Log in

View Full Version : Източване на целия антифриз - губят ми се около 4 литра!

Stephan
13-11-2011, 21:28
Здравейте колеги, знам че темата за антифриза е банална особено по това време на годината, но търсачката не даде решение а сигурно пропускам нещо дребно...

Колата е Alfa 145, 1.6 TS 2000 година с климатик. Изваждам маркуча, който е най-долу на радятора и след като напълня отново казанчето с вода, системата побира 4л. Обаче навсякъде пише че този двигател събира около 8л. и следва че някъде остава доста от старата течност. След като покарам колата малко наистина водата в казанчето почва да се оцветява пак в синьо.

Когато вадя маркуча двигателя е студен а температурата в купето е зададена да бъде в най-дясно положение (Max).

Проблема ми е че явно остава доста от стария анифриз, който е син а аз искам да сложа червен. Ако двата се смесят има вероятност да се пресекат.

В момента колата е заредена с вода и каквото е останало от стария антифриз (дано да не падат температурите под 0 близките няколко дни...)

mordohy
13-11-2011, 21:45
Ами остава!
По блока, парното и маркучите.
Отвивай наред маркучите!

AntiLuuP
14-11-2011, 00:24
Избрал си лош момент за интервенцията, температурите тези дни ги дават минусуви през нощта и рано сутрин, дано имаш късмет. Иначе вадиш маркуча от най-ниската точка и вкарваш налягяне в казанчето. Поне аз така си мисля че трябва да стане.

Stephan
14-11-2011, 19:32
Мерси за съдействието. Ако знаех в какъв филм ще се вкарам, нямаше да почна точно сега на студеното да се занимавам...

Явно няма лесен начин да се източи целия антифриз :noooo:

Предложението на mordohy за маркучите ще сработи, но не е за през зимата. Мисля да сложа отново син антифриз и да го сменя по-следващата година през лятото с червен, като се пробвам да източа цялата система.

error145
18-11-2011, 00:12
А като се точи антифриза, не трябва ли и този от блока също да се източи. Аз доколкото знам има 2 пробки, 1 за течноста от казанчето, а другата именно от блока...

kolev
18-11-2011, 10:30
тс няма пробки за източване на антифриза.
откачаш долния маркуч на радиатора изцяло. след като се изтече, стискаш горния маркуч няколко пъти и развий леко пробката за обезвъздушаване. правиш 2 промивки само с вода и наливаш новия антифриз.

DerMeister
21-10-2013, 14:39
тс няма пробки за източване на антифриза.
откачаш долния маркуч на радиатора изцяло. след като се изтече, стискаш горния маркуч няколко пъти и развий леко пробката за обезвъздушаване. правиш 2 промивки само с вода и наливаш новия антифриз.
Къде е тази пробка?

kolev
21-10-2013, 17:52
на радиатора отгоре мисля има винт.