View Full Version : CarSpending.com: Сайт за следене на разходите по МПС-то
Здравейте колеги, искам да ви представя една система, която разработвам от вече година самостоятелно като хоби. Не искам да провокирам модераторите да смятат, че тази тема е спам или реклама (до някъде знам, че така излиза). Както след малко ще разкажа - това е напълно безплатна система, която разработвам в свободното си време, имаща за цел да помага на всички шофьори!
Става дума за сайт за следене на разходите по МПС-то, напълно интернационализиран, но и българизиран. С това сайтче можете да записвате какво давате за гориво и поддръжка на автомобила или мотоциклета, като системата изкарва доста статистики за харчовете и разхода на гориво (между пълни зареждания - дори между тях да има частични - пак го смята правилно) според различни условия като гуми, стил на шофиране, градско/извънградско. Целта на системате да позволи на потребителите да правят следното:
- Записване на разходи в лесна за използване онлайн сервизна книжка за грижовния собственик
- Енциклопедия от статистики за всяка марка/модел МПС + възможност за сравнение на разход и най-чести ремонти между различни модели
- Да дава възможност на хората да обменят информация за местата които посещават - купили сте кола от кофти автокъща, заредили сте лошо гориво от някоя бензиностанция, направили сте ремонт, при който са си оставили ръцете или точно обратното - някой си е свършил работата както трябва? Можете да отбележите на карта къде е въпросния обект + да оставите коментар и рейтинг - скоро ще може всеки да намери информация за всички сервизи/бензиностанции/магазини/автокъщи/автомивки/тн, използвани някога от потребителите
- Да ви напомня, когато предстои да правите обслужване, да подновявате застраховка и други
Постоянно качвам нови работи и месец след месец става все по-завършено, обширно и тн. За сега всъщност могат да се правят записки за гориво, ремонти, обслужвания, покупки и тн, скоро тези функционалности ще се разширят и ще има още много.
И така ако съм грабнал интереса ви, можете да видите профила ми тук:
http://www.carspending.com/bg/profiles/CarSpending
Това е профилът на автомобила ми - можете да видите какви записки има, какво може да се прави:
http://www.carspending.com/bg/profiles/CarSpending/1-honda-accord-i-ctdi-executive
Самият сайт, разбира се е:
http://www.carspending.com/
Ако някой от вас ползва SpritMonitor.de, знае за какво става дума - аз бях техен потребител, но имаше прекалено много неща, които не ми харесваха и реших, че мога да направя по-добре (в дългосрочен план). Подчертавам, че системата е напълно безплатна и винаги ще бъде. Целта е да се натрупа систематизирана информация, която да помага на хората. Между другото не след дълго ще направя импортер за spritmonitor, за хората, които го ползват.
Ако все пак решите да използвате системата и намерите бъг или искате нещо добавено - можете или да използвате оранжевия бутон "FEEDBACK" от ляво на екрана или да ми пишете тук в темата. Ако имате въпроси, ще се радвам да съдействам на всеки. Когато добавя нещо ново, ще пиша в темата, в случай, че на някой не му е безразлично.
Благодаря на всички, които са прочели дори част от изписаното и се надявам да не съм подразнил никой :)
Най-точния показател за една кола е ст/км, писал съм го не веднъж. Колата ти може да гори 4л на 100км и да те вози на км на цената на такси ;-)
Събирате си всички ремонти, консумативи, части, застраховки, гориво, обезценка на автомобила за периода и делите на километрите ;-)
На моята кола този показател е 0,48лв/км, което е сравнително малко, при една кола за 25-30 000лв за първите 1-2 години спокойно прехвърля левче. А таксито е 90ст :innocent:
Това е показател, използван от Ауто Билд при сравнение на разходи по автомобили и е кажи-речи най-достоверния.
Добре известен факт е, че колата е лукс и в почти всички случаи излиза доста по-скъпо от такси :)
Скоро ще направя да изкарва колко струва горивото на 100 km пробег и колко струва общо всичко на 100 km пробег за хората, които използват системата.
b_angelov
17-11-2011, 15:21
Сайтчето много ми харесва. По-разбираемо си го направил от Спритмонитора. Единствено "форумната картинка" нещо не ми е много по вкуса. Прекалено голяма е.
Като изключим това - е много добре. Браво!
Mind_Control
17-11-2011, 16:31
доста е подобно на spritmonitora
Един съвет- в търсачката добави да показва коли с изминати минимум 1000 км, защото изобщо не ги интересуват потребителите колите с 0 зареждания.
харесва ми мисля да пробвам
Сайтчето много ми харесва. По-разбираемо си го направил от Спритмонитора. Единствено "форумната картинка" нещо не ми е много по вкуса. Прекалено голяма е.
Като изключим това - е много добре. Браво!
Благодаря! Скоро ще има още 2-3 размера на форумната картинка - 300x60, 125x25 :)
доста е подобно на spritmonitora
Един съвет- в търсачката добави да показва коли с изминати минимум 1000 км, защото изобщо не ги интересуват потребителите колите с 0 зареждания.
До края на годината системата ще се промени много и разликите спрямо spritmonitor ще станат огромни (в плюс за CarSpending). Страницата за търсене е една от недовършените и тепърва ще направя да има всякакви филтри отрстрани, включително и с поне N на брой километра и прочее.
харесва ми мисля да пробвам
Благодаря, дано да ти е удобно.
Ако ви възникнат въпроси, ще се радвам да помогна.
b_angelov
17-11-2011, 19:28
Благодаря! Скоро ще има още 2-3 размера на форумната картинка - 300x60, 125x25 :)
До края на годината системата ще се промени много и разликите спрямо spritmonitor ще станат огромни (в плюс за CarSpending). Страницата за търсене е една от недовършените и тепърва ще направя да има всякакви филтри отрстрани, включително и с поне N на брой километра и прочее.
Благодаря, дано да ти е удобно.
Ако ви възникнат въпроси, ще се радвам да помогна.
И като ти остане време вкарай скрипта за импорт на CSV файлове, че се пробвах да вкарвам ръчно данните от Спирит-а във вашия сайт и на второто зареждане от 2009-та ме заболя главата :)
Другите забележки, които имам са ти ги казали във феедбек формичката на сайта. :)
Имам и един въпрос: Като вкарвам няколко зареждания в произволен ред, сортират ли се автоматично по дати (като се има в предвид, че пиша реалните дати на зареждане от касовата бележка)?
Очаквам ъпдейтите. Ще стане чудно сайтче.:Lkingsmiley:
Жестоко! Е точно от това сайтче имах нужда :):) Кефи ме :)
Само едно въпросче....Аз по принцип засичам разхода си на малкия километраж. Тоест слагам примерно 20лв./литра и си пускам засичането. Мина 150км. После пак 20лв./литра и мина 145км. и т.н....дали може да се добави тази функция и съответно пак да може да се ползва за същата статистика :)
И като ти остане време вкарай скрипта за импорт на CSV файлове, че се пробвах да вкарвам ръчно данните от Спирит-а във вашия сайт и на второто зареждане от 2009-та ме заболя главата :)
Имам и един въпрос: Като вкарвам няколко зареждания в произволен ред, сортират ли се автоматично по дати (като се има в предвид, че пиша реалните дати на зареждане от касовата бележка)?
1) Импорт от SpritMonitor - до края на годината. Може доста по-бързо да стане, но няма да е по-бавно. Както съм писал това е хоби проект и времето ми не е много, за разлика от задачите по сайта. За сега си въвеждай в спритмонитора, аз ще ви напомня като стане да импортирате данните :)
2) То ги подрежда правилно, но не можеш да въвеждаш в произволен ред зареждания. Не можеш да вкараш зареждане с километраж с 100 000, после такова с километраж 99 500 - винаги датата и километража трябва да расте. Причината за това е, че е адски гадно преизчисляването на статистиките напред във времето. Ще бъде направено в един момент, но не мога да се наема със срок. По същата причина не можеш да редактираш и зареждания по-стари от най-новото. :blush:
Жестоко! Е точно от това сайтче имах нужда :):) Кефи ме :)
Само едно въпросче....Аз по принцип засичам разхода си на малкия километраж. Тоест слагам примерно 20лв./литра и си пускам засичането. Мина 150км. После пак 20лв./литра и мина 145км. и т.н....дали може да се добави тази функция и съответно пак да може да се ползва за същата статистика :)
Уви разхода се смята между пълни зареждания. Можеш да въвеждаш километража, можеш да въвеждаш и изминатия път (точно тези 150км - всъщност изминатия път е задължителен, за разлика от километража, но ако въвеждаш километраж, изминатия път ще се попълва сам, то си го смята от миналия километраж).
В последствие ще направя да могат да се вкарват данни от борд компютър. Така че дори като не зареждаш до горе, да си сметнеш сам колко си изгорил с твоите 20лв за 150км и да въведеш в графата за разход от борд компютър. Знам, че не е същото, но за по-елегантен вариант не се сещам.
И на мен ми харесва сайтчето. Ще го пробвам и как е на мобилния телефон за да мога да си въвеждам нещата още като зареждам, че после забравям.
От както имам МПС си водя и "сервизна книжка" към него. Сега ще имам и електронен вариант ;) Up от мен!
Ще го пробвам и как е на мобилния телефон за да мога да си въвеждам нещата още като зареждам, че после забравям.
До някой друг месец ще има мобилна версия, за лесно и бързо въвеждане на зареждания на място. Дори и Андроид приложение ще има, но ще отнеме повече време.
Докато правя големите неща, качих и някои по-малки подобрения.
- В таблицата със зарежданията има иконки, над които като минете с мишката излиза изминатия път градско / извънградско (ако сте попълвали) - може да се наложи да натиснета CTRL+R 1-2 пъти, за да се изчисти кеша на CSS преди да заработи
- Можете да триете МПС-тата си вече
- Настройките за сигурност на МПС-то са отделени от добавянето/редактирането му.
- Оправени са други бъгове и малки неща в темплейтите
b_angelov
21-11-2011, 12:03
Браво за ентусиазма, колега! Търпеливо си чакаме и импорта за CSV. :smartass:
Jivko7777
21-11-2011, 18:36
По какъв ли начин не го въвеждъх всичко спазвам и разход не може да пресметне ;) слабо изпълнение за мен!
Ето: http://photo-zona.net/images/user64199/album24675/large/1321893638_kkpu2931_.bmp.jpg
Пробвах и цената на горивото че и парите да изчислява викам си това да му е проблема но не става...
b_angelov
21-11-2011, 23:49
По какъв ли начин не го въвеждъх всичко спазвам и разход не може да пресметне ;) слабо изпълнение за мен!
Ето: http://photo-zona.net/images/user64199/album24675/large/1321893638_kkpu2931_.bmp.jpg
Пробвах и цената на горивото че и парите да изчислява викам си това да му е проблема но не става...
Що бе Живко? Аз въведох само 2 зареждания за да пробвам и се получи от първия път: http://www.carspending.com/bg/profiles/b_angelov/537-alfa-romeo-gtv-916c
Нещо някъде се е омазало при теб.
Jivko7777
21-11-2011, 23:53
Що бе Живко? Аз въведох само 2 зареждания за да пробвам и се получи от първия път: http://www.carspending.com/bg/profiles/b_angelov/537-alfa-romeo-gtv-916c
Нещо някъде се е омазало при теб.
Еми не знам да помага колегата :)
В сектор 'Лични настройки' на профила има правописна грешка - 'Рожденна дата' . :)
Jivko7777
23-11-2011, 19:36
колегата още ли го няма за да обясни защо така се получава?
Извинявам се за забавения отговор! Трудно ми е да следя всички форуми, в които системата се обсъжда, да я разработвам, да не говорим, че имам работа на пълен работен ден, която няма нищо общо със сайта.
Значи, както съм писал, системата смята разхода между "пълни" зареждания. Пълни = до горе. Може между пълните да имате N на брой частични за по 10л, 20лв и тн, накрая системата ще ги вземе предвид в сметките. Иначе математически няма как.
Алтернативния вариант е да отбелязвате всички зареждания като пълни. Но тогава между отделните зареждания сметнатия разход ще е грешен, особено ако зареждате различно количество всеки път и когато резервоара е различно празен. Но статистически с времето грешката ще се корегира в общия разход на колата (който се появява горе в квадратчето) - да кажем след 200-300 литра вече грешката ще е много малка около 0.1 и с времето ще продължи да се корегира, но няма да може да си направите добра сметка за текущия разход между последните 2 зареждания.
Колега, при въвеждане на пътни (винетни) такси и застраховки добра идея е да се въвежда освен датата на заплащането им то и периода им на валидност. В последствие ако успееш да внедриш и едно ремайндерче на смс или имейл примерно ще стане доста полезно.
Търсенето филтрира до ниво марка, независимо, че си указал до ниво модел, но дори и в този случай не визуализира всички резултати.
Дали е възможно да се адваме приятелите по между си? Примерно сме групичка от по 10 приятели (с коли ест.).
gocktherock
02-12-2011, 02:08
Поздравления за хубавото сайтче. Ще го използвам, мисля, че ще свърши добра работа, само постоянство и развитие му трябва :)
@CBET, ще има отделна секция за застраховки, винетки, данъци, ГО, преглед и други разходи с давност някакъв период
@Lqnkata, ще има възможност за добавяне на приятели. Ще можеш да ограничиш и достъпа на данните си само до тях. Ще можеш и да си добавяш в един списък "любими" МПС-та, такива, които лесно да следиш какво правят по тях.
@gocktherock, мерси, последните 2 седмици нямам никакво време :( Но не съм спирал да мисля за сайтчето. Края на месеца около празниците ще мога да се занимавам само с него и да кача много нови неща.
Към всички - ако искате нещо да бъде направено, в лявата страна на сайта има оранжев бутон FEEDBACK. Ако го цъкнете се отваря прозорец, в който можете да въведете вашето предложение. Другите потребители могат да гласуват за него. Идеите с най-голям брой гласове ще се правят по-бърза спрямо такива, които само 1 човек е поискал. Разбира се някакъв фактор играе и това колко трудна за направа е идеята и дали мен самия ме кефи, но, аз съм щастлив като виждам, че потребителите са щастливи - така че ако вкарате идея, която дори в началото да не ми харесва, но 10 човека гласуват за нея, че я искат - ще я направя, защото е доста по-вероятно 10 човека да са по-прави от един (мен).
Да кажем сега може да вкарате идеите си там за разходи с давност и за приятели.
Също така когато добавяте идея - ако най-добре изложете всички детайли свързани с нея, които са ви хрумнали. Да кажем ако има описание на детайлите, драсканици на пейнт върху скрийншот и тн, ще ми е по-лесно да знам каква е целта на начинанието.
Поздрави,
Димитър
Сега направих да изкарва обща цена на км и цена за гориво на км в страницата на МПС-то. Ако цените ви се сторят съмнителни, докладвайте ми и ще видим как да ги подобрим. В момента за общата цена на км пробег взимам разликата на максималния и минималния километраж и смятам общо похарчените пари спрямо него. Ако например имате само два километража въвеждани из системата, да кажем 100 000 и 100 500 - значи системата смята, че сте изминали с колата си общо 500км. Ако от тук нататък въвеждате зареждания и добавяте разходи без да отбелязвате километража, но пък въвеждате похарчени пари, то цената на километър пробег ще стане много голяма. Скоро ще направя импорта (от спритмонитор), честно казано има само едно нещо да направя преди него.
Освен това в последно време бяха добавени възможност да добавяте комерсиални МПС-та (камиони) и други по-малки подобрения.
Отдавна не съм писал и проекта беше малко на заден план, тъй като съм натоварен на работа, а имах и много изпити, но след 3 дни сесията ми свършва и ще работя по сайтчето с пълна сила.
Малко промених графиката в профила на потребителя (диаграмата показва и изминат път), промених класацията на колите в търсенето, а в момента се работи по нов дизайн и много нови работи по сайтчето.
Следващата стъпка за сега е нов размер за подписа и SpritMonitor импортер и каквото вие искате - репортвайте всякакви бъгове и проблеми и ще гледам да ги корегирам възможно най-скоро. Вече потребителите наброяват към 1400.
От преди няколко минути конкретно бензиностанциите могат да се избират чрез поле за търсене :) Искрено се надявам това да помогне повече хора да избират бензиностанцията, в която са заредили и да добавят нови такива! Вече се е събрала доста солидна база, работи се по интерфейс да могат лесно да се търсят.
http://grab.by/i5q6
Хората, които искат импорт от SpritMonitor - нека ми пратят по едно CSV със зареждания, за да имам данни с които да тествам. Пишете на лично или през формата за контакти на сайта - ще ви дам мейл, където да пращате. Благодаря предварително.
Тъй като виждам, че в темата никой не пише, повече няма да досаждам (стига някой да не се активизира) :)
CSV импорта (от SpritMonitor.de) е направен, но много малко изтестван и може да има бъгове. Който иска да го пробва, ако има запазени зареждания в сайта, нека първо си направи ново МПС и там да опита да импортира данните си, преди да тества с това, към което е добавял. Моля да ми пишете при каквито и да е проблеми.
http://grab.by/kqV4
Работейки по големите промени, качвам някои от тях в текущия сайт. Например Facebook и Google логин и регистрация:
http://new.tinygrab.com/3262e28ffb3c4e52c0558f9b594f5743b273a583f8.png
Ако нямате акаунт, може бързо и лесно да си направите такъв, при който няма нужда да одобрявате акаунта си по email.
Ако имате акаунт - излезте, след това отидете на Login екрана, дайте "Sign in with Facebook/Google" и като одобрите достъп, после си въведете текущия потребител и паролата в CarSpending. От тук нататък ще може да се логвате със съответната система.
CarSpending никога няма да поства самоволно във вашия профил каквото и да било. Правата са само нужни само за вход и ако в последствие искате сами да споделяте мпс-то си или някое зареждане.
Тъй като виждам, че в темата никой не пише, повече няма да досаждам (стига някой да не се активизира) :)
Не се пише, но това не значи, че не се ползва, аз лично от около 2-3месеца го ползвам да си записвам промените и разходите по колата (без разходите за гориво, защото това е нещо, което НЕ ме интересува). Много приятно, полезно и лесно за потребителя сайтче !
Вече на страницата на колата си можете да видите списък с подобни МПС-та (пример с подобните коли на Fiat - Stilo - 2002 - LPG (http://www.carspending.com/bg/vehicles/1309-fiat-stilo)):
http://new.tinygrab.com/3262e28ffbfb6e54452f284a60dc0d55a760d77533.png
Изчистих и доста други бъгове и дреболии. Благодаря ви на всички!
Наскоро се поосвбодих и започнах усилена работа по направата на:
1) API, така че да направим мобилни приложения
2) Всички искани нови функционалности като "споделени МПС-та", "напомняния за застраховки и други периодични плащания", но най-вече...
3) Пълен редизайн с мобилна версия!
Оказа се, че работейки с дизайнерка, която не разбира идеята на сайта и не е негов потребител, ще е много трудно да се направи нещо уникално - само по описание на идеите ми и ужасните ми рисунки. Така че ще използвам темата да кажа, че търся дизайнер, с който или да станем партньори в това начинание, или да му бъде плащано за freelance работа по проекта.
Трябва да се направи нов модерен и респонсив дизайн, който да помества текущите и още много функционалности. Дизайна ще се ползва и като шаблон за мобилните приложения после. Нека просто ми пише, имам с какво да го грабна (ако се кефи на подобни авто проекти).
Мн добре, за моб. версия. :th_up: