PDA

View Full Version : Трябва ли ни алармата?

Susscrofa
23-11-2011, 11:49
Много ми е интересно това явление в България. Спя нощем и изведнъж силно виене от нечия кола. Излизам и какво да видя, ръждясала и раздрънкана коруба на 10 години с мигащи светлини, вие та се тресе.
Защо е нужно тази кола да има аларма?
Срещам на сутринта собственика и му викам: "Абе комши, за какво ти е тази аларма", а той ми казва: "Е как, да не пипат апашите". Стана ми смешно.
Моята кола беше на седем години, когато сам си обезвредих алармата, след като си загубих дистанционното. Сега съжалявам, че две години пиуках всеки път при отключване и заключване.
Интересно ми е какво смятате. Необходимо ли е да натоварваме и без това шумово натоварената ни околна среда. Защо трябва колата ни да пищи когато я затрупа сняг или навали дъжд? Защо трябва да пиука, когато я отключваме или заключваме? Изобщо има ли смисъл от аларма /звукова/ на автомобил над 5 години, а защо не и за нова такава.
Що за тъпо изискване на застрахователите е колата да има "глас".:BBQ:

dilian alfa gtv
23-11-2011, 11:56
Така е със всички аларма за по 100лв ,куче да се разлае и почва да писука,или имобилайзер дето някоя сутрин ще ползваш обществения транспорт благодарение на него.
Аз моята си я харесвам,оригинална е и се включва когато колата е вдигната от паяк или ако някой строши нещо или се натресе отгоре и.До сега съм я чувал 2 пъти за 3 год когато сменям гумите и я двигнем със крика.

Бобби
23-11-2011, 12:31
Режеш кабелите към сирената и алармата продължава да си върши работата за която е сложена без да дразни съседите....някъде май бяха забранени звуковите аларми за автомобили;-)

stelt
23-11-2011, 12:43
Не ни трябват. Само дразнят, а и никой не им обръща внимание ако се включат все пак по предназначение.

pinkmousy
23-11-2011, 14:06
Всъщност дразненето е поради факта, че "майсторите" не си правят труда да я настроят като хората. Не мисля, че е нужно да се включва като мине котка под нея.
Аз лично не я включвам (т.е. заключвам си с ключа), когато колата е на паркинга (охраняем) или на друго безопасно място. Аларма пускам само когато колата е на 'непознато място' :)

code
23-11-2011, 14:07
И моята е оригинална и си е на ключа, чува се 2 пъти по-слабо от китайските, с обемни датчици и т.н. Свири когато се блъсне в нея друга кола :-)

JoRiX
23-11-2011, 14:21
Много ми е интересно това явление в България. Спя нощем и изведнъж силно виене от нечия кола. Излизам и какво да видя, ръждясала и раздрънкана коруба на 10 години с мигащи светлини, вие та се тресе.
Защо е нужно тази кола да има аларма?
Срещам на сутринта собственика и му викам: "Абе комши, за какво ти е тази аларма", а той ми казва: "Е как, да не пипат апашите". Стана ми смешно.
Моята кола беше на седем години, когато сам си обезвредих алармата, след като си загубих дистанционното. Сега съжалявам, че две години пиуках всеки път при отключване и заключване.
Интересно ми е какво смятате. Необходимо ли е да натоварваме и без това шумово натоварената ни околна среда. Защо трябва колата ни да пищи когато я затрупа сняг или навали дъжд? Защо трябва да пиука, когато я отключваме или заключваме? Изобщо има ли смисъл от аларма /звукова/ на автомобил над 5 години, а защо не и за нова такава.
Що за тъпо изискване на застрахователите е колата да има "глас".:BBQ:

Първата ми кола беше 87 година и нямаше аларма,викам си кой ще пипа тая кочина тя едвам се движеше,както и да е акумулатора ми беше бош цената не помня,но беше много добър имах също така и едни елипси на задната кора,които струваха 30 лв но свиреха идеално цд- то беше скапано. И какво се случва спирам си я пред блока не пищи,не пречи на никой по никакъв начин,докато една сутрин се събуждам и какво да видя акумулатора ми го няма, предния капак беше оставен подпрян с дърво, ключалката разбита кората с колоните я нямаше в жабката имах спрей за лепене на гуми и него бяха взели,отидох на работа с градския и с много псувни през това време. Купих нов акумулатор,колкото да се придвижвам не я спирах на това място повече,докато един ден акумулатора ми падна и трябваше да го заредя взех го с мен горе в апартамента и го пуснах да се зарежда отивам сутринта и пак същото,предния капак отворен но този път си бях взел акумулатора :Д Така че алармата колкото и гадно да пищи според мен трябва да я има,като почне да свири все някой ще погледне през балкона а това,че има аларми,където като се включат и не спират да свирят докато ти не я изключиш да и мен ме дразни когато тъкмо си лягам :) :BBQ:

rusiq86
23-11-2011, 14:39
Алармата е не лошо нещо ако си на почивка в др град например. Или си спрял на място което не е в твоя квартал.
Аз си сложих аларма на количката преди две седмици с цел: да мога да я отключвам с дистанционно, замръзват ключалките зимата...писна ми да си купувам спрейче или да търся топла вода. Но си направих аларма и ключ в едно!
Но съм на мнение, че ако някой ще краде няма спасение.
За др алфа, която смятам да си купя сега (159) ще и сложа скрито копче прекъсвач на помпата. И когато ми е кеф ще го включвам според зависи къде съм (няма гориво, няма палене :))

п.с. моята аларма има тих режим...няма звуци никакви, аз него ползвам. А колко да е чувствителна алармата също се наглася!

Mind_Control
23-11-2011, 14:49
Аз съм за пълна забрана на сирените, пък ако ще да я колят колата. Никакъв смисъл няма. За крадците не е никаква пречка това.

Лексуса е с фабрична аларма и за година и половина нито веднъж не съм чул да свири. Даже подозирам, че няма сирена.

bager
23-11-2011, 15:00
Моите коли винаги са били със застраховка каско. Щом застрахователите ми искат аларма за да плащат щетите, то тогава слагам аларма - това е.
Не вярвам този някой, на когото му пречи алармата да ми плати стъклото ако го счупят.
Ако започнем с качеството на алармите и тяхната настройка обаче, ще стигнем до там, докъдето стигнахме с темата за фаровете- настройка по дадени норми, иначе пречи а не помага.

Susscrofa
23-11-2011, 15:27
Моите коли винаги са били със застраховка каско. Щом застрахователите ми искат аларма за да плащат щетите, то тогава слагам аларма - това е.
Не вярвам този някой, на когото му пречи алармата да ми плати стъклото ако го счупят.
Ако започнем с качеството на алармите и тяхната настройка обаче, ще стигнем до там, докъдето стигнахме с темата за фаровете- настройка по дадени норми, иначе пречи а не помага.

Абе те и маркировка искаха, ама искаха........
Аз пък си направих каското без аларма и без маркировка.
Това, че имам дистанционно за аларма не означава, че имам аларма.:afro:

mim
23-11-2011, 16:29
за половината застрахователи е достатъчно да имаш имобилайзер

ФЕРАРИСТ
23-11-2011, 17:23
Маните вие тия аларми, аз даже вечер като се прибера вратата не я затварям, че на сутринта да вляза в колата без да си вадя ръцете от джобовете......

dimitar_vd62
23-11-2011, 17:52
Но съм на мнение, че ако някой ще краде няма спасение.
За др алфа, която смятам да си купя сега (159) ще и сложа скрито копче прекъсвач на помпата. И когато ми е кеф ще го включвам според зависи къде съм (няма гориво, няма палене :))

На един авер му откраднаха от мерцедеса медията и навигацията.Алармата му не е евтина, звук нее издала.

За ключето, таман тия дни се чудих как да прекъсна паленето щот нямам вяра на имо и аларми, мерси че даде акъл.На жигулата подавам маса на чукчето от тайно място и нема палене, ще скъса стартера.Вече 15 години така.Таман се чудих как да го измисля, даже щях да пускам тема че да не осера компа.:-)

ФЕРАРИСТ
23-11-2011, 18:00
Едно приятелче си е направил така с инерционния ключ за горивото дето е под седалката......същата работа върши, но се лишаваш от неговото предназначение, и риска си е твой......не че аз ги държа тия ключове, но ако го ползваш за прекъсване, трудно ще може да бачка по предназначение......

dimitar_vd62
23-11-2011, 18:26
Не бе, отделно ключе.Тоя няма го пипам.

santo_traficante
23-11-2011, 18:31
Лексуса е с фабрична аларма и за година и половина нито веднъж не съм чул да свири. Даже подозирам, че няма сирена.
Има имобилайзер няма аларма.

lordliness
23-11-2011, 19:35
Може да задигнат колата и без да я палят

lizol
23-11-2011, 19:45
Това, което всъщност трябва колеги е: http://millenium-bg.net/default.aspx/modul-za-centralno-zakljuchvane/bg

old alfist
23-11-2011, 20:41
Не виждам никакъв смисъл от звуковия сигнал на алармата - когато вкарам колата в гаража, често забрявам дори да взема ключа от таблото, а камо ли да включвам аларма.
През зимата обаче алармата е полезно нещо - тогава плъхове се крият под капака на двигателя да се топлят и отвреме-навреме си точат зъбите по кабелите, както и котки се навъртат, а те се топлят отгоре на капака и остават следи.

rusiq86
23-11-2011, 21:41
Онзи ден спирам следобеда пред мойта, да си види родителеите и като си тръгваме гледам кални следи от котка...минала през капака, стъклото, тавана, и така до багажника...

lordliness
23-11-2011, 22:06
Имаше дори тема за гадните котки ,аз онзи ден бях събрал 5.И ходят на пръсти гадините ,да не задействат алармата.

morfius
23-11-2011, 22:16
Около мен все пищят когато не трябва...
Моите са общо взето културни, на 156 фабричната не реагира на глупости, на 146 е що-годе добре настроена.
Ползата (поне на 156) е, че ако си забравя прозорец отворен обемния датчик ми напомня, че съм заплес.

old alfist
23-11-2011, 22:28
Около мен все пищят когато не трябва...
Моите са общо взето културни, на 156 фабричната не реагира на глупости, на 146 е що-годе добре настроена.
Ползата (поне на 156) е, че ако си забравя прозорец отворен обемния датчик ми напомня, че съм заплес.

Не ми говори за тези обемни датчици, че през лятото като спра 166-цата пред вилата и реча да включа алармата, става щоу - намъкне ли се някоя насекомо и цяла нощ пресвирква.
Случвало ми се е посред нощ да ставам да гоня някои от тези хвъркати от купето, или просто да изключа алармата.

morfius
23-11-2011, 22:48
Имал съм хвъркати в колата, не е пищяла.
Мухи, комари и паяци дори съм намирал вътре като я закарам из селата.
Но не се обажда.
Може и там да има настройки.

rusiq86
23-11-2011, 23:02
Вс си има настройка...аз ползвам тих режим...мн съм доволен, родих се!

Lei-chery
24-11-2011, 07:03
Точно снощи проклетисвах алармите. Прибираме се с една колежка от работа, минаваме покрай една спряла кола, че като писна една ужасяваща аларма. И двете подскочихме...
Не са необходими. С или без тях, ако са решили ще ти задигнат колата. Проблема е, че за да си направя Каското държаха да имам такава и то работеща. Е, имам, но добре поне, че е настроена качествено. Още не съм я чувала как свири. :yes:

kolev
24-11-2011, 08:34
Абе те и маркировка искаха, ама искаха........
Аз пък си направих каското без аларма и без маркировка.
Това, че имам дистанционно за аларма не означава, че имам аларма.:afro:

когато си правиш каско, задължително се иска аларма, да са маркирани определени детайли по колата и да са снимани всички комплекти ключове. примерно може да ги излъжеш че имаш аларма, те ще ти вземат парите НО при какъвто и да е инцидент, на огледа се установи че нямаш аларма, просто ти отказват плащане. пише го в общите условия.
примерно един келеш решава че ще е много яко да изкара 30лв от радиото и/или да ти изтараши жабката. прави ти поразии по колата за 300лв въпреки че тя е на 15г. идва застрахователя на оглед и ти казва-ооо братче ами ти нямаш аларма. и те оставя сам да се оправяш.

повечето аларми могат да се програмират от собственика като се ползва дистанционното и лоста за светлините примерно. това програмиране е доста неинтуитивно но върши работа. настройваш чувствителността и силата на сирената, включваш ги или ги изключваш. моите са на минимум.

dilian alfa gtv
24-11-2011, 08:46
Точно снощи проклетисвах алармите. Прибираме се с една колежка от работа, минаваме покрай една спряла кола, че като писна една ужасяваща аларма. И двете подскочихме...
Не са необходими. С или без тях, ако са решили ще ти задигнат колата. Проблема е, че за да си направя Каското държаха да имам такава и то работеща. Е, имам, но добре поне, че е настроена качествено. Още не съм я чувала как свири. :yes:

Перфектно е настроена,не дава ненужни сигнали,но преди години като я монтирах,момчето като бивш собственик на 155 приключила курса през таван,така я беше вързал че веднъж 100км съм карал докато е включена,просто нещо объркал и като съм пуснал реотаните е започнала и така 100км със усилена музика караме на сирена,ама я оправихме де.;-)

Susscrofa
24-11-2011, 08:49
когато си правиш каско, задължително се иска аларма, да са маркирани определени детайли по колата и да са снимани всички комплекти ключове. примерно може да ги излъжеш че имаш аларма, те ще ти вземат парите НО при какъвто и да е инцидент, на огледа се установи че нямаш аларма, просто ти отказват плащане. пише го в общите условия.
примерно един келеш решава че ще е много яко да изкара 30лв от радиото и/или да ти изтараши жабката. прави ти поразии по колата за 300лв въпреки че тя е на 15г. идва застрахователя на оглед и ти казва-ооо братче ами ти нямаш аларма. и те оставя сам да се оправяш.

повечето аларми могат да се програмират от собственика като се ползва дистанционното и лоста за светлините примерно. това програмиране е доста неинтуитивно но върши работа. настройваш чувствителността и силата на сирената, включваш ги или ги изключваш. моите са на минимум.

Четири години имах пълно каско без да ми е маркирана колата.:fish:
Има монтирана аларма, но е с два извадени от мен бушона, интересно ми е как ще докажат при кражба кой точно е пипал алармата.

kolev
24-11-2011, 08:54
Четири години имах пълно каско без да ми е маркирана колата.:fish:
Има монтирана аларма, но е с два извадени от мен бушона, интересно ми е как ще докажат при кражба кой точно е пипал алармата.

нищо няма да ти кажат. но ако липсва и си ги излъгал, тогава е друга работа. а без маркировка не може, освен ако не е била маркирана преди това.
ти и застраховка на имота може да направиш без акт16 и нотариален акт, но ако стане нещо, директно те отсвирват на това основание.

Susscrofa
24-11-2011, 09:06
нищо няма да ти кажат. но ако липсва и си ги излъгал, тогава е друга работа. а без маркировка не може, освен ако не е била маркирана преди това.
ти и застраховка на имота може да направиш без акт16 и нотариален акт, но ако стане нещо, директно те отсвирват на това основание.

Може без маркировка!
Защо се инатиш сега :)
Пак ще плачеш после.
Подписах декларация, че имам монтирана аларма, никой не искаше да проверява.

dilian alfa gtv
24-11-2011, 09:08

Напротив има компания която не маркира автомобила,стикери също не слагат,говорим при положение че никога не имала маркировка колата,а дори и да имала преди,не се описва като маркирана,моята кола беше така 3 год.

Мога да опомена и компанията даже ако го интересува някой,просто се правят 6 снимки-4 диагонала 2-предния номер и задния и никой не гледа за аларма,не се маркира автомобила,няма и стикери.

kolev
24-11-2011, 09:18
Напротив има компания която не маркира автомобила,стикери също не слагат,говорим при положение че никога не имала маркировка колата,а дори и да имала преди,не се описва като маркирана,моята кола беше така 3 год.

Мога да опомена и компанията даже ако го интересува някой,просто се правят 6 снимки-4 диагонала 2-предния номер и задния и никой не гледа за аларма,не се маркира автомобила,няма и стикери.

не споря, маркировката може да е задължителна, ако се надхвърли определена застрахователна сума, но нали говорим за алармите, а без тях каското е невалидно.

Susscrofa
24-11-2011, 09:22
не споря, маркировката може да е задължителна, ако се надхвърли определена застрахователна сума, но нали говорим за алармите, а без тях каското е невалидно.

Зависи, но на повечето места да.
Моят шеф например имаше проблем с изплащането на една щета заради лекичко по-износени гуми.:)

fred
24-11-2011, 10:40
Моята като я слагах преди 4 години, беше около 180 лв и никога не е правила мизерии, така че по добре да е с нея, отколкото без.

Deathriderr
24-11-2011, 13:21
Имам си аларма с имобилайзер,централно, но пищялката е откачена.И е доста добре така :fish:

mik mik
27-11-2011, 00:21
Изключително безсмислени и дразнещи са алармите, никога не бих сложил! Когато застраховах колата търсих застраховател, който да няма като изискване за безумна писукаща система дразнеща всички наоколо и не спираща по никакъв начин който и да било от лоши помисли върху превозното средство.
Най ми е любимо когато на някой му блокира алармата вечер и изкара докато не падне акумулатора, а това е много.....:chair:

rusiq86
27-11-2011, 09:23
Нз какво му е безумно безсмисленото на алармата.
- имаш дистанционно отключване на вратите (защитен против замръзване)
- щадиш ключалките
- щадиш ключа
- пази от нежелани дребни хулиганчета
- пази от котки търсещи топло

- когато искаш включваш тих режим
- когато си на почивка или в др непознато място си я включваш....сега ако некой тръгне ми смъква мигачите алармата ще се включи 5 пъти...дали няма се махне в 95% от случаите.

Нагласяте си чувствителността и готово, няма да дразните никои...темата е като със ксеноните...никой не разбра че просто трябва да се регулират фаровете, а не да осветяваш луната! Дразнело околните...ми аз в нас не чувам никакви странични шумове от изолацията на дома ми.
Като най-големия плюс е първо тере...три зими страдах с разни спрейчета, търсене на гореща вода от барчета когато съм наван, награвяния на ключа и тем подобни...казах стига и се родих сега....дано жената се радва на екстрата...

JoRiX
27-11-2011, 15:33
Изключително безсмислени и дразнещи са алармите, никога не бих сложил! Когато застраховах колата търсих застраховател, който да няма като изискване за безумна писукаща система дразнеща всички наоколо и не спираща по никакъв начин който и да било от лоши помисли върху превозното средство.
Най ми е любимо когато на някой му блокира алармата вечер и изкара докато не падне акумулатора, а това е много.....:chair:

Кое е това каско да си направя и аз :ghost:

kolev
27-11-2011, 15:45
Кое е това каско да си направя и аз :ghost:

частично сигурно, ама с неговите условия пари да вземеш от застрахователя......:surrender:

ivan dimitrov
27-11-2011, 16:01
---

Mind_Control
28-11-2011, 11:48
Аз пък най се кефя на тия дето алармата им се е прецакала, а те си карат съвсем спокойно из града. Даже полицаите не им обръщат внимание, а дори може и да е крадена колата.

Та полза от алармите- йок...

ivan dimitrov
01-12-2011, 16:59
---

Nimi
01-12-2011, 20:06
Хубавите аларми имат поне три начина на включване.

Моята е с четири и аз си избирам режима от това къде си оставям колата.

А полза от алармите им... колкото и да не им се вярва на някой. Стига монтажника да не си е оставил ръцете. С добре регулиран шок датчик няма проблеми за комшиите но се спи по-спокойно.

А да питам кабриолетите без аларми с микровълнови датчици как ще им се отрази спирането на оживено място?

В някои държави има си законови изисквания за функциите на алармите.. кога и при какви условия е допустим звуковия сигнал. Има си и необходимите за удовлетворяване на тези цели датчици.. но са много рядко ползвани.