PDA

View Full Version : Диодни мигачи - някой слагал ли е?

CHILIEV
08-11-2011, 17:11
... и ако "да", как сте си решили проблема с по-малката консумация и учестеното кликане на релето?

tonov
08-11-2011, 17:18
Сменя се шунта вътре в релето и честотата на мигане заспива ;)
Сега да не почнете да питате с колко - смята се, според мигачите които си сложил, или по-точно според тока на консумация. Във всеки случай се слага нискоомен резистор, по спомени е под 1 ом.

tuning_vn
09-11-2011, 23:25
http://www.dealextreme.com/p/car-led-indicator-flasher-relay-pair-44625 (http://www.dealextreme.com/p/car-led-indicator-flasher-relay-pair-44625)
колега това може би ще ти помогне,до скоро доставката беше безплатна

CHILIEV
10-11-2011, 08:57
Мерси, tuning_vn.
Малко ме е шубе честно казано от подобни китайски черни кутий по ел инсталацията ми.
Да не взема да се подпаля...
Ако не успея с "поправянето" на моето ще поръчам това ;)

tuning_vn
10-11-2011, 13:20
Аз съм си поръчвал габаритни крушки и стана една година работят,така че ти както си решиш.;-)))

CHILIEV
10-11-2011, 13:33
Аз съм си поръчвал габаритни крушки и стана една година работят,така че ти както си решиш.;-)))

... ;)

kolev
10-11-2011, 14:05
при нас релетата не са такива. ние имаме едно реле със 7 крака мисля , което отговаря за ляв,десен и аварийни - общо.
за да замениш обикновена крушка със светодиод, като имаш приблизително същия интензитет , светодиодната крушка трябва да е с мощност 1/5 до 1/10 от мощността на обикновената. тоест крушка 21 вата трябва да я замениш с 2-4 вата светодиоди.

Abar7h
10-11-2011, 15:55
при нас релетата не са такива. ние имаме едно реле със 7 крака мисля , което отговаря за ляв,десен и аварийни - общо.
за да замениш обикновена крушка със светодиод, като имаш приблизително същия интензитет , светодиодната крушка трябва да е с мощност 1/5 до 1/10 от мощността на обикновената. тоест крушка 21 вата трябва да я замениш с 2-4 вата светодиоди.
Толкова мощни диоди няма ли да светят прекалено силно?

kolev
10-11-2011, 16:10
ами това е положението по мои наблюдения. да речем че ако са жълти или червени светодиоди, може да се придържаме към по-ниската мощност щото светлината е монохромна. обаче ако поставиш бели светодиоди във фар с цветно стъкло, осветеността пада зверски.

MiRaCuLiX
12-11-2011, 11:41
Крушката трябва да е canbus която е направена да не отчита грешка в компа или с други думи е с номиналната консумация ;) http://www.autoled-bg.com/ апък тук имаме -10% за форума ...

shagrath
15-11-2011, 12:33
идеята на колегата tonov е най-добра, аз също се замислям за този вариант и предпочитам да си пипна аз релето вместо да добавям "китайската черна кутия" със съмнително качество и съвместимост. За съжаление ми се налага да изчакам до следваща заплата, че със сегашната платих за смяна на разпределителен вал гарнитури на глави и др. Скоро ще добавя още подробности, ако някой не ме изпревари.

CHILIEV
01-12-2011, 09:12
Някой има ли представа диодни крушки с този цокъл BAX9S за какво мога да ги ползвам. Ако ги натъпча в цокъл PY21W дали ще изпушат или просто ще светят слабо ?

Без да искам си поръчах такива, дават ги, че са no error за мигачи, но не видях, че не са моя цокъл. Та въпроса е какво мога да ги правя :)

shagrath
01-12-2011, 16:30
При диодите поляритета е важен т.е. ако обърнеш полюсите няма да светне, само не знам дали няма разлика в параметрите на тези, които си взел и тези, които е трябвало да вземеш. На 145 не знам да има проверка за изгоряла крушка, но заради по-ниската консумация релето започва да цъка доста бързо- като при изгоряла крушка за, което моето решение е да се сложи съпротивление. Ако не се лъжа на всяка крушка трябва да се сложат към 0.300 ома или на релето 0.900 (за трите крушки заедно), но не знам как ще реагира релето на аварийни (при 0.900 ома общо 1.8 за ляв и десен мигач). ВАЖНО !!! е да знаеш, че не съм специалист по токове и е по-добре да говориш с някой, който наистина ги разбира тези работи, а не аматьор като мене!!! Да не заобичаш майка ми след неуспешен опит!!! Дано да има някой който да сметне по-добре съпротивленията и да потвърди или отрече думите ми. УСПЕХ и пиши, че и мен ме интересува.

CHILIEV
01-12-2011, 16:38
Мерси за изчерпателното обяснение, колега, но мен ме интересува къде мога да забода BAX9S - диодни със схемичка към тях за да лъже релето на мигачите, че имам 2 бройки. Ако са слаби за мигачи ще ги преправя на друго, ако стават пък ще преправя цоикъла с PY21W който си е за моите мигачи и ще ги сложа там. Но ми се струва, че са слабички за мигачи.
На предния плафон каква е крушката?

shagrath
01-12-2011, 17:17
http://www.autoled-bg.com/index.php?route=product/product&product_id=139
http://www.autoled-bg.com/index.php?route=product/product&product_id=114
една от двете е за плафона (поне като форма) мисля, че и в багажника е същата, обаче цените на тия са луди, предлагам ти да погледнеш тук (http://www.dealextreme.com/c/car-led-light-bulbs-712)

ivan dimitrov
01-12-2011, 17:33
---

shagrath
01-12-2011, 18:11
Проверката за изгоряла крушка е по всоката честота на мигане. Така е от доста време насам при автомобилите от по ниськ клас. И това защото мигачите са важни, не забравяйте.
Слагането на резистор паралелно на крушката обезсмисля цялата интервенция. Отделно резистор сьс стоиност 0.3 - 0.9 ома ще доведе единствено до издаряне на предпазител.
Тонов ви е дал жокер ако сте много настоятелни.

Нямам достатъчно познания за да споря но ще попитам: А ако резистора е вързан последователно с крушката, така, че общата стойност да се доближи до тази на обикновената крушка няма ли да стане

tonov
01-12-2011, 18:43
Диодните са с доста по-голямо съпротивление от крушка, няма как да стане с последователен резистор. Слага се паралелен, със стойност малко по-голяма от съпротивлението на крушката, която е заместена със светодиодна. Ориентировъчно за 21 вата крушка, резисторът е около 12-15 ома и с подходяща мощност (поне 10 вата). Иначе просто ще се стопи. При такъв монтаж НЕ МОЖЕ да се регистрира изгоряла крушка, а и резисторът пече мъжки.

Продължавам да твърдя, че е по-добре да се смени шунтът на релето.

ivan dimitrov
01-12-2011, 18:49
---

CHILIEV
01-12-2011, 19:04
Май да си пусна нова тема. Аз лично разбрах за шунта още от първия пост на тонов и така ще го направя.

Въпроса в момента е какво мога да сторя с две крушки BAX9S, които имам :)

tonov
01-12-2011, 19:20
Не казваш каква еквивалентна мощност са, ама мисля ще са ти слаби за мигачи. Евентуално би могъл да ги пригодиш за страничните.

shagrath
01-12-2011, 19:38
Значи да взема да си призная просто не знам какъв е този "шунт" и как се сменя и за това разтягам разни теории, ако не ви притеснява дайте малко инфо аз като имам време ще го направя и ще пусна обяснение за да се реши проблема веднъж завинаги.
Иначе на мен повече ми харесва, а не е въпрос какво ще си помислят хората около мене. Виж вече за употребата на мигачи, като цяло е друга тема и не мисля, че е гъзарско, а е малоумно да не ги ползваш. Даже като се замисля, ако развиеме темата може да почнат да се кефят и да гъзареят с диодните мигачи и току-виж почнали повече да ги ползват :)

tonov
01-12-2011, 19:49
В случая "шунт" е една калибрирана метална пластинка вътре в релето на мигачите. През нея минава всичкия ток, електрониката го мери и "преценява" дали всички крушки светят. Ако искаш да сложиш диодни крушки, въпросната пластинка се сменя с резистор (по правило токът през една диодна крушка е в пъти по-малък и електронната схема го възприема като изгоряла крушка). С резистор електрониката в релето продължава да отчита "нормални" стойности на тока и мигачите не цъкат по-бързо.

Нямам отворено реле подръка, та да снимам ;)

mordohy
01-12-2011, 19:54
Шунта е едно парче тел, вътре в релето. През него минава тока от крушките и отложения пад върху него служи за регулиране на честотата на мигане.
Диодните крушки имат много малък ток и естествено ще се отлага много малък пад върху шунта.
Слагането на шунтиращи резистори на крушките е идиотизъм по презумпция.
Правилната посока е увеличаване на съпротивлението на шунта!:rtfm:

shagrath
01-12-2011, 20:18
ОК значи отивам да взема едно реленце и ще го мъча пък да видиме какво ще стане. Не, че си нямам друга работа, ама ей така за спорта
А този резистор, който се слага на шунта с какви параметри трябва да бъде

CHILIEV
01-12-2011, 20:39
Не казваш каква еквивалентна мощност са, ама мисля ще са ти слаби за мигачи. Евентуално би могъл да ги пригодиш за страничните.

H6W пише, че са. ето линк (http://www.ebay.co.uk/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=300619040637&ssPageName=ADME:X:RTQ:GB:1123)
Тези в плафоните дали и те са по 6W да ги пригодя за там... ?

tonov
01-12-2011, 21:16
H6W пише, че са. ето линк (http://www.ebay.co.uk/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=300619040637&ssPageName=ADME:X:RTQ:GB:1123)
Тези в плафоните дали и те са по 6W да ги пригодя за там... ?

В описанието пише - крушки за габарити. Демек са слаби ;)
В плафона са съвсем други :(

ОК значи отивам да взема едно реленце и ще го мъча пък да видиме какво ще стане. Не, че си нямам друга работа, ама ей така за спорта
А този резистор, който се слага на шунта с какви параметри трябва да бъде

Не помня точно, беше нещо около 0,5-1 ом. Вземи си първо диодните да ги видим какви са, според тях се смята.

CHILIEV
01-12-2011, 22:00
Ясно. Благодаря, Тонов ;)

mordohy
03-12-2011, 23:27
В описанието пише - крушки за габарити. Демек са слаби ;)
В плафона са съвсем други :(

Не помня точно, беше нещо около 0,5-1 ом. Вземи си първо диодните да ги видим какви са, според тях се смята.
Като никога не минава без реглаж на място!:wallbash: