View Full Version : Мнение за 166 2.5 190 hp V6 '99
mdterziev
20-11-2011, 08:51
Здравейте, колеги.
От известно време ме е налегнала мисълта за 166, обикалял съм доста къщи, но до вчера не бях попадал на читава.
Оказа се, че продавача е познат. Колата е в перфектно външно състояние, интериорът е уникално запазен. Той се кълне, че реалните км са 41000.
Интересува ме най-вече разход (ако моторът е в добро състояние), както и автоматика, какви проблеми да очаквам? Взимам я за семейна кола, няма да си правя експерименти.
Който иска може да я потърси в мобиле.бг - единствената такава в регион Пловдив. Много ме изкефи колата, но финансовата част все пак трябва да се обмисли. Колко излиза обслужването и средния разход при нормално каране?
Колата съм я капарирал и имам време до вторник да реша, така че ви моля за помощ? Благодаря предварително.
Тъкмо разгледах обявата ,колега. Колата действително изглежда много добре. Единствено ме притеснява тоя километраж.Как за 11 години жовот на колата има 41 000 км? Де да знам. Още на място можеш да провериш като сравниш със сервизната книжка. Виж километритте там.(не е 100% гаранция ,но ...). Колкото до въпросите ти :
Разход: Извънградско до 120км/ч : 10-11л. Градско-15-16л.
Това ,което знам от колеги със същата кола е , че ако е поддържана добре двигателя е вечен. За скоростите: Пак от колеги (pinko) -Автоматичната трансмисия на 166 е класически 5-степенен автомат с хидротрансформатор, планетарни зъбни предавки и фрикциони - японски, производство на Айсин (Aisin SeikiZF4HP20 ). Здрав и напълно безпроблемен, стига да се обслужва редовно.
Моя съвет към теб е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА диагностика преди покупката-и за автомата и за двигателя, пък и километрите ще ти кажат. Лошото ,че вече си я капарилал , но поне да отбиеш от цената.
Има много колеги от Пловдив. Сигурен съм се ,че ако потърсиш съдействие няма да ти откажат
Пиши да кажеш какво си направил
nikolaaaay
20-11-2011, 11:55
Сп. мен няма как да е на 41к км и да й се обели кожата по този начин. Моята е на 140к и салона изглежда не по-зле. Може да видиш ключовете. Моята кола беше на 66к км (купувана от познат, не от автокъща) и беше с 2 ключа. Единият беше ползван и имаше леки следи от употреба - поизносено покритие на металната част. Пада бялото отгоре и се показва жълтия метал на основата. Другият ключ не беше ползван и беше като чисто нов. Аз взех да ползвам него и за 70к км и той има леки следи от употреба, но все още е доста "бял". Значи ако е на 41к км. трябва да има един чисто нов ключ и другия да е почти като нов.
И на мен ми е съмнително да е чак на 41к км., но те тези които са на 300к+ ги правят всичките на 120к. Тази може да е била на 120к., което пак си е супер. Ако излиза пробегът на 2,5 на диагностика, най-добре я закарай да направят една.
изглежда много добре за километрите не вярвам ... за 11 год да е на 41 000 .. тя трябва само да е местена от време на време .. карай я на диагностика ако има нещо нередно ще си проличи да видят окачването автомата и т.н.
danchev63
20-11-2011, 13:19
Колега, илометрите поскоро са 141К, освен ако не е стояла 10години на трупчета(консервирана). Елементарна сметка - давам пример с мен за да няма недуразумения - на месец 300-400км градско = 3600 - 4800км/год.Отделно 9месеца х1400км/мес = 12600км/год. Общо прави 12600+4200 = 16800км/год. х 11год. = 184 800км. И това не е натоварено каране а само неотложно необходимото ми. Доколкото съм информиран в "белите държави" тези километри - моите - са им градското каране. Така че нормалните километри следва да се очаква че са около300000(предполагам).Както казват колегите мини на диагностика има в менюто опция да видят колко е истинския пробег - пази се в компа. Обикновено там не си правят труда да нагласят километражи -макар че и там могат да манипулират. Ако колата наистина е запазена и ти допада това с километража е най малката болка. Успех и дано излезе читава и да я доплатиш.
Ето ти и малко теми за същия автомобил от колеги във форума за да бридобиеш някаква представа за проблеми,съвети и състояние
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=64892
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=56448
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=56057
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=53164
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=50942
Дано ти е от полза
Колега, а видя ли черната от Варна?
Jivko7777
20-11-2011, 18:19
Страхотна кола е !!!
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11320864666854682&f1=details
mdterziev
20-11-2011, 18:40
Благодаря на всички за мненията, стана ми ясно, че ако я взема ще ми е много кеф с нея. Единственото, което ме спира за момента е високият разход, мисля си, че трудно ще я изхранвам като се има предвид, че 75 % от пробега ми е градски. Както и да е, благодаря още веднъж, може би ще се насоча към вариант дизел. Поздрави.
От личен опит:
За 2.4 JTD
Градски цикъл- 9.3 л
Извънградски цикъл- 5.5л
Ако те учудва разхода на V6 2.5 24v - недей. Не се сещам за модел/марка с такива кубици/коне дето да дава икономия.
Пък и газта или метана е алтернатива , макар аз да съм скептик:no_no_no::no_no_no:
danchev63
20-11-2011, 19:37
Благодаря на всички за мненията, стана ми ясно, че ако я взема ще ми е много кеф с нея. Единственото, което ме спира за момента е високият разход, мисля си, че трудно ще я изхранвам като се има предвид, че 75 % от пробега ми е градски. Както и да е, благодаря още веднъж, може би ще се насоча към вариант дизел. Поздрави.
Колега, нашите коли си харчат. Зависи какво търсиш. За градско поне аз мисля, че кола под 10/100 едва ли ще намериш. Дори и с по малка кубатура и по малки размери пак в този диапазон се движи разхода. карал съм различни като почнеш 1,4; 1,6; 1,9 кубика бензинки и дизел, разхода в чисто градско винаги е бил в рамките 8-10/100. Тук имаш удобство и комфорт, но пък разхода е малко по голям като за по голям двигател. Аз съм с дизелака от подписа градско 10,5 извън града 5,5 - това са усреднени данни имам и по-високи и по-ниски разходи. Тази на която си се спрял е по мощна и по голяма от моята също и бензин така че съвсем нормално градското да е 13-16.
Много ме изкефи колата, но финансовата част все пак трябва да се обмисли. Колко излиза обслужването и средния разход при нормално каране?
Моята не е 166 но е със същия мотор.
Ремъци , 3 ролки, водна помпа , филтри, масла и работа излиза над 1000лв.
Градския разход може да ти е 15 , може и над 20 зависи от трафика и от шофьора.
Моята не е 166 но е със същия мотор.
Ремъци , 3 ролки, водна помпа , филтри, масла и работа излиза над 1000лв.
Градския разход може да ти е 15 , може и над 20 зависи от трафика и от шофьора.
Отказа човека:Bolt::Bolt::Bolt:
geniusloci
22-11-2011, 08:43
Според мен от бензиновите се ориентирай към 3.0 - върви повече, а харчат почти едно и също. За автоматичните кутии - колегите казват, че е с петстепенен Айсин, но това не е вярно за всички 166 - първите са с Zuluferret 4HP20 4-степенен автоматик, който се използва и в разни ситроени, мерцедеси - а и почти до ден днешен в някои пежа. Не мога да кажа мнения за нея, но може да разпиташ чичо гугъл. С 2.5 двигателя би трябвало да има по-малко проблеми с нея, предвид по-ниския въртящ момент спрямо 3.0.
За бензина и дизела - разликата в цената между двете горива расте, а като гледам европейските цени - ще порасне още малко, при 10-10.5 градско на дизела и 15 на бензина, вероятно няма да има голяма разлика в харча, дори да караш доста, а остават евентуалните проблеми с маховик, турбото, дюзи и т.н. неща на дизела, които са си типични проблеми за дизела. Бензиновите V6 по всеобщо мнение са много здрави мотори - този на моята е на 250000, няма нищо за пипане по двигателя (е, чука един повдигач понякога за кратко, ама ще го преживея, пък и може да се оправи при следващата смяна на масло, знам ли).
Поддръжката на 166 обаче е скъпа работа, някои части са си болка в задника (онзи тампон отзад на шенкела, където ползваме такива за мерцедес - при мен тези на TRW изтраяха точно 1 месец, поне съм благодарен, че майстора ми ги замени гаранционно от срам от ниското им качество - за което той няма вина, естествено). Като цяло окачването си е много капризно и иска пазене.
Другото нещо - съмнявам се, че за 3500-4000 лева колата ще е без ядове, а една смяна на ремъци, ролки и масло ще ти стъпи на 1000 лева, ако се окаже и някой амортисьор и нещо по окачването за смяна - ще имаш работа. Мога да проверя дали алфата от тази тема (http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=64547) все още се продава (друг е въпроса, че така и не му записах името на този, та ще трябва да поровя листчетата с телефони), поне беше обслужена и е наистина на малко километри според Бобо от Екстрийм сервиз. Но е по-скъпа и с ръчни скорости.
shagrath
22-11-2011, 12:02
Здравейте колеги, ще си позволя да вметна едно въпросче в темата на колегата, дано не се разсърдите :). Какво ще кажете за следното: http://www.cars.bg/u429328? За сега съм с тази от подписа, но я купих като бях на 20, а сега съм на 30 и вече не съм ерген, даже сега един малък (10 месеца) пакостник ми пречи да пиша. Надявам се да пуснете няколко идеи относно 166 но без 3-литровия, че е много лаком, благодаря предварително!!! Забравих да допълня, че ще слагам газ (не карам дизели).
Jivko7777
22-11-2011, 12:10
Здравейте колеги, ще си позволя да вметна едно въпросче в темата на колегата, дано не се разсърдите :). Какво ще кажете за следното: http://www.cars.bg/u429328? За сега съм с тази от подписа, но я купих като бях на 20, а сега съм на 30 и вече не съм ерген, даже сега един малък (10 месеца) пакостник ми пречи да пиша. Надявам се да пуснете няколко идеи относно 166 но без 3-литровия, че е много лаком, благодаря предварително!!! Забравих да допълня, че ще слагам газ (не карам дизели).
За тия пари колко ще е перфектна и господ не знае :)
shagrath
22-11-2011, 12:13
Е, за перфектна не говоря, все пак съм предвидил парички и за обслужване и ако се наложи и нещо да се пооправи, пък и бай лисан е насреща :)
Освен че е без пари , не знам какво друго да кажа.Струва ми се че и километрите не са връщани,щото ако бяха нямаше да ги оставят 200к. Ако си чел за 2.5 ве шестаците значи си наясно с обслужване и поддръжка.
Задължително направи диагностика преди да плащаш и това е.
shagrath
22-11-2011, 13:17
По принцип предпочитам 2.0ts, но нищо не ми грабва окото (коментирам цени до 4000лв) и за това питам за тази.
По принцип предпочитам 2.0ts, но нищо не ми грабва окото (коментирам цени до 4000лв) и за това питам за тази.
Здравей колега имай предвид ,че и на 2.0ts обслужването излиза до към хилядарка , и ако няма и трябва да и сложиш и ГИ и там още хилядарка.
Моята е 2.0ts и извън градско ми дава 9 газ ,чисто градско в София не съм я засичал но смесено като хода на работа от Костинброд до Румънското посолство сутрин в пиков час (доста задръстваня) и вечер се прибирам към 22,00 ми дава 11 газ ,това беше до преди месец сега съм я зазимил.
Айде и аз да напиша колко дава 2.0 ТС при мен, че като чета . . .
Градско 16л, извънградско 11л газ. 9газ може да ми гори, ако я карам със 70 на 5-та.
пп 2-ката е най-малкия двг на 166 с най-много свещи :)
Костинброд-Ахтопол,( в Царево напълних бутилката до горе 40л газ и малко преди София ми свърши точно 444км по магистралата 130, на другите места 80-90, ако карам само градско София и мойта ще удари 15 ,11 смесено с много лек ляв крак.
shagrath
22-11-2011, 14:29
тая от подписа е на 13 газ и 10-11 бензин така че 15-16 и разликата в комфорта няма коментар, пък си е голяма има и багажник, имаше една миналата седмица за 3600лв ама я отнесоха докато се накумя :( много ме е яд беше и с кожа
За градско каране не ти трябва такова нещо - ще е мъка и за теб, и за колата.
Бензиновите V6 по всеобщо мнение са много здрави мотори - този на моята е на 250000, няма нищо за пипане по двигателя (е, чука един повдигач понякога за кратко, ама ще го преживея, пък и може да се оправи при следващата смяна на масло, знам ли).
Може да ти трака Canister purge valve . ;) Лесно се разбира дали е от това дори с FES. В раздела за 156 го обсъдихме подробно.
Щом се продава за толкова пари ще ти дам идея колко още ще трябва да дадеш:
Обслужване 1000+
Гражданска 300, данъка варира но горе долу пак толкова.
дебитомер 400+
Съединител 400-500 ( работа 100 - 200 )
Гуми за поне 600 лв
Газова уредба за 6 цилиндъра - 1300+ (части , работа и настройки )
Светъл кожен салон и малко дете - ти шегуваш ли се с нас ? :-P
С това за светлия кожен салон и децата не съм съгласен При покупката на моята аз също бягах от кожен салон но сега разбирам предимството му Тези плюшове нямат изчистване а кожата дори и светла може и със стирката да минеш и светва Аз избягвах кожата защото уж спарвала или пък държала студено но тези коли са със подгреви климатроници така че чак сега разбирам колко съм бъркал Дори имам идея ако ми попаднат кожени седалки и то светли да сменя моите
ГИ Landi Renzo Omegas за киловатите на 2.5 - 1900лв.
geniusloci
23-11-2011, 10:43
Още едно предимство на кожата - в колата ти почти никога не може да замирише на пор - ако ще порове да караш, като я оставиш, пак започва да си мирише на кожа. ;-)
прав е колегата заV6 мотора 1900л газов ин. 1300лв. е за мечтатели.
Pepko-Bepko
23-11-2011, 20:51
Колега точно тази кола съм ходил да я гледам и е пълен дарак продава се повече от година и половина и тогава цената която и искаха беше 7 хиляди лева .Знам даже и сервиза в които и боядисваха детаили за да има фаца.Колата не в добро състояния от пръв поглед има счупено предно стъкло.Свършили предни задни дискове и накладки.Поръждясала е бая!
shagrath
23-11-2011, 22:14
благодарско колега, значи забравям за нея!!! ще чакам да изпадне нещо друго
прав е колегата заV6 мотора 1900л газов ин. 1300лв. е за мечтатели.
Хехе , аз писах 1300+ . Може да си сложиш ГИ течна фаза ако искаш за XXXX лв , а може и bardolini или Фобос за сума близка до 1300 лв . И това е сума заедно с инсталация и настройка. Само частите може и под 700 лв да струват... :-)
Както и да е, темата не е за газови уредби.
Към колегите , който намират подозрително евтини нов внос автомобили - просто проверете на какви цени се продават колите в mobile.de за сравнение.
А не е ли по-добре по-евтина кола, в която да е ясно, че ще налееш пари, но после става тубиец и знаеш много добре, кое, как, какво, защо..... отколкото да дадеш повече пари за УЖ запазена и гледана кола, пък то да се окаже, че пак ще наливаш?!
А не е ли по-добре по-евтина кола, в която да е ясно, че ще налееш пари, но после става тубиец и знаеш много добре, кое, как, какво, защо..... отколкото да дадеш повече пари за УЖ запазена и гледана кола, пък то да се окаже, че пак ще наливаш?!
Ами зависи щото в Бг и с наливане на пари понякога пак не става, а може и по-зле да стане, историята познава много такива случаи.
Абсолютно не. Като си купиш амортизиран кенеф, колкото и пари да наливаш, по-убав няма да стане и няма да си спокоен с него. На една наистина гледана и пазена кола може да смениш това онова, но пак ще е по-добре.
Е, никой не говори за тотален казан :)
Ако обаче има кола със забележки за 4000лв. и приблизително същата "без забележки" за 6000лв., не е ли по-добре да се купи по-евтината и за разликата в парите да се отстранят забележките със сигурност, а не да се разчита на късмет и добра воля.... :?
По-евтината, дори да ти излезе 6500лв., поне знаеш със сигурност състоянието след ремонтите, докато на "гледаната" никой не ти гарантира, че пак няма да ремонтираш!
Цената отдавна не е атестат за качество в България....
to_lose_HEART
24-11-2011, 16:46
Аз си мисля че за нов внос 3000-4000 е нормална цена(за първите 166 става въпрос) на фона на това че в германия или италия да речем вървят около 1000-1500 евро
Ако обаче има кола със забележки за 4000лв. и приблизително същата "без забележки" за 6000лв., не е ли по-добре да се купи по-евтината и за разликата в парите да се отстранят забележките със сигурност, а не да се разчита на късмет и добра воля.... :?
По-евтината, дори да ти излезе 6500лв., поне знаеш със сигурност състоянието след ремонтите, докато на "гледаната" никой не ти гарантира, че пак няма да ремонтираш!
Цената отдавна не е атестат за качество в България....
Кой говори за покупка от България? ;)
savoibul
25-11-2011, 09:16
Цената отдавна не е атестат за качество в България....Има логика колега, но моя опит показва друго, като изключим настоящата, всички други съм ги взимал ушким на далавера и почват а това, а онова и си викам като го оправя ще си дойде на цената, но поне ще знам, че е направено и повече няма да се пипа, да ама не. Накрая нещо се скапе тотално и далаверата стане такава, че освен, че съм дал три пъти повечи пари, съм я разглобил и зглобил цялата три пъти и пак нещо не е както трябва. Заради това съм на мнение, че евтиното излиза по скъпо, почти винаги. Но това с уговорката, че искаш всичко да е както трябва, ако мислиш само да те вози пък колко изкара, може и по евтино и с постегане отук от там пък накрая, като се разбие тотално на части или за метал и следващата, само че аз така немога. За това за последната дадох повечко и за сега грам не съжелявам.
Това е ясно!
Въпроса беше, че даването на повече пари у нас НЕ винаги гарантира безпроблемно шофиране ;)
savoibul
25-11-2011, 11:29
Това е ясно!
Въпроса беше, че даването на повече пари у нас НЕ винаги гарантира безпроблемно шофиране ;)А виж за това съм напълно съгласен. Трябва си малко повече пари но и много гледане, да не е изкуствено завишена цената и накрая да се окаже пълен кенев.:shutup:
geniusloci
25-11-2011, 16:47
Аз си мисля че за нов внос 3000-4000 е нормална цена(за първите 166 става въпрос) на фона на това че в германия или италия да речем вървят около 1000-1500 евроАбе 1500 евро са кочините. Хубавите - 2500-300 за по-старите. То и там не са такива малоумници, че да продават съвсем евтино. С дебнене - ще изскочи, но под 2000 евро изобщо не бих гледал 166-ца аз, като частно лице.
А не е ли по-добре по-евтина кола, в която да е ясно, че ще налееш пари, но после става тубиец и знаеш много добре, кое, как, какво, защо...То така или иначе разчиташ, понеже за налееш пари в по-евтина с повече забележки - няма да ти струва по-евтино. Иначе всички щяха да купуват що-годе прилично купе и да си ги стягат, само че това "стягане" може да струва и 10000 лева, ако са скапани "подходящите" неща. В смисъл, че има неща, които ще смениш така или иначе, с повече пари се надяваш нещата, които не искаш да сменяш веднага след покупка, да не са за смяна.
to_lose_HEART
25-11-2011, 16:57
Говорим за 10+ годишни автомобили, няма как да бъдат "перфектни" освен ако не са стояли само в гаража
За да не отварям нова тема, ще ползвам тази...
Дали случайно някой колега от Варна ще има възможност да хвърли едно на ТАЗИ (http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11320864666854682&f1=details) '166'?
Или пък някой ако я е оглеждал вече да сподели впечатленията си?
Бллагодаря предварително :)
danchev63
14-12-2011, 18:59
Kuku обявата вече не е валидна. Поне това ми даде като чукнах на линка който си дал.
И аз не я намирам :?
Или колата е продадена или обявата е изтекла.... здраве да е :)