г, сигурно и през 2083 пак ще се изтъква....

pavlin
21-11-2011, 21:07
Задлъжнялостта през социализма е била много по-малка. Голяма част от предприятията се окрадоха като вземанията им попаднаха в частни ръце а пък задълженията им се прехвърлиха към държавата. След това идва и играта със Зунковете и разпродаването на парче. Фалита на държавата е бил един ход да се замаскират определени машинации, там също връзка има бат Костов който по това време е бил финансов министър.

---------- Post added at 19:07 ---------- Previous post was at 19:04 ----------

Споко, в Русия един човек контролира всичко :lol_sign:
Па това за Щатския дълг го слушам от 1983 г, сигурно и през 2083 пак ще се изтъква....

Да в началото на 80те започва заигравката с държавния дълг на САЩ и все ми се струва че няма да продължава вечно. Като гледам май вече сме на финалната права.

fred
22-11-2011, 20:06
Задлъжнялостта през социализма е била много по-малка. Голяма част от предприятията се окрадоха като вземанията им попаднаха в частни ръце а пък задълженията им се прехвърлиха към държавата. След това идва и играта със Зунковете и разпродаването на парче. Фалита на държавата е бил един ход да се замаскират определени машинации, там също връзка има бат Костов който по това време е бил финансов министър.

---------- Post added at 19:07 ---------- Previous post was at 19:04 ----------

Да в началото на 80те започва заигравката с държавния дълг на САЩ и все ми се струва че няма да продължава вечно. Като гледам май вече сме на финалната права.
Как ще е била малка???? 12 милиарда външен дълг и около 26 милиарда вътрешен??.
Че ние сме си фалирали още тогава
Ето тук има доста факти-учудвам, се че го криеш това, защото ако го знаеш е смехотворно за икономист..
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2007/11/15/398138_razsledvane_ikonomicheskoto_dosie_na_komuni zma_-_chast/

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2007/11/02/394029_1987_preduprejdenieto_lavinata_na_vunshniia _dulg_idva/
Колкото до САЩ, да имат проблем, но няма да е кой знае какъв на фона на икономиката им, както и да е - бъдещето там ще покаже

koolio
22-11-2011, 22:26
Прочетете "Тайните фалити на комунизма" на Христо Христов. Човекът е написал книгата така, че фактите говорят сами.
Фред, недей с такава сляпа вяра към американския модел. Той е комунстически по същността си и е пред разпадане по тази причина.

old alfist
22-11-2011, 22:44
Коле, май е така.
Струва ми се, че скандинавските държави са най-близко до съвършените социални общества.
Може би борбата за оцеляване в средата на природните им дадености ги е принудило да бъдат такива.

Susscrofa
22-11-2011, 23:01
Как ще е била малка???? 12 милиарда външен дълг и около 26 милиарда вътрешен??.
Че ние сме си фалирали още тогава
Ето тук има доста факти-учудвам, се че го криеш това, защото ако го знаеш е смехотворно за икономист..
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2007/11/15/398138_razsledvane_ikonomicheskoto_dosie_na_komuni zma_-_chast/

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2007/11/02/394029_1987_preduprejdenieto_lavinata_na_vunshniia _dulg_idva/
Колкото до САЩ, да имат проблем, но няма да е кой знае какъв на фона на икономиката им, както и да е - бъдещето там ще покаже

Гърците аха, аха да фалират при дълг 400 милиарда, ама не!
Та какво викаш Фреди, фалирали сме били с дълг около 30 милиарда, :bg:

pavlin
23-11-2011, 04:47
Ето как се е изменял държавния външен и вътрешен дълг до 91-99г. Като се има на предвид че до 1991г. доста бели са направени. Валутния резерв е окраден, левът се обезценява неконтролеруемо, спестяванията на голяма част от хората са стопени, предприятията се източват и трупат задължения. Друг е въпросът че ако държавата е имала затруднения с плащанията по дълга е напълно неразумно да се спрат едностранно плащанията. Има си преговори преструктуриране и т.н. Само че целта тогава е била да се работи на тъмно и разни там международни кредитори и институции да не се ровят и да дават публичност. Вътрешният дълг рязко нараства след 1991г. Което може би се дължи на прехвърлянето на дълговете като ЗУНК и издаването на други ДЦК. Външния като абсолютна стойност не се променя много до 99г. около 9 млрд. $. Сега държавния дълг е около 7.5 млрд. $. Как през 1997г. При по-лоши икономически показатели можахме да преструктурираме дълга а пък през 1990г. Дори и не се опитахме.

fred
23-11-2011, 11:27
Гърците аха, аха да фалират при дълг 400 милиарда, ама не!
Та какво викаш Фреди, фалирали сме били с дълг около 30 милиарда, :bg:

Абе Суси, ти имаш ли предства колко е бюджетът на България и Гърция???? Или така, лаф да става.Ти първо виж гръцкия национален доход, после бюджета им и тогава прати сметка. НИе бая узо трябва да изпием, докато догоним гърците.
Българския дълг е бил, 30 милиарда събрано механически долари и лева, вътрешен и външен (1989), е срещу бюджетът момента е около 40 милиарда ЛЕВА за 2006 г, а тогава сигурно е около 26-30 милиарда ЛЕВА.Е какво да се каже?
За сведение БВП на Гърция е около 340 милиарда ДОЛАРА...
Но едно може да се каже-сега Гърция е в положението на България през 1989, може би малко по добро даже.
Та Гърците произвеждат около 20 пъти повече нас :)

pavlin
23-11-2011, 13:07
Дългът 1989г. е бил около 9 млрд. долара. Гърците нищо не са произвеждали през последните 30 години, харчили са заеми основно и от там им се е раздул БВП.

fred
23-11-2011, 14:02
Дългът 1989г. е бил около 9 млрд. долара. Гърците нищо не са произвеждали през последните 30 години, харчили са заеми основно и от там им се е раздул БВП.

12 млд с ливхите, а какво произвеждат Гърците- много повече от нас, това е факт. ама и да фалират, ще са по добре от нас, а че са харчили повече е друга работа

pavlin
23-11-2011, 17:21
Кажи какво са произвеждали гърците 1989, машини електроника, метали какво.
Ето Mалко инфо:

http://www.theodora.com/wfb1989/greece/greece_economy.html

---------- Post added at 15:21 ---------- Previous post was at 15:05 ----------

12 млд с ливхите, а какво произвеждат Гърците- много повече от нас, това е факт. ама и да фалират, ще са по добре от нас, а че са харчили повече е друга работа

Какви са тези лихви, от 9 млрд. да скочи на 12 млрд.

Коки
23-11-2011, 19:06
...Фалита на държавата е бил един ход да се замаскират определени машинации, там също връзка има бат Костов който по това време е бил финансов министър...

Батка, Луканов (тогава премиер) обяви мораториума върху плащанията по външния дълг на 12 април 1990 г. - какъв Костов, какви 5 лева?

Това беше по времето на Кръглата маса, действаше бай-Тошовата конституция от 1971 г. с прословутия член 1 и съответно управляваше БКП. До тогава бяха сменени само личности, но де юре и де факто беше още стария режим.

Изборите за ВНС, което прие новата конституция се проведоха на 10 юни 1990 г., а Иван Костов стана министър на финансите на 20 декември 1990 г.

pavlin
23-11-2011, 21:23
Е бат Ваньо какво направи като министър на финансите дори и с няколко месеца закъснение.

Коки
23-11-2011, 22:50
Е бат Ваньо какво направи като министър на финансите дори и с няколко месеца закъснение.

Престани да сменяш темата. Отговори поне на някои от въпросите, които поставих.

pavlin
23-11-2011, 23:38
Нищо не сменям, я виж колко информация ти дадох.

fred
24-11-2011, 19:41
Кажи какво са произвеждали гърците 1989, машини електроника, метали какво.
Ето чалко инфо:

http://www.theodora.com/wfb1989/greece/greece_economy.html

---------- Post added at 15:21 ---------- Previous post was at 15:05 ----------

Какви са тези лихви, от 9 млрд. да скочи на 12 млрд.

Ами не знам с лихви или без лихви ама дългът е около12 милиалрад долара през 1989
http://antipropaganda.comxa.com/debts.html

По нагоре ти пуснах извадка от вестник Капитал, ето ти част от статията пак :
"От началото на 1986 до края на 1989 непрекъснато нараства отрицателното салдо в платежния баланс в конвертируема валута с несоциалистическите страни. През 1989 се приключва със значителен дефицит в платежния баланс в конвертируема валута от 1114 млн. долара. Влошаването на платежния баланс ясно се откроява и при съпоставка между приходите и разходите от цялостната дейност по вноса, износа, нестоковите и кредитните операции.

Ето ти и Монитор, мога да ти изровя още бая източници ама все тая
http://www.monitor.bg/article?id=14936

pavlin
25-11-2011, 06:32
Остави тези журналистически напъни, колко пъти ти давам данните на МФ 1991г. външен дълг 10 млрд. долара и вътрешен 17 млн. лв. Между другото, първия източник който си дал показва точно 10 млрд. долара за 1989г. Освен това обяснява и как многократно смеи увеличили съвкупния външен дълг през последните години.

koolio
25-11-2011, 12:14
Павлине, все пак прочете ли "тайните фалити на комунизма"?

nickyto
25-11-2011, 12:31
Павлине, като ти чета постовете, чак ме е яд че си замина комунизЪма... Ама и ти се чудя, що си седиш оттатък океана, а не не дойдеш тук да развиеш знанията си на практика ? Па току виж сме задминали другарите китайци...

pavlin
25-11-2011, 18:07
Павлине, все пак прочете ли "тайните фалити на комунизма"?

Прилича ми малко на журналистическа импровизация с доста неточности и липса на статистическа информация. Едно от твърденията му например е че намалението на валутния резерв във БВТБ било отразено в актива на баланса на банката пък не било отразено в пасива и затова крайния баланс на сметката бил завишен и т.н. Абе малко на миш маш бие.

koolio
25-11-2011, 23:04
Прилича ми малко на журналистическа импровизация с доста неточности и липса на статистическа информация. Едно от твърденията му например е че намалението на валутния резерв във БВТБ било отразено в актива на баланса на банката пък не било отразено в пасива и затова крайния баланс на сметката бил завишен и т.н. Абе малко на миш маш бие.

Не мога да се съглася. Там импровизация почти няма. Акцентира се на коментарите на действащите лица.

fred
25-11-2011, 23:41
Остави тези журналистически напъни, колко пъти ти давам данните на МФ 1991г. външен дълг 10 млрд. долара и вътрешен 17 млн. лв. Между другото, първия източник който си дал показва точно 10 млрд. долара за 1989г. Освен това обяснява и как многократно смеи увеличили съвкупния външен дълг през последните години.

Първия линк е за размера най вече, виж колко е дълга с кривата, това съм намерил, но размерът е толкова.Иначе е в твой стил статията и затова съм ти пляснал таблицата оттам:)
Колкото за нарастване-да, ама сега това е за сметка на частния сектор.Държавно гарантирания си намалява прогресивно и е под 10% в момента от общият размер, като говорим за

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D 0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D 1%80%D0%B8%D1%8F

а ето ти и данни от статистиката на БНБ
http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/01-s_ged_stock_sec_m_bg.xls

pavlin
26-11-2011, 00:09
Не мога да се съглася. Там импровизация почти няма. Акцентира се на коментарите на действащите лица.

Да де, казал рекъл, чул недучул, от там идват и импровизациите, а този журналист ми се струва че търси повече сензация и по-малко икономеска точност и анализ.

pavlin
26-11-2011, 05:15
Ето още данни за външния дълг на България от СБ. За 1989 г. го дават 9.2 млрд. долара.

http://data.worldbank.org/indicator/DT.DOD.DPPG.CD/countries/BG?display=graph

koolio
26-11-2011, 12:19
Да де, казал рекъл, чул недучул, от там идват и импровизациите, а този журналист ми се струва че търси повече сензация и по-малко икономеска точност и анализ.

Излагаш се.
Как може да кажеш, че е "чул-недочул" при положение, че взетите изказвания са от хора, пряко участвали в събитията и второ - половината книга е копия от документи.
Разбирам, че строят ти е мил на сърцето, ама дай малко по-обективно и недей да омаловажаваш труда на хората.

pavlin
26-11-2011, 16:56
Какви документи, взимат се от контекста някакви наредби, някъде да има икономически анализ със статистически данни. Ето още една безмислица:
"срещу натрупани стокови запаси за около 4 млрд. лева, стояха налични пари в населението за 26 млрд. лв. - една диспропорция, която след 1989 г. обезцени дългогодишни влогове на населението и стана причина да скочат рязко цените".
Цените скочиха рязко не заради натрупаните стокови запаси ами заради безумната политика на тогавашните управляващи. Цените не се освобождават за един ден.
Ето ти и данни за текущата сметка. През 1989г. сме били малко на минус но не е било толкава трагично. Сега сме горе долу в същото положение при условие че се хвалим с много добри макроикономически показатели. Криза е имало но къде по света няма кризи, както каза един колега по-рано, промени се правят но постепенно и с някакъв план за действие.

http://data.worldbank.org/indicator/BN.CAB.XOKA.CD/countries/BG?display=graph
Ето ти да сравниш и със САщ:

http://data.worldbank.org/indicator/BN.CAB.XOKA.CD/countries/US?display=graph

fred
26-11-2011, 17:15
Ето още данни за външния дълг на България от СБ. За 1989 г. го дават 9.2 млрд. долара.

http://data.worldbank.org/indicator/DT.DOD.DPPG.CD/countries/BG?display=graph

Гледай нашата статистика и документи

---------- Post added at 21:15 ---------- Previous post was at 21:12 ----------

Има разлиза между журналистически измислици и сериозни разследвания.Иначе всяка книга може да бъде обявена за измислица.
Така или иначе най големия факт е че комунизмът рухна, а и фалира преди това яко.
Иначе ми обясни как в България долара и лева бяха едно към едно горе долу, лв беше по силен, а пък никъде не можеше да го купиш, освен начерно /гражданята и селяните/ а фирмите - "по второ направление"-от сто фирми на една се даваше такова право

pavlin
26-11-2011, 17:15
Гледай нашата статистика и документи

Е дай да ги видим.

pavlin
26-11-2011, 17:20
---------- Post added at 21:15 ---------- Previous post was at 21:12 ----------

Иначе ми обясни как в България долара и лева бяха едно към едно горе долу, лв беше по силен, а пък никъде не можеше да го купиш, освен начерно /гражданята и селяните/ а фирмите - "по второ направление"-от сто фирми на една се даваше такова право

Това е работа на Централната банка, има си начини как да се регулира стойността на валутата. Един мораториум разказва играта на цялата тази политика.

fred
26-11-2011, 18:26
Това е работа на Централната банка, има си начини как да се регулира стойността на валутата. Един мораториум разказва играта на цялата тази политика.
Какъв моратариум?До 1997 г Централната банка обслужваше сляпо правителството, а след това, поне по закон е независима де
По времето на комунизма валутния курс бе измислен и фиксиран, никой не можеше да купи (както и да продаде разбира се) валута, освен при специални условия, пазар йок демек-курса така можеше да бъде и 5 долара за 1 лев.

Коки
28-11-2011, 22:30
....

Ти ще ми отговориш ли на някой от въпросите?

pavlin
28-11-2011, 22:31
Кои въпроси.

Коки
28-11-2011, 22:35
Например последните:

Батка, Луканов (тогава премиер) обяви мораториума върху плащанията по външния дълг на 12 април 1990 г. - какъв Костов, какви 5 лева?....Изборите за ВНС, което прие новата конституция се проведоха на 10 юни 1990 г., а Иван Костов стана министър на финансите на 20 декември 1990 г.

И, обърни внимание: обявяваме фалит още докато БКП/БСП е на власт. Още преди новата конституция и преди да има други политически партии. Та, ако говорим за "преход" (не се сещам за друг термин), то той започва оттам, от фалита, от опашките за мляко и купонната система. Дали сме по-добре от тогава, а? И дали за него са виновни политическите партии, които не са съществували тогава? И като са крали и разграбвали, защо държавата не фалира пак? Не означава ли това, че онези през 1985-1990 г. са крали повече, щом са успели да фалират държавата?

Ако си купя Ролс Ройс със кредит и после фалирам, дали ще бъде сериозно да се перча: "едно време имах Ролс Ройс, е-хеее, виждаш ли колко съм велик". Дали ще ми повярваш, като знаеш, че кредиторите са ми взели Ролса и после съм умирал от глад?

pavlin
29-11-2011, 05:32
Aз на въпроса ти отговорих с въпрос който има риторичен отговор. Какво направи Костов като министър на финансите 1990г. и след това във правителството на Филип Димитров или ти си мислиш че като е дошъл на власт 8 месеца по-късно и всичко е било изгубено. Ето ти данни за данъчните приходи през годините. Бюджета се източваше, крадеше се от стоковия резерв, масово не се плащаха данъци и т.н.

http://data.worldbank.org/indicator/GC.TAX.TOTL.GD.ZS/countries/BG?display=graph
Дългът към 1989г. е бил около 9 млрд. долара и страната е имала около 2 млрд. Валутен резерв. Също ти дадох таблица с данни от БНБ за състоянието на вътрешния и външен дълг от 1990- 1999г. След 1991г. Вътрешният дълг рязко нараства, операции със ЗУНК и т.н. Външният дълг до 1999г. не се изменя много. Как през 1990г. когато имаме по-добри икономически показатели не можахме да преструктурираме външния дълг а през 1997г. Когато имаме по-лоши показатели го преструктурирахме. Ако направим едно сравнение, сега икономиката е много по- задлъжняла като цяло.

Коки
29-11-2011, 21:05
Aз на въпроса ти отговорих с въпрос който има риторичен отговор...
:calc:

...Какво направи Костов като министър на финансите 1990г. и след това във правителството на Филип Димитров или ти си мислиш че като е дошъл на власт 8 месеца по-късно и всичко е било изгубено..

Ами не само аз си го мисля, ами си беше изгубено. 8 месеца без плащания по външния дълг, а през въпросната зима имаше купонна система и огромни опашки за продукти от първа необходимост. Тази зима остана в историята като Лукановата зима никой не би желал тя да се повтори. Всичко това настъпи още под управлението на БКП и никой друг още не е взимал властта, така че няма кой друг да бъде виновен.

...Как през 1990г. когато имаме по-добри икономически показатели не можахме да преструктурираме външния дълг а през 1997г. когато имаме по-лоши показатели го преструктурирахме.

Ами много просто: през 1997 г. външният дълг НЕ Е преструктуриран. Мораториумът е вдигнат през 1994 г., по времето на Беров, след подписване на споразумението с Лондонския клуб. "Великата" сделка за преструктурирането на дълга беше осъществена през 2002-2003 година от хората на царя, който дойде за да смени омразния Костов.

...Ако направим едно сравнение, сега икономиката е много по-задлъжняла като цяло.

Благодарение на "великата" сделка на Милен Велчев.

П.П. Сделката наистина беше велика, но не за България, а за инвеститорите в БГ брейдита и за техните консултанти.

koolio
29-11-2011, 22:52
Заслугите на бай Мангау за стабилизирането на лева не могат да се отрекат.
Но има достатъчно много действия и бездействия, които компенсират ;).

Коки
29-11-2011, 23:34

Нищо не компенсират. Много добре знаеш мнението ми за него, въпросът е, че официалната пропаганда го вини за неща, за които не е виновен, а мълчи за нещата, за които наистина е виновен. Това правителство обърна курса на България към ЕС (опа, сега ще ми се нахвърлят за чий ни е ЕС), но това е най-голямото му постижение. Освен това, много неща се сложиха в ред и другото голямо постижение е това, заради което толкова много го мразят до ден днешен: от всички правителства след 10-ти, неговото беше най-малко подвластно на олигархията.

koolio
30-11-2011, 00:38
За ЕС си прав, което не отменя актуалността на въпроса за чий ни е ЕС, ама това е друга тема (в смисъл, не, че е много хубаво, ама по-добре да сме вътре, отколкото вън). За олигархията - айде нема нужда ...

pavlin
30-11-2011, 05:55
Липсата на стоки по времето на Луканов е резултат от спекулации, контрабанден износ и задържане на стоките заради очакваното освобождаване на цените. Още една крайно недалновидна стъпка на тогавашните управляващи както и мораториума върху плащанията по дълга. Няма значение какви са били комунисти, експерти или съветници. Не случайно ти дадох в предишният си коментар данни за данъчните постъпления след 1990г. Това показва каква анархия е имало в държавното управление. Прав си че дългът главно е бил преструктуриран през 1994г. но през 1997г. също има преструктуриране на задълженията към МФИ. Моето твъдение е че въобще не е трябвало да се стига до мораториум или ако това вече се е случило да се излезе максимално бързо от него с прилагане на фискална и парична дисциплина. Това за съжаление не виждаме в нито едно правителство до 1997г. когато нямаше вече накъде и МВФ ни сложи вилата на врата. Впоследствие използването на дългови инструменти в приватизацията е съпроводено с много несъвършенства и резултатът е отрицателен за обществото.

---------- Post added at 03:55 ---------- Previous post was at 03:45 ----------

Стабилизираха го заемите на МВФ които наред с други кредитори се уплашиха че няма да си плащаме заемите. Нищо чудно и Сорос да е имал позиция с наши облигации.

Коки
30-11-2011, 18:40
...Впоследствие използването на дългови инструменти в приватизацията е съпроводено с много несъвършенства и резултатът е отрицателен за обществото...

Защо смяташ така?

fred
30-11-2011, 21:00
Е дай да ги видим.

Ненамирам данни от 1989 в нета, но това не променя размера да дълга - твърдя че е над 11 милиарда долара и това го пише навсякъде, включително и в Работническо дело.
А отделно това е резулатат на модела на икономиката ни-съветска, изостанала и нерентабилна,

pavlin
01-12-2011, 04:26
Защо смяташ така?

Защото голяма част от дълговите облигациии които са се използвали при приватизационните сделки са ползвали до към 50% отстъпка и са се смятали по курс долар/лев когато левът е бил силно обезценен. В крайна сметка сме си разпродали голяма част от икономиката пък държавният ни дълг е намалял само с около 2,5 %.

kolev
01-12-2011, 10:59
Защото голяма част от дълговите облигациии които са се използвали при приватизационните сделки са ползвали до към 50% отстъпка и са се смятали по курс долар/лев когато левът е бил силно обезценен. В крайна сметка сме си разпродали голяма част от икономиката пък държавният ни дълг е намалял само с около 2,5 %.

и ако не беше направена приватизацията, лева нямаше ли още да се обезцени.

pavlin
01-12-2011, 17:17
и ако не беше направена приватизацията, лева нямаше ли още да се обезцени.

Не приватизацията стабилизира лева.

CBET
01-12-2011, 19:03
Ей ни къде сме бе:

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/12/01/korupciiata-u-nas-se-uvelichava.135346

http://www.transparency.bg/bg/news/transpernsi-interneshnl-obyavi-indeks-2011-g/

JORDI
01-12-2011, 19:41
Ей ни къде сме бе:

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/12/01/korupciiata-u-nas-se-uvelichava.135346

http://www.transparency.bg/bg/news/transpernsi-interneshnl-obyavi-indeks-2011-g/
Да така е!Но някои ще те опонират:director:,че пак някои мръсни комунисти са писали подривни статии! А иначе управляващите пак не са виновни!:innocent:Хан Крум е виновен, че не им отсякът и двете ръце!!!:brickwall:

fred
01-12-2011, 19:48
Опонираме -там сме, където ни поставиха комунистите.Много ясно, я вижте кои са около нас?
След 1947 година се узакони с Конституцията, корупцията като закон и от името на БКП.След 1989, още берем плодовете на другарите, всъщност те си ги берат все още и все още са тук и все още са същите, каквито бяха и преди бащите им и дядовците им.Вярно, предрешени са, вече учат и живеят в Западна Европа и САЩ, но продължават да си плямпат едно и също.

CBET
01-12-2011, 20:55
Уф!

Фред, не се ли умори само едно и също да повтаряш?

Извинявай, но ставаш банален.

dimitar_vd62
01-12-2011, 21:17
Е относно приватизацията, бях свидетел как едно печелившо предприятие се фалира умишлено за да се купи на безценица, да се събори и да се строи не знам си кво.Само че - шега: земята е пропита с машинно масло и други и трябва да се изгребе и унищожи земен пласт на дълбочина 6 метра.В крайна сметка нито предприятие нито нещо ново.И тва как стабилизира лева.

fred
01-12-2011, 22:20
Уф!

Може да съм банален, ама съм напълно прав,

morfius
01-12-2011, 22:42
Уф!

А комуноидите не се ли умориха да лъжат колко добре ни било тогава и как сме съсипали прекрасните им резултати?

Само заради геноцида който ни дръпнаха с прикриването на Чернобил трябваше да има доживотни или смъртни присъди.
Геноцид срещу собствения народ ... докато те пиеха вода и ядяха прясни продукти докарани със самолети от нерде си.
Наглостта просто не знае граници.

CBET
02-12-2011, 04:28
Айдеееееее заформи се дуета.

morfius
02-12-2011, 08:18
Какъв дует бре, монетата просто има и черна страна... някои тук ни показват само манипулативното и лице, но подскачат като се спомене истината за черната страна.
Ти самия какво мислиш за геноцида с Чернобил?

CBET
02-12-2011, 09:32
Ти самият първо отвори тълковният речник и виж какво пише след думата "геноцид". И е най-добре да спреш да ми цитираш дати и факти, на които не си бил пряк свидетел (във възраст на самостоятелно мислене). И ти, и аз, и Фред, и Павлин, и другите живеем сега в настоящето!

Susscrofa
02-12-2011, 09:36
Какъв дует бре, монетата просто има и черна страна... някои тук ни показват само манипулативното и лице, но подскачат като се спомене истината за черната страна.
Ти самия какво мислиш за геноцида с Чернобил?

Някой е сменил плочата ми се струва.:boost: Сега сме на тема Чернобил.:)

fred
02-12-2011, 12:41

E вашият квартет също ще почне :rockon:

pavlin
02-12-2011, 15:31

Репертоара не си сменят обаче, че започват и фалшиво да понапяват.

morfius
02-12-2011, 18:56
МЗ предупреждава - комунистическото мислене е вредно за вашето здраве!

А като ми обяснявате как сме били малки/млади тогава, да си давате сметка, че радиацията уврежда предимно растящите организми?
Наглостта няма граници...

CBET
02-12-2011, 19:24
Колега, ще кажеш/напишеш ли нещо смислено или ще продължаваш с клишетата? Това дето се повтаряш е едно на ръка, но започваш да тълкуваш с оромно изопачаване репликите на инакомислещите от теб.

fred
02-12-2011, 20:15
Най голямото клише е опяването на умрелия комунизъм/социализъм, както и превъзнасянето му - и преживе и след като се спомина тоже, или ъгейн, както би казал училият в Лондон другар с руско име, български произход, понастоящем председател на ПЕС и БСП.
Цялата политикономия на това недоразумение (недоносче беше определението дадено от Бай Тошо през 1985-86 някъде) е изградена на принципа:
При капитализма е лошо, щото еди какво си (използват се сериозни и несериозни трудове, които разкриват недъзите на капитализмът.) - а при соца не е така.Защото няма частна собственост и народа властва.Едни лакардии и дитирамби и т.н.Да капитализмът не е идеален, ама по добро няма, а соца определено за нищо не става.
Ако защитниците на недосчето, бяха прочели Ленин, щяха да разберат, че и той е казал няколко умни приказки.Еднато от тях е-ако соца не постигне по висока производителност на труда от тази на капиталистическото общество, то той е обречен на гибел.Ленин проумя това още след революцията, ама файда нямаше голяма.След като се спомина Ленин, няколко десетилетия по късно и недоносчето умря.И колкото да го жалите няма да се върне.

JORDI
02-12-2011, 20:19
Колега, ще кажеш/напишеш ли нещо смислено или ще продължаваш с клишетата? Това дето се повтаряш е едно на ръка, но започваш да тълкуваш с оромно изопачаване репликите на инакомислещите от теб.

Сега ако му кажеш, че днес в ЕС ни обявиха за най-корумпираното правителство надминало Тройната коалиция и това на Костов, ще пише декларация, че там са комунисти! Абе стара повредена грамофонна плоча...запецва все на едно и също място, пък не вижда, че грамофони няма вече!!!:hmm:

koolio
02-12-2011, 20:54

Аз лично не разбрах каква е твоята теза по въпроса?

morfius
02-12-2011, 21:12

Сега ако му кажеш, че днес в ЕС ни обявиха за най-корумпираното правителство надминало Тройната коалиция и това на Костов, ще пише декларация, че там са комунисти! Абе стара повредена грамофонна плоча...запецва все на едно и също място, пък не вижда, че грамофони няма вече!!!:hmm:

Както казах вече наглостта граници няма.
Задайте конкретна теза за да кажа нещо смислено, до тогава си говорим за един идиотски строй... и последствията от него.
А изтравянето с радиация на цял народ е точно резултат от оня строй, който сега го плащаме със здравето си.
Старата повредена плоча е в мозъците ви, дано го осъзнаете овреме.
А ББ е ученик и наследник на ТЖ... напуснал МВР за да не се отрече от членството си в БКП.
Та не са в ЕС комунистите, тук са си и все още ни управляват, заради такива като вас.
И изобщо не се и опитвайте да прехвърлите вината за "прехода", върху демокрацията и капитализма, защото все още не сме и видели истинските им лица.

Ранобудниче
02-12-2011, 21:32
Устисках известен период призиви, но вече собствено имам импулс да турна катинар на това тук.
Вие какво ще кажете?
Ако искате, дори може демократично да го прогласуваме :):usmihvam vi se luchezarno::)

CBET
02-12-2011, 21:46
Аз лично не разбрах каква е твоята теза по въпроса?

Моята теза е следната:

Каквото било - било. Тогава така мрели - така ги ровели. Победителите не ги съдят! Точка. За да се върви напред трябва да се оценяват настоящите условия и да се вземат някакви решения. Дори и утре да се окажат грешни е по-добре така отколкото да се бездейства и да се анализира минало-заминало изкривено от безбройните папагалски повторения на разни псевдо политолози, анализатори и историци, които говорят каквото им отърва.

Такива като Морфейчо - байгън от тях. Готови да плюят, рушат и палят всичко, което може да се свърже с думичката комунизъм. За тях е достатъчно присъствието на тая дума за да обявят нещо за лошо и да го анатемост.

Някои хора ме нарекоха комунист и разни други производни без дори да ме познават, без дори аз да съм се определил като такъв. За тях е достатъчен факта, че не мисля като тях и намирам някои положителни неща останали ни от предишното управление.

За мен е уникално лицемерно и нагло да ми говориш за изтравяне с радиация, а да си затваряш очите за боклуците, с които ни хранят в момента, като резултатите от приемането на такива храни вече е факт.

... А да забравих. Комунистите са виновни!

Аман от комплексарщина.

---------- Post added at 21:46 ---------- Previous post was at 21:39 ----------

Устисках известен период призиви, но вече собствено имам импулс да турна катинар на това тук.
Вие какво ще кажете?
Ако искате, дори може демократично да го прогласуваме :):usmihvam vi se luchezarno::)

АААААААА не моля те недей! Заключването не е никак демократично! Докато имаше едни други модератори се раздаваха банани, с които затваряха устите на инакомислещите. Нали демокрация ще градим!? До момента макар и остър на моменти, добрият тон според мен успява да се наложи.

Ранобудниче
02-12-2011, 21:48
АААААААА не моля те недей! Заключването не е никак демократично! Докато имаше едни други модератори се раздаваха банани, с които затваряха устите на инакомислещите. Нали демокрация ще градим!? До момента макар и остър на моменти, добрият тон според мен успява да се наложи.

Нищо против, ама циклите като надрана плоча.
Раздвижете се малце и излезте от зоната на личните нападки и квалификации.

Както виждаш, банани от доста време няма - не е честно да ми намекваш подобни :)

morfius
02-12-2011, 21:56
Моята теза е следната:

Каквото било - било. Тогава така мрели - така ги ровели. Победителите не ги съдят! Точка. За да се върви напред трябва да се оценяват настоящите условия и да се вземат някакви решения. Дори и утре да се окажат грешни е по-добре така отколкото да се бездейства и да се анализира минало-заминало изкривено от безбройните папагалски повторения на разни псевдо политолози, анализатори и историци, които говорят каквото им отърва.

Такива като Морфейчо - байгън от тях. Готови да плюят, рушат и палят всичко, което може да се свърже с думичката комунизъм. За тях е достатъчно присъствието на тая дума за да обявят нещо за лошо и да го анатемост.

Някои хора ме нарекоха комунист и разни други производни без дори да ме познават, без дори аз да съм се определил като такъв. За тях е достатъчен факта, че не мисля като тях и намирам някои положителни неща останали ни от предишното управление.

За мен е уникално лицемерно и нагло да ми говориш за изтравяне с радиация, а да си затваряш очите за боклуците, с които ни хранят в момента, като резултатите от приемането на такива храни вече е факт.

... А да забравих. Комунистите са виновни!

Аман от комплексарщина.

Светулчо, освен да кажеш и какво съм разрушил или запалил... или караш на принципа на бесепара - Костов е виновен?
Единственото реално разрушено на антикомунистически принцип е мавзолея, голямата загуба разбираш ли.
А разрушения живот на маса хора значение няма.
Уникално лицемерие значи е да живея с 1 шепа лекарства на по-малко от 40 години и според някои професори да има голяма вероятност да се дължи на Чернобил?
Наглостта наистина няма граници!!!
Едно зло не отменя друго, а да ми хвалиш злото е не просто лицемерно, нагло и обидно е!

CBET
02-12-2011, 21:56
Нищо против, ама циклите като надрана плоча.
Раздвижете се малце и излезте от зоната на личните нападки и квалификации.

Както виждаш, банани от доста време няма - не е честно да ми намекваш подобни :)

А не намеквам нищо. Казах други модератори! Радвам се даже, че този период отмина ...
Сега чакам с нетърпение да се завърнат едни други колоритни съфорумци, че да си почешем пръстите по клавиатурите подобаващо ... :)

morfius
02-12-2011, 21:58
Вие какво ще кажете?

Разбират ти те от демокрация, трий ме ако искаш... но всяка работеща демокрация има закони и механизми за налагане на обществен договор.
Такива у нас няма, за това няма и демокрация.
А катинара нищо няма да промени.
Факта, че докато роним сълзи по извращенията от оня строй, ще сме все 50 години назад и 100 в ляво още по-малко.

CBET
02-12-2011, 21:59
Светулчо, освен да кажеш и какво съм разрушил или запалил... или караш на принципа на бесепара - Костов е виновен?
Единственото реално разрушено на антикомунистически принцип е мавзолея, голямата загуба разбираш ли.
А разрушения живот на маса хора значение няма.
Уникално лицемерие значи е да живея с 1 шепа лекарства на по-малко от 40 години и според някои професори да има голяма вероятност да се дължи на Чернобил?
Наглостта наистина няма граници!!!
Едно зло не отменя друго, а да ми хвалиш злото е не просто лицемерно, нагло и обидно е!

No comment!

Безсмилено е!

Ранобудниче
02-12-2011, 22:09
Разбират ти те от демокрация, трий ме ако искаш... но всяка работеща демокрация има закони и механизми за налагане на обществен договор.
Такива у нас няма, за това няма и демокрация.
А катинара нищо няма да промени.
Факта, че докато роним сълзи по извращенията от оня строй, ще сме все 50 години назад и 100 в ляво още по-малко.

Ееее - не съм казала, че ще трия.
Просто помолих да мръднете малко в друга посока (което не значи наляво ;) ).

old alfist
02-12-2011, 22:19
Тази тема стана комична с лек кичозен привкус.

morfius
02-12-2011, 22:24
Ееее - не съм казала, че ще трия.
Просто помолих да мръднете малко в друга посока (което не значи наляво ;) ).

В повечето случаи е просто - каквото повикало.
Така си поведоха темата...
Инак е много гот да говориш за демокрация, докато хвалиш тоталитарен строй, да говориш за капитализъм, докато хвалиш класов феодализъм.
И да бъркаш свобода и слободия.

pavlin
03-12-2011, 03:37
Абе, Женския пазар кога го затварят.

koolio
03-12-2011, 10:12

А твоята теза всъщност каква е?

gigi
03-12-2011, 10:18
Ами май по същото време когато и ти си признаеш че говориш колкото да си упражняваш българския.........

dimitar_vd62
03-12-2011, 11:50
Народа от край време бърка свобода и слободия, както и не му е ясно какво е демокрация.

През 431 г. пр. н. е. Перикъл произнася реч, посветена на годишнина от завършване на Пелопонеската война и загиналите в нея войни. Тази реч достига и до наши дни, благодарение на Фукидит – историографа на Атина:

”Ние създадохме държава, напълно и във всички отношения самозадоволяваща се в мирно и военно време. По отношение на частните интереси всички са равни пред закона. Политическо предимство може да има човек, но не защото зад него е някаква партия, а заради неговата доблест, даваща му слава в едно или друго дело. Низкото звание на бедняка не е препятствие за дейност, ако той може да окаже някаква услуга на държавата. Ние се ползваме от богатството като удобно средство за дейност, а не за самохвалство. Да си беден у нас не е срам, срамно е да се измъкваш от бедността не чрез труд. Всеки може да се приспособи към многочислените видове дейност и изпълнявайки своите задължения с изящество и ловкост може да придобие за себе си високо благосъстояние ”.

fred
03-12-2011, 18:17
Прав си Митак, респективно Перикъл :)
Но 24 века след Перикъл, робът, продължава да бъде роб и да си иска оковите.
Обществото, което заклейми частната собственост и утвърди, че ръководна роля в държавата има само комунистическата пъртия, роди най вече роби, които в момента не се срамуват от робската си психика, а от факта, че нямат нищо на задника си.Те и преди нямаха, ама тогава се чустваха "авангард" на обществото /тоест, ако си шофьор си супер, ама ако си вишист за нищо не ставаш/.
Бедността не е порок, порок е бедната душевност и овчедушното късоглество.Всъщност скоро ще честваме рождеството на един бедняк, който е роден преди 2000 години...

pavlin
03-12-2011, 18:40
Прав си Митак, респективно Перикъл :)
Но 24 века след Перикъл, робът, продължава да бъде роб и да си иска оковите.
Обществото, което заклейми частната собственост и утвърди, че ръководна роля в държавата има само комунистическата пъртия, роди най вече роби, които в момента не се срамуват от робската си психика, а от факта, че нямат нищо на задника си.Те и преди нямаха, ама тогава се чустваха "авангард" на обществото /тоест, ако си шофьор си супер, ама ако си вишист за нищо не ставаш/.
Бедността не е порок, порок е бедната душевност и овчедушното късоглество.

Старата песен на нов глас. Този път гайдата е малко на заден план и звучи по-минорно.

fred
03-12-2011, 19:33
Старата песен на нов глас. Този път гайдата е малко на заден план и звучи по-минорно.

Абе най обективно звучат воплите ти от гнездото на империализма - САЩ, където си се установил, не в Сев Корея, Куба или СССР, пърдон Русия, или пък Венецуела..., за енти път ще ти го кажа,

Теорията е суха друже мой
Зелено е дървото на живота
/бай Гьоте/

Това е практика още от времето на комунизЪмЪТ, - докато авнагарда на обществото /работниците с червените потници/ лееха чугун или сечеха дървесина в Коми, братската му класа (обезземлените селяни) произвеждаха краставици и домати - то дечурлигата на комунягите не работиха, а учеха ингилизки, после като завършваха в белокаменна Москва, а след това хукавха да се доизучат из държавите, представителки на най загнилият стадиий на капитализЪМът-.. и накрая там се установянаха
Да живей, живей трудът...

А тука излиза и въпросът - имат ли поне година стаж ръководните кадри на комунягите?
Ми лидерът им, Гей, пърдон Сергей нямаше и ден трудов стаж, а и още няма...Роден директор, подобна и биографията на Гоце Първанов и на цялото им сегашна, а и минало политбюро

koolio
03-12-2011, 20:36
Не усещате ли, че така темата няма да стигне доникъде?

---------- Post added at 18:33 ---------- Previous post was at 18:32 ----------

Павлине, Свет ми отговори на въпроса бих казал разумно, а ти?

---------- Post added at 18:36 ---------- Previous post was at 18:33 ----------

Моята теза е следната:

Дотук съм напълно съгласен с теб и мненията ни се припокриват. На теория. На практика обаче забелязвам, че винаги, когато някой се изкаже негативно за социализма, тоталитарния режим и т.н., подскачаш като убоден.

За другата част на мнението ти - в твоя полза ще е, ако я изтриеш.

pavlin
03-12-2011, 20:55

Aко до сега не си разбрал каква ми е тезата, не знам какво в повече мога да ти кажа. Достатъчно факти посочих, нека всеки сам да си прави изводите. Добре е че има и хора които не се водят от емоции и стари клишета и се опитват да разсъждават реално. Иначе Фред пак извади гайдата на преден план, форс мажор.

koolio
03-12-2011, 21:30
Aко до сега не си разбрал каква ми е тезата, не знам какво в повече мога да ти кажа. Достатъчно факти посочих, нека всеки сам да си прави изводите. Добре е че има и хора които не се водят от емоции и стари клишета и се опитват да разсъждават реално. Иначе Фред пак извади гайдата на преден план, форс мажор.

Това е много удобен начин да се измъкнеш, когато влезеш в спор, а всъщност нямаш аргументи - ... ако досега не си разбрал ... на теб няма да обяснявам ... и други подобни.

dimitar_vd62
04-12-2011, 01:36
Ми аз го мисля така - като спечели някой избори и опозицията ревва че ще работят за да ги свалят.Може би трябва да се спре с това и партиите наистина да почнат да работят за народа и страната.Май и опозицията не си знае ролята.Ако всички имат едната цел за която говорят предизборно, би трябвало да работят заедно за нея, и да не допускат да се стига до тоталитарни решения и такива в полза на частни интереси.В смисъл някой да се гуши.Не виждам кой от днешните политици ще влезе в историята с добро име.След всичките уверения колко много са направили, Европа каза - номер едно по корупция.Лично мен ще ме хване срам че сме все на дъното и бих работил за промяна на това.Стига с туй вадене на кирливи ризи, тъпчем на едно място, то ясно че всички са се пръкнали от една майка.Станишев ни в казарма е ходил, ни трудов стаж има, учил човека за партиен лидер.Всички трябва да си идат, нови хора трябват, ама тия старите подставени лица ще сложат и пак ще дърпат конците отзад.Нямам идея как ще стигнем там накъдето гледаме, Фред е прав, най-летаргичния народ сме.Все чакаме някой да ни даде или да свърши работата вместо нас, все гледаме в чуждата чиния и се облизваме.Е ще дам един пример - дълги години един беше домоуправите и един касиер на входа.Все няма пари, входа западна, а вземаме от реклами и наем на общия гараж към 500 лв.Накрая направихме едно събрание, я дай тука да видим де са парите, а сега бегай по живо по здраво...Сега домоуправител и касиер се сменят всяка година и за няма три години оправихме входа от до, догодина и фасадата ще оправим.Кво пречи така да е и с държавата.Не се ли хванем да си изметем къщичката, няма кой да го направи.

fred
04-12-2011, 12:31

То като погледнеш, всеки си говори едно и също :noooo:

---------- Post added at 16:31 ---------- Previous post was at 16:26 ----------

етаргичния народ сме.Все чакаме някой да ни даде или да свърши работата вместо нас, все гледаме в чуждата чиния и се облизваме.Е ще дам един пример - дълги години един беше домоуправите и един касиер на входа.Все няма пари, входа западна, а вземаме от реклами и наем на общия гараж към 500 лв.Накрая направихме едно събрание, я дай тука да видим де са парите, а сега бегай по живо по здраво...Сега домоуправител и касиер се сменят всяка година и за няма три години оправихме входа от до, догодина и фасадата ще оправим.Кво пречи така да е и с държавата.Не се ли хванем да си изметем къщичката, няма кой да го направи.

И затова си прав, например мандатност, избори, отговорност и прочее.Както и че народът сам си заслужава правителството и съотвенто действието или бездействието му.
С едно не съм съгласен-примерът за Станишев.
Ето, принцовете, наследниците на английската кралица, аристократи от хилядолетие дет се вика (не че значи нещо, но според други значи де, не е това темата) пак ходят в казарми, полагат служби и т-н.-колкото и да фиктивно, условно казоно да е.
Подобно е и положението навсякъде в развитите демокрации.Не може един лидер, да се скатава, пък накрая да се изтъпани на отговорни длъжности, като мин.председател.Как, човек, който не е поемал отговорности ще става лидер?!
Бай Тошо, дето си беше некоронован крал, накара синът си да иде в казарма.После видя, че за нищо не става и го набута там някъде да дреме, пак някакъв морал прояви все пак.
Няма ли морал, няма ли обществен ред-нищо няма и да има.Затова в САЩ например, президентът, респективно кандидатън е и с докази качества-дали ще е бил военен, дали ще е бил бизнесмен, дали ще е бил актьор, или политик от кариерата, няма значение-но той е доказав през животът се че може да прави нещо, да работи това или онова, или да се справя с политически решения добре, макар и на по ниско ниво.

pavlin
04-12-2011, 15:16
Я кажи последният президент на САщ какъв е бил преди да стане президент. Абе говорим си на изуст май. Пък кралските синове в Англия една служба карат в армията та чак ум да ти зайде.

koolio
04-12-2011, 15:25
Я кажи последният президент на САщ какъв е бил преди да стане президент. Абе говорим си на изуст май. Пък кралските синове в Англия една служба карат в армията та чак ум да ти зайде.

И пак не ми отговаряш на въпроса.

pavlin
04-12-2011, 15:47
И пак не ми отговаряш на въпроса.

Чети предните ми коментари и ще разбереш позицията ми, има и фактически материал. За всеки един конкретен спор съм си изложил и аргументите.

fred
04-12-2011, 19:35

Да де ама карат-това ти казвам, а нашия Гей и това даже не изкара..
Колкото до Обамата ето му биографията, не е като на Станишев или Първанов определено.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA_%D0%9E%D0%B1%D0%B0% D0%BC%D0%B0
А ако бях американец, щях да гласувам за Д. Маккейн определено,

Bottata
04-12-2011, 20:27
http://clubalfaromeo.com/forum/attachment.php?attachmentid=82807&d=1320936357

По графиката която Коки е прикачил към темата излиза че сме изпреварили Китай по разтеж през последните 20 години. Абе смешки от всякъде.

Аре сега сметнете по какви цени се смята този БВП.
Китайските стоки са центове,
марковите западняшки по десетки долари влизат в формирането на БВП.
Ами заникъде не сме тръгнали - по скоро към затриване сме се юрнали.

pavlin
04-12-2011, 21:22
Да де ама карат-това ти казвам, а нашия Гей и това даже не изкара..
Колкото до Обамата ето му биографията, не е като на Станишев или Първанов определено.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA_%D0%9E%D0%B1%D0%B0% D0%BC%D0%B0
А ако бях американец, щях да гласувам за Д. Маккейн определено,

Да бе да, тя чуждата кокошка приличала на патка.

dimitar_vd62
04-12-2011, 21:34

Ми що не дадете за пример Сталин, дето е казал за сина си - войник за генерал не заменям.Е верно, той барабар с Нерон и Хитлер се нарежда...

Станишев сега вика Борисов, това и това..., ми той като беше премиер що не го направи.

Имам едно правило - икономията е майка на мизерията.С икономии от пенсии и заплати, със съкращения до никъде няма да стигнем.Бедните ще стават повече, покупателната способност ще намалява, бюджета ще плаща повече на безработни, вместо тези хора да работят и да внасят в бюджета.Да посегнат на капиталите на богатите, щото много добре знаят как са придобити, за всички е ясно че боричкането за власт е за пари а не поради родолюбие.Много здрава ръка трябва, безристрастна, да върне ограбеното.Не знам от тез обвинения за присвояване, някой да е върнал нещо.Ей сега бързат у нашето предприятие да въведат в експлоатация нови мощности, та чак глупости правят, ама зора е за премиите по нова година, а премиите на шефовете не са като моята, ми нека се откажем от тях вместо да съкращават хора.Ма не, се народа тегли каиша, а по върховете си живуркат.Имало за 50 млн далавери в БДЖ, и ся ко праим, колкот Вальо топлото върна нещо толкоз и тез.Не става така.Само взаимно да се обвиняваме и сочим с пръст можем до безкрай, трябват хора учени безпристрастни с морал и чувство за държавен дълг, и да се разясни на народа кво е туй демокрация и свобода и че трябват усилия от всички за да не се срамуваме че сме българи.Като почнеш от най елементарните неща, като къде се хвърля боклука и къде се паркират колите.И не са виновни циганките дето метат от ранна утрин ами ний дето на светофара отваряме вратата и изхвърляме пепелника под колата.Ида ме да отида в парламента и да ми кажа на ония еректерали пенсии, да се махат, щото 22 години прим крачка напред и две назад.

fred
04-12-2011, 22:38
Да бе да, тя чуждата кокошка приличала на патка.

Нашите са си патки по принцип :)

JORDI
05-12-2011, 14:51
Аз няма да коментирам банални изказвания /повтарят се многократно и са ми безинтересни/, но по темата ще кажа, че стигнахме до там да не можем по никакъв начин да сравним сегашното управление с никое друго!Като почнем-некомпетентност-вземат решения и след ден ги отхвърлят,обещават и подписват едно-после се отказват от подписите си,знакови арести-после грешка било,номинират се сами-не си харесват номинациите, гонят корупцията а самите те затъват в нея! И както е тръгнало, ще се окаже, че строят и фалшиви магистрали,които ще са еднодневки като обещанията им!Ще почакаме ...ще видим!!!:hmm:

morfius
05-12-2011, 14:54
Аз няма да коментирам банални изказвания /повтарят се многократно и са ми безинтересни/, но по темата ще кажа, че стигнахме до там да не можем по никакъв начин да сравним сегашното управление с никое друго!Като почнем-некомпетентност-вземат решения и след ден ги отхвърлят,обещават и подписват едно-после се отказват от подписите си,знакови арести-после грешка било,номинират се сами-не си харесват номинациите, гонят корупцията а самите те затъват в нея! И както е тръгнало, ще се окаже, че строят и фалшиви магистрали,които ще са еднодневки като обещанията им!Ще почакаме ...ще видим!!!:hmm:

Е какво очаквате от човек който става пожарникар защото не може да покрие изискванията за ДС, напуска системата за да не прекрати членство в БКП, става охранител на бившия първи, после го величае и следва неговия пример... е преди това минава и през мутрите и милицията.
Та в момента гледаме пародийния вариант на ТЖ...

fred
06-12-2011, 20:07
Мда, така е, тук спор няма, но по лошото е, че уж алтернативата - втората партия БСП е още по зле и от сегашното управление

koolio
06-12-2011, 22:47
Мда, така е, тук спор няма, но по лошото е, че уж алтернативата - втората партия БСП е още по зле и от сегашното управление

Абе вече и за това не съм сигурен ...

fred
07-12-2011, 19:55
Абе то и това е така :), ама все си мисля, че май ще са по зле.
Но така или иначе - докато нямаме активно гражданско общество, което да изисква, следи, гласува и т.н все ще е така.

mordohy
07-12-2011, 20:38
Да те подкрепя за магистралите!:static:
Люлин вече е в тотален ремонт!
Виадуктите се сриват!
абати и цървулите!:horror:

koolio
07-12-2011, 22:18
Да те подкрепя за магистралите!:static:
Люлин вече е в тотален ремонт!
Виадуктите се сриват!
абати и цървулите!:horror:

Сериозно ?!? Очаквах го, но някакси не ми се искаше да вярвам ...

morfius
08-12-2011, 01:19
От пътища се гепи много благо... какво се учудвате.

CBET
08-12-2011, 06:47
А кой министър "го избрахме" за президент? :)

JORDI
08-12-2011, 13:01
А кой министър "го избрахме" за президент? :)

Да! И в този аспект няма да се учудя ако това е пореден епизод от сериала "проба/грешка" и Бойко ги отзове, Роско с Маргито да си оправят бъкиите! Хи...хи...хи!:whistle:

morfius
08-12-2011, 14:14
Да! И в този аспект няма да се учудя ако това е пореден епизод от сериала "проба/грешка" и Бойко ги отзове, Роско с Маргито да си оправят бъкиите! Хи...хи...хи!:whistle:

Е това вече няма как да стане без суспендиране на конституцията.
Бойко може да ги е издигнал, но са пряко избрани... няма никакъв механизъм да ги отзове.

koolio
08-12-2011, 17:52
Е това вече няма как да стане без суспендиране на конституцията.
Бойко може да ги е издигнал, но са пряко избрани... няма никакъв механизъм да ги отзове.

Ами ако учтиво ги помоли да си подадат оставките?

CBET
12-12-2011, 17:27
http://www.newsmaker.bg/post/view/article/id/56803-%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA+%D0%A0%D1%8E%D1%82%D0%B5: +%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82% D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BF%D0%BE% D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81% D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D1%80%D 0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%B4%D1 %8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0#.TuEJi7iiOG5.fac ebook

morfius
12-12-2011, 17:36
http://www.newsmaker.bg/post/view/article/id/56803-%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA+%D0%A0%D1%8E%D1%82%D0%B5: +%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82% D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BF%D0%BE% D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81% D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D1%80%D 0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%B4%D1 %8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0#.TuEJi7iiOG5.fac ebook

И оригинала...

http://neverojatno.wordpress.com/2011/11/24/shengen/

Жокер: обърнете внимание на заглавието на сайта 8)

dimitar_vd62
12-12-2011, 22:58
Не знам истина ли е или е измислено, но тази вечер, а и не само тази, пуснах новините в 8 а колегата нервничи че имало спорт по някой си канал.Нито В.Кънев го интересува, нито стачки нито нищо.Мисля че това е точно описана действителност у нас.За съжаление съм съгласен с това интервю или "интервю".Някъде в постовете след него някой се беше изказал че ако е истина, досега да сме обявили война на холандците... та ние една стачка не можем да спретнем.Нашия синдикалист тази вечер ще пътува до София, аз го бъзикнах че може да се съгласи и по факса, не е нужно да ходи чак до там.

morfius
13-12-2011, 09:34
То нещата вътре са верни, ама аман от опити да пъхаме наши думи в чужди усти, белким прозвучат по-авторитетно.
Действителността си я знаем и без подобни партенки.

CBET
13-12-2011, 12:25
И като си я знаем какво правим?

и да си отговоря сам:

Философстваме!

morfius
13-12-2011, 16:38
Е какво да направим като над половината просто не знаят какво искат, татовото време обратно ли, нов мутромилиционеризъм ли, ултралиберален строй ли, неокенсианство ли?
Да не говорим, че в пъти повече гледаме на Вуте да му е зле или да спретнем далаверка или да излъжем другия... вместо да работим екипно.
А по отделно шанса да постигнем нещо какъв е?

CBET
13-12-2011, 16:59
Аз ... таковата ... да се повторя ...

Философстваме!

fred
14-12-2011, 20:07
Е това е така, философстваме и това е :throw:

CBET
02-01-2012, 13:30
http://www.capital.bg/vestnikut/capital/k2012/inbox/2011/12/23/1733549_novite_emigranti/

Нова година ... все същите мисли ... поне при мен!

mordohy
02-01-2012, 16:25
Няма какво да го мислиш!
Аз съм го мислил много пъти.
Беганье му е майката.
Прави са хората. Искат да отглеждат деца, а не роби за новите робовладелци.
От 13 години съм като тия на терминала. Тава, че сега съм преимуществено в БГ не означава нищо.
Пак работя за чужда компания и във всеки момент мога да си обера крушите.
Причината не е само в управлението. Причината е в заобикалящата селяния и простотия. За това не са виновни само управляващите. Тука е и домашното възпитание. Такова нямаме!
До като всякакви цървулани стават даскали-все така ще сме!

CBET
02-01-2012, 16:33
Аз започвам 9-та година ... работя извън, а живея в милата ни Родина. Само дето напоследък се замислям за образованието на младежта ...

fred
03-01-2012, 19:33
http://www.capital.bg/vestnikut/capital/k2012/inbox/2011/12/23/1733549_novite_emigranti/

Нова година ... все същите мисли ... поне при мен!

И аз тово го четох, това е истината.Ма аз вече на стари години, тук ще си стоя, къде да бягам, не ми се бяга вече:oops:

bager
05-01-2012, 10:40
И аз тово го четох, това е истината.Ма аз вече на стари години, тук ще си стоя, къде да бягам, не ми се бяга вече:oops:

И аз така, нали някой трябва да работи и да плаща (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4442671) все пак. Поне докато можем...

mordohy
05-01-2012, 11:18
И аз така, нали някой трябва да работи и да плаща (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4442671) все пак. Поне докато можем...

Какво сте се разревали, бе и двамата?
В тая страна сме обречени да бачкаме до като мърдаме.
На въпроса: с какво ще е полезен един специалист на 65 години, след като вече ще е изкуфял дъртак с памперс и бастун, отговорния дувар поясни, че може да извършва и по- елементарна дейност.
Примерно:бившият министър на земеделието ще събира шума по парка, а просветния- хартийките от храсталаците на градинките...:bouncing_smiley:
И( все в тоя дух